2023-05-19 51 瀏覽
想搵間cafe chill 下😙呢間cafe 有個好吸引❤️嘅地方-露營🏕裝飾設計用餐區,超級加分好吸引,而另一個區域係森林🌳大自然設計,完全令人好放鬆😌⭐️經典卡邦尼意粉好經典香港cafe 食到嘅卡邦尼意粉味道,好濃郁蛋香🥚滋味。煙肉🥓好香脆,又迫咗啲油係意粉到,形成肉味都好香濃。兩者互相配合令到味道更豐富⭐️湯力咖啡揀了果酸味重啲嘅咖啡豆,咖啡自身嘅果酸同微苦嘅湯力水好夾,口感柔和順滑。因為湯力水令到espresso無咁濃郁,所以好適合平時唔係好飲咖啡嘅人,或者個日唔想飲咁重咖啡因嘅人

⭐️經典卡邦尼意粉

⭐️湯力咖啡
湯力咖啡
湯力咖啡、經典卡邦尼意粉
湯力咖啡
湯力咖啡、經典卡邦尼意粉
2023-05-17 46 瀏覽
Loop $55餐廳既招牌飲品係以椰子為主題的美式咖啡美式咖啡香濃、入口順滑倒入用椰子水後🥥可用椰奶調教合適既甜度🍶十分貼心💕椰子水入面有一大粒冰🧊連冰都係用椰子水製成,唔怕溝淡左咖啡既濃度☕️製作用心👍🏻加入椰奶後咖啡酸味較突出如果唔中意既話 唔好一次加太多🫣西班牙薯蛋配巴馬火腿 $78配料有巴馬火腿、太陽蛋、菠菜、馬鈴薯及巴馬臣芝士🍳🥬🥔🧀太陽蛋煎得恰到好處🍳蛋白嫩滑、蛋黃流心面頭撒上芝士同辣椒粉調味🧀🌶️建議撈匀先食🍽️馬鈴薯切片煎香🥔巴馬火腿鹹香🥓菠菜清新味蕾🥬將所有食材夾埋一齊食口感層次豐富味道亦比較夾同balance👍🏻唔錯既前菜🍳用小煎鍋盛載,好特別💡牛油果無花果配意大利包 $98食物賣相十分吸引🤩擺盤精緻配料有牛油果、無花果、藍莓、菲達芝士、沙律菜及無花果雪糕🍧牛油果、無花果、藍莓、菲達芝士切碎放係意大利包上面🥯牛油果口感綿密🥑無花果新鮮藍莓酸酸甜甜🫐芝士存在感較低🧀意大利包涂上牛油🧈烘過外脆內煙韌配搭其他食材一齊食出乎意料咁match👏🏻 無花果雪糕甜甜地🍧一啖包一啖雪糕咁食好正🤤整體而言,餐廳食物質素唔錯👍🏻賣相吸引😻職員友善,會主動介紹菜式及食法似同朋友傾計咁有種賓至如

Loop $55
餐廳既招牌飲品
係以椰子為主題的美式咖啡
美式咖啡香濃、入口順滑
倒入用椰子水後🥥
可用椰奶調教合適既甜度🍶
十分貼心💕
椰子水入面有一大粒冰🧊
連冰都係用椰子水製成,唔怕溝淡左咖啡既濃度☕️
製作用心👍🏻
加入椰奶後咖啡酸味較突出
如果唔中意既話
唔好一次加太多🫣

西班牙薯蛋配巴馬火腿 $78
配料有巴馬火腿、太陽蛋、菠菜、馬鈴薯及巴馬臣芝士🍳🥬🥔🧀

太陽蛋煎得恰到好處🍳

將所有食材夾埋一齊食
口感層次豐富
味道亦比較夾同balance👍🏻
唔錯既前菜🍳
用小煎鍋盛載,好特別💡

牛油果無花果配意大利包 $98
食物賣相十分吸引🤩
擺盤精緻
配料有牛油果、無花果、藍莓、菲達芝士、沙律菜及無花果雪糕🍧

牛油果、無花果、藍莓、菲達芝士切碎放係意大利包上面🥯
牛油果口感綿密🥑

好正🤤

整體而言,
餐廳食物質素唔錯👍🏻
賣相吸引😻
職員友善,會主動介紹菜式及食法
似同朋友傾計咁
有種賓至如歸既感覺😇
餐廳裝潢一樓以水泥簡純風、森林風為主題
二樓以露營為主題
十分打卡able📸
坐係露營凳到聽住音樂㩒下手機
完全唔覺得自己身處鬧市
營造到遠離塵囂既感覺🏝️
好chill好relax💯
絕對係值得到訪既cafe🫶🏻

#loopkulture #parmahambrokenegg #parmaham #potato #sunnysideup #babyspanish #parmesancheese #avocado&figciabatta #avocado #fig #blueberry #fetacheese #mixedgreen #ciabatta #loop #americano #coconutice #cafe #chillcafe #campingcafe #relaxing #chill #slowpaceoflife #shamshuipofood #hkfood
2023-05-16 45 瀏覽
好耐無過來深水埗覓食啦!今日係有目的嘅出發😆卑ig啲靚相引咗我過來💓一入到餐廳,即上二樓🌝因二樓只設有兩枱座位!先到先得啊~️露營🏕️擺設真係好啱我呢啲唔接觸大自然嘅港女😝同埋私隱度甚高,真係影幾耐都唔覺尷尬🫣大推打卡位🙌🏼📸 除此以外,店內多個位置亦盡顯心思❣食物方面亦過關✔️店員仲好熱心推薦,西班牙薯蛋配巴馬火腿🍳採用本地菠菜🌱夠晒新鮮,仲好想講太陽蛋整得好好食😂仲有我至愛嘅薯仔🥔切片配巴馬火腿😋另一道自家製青醬意粉煙三文魚都好出色,每次吃pasta都好怕重醬又膩,呢個剛好👌份量仲好大方,厚切煙三文魚靚靚玫瑰花🌹✨飲品方面就揀咗石榴冰茶🍹飲落酸酸甜甜,夏日炎炎夠晒開胃👍最重要係杯咖啡,溫度掌握得好好!值得回頭🤎-西班牙薯蛋配巴馬火腿$78-自家製青醬意粉配煙三文魚$118-粉紅石榴冰茶$48-鮮奶咖啡$40📍Loop Kulture 深水埗鴨寮街90號地舖

-西班牙薯蛋配巴馬火腿$78
-自家製青醬意粉配煙三文魚$118
-粉紅石榴冰茶$48
-鮮奶咖啡$40

📍Loop Kulture
深水埗鴨寮街90號地舖
2023-05-05 120 瀏覽
♡每一篇都係很用心寫的食評♡⑅◡̈*!!✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡📍深水涉區:Loop Kulture✿✿ 見到呢間餐廳以大自然做主題~周圍環境都好靚!打卡一流!而且佢仲有少少乾貨賣💗✨!!菜式推介!!✨🍳西班牙薯蛋配巴馬火腿佢個薯蛋整得好好食好香口🥰再加上配埋左啲芝士同埋特製嘅香料,播種嘅煙肉同埋芝士鹹香味充滿住口腔🥰🥰😍😍一個朝早有呢個早餐食真係gd morning ✨✨😚😚🍹粉紅石榴冰茶 $48酸酸甜甜幾開胃✨而且個顏色都好靚,好適合打卡~✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✨小編食評✨👧🏻: 好多層味道撈埋一齊,有創意又好吃!👦🏻 : Interesting experimental dishes with pretty restaurant environment✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡📍餐廳評分:味道:💗💗💗💗💗價錢:💗💗💗💗地點方便:💗💗💗💗餐廳服務:💗💗💗💗餐廳整潔:💗💗💗💗💗CP值:💰💰💰回頭率:75%✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡地址📍深水埗鴨寮街90號地下 2702-1713
♡每一篇都係很用心寫的食評♡⑅◡̈*!!
📍深水涉區:Loop Kulture✿

見到呢間餐廳以大自然做主題~
周圍環境都好靚!打卡一流!
而且佢仲有少少乾貨賣💗

✨!!菜式推介!!✨
🍳西班牙薯蛋配巴馬火腿
佢個薯蛋整得好好食好香口🥰
再加上配埋左啲芝士同埋特製嘅香料,
播種嘅煙肉同埋芝士鹹香味充滿住口腔🥰🥰😍😍
一個朝早有呢個早餐食真係gd morning ✨✨😚😚

🍹粉紅石榴冰茶 $48
酸酸甜甜幾開胃✨
而且個顏色都好靚,好適合打卡~

✨小編食評✨
👧🏻: 好多層味道撈埋一齊,有創意又好吃!

📍餐廳評分:

回頭率:75%
地址
📍深水埗鴨寮街90號地下 2702-1713
2023-05-04 89 瀏覽
今日同朋友去深水埗買完嘢,就搵間cafe休息下傾下計,我地一入去這間cafe就覺得好relax了,餐廳佈滿植物、木頭等大自然元素,好chill!Cafe最近推出左Happy Easter Special Menu,款款都好吸引!我揀左Easter Tree,佢係混合咗薄荷、朱古力同埋牛奶,上面仲加咗自家製嘅薄荷忌廉,好好味咖!而且佢都好啱做開胃飲品,飲落去會有一種清新感覺,完全唔會太甜!再嚟就係素食雞塊配煙椒醬啦,一共有6件,十分抵食!素食雞塊炸得好香脆,配埋惹味嘅煙椒醬,值得一試!最後就係自家製嘅青醬意粉配煙三文魚啦,呢個係菜單上嘅主打菜之一!入面有自家製嘅青醬同煙三文魚、羅勒、車厘茄、腰果同埋巴馬臣芝士,意粉很有嚼勁,煙三文魚十分新鮮軟滑,個青醬食落清爽又唔會有草青味,配埋芝士同其他配料十分有層次!

2023-05-04 78 瀏覽
深水埗有好多嘅coffee shop,今次嚟到呢一間打咗個風格係城市綠洲咁樣☘️🌿,簡潔又清新,仲好支持環保,支持裸買提倡自己帶容器黎👍🏻經典卡邦尼意粉🍝($98)一直係我嘅comfort food😋,經典簡單但又好好食,自家製嘅蛋黃醬出嚟超級濃郁,每啖都好香,意粉夠彈牙,仲用咗兩款煙肉🥓,由煙腩肉同楓糖煙肉,又唔同嘅口感,仲灑滿咗巴馬臣芝士🧀,夠哂芝香黃金鳳梨冰茶🍍($48)呢個好好飲,鳳梨汁嘅香甜同綠茶底嘅清香,味道非常清新😋,飲水果茶推薦呢一杯❤️📍 Loop Kulture (深水埗)深水埗鴨寮街90號地舖

經典卡邦尼意粉🍝($98)

黃金鳳梨冰茶🍍($48)

📍 Loop Kulture (深水埗)
深水埗鴨寮街90號地舖
今天趁放假跟朋友來到Loop Kulture 食野,之前已經好想去Loop Kulture 食野,因為佢係一間結合環保同咖啡於一身既咖啡店,好欣賞佢有個少少裸買區俾顧客買野,餐廳環境亦好舒服,復活節期間仲佈置得好靚,有好多我最愛的小兔兔擺設,喺咁靚既環境下食野,心情都舒暢啲。        我地3個人點左3樣野食同3杯野飲,當中包括期間限定Easter menu 入面既Spring 同Carrot Mountain,Spring 係杯酸酸甜甜既飲品,上面有紅蘿蔔絲,飲落好開胃。Carrot Mountain 都好味,底有煙肉薯蓉,面係好清甜既蘿蔔同糖心鵪鶉蛋。店員送餐來食物飲品時仲好細心咁講返每樣食物點樣食會比較好,整體黎講我地都鐘意呢間餐廳,下次會再來試其他食物:)

題外話/補充資料: Carrot Mountain 都好味
2023-04-14
慶祝紀念
生日
  • Spring
  • Carrot Mountain
2023-05-04 52 瀏覽
深水埗越來越多特色cafe, 由早期嘅文青白素系,演變近期大熱綠野叢林風。Loop Kulture 除了cafe亦有賣食材:多款nuts、豆、有機乾花(入茶)和燕麥奶等……亦有回收玻璃樽支持環保♻️👍食物同服務同樣做得好好🫰💕💕💕💕💕💕💕💕1️⃣Spring $48Lime, honey, coconut, basil😋感覺好fresh、好健康。新鮮椰青水營養豐富,加埋basil帶出清香,要提神唔一定要咖啡因,呢個都一樣做到。店主仲加左🥕絲乾裝飾,增加賞心度💕💕2️⃣香辣北非蛋配法式長棍面包 $98(半熟蛋、洋蔥、彩椒、蕃茄、辣椒、菲達芝士、法式長棍面包)法包🥖多士香脆而不乾柴👍彩椒醬口感豐富,建議不要將蛋混得太溶合,可以增加味道層次👉🏼蛋汁香濃👉🏼彩椒蕃茄洋蔥mix blend 後有中東感覺,🌶️慢慢滲出,越食越出👉🏼芝士令個醬汁更札實和提高奶香感。健康唔肥膩,蛋奶素人士最佳之選👍👍👍👍👍⭐️⭐️食完記得上樓上打卡呀🫰
亦有回收玻璃樽支持環保♻️👍

食物同服務同樣做得好好🫰

💕💕💕💕💕💕💕💕

1️⃣Spring $48
Lime, honey, coconut, basil

2️⃣香辣北非蛋配法式長棍面包 $98
(半熟蛋、洋蔥、彩椒、蕃茄、辣椒、菲達芝士、法式長棍面包)

法包🥖多士香脆而不乾柴👍

⭐️⭐️食完記得上樓上打卡呀🫰
2023-04-13
下午茶
2023-04-29 58 瀏覽
今日黎到依間超級適合打卡嘅Loop Kulture,cafe嘅主題主要圍繞露營風🌲亦都有可持續嘅包裝食物比客人買,今次試咗佢招牌嘅意粉同薯蛋西班牙薯蛋配巴馬火腿 $78裏面薄片嘅薯仔焗到兩面金黃🥔太陽蛋上面有加咗嘅辣椒粉做調味,staff建議我哋可以將流嘅蛋黃撈埋薯仔咁食😚菠菜嘅味道將Pama ham 嘅鹹味中和返😍經典卡邦尼意粉 $98意粉上面鋪滿左一層口口嘅芝士🧀️同埋脆卜卜嘅煙肉碎🥓每一條意粉都掛滿咗醬汁,creamy得黎個汁唔會太過潔身湯力咖啡 $48點餐嗰陣時職員會問會比較想飲返咩口味嘅咖啡,我嗰陣時就揀咗果香味嘅🍍,咖啡飲落去會有一啲酸酸地嘅果香味,而咖啡另外都加咗梳打水🧐個體驗都好新鮮😚📍Loop Kulture 地址:深水埗鴨寮街90號地舖推薦:💛💛💛💛🤍 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #likeforlike #香港美食 #深水埗美食 #深水埗Cafe #LoopKulture

西班牙薯蛋配巴馬火腿 $78

經典卡邦尼意粉 $98

湯力咖啡 $48

📍Loop Kulture
地址:深水埗鴨寮街90號地舖
推薦:💛💛💛💛🤍

深水埗既cafe真係多到試極都未試哂今次挑選左間有正餐有輕食有甜品既 @loopkulture ·͜-而且仲有兩層 好有空間感可以寫意一啲◦ 經典卡邦尼意粉成朝未食野食個正餐先 揀左我最愛既carbonara( ˃ ᵕ ˂ )自家製蛋醬比食過既都更濃厚.ᐟ‪‪‬除左煙腩肉仲加左楓糖煙肉口感同口味都更有層次◦ 繽紛雜果樹頭麵包坐到咁上下係時候order主角啦₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎佢其實即係french toast 有兩款配唔同配料我就揀左款清爽啲既 配西柚 香橙 士多啤梨 紅石榴上面仲有一大球好少見既無花果gelato( Ꙭ)!French toast即叫即整 外層出奇地香脆喎 食落蛋香都幾出~◦ 玉桂維也納我本身幾中意飲Vienna Coffee但唔係好多地方有佢有不特止 仲加左香噴噴既玉桂粉ჱ̒ ー̀֊ー́ )香甜既cream連埋americano一齊入口其實幾適合怕咖嘛苦澀既朋友試下✿#lastbitematters#lastbitematters_ssp✿
深水埗既cafe真係多到試極都未試哂

◦ 繽紛雜果樹頭麵包
坐到咁上下係時候order主角啦₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎
佢其實即係french toast 有兩款配唔同配料
我就揀左款清爽啲既 配西柚 香橙 士多啤梨 紅石榴
上面仲有一大球好少見既無花果gelato( Ꙭ)!

◦ 玉桂維也納
我本身幾中意飲Vienna Coffee但唔係好多地方有
佢有不特止 仲加左香噴噴既玉桂粉ჱ̒ ー̀֊ー́ )
香甜既cream連埋americano一齊入口
其實幾適合怕咖嘛苦澀既朋友試下

#lastbitematters
#lastbitematters_ssp

• 繽紛雜果樹頭麵包
2023-04-27 298 瀏覽
4月天氣不太熱正好去玩戶外活動例如近期大熱的glamping,集打卡娛樂於一身,一班人或倆口子享受郊野樂趣過個weekend都好happy。咁其實又唔一定要長途跋涉跨區去露營,近近哋市區都有主題café比大家影相打卡偽露營一番,好似呢間喺深水埗鴨寮街嘅咖啡店,二樓就搭咗個營放晒露營枱裝備如櫈、燈、ukulele等,個場set到好像真影出嚟效果幾chill㗎,地下果層就擺咗啲大量植物和木製傢俱、咖啡產品和大鏡子等一樣咁上鏡。成班年輕店員都有禮貌幾niceEggs with Parma Ham & Potato 西班牙薯蛋配巴馬火腿 > 微流心太陽蛋有蛋香,下層夾有煎過薯仔片、菠菜和巴馬火腿,鹹香惹味,用露營小煎鍋盛載別具風味Grilled Pineapple with Peach & Oolong Gelato燒菠蘿配白桃烏龍意式雪糕> 賣相一流又靚又清爽!白桃烏龍雪糕茶味出衆帶啲桃香,菠蘿偏酸但亦清甜多汁Iced Viennese Coffee玉桂維也納 (凍)精髓在於面果層厚厚超邪惡忌廉、上面加玉桂粉覆蓋整杯黑啡,杯邊唧咗朱古力醬,攪勻飲既香又甜個人覺得好好飲

Eggs with Parma Ham & Potato

Iced Viennese Coffee

2023-04-26 36 瀏覽
去cafe有時都唔一定飲咖啡。今日嚟到深水埗,揾咗間Cafe坐下,見呢間木系裝修,又有綠化,上層仲有露營主題添。本身想飲杯凍咖啡,但係店員推介咗粉紅石榴冰茶俾我,話係新鮮紅石榴做。佢仲介紹我試埋蛋白脆餅配熱情果意式雪糕。蛋白脆餅比較甜,但好香杏仁味,仲有杏仁碎添。熱情果gelato又係自製,味道明顯較酸,可以黐埋啲邊嘅脆米一齊食,一啖酸一啖甜,啱啱平衡返 。轉頭飲番杯石榴冰茶,石榴味減低咗茶味又突顯咗。飲品同食物嘅味道變化,真係震驚到我。

2023-04-25
下午茶
2023-04-24 73 瀏覽
呢間餐廳位於深水埗地鐵站附近,餐廳有個好大既落地玻璃空間感好足夠,有兩層咁多,樓下果層放左好多植物,餐廳用既檯椅都係回收既酒木箱好環保,善用資源,呢間係餐廳好好HEA,聽住舒適柔和既英文歌,坐住好似露營先會坐既椅都真係幾CHILL,幾寫意,難得中午可以坐到樓上既位置,我叫左一碟自家制青醬,煙三文魚羅勒意粉,入面仲有腰果仁,食品比較青新健康為主,唔會好肥,上面仲配有食用花,擺盤好靚,另外,叫左一杯玉桂味DIRTY COFFEE,要大啖D飲先飲到香濃既肉桂味,COFFEE下面係BLACK COFFEE有D FRUITY味口感,加埋玉桂都幾特別。

🅻🅾︎🅾︎🅿︎ 🅺🆄🅻🆃🆄🆁🅴🇭🇰好有森林工業風feel嘅cafe每層都有唔同設計啱晒打卡📸4-5點都keep住有人龍排隊 木架🪵仲擺咗環保♻️本土產品賣最後有片📸﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/焦糖香蕉樹頭麵包 $118/ (4.6/5)好有gimmick嘅法式吐司🍞食落好軟綿 入口好易化開 本身浸滿牛奶同蛋汁🥛麵包外層香脆微焦 整體味道好似麵包布甸🍮面頭有球gelato雪糕 一般係伯爵茶☕️但當日賣晒變咗冧酒提子🍇好creamy🍨建議淋楓糖醬🍁可以輕手啲 因為本身甜度約6-7分 焦糖香蕉🍌都好有心思 用火槍燒到表面焦脆/自家製青醬意粉配煙三文魚🍝 $118/ (3.9/5)好濃郁重香草🌿松子仁nuts味嘅青醬 汁偏杰身意粉🍝煙韌又掛汁 巴馬臣芝士令鹹香多咗 加咗腰果粒口感豐富脆口 煙三文魚🍣新鮮整咗多花好有心思 但如果再足料啲就好🫶🏻/玉桂維也納 $45/ (3.8/5)玉桂味好濃郁 煉奶泡沫🫧加上底層咖啡☕️嘅苦味 撈埋啱啱好 上面灑滿肉桂粉所以要小心唔好吸到🤭/開心果牛油果奶昔🥑 $52/ (3/5)打到好濃稠嘅奶昔🍼感覺牛油果🥑味比較搶戲 開心果唔算好突出 味道一般 但真材實料嘅牛油果同奶
🅻🅾︎🅾︎🅿︎ 🅺🆄🅻🆃🆄🆁🅴
最後有片📸
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/焦糖香蕉樹頭麵包 $118/ (4.6/5)

/自家製青醬意粉配煙三文魚🍝 $118/ (3.9/5)

/玉桂維也納 $45/ (3.8/5)

/開心果牛油果奶昔🥑 $52/ (3/5)
打到好濃稠嘅奶昔🍼感覺牛油果🥑味比較搶戲 開心果唔算好突出 味道一般 但真材實料嘅牛油果同奶所以飲落好飽肚
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
  • 焦糖香蕉樹頭麵包
最近天氣好熱 能到cafe避暑也是人生一大樂事這家露營風主題的cafe一直在我的收藏list裏面 cafe有兩層 上層有些露營裝飾打卡 就連椅子都是那種月亮椅 超有度假的感覺當天不是好餓 就只叫了一個輕食和飲品•➸西班牙薯蛋配巴馬火腿 | $78 | 8/10店員介紹這個是西班牙的小食可以刺穿蛋黃後伴著其他配料一起吃橙黃色的蛋黃很吸睛下面依次是巴馬火腿 馬鈴薯片 和菠菜留意到馬鈴薯片有兩層下層是脆脆的像厚一點的薯片上層是淋身一點的一起吃的時候還原了薯餅的感覺整體偏鹹香的感覺 菠菜可以中和一下味道配杯飲料就剛好•➸粉紅石榴冰茶 | $48 | 8/10粉紅的漸層可看出是充滿少女心的冰茶呢店員提醒先攪拌才飲用冰茶不會很甜 酸甜的味道很解渴
最近天氣好熱 能到cafe避暑也是人生一大樂事

粉紅石榴冰茶

粉紅的漸層可看出是充滿少女心的冰茶呢
店員提醒先攪拌才飲用
冰茶不會很甜 酸甜的味道很解渴
10 分鐘 (堂食)
粉紅石榴冰茶