返工咁攰😮‍💨難得放假陪男朋友去完動漫節🥰當然要食好野放鬆下心情😊近近地去左會展對面「六國酒店」Le Menu食buffet😜今期餐廳主打扣鮑魚😍龍蝦🦞及多款爐端燒🍢現場仲有師傅即席烹煮扣鮑魚及富貴雞及火焰雪山表演😎我仲被邀請卜卜富貴雞添🥳即席切肉區有特級牛扒肉汁細膩帶濃郁牛香係口腔迴盪😋片皮鴨脆香撲鼻🤩燒起即切仲聽到脆卜卜聲音😋加上伴菜及甜醬包住一齊食好正☺️ 爐端燒選擇亦唔少🤩當中有我最愛多春魚及燒菠蘿🍍另外冰鎮海鮮食材新鮮☺️refill速度夠快☺️有龍蝦🦞麵包蟹😍長腳蟹、海蝦、海螺、青口😍 麵包蟹啖啖甘香蟹膏😋長腳蟹肉質粉嫰鮮甜😍而海蝦及翡翠螺好彈牙🤩時令刺身方面三文魚肥美厚滑😜甜蝦軟糯甜美😍沙律及幾款凍盤芝士🧀熱葷美饌有芝士焗蟹蓋啖啖蟹肉☺️黃金大蝦🦐避風塘龍蝦鉗🦞及每位一客鮑魚扣鵝掌😍鮑魚炆煮至軟淋細滑又有口感🥳最後當然唔少得食甜品啦😚火焰雪山🔥冰火交融帶酒香😊除左多款精緻蛋糕🍰甜品外😊有生果、即製窩夫🧇及任食Häagen-Dazs雪糕杯🤩真係好餐飲有無限暢飲汽水🥤凍果汁🧃我地另外仲嗌左枝香檳暢飲一翻🥳整體用餐體驗非常良好且有多款回本之選😬真心推薦😉

另外冰鎮海鮮食材新鮮☺️refill速度夠快☺️有龍蝦🦞

熱葷美饌有芝士焗蟹蓋啖啖蟹肉☺️

最後當然唔少得食甜品啦😚
火焰雪山🔥冰火交融帶酒香😊
除左多款精緻蛋糕🍰甜品外😊有生果、即製窩夫🧇
及任食Häagen-Dazs雪糕杯🤩

• 麵包蟹
  • 龍蝦
  • 鮑魚鴨掌
  • Häagen-Dazs雪糕
六國酒店 x瑞士肌膚細胞再生專家GLYCEL推出「誘肌」仙子下午茶二人套餐🧚‍♀️️ 六國酒店大廚嚴選多種具有抗氧化、保濕、亮膚等功效嘅食材,精心炮製出唔同嘅鹹甜點🍮 惠顧「誘肌」仙子下午茶二人套餐,每位顧客仲會獲贈GLYCEL美肌禮品乙份添💄✨!可以同時滿足味蕾享受,同為肌膚提供營養,好幸福呀🥰GLYCEL護膚品及贈品🎁💗 細胞昇華面霜 3克💗 細胞昇華眼霜 3克💗 細胞昇華修護液 3亳升💗全效升級版魚子極緻修護面膜換領卡及$200現金優惠💗Green Caviar細胞昇華修護療程換領信*禮品及禮遇先到先得,送完即止。 🧚‍♀️「誘肌」仙子下午茶二人套餐🍰仙人掌果仁藜麥沙律涼拌花膠絲珊瑚草蟹肉牛油果黑魚籽撻海葡萄啫哩凍配柚子醋鹽燒紅菜頭配山羊芝士香煎帶子伴三文魚籽柑橘醬朱古力撻紅絲絨蛋糕奇亞籽芒果布甸椰汁桃膠雪耳仙人掌杏脯肉桂金寶英式橙花蜂蜜鬆餅咖啡或茶我最愛「椰汁桃膠雪耳」,桃膠有養顏嫩膚功效,椰汁甜度又啱啱好😚 一流! 「奇亞籽芒果布甸」都好正,酸甜得宜好開胃🤤 而且奇亞籽含有抗氧化成分,可以滋養同修護皮膚細胞,重置肌膚狀態,喚醒底層細胞活力㗎💖!「蟹肉牛油果黑魚籽撻」嘅黑魚籽含蛋白質

GLYCEL護膚品及贈品🎁
💗 細胞昇華面霜 3克
💗 細胞昇華眼霜 3克
💗 細胞昇華修護液 3亳升
💗全效升級版魚子極緻修護面膜換領卡及$200現金優惠
💗Green Caviar細胞昇華修護療程換領信
*禮品及禮遇先到先得,送完即止。

🧚‍♀️「誘肌」仙子下午茶二人套餐🍰
椰汁桃膠雪耳
仙人掌杏脯肉桂金寶
英式橙花蜂蜜鬆餅
咖啡或茶

「蟹肉牛油果黑魚籽撻」嘅黑魚籽含蛋白質及氨基酸等成分,可以滋潤皮膚,令皮膚細膩光潔🫶🏻✨

朱古力控一定鍾意「柑橘醬朱古力撻」🍫🍊 柑橘係天然抗氧化劑,有助保護皮膚免受自由基傷害,減緩肌膚衰老㗎🥰

仲有「英式橙花蜂蜜鬆餅」都好好食😍!橙花仲可以修復肌膚瑕疵令肌膚更光滑添💡
《六國酒店 Le Menu - 灣仔》上次黎六國酒店食自助餐見到原來佢地都有做afternoon tea😍一向都鍾意食八婆下午茶既我又點可以唔試呢😉星期一襯喺灣仔附近做野,我就拉埋同事一齊過黎食番個tea😏今次Le Menu就同瑞士肌膚細胞再生專家 GLYCEL 聯乘,設計左呢個「誘肌」仙子下午茶☕️酒店嚴選多種具有抗氧化、保濕、亮膚等功效既食材炮製各種鹹甜美點,嘆下午茶之餘仲可以護膚🥰而家惠顧「誘肌」仙子下午茶二人套餐,每位顧客仲可以獲贈 GLYCEL 價值$2375美肌禮品一份添,入面包含左GLYCEL護膚品試用套裝3支(細胞昇華面霜3g、細胞昇華眼霜3g同細胞昇華修護液3ml)、全效升級版魚子極緻修護面膜換領卡同埋護膚療程換領信今次個Tea set 一共有十二款鹹甜點🍮賣相十分精緻,$488/2位 都算抵食呢😉💁🏻‍♀️鹹點🔹仙人掌果仁藜麥沙律🔹花膠絲珊瑚草🔹黑蟹肉牛油果黑魚籽撻🔹海葡萄啫哩凍配柚子醋🔹鹽燒紅菜頭配山羊芝士🔹香煎帶子伴三文魚籽💁🏻‍♀️甜點🔹柑橘醬朱古力撻🔹紅絲絨蛋糕🔹仙人掌杏脯肉桂金寶🔹英式橙花蜂蜜鬆餅🔹奇亞籽芒果布甸🔹椰汁桃膠雪耳食左咁多件點心🥧我個人對於某款食物都
《六國酒店 Le Menu - 灣仔》
🔹仙人掌杏脯肉桂金寶
🔹英式橙花蜂蜜鬆餅
🔹奇亞籽芒果布甸
🔹椰汁桃膠雪耳
食左咁多件點心🥧我個人對於某款食物都幾印象深刻,黑蟹肉牛油果黑魚籽撻個撻皮好香牛油味,個蟹肉都幾鮮味,一啖一件好滋味😋而甜品方面,我就覺得柑橘醬朱古力撻、英式橙花蜂蜜鬆餅同椰汁桃膠雪耳做得幾出色,朱古力撻因為柑橘醬既關係,令到個撻唔會太甜膩而且有陣香氣,英式橙花蜂蜜鬆餅同樣係透出陣陣既橘子香氣,配合clotted cream有錦上天花既感覺☺️椰汁桃膠雪耳食完令人好舒服,唔會太甜,食左咁多甜點再食個桃膠有解膩既作用🥸食完個tea set 仲會有杯熱飲送番添
2024-07-29
Le Menu位於六國酒店之內 維多利亞風格設計 簡潔優雅 帶藝術感用餐位置相當闊落 樓底夠高 幾有氣派空間感十足 餐枱都夠大 將幾碟食物排開打卡都無問題好岩悠閒地享受美食🥰餐廳仲設有大電視 可以睇住奧運品嘗華麗盛宴☺️今次揀左華麗盛宴自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒有唔少高級食材 龍蝦 飽魚 麵包蟹 可以食足3小時無論冷盤熱食REFILL都頻密 唔會空盤無野食🥰飲品方面汽水&果汁無限添飲龍蝦迷既福音 有法式龍蝦湯 波士頓龍蝦避風塘炒龍蝦鉗 仲有龍蝦海鮮茶碗蒸最特別係會有廚師表演即烹飪菜式 千奇唔可以錯過☺️💥堂弄表演 廚師會即場係大家面前整前菜 主食 甜品 都有齊 好有心思 18:45 原隻鮑魚鴨掌&富貴雞19:15 火焰雪山 🔸原隻鮑魚鴨掌 鮑魚個頭唔細 口感軟糯帶糖心 入味得黎唔會太濃🔸古法精製既富貴雞 雞肉好嫩滑 仲有陣陣雞油香入面仲有花膠 瑤柱 冬菇 幾種唔同料 好入味🔸火焰雪山蛋糕 即場淋上酒&點火 浪漫滿分💥冷盤海鮮&前菜經典既沙律&煙三文魚&芝士拼盤等等最多人搶住食當然係波士頓龍蝦&加拿大雪花蟹腳&麵包蟹我地就最中意食龍蝦 啖啖肉 鮮度足 一個人都可以食幾件🦞💥刺身&壽司
Le Menu位於六國酒店之內

仲可以即叫即握壽司 ☺️

💥熟食海鮮
中式煮法比較多少少 😄
避風塘炒龍蝦鉗 好惹味而且啖啖肉 唔洗點拆就食得
金不換辣酒煮翡翠螺 都係必食之選 酒香辣味調和 螺肉爽口彈牙

💥即燒肉類

作為甜品獵人 差唔多全部甜品試晒
士多啤梨西瓜蛋糕 都幾有特色
山葵芝士蛋糕 真係未試過 山葵好香 微辣帶甜 好味

以專屬優惠碼: purin 可以震撼價$499
預訂「3小時」華麗盛宴‧自助晚餐  - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒
仲送埋無限暢飲汽水&凍果汁
《六國酒店 Le Menu - 灣仔》呢篇食評對我黎講極其罕見,我竟然會食buffet!我呢d雞仔食量嘅人如果唔係約左人傾野,都真係未必會出現喺自助餐現場。不過7-8年冇食自助餐,今次體驗都幾唔錯!六國酒店貴為香港經典酒店已經超過90年歷史,其中菜廳-粵軒嘅中菜就相當有名。今次黎到佢嘅自助餐真係幾有期待!傳統酒店我就最鍾意,因為先唔好講食,傳統酒店服務,絕非新派酒店可以媲美,佢可能冇新酒店咁靚,咁Stylish,但隱隱有種一絲不苛同人情味喺當中。成個buffet以龍蝦為主題,多款由生到熟嘅龍蝦菜式,以原隻開邊波士頓龍蝦為首,加上加拿大雪花蟹腳、麵包蟹、翡翠螺同一眾大家食buffet會搶嘅刺身!同大家食開果d buffet唔同,傳統酒店即係傳統酒店。熱盤區比較多你平時食唔到嘅野,包括焗蟹蓋、避風塘炒龍蝦鉗、黃金蝦、酥炸生蠔、蒸扇貝、蠔皇扣海螺片、香煎盲曹呢d中菜品重嘅菜式。仲有爐端燒食,其中我最鍾意佢個鴨肝,加埋件烘脆左嘅麵包一齊野,不知不覺可能食好多件!最開心係呢度會無啦啦有個廚師即場表演,整鮑魚鴨掌同埋老牌餐廳先有嘅火焰雪山。有得食又有野睇,氣氛都幾好!我特別想講下個湯,大家可能都發
《六國酒店 Le Menu - 灣仔》

我特別想講下個湯,大家可能都發現佢個buffet招牌野都幾靠中菜,而湯方面除左有龍蝦湯,我對佢個竹絲雞螺頭燉豬展印像深刻,絕對唔係出面酒店果d湯可以做到,入口清甜而不油,濃郁得黎好暖好舒服,我飲左2碗。

至於作為甜品之鬼嘅我,其實呢度都真係幾多樣式。凍櫃差不多有20款切餅/甜品揀,其實係試唔哂。當中我覺得士多啤梨西瓜蛋糕同珍珠奶茶布甸幾有趣,朱古力慕絲蛋糕、士多啤梨拿破崙、蘆薈柚子果凍有水準!Häagen-Dazs任食就基本野,我私人建議一個食法就係佢地有即製窩夫,拎完倒個Häagen-Dazs落去。包你滿足!

個人覺得,其實你食得多出面好相似,要黎回本嘅buffet,不如試下另一種體驗。特別係如果有長輩生日/造節,一家人黎食係好適合。
2024-07-08
2024-07-26 251 瀏覽
位於灣仔六國酒店內的西餐廳。以前日子未有過得如此忙碌前,每月至少有一日會和妹妹去不同的酒店吃下午茶,曾誇下海口要吃盡全港酒店的High Tea (笑~當然,後來隨著大家的生活越來越忙碌後,這個好很有大志的目標亦當然擱置了。.最近見到六國酒店聯乘GLYCEL攜手呈獻「誘肌」仙子下午茶,六國酒店的大廚嚴選多種具有抗氧化、保濕、亮膚等功效的食材,並且運用創新煮意炮製各種鹹甜美點,讓食客不僅能滿足味蕾享受,更能為肌膚提供全面的營養和保護,重塑光采與活力。重點是更有不少GLYCEL禮品贈送,而GLYCEL本來就是貪靚的家母用開的品牌~因此便決定相約妹妹到此一聚。⋆___「誘肌」仙子下午茶  $488/2ᴘᴇʀꜱᴏɴꜱ____⋆❣︎ 鹹點𓐎 仙人掌果仁藜麥沙律𓐎 涼拌花膠絲珊瑚草𓐎 蟹肉牛油果黑魚籽撻𓐎 海葡萄啫哩凍配柚子醋𓐎 鹽燒紅菜頭配山羊芝士𓐎 香煎帶子伴三文魚籽-❣︎ 甜點𓐎 柑橘醬朱古力撻𓐎 紅絲絨蛋糕𓐎 奇亞籽芒果布甸𓐎 椰汁桃膠雪耳𓐎 仙人掌杏脯肉桂金寶𓐎 英式橙花蜂蜜鬆餅-❣︎ 咖啡或茶 ___⋆ ⋆ ___ 食物方面整體不錯,尤其許多鹹甜點加入珍貴食材,更顯獨特及配合主題性看得出誠意之

❣︎ 鹹點
𓐎 英式橙花蜂蜜鬆餅
❣︎ 咖啡或茶
 ___⋆ ⋆ ___
食物方面整體不錯,
尤其許多鹹甜點加入珍貴食材,更顯獨特及配合主題性
看得出誠意之處。
而現時凡惠顧「誘肌」仙子下午茶套餐,每位顧客更可獲贈GLYCEL美肌禮品,有得食有得拎,CP值真的很高呢~!
2024-07-25 210 瀏覽
瑞士美容尊貴品牌GLYCEL ,出名運用天然植物精華和珍貴成分,研發出高效細胞更新的護膚品.今次與灣仔六國酒店聯乘推出限定下午茶套餐🫖✨當中鹹點及甜品更運用到多種護膚養顏食材!貼合全面由外靚到內的主題~當中更會送出1.GLYCEL護膚品試用套裝乙份2.免費享用細胞昇華修護療程乙次3.全效升級版魚子極緻修護面膜乙片及$200現金優惠🔸「誘肌」仙子下午茶二人套餐($488/兩位)▫️仙人掌果仁藜麥沙律▫️涼拌花膠絲珊瑚草▫️蟹肉牛油果黑魚籽撻▫️海葡萄啫哩凍配柚子醋▫️鹽燒紅菜頭配山羊芝士▫️香煎帶子伴三文魚籽▫️柑橘醬朱古力撻▫️紅絲絨蛋糕▫️奇亞籽芒果布甸椰汁桃膠雪耳▫️仙人掌杏脯肉桂金寶▫️英式橙花蜂蜜鬆餅▫️咖啡或茶

當中更會送出
1.GLYCEL護膚品試用套裝乙份
2.免費享用細胞昇華修護療程乙次
3.全效升級版魚子極緻修護面膜乙片及$200現金優惠

🔸「誘肌」仙子下午茶二人套餐($488/兩位)

▫️仙人掌果仁藜麥沙律
▫️奇亞籽芒果布甸椰汁桃膠雪耳
▫️仙人掌杏脯肉桂金寶
▫️英式橙花蜂蜜鬆餅
▫️咖啡或茶

上年食過一次六國酒店嘅dinner buffet覺得唔錯, 一直想再去同好姊妹食!!今晚約齊人4個一齊去左六國酒店食啦!!今次終於比我坐到卡位嘅位置, 空間闊落, 坐得幾舒服, 野食既種類繁多, 有唔少海鮮/冷盤/熱葷/爐端燒/甜品, 仲有Häagen-Dazs雪糕任食!! 更有廚師即場表演烹調招牌菜式, 今晚有富貴雞, 鮑魚扣鴨掌同火焰雪山, 真係大開眼界!!! 睇完當然有得食番!!!每人會送一份堂弄原隻鮑魚鴨掌同火焰雪山✨️冰凍海鮮/刺身/冷盤/沙律海鮮有波士頓龍蝦/加拿大雪花蟹腳/麵包蟹/青口/翡翠螺/蝦, 刺身方面一共有五款, 仲有唔少冷盤好似煙燻黑椒牛肉/意大利火腿/莎樂美香腸/煙三文魚/芝士拼盤同沙律✨️熱葷熱葷方面有大量用海鮮製作既菜式, 好似芝士蘑菇焗蟹蓋/蠔皇扣海螺片/避風塘炒龍蝦/鹹蛋黃金蝦/酥炸生蠔/蒜蓉粉絲蒸扇貝等等, 仲有不少平時比較少食到嘅菜式好似富貴雞/香茅燒春雞/黑椒香草煎鴕鳥扒/龍蝦海鮮茶碗蒸/獅子頭等等, 真係好高cp值, 而且經常refill!!! ✨️爐端燒爐端燒必食除左原件鴨肝多士同片皮鵝, 仲有唔少即燒串燒選擇✨️湯品兩款都係車車十分喜歡嘅湯嚟, 竹

✨️冰凍海鮮/刺身/冷盤/沙律

✨️熱葷

✨️爐端燒
爐端燒必食除左原件鴨肝多士同片皮鵝, 仲有唔少即燒串燒選擇

✨️湯品
兩款都係車車十分喜歡嘅湯嚟, 竹絲雞螺頭燉豬展火喉十足, 鮮甜暖胃, 法式龍蝦湯濃郁滋味

✨️甜品
甜品就另一個胃嚟, 每件蛋糕都由酒店餅師自家製作, 件件都十分精美, 除左有必食嘅士多啤梨西瓜蛋糕同朱古力慕絲蛋糕, 仲有焦糖燉蛋/山葵芝士蛋糕/士多啤梨拿破 崙/珍珠奶茶布甸/即製窩夫/Häagen-Dazs雪糕/各款新鮮水果, 真係大滿足啊!
又黎六國酒店!今次有咩新搞作?Le Menu 聯成 Glycel 出咗個 誘肌仙子🧚‍♀️下午茶 🧡 食個靚tea同時又保養下~ 例如佢個蟹肉牛油果黑魚子撻入邊嘅黑魚子有豐富嘅蛋白質同氨基酸可以滋潤皮膚 😏 而且佢個椰汁桃膠雪耳用佢個樽仔嚟裝都幾得意。桃膠又有美顏功效 wooo ~ 心情靚皮膚都自然靚😍 依家仲要488兩位用!當然唔少得 Glycel 贈品送 ✌🏻𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 仙人掌果仁藜麥沙律 ✨ 蟹肉牛油果黑魚籽撻 ✨ 海葡萄啫哩凍配柚子醋 ✨ 涼拌花膠絲珊瑚草✨ 鹽燒紅菜頭配山羊芝士 ✨ 香煎带子伴三文魚籽 ✨ 柑橘醬朱古力撻 ✨ 紅絲絨蛋糕✨ 奇亞籽芒果布甸 ✨ 椰汁桃膠雪耳 ✨ 仙人掌杏脯肉桂金寶 ✨ 英式橙花蜂蜜鬆餅

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 椰汁桃膠雪耳
✨ 仙人掌杏脯肉桂金寶
✨ 英式橙花蜂蜜鬆餅
2024-07-18 225 瀏覽
最近GLYCEL同六國酒店聯乘咗出咗個下午茶set❤️😻即刻拉埋閨密👭🏻去食番個Afternoon Tea先🫖~「🧚誘肌仙子下午茶🧚‍♀️」 $488 for 2 persons(Skin Fairy Temptation Afternoon Tea Set)-🌵仙人掌果仁藜麥沙律-🦀蟹肉牛油果黑魚籽撻-🍇海葡萄啫喱凍配柚子醋-🧡涼拌花膠絲珊瑚草-🧀鹽燒紅菜頭配山羊芝士-🧡香煎帶子伴三文魚籽-🍫柑橘醬朱古力-🍰紅絲絨蛋糕-🍮奇亞籽芒果布甸-🥥椰汁桃膠雪耳-💛仙人掌杏脯肉桂金寶-🍯英式橙花蜂蜜鬆餅-🍋凍檸檬茶&檸檬水 (可以加$升級手工咖啡或者餐酒~)🎁呢一個下午茶仲會每人可獲贈GLYCEL護膚品試用套裝同埋魚子極致修護面膜乙片❤️仲有coupon~另外仲會送一個Facial treatment!呢個下午茶set真係超值🥹~又好吃又可以美美打卡😋❤️

-🌵仙人掌果仁藜麥沙律
-🍮奇亞籽芒果布甸
-🥥椰汁桃膠雪耳
-💛仙人掌杏脯肉桂金寶
-🍯英式橙花蜂蜜鬆餅
-🍋凍檸檬茶&檸檬水 (可以加$升級手工咖啡或者餐酒~)

另外仲會送一個Facial treatment!

呢個下午茶set真係超值🥹~又好吃又可以美美打卡😋❤️

2024-07-07
2024-07-15 229 瀏覽
六國酒店的自助餐真的超驚喜😍精緻而美味!!每款式都是高級食材,有賣相有口感!! 屬超水準之作😍應該是食過最幸福的自助餐❤️每款都美味可口,實屬難得!.環境真的很優美,不會太吵鬧,舒適感滿分由18:00食到22:00😛以維多利亞風格設計簡潔優雅,結合現代和古典元素,每個角落都展現出復古藝術氛圍 .自助晚餐重點推介:堂弄原隻鮑魚鴨掌(每位一份)富貴雞 (重點廚師表演項目)龍蝦鮮雜果沙律、韓式龍蝦肉碎粉絲、獅子頭,龍蝦海鮮茶碗蒸、避風塘炒龍蝦鉗、法式龍蝦湯、龍蝦蘑菇意粉,.多款鮮味海鮮:波士頓龍蝦、加拿大雪花蟹腳、青口、翡翠螺、麵包蟹麵包蟹超巨型啖啖肉質口感豐滿味蕾😋.廚師即席即燒:虎蝦、搶眼熱葷酥炸生蠔、鹹蛋黃金蝦金不換辣酒煮翡翠螺(推薦⭐️)蒜蓉粉絲蒸扇貝、蠔皇扣海螺片.和風系列鮮甜刺身:爽口赤貝,雜錦角切魚生丼、即場手握壽司;.Viann推薦❤️:自家製片皮鵝外皮酥脆鬆化且肉質嫩滑芝士蘑菇焗蟹蓋香氣十足令人齒頰留香火焰雪山蛋糕 🎂 (重點廚師表演項目)原件鴨肝多士.甜品類推薦⭐️:蘋果金寶、焦糖燉蛋、葡式蛋撻、椰汁西米糕等,還有即製香脆窩夫配上Häagen-Dazs雪糕,超過6款口味的杯裝雪糕
六國酒店的自助餐真的超驚喜😍精緻而美味!!
每款式都是高級食材,有賣相有口感!! 屬超水準之作😍
應該是食過最幸福的自助餐❤️每款都美味可口,實屬難得!

自助晚餐重點推介:
堂弄原隻鮑魚鴨掌(每位一份)
富貴雞 (重點廚師表演項目)
龍蝦鮮雜果沙律、韓式龍蝦肉碎粉絲、

多款鮮味海鮮:
波士頓龍蝦、加拿大雪花蟹腳、青口、翡翠螺、麵包蟹
麵包蟹超巨型啖啖肉質口感豐滿味蕾😋

廚師即席即燒:
虎蝦、搶眼熱葷酥炸生蠔、鹹蛋黃金蝦
金不換辣酒煮翡翠螺(推薦⭐️)蒜蓉粉絲蒸扇貝、蠔皇扣海螺片

和風系列鮮甜刺身
爽口赤貝,雜錦角切魚生丼、即場手握壽司
Viann推薦❤️:
自家製片皮鵝外皮酥脆鬆化且肉質嫩滑
芝士蘑菇焗蟹蓋香氣十足令人齒頰留香
火焰雪山蛋糕 🎂 (重點廚師表演項目)
原件鴨肝多士
甜品類推薦⭐️:
蘋果金寶、焦糖燉蛋、葡式蛋撻、椰汁西米糕等,
還有即製香脆窩夫配上Häagen-Dazs雪糕,
超過6款口味的杯裝雪糕🍧甜品控不要錯過!
位於灣仔的六國酒店以維多利亞風格設計,裝潢結合現代和古典元素,配合牆上的懷舊照片及吊燈等裝飾,打造一個簡潔優雅的用餐環境。餐廳現正推出《華麗盛宴•自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒》,當中3款特式美食堂弄扣鮑魚、富貴雞及火焰雪山都會進行即席現場表演,表演過程充滿視覺效果,廚師還會一邊煮一邊講解,為此用餐體驗增添不少色彩。餐廳地方不算大,食物不會堆砌出墟冚澎湃的感覺,但勝在款式應有盡有,而且食物補充次數頻密,全晚不曾察覺有缺貨的情況。店內人手充足,吃完的碗碟迅速被收拾,服務欣勤周到。𓌉◯𓇋華麗盛宴自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒𓌉◯𓇋 ($499/位)❥ 凍海鮮🦞 6款海鮮包括:波士頓龍蝦、加拿大雪花蟹腳、麵包蟹、青口、翡翠螺、熟蝦。長腳蟹蟹肉鮮甜味美,而龍蝦和麵包蟹都含豐富的膏,回本必食。❥ 冷盤及沙律🥗 冷盤及沙律合共超過20款,煙燻黑椒牛肉、煙三文魚、雜錦芝士拼盤等都是大熱之選,而煙鮫魚是比較罕見的冷盤,值得一試。個人最喜歡燒甜薯煙肉沙律和無花果蜜桃鴨肝沙律,不過記得為肚子留空間吃後面更多的美食。❥ 刺身、壽司🍣鮮甜爽口刺身有三文魚、油甘魚,鯛魚柳、赤貝、甜蝦、八爪魚、雜錦角切魚

❥ 凍海鮮🦞

❥ 冷盤及沙律🥗

刺身壽司🍣
鮮甜爽口刺身有三文魚、油甘魚,鯛魚柳、赤貝、甜蝦、八爪魚、雜錦角切魚生丼;壽司更即點即做,保證高質新鮮。

❥ 肉車區🍖
餐廳竟然有片皮鵝供應,不是片皮「鴨」而是片皮「鵝」!燒鵝外皮香脆鬆化且肉質嫩滑,豐腴的鵝油比鴨更豐富,充斥整個口腔。師傅現場即叫即片,荷葉餅更有蒸爐保溫,非常貼心。另外美國特級有骨牛扒及燒香草肉眼扒亦十分推薦,肉質鮮嫩之餘充滿肉汁,最特別是以約克郡布甸為配菜,別有一番風味。

❥ 爐端燒🍢
超過十款不同的串燒即叫即燒,包括鴨肝、牛舌、虎蝦等貴價食材。口感綿密的原件鴨肝配上香脆多士,層次豐富,絕對不容錯過。

❥ 中西熱盤🥢
作為以中菜聞名的酒店,熱葷一定不會令人失望。眼見有超過20款菜式,當中最特別的是富貴雞和芝士蘑菇焗蟹蓋。富貴雞即乞丐雞,還是首次在自助餐吃到,雞肉入口非常嫩滑;而芝士蘑菇焗蟹蓋則以大量一絲絲的蟹肉和芝士鋪面,香氣十足令人齒頰留香。重點推介每位一份的堂弄原隻鮑魚鴨掌,另有大量海鮮入饌的熱盤,包括避風塘炒龍蝦鉗、鹹蛋黃金蝦、酥炸生蠔、金不換辣酒煮翡翠螺、蒜蓉粉絲蒸扇貝、蠔皇扣海螺片等,款式多元化。西式菜式則有煎三文魚柳配蒜蓉牛油汁、慢煮豬柳配野菌汁、意式香草豬肉卷、砵酒燴牛尾等,完全值回票價。

❥ 湯類🥣
中式和西式都有提供,分別是竹絲雞螺頭燉豬展和法式龍蝦湯。中湯材料十足,滋潤又暖胃。龍蝦湯非常濃郁,滿口都是龍蝦的鮮甜。

甜品🍮
甜品自助餐不可或缺的一環,山葵芝士蛋糕、雲石芝士蛋糕、士多啤梨西瓜蛋糕、栗子檸檬蛋糕、藍莓慕絲蛋糕、士多啤梨拿破崙、朱古力奶凍、蘆薈柚子果凍、士多啤梨乳酪杯、鮮果撻、珍珠奶茶布甸、蘋果金寶、焦糖燉蛋、葡式蛋撻、椰汁西米糕等款款高雅精緻。餐廳亦有即製香脆窩夫,推薦配上時令水果或Häagen-Dazs 雪糕一起來吃更滋味。

🔊🔊 震撼優惠 🔊🔊
現在使用我的專屬優惠碼 ➡️ peggie ⬅️,即可享震撼價$499預訂「3小時」華麗盛宴‧自助晚餐,價格比旅遊平台更低,大家趕快到以下網址預訂啦!

✨優惠詳情✨
顧客可以「震撼價$499」預訂「3小時」華麗盛宴‧自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒,另額外贈送無限暢飲汽水及凍果汁。

✧ 條件及條款
- 預訂日期:2024年7月9日至8月15日
- 供應日期:2024年7月9日至10月1日
- 供應時間:下午6時至下午10時15分
- 用餐時間:3小時 (入座起計算)
- 最多以24位為限
- 此優惠不適用中秋節(9月17日至18日)
- 此優惠不適用於私人宴會
- 此優惠不可與其他折扣或推廣優惠同時使用
- 如有任何爭議,六國酒店保留最終決定權

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿 Le Menu @gloucesterlukkwok
𖤣𖤥灣仔告士打道72號六國酒店1樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #hkfood #hongkongfood #hongkong #foodblogger #hkig #hkfoodshare #hkfoodielife #hkrestautant #bestfoodfeed #instadaily #foodiegram #hkers #hkfoodporn #六國酒店自助餐 #六國酒店 #lemenu #自助餐 #灣仔 #灣仔美食 #灣仔自助餐 #buffet #hkbuffet
2024-07-13 196 瀏覽
💖 Le Menu (灣仔)✨灣仔告士打道72號六國酒店1樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️@is.jenny822 係我嘅High Tea腳🫖,佢今朝陪咗我去杏花邨整少少文件,為咗答謝佢所以就請佢食返個下午茶🤫今次嚟到六國酒店體驗好唔錯,冇諗過所有嘢都好好味😍而且仲要有GLYCEL禮物送‼️-六國酒店x GLYCEL活出美肌下午茶☕️ $488/2👇🏻咸點🥐仙人掌果仁藜麥沙律🥗:酸酸甜甜嘅藜麥沙律就最啱大肚婆🤣健康得嚟仲要好清新。旁邊仲有塊鬆餅仔做配搭。蟹肉牛油果黑魚籽撻🦀:其實店員同我哋講話有小冊子俾我哋跟住次序嚟食嘅,不過我同Jenny打完卡之後就忍唔到手🙈,勁快就將呢個蟹肉撻放咗落口🤣。食落去個撻底好脆,鹹香嘅黑魚子為蟹肉增添咗更加多嘅鮮味,另外再將牛油果🥑配搭埋一齊就冇咁膩👍🏻睇返小冊子先知原來黑魚子大有來頭!原來不如只當中含有豐富嘅蛋白質同埋身體需要吸收嘅氨基酸。海葡萄啫哩凍配柚子醋🍮:海葡萄牙係沖繩嘅時候食過,覺得口感好得意,不過喺香港真係較為少見🥲今次有機會再食到估唔到拎嚟做啫喱都唔錯👍🏻配搭埋柚子醋,就減少咗海葡萄原先嘅鹹味,反而新增咗少許嘅柚子香🫶🏻。涼拌花膠絲珊瑚草

💖 Le Menu (灣仔)
✨灣仔告士打道72號六國酒店1樓

-六國酒店x GLYCEL活出美肌下午茶☕️ $488/2

👇🏻咸點🥐

涼拌花膠絲珊瑚草🌿:呢個食落口好似涼拌海蜇,但係係高級版🤩,平時我都唔係咁鍾意食花膠,因為覺得佢膠質嘅感覺太重,入口有啲難頂🤢,但係而家變咗涼拌就唔同,食落爽口好多😍有少少愛上咗食花膠㖭啊🥳

鹽燒紅菜頭配山羊芝士🧀:山羊芝士嘅味道好濃烈,如果鍾意食芝士嘅朋友仔應該會鍾意。下面嗰一片鹽燒嘅紅菜頭就甜甜地同個芝士都幾夾🤗。

香煎帶子伴三文魚籽🍣:帶子唔會話煎到過老,食落去仲係好彈牙,配埋三文魚籽,更加鮮味十足。

👇🏻甜點🍬
柑橘醬朱古力撻🍫:估唔到呢個甜橘醬同朱古力係咁夾,雖然朱古力唔算係苦澀嘅果種但係係好順滑而且帶有微微橘子香,令到鍾意食甜嘢嘅朋友都唔會覺得討厭☺️

紅絲絨蛋糕🍰:紅絲絨蛋糕上面有兩抽蔓越莓,蔓越莓對女仔係好好㗎‼️大家一定要食多啲🤫。呢一個紅絲絨蛋糕中間夾雜着少許白朱古力,食落相對上就甜少少,不過連埋蔓越莓一齊食嘅話就酸味比較突出~

奇亞籽芒果布甸🥭:芒果布甸好清甜,上面配搭嘅奇亞籽係含有抗氧化嘅成份,食多啲可以滋潤同修復皮膚細胞,所以我都係好鍾意😌。

椰汁桃膠雪耳🥥: 桃膠有養顏嫩膚嘅功效,係慈禧太后經常欽點御用嘅養顏補品🤩,我緊係都要食黎養顏啦😏

仙人掌杏脯肉桂金寶🌵:呢一個肉桂金寶好特別,因為除咗粒粒杏脯肉之外仲有仙人掌肉,今次係我第一次食到仙人掌😝,味道好特別。

英式橙花蜂蜜鬆餅🥞:呢一個鬆餅上面已經沾上咗花蜜、白朱古力同埋橙花🍊,食落去有一種清香,我覺得唔使點果醬都好好味🫶🏻
2024-07-10
  • 甜品
《六國酒店 - 華麗盛宴自助晚餐•扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒》話說好耐都無食自助餐啦,約左好姊妹同佢男友一齊去左六國酒店食自助晚餐,我地四人坐喺卡位位置,私人度十分高🤭成晚我地邊食邊雞啄唔斷咁傾計🤓而野食既種類都十分多,仲有廚師即場表演烹飪菜式,每人會再送一客堂弄原隻鮑魚鴨掌,睇住廚師即場製作,送到上枱仲熱辣辣架😍呢一餐有得食,有得飲,仲有表演睇添😍食足三小時,仲任飲汽水同果汁添😉 直頭係港島區酒店buffet 既性價比之王👑當晚既野食種類多不勝數,每樣試一啖就已經飽到要抱住個肚走😏介紹番💁🏻‍♀️🎊華麗盛宴自助晚餐•扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒🎊💁🏻‍♀️冰凍海鮮/刺身/冷盤/沙律海鮮重點推介波士頓龍蝦、加拿大雪花蟹腳、麵包蟹、青口、翡翠螺同熟蝦,回本必食☺️刺身區都有五款魚生咁多,仲有得整角切魚生飯添😬而冷盤同沙律我就重點推介煙燻黑椒牛肉、意大利火、莎樂美香腸、煙三文魚、雜錦芝士拼盤同新鮮既沙律菜🥗💁🏻‍♀️熱盤區熱盤區都有好多海鮮製作既菜式,當中芝士蘑菇焗蟹蓋、避風塘炒龍蝦、鹹蛋黃金蝦、酥炸生蠔、蒜蓉粉絲蒸扇貝同蠔皇扣海螺片都係我私心推介既海鮮菜式,另外富貴雞、韓式牛仔骨、香茅燒春雞、黑椒香草煎鴕鳥扒
《六國酒店 - 華麗盛宴自助晚餐•扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒》

🎊華麗盛宴自助晚餐•扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒🎊

💁🏻‍♀️冰凍海鮮/刺身/冷盤/沙律
💁🏻‍♀️熱盤區
熱盤區都有好多海鮮製作既菜式,當中芝士蘑菇焗蟹蓋、避風塘炒龍蝦、鹹蛋黃金蝦、酥炸生蠔、蒜蓉粉絲蒸扇貝同蠔皇扣海螺片都係我私心推介既海鮮菜式,另外富貴雞、韓式牛仔骨、香茅燒春雞、黑椒香草煎鴕鳥扒、龍蝦海鮮茶碗蒸、泰式雞肉馬莎文咖哩配薄餅同意式炒雜菜既味道都十分好,令人十分回味
💁🏻‍♀️爐端燒/肉車區
爐端燒既回本必食一定就係原件鴨肝、雞軟骨串、雞心串、雞胸骨串、大大串牛脷、紫蘇雞肉丸串同埋我最愛既鮮菠蘿🫶🏻旁邊既有骨牛扒及片皮鵝都係不可錯過既美食呀😉
💁🏻‍♀️湯品
竹絲雞螺頭燉豬展同法式龍蝦湯當晚都係不容忽視的,中湯用料十足,飲落清甜暖胃,而西湯就十分濃郁,配麵包牛油一流👍🏻
💁🏻‍♀️甜品
就算飽到反肚,都一定要留肚食甜品,除左凍櫃內既西餅外,現在仲有即製窩夫同埋成櫃Häagen-Dazs雪糕
全部都係任食架😍我個人推介士多啤梨西瓜蛋糕、焦糖燉蛋、山葵芝士蛋糕、士多啤梨拿破崙、鮮果撻、珍珠奶茶布甸同埋新鮮水果🫶🏻朋友仲一口氣食左三件朱古力慕絲蛋糕添😏
當晚既甜品除左以上介紹既之外,仲有即時製作既火焰雪山添呀,睇住服務員用酒精淋上蛋白雪糕上面再點火,都幾精彩架,必試💪🏻
2024-07-04
Buffet迷注意‼️港島區性價比No.1既酒店buffet而家只需要預早訂位,就可以用震撼價$499食足3⃣️個鐘‼️再送汽水、凍果汁無限暢飲😍扺到咁,小妹梗係即刻book番個靚位同朋友過去嘆下啦✌🏻✌🏻我地坐喺落地玻璃隔離張大梳化度邊飲香檳邊食野,真係Chill到-個點💖呢度d嘢食真係唔講得笑‼️波士頓龍蝦🦞、扣飽魚、爐端燒、片皮鵝等等大量高質食材呢度幾乎都齊集哂咁濟🤩選擇比我想像中多‼️仲要每-樣都好有質素👍🏻👍🏻👍🏻樣樣試少少都夠我同朋友飽到上心口😆❗️除咗可以品嚐到超多美食之餘,每晚仲有 3 個🧡堂弄表演🧡可以比我地近距離欣賞大廚即席烹調美食;堂弄鮑魚鴨掌、富貴雞同火焰雪山呢啲懷舊特色美食都可以有得睇兼有得食😌真心超正👍🏻👍🏻連-向挑剔既朋友仔今次都大讚小妹好介紹丫‼️🌟華麗盛宴 •自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒🌟✨🦞凍海鮮區:✨有波士頓龍蝦、加拿大雪花蟹腳、青口、翡翠螺、麵包蟹;龍蝦隻隻飽滿又多膏,全部仲要refill得好快,真·無限量供應❗️✨🥘熱盤區:✨有富貴雞、芝士蘑菇焗蟹蓋、避風塘炒龍蝦鉗、鹹蛋黃金蝦、酥炸生蠔、蒜蓉粉絲蒸扇貝、蠔皇扣海螺片、紅燒獅子頭、黑椒香草煎鴕鳥扒、龍蝦海鮮

🌟華麗盛宴 •自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒🌟

✨🦞凍海鮮區:✨

有波士頓龍蝦、加拿大雪花蟹腳、青口、翡翠螺、麵包蟹;

✨🥘熱盤區:✨

有富貴雞、芝士蘑菇焗蟹蓋、避風塘炒龍蝦鉗、鹹蛋黃金蝦、酥炸生蠔、蒜蓉粉絲蒸扇貝、蠔皇扣海螺片、紅燒獅子頭、黑椒香草煎鴕鳥扒、龍蝦海鮮茶碗蒸..等等多達20款熱盤

全部都堅有酒店水準,其中富貴雞同鴕鳥扒仲唔係度度都有得食,過嚟呢度真心要試❗️

✨🔥爐端燒:✨

有齊原件鴨肝、虎蝦、燒雞翼、多春魚、雞軟骨串、雞心串、雞胸骨串等等既大路爐端燒;

小妹最愛油香四溢、入口即化既原件鴨肝🫰🏻

✨🥣湯類:✨

有竹絲雞螺頭燉豬展同法式龍蝦湯,兩様都味道濃郁好好飲,飲落唔覺有味精🤟🏻

✨🥩肉車區:✨

有美國特級有骨牛扒、燒香草肉眼扒同片皮鵝

牛扒肉嫩多汁牛味濃;片皮鵝入口滿滿都系甘香鵝油香,正到爆😍

刺身壽司區✨、✨冷盤類✨同沙律類亦都唔惹少,選擇-樣咁鬼多😆

✨🍰甜品區✨

有雲石芝士蛋糕、即製窩夫、士多啤梨西瓜蛋糕栗子檸檬蛋糕等成十幾款既高質甜品,仲要連唔同口味既Hiagen-Dazs雪糕都有埋,真係回本完全0⃣️難度‼️食多幾杯都係番度‼️

❤️❤️而家用優惠碼💖fffwong💖仲可以用震撼價$499,預訂「3小時」華麗盛宴‧自助晚餐,另額外贈送無限暢飲汽水及凍果汁,真係抵到爆丫😆想book位真係要快d手😍

🔺預訂日期:2024年7月5日至7月31日
🔺供應日期:2024年7月5日至10月1日
🔺下午6時至下午10時15分
🔺用餐時間:3小時 (入座起計算)
🔺最多以24位為限
🔺此優惠不適用中秋節(9月17日至18日)
🔺此優惠不適用於私人宴會
🔺此優惠不可與其他折扣或推廣優惠同時使用

🛑Le Menu

📍灣仔告士打道72號六國酒店一樓

#自助餐#香港自助餐#六國酒店自助餐 #2024自助餐#海鮮自助餐 #港島自助餐#灣仔自助餐#自助餐優惠#自助餐優惠合集 #灣仔 #灣仔美食 #六國酒店
#gloucesterlukkwok #lemenu #hkfood #hkfoodie #foodie