2024-10-13 589 瀏覽
今日同朋友係中環食飯😙踏入十月已經有萬聖節裝飾🎃👻Set Dinner (4 course $468)北海道帶子刺身沙律🥗 非常新鮮 有石榴粒做點綴極品海膽魚子醬伴生蠔 +$38 🦪 好大隻新鮮嘅生蠔 食完仲想食多隻澳洲活龍蝦湯 🦞 濃濃嘅龍蝦味 配蒜蓉包好吸引慢煮西班牙黑毛豬鞍🐽 好貼心 上菜時候切好左 慢煮嘅方法令佢好入味同埋唔難咬乾式熟成紐西蘭法式羊仔架 +$38🍖 羊肉好鮮嫩,脂肪比例一流季節時令甜品 🥧 朱古力撻 我同朋友默默地食哂兩個😋Puppy love (vodka, cointreau, cranberry, lime) 🍸 好igable嘅雞尾酒 入口甜甜地 適合女仔👧🏻LM gimlet 🥃相當classic嘅一杯雞尾酒
今日同朋友係中環食飯😙踏入十月已經有萬聖節裝飾🎃👻

Set Dinner (4 course $468)

北海道帶子刺身沙律🥗 非常新鮮 有石榴粒做點綴

澳洲活龍蝦湯 🦞 濃濃嘅龍蝦味 配蒜蓉包好吸引

季節時令甜品 🥧 朱古力撻 我同朋友默默地食哂兩個😋

LM gimlet 🥃相當classic嘅一杯雞尾酒

2024-10-12 559 瀏覽
今日同朋友放工去蘭桂芳chill吓,見到呢間裝修得幾靚,幾grand,佢地有set dinner,四百幾蚊有4個course,都唔算貴。焦糖法國鵝肝撻上面有脆脆嘅焦糖皮,食落好香嘅肝鵝味,好creamy,配埋蛋嘅香味,勁match。巴馬火腿.火箭菜.水牛芝士呢個頭盤都幾fresh,沙律菜好新鮮,巴馬火腿配埋水牛芝士一齊食,勁正。是日餐湯今日係磨菇湯,好濃嘅磨菇味,加上個賣相幾靚,唔錯。法式澳洲活龍蝦湯個湯好creamy,好濃郁嘅龍蝦味,上面仲有泡泡增加口感。傳統法式牛柳牛柳好淋,好重牛味,煎到啱啱好,唔會過熟,幾好味。牛肝菌果仁忌廉扁意粉扁意粉好煙韌,吸收晒醬汁嘅味,好好味,個汁好香濃牛肝菌香味,好creamy,仲有大大粒嘅磨菇,幾足料。季節限定時日甜品朱古力生果撻,上面d生果幾甜,個撻皮都好鬆脆。原隻海膽雪糕海膽mix雪糕都係第1次食,又估唔到幾夾,雪糕好香牛奶味,好有創意嘅甜品。Snow Ball呢款Cocktail個賣相好靚,不斷有bubble升上黎,仲不斷出煙,都幾夢幻,幾易入口,有檸檬同少少乳酸味,女仔都啱飲。Blue Angle呢款Mocktail都好靚,海洋嘅籃色,加上大

巴馬火腿.火箭菜.水牛芝士

是日餐湯
今日係磨菇湯,好濃嘅磨菇味,加上個賣相幾靚,唔錯。

法式澳洲活龍蝦湯
個湯好creamy,好濃郁嘅龍蝦味,上面仲有泡泡增加口感。

傳統法式牛柳
牛柳好淋,好重牛味,煎到啱啱好,唔會過熟,幾好味。

牛肝菌果仁忌廉扁意粉

季節限定時日甜品
朱古力生果撻,上面d生果幾甜,個撻皮都好鬆脆。

原隻海膽雪糕

Snow Ball

Blue Angle
呢款Mocktail都好靚,海洋嘅籃色,加上大量嘅煙,飲落酸酸甜甜,啱晒唔飲酒嘅朋友飲

2024-10-10 651 瀏覽
這間就在蘭桂坊內的高級餐廳,餐廳內以紅色為主題。今晚座無虛席就坐半室內的位置,時不時聽到生日歌播放,很多人在這裏慶祝生日呢。這次的法國菜體驗以龍蝦為主題,每道菜式都展現豐富的味覺層次。【澳洲小龍蝦刺身】以其新鮮的質地和細膩的口感為特點,保留了海鮮的原始鮮甜。【招牌鵝肝龍蝦蛋撻】融合了濃郁的鵝肝和鮮美的龍蝦,酥脆的塔皮和細滑的內餡形成驚喜對比。【炸法國康提芝士軟殼龍蝦沙律】將香濃的康提芝士與脆炸的龍蝦結合,配以清新的沙律,口感平衡。【法式傳統澳洲活龍蝦湯】濃郁而醇厚,湯中透出龍蝦的鮮美精華。【煙燻原隻澳洲龍蝦】帶有微微煙燻風味,龍蝦的鮮味又突出。【法國活濃龍蝦汁配是日精選牛柳】以龍蝦汁的鮮美襯托牛柳的細嫩,配菜薯蓉味道奶滑香濃牛油味。【法式龍蝦帶子薏米飯】薏米的口感結實,龍蝦的鮮味融入其中,最喜歡一粒粒三文魚子粒。【龍蝦柚子雪葩】柚子的酸甜與龍蝦粒的甘甜相得益彰。【蟹肉蒜香扁意粉】蒜香和蟹肉的鮮味為主,意粉彈牙,整體味道濃郁,蟹柳的配搭有點搞笑。【Mojito】酒精和薄荷的味道十分強烈。【LM Chocolate Martini】朱古力味香濃較易入口。

澳洲小龍蝦刺身
招牌鵝肝龍蝦蛋撻
法式傳統澳洲活龍蝦湯
【煙燻原隻澳洲龍蝦】帶有微微煙燻風味,龍蝦的鮮味又突出。
煙燻原隻澳洲龍蝦
法式龍蝦帶子薏米飯
【龍蝦柚子雪葩】柚子的酸甜與龍蝦粒的甘甜相得益彰。
龍蝦柚子雪葩
蟹肉蒜香扁意粉
【Mojito】酒精和薄荷的味道十分強烈。
Mojito
LM Chocolate Martini
2024-09-26
2024-10-08 615 瀏覽
貨不對板, 全龙虾套餐值$600, 實收$1388/位, 配大龙虾頭, 夾小龙虾身, 新品種,大開眼界有人生日,全埸関灯,侍應單手單音演奏生日歌,驚嚇鄰座客人喝醉大叫, 打爛玻璃味道0分扺食 負5分

有人生日,全埸関灯,侍應單手單音演奏生日歌,驚嚇

鄰座客人喝醉大叫, 打爛玻璃

味道0分
扺食 負5分

🌟估唔到蘭桂坊都有咁高質嘅法國菜🌟重點係夜晚仲有set dinner,價錢一啲都唔進取🌟入到餐廳,復古奢華嘅裝修,水晶燈加埋一台三腳鋼琴,已經好好打卡🌟我哋揀咗4 course dinner set, $468 一個人,絕對有Fine Dining奢華嘅享受😋🌟首先上咗自家製麵包,配黑松露牛油,同埋白蘭地煮豬肉醬🌟頭盤選擇多,我哋揀咗焦糖法國鵝肝撻,同埋北海道帶子刺身沙律🌟伴碟精緻,焦糖法國鵝肝撻有驚喜,撻嘅酥皮焗到好鬆脆,鵝肝香濃,成件事好夾🌟我哋加咗$48,加配法式澳洲活龍蝦湯,真係香濃嘅龍蝦味,又不失Creamy🌟主菜揀咗慢煮西班牙黑毛豬鞍,同埋加咗$188,加配A5日本松阪和牛🌟經過慢煮嘅黑毛豬鞍,一啲都唔嚡口,肉質鮮嫩,冇豬臊味,值得一讚🌟 A5日本松阪和牛,經過香煎之後,帶出嚟另一種程度嘅和牛香氣🌟 A5級數嘅日本和牛油脂分布,絕對冇得輸,好建議加配🌟最後甜品都加咗$48試吓佢嘅原隻海膽雪糕,估唔到出奇嘅夾,海膽配埋豆腐雪糕,新奇菜式有驚喜🌟食fine Dining一定要配酒, 我哋揀咗Rose 同Mojito
🌟估唔到蘭桂坊都有咁高質嘅法國菜

🌟重點係夜晚仲有set dinner,價錢一啲都唔進取

🌟首先上咗自家製麵包,配黑松露牛油,同埋白蘭地煮豬肉醬

🌟 A5級數嘅日本和牛油脂分布,絕對冇得輸,好建議加配

2024-10-07 503 瀏覽
厨师团队来自米其林三星,💰人均大概三四百!现有 dinner set很划算~用更加优惠的价格就能品尝米其林三星的味道性价比很高!我们两个人点了两个4 course的套餐即有前菜、餐汤、主食、甜品各一(*2另外还叫店员推荐了一杯cocktail,真的很nice!完全符合我的要求:清爽、微甜,酒味不会太重名字是LM Lychee Martini,很好地融入了荔枝的清甜,好适合女生,和朋友小酌一杯🍸🥯饭前会有一个免费的餐包,搭配了黑松露黄油酱和猪肉酱,比起蘸橄榄油和黑醋的吃法更深得我心🥗前菜分别选了焦糖法国鹅肝挞和自家制意大利手工鲜虾云吞,鹅肝挞表面的焦糖烤得酥脆,内芯软嫩,鹅肝很好地融入其中~云吞的内馅鲜香,再搭配q弹的菌菇,增加整体口感层次,也更加开胃!🥣海鲜南瓜汤 分子料理的泡沫O°让它的造型更加美观,汤底非常浓郁,南瓜香掺杂着海鲜的鲜味,里面有青口和鲜虾,一定要记得趁热喝!🥩主菜点了慢煮西班牙黑毛猪胺和澳洲 Black Opalm9和牛小排,猪排从图片就能看出很厚实念,搭配的sauce比较清淡,更能品味菜品的原汁原味~和牛口感会更嫩一点,七分熟的状态刚刚好,配菜丰富,有土豆、紫薯等,
厨师团队来自米其林三星,
💰人均大概三四百!现有 dinner set很划算~
用更加优惠的价格就能品尝米其林三星的味道性价比很高!
另外还叫店员推荐了一杯cocktail,真的很nice!

🥩主菜点了慢煮西班牙黑毛猪胺和澳洲 Black Opalm9和牛小排,猪排从图片就能看出很厚实念,搭配的sauce比较清淡,更能品味菜品的原汁原味~和牛口感会更嫩一点,七分熟的状态刚刚好,配菜丰富,有土豆、紫薯等,木耳和莴笋脆爽解腻。
🍮是日精选甜品 酸酸甜甜的柠檬挞,外面酥酥的挞皮包裹慕斯质地的内芯,好适合作为饭后甜品
另外值得一提,店里还有架透明三角架钢琴,浪漫氛围拉满,整体环境很高级优雅、即使位于兰桂坊,店内也很安静舒适,服务也很到位~

蘭桂坊雖不似全盛時期的人潮爆滿,可熱鬧氣氛仍是滿滿的。可飲酒可晚飯的L’amour,氣氛熱鬧,日生歌此起彼落的充斥着全晚,證明是慶祝生日的好地方。點了L’amour 八式龍蝦🦞餐,每位$1,388,每道菜式都加入龍蝦元素,實屬不易。點餐後隨即送上熱暖麵包,醒神一下。1️⃣ 澳洲小龍蝦🦞刺身刺身鮮甜,賣相精緻,加上法國菜喜用的泡泡🫧醬汁,型神俱全。2️⃣ 招牌鵝肝龍蝦🦞蛋撻龍蝦肉配鵝肝,食材夠名貴!雞蛋滑漏,酥皮撻鬆化3️⃣ 炸法國康提芝士軟殼🦞龍蝦沙律換殼的海產都特別肥大肉厚,脆炸的口感配沙律🥗,效果甚好。4️⃣ 法式傳統澳洲活龍蝦🦞湯拉花的龍蝦湯,情調滿滿的。龍蝦味濃郁,配蒜蓉脆法包,養眼好味😋5️⃣ 煙燻原隻澳洲龍蝦🦞開邊的煙燻過的龍蝦,香氣撲鼻,肉質爽嫩 😋😋6️⃣ 法國活龍蝦🦞汁配是日精選牛肉雖然是看不見的龍蝦,但味道還是有的 😂😂,牛肉切開呈粉紅色,嫩口好味7️⃣ 法式龍蝦🦞帶子薏米飯薏米飯跟 risotto 的口感有點像,帶子鮮甜零韌度,龍蝦依舊出色。8️⃣ 龍蝦🦞柚子雪葩完全顛覆了龍蝦🦞的可塑性,的確創意無限 👍,跟甜品毫無違和感LM Chocolate Martini $158vodka, frang

1️⃣ 澳洲小龍蝦🦞刺身
刺身鮮甜,賣相精緻,加上法國菜喜用的泡泡🫧醬汁,型神俱全。

2️⃣ 招牌鵝肝龍蝦🦞蛋撻
龍蝦肉配鵝肝,食材夠名貴!雞蛋滑漏,酥皮撻鬆化

3️⃣ 炸法國康提芝士軟殼🦞龍蝦沙律
換殼的海產都特別肥大肉厚,脆炸的口感配沙律🥗,效果甚好。

4️⃣ 法式傳統澳洲活龍蝦🦞湯

5️⃣ 煙燻原隻澳洲龍蝦🦞
開邊的煙燻過的龍蝦,香氣撲鼻,肉質爽嫩 😋😋

6️⃣ 法國活龍蝦🦞汁配是日精選牛肉

7️⃣ 法式龍蝦🦞帶子薏米飯

8️⃣ 龍蝦🦞柚子雪葩

LM Chocolate Martini $158
vodka, frangelico, vanilla liqueur, cream, caco
朱古力味的雞尾酒,非常易入口 🥂

Earl Grey Martini $148
lemon, syrup, eggwhite, earl grey infused gin, angostura bitters
帶酒精的紅茶,加點檸檬🍋,似層相識的味道

♡ 浪漫精緻法國菜 |ℒ'𝒜ℳ𝒪𝒰ℛ♡-近排食左一間好好食的法國菜❤️私心推薦比大家❤️好多朋友仔成日都問我👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻紀念日 / 🎂生日 都諗唔到去邊度慶祝⁉️咁呢間餐廳絕對適合你哋💯仲一定唔會令您地失望🤣佢地每樣菜式都好用心製作 而且好細緻🫶👍🏻 氣氛仲要一流添☺️- 🌟 ℒ𝑜𝒷𝓈𝓉𝑒𝓇 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒 🌟♡ First 澳洲小龍蝦刺身 ♡我平時都成日會食龍蝦刺身呢度前菜好出色呢個小龍蝦刺身🦞好清甜 帶上小蕃茄粒 酸酸甜甜好開胃 -♡ Second 焦糖法國鵝肝撻 ♡ 呢個勁好食勁好食🫶‼️‼️滿滿嘅焦糖味 加埋鵝肝 竟然咁夾‼️😱-♡ Third 脆炸珍稀軟殼龍蝦沙律 🥗 ♡ 平時軟殼蟹就食得多軟殼龍蝦都係第一次試☺️ 食落香脆~ -♡ Fourth 法式龍蝦湯 ♡ 龍蝦湯色香味俱全 每一口都充滿鮮味點埋旁邊伴隨的麵包入湯好好食😋-♡ Fifth 香煎原隻小龍蝦 ♡ 一見到就覺得好精緻 食落好新鮮又鮮甜👍🏻-♡ Sixth 法國活龍蝦汁配是日精選 ♡ 是日精選可以揀羊/牛/魚等等~ 而我哋就揀咗魚 ~ 魚肉好鮮嫩。-♡ Seventh 法式龍蝦帶子薏米飯 ♡ 龍蝦帶子上佈滿魚子連
♡ 浪漫精緻法國菜 |ℒ'𝒜ℳ𝒪𝒰ℛ♡

點埋旁邊伴隨的麵包入湯好好食😋
♡ Fifth 香煎原隻小龍蝦 ♡

一見到就覺得好精緻
食落好新鮮又鮮甜👍🏻
而我哋就揀咗魚 ~ 魚肉好鮮嫩。
♡ Seventh 法式龍蝦帶子薏米飯 ♡

充滿朱古力嘅香味 飲落好smooth
▶️ LM Lychee Martini
好清新嘅荔枝果香味 唔會好似藥水味咁👍🏻

⇢店鋪資料:
L'AMOUR (中環)
中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖

🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X中環
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
#香港美食地圖#香港美食指南

• 焦糖法國鵝肝撻
  • 澳洲小龍蝦刺身
  • 龍蝦湯
  • 香煎原隻澳洲小龍蝦
  • 原隻海膽雪糕
餐廳名L' amour 法文意思— Love愛 兩年前喺大埔食過一次 原來最近佢喺中環蘭桂坊附近都開咗分店!餐廳環境好靚 一入門口已經有大大部鋼琴可以打卡🎹 而且如果慶祝生日 店員仲會即場彈奏生日歌添!非常有情調~我哋叫咗個dinner set包咗以下嘅食物:澳洲小龍蝦刺身招牌鵝肝龍蝦蛋撻炸法國康提芝士軟殼龍蝦沙律法式傳統澳洲活龍蝦湯煙燻原隻澳洲龍蝦法國活濃龍蝦汁配是日精選牛/羊/魚/豬或雞類法式龍蝦帶子薏米飯龍蝦柚子雪葩其中個人最推介嘅係佢嘅龍蝦湯!非常香濃Creamy 適逢10月萬聖節 龍蝦湯賣相仲好似蜘蛛網咁好特別~ 另外煙燻原隻澳洲龍蝦賣相都好吸引!煙燻效果打卡一流😆💨我哋另外亦叫咗:忌廉法國海膽薏米飯 薏米飯粒粒分明口感好特別比較有爽口~同平時食開嘅燴飯好唔同 配埋海膽好creamy嚟到咁有情調嘅餐廳 當然要叫返兩杯飲品🍸LM Chocolate Martini 呢杯可以話係呢度嘅signature 面頭印埋LM兩個字❤️ 甜甜地咁好易入口~ 都幾香朱古力味 仲有啲花花做裝飾賣相都好靚🥰Old Fashioned 呢杯相比之下酒味就較為濃郁 酒味好有層次感 而且煙燻效果打卡都好

我哋叫咗個dinner set包咗以下嘅食物:

我哋另外亦叫咗:

嚟到咁有情調嘅餐廳 當然要叫返兩杯飲品🍸

LM Chocolate Martini

Old Fashioned
呢杯相比之下酒味就較為濃郁 酒味好有層次感 而且煙燻效果打卡都好靚!

2024-10-02 571 瀏覽
餐廳位於蘭桂芳, 以紅色為主調, 門口放置咗一座三角鋼琴, 整體感覺浪漫有氣派, 座位亦好舒適。Set Lunch $𝟸𝟻𝟾𓆹 Starter 塔斯曼尼亞海膽多士𓆹 Soup 法式澳洲活龍蝦湯 +$𝟺𝟾𓆹 Main 燒韓國天然頂級純種1+韓牛牛肋骨𓆹 Wine pairing +$𝟷𝟸𝟾/ 2 glassSet Lunch $𝟸𝟻𝟾𓆹 Starter 焦糖法國鵝肝撻𓆹 Soup 法式澳洲活龍蝦湯 +$𝟺𝟾𓆹 Main 乾式熟成紐西蘭法式羊仔架 +$𝟼𝟾𓆹 Wine pairing +$𝟷𝟸𝟾/ 2 glass每一道菜嘅擺盤都非常精緻, 海膽多士上面以魚籽醬同金箔點綴, 口感清脆; 澳洲活龍蝦湯味道香濃, 配以淡淡奶油泡沫, 口感順滑。1+韓牛牛肋骨好軟腍, 側邊伴碟嘅薯蓉好香滑; 羊仔架充滿羊羶味, 粉嫩嫩, 肉質軟綿綿。配埋智利紅酒, 整體用餐體驗再提升!

Set Lunch $𝟸𝟻𝟾

𓆹 Main 乾式熟成紐西蘭法式羊仔架 +$𝟼𝟾
𓆹 Wine pairing +$𝟷𝟸𝟾/ 2 glass

午餐
2024-09-29 559 瀏覽
快閃的買一送一,在原價加一後約$460,如2人吃不會夠,一人KO剛好。食完之後明白點解咁多人揀我鵝肝撻同埋海膽多士,因為在前菜的選擇裡,這2個是較有特色之一的選擇,而且也真的很不錯。我喜歡飲湯,所以2個湯難不到我,而且更為滿足。今天的番茄湯也算好飲。主菜有2個,在千叮嚀萬囑咐之下,上完一個食完之後先上另一個,保持了溫度👍🏻👍🏻👍🏻。黃油雞(本身好細隻)上開飯睇過知道只有2件,為自己做了心理建設,但上菜一刻發現與其他人有別,是比較大件的翼連胸和小肶。說是AGED熟成,吃小肶時唔太覺得有乜特別,但吃胸肉時就覺得肉味濃啲好味道啲,不過不要祈待肉質會嫩滑多汁。另一個主菜海鮮薏米飯非常好味,最最最滿意。甜品是小小的朱古力撻,可以一口放入口中享受,屬甜但不至太甜,對於不愛甜品的我也接受得到。另一個甜品+48要了一個見其他人也讚賞的海膽雪糕,這個組合有點特別,豆腐味的雪糕加上海膽,一個大膽而和諧的配搭,創意之選。見開飯有好多種不同聲音,有話好食,也有相反的 有說服務不行,也有人在讚。以我自己今天親身經歷,食物是有質素的,但不會每一樣都嘩一聲,份量不多,主菜份量就正常的雖不算好多但也不會太少。服務是讚

另一個主菜海鮮薏米飯非常好味,最最最滿意。

見開飯有好多種不同聲音,有話好食,也有相反的 有說服務不行,也有人在讚。以我自己今天親身經歷,食物是有質素的,但不會每一樣都嘩一聲,份量不多,主菜份量就正常的雖不算好多但也不會太少。服務是讚的,但前題是沒有額外的想要叫侍應們這個那個。他們的工作人員不多,但真心的待客。環境方面很有風格和個性,很配合蘭桂坊這地方,有點高檔的味兒,但又能溶入俗世,不會令人望而卻步。不得不說,就是光線黑了點,影相請自備打燈。(有啲相機可能不需,因為曝光性能方面強啲。)

2024-09-28 5364 瀏覽
睇youtube見到肥豪介紹呢間環境裝修都好別緻既西餐,又食得好滋味今日就約埋另一半半黎,順便同佢慶祝生日🤭-staff好推介,一杯mocktail 一杯cocktail,酸酸甜甜帶點荔枝清香,好適合呢個afternoon🍸🍹-Set Lunch食物款式好多,depends on appetite 可以選擇2、3、4 coursesStarter 焦糖法國鵝肝撻,焦糖烤至金黃微焦,脆脆既口感加上鵝肝既濃郁,成個撻好多層次,推介😍😍藍鰭吞拿魚他他由切碎既吞拿魚肉再調味製成,具有鮮美魚香味同柔軟的口感,作為一個starter好適合,令人食指大動!-法式活龍蝦湯湯底質感濃稠又帶點creamy,非常濃郁,充滿龍蝦鮮味🦞身為海膽愛好者既我Add on加咗Sea Urchin Toast,既有魚子醬又有金箔,賣相極之吸睛矜貴,海膽軟滑入口即溶帶海水鮮味👍🏻👍🏻-Main方面我地揀一個魚 一個牛燒韓國天然頂級純種1+韓牛牛肋骨,好有份量,牛肉燉得軟腍,韓牛肉味出眾香濃,配上細滑既薯蓉中和牛肋骨既膩感。香煎法式比目魚味道溫和甜美,以牛油煎後控制得好好,魚肉煎得好香滑🐟🐟-甜品方面原隻海膽雪糕相當吸引🤩
今日就約埋另一半半黎,順便同佢慶祝生日🤭
Main方面我地揀一個魚 一個牛
甜品方面原隻海膽雪糕相當吸引🤩
從來無食過海膽雪糕🍧
海膽既海水咸鮮味配上滑滑單純既豆腐雪糕,無諗過可以咁夾!!!餐廳亦都配合寫上happy birthday仲有支煙花蠟燭🕯️
呢餐食得相當開心,餐廳好有格調,裝修用心,一入門就會比玻璃鋼琴🎹吸引到,而臨近萬聖節🎃餐廳都有花心思佈置有萬聖節起氛~~

藍鰭吞拿魚他他

• 法式龍蝦湯
  • 原隻海膽雪糕
  • 焦糖法式燉鵝肝
2024-09-26 528 瀏覽
之前已經喺大埔拜訪過佢總店,嗰次係一個好好嘅體驗。呢排知道佢喺中環蘭桂坊開咗分店,梗係要去支持啦。分店跟總店一樣以暗紅色為主調。店內有一座白色嘅鋼琴,以玫瑰花作襯托。望住Bartender調酒,又增添咗一份氣氛。我哋叫咗兩杯Cocktail($138x2),一個忌廉加拿大海膽扁意粉($298)同埋一個8個course嘅龍蝦set ($1,388 per person).忌廉加拿大海膽扁意粉:魚子醬同埋金箔喺加拿大海膽上面,增添幾分貴氣。扁意粉質感唔錯,帶點咬口。1st-澳洲小龍蝦刺身:唔好睇佢細細碟,龍蝦刺身都有四大片。做得刺身級,當然有新鮮嘅保證,刺身質感爽彈。2nd-招牌鵝肝龍蝦蛋撻:熱辣辣焗出嚟嘅蛋撻。香濃嘅鵝肝同埋龍蝦味。3rd-炸法國康提芝士軟殼龍蝦沙律:軟殼蟹食得多,軟殼龍蝦我真係第一次食。岩岩炸起好香口。4th-法式傳統澳洲活龍蝦湯:配咗一片香脆嘅蒜蓉包。龍蝦味濃郁。質感幼滑。5th-煙燻原隻澳洲龍蝦:火候控制得好好。咬落去好Juicy。龍蝦肉彈牙鮮味6th-法國活濃龍蝦汁配是日精選牛:牛肉味濃郁,牛肉易切開。係五成熟嘅程度。7th-法式龍蝦帶子薏米飯:賣相超級靚。用大貝

7th-法式龍蝦帶子薏米飯:賣相超級靚。用大貝殼裝住燒過嘅龍蝦帶子三文魚子同埋薏米。

8th-龍蝦柚子雪葩:雪花質感幼滑。柚子味甜甜地幾好。

Cocktail: dream嘅味道酸酸may may,好啱夏天飲。而荔枝Cocktail,帶點果香,女仔好岩。
The crystal piano is undoubtedly a highlight of the restaurant, perfect for capturing memorable photos to share. The menu features innovative dishes crafted from top-quality ingredients, allowing our taste buds to fully experience the essence of French cuisine. The attentive and detailed service ensures that every guest enjoys an unforgettable dining experience. We ordered the set with eight dishes and added some special dishes with sea urchin.Lobster CarpaccioCaramelized Foie Gras TartThe rich

Lobster Carpaccio

Caramelized Foie Gras Tart
The rich foie gras is perfectly balanced by its caramelized exterior, making it a standout dish.

Fried Soft-Shell Lobster Mix Green
Combined crispy Lobster with fresh greens for a well-rounded experience.

Lobster Bisque Cappucino
It is rich and creamy!

Smoked Lobster, Tarragon sauce
smoked lobster is tasty!

Beef with Lobster sauce
Juicy beef cooked to perfection, complemented by a rich lobster sauce that elevates the dish to new heights.

Grilled Lobster, Scallop with Pearl Barley
The grilled lobster is arranged on top of the pearl barley and perfectly paired.

Lobster Yuzu Sorbet
A refreshing sorbet made with yuzu and lobster is arranged on the top of it.

Sea Urchin Linguine
a luxurious pasta dish that highlights the umami flavor of sea urchin, making it a must-try for Sea Urchin lovers.

Rose
Rose
  • 焦糖法國鵝肝撻
  • 澳洲Black Opal M9和牛小排
2024-09-26 329 瀏覽
中環蘭桂芳餐廳幾有情調,巨型火紅玫瑰襯托純白鋼琴好搶眼主打法式fine dining,賣相還好。外藉男經理和其他職員係友善和有禮貌Red Wine~本身點咗白酒、嚟到竟然變成紅酒,我okay照飲。House wine嚟講呢杯紅酒幾順口唔會嗆喉4 Course Set Dinner■Starter▪︎Foie Gras & Grape with Port Wine波特酒釀葡萄· 法式鵝肝凍~上面個pastry好似雕花咁靚,咬落幾脆揭開酥皮花裡面係鵝肝凍和酒釀青提,都係搽多士,碟上唧咗啲醋汁拌肝凍一齊食,鵝肝凍質地較實在爭咁啲柔滑口感,提子幾清甜■Soup▪︎Lobster Basque Cappuccino 法式澳洲活龍蝦湯~另+HK$48一嚐龍蝦湯,味道濃鮮有啲蝦肉,味道幾香MainDried Age Australia Leopard Coral Trout 乾式熟成澳洲紅東星斑柳~鍾意食魚,點咗呢款紅東星斑柳賣相不賴、金黃外皮煎得幾靚,肉質幾嫩帶點香甜Dessert Lemon Tart季節限定是日甜品 檸檬撻~顏值不俗,葉形pastry嘅味道同前菜啲雕花酥皮如出一轍圍邊裝飾似雀巢嘅係
中環蘭桂芳餐廳幾有情調,巨型火紅玫瑰襯托純白鋼琴好搶眼

Red Wine

4 Course Set Dinner

■Starter
波特酒釀葡萄· 法式鵝肝凍
~上面個pastry好似雕花咁靚,咬落幾脆

■Soup

乾式熟成澳洲紅東星斑柳

Dessert
Lemon Tart
季節限定是日甜品 檸檬撻
~顏值不俗,葉形pastry嘅味道同前菜啲雕花酥皮如出一轍
圍邊裝飾似雀巢嘅係朱古力,檸檬撻皮稱得上酥鬆,檸檬餡幾creamy、味道幾酸咪咪