2019-12-17 3497 瀏覽
記得第一次去LGB Café係IFC大堂分店,中意佢地水藍色襯白色的配搭,簡單又顯高雅。再之後轉戰陸海通大廈的分店,環境寧靜,自成一角,私隱度高左,坐得更舒適寫意。靜靜地嘆返杯LGB 出品的咖啡,今次仍然選擇了我最喜愛的Latte,口感綿軟,咖啡比較重奶味,平時少飲咖啡的朋友應該會中意呢度咖啡。再襯食一件抹茶法式長泡芙,外面一層抹茶朱古力Coating,裏面好似Opera的海綿蛋糕,抹茶和紅豆層層相間,LGB出品的蛋糕每件都很精緻,款式特別,自己嘆或送比同事/朋友食都好適合~

A tea n cake time with good friends suppose to be a nice n relaxing moment after a tough day at work .. I don’t expect that someone came to me n reminded me it’s time to leave in order to let them prepare the table for lunch or an extra pot of hot water is not recommended after the first serving is done ... it’s sad to see this well known café is being operated by a person with such a narrow mind n lack of social skill ... good luck to the staffs n hope it will be replaced by a nicer brand of café with friendly staffs soon ...
2019-06-24 2153 瀏覽
唔係朋友介紹都唔會知道原來呢度有一間西餐廳,就係個商業大廈嘅下面。今次食左個English breakfast ,又做得幾好喎,炒蛋個奶味唔會太重,夾埋嗰烘麵包真係一流。佢同一般嘅唔同係塊麵包係比較薄身,同埋烘得比較脆,因此加埋滑蛋就風味一流啦。另外跟餐有一個西湯同埋一杯嘢飲。印著餐廳名既杯嘅模樣都幾靚,呢方面加咗啲分。

2019-05-22 1855 瀏覽
Afternoon tea combo set可以揀loaf cake或者panini ,再配咖啡或茶本來選了Earlgrey banana cake,等咗20分鐘去問點解仲未有,先話無留意你無拿走,已經sold out😑問題係,你無話我要自己拿...因為係包裝好放在收銀台,咁我係堂食,所以以為會在入面拿出來放碟...只可以換另一款mix fruits, 感覺偏甜,但用料係充足的。不過試唔到earlgrey cake,有D遺憾咖啡係可以的,但未有wow的感覺
Afternoon tea combo set
可以揀loaf cake或者panini ,再配咖啡或茶

Caffe latte and Mix  fruits  loaf  cake
2019-04-19 1566 瀏覽
Convenient location and a very quiet place at central. Second time visit, ordered set lunch of beef rendang. When I ordered this the waitress already mentioned this is quite spicy and it is true. If people can’t eat spicy I won’t remember this. I can see the coconut but not a strong taste. The set comes with pumpkin soup and salad. The soup was nice, very creamy and hot. As a coffee shop, coffee is critical but the cappuccino that I ordered was just warm.

2019-04-19
2018-10-30 3253 瀏覽
位於中環鬧市,LGB 也算是其中一間悠閑的咖啡店。這一間比另外兩間特別舒服。環境悠靜,空間足夠,服務細心。Flat White 至愛!加個Sausage roll, 下午茶之選! Flat White - 咖啡烘焙技術不錯,好香。豬肉卷- 幾鬆脆,亦唔太大件,下午茶份糧剛剛好。環境寧靜。座位寬裕。

Flat White

Flat White - 咖啡烘焙技術不錯,好香。
豬肉卷

豬肉卷- 幾鬆脆,亦唔太大件,下午茶份糧剛剛好。

環境寧靜。座位寬裕。
Flat White
豬肉卷
  • FlatWhite
2018-06-27 3564 瀏覽
平日返工既午餐時間要係中環搵個好d既地方食飯真係唔容易,不過之前同事介紹呢間LGB午餐時段都無咩人野食又ok,就決定試下。有lunch set揀包餐湯同沙拉,但要飲品就要另外加錢。叫左一個三文魚同漢堡,去櫃台比左錢就自己搵位,職員就會送餐過黎。今日餐湯係南瓜湯,都幾夠味,沙拉係鴨胸沙拉,d菜都幾新鮮。而主食都要等十分鐘左右,係即叫即煮!三文魚伴薯蓉,份量都好多,三文魚煎得岩岩好,外面幾 但入面又唔會太熟。薯蓉要讚好食啊!!漢堡就要再等內少少。薯條炸過左龍,漢堡叫左medium但黎到已經熟到透哂,無咩牛肉味,一咬就散。但要舒舒服服係中環食個lunch,呢到都係好選擇
有lunch set揀包餐湯同沙拉,但要飲品就要另外加錢。
今日餐湯係南瓜湯,都幾夠味,沙拉係鴨胸沙拉,d菜都幾新鮮。

而主食都要等十分鐘左右,係即叫即煮!

薯蓉要讚好食啊!!

但要舒舒服服係中環食個lunch,呢到都係好選擇
2018-06-09 2084 瀏覽
lunch book 左枱,唔洗等就直入。呢間LGB CAFE係大廈的1樓電梯底,唔仔細留意就好易miss左。(今次筆者大頭蝦爬左上2樓先發覺行錯路)叫左個午餐set - 3 courses 唔連飲品$148, 之後加左$20要左杯Americano。一黎就上左個餐湯同沙拉,餐湯很好吃,很香很濃的青豆湯。但沙拉是敗筆,一吃上面的蕃茄差點吐出來,明顯切蕃茄的刀切過其他食物,未有抹乾淨便處理蕃茄。餐內的牛排是6成熟的sirloin,以後148價錢來說,味道及分量在中環就很不錯但配菜的蕃薯條太硬,吃不下。(偷笑)Beef&Liberty的好得多。總括黎講,呢度價錢合理,又靜靜地方便傾計,位置方便,值得推薦。

2018-06-04
2018-05-31 1467 瀏覽
一般來的說,在中環一到食時候,餐廳外必定大排長龍。人迫人,想輕鬆休息一下都認真困難,今日到咗一直都想試試嘅LGB Cafe。呢間cafe環境雖然唔係十分正(喺扶手電梯底),但總算寧靜舒適。午餐跟餐湯同鴨胸沙律個湯ok,而鴨肉好彈牙,好似食緊香腸咁揀咗LGB burger。好多菇同芝士落單時問我要幾多成熟,我話medium rare, 但嚟到時就差不多全熟…總括嚟講環境同食物好ok,但等個主菜嘅時間就耐咗啲,大約三十分鐘。

午餐跟餐湯同鴨胸沙律
個湯ok,而鴨肉好彈牙,好似食緊香腸咁

揀咗LGB burger。好多菇同芝士

2018-05-12 1480 瀏覽
上星期六 Dayz 要帶小B 去位於中環的兒科診所打預防針原本 Dayz 約了1:30pm的~結果診所大爆滿(笑)護士小姐建議 Dayz 去走走逛逛,一個多小時後再回去其實還滿突然的~推着嬰兒車也不太好逛所以 Dayz 就上 Openrice 找找附近有沒有甚麼餐廳、 Cafe 可以坐坐囉~發現診所隔壁的陸海通大廈有 LGB Cafe太好了,不用走太遠Let's go~位於寫字樓大廈的LGB Cafe 環境清幽舒適寧靜到小B 可以乖乖在嬰兒車上睡覺Dayz 點了 Cake SetHKD 60 已包含了一件自選蛋糕跟一杯茶/咖啡多加 HKD 10 可以換成 Caffe Latte 或 Cappuccino在中環絕對是非常佛心的價格呀!!LGB 的Cappuccino 以瓷杯盛着畫有漂亮的拉花咖啡味比連鎖式的 Coffee Shop 更為濃郁口感亦非常香滑Dayz 很喜歡喔~小巧精緻的Fraisier Cake~頂層擦上了一層酒糖水,略帶 Crispy的口感法式海綿蛋糕口感偏硬,Dayz 略嫌不夠鬆軟中間夾着滿滿的 Creme Mousseline 跟新鮮士多啤梨喜歡士多啤梨的Dayz 覺
上星期六 Dayz 要帶小B 去位於中環的兒科診所打預防針
原本 Dayz 約了1:30pm的~
結果診所大爆滿(笑)
護士小姐建議 Dayz 去走走逛逛,一個多小時後再回去

其實還滿突然的~
推着嬰兒車也不太好逛

發現診所隔壁的陸海通大廈有 LGB Cafe
太好了,不用走太遠
Let's go~

位於寫字樓大廈的LGB Cafe 環境清幽舒適
寧靜到小B 可以乖乖在嬰兒車上睡覺

Dayz 點了 Cake Set
HKD 60 已包含了一件自選蛋糕跟一杯茶/咖啡

在中環絕對是非常佛心的價格呀!!

LGB 的Cappuccino 以瓷杯盛着
畫有漂亮的拉花
咖啡味比連鎖式的 Coffee Shop 更為濃郁
口感亦非常香滑
Dayz 很喜歡喔~

小巧精緻的Fraisier Cake~
頂層擦上了一層酒糖水,略帶 Crispy的口感

法式海綿蛋糕口感偏硬,Dayz 略嫌不夠鬆軟

喜歡士多啤梨的Dayz 覺得好幸福喔!

蛋糕味道不甜不膩~還不錯呢~

聽說這裡的Lemon Tart 也很好吃
下次可以再來~
2018-04-28
  • Cappuccino
  • Fraisier Cake
2017-11-21 2216 瀏覽
首先,好評只是給蛋糕的。如果把服務質素也加入評價條件中的話,那我只覺得ok。我認為一件出色的蛋糕,除了味道之外,賣相也是很重要的。 LGB的蛋糕全部有精緻的外表,細節做得出色,看著已經很吸引。朱古力 (前): 一層光亮的黑朱古力,包裹著濃郁的朱古力慕絲,最中間是杏仁茸,底部是朱古力脆脆,口感非常豐富。Opera (中):很扎實的一件蛋糕,味道不錯,只是有點膩。榛子 (後):記得以前是充滿原粒榛子的,但今次變了榛子碎,味道也偏甜,朱古力味也略微蓋過了榛子香。也許是偶爾失手?飲品方面,我點了dark chocolate 但得到一杯又甜又不濃的熱朱古力。 反正店員本身已經下錯單:起初我要熱的,她給我凍的,所以我真的不知道最後她給我的這杯是什麼。 這裏的服務真的需要大大改善一下…

2017-08-30 1747 瀏覽
中環lunch除咗貴,好多時都係好味嘅~ 而且環境通常都係舒服嘅,今次LGB雖然係半個樓梯底,但唔會好多人行過,唔會好嘈,都啱傾計午餐1: 煎肥美三文魚+薯蓉三文魚煎得啱啱好,皮脆肉厚又多汁,一陣陣油香,真係好正Pat薯蓉都好好味,連埋啲帶苦苦味的火箭菜,好夾架!午餐2: 吞拿魚三文治配薯條贏在個麵包質地都煙un、唔硬亦唔會一陣風薯條都係新鮮炸,熱辣辣實好味兩個午餐都係套餐黎,有超濃蕃茄餐湯和煙鴨胸沙律做前菜。餐湯有啲鹹,但煙鴨胸好味wor朋友話食完前菜已經飽咗一半,足見份量夠

午餐1: 煎肥美三文魚+薯蓉
三文魚煎得啱啱好,皮脆肉厚又多汁,一陣陣油香,真係好正
Pat薯蓉都好好味,連埋啲帶苦苦味的火箭菜,好夾架!

午餐2: 吞拿魚三文治配薯條
贏在個麵包質地都煙un、唔硬亦唔會一陣風
薯條都係新鮮炸,熱辣辣實好味

朋友話食完前菜已經飽咗一半,足見份量夠
肥美三文魚
吞拿魚三文治配薯條
超濃蕃茄餐湯和煙鴨胸沙律
2017-08-14
肥美三文魚
吞拿魚三文治配薯條
超濃蕃茄餐湯和煙鴨胸沙律
2017-03-01 5519 瀏覽
悠閒渡過3小時的一個早上,相約於中環吃個漫長早餐,聽說這裏有一間不錯的Cafe就近蘭桂坊,而它的位置正正在地鐵站出口,對面一棟商業大廈的一樓,非常便利。這是一間頗為隱蔽的Cafe,面積也頗大,環境非常寧靜,來這裏吃早餐的客人,多數是白領的上班一族,而這裏的餐牌和服務員也是説英文的。雖然如此,但食物價錢跟其他咖啡室連鎖店也差不多。在櫥櫃裏看見不少顏色鮮艷的馬卡龍,精美西餅,盒裝曲奇餅,大蛋糕,梳打水,鮮榨果汁等等,我覺得這裏是購買散水餅的另一好地方。這裡的早餐款式不算多,但起碼可以在寒冷的天氣下,吃一份熱辣辣的炒蛋早餐。店舖採用半自助式餐飲服務,客人要先到售票處購買早餐,然後店員會將早餐送上。而我就點了一份Full English Breakfast $85,加$9要了杯淡熱朱古力。不久,我的Hot Light Chocolate上枱,雖則沒有美麗的拉花,雖則是淡熱朱古力,但它的味道跟吃一粒純朱古力完全沒有分別,它擁有著濃郁又香滑的朱古力味道。除了在某名牌朱古力店之外,這一杯熱朱古力絕對是我在香港喝過最好味的一杯,至今仍令我非常回味!等了大約10分鐘,我的Full English Bre
等了大約10分鐘,我的Full English Breakfast 上枱(包括有煎雙蛋,炒蘑菇,煙肉,腸仔,茄汁豆,番茄,沙律菜和多士)。
香腸是外地入口豬肉腸,雖則是葉制產品,但也有濃烈的豬肉味道;看似又燶又乾的幾片煙肉,完全不吸引,但一吃下去脆卜卜的,有種吃煙肉薯片的感覺,又不算太差;
炒蘑菇新鮮爽口,不太油膩;沙律菜新鮮爽口,但有少許苦口味道,而且醬汁亦太少;罐頭茄汁味道普通,不過不失,但份量太少了;
麵包烤烘外脆內軟,再搽上植物牛油非常可口;蕃茄新鮮爽口,鮮甜多汁;而煎雙蛋還有小許流心的效果,不錯。
我們坐近落地大玻璃的一角,一邊欣賞着美味的早餐,一邊傾訴着心事,環境舒服又夠寧靜,食物價錢亦算合理,位於繁忙的中環區,這真是一個讓人歇息的好地方。
2017-02-05 2499 瀏覽
很久沒有到LGB午餐, 過年食太多中菜,西餐是不錯的選擇,可惜我選擇錯地方。 點了魚柳set, 前菜三文魚salad還可以, 南瓜湯竟然鹹到不能入口,起初以為是龍蝦海鮮湯。 我朋友也覺得鹹,要自己加熱水沖淡下, 而我告訴侍應,看看有沒有其他可以換, 他們說可以做過一個給我。 來到的一看便知加了大量奶,奶味已蓋過南瓜味, 而且仍然是鹹的,後悔若加水沖淡還可以飲少少,奶湯都混不合真不能入口, 於是我放棄了, 叫侍應收走。 侍應說她問過其他客人,都沒有問題, 可能是他們的味道唔啱我或是我腎唔好,算吧,她是提醒不是他們的食物問題,而是我不適合再去食, 如果下次要去的話我會只點咖啡。
2015-08-23 7464 瀏覽
今日lunch落左中環LGB Cafe食, 諗住試試佢。去到又唔係太多人,可能因為我lunch食得比較晏啦!因為lunch set唔吸引,所以只係叫左個Risotto食。Mushroom Risotto等左都有成20分鐘先有得食,隻碟就大啦,不過份量就唔算多!食落口覺得呢個risotto偏濕,飯有少少硬,都幾有咬口。有芝士碎係面,不過芝士味就唔濃烈,食完唔會有膩既感覺。總括黎講,個risotto既味道係OK既,同一般西餐廳既煮法有少少分別。不過如果大食少少既女生都未必會飽!建議如果黎食既都係叫set,有湯有沙律,比較化算!
Mushroom Risotto
Mushroom Risotto