本店西貢長期人龍不絕 後來係ktown開咗分店 兩邊都一樣keep住咁多人 littlecove係屬於australian style既cafe 裝修簡潔食物既賣相都好靚 不過食物質素較為普通 性價比亦不太高 · 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁 𝗼𝗻 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 𝗿𝘆𝗲 $𝟭𝟰𝟱 [😋𝟳.𝟵/𝟭𝟬]𝙜𝙧𝙖𝙨𝙨 𝙛𝙚𝙚𝙙 𝙨𝙡𝙤𝙬 𝙘𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙗𝙚𝙚𝙛, 𝙨𝙥𝙞𝙣𝙖𝙘𝙝, 𝙖𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤, 𝙨𝙪𝙢𝙖𝙘 𝙤𝙣𝙞𝙤𝙣𝙨, 𝙘𝙤𝙧𝙞𝙖𝙣𝙙𝙚𝙧 & 𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙘𝙞𝙙𝙚𝙧 𝙝𝙤𝙡𝙡𝙖𝙣𝙙𝙖𝙞𝙨𝙚 賣相非常精緻 牛肉份量好多好多!! 一絲絲 調味不過不失 醬汁份量剛好牛肉不會乾身 夾咗洋蔥coriander鹹鹹地幾香口惹味 上面的poached egg半流心狀態 蛋汁與apple ciderhollandaise配上牛肉 成個好filling🤤· 𝘀𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲𝗱 𝘁𝗼𝗳𝘂 𝗼𝗻 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 𝗿𝘆𝗲 $𝟭𝟮𝟱 [😋𝟳.𝟱/𝟭𝟬] + 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗮 𝗴𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 $𝟰𝟴 [😋𝟲/𝟭𝟬]𝙨𝙥𝙞𝙣𝙖𝙘𝙝, 𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡𝙞, 𝙘𝙝𝙚𝙧𝙧𝙮 & 𝙨𝙪𝙣-𝙙𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙩𝙤𝙢𝙖𝙩

𝙨𝙥𝙞𝙣𝙖𝙘𝙝, 𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡𝙞, 𝙘𝙝𝙚𝙧𝙧𝙮 & 𝙨𝙪𝙣-𝙙𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙩𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤𝙚𝙨 𝙬/ 𝙨𝙞𝙙𝙚 𝙤𝙛 𝙖𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤, 𝙘𝙪𝙘𝙪𝙢𝙗𝙚𝙧, 𝙢𝙞𝙣𝙩 & 𝙧𝙖𝙙𝙞𝙨𝙝
好少見的scrambled tofu🥸 加咗薑黃但味道唔強 帶超級輕微既香辣味 比較清淡 鍾意食落夠light 但豆腐味可以更重同埋覺得豆腐稍微太碎🥴

另外加多個grilled chicken做toppings 份量唔多 grill過有少少香氣但無咩調味 有啲乾同埋切到有點碎 不太推薦🫥
𝗲𝘅𝘁𝗿𝗮 𝗴𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻

—————————————————————
😋 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦? 7.6/10
🥳 𝘦𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵? 8.3/10
🤑 𝘤𝘱 𝘷𝘢𝘭𝘶𝘦? 6/10
🤩 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵? 7.1/10
—————————————————————
📍 𝗹𝗶𝘁𝘁𝗹𝗲 𝗰𝗼𝘃𝗲 𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼
shop 3, G/F, new fortune house, 3-5 new praya road, kennedy town

Other Location
shop 1+2, G/F, siu yat building, hoi pong square, sai kung
𝗲𝘅𝘁𝗿𝗮 𝗴𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻
1K
呢間一定係全堅城最旺嘅早餐店之選,皆因地方寬敞,環境較開揚,仲係動物友善餐廳,怪不得朝早十點幾就大排長龍,好彩上菜快,食客都唔會hea得太耐,當日假期大約等10分鐘就入到去,環境食物服務皆滿意,下次會再encore。🍴Beef Benedict $148⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個Beef Benedict 真係冇得輸,好味過Egg Benedict好多,牛肉絲份量好多唔會食到黐牙,而且材料非常豐富,水波蛋、荷蘭醬、牛肉絲、紫洋蔥、菠菜、芫茜、牛油果+醬,集味道口感層次於一身,必點item。🍴Breakfast Bowl $145⭐️⭐️⭐️Breakfast Bowl係一個素食早餐,我覺得最出色係蕃薯條,上面有果仁芝麻香料等,味道口感有驚喜,蛋夠滑但略欠蛋味,牛油果夠香同creamy,整體不錯。☕️Flat White $40⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡香濃順滑,估唔到咁忙都拉花,非常滿意☕️Matcha Latte $40⭐️⭐️。⭐️⭐️綠茶同樣香濃順滑,唔會太甜亦唔會澀,好味。二人共消費:$373

🍴Beef Benedict $148⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個Beef Benedict 真係冇得輸,好味過

🍴Breakfast Bowl $145⭐️⭐️⭐️

☕️Flat White $40⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡香濃順滑,估唔到咁忙都拉花,非常滿意
☕️Matcha Latte $40⭐️⭐️。⭐️⭐️
綠茶同樣香濃順滑,唔會太甜亦唔會澀,好味。

二人共消費:$373
2023-04-10
10 分鐘 (堂食)
$187 (早餐)
2023-03-19 670 瀏覽
堅尼地城一向係人氣Cafe集中地之一, 西貢起家嘅little cove espresso亦都喺呢度插旗開咗佢嘅第一間分店. Cafe位處喺堅尼地城海旁附近, 佔地比西貢本店大, 純白色嘅裝修加上特高樓底, 空間感非常足夠.星期日嘅中午12點嚟到, 當時前面大約有10個人排緊隊, 好在餐廳位置都算多所以等咗大約20分鐘就可以入座.大推呢度既Ricotta Hotcake, 班戟質地棉密得黎好濕潤, 同坊間而家大熱嘅疏乎厘班戟感覺完全唔同, 我個人比較偏好呢款多啲😋
2023-03-08 766 瀏覽
蛙蛙難得想去cafe食lunch,在后宮揀此間,門面夠闊,外望觀景開揚,室內設計走簡约風,米色主調,配簡單流線淺啡木櫈,到達時lunch 時間,要在外面排隊,都好快約等10幾分鐘,接待員俾餐牌俾你揀定嘢食(學中式食店),輪到你,用餐90分鐘,真大鄉里,cafe有時間限。 點Slow Cooked Lamb(HK$145),蛙蛙以為羊扒/架,原來羊肉手,說慢煮,娃娃說似㷛完湯的肉,夠腍,不肥,重中東香料,翻查資料 老闆有中東血統 ,墊芥蘭苗、意大利青瓜片、feta芝士紅菜頭醬汁等。 必食熱門Ricotta HotcakesHK$125,口感一般鬆軟的班戟,feel唔到ricotta,蛋味缺少,伴以軟mascarpone 芝士、熱情果、雜莓、榛子脆餅及焦糖醬,酸甜度適中,配料好難唔好食,整體合格,賣相吸引。 Coffee tonic$50,選用1724tonic, 網上話好嘢,配espresso,好爽,好正,樣靚,攪吓攪吓起1吋泡,這個抵。如果無咁多人,會chill的,我張枱跟隔離遠的,舒服的,未夠90分鐘,俾張單你,雖然你可坐到夠鐘,但都被迫感,本想再order,取消念頭,所以抵唔抵,

Coffee tonic$50
,這個抵。

,本想再order,取消念頭,所以抵唔抵,你話呢!
slow cook lamb
ricotta hotcake
2023-02-19
Little Cove係西貢有幾出名相信都唔洗多講,次次入到西貢見到都係大排長龍,宜家終於等到佢衝出西貢,分店開左係西環既堅尼地城西環店地方好闊落,枱既數量都多,以白色簡約風為主調,給人一種小清新既感覺Flat white甜感十足,但咖啡味好淡,淡到我唔係好飲到咖啡既味道,我以為飲緊奶😓Matcha Latte同樣地杯matcha latte都係較淡,抹茶味欠奉Smoked Salmon on Sourdough RyeSourdough Rye好香麥味,個包既texture係非常硬,要好小心慢慢咬,煙三文魚肥美又唔咸,火箭菜,香草,sour cream既配搭亦都好夾,不錯Ricotta HotcakesPancakes 係美式pancake既做法,食落比較實在唔會好似日式pancake 咁得陣風,加了熱情果、藍莓、士多啤梨、榛子crumble、Mascarpone & salted caramel,味道酸酸甜甜,又無我想像中咁膩喎整體我覺得食物比飲品出色,雖然地方係闊落,但枱與枱之間都放得幾密,運作形式比較商業化,無左咖啡店平時好chill慢活既感覺,所以食完都唔會太想久留,快d卑返

Flat white

Matcha Latte
同樣地杯matcha latte都係較淡,抹茶味欠奉

Ricotta Hotcakes

整體我覺得食物比飲品出色,雖然地方係闊落,但枱與枱之間都放得幾密,運作形式比較商業化,無左咖啡店平時好chill慢活既感覺,所以食完都唔會太想久留,快d卑返張枱人好了
2023-02-06 496 瀏覽
➲堅尼地城 Little Cove Espresso 原來得西貢1間分店嘅 Little Cove Espresso 開咗堅尼地城分店啦!比起西貢原店,西環分店多好多main courses,雖然無佢最signature 嘅french toast,不過今次lunchtime 就來試多啲佢其他mains 啦~ ➳ 𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑯𝒐𝒕𝒄𝒂𝒌𝒆 ⁽¹⁰/¹⁰⁾ 好多配料嘅pancake,cream cheese topping 中和甜甜嘅salted caramel醬,仲有脆脆榛子碎餅增加埋口感。 ➳ 𝑴𝒆𝒓𝒈𝒖𝒆𝒛 𝑻𝒂𝒈𝒍𝒊𝒂𝒕𝒆𝒍𝒍𝒆 ⁽⁸/¹⁰⁾ 手工寬條意大利麵配merguez牛羊香腸,lunchtime 飽肚之選! ➳ 𝒁𝒖𝒄𝒄𝒉𝒊𝒏𝒊 𝑭𝒓𝒊𝒕𝒕𝒆𝒓𝒔 & 𝑯𝒂𝒍𝒍𝒐𝒖𝒎𝒊 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁹/¹⁰⁾ 好值得食嘅碳水,西葫蘆番薯餡餅同酸酸開胃salad,一試驚人。 ➳ 𝑺𝒑𝒊𝒄𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 ⁽⁷/¹⁰⁾ 相比西葫蘆番薯餡餅,較為普通嘅辣雞salad,唔太辣嘅羽衣甘藍牛油果salad。 ➳ 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 ⁽⁷/¹⁰⁾ 偏奶味同淡淡抹茶香。 ➳ 𝑩

➲堅尼地城 Little Cove Espresso

➳ 𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑯𝒐𝒕𝒄𝒂𝒌𝒆 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑯𝒐𝒕𝒄𝒂𝒌𝒆

➳ 𝑴𝒆𝒓𝒈𝒖𝒆𝒛 𝑻𝒂𝒈𝒍𝒊𝒂𝒕𝒆𝒍𝒍𝒆 ⁽⁸/¹⁰⁾

𝑴𝒆𝒓𝒈𝒖𝒆𝒛 𝑻𝒂𝒈𝒍𝒊𝒂𝒕𝒆𝒍𝒍𝒆

➳ 𝑺𝒑𝒊𝒄𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 ⁽⁷/¹⁰⁾

𝑺𝒑𝒊𝒄𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅

➳ 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 ⁽⁷/¹⁰⁾
偏奶味同淡淡抹茶香。

➳ 𝑩𝒖𝒍𝒍𝒆𝒕𝒑𝒓𝒐𝒐𝒇 ⁽⁸/¹⁰⁾
前排好hit嘅防彈咖啡,減肥神物(?)

@littlecove.espresso
西環堅尼地城新海旁3-5號五福大廈地下3號舖
√ 堅尼地道站B出口, 4分鐘步行
√ Walk-in

𝑹𝒊𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝑯𝒐𝒕𝒄𝒂𝒌𝒆
𝑺𝒑𝒊𝒄𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅
2023-01-30 422 瀏覽
去過西貢的Little Cove Espresso,一直對美味的西多士念念不忘.. 留意到堅尼地城分店推出了地區限定的咖啡口味,便找著新年假的尾巴去試試看( •̀ω •́ゞ)✧/🌟𝔹𝕖𝕖𝕗 𝔹𝕖𝕟𝕖𝕕𝕚𝕔𝕥 𝕠𝕟 𝕊𝕠𝕦𝕣𝕕𝕠𝕦𝕘𝕙 ℝ𝕪𝕖 $𝟙𝟜𝟝ᴡɪᴛʜ ɢʀᴀꜱꜱ ꜰᴇᴇᴅ ꜱʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ʙᴇᴇꜰ, ꜱᴘɪɴᴀᴄʜ, ᴀvᴏᴄᴀᴅᴏ, ꜱᴜᴍᴀᴄ ᴏɴɪᴏɴꜱ, ᴄᴏʀɪᴀɴᴅᴇʀ & ᴀᴘᴘʟᴇ ᴄɪᴅᴇʀ ʜᴏʟʟᴀɴᴅᴀɪꜱᴇ原本打算捕捉水波蛋流心的一幕,可惜不知道是否我拍照久了,蛋黃已經凝固了( ー̀дー́ ) 手撕牛肉的調味帶中東風味,濃郁帶肉蘇香,配新鮮的牛油果、菠菜、洋蔥、荷蘭醬和硬脆的酸種包,十分美味🤤/🌟ℙ𝕦𝕝𝕝𝕖𝕕 ℙ𝕠𝕣𝕜 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥𝕚𝕖 $𝟙𝟙𝟘ᴡɪᴛʜ ᴍᴀɴᴄʜᴇɢᴏ, ᴄʜᴇᴅᴅᴀʀ, ᴘɪᴄᴋʟᴇᴅ ʀᴇᴅ ᴄᴀʙʙᴀɢᴇ & ᴄʜɪʟʟɪ ᴀɪᴏʟɪ吐司烤至硬脆可口,夾餡是酸酸甜甜的紫椰菜、鹹鹹的熱溶芝士和微辣的惹味手撕豬,又一推介/🌟𝔽𝕣𝕖𝕟𝕔𝕙 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥 $𝟙𝟙𝟚ᴡɪᴛʜ ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ, ᴍᴀꜱᴄᴀʀᴘᴏɴᴇ, ᴇꜱᴘʀᴇꜱꜱᴏ &
🌟ℙ𝕦𝕝𝕝𝕖𝕕 ℙ𝕠𝕣𝕜 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥𝕚𝕖 $𝟙𝟙𝟘
🌟𝔽𝕣𝕖𝕟𝕔𝕙 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥 $𝟙𝟙𝟚
ᴡɪᴛʜ ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ, ᴍᴀꜱᴄᴀʀᴘᴏɴᴇ, ᴇꜱᴘʀᴇꜱꜱᴏ & ᴄᴏᴄᴏᴀ
主角來了(*´▽`)ノ很喜歡它們外脆內軟的西多士,不會像港式吸油海棉般油淋淋,帶朱古力咖啡的香氣和味道‼️謹記‼️要毫不吝嗇地塗上那輕柔細滑的忌廉,會大大增添美味的喔🤭
⭐️𝕊𝕜𝕚𝕞𝕞𝕖𝕕 𝕄𝕚𝕝𝕜 𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕎𝕙𝕚𝕥𝕖 $𝟛𝟠
咖啡一如西貢,略嫌唔夠香,較為平淡
堅尼地城店環境比西貢店更寬敞,店員也很親切友善,十分推介大家試試看🫶🏻
由於年初四睡得太晏,三點到達的我們幸運地不用等就有位🥰不過當我們吃飽飽,差不多四點的時候,就驚覺原來外面已大排長龍,立刻暗爽了一下(*ノ>ᴗ<)不想排隊的大家可以參考一下喔❣️
  • French  Toast
2023-01-12 472 瀏覽
高樓頂配大落地玻璃 日光照落嚟感覺非常悠閒☀️座位都隔得比較開 坐得舒服 好適合同朋友傾下計😌帶寵物嚟海旁行街街嘅話 呢度或者喺一個唔錯嘅選擇食物方面雖然冇咩驚喜 但環境好 有機會會再幫襯🥰.🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★☆☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★☆☆.▪️ʙᴇᴇғ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ ᴏɴ sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ ᴇʏᴇ $𝟷𝟺𝟻 + sᴀʟᴍᴏɴ ($𝟹𝟻)▫️sʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ʟᴀᴍʙ $𝟷𝟺𝟻 ✩▪️ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟺𝟾 ▫️ɪᴄᴇᴅ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ $𝟺𝟸✩: ᴋᴊᴀɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ.🍳班尼迪克蛋配酸種麵包水波蛋含手撕草飼慢煮牛肉、菠菜、牛油果、洋蔥、芫茜和蘋果醋荷蘭醬流心水波蛋打卡一流📸望落有份量 味道一般 肉好乾 唔係好夾酸種麵包🥺.🍖慢煮羊肉手撕羊肉配少少蔬菜、甜菜根、石榴等中東香料口味 肉質入味冇腥味👍🏻夾石榴醬等比較特別 食落味道豐富 值得一試💗.❝ʀᴀɢᴅᴏʟʟ ᴅᴀɪʟʏ𓃠⸝⸝꙳ • ғᴏᴏᴅɪᴇ𓌉◯𓇋 ‎‎‎• ʟɪғᴇsᴛʏʟᴇ⋆♬︎ • ᴛʀᴀᴠᴇʟ*⋆✈︎❞
高樓頂配大落地玻璃 日光照落嚟感覺非常悠閒☀️
座位都隔得比較開 坐得舒服 好適合同朋友傾下計😌
帶寵物嚟海旁行街街嘅話 呢度或者喺一個唔錯嘅選擇
食物方面雖然冇咩驚喜 但環境好 有機會會再幫襯🥰
🐈🎀
ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★☆☆
ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★☆☆
+ sᴀʟᴍᴏɴ ($𝟹𝟻)
▫️sʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ʟᴀᴍʙ $𝟷𝟺𝟻 ✩
▪️ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟺𝟾
▫️ɪᴄᴇᴅ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ $𝟺𝟸
✩: ᴋᴊᴀɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ
🍳班尼迪克蛋配酸種麵包
流心水波蛋打卡一流📸
望落有份量 味道一般 肉好乾 唔係好夾酸種麵包🥺
🍖慢煮羊肉
手撕羊肉配少少蔬菜、甜菜根、石榴等
中東香料口味 肉質入味冇腥味👍🏻
夾石榴醬等比較特別 食落味道豐富 值得一試💗

Beef Benedict on Sourdough Eye
Slow Cooked Lamb
Slow Cooked Lamb
終於試埋西環分店 比起西貢方便好多🤭選址喺海旁附近 感覺一樣好悠閒🌊食物整體我覺得比起幾年前去西貢嗰間好食好多🫶🏻今次每款都好滿意🤤店舖更大 坐得更加舒服~雖然已經開張一段時間 但門口仲係維持住長龍 但好彩等待時間唔耐 安排入座都幾快下好滿意😎不過店內嘅衛生有待改善 唔知點解個地板好污糟🫠-🥞Ricotta Hotcakes ($125)呢個幾乎係每一枱都有叫 樣子好吸引 走嘅係類似Bills pancake嗰款路線🥞唔係疏乎厘pancake 較為實在啲 但食落又有種蓬鬆嘅鬆軟感🥳三層pancake夾在一起嘅食法更有口感 不過我自己係鍾意一塊塊分開食🤣感覺好似食極都仲有🤭每片入口都好軟熟🫶🏻鋪面個舊係mascarphone cheese 🧀介乎忌廉同cream cheese之間 質地較輕盈 唔會太膩~仲係大量嘅熱情果醬更清新🌴另外好鍾意佢旁邊嘅hazelnut crumble脆脆 超級好食😍-🐷Pulled Pork Benedict ($138)咸食味道都好唔錯!手撕豬肉分量超多 成座小山咁高🤣而且調味剛剛好🫶🏻惹味得黎唔會過鹹 配埋水波蛋嘅蛋汁食一流🍳佢底下sourdough好厚切

🥞Ricotta Hotcakes ($125)

🐷Pulled Pork Benedict ($138)

咸食味道都好唔錯!手撕豬肉分量超多 成座小山咁高🤣而且調味剛剛好🫶🏻惹味得黎唔會過鹹 配埋水波蛋嘅蛋汁食一流🍳佢底下sourdough好厚切(my fav!)外邊偏硬身啲同埋好脆 入邊係有煙韌感🤭❤️
🌱Scrambled Tofu on Sourdough Rye ($125)

唔講真係有1秒以為佢係炒蛋嚟🤭用薑黃粉煮嘅豆腐 味道一啲都唔單調 素食人士都可以食🌝搭配咗牛油果粒 辣椒 菠菜等等 令到整體味道層次更豐富
  • Ricotta Hotcakes
  • Pulled Pork Benedict
2022-12-26 220 瀏覽
是日boxing day ,睡到3點幾。過尼堅尼地城試下哩間cafe,之前都試過佢地西貢嗰間分店,個French toast 好好味,今次尼西環哩間試試。首先講下餐廳環境,兩個字-舒服,半開放式嘅裝修,仲可以望西環嘅海濱長廊,令人心曠神怡。員工服務嘅態度都好好。食物叫左Beef Benedict ,Hazelnut French toast,latte and americano,味道都好唔錯,一定會再來,對面仲有個少少嘅市場,有興趣嘅朋友都可以逛逛
是日boxing day ,睡到3點幾。
員工服務嘅態度都好好。

2022-12-23 159 瀏覽
這間餐廳服務員只忙於收拾桌上的東西,而不是服待客人的要求為先,而且是在非繁忙時段,叫埋單都要三催四請先可以比到。食物也沒有什麼特別好吃!我一定唔可以再去這裡吃早餐!
2022-12-18 222 瀏覽
📍Little Cove Espresso西環堅尼地城新海旁3-5號五福大廈地下3號舖舖頭比西貢的一間還要大,裝修簡約,空間感充足,好容易就hea上一兩個鐘🤭🐖Pulled Pork Toastie ($110-HKD),多士用上手撕豬肉,配上manchego同cheddar芝士,紫甘藍,味道不錯,但略嫌豬肉咸了一點。🥚🍳Organic Free Range Eggs Your Way($78-HKD),炒蛋多士,無乜特别,或者是肚餓都覺得好味。🐂Beef Benedict on Sourdough Rye ($145-HKD),慢煮草飼牛肉,手撕牛肉配上波菜、牛油果、洋蔥,荷蘭醬,好大份,足夠二人食。兩個Extras : 🍅Roasted Cherry Tomatoes ($35-HKD) and🐔 Grilled Chicken ($48-HKD),雞肉唔太入味。🫖Hot Ginger and Lemongrass Tea ($32-HKD),味道甘香。☕️Oat Milk Latte ($38-HKD),略嫌唔夠熱。Hot Chocolate ($36-HKD),都係略嫌唔夠熱。
📍Little Cove Espresso
西環堅尼地城新海旁3-5號五福大廈地下3號舖

2022-12-18 161 瀏覽
西環越黎越多好cafe,連西貢出名既排隊店Little cove expresso都進註左。較早之前星期日十二點左右黎到,排隊人龍比想中短,排左20分鐘左右就可以入去喇。店入面地方比西貢大,坐位都算幾多同寬躺,樓底好高,坐得舒服好chill⋯叫左澳洲特產flat white,味道恰到好處。Beef Benedict份量好大,兩個女仔share都絕對夠飽,其他咸點都好味。另外叫左cheesecake,有驚喜。下次會再黎食brunch,可能試下weekday黎坐耐少少,享受下。
另外叫左cheesecake,有驚喜。

20 分鐘 (堂食)
.°゚・ ☕️ 𝓛𝓲𝓽𝓽𝓵𝓮 𝓒𝓸𝓿𝓮 𝓔𝓼𝓹𝓻𝓮𝓼𝓼𝓸 || 𝓚𝓮𝓷𝓷𝓮𝓭𝔂 𝓣𝓸𝔀𝓷 //西貢的Little Cove 就有幫襯過堅尼地城倒是頭一回 空間感比西貢的更大近海邊而且在民居 所以感覺更ChillLatte 的口感很合心意 ❤️French Toast 略乾 所以有點失望比西貢食過的有差距 Beef Toast 則比較重香料味//🍞 𝐹𝓇𝑒𝓃𝒸𝒽 𝒯𝑜𝒶𝓈𝓉 $𝟣𝟣𝟤🥩 𝐵𝑒𝑒𝒻 𝐵𝑒𝓃𝑒𝒹𝒾𝒸𝓉 $𝟣𝟦𝟧🍵 𝑀𝒶𝓉𝒸𝒽𝒶 𝐿𝒶𝓉𝓉𝑒 (𝑅) $𝟥𝟪 ☕️ 𝐿𝒶𝓉𝓉𝑒 ( 𝑅 ) $𝟥𝟪//📍西環堅尼地城新海旁3-5號五福大廈地下3號舖゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*➪#kafehoppinginhk2022➪#kafehopping_Kennedytown
.°゚・

☕️ 𝐿𝒶𝓉𝓉𝑒 ( 𝑅 ) $𝟥𝟪

📍西環堅尼地城新海旁3-5號五福大廈地下3號舖

➪#kafehoppinginhk2022
➪#kafehopping_Kennedytown
西貢little Cova分店開於堅尼地城終於唔洗入西貢迫~鋪面好大,樓底高,好多樹圍繞店鋪附近加上採光度高☺️感覺舒適餐牌多數以酸包,多士及輕食為主但係冇西貢最出名嘅French toast~🥹叫左🔸Smoked Salmon on Sourdough Rye($125)煙三文魚配酸種麥包上面有輕微嘅檸檬味以及一些混合嘅香料,火箭菜,乳酪芝士味道好豐富而且食材新鮮擺盤亦好精美😍打卡必備~份量非常多一個人食真係好飽~不過分量確係對得起價格!不過作為一間coffee shop飲品要一定嘅質素係必須嘅~但⋯⋯⋯⋯Matcha latte($48)🥲…..…..可惜Matcha latte好明顯抹茶濃度非常不足似茶粉加奶水感覺🤨隔耐d加上冰塊溶咗,感覺更加差$48一杯,實在太失望😮‍💨希望下次再試其他咖啡時感覺會好一D~
西貢little Cova分店開於堅尼地城
終於唔洗入西貢迫~

鋪面好大,樓底高,好多樹圍繞店鋪附近
加上採光度高☺️感覺舒適

餐牌多數以酸包,多士及輕食為主
但係冇西貢最出名嘅French toast~🥹

煙三文魚配酸種麥包上面有輕微嘅檸檬味
以及一些混合嘅香料,火箭菜,乳酪芝士

味道好豐富而且食材新鮮

擺盤亦好精美😍打卡必備~

份量非常多
一個人食真係好飽~
不過分量確係對得起價格!

不過作為一間coffee shop
飲品要一定嘅質素係必須嘅~
但⋯⋯⋯⋯Matcha latte($48)🥲…..

…..可惜Matcha latte好明顯抹茶濃度非常不足
似茶粉加奶水感覺🤨

隔耐d加上冰塊溶咗,感覺更加差
$48一杯,實在太失望😮‍💨

希望下次再試其他咖啡時感覺會好一D~