Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️💫(5⭐️最高)意式香烤深海石斑魚柳 $75香烤美國1855牛肋排蜜糖燒汁 $85凍泡沫咖啡(跟餐)凍牛奶咖啡(跟餐)法式焦糖燉蛋 $68今日去旺角Lockeroom食lunch,因為之前食過晚餐幾正,今次嚟食個lunch先😛 同朋友一齊叫咗2個lunch set同一個甜品😊首先嚟咗兩碗啖啖香味同真材實料嘅蘿蔔湯,再配上脆卜卜蒜蓉包開開胃先😛第一道係石斑魚柳,魚柳煎得幾香又保持到魚嘅肉汁唔會太乾,恰到好處,而且啖啖肉再配上新鮮洋蔥同番茄粒,又有另一種清新嘅味道,正🤤配菜都冇得輸,自家製番薯蓉甜甜哋,好味,同有我最鍾意嘅煎番茄🍅🤤意粉幾香橄欖油仲帶少少蒜香🧄👍🏻 另一份set喺牛肋排蜜糖燒汁,加上少少黑椒,份外惹味又唔會太甜,牛肋排都煎得啱啱好👍🏻朋友話配飯食一流😂最後嚟到甜品焦糖燉蛋,賣相超級吸引勁靚,相機食先啦😂淡淡焦糖味唔會過甜,燉蛋滑喐嘟,正,仲有士多啤梨藍莓酥,一啖食晒士多啤梨藍莓🍓🫐同牛油酥,感覺真係好幸福呀😊🤣嘢飲叫咗凍latte同cappuccino,兩杯咖啡味香濃,糖漿甜度可以自己調教👍🏻提提大家餐廳出面有得拎卡添💛
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️💫(5⭐️最高)

意式香烤深海石斑魚柳 $75
香烤美國1855牛肋排蜜糖燒汁 $85
凍泡沫咖啡(跟餐)
凍牛奶咖啡(跟餐)
法式焦糖燉蛋 $68

2021-02-07
  • 炭烤美國1855牛肋排蜜糖燒肉汁
  • 法式焦糖燉蛋配拿破崙
  • 意式香烤深海石斑魚柳
2021-02-02 53 瀏覽
位於朗豪坊附近,並以足球為主題嘅樓上Café,餐廳內外也佈置了不少限量版及簽名球衣,阿仙奴球迷必到打卡地點‼️今天要介紹先前小編在Openrice買到的特價套餐😍只需$20就能嚐試到價值$328的情侶二人套餐🥰#是日精選沙律以黑醋作調味的沙律🥗,用一個密實玻璃瓶裝着🤣十分有趣的上菜方式~內裏添加了台式爆爆珠,而且有最基本的沙律配菜,是一個新鮮的配搭組合~味道小評分:😋😋😋😋/5#蕃茄湯&蒜蓉包🧄有新鮮茄蓉在內的蕃茄湯🍅,十分清新並帶點微酸,由於是新鮮製作的關係,所以有淡淡的甜味,餐廳每天提供的餐湯也有機會不一樣🙊而蒜蓉包上有新鮮切好的蒜蓉粒,味道香濃,更有淡淡的牛油香~味道小評分:😋😋😋/5#卡邦尼意大利麵配溫泉蛋軟硬度適中的意大利麵😋卡邦尼味道調校至剛剛好,而且加入了忌廉一起烹煮,口感較creamy💕除外,醬汁不會過多,底部不會有餘下的醬汁,醬汁都掛在意大利粉上😋不過份量偏少味道小評分:😋😋😋😋😋/5#燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉十分惹味濃郁的燒烤醬🥰份量偏少,但肉質鮮嫩有肉汁🤩而且沒有骨,食用十分方便,不過主要味道來源自燒烤醬,肉味偏淡味道小評分:😋😋😋😋/5🌟喜歡的話可以Like & F

#是日精選沙律
味道小評分:😋😋😋😋/5

#蕃茄湯&蒜蓉包🧄
味道小評分:😋😋😋/5

#卡邦尼意大利麵配溫泉蛋
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕/5
打卡指數:📸📸/5
Lunch諗唔到食咩好 所以再翻兜lockeroom🙈不過今次去朗晴坊總店 地點更加方便 朗豪坊隔離就係~嗌咗set lunch同Beef Wellington🤭Set lunch - 烤焗紐西蘭羊架紅酒汁 $85$85嘅羊架 仲包白飯/意粉/薯菜 set包餐湯野飲🤭 真係抵到爛雖然平 但質素都唔差 羊架肉質偏實 但調味烹調得好好 香草等調味料好香凍水果紅茶補$13差價 意想不到地高質雖然外貌唔係好靚🤣 但好好飲 好足料 啖啖都係唔同嘅水果蓉同粒 茶底都好清Beef Wellington $338就黎開sem獎勵一下自己🙈係$338嘅威靈頓牛柳! 價錢十分相宜金黃色嘅酥皮好酥脆 配上鵝肝醬同牛柳 仲有個勁香嘅黑松露醬 但我覺得會搶咗少少牛柳嘅原味牛柳嗌咗Medium well 肉色粉嫩 肉質嫩滑 啖啖肉🤭 但我地都覺得嗌Medium會更加好食
Lunch諗唔到食咩好 所以再翻兜lockeroom🙈
不過今次去朗晴坊總店 地點更加方便 朗豪坊隔離就係~

嗌咗set lunch同Beef Wellington🤭

金黃色嘅酥皮好酥脆 配上鵝肝醬同牛柳
仲有個勁香嘅黑松露醬 但我覺得會搶咗少少牛柳嘅原味
但我地都覺得嗌Medium會更加好食

2021-01-28 1775 瀏覽
不太精靈的在下訂了位置後傻傻地去了了隔壁朗豪坊找餐廳在8樓9樓行了兩轉再看看清楚個地址(打?中)看了再看才發現原來是朗晴不是朗豪啦 😅難怪不過也好 很多年沒有在朗豪坊閒逛過今天襯機走一走預早了時間 所以找了一陣子才找到也沒遲到😃進去店員安排在下座窗邊 真好當在下走上幾步時店員指著”籠子位”補說了句「座那張也可以」哈哈 那個可愛特別的位置在下就不客氣了😆跟條青BB的龍(他有名堂?)一起吃午飯開心首先失血中的老女人是要補的所以先點了杯紅棗茶$29超多紅棗碎在裡面的熱熱的 喝下去肚子都快樂起來怕甜的在下自行把水倒入嗯..咁就多左杯啦(抵哎抵哎抵哎🤣)最後還必須的把紅棗都吃掉對..忘了落完單後會有焗餐包乙件(傳說中的蒜香牛油包?)頂頂個胃先然後很快就有湯飲了😍鮮蕃茄薯仔🥔溶蟹肉湯$38杯和碟是一套的 帶著柔和的紅色一落枱就傳出陣陣超撲鼻的蕃茄香味(好像好健康咁)一入口..正呀..太燙辣親個咀咀..等了一下 待湯涼了點終於能大大啖飲出鮮味好多好多的蟹肉絲能感覺到的薯溶口感 滑滑溜溜的還有不會讓你臭覺疲勞的蕃茄味蟹肉芒果🥭牛油果🥑木瓜沙律$78上枱時在下用迷惘的眼光看著這杯東西?Cocktailで
不太精靈的在下訂了位置後傻傻地去了了隔壁朗豪坊找餐廳
在8樓9樓行了兩轉
再看看清楚個地址(打?中)
看了再看才發現原來是朗晴不是朗豪啦 😅
難怪
不過也好 很多年沒有在朗豪坊閒逛過
今天襯機走一走
預早了時間 所以找了一陣子才找到也沒遲到😃

進去店員安排在下座窗邊 真好
當在下走上幾步時
店員指著”籠子位”補說了句「座那張也可以」
哈哈 那個可愛特別的位置

所以先點了杯紅棗茶$29
超多紅棗碎在裡面的
熱熱的 喝下去肚子都快樂起來
怕甜的在下自行把水倒入
嗯..咁就多左杯啦(抵哎抵哎抵哎🤣)
最後還必須的把紅棗都吃掉

對..忘了落完單後會有焗餐包乙件
(傳說中的蒜香牛油包?)
頂頂個胃先

然後很快就有湯飲了😍
鮮蕃茄薯仔🥔溶蟹肉湯$38
杯和碟是一套的 帶著柔和的紅色
一落枱就傳出陣陣超撲鼻的蕃茄香味
(好像好健康咁)
一入口..正呀..太燙辣親個咀咀..
等了一下 待湯涼了點
終於能大大啖飲出鮮味
好多好多的蟹肉絲
能感覺到的薯溶口感 滑滑溜溜的
還有不會讓你臭覺疲勞的蕃茄味

蟹肉芒果🥭牛油果🥑木瓜沙律$78
上枱時在下用迷惘的眼光看著這杯東西

Cocktailですか?
原來是在下點的沙律🥗

使它如同啫喱般動感地跳彈著上場
微微散落在表面的糖霜
嫩滑的奶香 夾雜著濃濃蛋味 哇~ 🤩
不甜(味覺被紅棗茶影响了?)也不膩
在下能大口大口的狂吞(好像嚇到人了?)
呃 還有那顆被在下嫌棄的可憐薄荷朱古力雪糕球
不是它不好吃 是在下不能吃冰冰的
雪糕球的底部不是用Cream而是用蘇皮碎做固定
這個加分💛 (因為在下喜歡)

最後的最後 介紹這裡穿著16號球衣的店員
因為他 在下加分
他..好可愛🤣🤣🤣🤣🤣
這裡是一家主題餐廳
對足球零認識的在下..完全無視了
(對不起 Orz)
2021-01-28
2021-01-26 44 瀏覽
今次嚟到呢間就係一間富有足球主題性嘅餐廳,而且我都係一個英超球迷!所以喺環境方面,我係比爆分嘅,而且牆上面有好多我鍾意嘅球星喺上面。加上都掛住好多唔同年份唔同時期嘅波衫,勾起我好多回憶。就連佢哋嘅餐具都有濃厚嘅足球氣息,如果唔係疫情嘅原因,呢間餐廳絕對係一個一路食嘢一路同朋友睇波嘅好落腳點!有機田園沙律 $55至於嘢食方面,一份新鮮嘅沙律菜配上法式餐包,而且分量剛剛好,以頭盤來講非常開胃,而且會有黑醋汁同埋沙律醬都係伴碟俾我哋後備再加,控制分量同調教出適合自己嘅味道。芝士流心溫泉蛋大啡菇 $78佢將溫泉蛋,cheese擺係菇表面一齊焗,將嘅菇汁鎖住,好Juicy,仲食到有甘羽藍添!美國1855頂級牛肉眼扒 $258整體份量多,叫咗七成熟,牛扒外脆,肉質腍,口感亦豐富。另外,牛扒仲配有紫薯作為配菜,第一次見,所以個感覺都幾新鮮,好fresh好甜,有別於一般伴菜食開嘅馬鈴薯,富有強烈新鮮感。疏乎厘班戟 $88有兩大件疏乎厘班戟,整得非常軟滑。就係配Häagen-Dazs嘅雪糕,一熱一凍強烈嘅對比喺口入面。

有機田園沙律 $55

芝士流心溫泉蛋大啡菇 $78

美國1855頂級牛肉眼扒 $258

疏乎厘班戟 $88
2021-01-25
午餐
  • 即製梳乎厘班戟
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。Lockeroom Dining.陽光下的午餐!。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤ 和波牛吃飯到指定打卡位Lockeroom Dining多波衫與閃卡吃飯睇波是常識吧哈哈哈哈 Set Lunch划算又吸引先來南瓜湯香甜又滋味配以脆口蒜包就是最正的拍檔蟹肉芒果木瓜牛油果沙律甜美又層次分明蟹肉多多,與牛油果沙律先混在一起底層是芒果木瓜2種香甜好吃得來夠清爽   香燒可持續石班魚配法式龍王湯石班魚香燒效果吸引除了肉質彈牙皮亦爽,湯內有蜆肉、魷魚、蝦蝦好有番茄香氣的法式龍王湯飲出啖啖鮮氣   意式香草醬海鮮意大利飯好濃香的忌廉味內有大量菇菇,蝦子等海鮮整體口感融合,香滑 法國鵝肝香蒜麵包有水準的小食鵝肝非常出色入口即融,外層有香醋調味不帶油膩感卻深具油香非常好吃 套餐除了基本餐飲餐廳還送甜品冰凍泡芺好好吃令人感到很有驚喜  小評:味道:★★★★☆環境:★★★★☆服務:★★★★☆衛生:★★★★☆抵食:★★★★☆ ❤Lockeroom D

雜感女生   好味日記

˚*。Lockeroom Dining.陽光下的午餐!。*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

香甜又滋味

配以脆口蒜包

就是最正的拍檔

甜美又層次分明

蟹肉多多,與牛油果沙律先混在一起

底層是芒果木瓜

2種香甜

好吃得來夠清爽

香燒可持續石班魚配法式龍王湯

石班魚香燒效果吸引

除了肉質彈牙

皮亦爽,湯內有蜆肉、魷魚、蝦蝦

好有番茄香氣的法式龍王湯

飲出啖啖鮮氣

意式香草醬海鮮意大利飯

好濃香的忌廉味

內有大量菇菇,蝦子等海鮮

整體口感融合,香滑

法國鵝肝香蒜麵包

有水準的小食

鵝肝非常出色

入口即融,外層有香醋調味

不帶油膩感卻深具油香

衛生:★★★★☆

抵食:★★★★☆

Lockeroom Dining

旺角砵蘭街215號朗晴坊8樓

阿仙奴足球咪嘅粉絲有喜訊啦⚽️因為原來旺角有間餐廳係用阿仙奴做主題仲裝修到成個足球場咁自己都係第一次去 好興奮成間舖頭掛滿晒足球嘅裝飾呢度主打係西餐我哋點左幾款嚟share法國鵝肝牛肝菌意大利燴飯 $158🍛用上原塊煎法國鵝肝放起上面意大利飯用咗牛肝菌 忌廉煮得好有咬口食嘅時候鵝肝油香慢慢咁樣滲出嚟脆燒原隻德國鹹豬手 $178🐷豬手上枱嘅時候已經切好一塊塊好方便食 燒得好脆口而且跟埋沙律菜減少油膩仲有配菜嘅炸洋蔥圈都好好味即製梳乎厘pancake $88🥞由於係即製嘅關係所以都要等一段時間但係出嚟嘅時候就覺得好值得因為蛋香味好濃而且跟咗雪糕 忌廉 吉士女仔一定好鍾意食
阿仙奴足球咪嘅粉絲有喜訊啦⚽️

因為蛋香味好濃
而且跟咗雪糕 忌廉 吉士
女仔一定好鍾意食
2021-01-23 88 瀏覽
今日係男朋友生日,所以特登帶佢去一間一定surprise到佢嘅餐廳一直都知男朋友係球迷所以一早book咗呢一間餐廳希望同佢好好食飯慶祝因為當日要同佢屋企人食晚飯所以我哋揀咗lunch時間去食由於預先book咗所以無需等位一入到去見到球星海報男朋友已經超開心又興奮見到佢咁滿意呢間餐廳我都好開心我哋揀咗兩個餐分別係白松露芝士忌廉燴美國雞髀扒($75)同香燒可持續石板魚柳配法式龍王湯($85)先上台係跟餐既蒜香牛油法包,超香蒜味焗到包邊脆一脆,而且中間鬆軟,都幾有驚喜之後主菜上台,雞髀扒超大塊仲啖啖肉,真係食落好有滿足感,而且白松露好香,配埋芝士真係好好味而另外一個,石板魚柳爽滑彈牙配法式龍王湯超埋龍王湯配上白飯,真係愈食愈想添飯最後有朱古力泡芺, 好creamy 但又唔會好甜,加分跟餐既熱飲都會有靚靚茶杯
一直都知男朋友係球迷
所以一早book咗呢一間餐廳希望同佢好好食飯慶祝

因為當日要同佢屋企人食晚飯所以我哋揀咗lunch時間去食

由於預先book咗所以無需等位
一入到去見到球星海報男朋友已經超開心又興奮

見到佢咁滿意呢間餐廳我都好開心

我哋揀咗兩個餐分別係白松露芝士忌廉燴美國雞髀扒($75)
同香燒可持續石板魚柳配法式龍王湯($85)

先上台係跟餐既蒜香牛油法包,超香蒜味

焗到包邊脆一脆,而且中間鬆軟,都幾有驚喜
蒜香牛油法包

之後主菜上台,雞髀扒超大塊

而另外一個,石板魚柳爽滑彈牙
配法式龍王湯超埋
龍王湯配上白飯,真係愈食愈想添飯

最後有朱古力泡芺, 好creamy 但又唔會好甜,加分

跟餐既熱飲都會有靚靚茶杯

2021-01-20
慶祝紀念
生日
  • 蒜香牛油法包
2021-01-21 68 瀏覽
行開旺角朗豪坊冇其他特別想食都會嚟呢閒食。位置勁方便就喺戲院門口隔離👍🏻其實旺角有好多樓上cafe都好高質,只係好多都執咗🙈希望呢間咁好食可以繼續撐落去☺️防疫好多間都做得好好,但呢間真係冇得頂。有埋口罩,高濃度消毒紙巾👍🏻so sweet 叫左個前菜(腐皮蟹籽沙律)賣相一流,沙律好足料,腐皮薄薄哋加埋沙律蟹子好夾😌😌下面嘅沙律菜加埋黑醋一流重點係沙律菜全部都好新鮮好爽脆😊呢個黑松露薯角味道一流,好重手🥰🥰薯角炸到好脆好靚。今日個湯係蘿蔔湯好足料,好飲重點係個蒜茸包🤭好高質用厚多士整整到外脆內軟😋Lunch set 白松露雞髀扒加薯菜有我好鍾意嘅紫薯蓉😍😍😍😍塊扒好大同個汁好夾,食完都好飽😌朋友叫左個卡邦印意粉,上左一啖,好香好好食。食落個量好多好滿足。最後叫埋個梳乎厘做ending 呢個真係重點推介👏🏻👏🏻即整所以上到枱仲係勁震😂😂好多糖霜,加埋個曲奇雪糕好夾🤩杯杯碟碟好靚好吸精🤩呢間樓上鋪真係絕對可以encore ,CP值好高。Lunch set抵食🥳🥳
行開旺角朗豪坊冇其他特別想食都會嚟呢閒食。
位置勁方便就喺戲院門口隔離👍🏻
其實旺角有好多樓上cafe都好高質,只係好多都執咗🙈
希望呢間咁好食可以繼續撐落去☺️

防疫好多間都做得好好,但呢間真係冇得頂。
有埋口罩,高濃度消毒紙巾👍🏻so sweet

叫左個前菜(腐皮蟹籽沙律)
賣相一流,沙律好足料,腐皮薄薄哋加埋沙律蟹子好夾😌😌
下面嘅沙律菜加埋黑醋一流
重點係沙律菜全部都好新鮮好爽脆😊

呢個黑松露薯角味道一流,好重手🥰🥰
薯角炸到好脆好靚。

今日個湯係蘿蔔湯
好足料,好飲
重點係個蒜茸包🤭好高質用厚多士整
整到外脆內軟😋

Lunch set 白松露雞髀扒加薯菜
有我好鍾意嘅紫薯蓉😍😍😍😍
塊扒好大同個汁好夾,食完都好飽😌

朋友叫左個卡邦印意粉,上左一啖,好香好好食。
食落個量好多好滿足。

最後叫埋個梳乎厘做ending
呢個真係重點推介👏🏻👏🏻
即整所以上到枱仲係勁震😂😂
好多糖霜,加埋個曲奇雪糕好夾🤩

杯杯碟碟好靚好吸精🤩

呢間樓上鋪真係絕對可以encore ,CP值好高。
Lunch set抵食🥳🥳
2021-01-21
午餐
  • 即製梳乎厘班戟
  • 蒜香牛油法包
  • 卡邦尼意大利麵配溫泉蛋
2021-01-21 468 瀏覽
鍾意阿仙奴嘅你一定要嚟呢間餐廳, 周圍都掛玩阿仙奴嘅波衫,完全有球場餐廳 feel⚽️ 入面還有一個雀籠卡位,好得意呀!不過要預先訂位先有😍 ⚽️法國鵝肝香蒜麵包🥖 $108Pan-fried Foie Gras on Garlic Toast鵝肝煎得好香,佢嘅油份配上多士就更香😋 🦞波士頓龍蝦配鮮蕃茄汁意大利飯 $168Boston Lobster Risotto 🦞(Set Dinner 包沙律、餐湯及蒜蓉牛油法包)龍蝦肉質鮮味彈呀,上面香味嘅芝士,再配蕃茄意大利飯,味道非常搭配🥰 🐟香燒可持續石斑魚柳配法式龍皇湯 $85Roasted Grouper Fillet in Bouillabaisse 🍛(Set lunch 包餐湯同蒜蓉牛油法包)石斑魚柳魚味十足,完全冇腥味, 再配上法式烹調嘅海鮮濃湯, 入面有好多唔同嘅海鮮淆製而成,包括墨魚、八爪魚等🦑 ⚽️梳乎厘班戟 $88Souffle Pancake🥧我最鍾意嘅甜品就係梳乎厘班戟😋,呢度嗰班戟好香蛋味又鬆軟超正👍

入面還有一個雀籠卡位,好得意呀!不過要預先訂位先有😍

⚽️法國鵝肝香蒜麵包🥖 $108
鵝肝煎得好香,佢嘅油份配上多士就更香😋

🦞波士頓龍蝦配鮮蕃茄汁意大利飯 $168
Boston Lobster Risotto 🦞
(Set Dinner 包沙律、餐湯及蒜蓉牛油法包)

🐟香燒可持續石斑魚柳配法式龍皇湯 $85
(Set lunch 包餐湯同蒜蓉牛油法包)

⚽️梳乎厘班戟 $88
Souffle Pancake🥧

2021-01-20
下午茶
2021-01-20 20 瀏覽
The Lockeroom Dining - 球迷必去上次試了油麻地的新開的分店,無論在環境、佈置、氣氛方面都令人眼前一亮,今天就帶男朋友到總店再次體驗,因為他才是足球的愛好者,名副其實的球迷。經典焗威靈頓牛柳金黃色的酥皮外層,口感鬆化乾脆,內部以忌廉感的鵝肝醬、香濃的蘑菇蓉包著牛柳,牛柳顏色鮮嫩粉紅,肉汁濃厚,香氣滿溢。卡邦尼意大利扁面配溫泉蛋醬汁的稠度剛好,能掛上意大利扁面,鹹香的火腿,再加上精髓的溫泉蛋,蛋汁令意大利麵更加柔滑,蛋味亦濃郁。意式香草醬海鮮意大利燴飯香濃的意式香草醬,不會太重口味,將醬汁慢慢收乾並融入意大利燴飯之中,再加入魷魚、雜菇片,口感增加味道有層次。
The Lockeroom Dining - 球迷必去

經典焗威靈頓牛柳

卡邦尼意大利扁面配溫泉蛋

意式香草醬海鮮意大利燴飯
🌕Hello 我係Moon🌕係咁多餐廳認知底下,好多餐廳嘅佈置係咁有整體性, 收藏咗好多珍貴嘅典藏,有陣時味覺未去旅行眼睛先出發我哋係一間旺角站得住腳嘅餐廳味道應該都唔會差,咁就可以繼續旺角探索除咗放題之外嘅餐廳。 今次講嘅呢間餐廳正正就係足球fans開, 😳除咗鍾意足球之外對食物嘅要求都幾高嫁😍首先首先要介紹其中一個招牌炸牛扒,🥰就咁睇字都覺得有啲瘋狂但上到枱嘅時候佢係另一回事,🤣出邊加咗炸漿,咁樣做嘅好處係避免將肉類直接掂到熱力而😳流失水份,更加重要嘅就係渣將形成咗一個保護層😗令到入面嘅牛扒🥰唔會出現過熟情況👍🏼👍🏼趁熱食之後就可以切出令人好滿足嘅脆炸聲,😎食咗一啖之後真係😎同自己所想像嘅都幾唔同,🥰牛扒依然充滿着煎嘅味道,😚夠晒厚之餘非常講究,🤤如果係普通貨嘅話當然唔會有可比性😛抵到我推介嘅嘢就係茄醬蜆肉意粉,😎表面聽來的都好似好簡單但就係越簡單嘅嘢做出嚟先難。😌作為最容易熟嘅意粉都依然保持爽口,🤤更重要係與茄醬融為一體,😏就好似掛麵咁樣, 🥰喺味精未被使用情況之下咁先食得出原始味道,😍用料講究蜆肉每粒都食唔出有沙(🥰呢一個真係零舍難忘), 😚採用鮮茄打出嚟嘅將因為夠濃郁二來提高

首先首先要介紹其中一個招牌炸牛扒,

抵到我推介嘅嘢就係茄醬蜆肉意粉,
😎表面聽來的都好似好簡單但就係越簡單嘅嘢做出嚟先難。
😍用料講究蜆肉每粒都食唔出有沙(🥰呢一個真係零舍難忘), 😚採用鮮茄打出嚟嘅將因為夠濃郁二來提高色澤從而令到食慾大增!😳

仲有一道菜要推介嘅就係招牌黑毛豬豬柳,
😚雖然豬做法同牛係唔一樣唔可以揀幾多成熟,🥰所以呢一個亦都係考驗功夫嘅地方,😌即使係需要全熟蛋如果好似呢一道菜
😛咁樣採用慢煮嘅方式亦可以做到色香味俱全,🤩切落去游刃有餘,😚簡單配料配搭燒汁一齊享用份外爽甜,😎每一淡都似食緊豬頭肉,🥰嫩滑肌肉同埋細膩嘅薯蓉,
😳每一個項目都帶有清新嘅甜而唔需要額外調味料😌呢一樣嘢的確對於健康嘅人士係非常重要😗

至於甜品當然唔可以缺少啦,
🥰朱古力芝士蛋糕係個人最喜愛嘅一個甜品,🥺口感傾向軟滑,😛配搭上除咗既濃郁之外,💓最重要始終就係連貫性,😌如果朱古力有自己嘅口感而芝士蛋糕又有另外一個口感嘅話😏就可能出現一個碰撞嘅情況,😛即使在好味但唔能夠融為一體,
🥰所以你間餐廳係味道同埋口感方面都付出左唔少心機,😳最重要當然就係老細招呼周到, 😍每一味菜都會溫馨提示要趁早食已獲得最佳味道🤩

🌕最後Moon Moon真係好滿意依度啊🤣下次一定要再食!!🌕
2021-01-14 40 瀏覽
樓上cafe係中學時既回憶🤭今次就黎到旺角既樓上cafe回憶番晒黎😂一坐低 正係到揀緊野食已有熱辣辣嘅牛油餐包奉上 Dinner set 都好多選擇餐湯係甘筍湯可以見到甘筍蓉~真材實料👍🏻叫左2 個set欣賞個擺盤!去左高級餐廳咁!我地叫左澳洲羊架拼德國腸羊架好香~羊架下面係有甘筍蓉同埋豆角~ 有一舊煎過既蕃茄... 番茄上面有黑椒~係微小嘅事上見到廚師既認真同細心...哪怕係一舊上菜時會被遮住嘅蕃茄!一啲都唔hea 嫁! 另外就叫左更加好味既半邊芝士龍蝦併牛扒好正! 好好味! cp 值高! 連檸茶檸水都用咁精緻嘅杯真係好意外!雖然店舖唔大但係見到所有嘢都係用心設計製作!值得推介
樓上cafe係中學時既回憶🤭

Dinner set 都好多選擇

餐湯係甘筍湯
可以見到甘筍蓉~真材實料👍🏻

叫左2 個set

欣賞個擺盤!去左高級餐廳咁!

我地叫左澳洲羊架拼德國腸
羊架好香~
羊架下面係有甘筍蓉同埋豆角~
有一舊煎過既蕃茄... 番茄上面有黑椒~
係微小嘅事上見到廚師既認真同細心...
哪怕係一舊上菜時會被遮住嘅蕃茄!
一啲都唔hea 嫁!

另外就叫左更加好味既
半邊芝士龍蝦併牛扒
好正! 好好味! cp 值高!

連檸茶檸水都用咁精緻嘅杯
真係好意外!

雖然店舖唔大但係見到所有嘢都係用心設計製作!
值得推介

2021-01-12 55 瀏覽
#cassiegomk-旺角雖然多野行多野買,但又平又好食嘅餐廳就唔多,始終係旺區,鋪租貴。不過我終於搵到一間好食,價錢又夠哂經濟嘅餐廳「Lockeroom Dining」。成間餐廳都係以足球為主題的,除左地板披上假草皮,牆上亦掛著不同的簽名球衣,岩哂足球發燒友黎打卡。如果係依度睇世界杯,真係一流,一定好有氣氛。位置仲好方便,係正朗豪坊旁邊。-今次係平日午餐黎食,成個Menu平均$65至$85一個餐,包齊餐飲、餐包、主菜。首先餐包已經好有驚喜,係蒜蓉麵包,表皮焗到脆身,好厚蒜蓉料,咬落好軟熟。主菜揀左傳統法式紅酒燴美國1855頂級黑牛尾,好正,牛尾炆到好軟身,絕對有酒店級數!另外揀左一份法國鴨肝牛肝菌意大利燴飯,鴨肝煎到少少脆身,口感好正。牛肝菌食落味道有啲似黑松露,Risotto 最講究就係飯粒既熟透程度,唔會煮得太過軟身,又有少少硬度。-食完主菜之後好滿足。不過都想試下啲甜品。法式焦糖燉蛋上菜好靚,表面焦脆嘅糖衣,配上香濃軟滑的燉蛋,吃落去雙重口感!梳乎厘班戟都唔錯,充滿空氣感,食完唔會太飽肚,剛剛好~-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)回購評分▶️🌕🌕
#cassiegomk
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ Lockeroom Dining (朗晴坊) (旺角)
📍 旺角砵蘭街215號朗晴坊8樓
2021-01-11 1417 瀏覽
裝修和餐具都很有特色,有波衫擺設、球星閃卡牆等。著球衣侍應很有個性~另外有很多人,記得預約卜台。另收+1服務費週末都有lunch set~建議早點來,因為下午三點有部份已經售罄*#蟹肉芒果木瓜牛油果沙律 $78面上有粒粒橙味爆珠好開胃,底層有甜甜芒果粒、木瓜粒和牛油果🥑粒,有少少苦。蟹肉混合沙律醬有點像吞拿魚醬🤣整個沙律配搭很好,好味~推介#脆燒原隻德國豬手 $168配香脆惹味的洋蔥🧅圈,好吃。燒豬手外皮硬脆,吃時小心刮口,切細細塊方便食用,而且不會太咸#cuppuccino #泡沫咖啡漂亮優雅杯具,顏色有少女感。奶泡好酥軟再加面層啲可可粉混埋咖啡嘅味道,咖啡味不會太濃烈,飲落香甜舒服~有驚喜。襯熱 好飲~#法國鵝肝香蒜包 $98 #鵝肝多士好欣賞他的香蒜包外脆內軟!鵝肝味道濃烈😋淋上小小甜黑醋不會膩~#意式香烤石班魚柳 $75Lunch set跟蔬菜餐湯、蒜香牛油法包和熱飲。此套餐配 蕃茄扁意粉🍝/白飯。好抵食~魚無咩味道,建議簡其他午餐~服務質素:6/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
裝修和餐具都很有特色,有波衫擺設、球星閃卡牆等。

#蟹肉芒果木瓜牛油果沙律 $78
沙拉🥗

蟹肉芒果木瓜牛油果沙律
蟹肉混合沙律醬有點像吞拿魚醬🤣整個沙律配搭很好,好味~推介

#脆燒原隻德國豬手 $168
脆燒原隻德國豬手

#cuppuccino #泡沫咖啡
泡沫咖啡

#法國鵝肝香蒜包 $98 #鵝肝多士
鵝肝多士

#意式香烤石班魚柳 $75
Lunch 烤魚柳

Lunch set跟蔬菜餐湯、蒜香牛油法包和熱飲。

服務質素:6/10
環境舒適度:7/10