2021-04-23 792 瀏覽
#lunch有餐廳設計好嘅fama bowl,不過都唔係好啱食,所以今次兩個都揀咗Make your own daily fama bowl可以自己揀輕煎芝麻金槍魚🐟+烤蔬菜小茴香鷹嘴豆🎃+甜黑醋好靚啊個金槍魚٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و好似壽司卷咁捲咗層芝麻係上面,不過生生地我就唔係咁鍾意喇手撕雞胸肉🐔+ 烤蔬菜小茴香鷹嘴豆🎃+蜂蜜乳酪汁兩個都揀咗熟蔬菜做底ʕ •ᴥ•ʔ因為好似開心過食生沙律菜,係十分正確嘅決定!入面的青瓜好好食好多肉,南瓜甜甜的,好多顏色睇到都開心٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و手撕雞好多,本身最期待係個汁,點知得下面嘅沙律菜有,比較少,而且好淡唔係好食到咩味,少少失望(´・_・`)
#lunch

輕煎芝麻金槍魚🐟+烤蔬菜小茴香鷹嘴豆🎃+甜黑醋

手撕雞胸肉🐔+ 烤蔬菜小茴香鷹嘴豆🎃+蜂蜜乳酪汁

2021-04-18 520 瀏覽
雖然天氣麻麻 但心情都唔可以差!👐 去揾間餐廳chill住過一個下午就最好啦!介紹番呢間喺西營盤內街嘅  🌿 一定係weekend必去之選!呢度主打健康同綠色食品💚 啱晒想食得清啲嘅朋友🤤今次揀咗ℂ𝕒𝕛𝕦𝕟 𝕋𝕚𝕘𝕖𝕣 ℙ𝕣𝕒𝕨𝕟 𝕨/ ℝ𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕕 𝕍𝕖𝕘𝕘𝕚𝕖𝕤 & ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕡𝕖𝕒𝕤 𝔹𝕠𝕨𝕝 🥦  同 𝔹𝕒𝕜𝕖𝕕 𝕆𝕣𝕘𝕒𝕟𝕚𝕔 𝕋𝕠𝕗𝕦 ℙ𝕒𝕥𝕥𝕚𝕖𝕤 𝕨/ 𝔹𝕒𝕓𝕪 𝕊𝕡𝕚𝕟𝕒𝕔𝕙 & ℙ𝕠𝕣𝕥𝕠𝕓𝕖𝕝𝕝𝕠 𝕄𝕦𝕤𝕙𝕣𝕠𝕠𝕞 🍄  Protein份量十足!而且味道都好好 比較推薦Tiger Prwan個款 會好食啲 但豆腐餅都可以一試🤪📍 Locofama (西環)西環西營盤福壽里9-13號地舖

📍 Locofama (西環)
西環西營盤福壽里9-13號地舖
2021-04-05
  • ℂ𝕒𝕛𝕦𝕟 𝕋𝕚𝕘𝕖𝕣 ℙ𝕣𝕒𝕨𝕟 𝕨/ ℝ𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕕 𝕍𝕖𝕘𝕘𝕚𝕖𝕤 & ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕡𝕖𝕒𝕤 𝔹𝕠𝕨𝕝
1K
❀ Locofama #西環 #💛 ❀❗️西環良心健康有機之選 初嚐特別豆腐餅❗️——————————————————西營盤福壽里就好似一個隱世嘅小社區咁,係一條小巷入面,屹立着數間富有外國風情嘅餐廳,包括印法菜嘅Pondi(即將介紹!)、新開泰國菜Pak Soi、同埋今次食嘅呢間主打健康有機嘅良心餐廳💛!有多種配搭嘅沙律bowl選擇、另外仲有唔少健康肉類菜式,以健康菜式來講味道都算唔錯,係間想食得健康清淡啲嘅好選擇💕。.可以預先喺OpenRice book位~佢哋分別有室內同室外嘅位置。室內嘅裝修就比較昏暗復古,間隔都迫少少🙈但室外就真係好舒服好chill,一張張又長又大嘅木枱,好似喺郊外picnic咁,仲係寵物friendly💖順帶一提店員都幾有禮貌,當日我哋本身坐喺室外,但後來有預約咗嘅人帶咗寵物嚟到,店員都算幾有禮貌咁請求我哋坐返室內,仲提供九折優惠🥳!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ The Works $128 (4.1/5)屬於Brunch2.0嘅系列,唔知係咪較為新推出嘅款式呢?表面有隻太陽蛋,底下有塊烤得好香好滑嘅雞髀!要讚一讚嗰兩塊都幾長幾大嘅煙肉🥓表面望係煎得好乾好硬,點知入口又幾香
❀ Locofama #西環 #💛 ❀
❗️西環良心健康有機之選 初嚐特別豆腐餅❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ The Works $128 (4.1/5)
屬於Brunch2.0嘅系列,唔知係咪較為新推出嘅款式呢?
表面有隻太陽蛋,底下有塊烤得好香好滑嘅雞髀!
要讚一讚嗰兩塊都幾長幾大嘅煙肉🥓表面望係煎得好乾好硬,點知入口又幾香,仲有少少咬口,唔會覺得肥膩。
另外仲有兩塊特色薯餅🥔外型激似蘿蔔糕,濺到香脆,內裏好似薯蓉咁綿,唔錯👍🏻!
另外仲有啲有機蔬菜、菇、蕃茄等等。
The Works

☞ Baked Organic Tofu Patties with Baby Spinach & Portobello Mushrooms (4/5)
唔少人都推薦佢哋嘅豆腐餅沙律😲亦係我第一次品嚐呢一種豆腐餅!同我想像嘅非常唔同,有一種介乎於mushy同埋魚豆腐嘅口感,幾特別🤣不過我始終係用豆腐製作,同埋主打健康,所以個豆腐餅就比較清淡,稱唔上好好味,但幾新奇。
今次揀嘅呢款係佢preset嘅salad bowl,有好多菠菜、菇、紅捲心菜、青豆、番薯茸等等,配上都幾酸甜嘅醋汁,用上本地有機新鮮蔬菜,簡簡單單但都算係個唔錯嘅沙律✨。

☞ Seared Sesame Tuna Oolong Soba with Creamy Sesame Dressing $128 (4/5)
其實就係一個芝麻醬冷麵😶本身見佢話有烏龍茶蕎麥麵,好似幾特別,但其實入口唔會食得出🥺但係蕎麥麵都算幾彈牙。
另外配上包滿芝麻嘅吞拿魚,比就咁普通刺身香口啲,但當然個吞拿魚就唔會話好高級,其實都好味不過就幾普通🙈。

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4.2/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
想食得健康嘅不妨考慮吓呢一間,用上本地有機食材,無論素食定係肉類嘅都有,的確有好多選擇,而且又係良心小店同埋寵物friendly😆不過始終係主打健康,wow factor唔算大,調味方面就唔算非常突出,重口味人士未必啱。

2021-01-12 776 瀏覽
又去西環嗰邊覓食啦!呢間餐廳喺西營盤站附近,主打本地有機食物,特別啱素食者!我幾鍾意餐廳裡面嘅設計,食物都唔錯,飲品就冇乜特別,由於係港島區同sell 有機嘢,價錢都比較貴~📍炸有機豆腐餅配菠菜沙律配大啡菇 $118大啡菇好juicy,豆腐餅開頭食兩啖好似冇乜味咁,但食落去先食到裡面豆腐冧冧地嘅質感,環非常開胃,份量偏大,兩個食量適中嘅人食一份都夠飽,除咗紅捲心菜、蕃薯果啲之外再配埋食落個口感似花生果仁嘅南瓜籽,仲有甜黑醋汁,非常開胃

📍炸有機豆腐餅配菠菜沙律配大啡菇 $118

啡·嚐 @ Locofama唔想次次都去Cafe食all day breakfast,偶爾想食下啲清新健康嘢,終於有好嘅選擇啦,今日放假終於有機會嚟到呢間bookmark咗好耐嘅良心咖啡店。呢間隱藏喺西營盤橫街裏面嘅店舖,地方好開陽,我個人建議坐出面,感受一下陽光同埋假日嘅感覺,再叫碗沙律,加杯咖啡,真係好正,好chill😌今次叫咗手撕雞胸牛油果羽衣甘藍沙律,真係好Fresh,而且估唔到都幾大份,食完都好飽,咖啡方面,佢偏向淡身同埋比較柔順,配合返個沙律,成個感覺都係好輕好舒服。再加上係良心店,咁健康有益嘅地方,應該要多啲嚟啦🤓食物:⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ Locofama

番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
2020-11-16
2020-10-12 923 瀏覽
Baked Organic Tofu Patties w/ Roasted Veggies, Chickpeas and Quinoa Mix🥗—————I love roasted veggies, especially roasted root vegetables such as pumpkins🎃 , carrots🥕 and sweet potatoes 🍠, so sweet, rich and creamy that it almost feels like a dessert!I probably won’t go for the tofu patties next time because it was a little too mushy and dense for my liking. But they also offer tiger prawn, miso eggplants and seared sesame tuna which all sound like great options!Overall, a great hearty healthy lun
—————

Overall, a great hearty healthy lunch spot if you are in the area!
2020-10-11 617 瀏覽
「鹰嘴豆虎虾沙拉」这道太好吃了,虎虾鲜甜肉紧,所有蔬菜都烤到鲜嫩多汁,并且够热,微凉的秋天吃这个太舒服了,有一些东南亚的香料提味,整体是完美的。「姜黄椰子南瓜汤」南瓜满满,姜黄味不太明显,稍微偏甜,温度够热。室内感觉有点昏暗,室外餐台倒是很宽敞,一开始看着环境不是非常整洁干净,不过食物质素可以弥补缺憾。yq期间上菜全部用了一次性餐盘,挺卫生放心的感觉,食物质素也很ok,下次想试试菠菜饼和豆腐饼沙拉。
姜黄椰子南瓜汤
虎虾鹰嘴豆沙拉
姜黄椰子南瓜汤
虎虾鹰嘴豆沙拉
2020-10-07 483 瀏覽
不得了的一家餐厅 这家healthy eatery真的不仅仅是一个简单的轻食餐厅 食物的品质真心赞 黑松露蟹肉酱配多士超级超级好吃 鲜掉眉毛 色拉也是很用心用料十足 pumpkin coconut soup有浓浓的黄姜味道 一点也不甜 赞 下次要来试别的~
2020-10-07 427 瀏覽
非常失望嘅一次用餐經驗,聽朋友講呢間野都幾出名諗住去朝下聖,以下嘅5個原因令到我絕對唔會再去呢間餐廳:(1)室內環境昏暗混亂,裝修殘舊。戶外嘅枱處於狹窄嘅小巷,已經又窄又少位,附近嘅舖頭複雜仲有van仔停泊,想喺嗰度搵背景影靚相打卡的話可以馬上打消念頭。(2)成個餐牌嘅食物飲品都偏貴。貴唔係問題,性價比低、唔抵係問題。(3)叫咗一份魚,食落口以為自己食緊硬晒嘅香口膠,冇魚味,一啲都唔嫩口。(點解咁難食都要食?因為貴囉)(4)比完錢之後好聲好氣地同收銀處嘅女侍應反映食物質素嘅問題,都係想佢哋有進步,但佢西面答我:「哦」,望都唔望我,唔使旨意聽到聲「唔好意思」,完全冇令餐廳改善進步嘅態度。(5)餐廳位置格攝,地鐵站去的話要行上車迂迴曲折先到,我呢間餐廳好食又靚嘅話我唔介意,但係呢間餐廳冇任何一樣野令我覺得值得再次到訪。

2020-09-28
  • Water
2020-09-20 532 瀏覽
從店名都可以知道該店係主打健康食物,好驚喜地佢哋令我覺得食菜唔再係好寡好悶好難食,而係好味又新奇!就好似我最鍾意嘅蕎麥麵,表皮微熟嘅金槍魚加上香脆嘅芝麻,口感豐富。而麵條嘅茶香實際並唔濃郁,不過每啖麵都沾滿芝麻醬,味道適中,配合適量爽脆嘅青瓜絲就中和返芝麻醬帶嚟嘅膩感!另外仲有試埋個烤有機豆腐餅配波菜沙律大啡菇,豆腐餅口感比想像中結實但又唔似豆乾咁硬,配埋啲菜其實味道好豐富!會想再去試埋其他沙律同菜式,出色嘅小店!

輕煎芝麻金槍魚烏龍茶蕎麥麵

有機豆腐餅配波菜沙律大啡菇

奇亞籽橙汁

會想再去試埋其他沙律同菜式,出色嘅小店!
輕煎芝麻金槍魚烏龍茶蕎麥麵
有機豆腐餅配波菜沙律大啡菇
奇亞籽橙汁
2020-08-08 853 瀏覽
-🦄LOCOFAMA @locofama-MAKE MY OWN FAMABOWL Hkd118Rating🌕🌕🌕🌗🌑-平時好少過嚟西營盤呢邊🙈今次只係第二次🙆🏻‍♀️知道西營盤呢度有好多CAFE都好正🤤今日就去左 @locofama 係我bookmarked左好耐可以自己簡想食嘅配料整成一碗FAMABOWL🤤全部食材配搭都好健康🤤賣相仲要好靚好吸引🤤有好多款食物都好想食🤤但最後簡左呢個配搭🙈-💙烤味噌茄子🍆蛋白質方面我就簡左呢款烤味噌茄子🍆呢個我好好好推介比大家😭因為真係好好食👍🏻😫當大家唔想簡肉類嘅時候🙈🙈都不妨簡呢一款🥺茄子係甜甜地咁🤤味噌幫左佢唔少😭😭個味道令人好幸福🤤可能有好多人唔鍾意食茄子🍆但呢個茄子真係好食🤭討厭茄子嘅你會對佢改觀的成碗FAMABOWL最好食就係呢個茄子😤😤😤💙菠菜沙律配大啡菇然後個底我就簡左呢款沙律🥗本身想簡烤蔬菜架🤣菠菜好新鮮😌同埋係嫩葉來 大啡菇有啲唔夠喉🤣本身我個人唔太鍾意食生嘅椰菜🙈點知佢好有驚喜😳因為佢係酸酸地嘅🤤🤤所以係好開胃😳😳然後車厘茄嘅部分又係超好食味道同GUACAMOLE 99%相似🤣真係好好好似😤如果你鍾意食牛油果🥑莎莎醬😌咁呢個番茄
🦄LOCOFAMA @locofama

味道好清新好開胃 做沙律醬仲冇咩罪惡感👍🏻
身處係餐廳感覺好舒服 坐室外嘅人仲帶埋狗仔一齊
而呢個BOWL唔好睇佢份量好少 但食完都幾飽🤣
2020-08-08
5 分鐘 (堂食)
2020-06-20 903 瀏覽
【環境】若坐露天位置,即使是夏天, 坐室外也不會陽光直射,加上有風扇其實也很涼爽。🅿🆂 原來下午有中場休息時間(不能點餐但可照坐),來之前要查查。 【食物】😋食物質素很好,即使係沙律菜火箭菜,竟然一啲都唔苦。 本身想影下食物靚相,但見到呢個紙碟連擺放 的確有點失望。 幸好味道很🅾🅺!上菜時暖暖的,超過十種食物, 感覺很健康又有營養。 適合減肥中的女士!💰 雖然價錢不算特別便宜(每人主菜加飲品,約200蚊人左右), 考慮食物質素和環境, 總體也覺得值會票價。
【環境】

【食物】
😋食物質素很好,即使係沙律菜火箭菜,竟然一啲都唔苦。

和環境
, 總體也覺得值會票價。
2020-06-20
2020-06-13 675 瀏覽
六月清假的關係,相約同事探索西營盤藝里坊打卡。出發前已事先搜尋西環文青咖啡室。選擇很多,但要將黃色經濟圈融入生活中,便要做好資料搜集。Locofama的位置並不是位於大街或有無敵大海景,而係位於內街小巷一隅。咖啡室門外設有一排木製長桌椅,入口在落地玻璃的右側。可能是平日的關係,中午12時的Locofama還沒有客人。我們被安排坐在角落 (角落生物呀) ,侍應遞上餐牌,選擇很多,客人亦可以自己配搭想吃的食材。為了避免選擇困難症,同事跟我還是選擇了Locofama配搭好的fama bowls.同事選擇的是Baked organic tofu patties with baby spinach and portobello mushrooms(右)。我選擇的則是Cajun tiger prawn with roasted veggies and cumin chickpeas bowl (左)。侍應遞上兩個bowls,完全沒有想到是那麼大的兩份。食材很新鮮,感覺吃了有機食物,身體瞬間從連日工作到深夜的疲累恢復過來。呷著檸檬調製的飲料,細嚼慢咽著各式各樣的superfood,青瓜、椰菜花、甜椒

侍應遞上兩個bowls,完全沒有想到是那麼大的兩份。食材很新鮮,感覺吃了有機食物,身體瞬間從連日工作到深夜的疲累恢復過來。呷著檸檬調製的飲料,細嚼慢咽著各式各樣的superfood,青瓜、椰菜花、甜椒、南瓜等等⋯ 望著落地玻璃窗灑入店內的陽光,呀⋯ 放假真好。
2020-06-01
2020-06-06 609 瀏覽
朋友搬左去西營盤放工去個邊一齊搵吓好野食先Locofama環境不錯6:30到人流唔算好多我地被安排喺店嘅角落環境寧靜,不過比較近廚房坐耐左有少少油煙味✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨FAMA BOWL----食材新鮮佢本身有set好左嘅FAMA BOWL不過我地想自己配搭揀左輕煎芝麻金槍魚再加菠菜沙律配大啡菇然後配蜂蜜乳酪汁個汁甜甜地好味道呀大啡菇又新鮮至於金槍魚就不過不失啦仲有d番薯蓉喺沙律都幾夾架黑松露蟹肉醬配多士----極力推介極本身擔心多士會唔會好飽見佢都幾多塊但原來唔會架係超超超超超足料啖啖蟹肉又陣陣黑松露香氣每塊多士搽到厚厚都仲得食完係會仲想再食
朋友搬左去西營盤
放工去個邊一齊搵吓好野食先
Locofama環境不錯
6:30到人流唔算好多
我地被安排喺店嘅角落
環境寧靜,不過比較近廚房坐耐左有少少油煙味
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

每塊多士搽到厚厚都仲得
食完係會仲想再食
  • black truffle crab dip
2020-05-15 878 瀏覽
Locofama 西環西營盤福壽里9-13號地舖✅薑黃南瓜椰子湯$35✅虎蝦配烤蔬菜&小茜香鷹嘴豆$148✅烤有機豆腐餅配波菜沙律大啡菇$118👍🏻招牌黑松露蟹肉配多士$135⛔️煙燻檸檬汁三文魚配粟米片$90呢個湯一飲落去果下嘅感覺似咖喱味,因為佢係有薑黃。好香嘅椰子味,同埋係咁得都係有南瓜飲得出佢用南瓜去打成濃湯,啖啖南瓜蓉。豆腐餅一咬落去會覺得好綿密,好厚身好札實,唔會一咬就鬆開,但又唔會得個實字。單食豆腐餅可能會覺得好淡左只要配上波菜同旁邊酸紅椰菜,成配沙律就好好食。好多種味道,好豐富。虎蝦上邊係落咗少少類似茴香嘅香料,煎到好香紅菜頭非普通一切開便上碟,而係食得出佢將香料及一些豆類(懷疑係鷹嘴豆)打成半泥漿,再配上蔬菜。兩碟沙津都做得好出色,唔會覺得只係普通食緊菜。食得出店家既用心配搭。真係要講下個招牌黑松露蟹肉配多士首先好足料,落左好多蟹肉同黑松露,香就一定,蟹肉冇雪味,食晒啲包,中間餡料都未食晒,仲拎左黎配沙津。呢個必點!相比之下,檸檬三文魚醬配多粟米片顯得失色。呢度可以比人帶狗仔來用餐,對毛孩主人黎講係好消息。新鮮蔬菜沙律做得好色,所有食物絕對配得上呢個價錢。如果要係出面餐
Locofama

西環西營盤福壽里9-13號地舖

✅薑黃南瓜椰子湯$35
✅虎蝦配烤蔬菜&小茜香鷹嘴豆$148
✅烤有機豆腐餅配波菜沙律大啡菇$118
👍🏻招牌黑松露蟹肉配多士$135
⛔️煙燻檸檬汁三文魚配粟米片$90

虎蝦上邊係落咗少少類似茴香嘅香料,煎到好香

真係要講下個招牌黑松露蟹肉配多士

相比之下,檸檬三文魚醬配多粟米片顯得失色。

呢度可以比人帶狗仔來用餐,對毛孩主人黎講係好消息。
新鮮蔬菜沙律做得好色,所有食物絕對配得上呢個價錢。
如果要係出面餐廳食沙律,我會寧願黎呢
虎蝦配烤蔬菜&小茜香鷹嘴豆
烤有機豆腐餅配波菜沙律大啡菇