2021-05-29
五一,四友,中午。當日天氣甚佳,陽光透過環繞餐堂的落地玻璃映照進來,確是一室皆春。近入口處是開放式廚房,這裏十分大,足夠廚師團隊二、三十人在此活動,只見他們忙東忙西,跑來跑去,卻又不發一言,實是忙中有序,訓練有素。廚師們的活力令到整間餐廳變得朝氣勃勃、自信、輕鬆卻又不失優雅。餐廳裝飾以型格、大方及舒適為主。我哋被引領到落地玻璃前,同行前輩食家負責book位,不負眾望,完全做到嘢。坐定定,呷一啖法國礦泉水, waiter哥哥就笑吟吟咁行埋嚟,以熟練和自信嘅聲調,透過口罩向我們娓娓介紹餐牌的內容。一時間又三個course又五個course又八個course又signature dish,呢啲又加錢嗰啲又唔使,總之搞到你頭昏腦脹為止。幾經抉擇和取捨後,終於點左餐!餐廳為咗獎勵我哋,即刻奉上開胃菜三小粒,是用手食的。7:00方向嗰舊嘢個底是用cherry tomato做的,上面嗰幾粒野是鴨;11:00方向是蟹肉;2:00方向是三文魚。7:00蕃茄味道十分濃郁,令人難忘。呢幾粒野細細粒又醒胃,作為餐前小食可謂恰如其份。之後上麵包,呢個包幾正的,皮脆入面軟熟,配上香檳牛油,令本身是戒絕澱粉質的本人
之後上麵包,呢個包幾正的,皮脆入面軟熟,配上香檳牛油,令本身是戒絕澱粉質的本人都忍唔住吃了兩件!
好了,終於入正題,上菜!(有一樣野要提一提,因為我哋完全冇夾定點菜,所以菜式會重覆;另外我哋四人都是點了3 course。)
前菜:燒西班牙紅蝦
切啲蝦肉點下啲蝦膏(蝦頭),蝦肉鮮,蝦膏濃郁,正!
前菜:意大利蝦刺身配魚子醬及芝士
這個和西班牙紅蝦是一set的,咁客人可以一次過吃兩種用不同烹調方法炮製的蝦,一款味濃,一款清新,正!
前菜:炸田雞腿肉免治球
創意十足,唔係我叫的,有人分了一個波給我,唔難食的,但比起整隻田雞腿究竟邊樣好食啲,真係見仁見智了。
前菜:半生熟吞拿魚
都唔係我叫的,人哋又分咗塊給我,呢個幾好食。聽waiter哥哥講呢個菜係大廚Oliver的招牌菜,佢由一星升級二星就是靠這個菜,佢去到邊間餐廳都有呢味餸的。
主菜:藍龍蝦配海膽汁
藍龍蝦用慢煮炮製,保證肉質鮮嫩冇話死實實咁,個海膽汁味道相當澎湃,撈埋一齊食正到飛起!這是當天最高潮的一味餸
主菜:羊扒
最左邊一舊是羊扒,中間一舊是羊胸,最右邊一舊是茄子,。朋友説羊肉十分嫩滑。
甜品:日本青森蘋果主題
用青森縣蘋果做咗蛋糕和雪糕,唔係我叫的,朋友說好食。
甜品:法國草莓主題
這個是waiter哥哥介紹的,佢話而家就係法國草莓當做嘅時間,咁用來做果撻同埋雪芭,很清新,有少少微酸,好食。
Petit Four
All you can eat 澎湃的 petit four! 雖然已經好飽但係又要左一碟,叫做乜都試少少。
老實講一見到呢架petit four車仔就即刻後悔order左之前的甜品,亦即刻明白點解甜品項之中有一個cheese platter嘅選擇,就算唔叫芝士都可以叫兩個前菜,都係當三個course。介紹餐牌的waiter哥哥講得好全面但係就冇俾叫野嘅貼士我哋,咁當然我亦都慳返唔使俾貼士佢囉。
嗌埋單,加埋一每人千一蚊,之後有另一位部長過嚟同我哋吹水,佢幾好傾,仲一路送到我哋出門口,老實講,貼士都冇俾,算幾好服務了,讚!
感覺是兩粒星完全值回票價,雖然短期之內未必返兜,但必有回頭的一天,後會有期!