上次過金馬倫道食飯,發現呢度開左間新甜品店,白色既門面同精美既果汁樽,最眼前一亮。工作忙碌再忙碌,也有許久未踏足過甜品店嚐甜了。溫泉蛋卡邦尼意粉78意粉彈牙,即叫即做,火腿同洋蔥芝蔴香黑椒草作調味,一刺穿破旦中心,精彩流出靚黃汁,拌起挺美味。明太子吐司78厚多士方型賣相幾特別,小妹較少食咸的,實在也蠻配合,外面烘到脆卜卜,舖上咸辣既明太子好吸睛。心太軟68朱古力旦糕軟綿,入面夠濕潤,脆軟交替,好想一個吃光它🤣蜂巢軟雪糕46早前去台灣吃過一試難忘,雪糕有奶香又滑溜,最享受仲係將蜂巢放口內咀嚼,特別甜,也很天然,而且呢,樣子好掂。食後感:超近尖沙咀地鐵站,地方好易搵,甜品同食物做得都ok😋市中心區位,會吸引我再過黎唷!P.S.店員還挺可愛呢,除了詢問我意粉想要圓還是扁外,又有細心問道甜品是否同上,感覺☺️👍🏻

溫泉蛋卡邦尼意粉78

明太子吐司78

心太軟68
朱古力旦糕軟綿,入面夠濕潤,脆軟交替,好想一個吃光它🤣

蜂巢軟雪糕46

2017-10-17 63 瀏覽
友人去完杜拜旅行,給我手信。我揀了L'attitude 來和友人吃晚飯。貪其近地鐵站,夠方便。溫泉蛋卡邦尼扁意粉$78有一隻溫泉蛋在意粉上面。溫泉蛋好流心,和意粉,火腿撈勻一起吃,美味。卡邦尼意粉吾會好硬,味道適中。水牛城辣肉碎芝士薄餅$118顧名思義,pizza上有辣肉啦,又有蕃茄,辣椒,餅底是薄的。都幾惹美,有點辣。愛辣的朋友應該會喜歡。朱古力可可雪糕$46愛朱古的友人點了這個。她很喜歡呢。我則點了夢幻熱氣球雪糕$48端上來的時候,一大舊粉紅棉花糖很漂亮呀,超吸睛。雪糕是牛奶味,而且很大杯。食極都食不完。

溫泉蛋卡邦尼扁意粉$78

水牛城辣肉碎芝士薄餅$118

朱古力可可雪糕$46

愛朱古的友人點了這個。她很喜歡呢。

我則點了夢幻熱氣球雪糕$48

2017-10-17
  • 溫泉蛋卡邦尼意粉
2017-10-17 48 瀏覽
嗰日約咗朋友係尖沙咀食飯,之前係尖沙咀行過見到有一間鋪頭甜品好得意,一直都想試,所以決定去果到試下。餐廳位於尖沙咀金馬倫道,出地鐵站行幾分鐘就到。餐廳大約有二十幾個座位,裝修精緻。餐廳裏面仲係放咗好多好可愛嘅公仔,大人細路見到都興奮。餐牌上有好多食物選擇,而且賣相吸引。仲有白酒同生蠔。夢幻溫泉蛋卡邦尼,第一次見粉紅色嘅卡邦尼,真係同個名一樣好夢幻。蛋汁加上卡邦尼本身嘅味道,令到個味道好突出,意粉軟硬適中。羽衣甘藍帶子扁意粉,有兩隻帶子好大隻而且好新鮮,意粉加上羽衣甘藍有種好清新嘅感覺,麵條爽口彈牙。藍柑檸檬特飲大大杯,而且味道酸酸地好開胃。特別為咗佢嘅甜品到來,棉花糖非常可愛,軟雪糕點咗扭紋,牛奶味好香滑,朱古力味好濃。
餐廳位於尖沙咀金馬倫道,出地鐵站行幾分鐘就到。
餐廳大約有二十幾個座位,裝修精緻。
餐廳裏面仲係放咗好多好可愛嘅公仔,大人細路見到都興奮。
餐牌上有好多食物選擇,而且賣相吸引。
仲有白酒同生蠔。
蛋汁加上卡邦尼本身嘅味道,令到個味道好突出,意粉軟硬適中。
藍柑檸檬特飲大大杯,而且味道酸酸地好開胃。

• 溫泉蛋卡邦尼意粉
2017-10-14 70 瀏覽
之前俾呢個餐牌嘅甜品吸引左我黎,不過當時太肚餓,叫左三個主食,結果係飽到食唔到甜品,哈哈。不但不讚的係,呢三道菜都係同時間落單,而餐廳出菜速度真係太強,結果三個都同步送上,岩哂當時超肚餓的我地呀!田園蜜汁雞翼 $78一碟有六隻雞翼,雞翼面有香茅,而隔離有沙律。雞翼真係超級香噴噴,再加上香茅真係無得輸。雞翼每隻屬於中型,都偏向瘦,沒有多餘的肥肉。雞翼皮很脆,同時雞肉幾嫩,火侯控制得唔錯呀。蜜汁都好平均咁掃到每隻雞翼之中,令每啖雞翼肉都有香甜的蜜汁,超級惹味。而且雞翼係冇雪藏味,反而雞味係幾濃郁的。呢個都值得一試呀!另外,在雞翼隔離有檸檬,如果怕香茅太重,係可以擠幾滴檸檬落去中和下味道。美式芝士海鮮焗蟹蓋多士 $98初時一上枱都未必見到蟹蓋,原來就係裝住芝士海鮮的位置。先將芝士海鮮鋪在多士上面,軟綿的多士配上有咬口的海鮮,味道好香濃。食落先知原來都有多款海鮮,例如有魷魚腳、蟹肉(好似仲有帶子?)等等,芝士味唔會蓋過各款海鮮味,慢慢咀嚼,同時又會食到每款海鮮的味道。而且芝士比我想像中無咁膩,食完唔係太滯。8安士美國特級牛扒(薯蓉、粟米、法邊豆、車厘茄)$198我地揀咗五成熟的,表面都變啡色,

田園蜜汁雞翼 $78

田園蜜汁雞翼

美式芝士海鮮焗蟹蓋多士 $98

美式芝士海鮮焗蟹蓋多士

8安士美國特級牛扒(薯蓉、粟米、法邊豆、車厘茄)$198

我地揀咗五成熟的,表面都變啡色,而中間就微紅色的,食落軟綿度適中,不過牛味係略縑唔夠濃呀,但嗅落味道幾香的。薯蓉好似混左啲忌廉,食落幾滑又香,而且薯蓉打得幾幼滑。粟米應該塗左牛油黎整,幾香,不過甜度差少少(但幾似以前大家X牛扒餐的烤粟米感覺,幾正)。入面仲有法邊豆和冬菇,煮得夠軟稔又入味,中意食蔬菜的我真係清哂佢。整體牛扒幾夠飽,而且味道都唔差,但牛扒味道可以再濃味D!

初時以為坐落在尖沙咀的餐廳一定貴啦,但佢價錢中規中距,味道又唔錯,真係比我想像中好。睇落啲甜品又靚,餐廳入面又有幾多影相位,淨係黎影相呃LIKE都幾好~
2017-10-12 67 瀏覽
係尖沙咀行街見到呢間甜品店。門口擺放著餐牌,原來都有主食。夜晚八點夠鐘食飯,同朋友二話不説就入左去。一舉兩得晚飯加甜品,夠方便。呢間餐廳平日夜晚都算多人,幸好剛好有人走,我地等左五分鐘就入得。韓風裝修設計感覺清新。意粉系列屬於較新派,岩哂後生仔女食。發現都有前菜、沙律、湯、主菜、薄餅。意想不到都有咁多種類。整體價錢屬於中低價,同一般cafe差不多。黑松露牛肝菌意大利粉,一上枱香味撲鼻,令食慾大增,意粉軟硬適中,但份量偏少。夏威夷薄餅,質感脆口,輕食不錯。最後棉花糖雪糕,熊貓造型可愛獨特,影相呃like一流,下層牛奶雪糕香滑奶味重。

係尖沙咀行街見到呢間甜品店。
門口擺放著餐牌,原來都有主食。
夜晚八點夠鐘食飯,同朋友二話不説就入左去。
一舉兩得晚飯加甜品,夠方便。

呢間餐廳平日夜晚都算多人,
幸好剛好有人走,我地等左五分鐘就入得。

韓風裝修設計感覺清新。

意粉系列屬於較新派,岩哂後生仔女食。

發現都有前菜、沙律、湯、主菜、薄餅。
意想不到都有咁多種類。

整體價錢屬於中低價,同一般cafe差不多。

黑松露牛肝菌意大利粉,一上枱香味撲鼻,
令食慾大增,意粉軟硬適中,但份量偏少。

夏威夷薄餅,質感脆口,輕食不錯。

最後棉花糖雪糕,熊貓造型可愛獨特,
影相呃like一流,下層牛奶雪糕香滑奶味重。
同朋友係尖沙咀食完晚餐之後,意猶未盡~所以搵糖水食,有朋友提出見過有人介紹哩間幾靚所以我地就去左啦首先我地去到門口,見好似無位又好似有位就諗住問下,個店員見到我地 佢好似想行出黎又唔想行出黎咁,已經覺得佢唔想做生意咁 ~之後等左陣有枱客走左啦,佢執好野 但係無叫我地入去,我地已經覺得r哂頭入到去嗌野食,我地一行4人叫左2個雪糕,2杯野飲首先係熊貓樣野,賣相好得意,雪糕個牛奶味有啲味但係未至於係濃既,同埋屬軟雪糕好快溶,棉花糖都好快溶所以好易滴到佢枱都係~之後到熱氣球外賣既,佢係焦糖海鹽牛奶雪糕,只係食到啲咸味,完全食唔到牛奶味~有3條百力枝,但係咩味,我同我朋友都食唔出到2杯野飲,1杯係抹茶,另一杯忘記了,但係2杯味道都係偏淡,無咩特別,朋友將少少棉花糖攪落野飲到先有返啲啲味~整體黎講野食一般普通,我相信附近有間更好食既雪糕,佢只係sell個外貌唔錯~而且員工唔知係唔足夠定點服務態度差仲要面無表情叫佢好似唔想show你咁~

入到去嗌野食,我地一行4人叫左2個雪糕,2杯野飲

2017-10-11
10 分鐘 (堂食)
尖沙咀的西餐選擇特別多,剛巧路過金馬倫道發現這間店原來來尖沙咀也有分店,之前機緣巧合的在西環食過一次,真係十分美味,所以今次沒太考慮就走進餐廳了~餐廳座位比西環的分店小一點,但風格依然是貫徹原有的清新風格,座位之前間闊落舒適~幸好到達時也有座位,要不然要等位了!餐廳以西餐為主,種類款式都十分多,價錢也十分合理,甜品的款式也特別多樣化~凱撒沙律(HK$78)我們都特別喜愛在食西餐時先來一客沙律,特別喜歡凱撒沙律,面都微微煎香過的煙肉片~新鮮的沙律菜拌著微酸的沙律醬汁,還有不少香口的多士粒粒,口感特別豐富,微酸的沙律醬汁食落特別開胃~微微煎香過的煙肉片都特別香口惹味~~黑松露薯條(HK78)黑松露是我們特別喜愛的醬汁,薯條份量有不少,以小籃子盛載~薯條主要是以曲薯條為主,食落特別有口感,上面都有淋滿黑松露醬汁,惟預先淋了醬汁的薯條好易變得淋身~薯條是即點即炸的,除淋滿醬汁的部份,其他的都很香脆!而它另備有多2款不同口味的醬汁,分別是蕃茄汁及沙律汁,可以按個人喜好沾取!溫泉蛋卡邦尼扁意粉(HK$78)意粉類當然選了最經典的溫泉蛋卡邦尼扁意粉~上面有一隻溫泉蛋及少量黑芝麻,與意粉攪伴在一起食用

幸好到達時也有座位,要不然要等位了!

凱撒沙律(HK$78)

微微煎香過的煙肉片都特別香口惹味~~

黑松露薯條(HK78)

黑松露是我們特別喜愛的醬汁,薯條份量有不少,以小籃子盛載~

薯條是即點即炸的,除淋滿醬汁的部份,其他的都很香脆!

溫泉蛋卡邦尼扁意粉(HK$78)

意粉類當然選了最經典的溫泉蛋卡邦尼扁意粉~上面有一隻溫泉蛋及少量黑芝麻,與意粉攪伴在一起食用,芝士剛好不會太膩~
而意粉煮得軟硬適中,醬汁不多不小剛剛好,好惹味,味道很讚耶!

飲品: 洛杉磯(HK$38)

最後點了一杯特色飲品,主要是以藍蝶花及蜂蜜檸檬沖成,看到飲品都是著了燈的杯墊上碟,拍照一流,而飲品味道不差,唔會太甜或太酸!
題外話/補充資料: 後記: 整體食物水準不錯,即叫即製,落單及等候時間都也不會太耐~ 而且價位尚算合理,食物款項十分有特色,因為今次太飽沒有再食它們的甜品,下次再來吧!
2017-09-10
2017-10-11 59 瀏覽
之前看過朋友們去L’attitude的食物照, 蠻吸引的~~ 今日終於拐了男友陪我去吃啦! 店面不大, 用上大玻璃窗增加空間感, 同時也吸引街外行人注目~ 店內有不少娃娃抱枕, 可以摟著吃飯拍照, 童心萌發! 簡約的餐具跟雲石桌面, 很有小資情調。 溫泉蛋卡邦尼扁意粉 面層灑滿了芝士碎、香草跟芝麻提味, 還有大量煙肉洋蔥配料, 加上卡邦尼醬汁, 豐富味道層次。 滑嘟嘟溫泉蛋, 蛋黃都晶瑩剔透。 扁意粉口感彈牙, 每根都沾滿醬汁, 滿足了愛吃卡邦尼意粉的我。 水牛城辣肉碎芝士薄餅 辣肉碎有嚼勁又惹味, 水牛城芝士偏咸正好將辣度中和, 怕辣的男友也能吃。  與男有不約而同地選了健康多多系列, 青蘋果跟士多啤梨兩款都有清新果味, 還吃到一點果肉, 並沒有用糖漿濫竽充籔, 非常消暑解渴~ 正餐菜式質素也蠻不錯的, 小資價位在尖沙咀可算親民, 下次再來試甜品吧!
之前看過朋友們去L’attitude的食物照,
蠻吸引的~~
今日終於拐了男友陪我去吃啦!

店面不大,
用上大玻璃窗增加空間感,
同時也吸引街外行人注目~

店內有不少娃娃抱枕,
可以摟著吃飯拍照,
童心萌發!

簡約的餐具跟雲石桌面,
很有小資情調。

溫泉蛋卡邦尼扁意粉
面層灑滿了芝士碎、香草跟芝麻提味,
還有大量煙肉洋蔥配料,
加上卡邦尼醬汁,
豐富味道層次。

滑嘟嘟溫泉蛋,
蛋黃都晶瑩剔透。

扁意粉口感彈牙,
每根都沾滿醬汁,
滿足了愛吃卡邦尼意粉的我。

水牛城辣肉碎芝士薄餅
辣肉碎有嚼勁又惹味,
水牛城芝士偏咸正好將辣度中和,
怕辣的男友也能吃。

與男有不約而同地選了健康多多系列,
青蘋果跟士多啤梨兩款都有清新果味,
還吃到一點果肉,
並沒有用糖漿濫竽充籔,
非常消暑解渴~

正餐菜式質素也蠻不錯的,
小資價位在尖沙咀可算親民,
下次再來試甜品吧!
2017-10-04
  • 水牛城辣肉碎芝士薄餅
  • 溫泉蛋卡邦尼扁意粉
2017-10-08 66 瀏覽
Came here after dinner, no wait for 4pax at around 10pm.Very warm atmosphere, there are plenty of displays showcasing the desserts as well as various plush toys of their mascots.Recommend the milk soft serve as it had a very aromatic milky flavor which i preferred over the mixed flavor.
Tiramisu
Hot  Air  Balloon
Panda  Attack
2017-10-07
其他
Tiramisu
Hot  Air  Balloon
Panda  Attack
韓式雪糕的一大賣點就是以可愛的造型讓你的少女心爆發,而在尖沙咀有間開店約一年的甜品店主打韓式軟雪糕甜品就是以棉花糖來搶鏡。經常在Instagram上看到這家店不同款式的綿花糖雪糕,例如烏雲、熱氣球、熊貓等,讓我久仰大名!所以這個星期日轉換一下口味,不去Cafe,轉到甜品地去度過一個下午。甜品店環境約能坐20人,一入去便看到大家在吃各式各樣的綿花糖。我和朋友各自點了抹茶忌廉沙冰和鮮草莓奶昔,兩者都有極大像雲朵般的綿花糖在上面。而另一款雪糕芝心小草莓奶味香濃,質感輕盈,但美麗總是短暫,雪糕融化速度遠比不上拍攝,結果我和朋友吃得非常狼狽。原本充滿童話故事感覺的甜品,因為我們只顧拍照而被狠狠破壞了,哈哈!

2017-10-08 73 瀏覽
尖沙咀有咩好坐既又食得過既地方呀? 朋友即刻推薦依間cafe俾我 夠就腳 價錢又相宜💁🏻温泉蛋卡邦尼意粉外表已經好吸引 温泉蛋perfect cook 白汁好濃郁 超級掛意粉 仲有煙肉同洋葱 唔錯墨魚蝦滑漢堡麵包好鬆軟 仲好有彈性 墨魚蝦扒好厚實 調味都好足 就咁食偏鹹 不過連包食 就啱啱好 仲有邪惡芝士 不得了 成個包好足料 食咗一半都已經好飽 不過仲有薯條薯條分量幾多 不過處理得唔夠脆身 小失分熊貓棉花糖熊貓又真係幾cute cute 糖花糖夠甜 上面啲眼同耳仔都係朱古力 唔甜嘅 下層就有雪糕 雪糕方面有牛奶同朱古力 兩溝都得 牛奶味濃 不過好易俾朱古力蓋住味道 建議唔好貪心😂

温泉蛋卡邦尼意粉

墨魚蝦滑漢堡

薯條分量幾多 不過處理得唔夠脆身 小失分

熊貓棉花糖
2017-09-28
2017-10-07 354 瀏覽
其實,我早已過了喜歡卡通人物的階段了,對於以可愛公仔來吸引食客的餐廳,對於我反而毫無吸引力. 可能是心態問題,食物質素對於一個為食的人是更為重要吧! 不過友人想去L’attitude看看那些特意公仔,不用我想用餐地點,就前去一試! 以白色為主調的L’attitude,牆上貼上不同圖案作裝飾,再於角落放下多隻毛公仔,對於小孩/ 長不大的女生應該有一定吸引力 (那絕對不是我吧!) 綠茶忌廉冰沙 ($48) 冰沙面層是一大球棉花糖,呃Like度十足!! 把它放在碟上享用更方便. 棉花糖下是一層幼滑的軟雪糕,再往下就是綠茶冰沙,綠茶味不算太濃,但甜度剛剛好,是我喜歡的味道. 想不到這杯冰沙除了賣相吸引外,味道亦相當不俗. 藍柑奶昔 ($46) 友人的藍柑奶昔面層同樣放了一大球棉花糖,奶昔呈粉藍色實在漂亮. 聽友人表示,奶昔甜度適中,而且是杰身的奶昔,喝罷很飽肚呢! 德州燒烤牛肉漢堡 ($128) 下單時預先要求店員把漢堡一開為二,方便我們享用. 一大個Burger伴以新鮮嫩綠沙律菜以及即炸的薯條,份量十足~ 麵包烘得熱暖,內裡牛肉肉汁滿滿的,再加上番

綠茶忌廉冰沙 ($48)

藍柑奶昔 ($46)

德州燒烤牛肉漢堡 ($128)
下單時預先要求店員把漢堡一開為二,方便我們享用. 一大個Burger伴以新鮮嫩綠沙律菜以及即炸的薯條,份量十足~ 麵包烘得熱暖,內裡牛肉肉汁滿滿的,再加上番茄、芝士等,豐富又滋味. 對於超愛吃薯條的我,伴碟的薯條也相當有誠意,現炸薯條夠乾身,而且外脆內軟糯,實在好吃!!

夢幻熱氣球 (Swirl) ($48)
粉紅色的棉花糖以藍莓百力滋支撐著,下面是朱古力&牛奶紐紋雪糕,雪糕非常軟滑且冰凍,2人share一客剛剛好~

本以為以卡通為主題的café食物質素會平平,但我所選的飲品& 食物都有一定水準,而且café寧靜舒適,下次可以再約朋友來飲番杯奶昔呢!

尖沙咀金馬倫道19號地下A舖

幾個月前 Dayz 路過尖沙咀金馬倫道接到一家 Cafe 的傳單上面的熊貓甜品好可愛、好吸引喔!!(俏俏把傳單收起來~心想,找天一定要來嚐嚐看)終於最近,Dayz 跟從外國回港探親的朋友相約到尖沙咀逛街順便可以到 Lattitude 吃晚餐呢!老實說,Lattitude 地方還滿小的~只能容納數張桌子星期六晚上尤其擠擁坐得不太舒適呢~我們點了温泉蛋卡邦尼扁意粉及黑松露牛乾菌扁意粉温泉蛋卡邦尼扁意粉扁意粉煮得剛剛好~爽口彈牙的質感掛上厚身又 Creamy 的蛋汁及忌廉當中帶著 Mozzarella 芝士的味道~香味濃郁!好邪惡!卻完全是 Dayz 杯茶呢!!(笑)黑松露牛乾菌扁意粉簡簡單單的一碟素意粉加入了珍貴的牛肝菌及黑松露醬後馬上變得芳香撲鼻配上野菌和香草,美味又健康~兩款Pasta 都頗為出色Like Like!!反而甜品就...選擇不多...而且都是非常近似的款式我們點了招牌的熊貓棉花糖軟雪糕還有夢幻熱氣球基本上,兩款甜品都是在軟雪糕上添加一球巨型棉花糖棉花糖蓬鬆如雪,賣相既夢幻又甜美軟雪糕的質感香滑牛奶味道濃郁、不會過份甜膩而夢幻熱氣球則是在牛奶軟雪糕上淋上了鮮甜的士多啤梨醬唯
幾個月前 Dayz 路過尖沙咀金馬倫道
接到一家 Cafe 的傳單
上面的熊貓甜品好可愛、好吸引喔!!
(俏俏把傳單收起來~心想,找天一定要來嚐嚐看)

終於最近,Dayz 跟從外國回港探親的朋友相約到尖沙咀逛街
順便可以到 Lattitude 吃晚餐呢!

老實說,Lattitude 地方還滿小的~只能容納數張桌子
星期六晚上尤其擠擁
坐得不太舒適呢~

我們點了温泉蛋卡邦尼扁意粉及黑松露牛乾菌扁意粉

温泉蛋卡邦尼扁意粉

扁意粉煮得剛剛好~爽口彈牙的質感
掛上厚身又 Creamy 的蛋汁及忌廉
當中帶著 Mozzarella 芝士的味道~香味濃郁!

好邪惡!卻完全是 Dayz 杯茶呢!!(笑)

黑松露牛乾菌扁意粉

簡簡單單的一碟素意粉
加入了珍貴的牛肝菌及黑松露醬後
馬上變得芳香撲鼻

配上野菌和香草,美味又健康~

兩款Pasta 都頗為出色
Like Like!!

反而甜品就...選擇不多...
而且都是非常近似的款式

我們點了招牌的熊貓棉花糖軟雪糕

還有夢幻熱氣球

基本上,兩款甜品都是在軟雪糕上添加一球巨型棉花糖

棉花糖蓬鬆如雪,賣相既夢幻又甜美

軟雪糕的質感香滑
牛奶味道濃郁、不會過份甜膩

而夢幻熱氣球則是在牛奶軟雪糕上淋上了鮮甜的士多啤梨醬

唯一令 Dayz 不滿的就是~棉花糖跟軟雪糕都溶化得超. 級. 快!!!

不出十分鐘,糖霜跟雪糕已經把桌子、餐具及手都弄得黏答答
吃得如此 Messy 的甜品,有一點潔癖的 Dayz 應該不會再點第二次了~

有點兒令人失望呢~

希望 Lattitude 之後會推出更多不同種類的甜品啦~
2017-09-09
5 分鐘 (堂食)
  • 温泉蛋卡邦尼扁意粉
  • 黑松露牛乾菌扁意粉
2017-10-06 47 瀏覽
星期五晚上要响尖咀找個地方聚腳的選擇好多,今次呢間為左佢既韓風甜品而黎。通常未齊人都會先點薯條邊食邊等,呢間既厚切薯條熱辣辣,配上較酸既茄汁ok喎點了三人餐,頭盤有Pama Ham with melon, 不過不失; 黑魚子煎帶子配檸檬薄荷汁,帶子都幾大粒不過就好難食生蝦刺生個sauce好得喎餐湯有兩款:龍蝦湯/蟹肉忌廉龍蝦湯唔好飲,想加黑椒,問左職員要黑椒兩次但遲遲未有,最後仲比錯左第二枱不過全間餐廳得一個人落單傳菜收銀,可體諒既主菜有肉眼扒,無問我地要幾成熟,上碟大概7成熟,幾juicy架!黑松露海膽意粉居然無哂海膽,好失望啊最後以大蝦代替。夏威夷pizza無咩特別。重頭戲吸睛甜品櫻花樹下,套餐包配送的,樹內有牛奶味雪糕,樹下仲有心太軟添餐飲可加$15配星空熱情果,味道無咩驚喜,但賣相加分另外仲點了超可愛的雞仔和熊貓雪糕,雪糕有三種口味:牛奶朱古力扭紋以為扭紋是牛奶mix朱古力,點知中間仲有苦苦地的黃色醬

生蝦刺生個sauce好得喎

餐湯有兩款:龍蝦湯/蟹肉忌廉
不過全間餐廳得一個人落單傳菜收銀,可體諒既

最後以大蝦代替。夏威夷pizza無咩特別。

餐飲可加$15配星空熱情果,味道無咩驚喜,但賣相加分

另外仲點了超可愛的雞仔和熊貓雪糕,雪糕有三種口味:牛奶
朱古力
扭紋
以為扭紋是牛奶mix朱古力,點知中間仲有苦苦地的黃色醬

2017-10-04 44 瀏覽
早前看到朋友去過有間以棉花糖甜品為主的餐廳。今天碰巧剛在尖沙咀附近,一於試試這家餐廳。餐廳內部似cafe,數個坐位還有半開放式的廚房,而最有趣是坐位旁放有不同的毛公仔,相當適合少女借來打卡。食物先點了夢幻溫泉蛋卡邦尼意粉,仔細看英文menu是寫"Linguine(扁意粉)",但上菜時卻是圓條意粉。用忌廉和奶做汁,加上碎煙肉及溫泉蛋。味道一般,建議將煙肉烤至脆身會大大提升口感。另一道主菜點了德州燒烤牛肉漢堡,如果以普通西餐廳的漢堡而言算是不錯。但以"德州"作菜式命名便有點過而不實,"Everything is bigger in Texas",相比之下漢堡份量上則少了點驚喜。雖然如此,BBQ醬配搭牛肉漢堡扒味道的確不錯,而且還有我喜愛的粗切薯條,並以紅椒粉作調味,若果有aioli代替茄汁則更佳。最後到了我們期待的棉花糖雪糕,甜品師細心地加上裝飾,變成可愛的熊貓造型。棉花糖只有原味,而雪糕則可選朱古力味或原味。既可愛又吸引的甜品的確吸引少女來吃,而且更是在社交媒體上呃like的好選擇。