2024-02-21 45 瀏覽
以前返工返上環成日都過嚟食,轉左返其他區就食唔返咁好食嘅喇沙了😭😭今次放假特登返嚟食🥹呢間餐廳除左喇沙,其他主食小食飲品都好高汁‼️個人特別推咖央多士、星洲香辣炒飯(少辣但炒得好入味)~午餐同下午茶都包餐飲,餐飲有得揀馬來拉茶(唔洗加錢架!).新加坡喇沙米線 $82 (午餐包餐飲,有加一)係我食過湯底最濃最好食,但又唔會因為太辣而蓋過湯底嘅味。材料都好足,幾隻大蝦,豆腐卜,魚片,魚蛋,通菜,半隻糖心蛋。真心食完絕對會覺得好滿足!唔係連鎖店嘅味道😤餐飲我每次都會揀馬來拉茶(凍熱都不用額外收費),唔甜之外仲好仲拉茶味🤤
新加坡喇沙米線 $82 (午餐包餐飲,有加一)
2024-02-19 48 瀏覽
位卡上環主打新加坡菜式嘅餐廳,招牌係海南雞飯同喇沙。李派海南雞飯 $88招牌菜之一嘅海南雞飯,跟餐有齊黃油飯同冬瓜湯,雞肉肉質夠嫩滑,食落油香十足同黃油飯十分之夾,冬瓜湯味道清甜.新加坡喇沙 $82招牌菜之二,配料有蝦、豆卜、魚蛋、魚片同芽菜,喇沙湯香甜之餘帶微辣,質感濃郁,麵身彈牙有口感。香芒大蝦米紙卷由米紙卷起青瓜絲、甘筍絲、芒果同大蝦,清新又開胃嘅小食,食落酸酸甜甜又夠清涼。美綠恐龍新加坡特飲,用冰凍美綠加上美綠粉製成,甜上加甜非常好飲。LeeLaksa (上環)上環皇后大道中302號地舖
位卡上環主打新加坡菜式嘅餐廳,招牌係海南雞飯同喇沙。

李派海南雞飯 $88

新加坡喇沙 $82

香芒大蝦米紙卷

美綠恐龍
新加坡特飲,用冰凍美綠加上美綠粉製成,甜上加甜非常好飲。

LeeLaksa (上環)
上環皇后大道中302號地舖

🇲🇾🥢🇸🇬不便宜的星馬下午茶▫️以下為下午茶套餐價,設加一🆗馬來炒貴刁 -$78下午茶呢個價嚟講都算幾貴,但見呢碟午市要百幾蚊,所以都專登嚟試吓。份量都算大份。呢碟炒貴刁幾特別,除咗河粉之外另外都仲有幼麵,炒得幾有鑊氣,醬料都好均勻,調味還好,有三隻蝦,但吾好食,霉霉地好靭,一啲都唔爽口,另外仲會有啲八爪魚絲及臘腸片,而配料有大量蔥、芽菜、洋蔥、而伴碟較清新嘅有青瓜粒,旁邊都有辣椒同埋花生碎,辣椒粉都幾辣,食唔到辣嘅要小心。🆗馬來拉茶(凍)熱飲凍飲都唔使加錢,但個味道比較淡,一般
🇲🇾🥢🇸🇬
不便宜的星馬下午茶

▫️以下為下午茶套餐價,設加一

🆗馬來炒貴刁 -$78
馬來炒貴刁 -$

🆗馬來拉茶(凍)
熱飲凍飲都唔使加錢,但個味道比較淡,一般
馬來拉茶

2024-02-15
2024-02-09 57 瀏覽
上環呢間新加坡菜價錢幾親民,所有菜式都唔會好貴,最近食開新加坡菜食上癮,對海南雞同喇沙情有獨鍾😂呢度同樣有個套餐係有晒海南雞同喇沙食!一次過滿足晒~ 之後我地見有米卷,都叫左份!呢個係牛油蔬菜米紙卷,味道好清新,由好多唔同既蔬菜絲組成,米紙好軟滑,咬落好煙靭! 之後仲有個我好鐘意食既咖央多士! 好脆~咖央醬份量岩岩好! 最後仲叫左個咸蛋黃炸雞翼~ 好香咸蛋味🤤不過呢個太邪惡,食一兩隻就夠了~ 整體覺得價錢合理!唔錯👍🏻

之後仲有個我好鐘意食既咖央多士! 好脆~咖央醬份量岩岩好!
咖央多士
咸蛋黃雞翼

最後仲叫左個咸蛋黃炸雞翼~ 好香咸蛋味🤤
不過呢個太邪惡,食一兩隻就夠了~

整體覺得價錢合理!唔錯👍🏻

2024-02-07
咖央多士
咸蛋黃雞翼
2024-02-04 43 瀏覽
今次我哋嚟到中上環搵嘢食🥢,想喺呢頭搵個抵食嘅異國菜午餐☀️,就可以嚟呢度試下😆。呢度午市套餐份量超級多😍,而且包埋飲品🍹,就算要啤酒🍺、東南亞特飲都唔使加錢💰。.🐣李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶($118)海南雞好有東南亞嘅感覺💕,用嘅雞款好重雞味🐔,雞皮都好有膠質,點埋海南雞醬好好食😋。椰汁飯嘅味道好香🌴,配埋雞油香好特別🍚。肉骨茶味道好濃郁🐷,肉香味、白胡椒味💥好惹味。.🐮巴東牛肉配米飯($85)牛肉嘅肉質好好🐄,軟腍而且好入味🤤,配埋香口嘅花生、魚乾🐟,好送飯。一啖可以食到牛肉味、甜香嘅牛腩醬汁味👅。.🦐香辣大蝦串燒($65)大蝦全部已經剝咗殼,好貼心🥰。而且肉質都好厚,咬落去好有口感🫦。本身嘅燒烤辣醬已經夠晒刺激💥,如果鍾意食辣嘅朋友🌶️,仲可以點埋額外辣椒醬㖭。
🐣李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶($118)
🐮巴東牛肉配米飯($85)
🦐香辣大蝦串燒($65)
2024-02-04
上環最好味的喇沙是LeeLaksa無疑,下午茶尤其抵食。今日和先生在德輔道海味街買完嘢,諗住行上大道中食茶餐。坐下才知假日下午茶要3點才開始(平日是兩點)。唔緊要啦,午市套餐一樣有好嘢食。點了兩個餐,把新加坡三寶(喇沙、海南雞、肉骨茶)都吃勻了。🏅星加坡喇沙米線($82)喇沙一如以往的濃郁惹味,蝦仁新鮮、豆卜索汁、魚蛋彈牙、糖芯蛋好食,米線軟滑。🏅海南雞飯拼白胡椒肉骨茶($118)海南雞嫩滑無雪味,油飯飯質稍硬,卻是我喜歡的硬度。肉骨茶正宗,充滿濃濃的白胡椒香味,一字骨和豬肚好食。🏅怡寶芽菜($38)它的怡寶芽菜是眾多東南亞餐廳中最好味最大碟的。蔥花、炸蔥特別多,加上鮮甜豉油,我一個人可以吃完一碟。🏅馬來拉茶($0)~ 香甜滑順🏅桔仔話梅水($0)~ 濃郁夠味
上環最好味的喇沙是LeeLaksa無疑,下午茶尤其抵食。
唔緊要啦,午市套餐一樣有好嘢食。
點了兩個餐,把新加坡三寶(喇沙、海南雞、肉骨茶)都吃勻了。

🏅星加坡喇沙米線($82)

🏅海南雞飯拼白胡椒肉骨茶($118)
海南雞嫩滑無雪味,油飯飯質稍硬,卻是我喜歡的硬度。
肉骨茶正宗,充滿濃濃的白胡椒香味,一字骨和豬肚好食。

🏅怡寶芽菜($38)

🏅馬來拉茶($0)~ 香甜滑順
🏅桔仔話梅水($0)~ 濃郁夠味
2024-01-28
餐廳主打新加坡菜式。就喺文武廟條樓梯落,近樂古道既轉角位。門面都幾sharp,幾吸引。晚餐只有散叫選擇,唔見有套餐。呢間算區內一間幾不錯既新加坡菜,平時下午實滿座,晚餐人客都多。🍏🌿牛油果青蘋果沙律$75 牛油果,青蘋果,合桃,提子乾,花生,蕃茄仔有少少蜜糖,帶甜既沙律汁,勁清新鮮鮮甜!🐤🍚➕️🍜李派海南雞飯拼喇沙$108幾鐘意佢有呢個雙拼既配搭👍除咗拼喇沙,仲有拼肉骨茶既選擇。咁就可以2樣都試晒😋海南雞不錯,雞肉係去曬骨既黃油雞 ,嫩滑新鮮。好大碗雞油飯,帶好香嘅香茅、香料味 。正宗新加坡式跟三色醬。喇沙就係純米線底,配好大隻蝦,仲有好多豆卜、魚蛋、魚片、溏心蛋。湯底亦惹味十足👍班蘭咖央多士$28烘得好香,厚厚班蘭醬同薄薄牛油,呢個配搭比例好好味
餐廳主打新加坡菜式。
就喺文武廟條樓梯落,
近樂古道既轉角位。
門面都幾sharp,幾吸引。

晚餐只有散叫選擇,唔見有套餐。
呢間算區內一間幾不錯既新加坡菜,
平時下午實滿座,
晚餐人客都多。

🍏🌿牛油果青蘋果沙律$75
牛油果,青蘋果,合桃,提子乾,花生,蕃茄仔
有少少蜜糖,帶甜既沙律汁,
勁清新鮮鮮甜!

🐤🍚➕️🍜李派海南雞飯拼喇沙$108
幾鐘意佢有呢個雙拼既配搭👍
除咗拼喇沙,仲有拼肉骨茶既選擇。
咁就可以2樣都試晒😋

海南雞不錯,
雞肉係去曬骨既黃油雞 ,嫩滑新鮮。

好大碗雞油飯,帶好香嘅香茅、香料味 。
正宗新加坡式跟三色醬。

喇沙就係純米線底,
配好大隻蝦,仲有好多豆卜、魚蛋、魚片、溏心蛋。
湯底亦惹味十足👍

班蘭咖央多士$28
烘得好香,
厚厚班蘭醬同薄薄牛油,
呢個配搭比例好好味

2024-01-19 67 瀏覽
LeeLaksa 上環 新加坡菜店內環境給人一種椰林樹影的感覺,老闆本身是經營茶葉生意,因工作關係經常到新加坡出差,被當地美味吸引決心聘請當地廚師將美味帶來香港。 李派海南雞飯拉白胡椒肉骨茶:雞肉滑嫩有雞味,肉骨點醬油食也幾好,肉骨茶湯汁微辣。雙拼可以食到肉骨茶之餘又食到海南雞,一次過滿足兩種口味,價錢亦親民。 檳城和牛蝦麵摻摻:湯汁微辣,和牛味道唔突出可有可無,直接叫檳城蝦麵摻摻可能味道差唔多,價格會便宜將近3分之1。 新加坡鹹蛋黃雞翼:鹹蛋醬脆皮非常出色,咬落去皮脆仲有流沙醬流出,本身有點警訝以為會好高分,但係雞翼可能熟左再炸,雞肉太老及乾身無肉汁,完全扣晒分。 班蘭咖吔多士:味道略淡。
LeeLaksa 上環 新加坡菜

李派海南雞飯拉白胡椒肉骨茶:

檳城和牛蝦麵摻摻:

新加坡鹹蛋黃雞翼:

班蘭咖吔多士:
味道略淡。
2024-01-16 75 瀏覽
隔個段時間無食喇沙啦,放工決定食新加坡野。餐廳在地鐵站A2出來行兩條街,在皇后大道中馬路旁邊。餐廳燈光明亮,座位夠闊落。🌟 新加坡喇沙米線喇沙有蛋、魚蛋,豆卜、蝦仁,一般配料都齊晒。湯底夠濃又惹味椰汁味又出,如果想更辣可以加埋另上的喇沙醬。🌟 李派海南雞飯雞肉算嫩滑,切件大小合適,皮下脂肪亦唔多,配一碗油飯真係絕配,雞味香濃!🌟班蘭咖吔多士烘多士香脆,裏面有牛油和咖吔醬,香口又夠晒邪惡。🌟蝦醬通菜餐廳選用的通菜幼身,入口脆嫩,用蝦醬炒夠晒鹹香味。

🌟 新加坡喇沙米線

🌟 李派海南雞飯

🌟班蘭咖吔多士
烘多士香脆,裏面有牛油和咖吔醬,香口又夠晒邪惡。

🌟蝦醬通菜
餐廳選用的通菜幼身,入口脆嫩,用蝦醬炒夠晒鹹香味。
2024-01-09 59 瀏覽
上環新加坡菜🇸🇬每次都keep到水準🙌🏻而且性價比高 環境亦都坐得舒服🌟李派海南雞飯海南雞肉夠嫩滑 雞味濃雞皮無過多脂肪再配上香氣十足且粒粒分明既油飯蘸埋醬汁更滋味🙌🏻🌟半熟蛋配咖央多士多士烘得夠脆 半溶牛油加帶斑蘭香同椰香味既咖央醬跟埋半熟蛋更正🥚🌟鹹蛋黃雞翼雞翼炸得香脆沾滿鹹蛋黃醬鹹香十足🥢🌟白胡椒肉骨茶富濃濃既胡椒味豬肋骨肉質較滑夠哂暖胃😋🌟桔仔話梅水酸酸甜甜好開胃👍🏻
上環新加坡菜🇸🇬

豬肋骨肉質較滑
夠哂暖胃😋

🌟桔仔話梅水
酸酸甜甜好開胃👍🏻
「全港no.1 最濃喇沙面🔥」最近去了一家bookmarked了很久的餐廳因為真的聽說這家餐廳的名字很久了今天終於難得來到上環吃一吃平日中午超級多人在這價格裡能有這樣的品質和口味簡直就是太震撼了🥹🥹🔥新加坡喇沙 $82份量驚人 簡直就是巨人碗喇沙湯真的太濃郁了 搭配有椰漿更加香滑裡面有蝦仁 豆卜 魚蛋和溏心蛋配料十分充足,簡直太過癮了🔥李派海南雞飯拼喇沙 $108一set海南雞飯和一小碗的喇沙麵喇沙麵和上面一樣海南雞飯的雞肉香滑可口肉的口感嫩且滑很少能做到如此出色🔥馬來拉茶 $28味道超級濃郁不同於一般的香港奶茶奶味更加突出和驚艷茶底別具一格
「全港no.1 最濃喇沙面🔥」

最近去了一家bookmarked了很久的餐廳

🔥新加坡喇沙 $82
份量驚人 簡直就是巨人碗
喇沙湯真的太濃郁了 搭配有椰漿更加香滑
裡面有蝦仁 豆卜 魚蛋和溏心蛋
配料十分充足,簡直太過癮了

🔥李派海南雞飯拼喇沙 $108

不同於一般的香港奶茶
奶味更加突出和驚艷
茶底別具一格
2023-12-14 83 瀏覽
今次試下星馬嘅特色餐廳,裝修精美,光線充足,環境舒服,外圍係玻璃可以一路睇住外面一路食,好relax,適合傾計,聚會,拍拖李派海南雞飯 海南雞飯重點嘅雞一啲都唔肥,好軟滑,連皮都可以食埋,油飯係軟熟唔肥膩,還有跟冬瓜湯,好滿足 😚檳城蝦麵 蝦麵係摻墋(米粉和油麵),一粗一幼配合得好好,佢還有很多餸,有蝦,豬腩肉,豆卜,流心蛋半隻,通菜,樣樣都好入味,另外湯底係微辣,成個麵配合得好好,好正 😍牛油果五色米紙卷五色米紙卷真係好靚,好似一個份藝術品,同埋一睇就知好健康,裏面都係蔬果,米紙卷薄薄的包住曬所有蔬果,建議一啖吃下,另外還跟芒果醬,配合醬增添米紙卷味道 ☺️班蘭咖央多士咖央多士外脆內軟,好有心思地刮開多士中間,放入班蘭醬和厚切冰凍牛油,烹調時間 配合得好好,上枱多士暖牛油凍,口感有唔同嘅層次 😊

李派海南雞飯

檳城蝦麵

牛油果五色米紙卷

班蘭咖央多士

2023-12-10 71 瀏覽
中上環Leelaksa招牌十分醒目,鋪頭闊落坐得舒服;適逢12月鋪頭充滿聖誕佈置,好有節日氣氛🎄嚟開中上環記住唔好錯過呢間餐廳🤲🏻🌼星加坡喇沙米線 (午餐)($82加一)由椰汁+香料調製出嘅湯底超濃郁,另上叄巴醬同半粒青檸俾大家調味👍🏼配料十足,有豆卜/開邊蝦/魚蛋/魚片/半熟蛋/通菜/芽菜/洋蔥。全隻蝦連蝦尾都去曬殼,十分方便食用;啖啖芽菜更可以提升口感☺️米線亦夠彈牙,絕對對得住個價錢👌🏼🌼南洋咖啡 (熱) (跟餐)不過不失,苦中帶甜,平時廢水飲開微糖嘅我略嫌太甜遮咗咖啡味

🌼星加坡喇沙米線 (午餐)($82加一)
星加坡喇沙米線

🌼南洋咖啡 (熱) (跟餐)
南洋咖啡

不過不失,苦中帶甜,平時廢水飲開微糖嘅我略嫌太甜遮咗咖啡味
星加坡喇沙米線
南洋咖啡
2023-12-06 62 瀏覽
位於上環嘅LeeLaksa ,喺上環地鐵站A2出口,行幾分鐘就到,霓虹招牌非常搶眼。店內座位寬敞。🥢李派海南雞飯拼喇沙$108一次過可以品嘗海南雞飯及喇沙☺️海南雞嫩滑,油飯大大碗,喇沙有淡淡椰香,配菜有魚蛋,豆卜,蝦及半隻雞蛋,味道豐富,夠晒飽😊🥢香芒大蝦米紙卷$68健康之選,好多蔬菜,芒果清甜💚🥢串燒拼盤(雞肉&大蝦) $88原本拼盤有魷魚鬚、雞肉及大蝦,店員話無魷魚鬚,改為3串大蝦及3串雞肉,大大串。

🥢李派海南雞飯拼喇沙$108

🥢香芒大蝦米紙卷$68
健康之選,好多蔬菜,芒果清甜💚

🥢串燒拼盤(雞肉&大蝦) $88

因為喺上環附近見完客,所以就到附近睇吓有啲咩好食嘅地方,也約了中學同學一同前往😎😎 順便交流吓心得幾時喺OpenRice找了這間餐廳,因為很近地鐵站,而且價錢也不算太貴也很合理👍👍☺️☺️☺️兩個人叫了四個菜式李派海南雞飯🤤🤤🤤- $88這個海南雞飯的雞肉很滑,而且也是配油飯的!以煮食嚟講,價錢亦都非常之合理😍😍😍新加坡喇沙😍😍😍-$82依價錢嚟講也是非常之合理,尤其是喺中上環呢啲地段,湯汁非常之creamy 同埋濃郁🤩🤩🤩再配上米線,口感同味道都十分之讚!👍👍👍很值得叫這個菜👍👍串燒拼盤雞肉大蝦魷魚鬚-$88主要是兩個人想食一點肉,於是叫了這個串燒拼盤,裏面有雞肉串同埋大蝦串👍👍隻蝦嘅size同無名指的大小差不多👍而且烤得也可以😎班蘭咖央多士-$28這個斑斕咖央多士,絕對要叫,多士夾住厚牛油再有斑斕汁在裏面食落口感一流😎😎😎師傅再把牛油切薄少少夾在裏面實在是太讚了😎😎🤤🤤

兩個人叫了四個菜式

李派海南雞飯🤤🤤🤤- $88
這個海南雞飯的雞肉很滑,而且也是配油飯的!
以煮食嚟講,價錢亦都非常之合理😍😍😍

新加坡喇沙😍😍😍-$82
再配上米線,口感同味道都十分之讚!👍👍👍
很值得叫這個菜👍👍

串燒拼盤雞肉大蝦魷魚鬚-$88