餓鳥.....有話兒:「望下山望下海~HK旅行😎」-最近週未愛上四周圍離島遊,偶爾感受一下遠離煩囂都市的寧靜環境⛰️這次去探索發哥的出生地大嶼山,不知道有沒有碰面的集郵機會呢🤗一到埗就去了這家有海景的酒吧餐廳,店設有室內空調區和室外座位區,餓鳥當然選擇一邊吹著海風一邊欣賞坐擁海岸美景🤩除了食品種類多樣,竟然還提供素食menu,老闆還會熱情地推薦菜式,不知不覺坐坐聊聊又一個悠閒的中午,吃飽又是時候出發走歡樂徑啦🤣🔹《Smoked Buffalo Tofu Wrap》光滑勁道的卷皮包裹著兩大件煙熏豆腐和生菜,一層層百頁狀的組織裡還藏有細小的蘑菇粒增加咬感,再配上微辣的純素蛋黃醬,滋味而不膩🤤🔹《Carbonara》混合了羊乳芝士和巴馬芝士的醬汁濃稠度十足,幼意粉質感煮得剛好Q彈,每一口都被芝士黏糊嘴巴😋而且煙肉給量大方,感覺是在煙肉海裡找粉吃,吃起來瞬間被奶香和肉香相互圍攻,巨上癮啊🥰🔹《Smoked Tofu Asian Salad》在各種滿滿當當的爽脆蔬菜上撒滿了花生和芝麻,口感豐富又清新,再額外添加了一份煙熏豆腐,配著吃還散發出陣陣的煙熏香氣,越吃越上頭🤪-✨餓鳥點餐✨ Smoked
餓鳥.....有話兒:
「望下山望下海~HK旅行😎」

🔹《Smoked Buffalo Tofu Wrap》

🔹《Carbonara》

🔹《Smoked Tofu Asian Salad》
✨餓鳥點餐✨
Smoked Buffalo Tofu Wrap($120)
Carbonara($135/for one)
Asian Salad + Smoked Tofu($85+40)
Fruit Punch($35)
Virgin Mojito($35)
💥另加收10%服務費喔
2023-06-10 325 瀏覽
平日去南丫島工作,當然要食個靚Lunch Chill一Chill啦,揀咗呢一間餐廳主要係因為佢有冷氣,三十幾度食飯無冷氣真係會死架。睇完個Menu發現,當Burger同Fish and Chips都要$120-$160兼野飲要另外叫嘅時候,Pizza就即刻變得抵食夾大件,於是我地兩個人每人叫一款Pizza然後share。Pepperoni好味道,意大利辣肉腸再加埋芝士真係最佳拍檔,佢個Pizza係薄身嗰種,烤到好脆口。另一個Pizza我地叫咗BBQ Meat Lover,個BBQ醬令到呢個Pizza嘅味道比Pepperoni濃,雖然話係Meat Lover但係又唔係真係好重型好多肉,個味道做得幾Balance幾好,呢個Pizza都係薄批黎嘅。飲品當然唔少得啦,嘉士伯生啤$50,唔覺好Fresh嘅Fresh Lemonde就$35,還可以吧,另外仲叫咗2支Corona,真係飲飽食醉,每人$231。
2023-06-08
🏠 Lamma Grill 放假入左南丫島行下,因為朋友想坐outside,又唔想食Cafe,所以簡左呢間外面睇好似bar嘅餐廳🤣本身係想入嚟食下pizza飲杯野,點知入左去店員就同我地講今日無piizza🥹 唔知係咪因為係平日下午所以無,或者下次有機會再試!我地request左坐outside,個境係幾靚,對住個沙灘,都影左好多相😜😜不過坐坐下真係頂唔順太熱所以入返室內食😂室內都好靚,裝修好有bar&restaurant嘅vibe😍 🍔Tex Mex Meal $150 漢堡包裏面有一層乳酪醬,芝士, 酸瓜,蕃茄,生菜,配上一大盆薯條,係即叫即炸所以超級熱😜 個burger係好厚好豐富,雖然未去到一啖食唔曬,但都要mak大少少個口🤣薯仔因為係即炸所以係無得輸!! 🥗Caeser Salad $95 天氣太熱食啲沙律,呢碟沙律係勁大碟🫣 好多好多嘅沙律菜,配上芝士粉,麵包粒,煙肉條,最特別係有幾條沙甸魚乾🤣🤣 呢碟沙律2個人都食唔曬,我諗3-4人食都唔過份🤣 ☕️Iced Coffee $30 🍹Fruit Peach $35
🏠 Lamma Grill
2022-09-19
Tex Mex Meal
Caeser Salad
2022-07-04 528 瀏覽
The best way to end a day trip in Lamma! We got there around 6:30 pm and caught the amazing sunset. Highly recommend to grab a seat outside and enjoy the view. Great food, music and friendly staffs. Lamb burger was delicious! We also had the fired jalapeño with cheese and buffalo wings👍🏻

2022-01-19 770 瀏覽
作為一個Pizza之鬼,當然就係要周圍食唔同嘅Pizza!今次咁岩就入到南丫島,發現原來入面咁鬼多西餐廳。行過就見到呢間餐廳門口細細,但原來內有乾坤。入到餐廳裏面原來都幾多位,佢仲有個沙律吧添。入到去當然就叫咗最鍾意食嘅Pizza,Parma ham口味,以前就比較少食ham類,因為本人都比較怕鹹,但係今次呢個Pizza,絕對唔會好口,加埋啲芝士同埋火箭菜Mix and match出嚟嘅口味簡直係絕配。今次我哋兩個人叫咗四樣嘢食,有pizza、薯條、炸麥樂雞同埋水牛城雞翼,另外再叫咗杯啤酒,入到黎食西餐唔係唔飲啤酒呀🤤成件事真係飽到唔想再食其他嘢,就算南丫島有其他小食都已經吸引唔到我,如果你入到黎南丫島想食嘢又未諗到食啲咩好,絕對可以嚟試吓。舖頭仲好有風格,佢個裝飾就好似90年代睇電視嗰種酒吧,舖頭裝飾定係用具都好有feel

2021-11-06
🏝放假去咗南丫島行下,入咗嚟呢間類似酒吧餐廳度試吓💕本來想坐出去露台位置,一邊睇海chill吓,但人數有限制滿咗🤔❃ Pepperonipizza係薄批,個底好脆,芝士夠多夠香濃,辣肉腸唔會太咸,啱啱焗起熱辣辣🥳因為個底好薄所以唔怕會好飽😉❃ Potato fries (small)諗住叫多個小食,呢個一送過嚟時都覺得太燶,食落有啲死實同苦苦哋,味道都唔似一般嘅薯條,食咗幾條就放棄咗🥲都係叫返其他嘢啦😩

❃ Pepperoni

❃ Potato fries (small)
Lamma Grill 係南丫島榕樹灣一間人氣西餐廳。佢由外國人主理,提供好多唔同類型嘅西式食物,當中以pizza同埋burger為主🍕。餐廳嘅食物份量十足,價錢亦都唔貴,而且有露台位置坐可以欣賞海景,所以小編十分推薦大家黎chill一個下午🤩!平時成日係市區嘅大家,假期都不妨去下南丫島感受下離島嘅寧靜,放鬆一下☺️~-----------------------------Pizza Salami $138 【8/10】平時係出面食一個12寸嘅pizza起碼都要$200,呢度$138就食到,而且仲要好足料好惹味,真係好抵食😆!Pizza上面係滿滿嘅cheese,奶香味好香濃,salami 鹹香十足😋,而且有少少tomato pesto sauce係餅底到,味道好夾。Pizza嘅餅皮係薄脆批黎,所以唔會好容易食濟,而且好香口,好容易食上癮😌!-----------------------------Buffalo Wings $68【7.25/10】水牛城雞翼嘅調味十分地道,酸酸辣辣之餘又帶有少許芝士味,而且雞肉嫩滑,肉汁豐富🤤,$68有6隻大大隻嘅雞翼真係好底!不過佢嘅味道偏辣,怕辣

Pizza Salami $138 【8/10】

Buffalo Wings $68【7.25/10】

水牛城雞翼嘅調味十分地道,酸酸辣辣之餘又帶有少許芝士味,而且雞肉嫩滑,肉汁豐富🤤,$68有6隻大大隻嘅雞翼真係好底!不過佢嘅味道偏辣,怕辣嘅朋友可能唔太啱食。
Buffalo  wing

價錢 🌕🌕🌕🌕🌑
味道 🌕🌕🌕🌕🌑
服務 🌕🌕🌕🌕🌑
環境 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭指數 🌕🌕🌕🌗🌑
2021-10-15 429 瀏覽
適逢消費卷派發大日子,大家都忙著去消費,而我們仨決定去南丫島行山,行完去食午餐已是二點半,但覓食唔係一件容易嘅事,呢間餐廳無論室外定室內都擠滿人,因為門口個menu寫有”Lamb burger”,令我哋三個羊痴等位都想一試。🍴Parma ham pizza 🍕 🍕🍕🍕餅底薄脆,火腿咸香但唔會過咸,火箭菜夠新鮮,熱辣辣即叫即做🍴Seafood spaghetti 🍝🍝🍝意粉煙靭,材料超豐富,有大蝦、魚柳、菇、魷魚、車厘茄,不過略嫌醬汁太稀同太淡🍴Lamb burger 🍔 🍔🍔🍔🍔呢個勁好味,手打羊肉夠羶又juicy,中層仲有好多新鮮沙律菜,最估唔到個包最底層有香滑薯蓉,真係perfect match;除此之外,仲有超熱新鮮薯條,有誠意之作🍴Latte、Lime soda、Orange juice三人共消費:$525

🍴Parma ham pizza 🍕 🍕🍕🍕
餅底薄脆,火腿咸香但唔會過咸,火箭菜夠新鮮,熱辣辣即叫即做

🍴Seafood spaghetti 🍝🍝🍝

🍴Lamb burger 🍔 🍔🍔🍔🍔

🍴Latte、Lime soda、Orange juice

三人共消費:$525
2021-10-01
  • Lamb  Burger
2021-09-29 279 瀏覽
南丫島好似同香港格格不入咁,香港人步伐太急速😅,黎到離島當然要放慢腳步,好好慢活一下🤗。香港咁多島嶼,南丫島好似無太多人關注咁,但正正因為咁樣,反而吸引好多外國人喺度居住😁。所以黎到南丫島,好有異國風情,啱晒依家無得去旅行既我哋😚。經過見到呢間Lamma Grill,D pizza好似好出色咁,一於試下先😉。掛住喺隔離舖頭買辣醬,入到去朋友已經order左 pizza,所以唔知邊款,見到有 Parma Ham,同上面有火箭菜,好有外國既風味,因為去外國食既pizza,多數比較簡單,主要係食個餅底同埋焗得香脆,加D新鮮茄醬同少少配料,已經好好味😋😋。芝士手指條,炸到熱辣辣,入面D芝士溶左有拉絲,好正😉。反而水牛雞翼有D奇怪,酸酸甜甜,又唔係唔好食既,不過D雞翼有D乾😅。休休閒閒喺度傾下偈,真係好寫意😍😍。

芝士手指條,炸到熱辣辣,入面D芝士溶左有拉絲,好正😉。

休休閒閒喺度傾下偈,真係好寫意😍😍。
2021-09-29
2021-09-20 196 瀏覽
放假係要chill吓 入島Hea遊 遠離煩囂呢間餐廳係好近榕樹灣碼頭 5分鐘就到落船望到有啲餐廳對海 就係其中一間雖則天氣熱 outdoor係正好多🥰都有海風吹吓望住個海食野好寫意✔Rocket,Parma Pizza HKD100即叫即製薄餅 食落脆卜卜 配上火箭菜 冇咁油膩雖則配料唔少 但加埋酸酸甜甜醬汁都幾match ✔️Breaded Buffalo Chicken Wraps HKD95眼寬肚窄 睇落細細件 其實食落都好飽入面加咗cream cheese 雞肉配上水牛城醬汁再加沙律菜 食落口感豐富 仲好飽肚呢間適合打卡📸休息💤話說小編個位係餐廳outdoor最中間其他客都有望過嚟 相信大家都想坐咁中間打卡🤭推介指數 👍🏻👍🏻👍🏻(3/5)✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🏠 Lamma Grill (南丫島)📮 南丫島榕樹灣大街36號地舖

放假係要chill吓 入島Hea遊 遠離煩囂
呢間餐廳係好近榕樹灣碼頭 5分鐘就到
落船望到有啲餐廳對海 就係其中一間
雖則天氣熱 outdoor係正好多🥰都有海風吹吓
望住個海食野好寫意

Rocket,Parma Pizza

✔Rocket,Parma Pizza HKD100

再加沙律菜 食落口感豐富 仲好飽肚

呢間適合打卡📸休息💤
話說小編個位係餐廳outdoor最中間
其他客都有望過嚟 相信大家都想坐咁中間打卡🤭

推介指數 👍🏻👍🏻👍🏻(3/5)

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
🏠 Lamma Grill (南丫島)
📮 南丫島榕樹灣大街36號地舖
Breaded Buffalo Chicken Wraps