一直聽人介紹呢間法式Bistro口味幾正宗👍🏻 今日Lunch有時間就試下抵食D既午餐🌤️ 環境唔大符合Bistro風格 但係說到法式嘅口味我就不敢苟同🌚 好多細節位質素都非常一般極其量只係合格嘅港式西餐✈️ 如果真係想食法國菜既比較不推薦 🇫🇷從麵包到配菜既細節位相比呢個價錢既午餐用料實在太過一般無誠意🫤⭐️ French Onion Soup 🧅洋蔥味香濃配上麵包同芝士🥖味道簡單卻家常 充滿鹹鮮的味道🧀是比較出色的一道菜⭐️ Foie Gras Terrine 🦆鴨肝凍批唔會太重口味👍🏻 帶油香但吃到最後稍嫌油膩🔥果醬酸度適中份量更多才足夠中和鹹度🍓⭐️ Seared Seabass 🐠外皮煎得香脆而且魚肉口感不錯🧡係唔難做到嘅合格水準 但係底下既湯底完全唔係Bouillabaisse既水準🍲 欠缺鮮味極其量只係一碗蕃茄湯🍅⭐️ Grilled Iberico Pork Collar 🥓豬頸肉烤得有應有嘅香脆度🍖 橄欖茄子蓉既口味有點酸同鹹同豬肉唔算好夾🍆⭐️ Mille-feuille 🍰對於甜品控既我非常失望😠 法式餐廳用咁頹既Filo Pastry 完全係無誠意😟整體口感好油而且開心果味
French Onion Soup

⭐️ Seared Seabass 🐠
Grilled Iberico Pork Collar

Mille-feuille

⭐️ Mille-feuille 🍰
對於甜品控既我非常失望😠 法式餐廳用咁頹既Filo Pastry 完全係無誠意😟整體口感好油而且開心果味都好人工💚 完全不合格👎🏻
Mini Chocolate Fondant

⭐️ Mini Chocolate Fondant 🍫
朱古力心太軟雖然Expected唔係流心🤎整體比較乾 雖然朱古力一點都唔香 但係朱古力口味嘅容錯度比較高 同一般甜品店質素差唔多☹️

French Onion Soup
Foie Gras Terrine
Seared Seabass
Grilled Iberico Pork Collar
Mille-feuille
Mini Chocolate Fondant
2023-05-05 393 瀏覽
呢間真係食唔厭,勁鍾意佢 beef tartare 裡面有pickles ,食晒都唔會膩。佢主菜個鴿批係一定要試!! 鍾意食beef wellington 既人會鍾意個鴿批 ,好濃味,唔洗下下都食牛。最後一定要食佢蘋果批,完美配搭完美一餐 🩷
  • Pithivier of Pigeon and Foie Gras
  • beef tartare
  • Dessert
2023-02-18 530 瀏覽
📍$358 3-course Set BrunchStarter • 龍蝦湯🦞 • 餐包🥖 • 沙律🥗 • 法式拼盤 - 迷你酥點🥐,火腿蜜瓜🥓,鴨腿凍批🦆Main Course • 燒伊比利亞豬,橄欖茄子蓉,蘑菇片🐷 • 慢煮牛小排,法式玉米餅,燒汁🥩(朋友點的)Dessert • 芝士拼盤🧀 • Dessert of the day🍧(朋友點的)📍$108 2018 Muscat de Beaumes de Venise Famille Perrin🍷有酒精及無酒精飲品,咖啡或茶選擇,加一服務費【味道】 • 龍蝦湯🦞 好濃厚嘅龍蝦味🦞my favourite • 餐包🥖 not a fan of bread但點包嘅醬幾特別 • 沙律🥗 正正常常 • 法式拼盤 - 迷你酥點🥐,火腿蜜瓜🥓,鴨腿凍批🦆 全部都好好食,我鍾意酥點多過麵包,其他小食也不錯,重點係presentation個盒好靚,但佢可能存貨唔多,我見隔籬枱都冇 • 燒伊比利亞豬,橄欖茄子蓉,蘑菇片🐷 超級極度好食,一定唔會嗌錯!豬🐷有啲肥膏令到佢好軟熟好滑,配埋個茄子蓉🍆同蘑菇片🍄好特別,蘑菇片🍄有薯片嘅口感 • 慢煮牛
📍$358 3-course Set Brunch
• 龍蝦湯🦞
• 餐包🥖
• 沙律🥗
• 法式拼盤 - 迷你酥點🥐,火腿蜜瓜🥓,鴨腿凍批🦆
Main Course
• 燒伊比利亞豬,橄欖茄子蓉,蘑菇片🐷
• 慢煮牛小排,法式玉米餅,燒汁🥩(朋友點的)
• 芝士拼盤🧀
• Dessert of the day🍧(朋友點的)
有酒精及無酒精飲品,咖啡或茶選擇,加一服務費

【味道】
• 龍蝦湯🦞 好濃厚嘅龍蝦味🦞my favourite
• 沙律🥗 正正常常
• 慢煮牛小排,法式玉米餅,燒汁🥩 幾好味,唯一係咁樣煮嘅法國菜好似冇乜法國特色,同普通西餐冇分別,不過佢價錢唔貴,好食就算啦
• 芝士拼盤🧀 開頭以為頭盤同main唔夠食,點知食到甜品已經好飽,不過個芝士都好味
• Dessert of the day🍧 超鍾意佢個開心果雪糕,好味
• 2018 Muscat de Beaumes de Venise Famille Perrin🍷 冇saturne咁甜嘅甜酒,好易入口,唔錯唔錯

【環境】
餐廳喺灣仔靜靜嘅一角,不過同好多香港嘅法國餐廳一樣,有啲迫,人少少還可以
服務也不錯,唯一就係佢嘅食材唔算好法式,不過呢個價錢就算係普通西餐都值得一試,一定會再嚟😊

燒伊比利亞豬,橄欖茄子蓉,蘑菇片
2022-12-03
生日
燒伊比利亞豬,橄欖茄子蓉,蘑菇片
Dessert
同事請食晏 揀左間佢食過幾滿意既法國餐廳 @le.bistro.winebeast餐廳既3-course lunch set 258蚊 會定期轉下款亦可以補錢食到佢地招牌菜—鴿子皇冠批(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)STARTER◦ Perfect Egg好囂張既菜式名 果然係剛好既溫泉蛋溫泉蛋汁配埋薯仔芝士泡沫同脆麵包有得唔好食咩?非常smooth同creamy~◦ Langoustine Shrimp Ceviche同事話醃冰島龍蝦刺身同海膽都好鮮甜用左辣根調味 酸酸地帶少少芥辣味好開胃.ᐟ‪‪‬MAIN COURSE◦ Seared Seabass呢個香煎鱸魚配左珍珠意粉同馬賽海鮮湯鱸魚煎得唔錯 魚皮香脆 魚肉保持到嫩滑珍珠意粉我唔太識欣賞佢口感我會形容為實身既珍珠奶茶果啲珍珠( -᷄֊-᷅ )馬賽魚湯幾濃 但同事嫌佢味道有啲單調◦ Pithivier of Pigeon and Foie Gras等左半個鐘既主角黎啦 新鮮出爐⸜(*ˊᗜˋ*)⸝酥皮上色上得非常靚 充斥住牛油香入面既鴿肉厚肉多汁 岩岩好熟鵝肝提供左獨特既內臟油香第一次試呢道菜黎講可能水準set得有啲高添( ˶'-'˶)DESSERT◦

STARTER
◦ Perfect Egg
好囂張既菜式名 果然係剛好既溫泉蛋
溫泉蛋汁配埋薯仔芝士泡沫同脆麵包有得唔好食咩?
非常smooth同creamy~

◦ Langoustine Shrimp Ceviche
同事話醃冰島龍蝦刺身同海膽都好鮮甜
用左辣根調味 酸酸地帶少少芥辣味好開胃.ᐟ‪‪‬

MAIN COURSE
◦ Seared Seabass
呢個香煎鱸魚配左珍珠意粉同馬賽海鮮湯
鱸魚煎得唔錯 魚皮香脆 魚肉保持到嫩滑
珍珠意粉我唔太識欣賞佢口感
我會形容為實身既珍珠奶茶果啲珍珠( -᷄֊-᷅ )
馬賽魚湯幾濃 但同事嫌佢味道有啲單調

等左半個鐘既主角黎啦 新鮮出爐⸜(*ˊᗜˋ*)⸝
酥皮上色上得非常靚 充斥住牛油香
入面既鴿肉厚肉多汁 岩岩好熟
鵝肝提供左獨特既內臟油香
第一次試呢道菜黎講可能水準set得有啲高添( ˶'-'˶)

DESSERT
◦ Mini Chocolate Fondant
合格正路既心太軟

◦ Mille-Feuille
意想不到既呈現方式既拿破侖
酥皮style係非常有空氣感同薄脆
係個開心果雪糕無咩開心果味姐|ω・)

#lastbitematters
#lastbitematters_wanchai
  • Perfect  egg
2023-01-22 464 瀏覽
encore左幾次的灣仔法國菜小店⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️每當同朋友想食西餐,舒舒服服傾下計就會黎。店內座位不多,但非常雅緻。我同朋友都點左3-Course Set Lunch ($258)FRENCH ONION SOUP🧅 // 36-HOUR SLOW COOKED SHORT RIB🐮 // MINI CHOCOLATE FONDANT 🍫PERFECT EGG🍳 // GRILLED IBERICO PORK🐷 // CHEESE PLATTER🧀首先講下前菜,溫泉蛋配上薯仔芝士泡沫,脆麵包,將蛋汁同泡沫拌勻,連脆麵包一齊放入口,好有層次,調味都做得好好,好似飲緊稠湯咁。燒伊比利亞豬,好香口,豬肉燒得好腍,一啲都唔膻,不過食多幾件有少少油膩。最後是芝士拼盤,有兩款芝士配上麵包,blue cheese非常香!朋友的朱古力心太軟都好好味,好香濃嘅朱古力😋
encore左幾次的灣仔法國菜小店⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

朋友的朱古力心太軟都好好味,好香濃嘅朱古力😋
2023-01-13
2023-01-09 307 瀏覽
【Lunch set🇫🇷】🍈🥖🥓法式拼盤優雅木盒恍如寶箱,珍藏著好多不同寶物!包括辣肉腸片蜜瓜,魚子醬帶子同埋鵝肝涷餅!蜜瓜好爽甜,鵝肝凍餅好值得一試面包好香軟,特別喜歡檻欖容既酥點! 🥚法式温泉蛋 有好香既乾洋葱片, 配上甘荀容,好特別! 🐟香煎鱸魚鱸魚焗得好香,熱辣辣既焦香,聞到已經好想食,配有墨魚汁龍蝦汁,汁煮味道較清,不會搶過鱸魚既鮮味。唔錯! 🦆煎紅菜頭桑子鴨胸鴨胸經過慢煮後好鮮嫩,配上紅菜頭容同埋甘筍容, 味道清新好健康! 🧀芝士拼盤三種芝士都味道非常濃烈,特別喜愛咸香味極濃既blue cheese ! 🍓草莓茴香,查特酒甜品好吸引,草莓雪皅同香草🌿好夾,仲有一D 爆炸糖口感!好滿足的一道甜品🍮!
【Lunch set🇫🇷】
🍈🥖🥓法式拼盤
優雅木盒恍如寶箱,珍藏著好多不同寶物!
包括辣肉腸片蜜瓜,魚子醬帶子同埋鵝肝涷餅!
蜜瓜好爽甜,鵝肝凍餅好值得一試
面包好香軟,特別喜歡檻欖容既酥點!

🥚法式温泉蛋
有好香既乾洋葱片, 配上甘荀容,好特別!

🐟香煎鱸魚

🦆煎紅菜頭桑子鴨胸

🧀芝士拼盤

🍓草莓茴香,查特酒
星期六難得冇任何plan,瞓到黃朝百晏起身再同男友撐枱腳就最寫意。成日經過譚臣道轉角間 @le.bistro.winebeast ,大玻璃窗好chill,上星期六終於去會一會佢! 😌Brunch有兩個set,都係二百幾三百蚊,但超勁多野食!仲包咗法國直送果汁好好飲 😍💛 Starter一開波份量已經多到嚇親👀 salami-wrapped melon 好清新;魚子蝦口感一流;而我嘅是日最愛係foie gras terrine,塊鴨肝勁厚好滋味 🤤食完凍嘢仲有三件酥脆savory pastry同面包等緊你,再配爆漿溫泉蛋、新鮮有機沙律,同暖笠笠白湯,真係飽到我以為食完一餐 😆💛 Main CourseMain 好彩揀左light少少嘅grilled sea bass同beef tartare with French fries。雖然係light,但都係好。大。碟 ‼️有時係其他餐廳食,二百幾蚊淨係食到一碟main炸... 老闆真係好好冇同你慳。個beef tartare好好味呀,因為太飽我後來都冇配包食嘻嘻 🌝💛 Dessert雖然已經飽到郁唔到,但一餐美食一定要用甜品作結!我地揀咗cho

💛 Starter

💛 Main Course

💛 Dessert
雖然已經飽到郁唔到,但一餐美食一定要用甜品作結!我地揀咗chocolate fondant with ice cream同strawberry cheesecake💕cheesecake 擺碟好靚,細細粒唔會好膩,好滿足!

餐廳感覺好chill,坐幾耐都得,食吓野望吓街,周末就應該咁過!同寶寶食完飯,返到屋企曬曬吓太陽又瞓著咗,瞓到夜晚七點起身仲飽緊 XD 慳咗餐晚飯... 😆
2022-11-20 1380 瀏覽
星期六想悠閒一啲,約朋友嚟到灣仔Le Bistro Winebeast嘆個Brunch。 可以慢慢享受下法國嘅精緻菜式, 真係一個假日好去處。 . 入到餐廳, 令你有如設身法式小酒館, 聽住爵士音樂, 成個人心情都放鬆晒。 餐廳仲提供法國不同產區的紅白酒, 鍾意小酌幾杯嘅朋友真係不夠錯過。我哋見到餐廳有啲好特別果汁,最後揀咗兩款。🔺Pink Grapefruit Juice🔺Merlot Med Grape Juice .揀完嘢飲記開始 3-course set Brunch $358/ppl.Starter 🔺法式拼盤 ,拼盤用個靚靚木盒裝住送上枱,成個木盒放滿食物,淨係睇見都覺好多野食😂😂 先打輪卡先,再開始慢慢嚟😎⏹️櫃筒仔入面有 :有餐包、迷你酥餅,酥入三款口味,吞拿魚、菠菜、紅椒。每款味道都好正。platter 麵包配上果醬牛油好好味。⏹️頂層 :火腿蜜瓜、龍蝦他他(+$40)火腿有兩款,龍蝦他放係青瓜上面,味道清甜,吞拿魚多士,好厚身,多士脆脆地幾正😎.🔺黃色紅菜頭沙律 - 黃色紅菜頭好爽甜。🔺溫泉蛋 - 順滑可口。🔺龍蝦湯 - 濃濃龍蝦香味,入口口感好滑。.Main cour
我哋見到餐廳有啲好特別果汁,最後揀咗兩款。
🔺Pink Grapefruit Juice
🔺Merlot Med Grape Juice
Starter
🔺黃色紅菜頭沙律 - 黃色紅菜頭好爽甜。
🔺溫泉蛋 - 順滑可口。
🔺龍蝦湯 - 濃濃龍蝦香味,入口口感好滑。
Main course
🔺慢煮牛小排(+$80)法式玉米餅,配燒汁
牛小排用慢煮烹調而成,軟腍香滑,脂肪比例完美,入口牛味香濃。
🔺香煎帶子、法國李子,配賓利汁
帶子煎得兩面都好香,唔會過熟,入口好彈牙,味道新鮮,而且好大粒。
🔺迷你朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
香濃朱古力配雲呢拿雪糕,入口濃濃朱古力味,味道唔錯。
🔺酥皮做嘅法式甜味,配上開心果味雪糕,唔太甜,切餅果陣係脆到有聲😂 . 餐廳環境一流, 酒類食物選擇不少, 好適合三五知己用餐, 有機會一定再來。
2022-11-19
2022-11-18 384 瀏覽
一直都好喜歡小餐館的氛圍位於灣仔的Leung bistro由法國大廚主理以巴黎小餐館為裝修主調打造浪漫法式氛圍同朋友各自點了一份lunch set 3 Course Lunch Set ($258)包前菜|主菜|甜點|飲品餐前麵包海鹽牛油配上微暖而鬆軟的麵包法式洋蔥湯濃郁的洋蔥湯 · 呈現焦糖化顏色完全沒有洋蔥的辛辣· 取而代之是香甜感加入烘麵包 · 完全吸盡湯汁精華醃冰島龍蝦刺生,海藻,辣根,海膽(加$60)精嫩非常的擺盤爽嫩鮮甜的龍蝦刺身 · 再加入海膽 每口都令人滿足慢煮牛小排,法式玉米餅,燒汁慢煮36小時牛小排是婆婆也能吃軟腍度 牛小排有脂香之餘 ·肉味相當濃郁下面的法式玉米餅 · 帶粟米香而綿密燒伊比利亞豬, 橄欖茄子蓉, 蘑菇片精美的擺盤 · 很有食慾伊比利亞豬燒到外層微焦 · 但裡面仍粉嫩豬肉味香濃 · 帶少少脂肪一齊食很邪惡但教人喜歡還有單憑味道完全猜不出的茄子蓉整體很有驚喜法式拿破崙, 開心果雪糕 (加$30)令人心心眼的甜點開心果雪糕濃郁 · 而酥皮非常香脆 就算沾上忌廉同雪糕也完全不影響其酥脆度迷你朱古力心太軟, 雲呢拿雪糕心太軟雖然沒有澎湃的流心狀但半凝固的內餡
一直都好喜歡小餐館的氛圍
位於灣仔的Leung bistro
由法國大廚主理
以巴黎小餐館為裝修主調
打造浪漫法式氛圍

同朋友各自點了一份lunch set
3 Course Lunch Set ($258)
包前菜|主菜|甜點|飲品
餐前麵包
海鹽牛油配上微暖而鬆軟的麵包

法式洋蔥湯
濃郁的洋蔥湯 · 呈現焦糖化顏色
完全沒有洋蔥的辛辣· 取而代之是香甜感
加入烘麵包 · 完全吸盡湯汁精華

醃冰島龍蝦刺生,海藻,辣根,海膽(加$60)
精嫩非常的擺盤
爽嫩鮮甜的龍蝦刺身 · 再加入海膽
每口都令人滿足

慢煮36小時牛小排
是婆婆也能吃軟腍度
牛小排有脂香之餘 ·肉味相當濃郁
下面的法式玉米餅 · 帶粟米香而綿密

燒伊比利亞豬, 橄欖茄子蓉, 蘑菇片
精美的擺盤 · 很有食慾
伊比利亞豬燒到外層微焦 · 但裡面仍粉嫩
豬肉味香濃 · 帶少少脂肪一齊食
很邪惡但教人喜歡
還有單憑味道完全猜不出的茄子蓉
整體很有驚喜

法式拿破崙, 開心果雪糕 (加$30)
令人心心眼的甜點
開心果雪糕濃郁 · 而酥皮非常香脆
就算沾上忌廉同雪糕也完全不影響其酥脆度

迷你朱古力心太軟, 雲呢拿雪糕
心太軟雖然沒有澎湃的流心狀
但半凝固的內餡還是令人滿意

Latte
口感順滑 · 但咖啡味不夠香濃

熱檸水
熱水用茶壺另上 · 以免熱水長期浸泡變苦澀

最近天氣好涼爽,週末就想睡到自然醒再去吃個Brunch,朋友推薦了灣仔一間可以慢慢享受週末的法式餐廳。法式餐廳吃過晚餐,但是第一次吃Brunch,餐牌一樣有齊餐湯、前菜、主菜、飲品和甜品,店員很友善而且會細心介紹。第一道送上的是飲品熱拿鐵。接著是法式拼盤的有機沙律有機蔬菜吃起來更健康,特別將洋蔥切成碎末,讓味道更清爽平衡。是日餐湯薯仔濃湯香濃的薯仔湯,口感很綿密,用杯子喝感覺很可愛。溫泉蛋暖暖的溫泉蛋,上面撒上炸洋蔥,口感和味道都多了層次。法式拼盤和鵝肝凍批一上桌以為今天是來吃下午茶的,也太豐盛了!店員說可以搭配飲品慢慢享用,希望客人都可以好好放鬆心情。先試了2種口味的法式火腿,還可以搭配下面的香甜蜜瓜,蝦子鮮甜彈牙,上面還加了魚子醬。鵝肝凍批味道濃郁,搭配底層的麵包一起吃味道會更平衡。薯蓉、吞拿魚和菠菜3種口味的Pastry,外皮酥脆。Platter麵包口扎實,搭配莓果醬更好吃。品嚐完前菜拼盤,已經有5分飽了呢!主菜也很快上桌。主菜:香煎雞卷 佐菜頭薯蓉和燒汁雞卷鮮嫩多汁,搭配燒汁清爽不油膩。菜頭薯蓉顏色鮮豔,口感綿密。香煎牙魚佐牛油檸檬汁牙魚的魚皮煎得很香脆,肉質軟嫩卻保有口感,牛
最近天氣好涼爽,週末就想睡到自然醒再去吃個Brunch,
朋友推薦了灣仔一間可以慢慢享受週末的法式餐廳。

法式餐廳吃過晚餐,但是第一次吃Brunch,

第一道送上的是飲品熱拿鐵。
接著是法式拼盤的有機沙律

是日餐湯薯仔濃湯

香濃的薯仔湯,口感很綿密,用杯子喝感覺很可愛。
溫泉蛋
暖暖的溫泉蛋,上面撒上炸洋蔥,口感和味道都多了層次。
法式拼盤和鵝肝凍批

一上桌以為今天是來吃下午茶的,也太豐盛了!
店員說可以搭配飲品慢慢享用,希望客人都可以好好放鬆心情。
先試了2種口味的法式火腿,
還可以搭配下面的香甜蜜瓜,

蝦子鮮甜彈牙,上面還加了魚子醬。

鵝肝凍批味道濃郁,搭配底層的麵包一起吃味道會更平衡。

薯蓉、吞拿魚和菠菜3種口味的Pastry,外皮酥脆。

Platter麵包口扎實,搭配莓果醬更好吃。

品嚐完前菜拼盤,已經有5分飽了呢!

主菜也很快上桌。

主菜:
香煎雞卷 佐菜頭薯蓉和燒汁
雞卷鮮嫩多汁,搭配燒汁清爽不油膩。
菜頭薯蓉顏色鮮豔,口感綿密。

香煎牙魚佐牛油檸檬汁
牙魚的魚皮煎得很香脆,肉質軟嫩卻保有口感,
牛油檸檬汁清爽帶出魚肉的香氣。

最後是甜品

心太軟和雲呢拿雪糕
經典的心太軟不能錯過,甜甜的巧克力內餡為一餐畫上完美句號。
雲呢拿雪糕很綿密好好吃,還有香草籽,但是很快融化要快點吃完。

蘋果金寶
外皮是酥脆朱古力餅皮,
內餡的蘋果蓉很香濃,還有蘋果粒增加口感。
上面有一球雲呢拿雪糕,伴著吃也很好吃。

很喜歡這間餐廳的放鬆悠閒氛圍,很有法國慵懶的感覺,
也有許多酒可以選擇,很適合來聚餐聊天,
店員都很細心會觀察我們用餐的進度去準備下一道菜,
也不會催促我們,整體用餐的體驗很好!
2022-10-15 789 瀏覽
呢間位於灣仔嘅法式餐廳由法藉廚師主理,餐廳嘅裝潢及氣氛都好有巴黎小餐館嘅味道,幾適合慢慢食慢慢傾。🥚Prefect Egg聽聞Prefect Egg每次呈現嘅形態都不盡相同(睇大廚心情?)用嘅食材都唔一樣,今次呢個係奢華版嘅粟米湯,味道濃郁口感細滑,加上大量松露及炒香嘅雜菌,滋味之餘又帶新鮮感。🦐Tartare of blue shrimps肉質結實帶點起膠嘅藍蝦mix左洋蔥粒,再加埋鹹香嘅魚子醬,整體口感豐富。🍴Carpaccio of Hokkaido scallops最特別一定係中間嘅海膽雪糕,creamy得黎味道唔會過分濃烈,撈埋爽脆嘅帶子薄片同松露一齊食非常過癮。🐟Grilled Sea Bream個人覺得作為配菜嘅奶油薯蓉及炒雜菌比起主菜更為出色,而魚肉鹹鮮味十足,魚皮亦焗得焦脆。🕊️Pithivier of Pigeon and Foie Gras 呢度嘅招牌菜,亦即係傳說中嘅威靈頓乳鴿,酥皮下的乳鴿及鵝肝仍然保持粉嫩,肉汁亦算豐富,酥皮與肉之間包左一層生菜作為緩衝,一來焗嘅時候可以唔影響到酥皮,二來可以吸收返乳鴿及鵝肝標出黎嘅精華。🍎Tatre Tatin即係法式蘋果批,
🥚Prefect Egg
🦐Tartare of blue shrimps
🐟Grilled Sea Bream
🍎Tatre Tatin
即係法式蘋果批,臨上台時嘅香氣已知道牛油份量絕不手軟,伴上半熔嘅雲呢拿雪糕一齊食十分邪惡,而且份量都唔細,兩個人share食都好足夠。
喺繁華鬧市下與世隔絕嘅法式小酒館。摸住酒杯底,聽住爵士音樂,有一剎那好似去咗旅行咁。生牛肉他他份量慷慨,暴力嘅調味好衝擊但好味嘅,鹹中帶辛辣,大量生蒜、紫洋蔥、細蔥,我會形容係重口味同抵食嘅一道他他。如果所配嘅麵包同餐前麵包唔係一樣會更加好薄切紅蝦配魚子醬、紅椒醬、莓果醬。賣相好精緻,不過我鍾意較為結實嘅肉質多啲。西餐世界好廣闊,試極都試唔晒,今次亦係我第一次食「威靈頓鴿」!法式皇冠批嘅外型,小巧精緻。一切開香氣撲鼻,鴿起晒骨,啖啖肉,酥皮內亦包住鵝肝醬,一食落口成個喉嚨都充斥住內臟香味,配紅酒一流🍷 係今晚最令人印象深刻,工序最繁複嘅菜式,當然我會希望酥皮多啲牛油香。另一道主菜揀咗香煎法國牙魚,肉質偏結實但都煎得嫩滑,最驚喜係拌碟嘅炸刺山柑Capers ,獨特的酸味令整個醬汁都提升咗,連Barcolli 爽脆好食 !薯條香口薯味足,唔會太油,係款好適合送酒嘅小食~

生牛肉他他
薯條香口薯味足,唔會太油,係款好適合送酒嘅小食~
2022-10-08 348 瀏覽
。🍳 Perfect Egg ($138) - 溫泉蛋上放上磨菇、巴馬臣芝士及類似忌廉吉士的意式sabayon醬,岩哂用烘至脆身的面包點黎食,但只得兩片面包,唔係好夠喉,就咁食個醬又會好漏,如果店舖能提供多些面包會更好。<score:7/10>。🐂 Polmard Beef Tartare ($208) - 牛肉他他調味適中,喱度唔會加得太多我最怕的酸味味的Capre,牛肉加入蛋醬更滑溜,但牛肉有少少筋,同埋切細舊啲會更好。。🕊 Pithiviers of Pigeon and Foie Gras ($428) - 店內signature焗酥皮鴿肉及鵝肝。酥皮外形非常完整,焗得香脆,香甜的椰菜包住鴿肉,把肉汁鎖住,又唔會整淋個酥皮。鴿肉juicy,鵝肝嫩滑,不愧是他們的signature。。🦆 Grilled Duck Breast ($308) - 煎鴨胸非常失望,首先係煎得過熟,二是肉質不太新鮮,有點瘀色,食落肉質有點霉又無鴨肉味,反而舊伴碟紅蘿蔔好好食,好香甜,作為一間法國餐廳煎鴨胸竟然咁嘅質素真係幾失望。。🍷 Chateau de Villaneuve ($36

。🍷 Chateau de Villaneuve ($360/bottle) - 9月份的推介紅酒,紅酒清甜易入口,帶berries味,價錢又合理。

2022-09-23 414 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage price po: HKD$550-600+📍Address: Le Bistro Winebeast, Wan Chai經過呢間灣仔餐廳好多次,今次終於入嚟試吓。一間比較輕鬆嘅法國餐廳,識下朋友或者情侶慶祝。前菜係Octopus tartare,八爪魚彈牙,配上洋蔥爽脆同埋魚子醬調味,作為前菜高貴又開胃。第二道菜,Glazed foie gras,鵝肝煎至金黃色,入口即溶,配上法式多士,食鵝肝係一種享受。主菜方面都幾出色,Smoked Pigeon with beetroot,採用秘製醬汁,令到呢道菜感覺清新。個人特別喜歡Grilled beef wagyu with potato terrine,選擇medium rare 嘅程度,肉味濃郁,油脂分佈平均,配菜千層薯仔,以多層薯仔搭配以成,多重口感。Orange Rum Chocolate moose🍊,擺盤好精緻,採用香橙雪葩,作為base嘅朱古力mousse,味道好香濃,作為完美的結尾。
🇭🇰Hong Kong

2022-09-17 332 瀏覽
灣仔美食特別多,但要講Best Kept Secret,這次是這家既Cozy又Chill的法式餐廳,悠閑的氣氛,很適合朋友傾計或重要日子慶祝。餐牌當然是有齊前菜、主菜、甜品,想不到吃甚麼,可以問問店員,會細心地介紹美食呢!  ◽️ Polmard Beef Tartare 賣相令人即刻想打卡,蛋黃在牛肉他他上好吸睛,戳穿蛋黃一下好治癒,拌勻生牛肉後口感更滑溜,牛肉和醬汁相輔相成,能突出牛肉的鲜味。  ◽️ Octopus Apple Tart  輕盈的視覺效果,芝士下藏著粒粒清新蘋果和彈牙的八爪魚,帶不同口感,相當有特色。  ◽️ Pithiviers of Pigeon and Foie Gras 餐廳的招牌菜之一,上桌酥皮香氣撲鼻,切開餡料的氣味已經很吸引,由乳鴿、鵝肝、菜組成,鵝肝的豐腴與乳鴿的鮮嫩好合拍,而且食落依然有肉汁,讓人能吃到豐富的層次感,最特別之處是吃完都不會覺得太膩滯,下次再訪亦值得再食!◽️ Organic Green Salad  配一個沙律,好fresh之餘又健康。  🔸 Apple Crumble 吃美味的主菜,也要留肚食甜品。Apple Crumble有滿滿肉桂味
◽️ Polmard Beef Tartare
◽️ Octopus Apple Tart
◽️ Organic Green Salad
配一個沙律,好fresh之餘又健康。
🔸 Apple Crumble
吃美味的主菜,也要留肚食甜品。Apple Crumble有滿滿肉桂味,配搭香甜的蘋果和脆脆,甜度剛剛好。
🔸 Orange Rum Chocolate Mousse
擺盤很精緻,面層是極清新的香橙雪葩,脆脆下面藏著濃郁朱古力味嘅Mousse,相當滿足呢!