2021-07-31 187 瀏覽
依家西班牙菜 平日晚上有set dinner 提供有飲品 前菜 小食 主食 前菜可以選擇士多啤梨凱撒沙律或者周打蜆湯當晚同朋友都揀咗周打蜆湯 7/10味道正常 湯內10分足料有蜆肉魚肉小食 四粒肉丸 6/10感覺似ikea 肉丸 醬汁酸酸甜甜主菜牛扒 拼薯條5/10牛扒較薄身 即使店員有問我地叫幾多成熟我哋叫咗5成 但上菜時覺得有八至九成熟而且呢個主菜比較貴 $268 覺得唔值呢一個價錢藍青口意大利粉 5/10原先係闊條麵但當晚店舖冇晒闊條麵改成意大利粉 成碟勁淡口冇乜味 唯一可以話青口都算有幾多雞肉辣肉腸拼蒜蓉包 6/10幾得意一味菜 有一粒粒嘅腸仔亦有兩隻雞鎚 加一啲薯仔同酸菜不過腸仔得幾粒 飲品會附送一般嘅奶茶咖啡 加$15 會有Special drink 水果茶/不含酒精mojito 我哋仲叫咗一個甜品綠茶麻薯窩夫8/10 算係全晚最好食嘅一樣食物窩夫中央有少少麻薯口感特別而且有蜜糖同埋紅豆醬總括而言呢一間價錢不算平 但勝在冇限用餐時間可以同朋友輕鬆傾下計仲有當晚有一位男經理戴眼鏡 態度極差係唔想做嘅樣子 但其他女店員就比較熱情願意幫手
依家西班牙菜 平日晚上有set dinner 提供

但其他女店員就比較熱情願意幫手
2021-07-29
  • 抹茶麻糬窩夫
2021-07-24 4305 瀏覽
🥘Vegetable paella with chorizo 西班牙辣肉腸什菜炒飯 HKD 148 (2 persons)💭Nicely seasoned and the veggies added a refreshing touch. Perfect for sharing and surely fills you up if you are in need of a carbohydrate-fix.Tapas (HKD 138 for 3) 1. 🐙Galician-style octopus with mashed potatoes 加利西亞章魚拌薯蓉 (+HKD 28)2. 🦐Garlic Prawn 欖油蒜片蝦 (+HKD 28)3. 🍳Spanish tortilla with crab 芝士煎蟹餅 (+HKD 28)💭The octopus was tender and seasoned just right. Also really enjoyed the garlic prawns, and the mix of capsicum, purple onion a
西班牙辣肉腸什菜炒飯

Tapas (HKD 138 for 3)
加利西亞章魚拌薯蓉

欖油蒜片蝦

芝士煎蟹餅
芝士煎蟹餅

💭The octopus was tender and seasoned just right. Also really enjoyed the garlic prawns, and the mix of capsicum, purple onion and garlic slices on the side! As for the Spanish tortilla, couldn’t identify any crab flavour so can’t really tell how it’s different from a plain Spanish tortilla. I do love anything with eggs though so I did still enjoy the steamy plate of eggs served.

🍝Spaghetti with Queen Crab in creamy tomato sauce 松葉蟹奶油芝士意粉 HKD 208
松葉蟹奶油芝士意粉

The presentation does look striking, it was very satisfying taste-wise as well! Definitely satisfy that craving for something Cathy and satiating. The sauce pairs really well with the crab paste, which gave it that extra depth of flavor🦀
加利西亞章魚拌薯蓉
欖油蒜片蝦
2021-07-10 386 瀏覽
放工同朋友一齊去食,睇見d相以為唔錯,點知一d都唔好食🤮叫左個5成熟牛扒,上到黎係7成熟,食下食下焗到變全熟,咬都咬唔到。而且塊牛扒有筋,完全唔知點食。以後都唔會再去食!服務質素都麻麻,叫左set dinner係主菜加沙律、小食同飲品。個牛扒主菜都上左都未上沙律,原來係漏左。真係試過一次就夠!
放工同朋友一齊去食,睇見d相以為唔錯,點知一d都唔好食🤮

2021-06-29 485 瀏覽
明明餐廳裝修咁靚,諗住唔會伏啦,點知質素真係幾差🤯🤯🤯我哋好耐無試過咁既質素既意粉🤔但見其他食評好似幾好咁,唔通係今日先出問題?🤣個蜆意粉都幾乾,啲蜆係多既但幾硬,唔會話好食。軟殼蟹係正常無問題既,不過天使麵仲更加乾,遠望好似乾米粉咁(最衰無影到相🤣),唔知做乜🤣🤣呢個價錢絕對可以食到更加好食嘅黃店意粉😌甜品係芒果瑞士卷,應該係最難食嘅,都幾大浸藥水味,啲芒果真係好fail,我唔會話佢係芒果🤦🏻‍♀️🤣係要試過先知係咁既,服務方面我覺得幾好,要比加一都okay過得去,不過都唔會食第二次了😅

2021-06-29
2021-06-25 355 瀏覽
#LA POSTRE今次講嘅係一款甜品😋😋😋身為甜品殺手嘅女小編 食甜品仲開心過食正餐😚😚 梗係唔少得介紹甜品🥰🥰 今次今次就推介一款老少咸宜嘅窩夫🧇 諗返起都流晒口水🤤🤤🤤 舖頭幾方便㗎 有幾間分店㗎✨✨小編今次就去佐尖沙咀分店😍😍嗰日小編大概係晏就兩點鐘去到 入面唔係話好多人😋😋食得好舒服 環境仲要唔錯✨✨✨朱古力布朗尼窩夫 Half $78💰(8/10)甜品一嚟到 小編既刻心心眼😍😍 因為個賣相好吸引😋😋個窩天仲要大大舊 疊埋一齊🤤🤤真係好想一啖咬落去😻😻仲要仲要係心形㗎❤️❤️啱晒拍緊拖嘅你或者想打卡嘅你去食‼️‼️隔離仲一有球朱古力雪糕 味道同正常雀巢雪糕冇咩分別🙈🙈而窩夫方面就係熱辣辣嘅🤟🏻🤟🏻仲有咬落去係好脆 好足料😚😚小編諗佢應該係即叫即整😻😻而放喺窩夫隔離嘅 有幾塊Oreo✨✨仲有幾舊Brownie👅👅小編超級鍾意食brownie 💛但係略為覺得有少少甜🤏🏻成個窩夫食埋落口 真係會好甜好甜 所以我覺得兩個人share啱啱好🙈🙈小編仲要淨係嗌左半份 都覺得應該兩個人食就啱啱好 如果鍾意食窩夫嘅朋友 應該可以嗌全份😚😚😚😚睇到呢度嘅大家 快啲約朋友去食啦😍😍 小編喺度諗緊下次食抹

#LA POSTRE

朱古力布朗尼窩夫 Half $78💰(8/10)
甜品一嚟到 小編既刻心心眼😍😍 因為個賣相好吸引😋😋個窩天仲要大大舊 疊埋一齊🤤🤤真係好想一啖咬落去😻😻仲要仲要係心形㗎❤️❤️啱晒拍緊拖嘅你或者想打卡嘅你去食‼️‼️隔離仲一有球朱古力雪糕 味道同正常雀巢雪糕冇咩分別🙈🙈而窩夫方面就係熱辣辣嘅🤟🏻🤟🏻仲有咬落去係好脆 好足料😚😚小編諗佢應該係即叫即整😻😻而放喺窩夫隔離嘅 有幾塊Oreo✨✨仲有幾舊Brownie👅👅小編超級鍾意食brownie 💛但係略為覺得有少少甜🤏🏻成個窩夫食埋落口 真係會好甜好甜 所以我覺得兩個人share啱啱好🙈🙈小編仲要淨係嗌左半份 都覺得應該兩個人食就啱啱好 如果鍾意食窩夫嘅朋友 應該可以嗌全份😚😚😚😚睇到呢度嘅大家 快啲約朋友去食啦😍😍 小編喺度諗緊下次食抹茶味❤️❤️

推薦指數🌟 8 / 10 🌟

La Postre (厚福街) (尖沙咀)
⚜尖沙咀厚福街8號H8地下

2021-06-21 360 瀏覽
咁我哋book 左某個星期六嘅下晝.咁我點咗檸檬茶,但檸檬茶勁多油漬.即係正常檸檬茶都有啲油漬,明白嘅.但呢杯就真係好明顯太多,好明顯啲杯冇洗乾淨.叫佢換個杯畀我哋都唔肯.(詳情請見圖片)即係個係個女經理嚟嘅.叫左另一個後生嘅女仔畀杯熱水我哋,朋友畀片佢杯檸水嘅一片檸檬我嚟當檸水.即係算係呀啲苦中作樂嘅,如果肯個杯野飲咁我哋就唔使咁委屈.經理嘅態度唔係好得囉,女經理唔肯換個杯茶.男經理點菜個時,我哋問多兩問,就畀面色我哋睇.有個藍色嘅梳化位係好靚嘅.我哋問可唔可以book 坐喺嗰度.佢話最少三個人book,我哋兩個人唔畀我哋book.我哋入席嗰陣時,藍色梳化位係一直冇人坐.即係就算冇人坐佢都唔肯畀我哋book.服務態度真係麻麻.間餐廳係靚嘅,食物都算抵食,下午茶都係百零蚊.我覺得服務態度真係有改善,對一間咁靚嘅餐廳呢講.嚟打卡就算啦,應該都唔會再來.
咁我哋book 左某個星期六嘅下晝.
咁我點咗檸檬茶,但檸檬茶勁多油漬.

(詳情請見圖片)

即係個係個女經理嚟嘅.
即係算係呀啲苦中作樂嘅,如果肯個杯野飲咁我哋就唔使咁委屈.

有個藍色嘅梳化位係好靚嘅.
我哋問可唔可以book 坐喺嗰度.

佢話最少三個人book,我哋兩個人唔畀我哋book.

2021-06-12
  • 軟殼蟹白汁意粉
2021-06-15 231 瀏覽
📍抹茶麻糬窩夫窩夫中間夾著麻糬,食落有煙韌之餘又有咬口,窩夫上仲有抹茶蕨餅和抺茶雪糕👍🏻👍🏻雪糕幾滑又夠抺茶味,唔會死甜🤤🤤喱個個加分。旁邊仲有紅豆及抹茶醬比大家加上去。
📍抹茶麻糬窩夫
2021-06-14 247 瀏覽
叫咗六碟tapas , 用咗去嗰個138/三碟優惠,幾抵食 . 佢哋嘅signature waffle都好好食. service都唔錯 ,侍應哥哥招呼好好,介紹得好詳細.一間半港式西班牙餐廳 .
2021-06-14
  • 鮮雜果莫希托
  • 仲夏水果茶
  • 芝士蟹餅
  • 青檸香辣凍蜆
2021-06-14 248 瀏覽
中午過嚟食lunch,明明只得幾枱客,門口經理咁啱聽緊電話, 其他員工全部企哂入面唔知做咩,要經理專登放底電話叫入面員工出嚟帶位。叫咗set lunch意粉同熱咖啡,味道不過不失。食完賣單時冇為意唔夠cash, 所以唯有碌卡,一位女員工(長頭髮馬尾黑框眼鏡成面暗瘡)即時大大聲話:「我地食唔夠$100冇得碌卡!一係你叫多少少嘢!」我心諗:已經食飽仲點食得落,同埋新聞唔係已經報道過簽卡唔可以限制最低簽帳金額嘅咩?我問佢:「乜依家仲可以咁樣限制嘅咩?」女員工好肯定咁答我:「係呀,卡公司要求!」我都費鬼事同佢理論, 問佢有冇得八達通俾,佢話冇,咁我話一係依家去ATM拎cash俾你,佢最初話好,叫我放低d嘢抵押。咁我手頭上得銀包同電話,我話放低張八達通俾你,佢又話唔得!之後問我有冇WeChat pay / Alipay / PayMe, 我話有PayMe, 之後佢話ok但隔咗一陣又行過嚟話PayMe壞咗用唔到。。。又問我有冇銀聯,答佢冇,然後佢勁大聲講:「下?咁都冇?」最尾先至肯幫我碌卡。咁我真係冇用大陸付款程式吖嘛,而且你個set lunch連埋加一都係$75姐,講到好似我想食霸王餐咁,一係你

咁我真係冇用大陸付款程式吖嘛,而且你個set lunch連埋加一都係$75姐,講到好似我想食霸王餐咁,一係你係門口貼住cash only囉,呢間嘢一定冇下次。

2021-06-07 3213 瀏覽
Book mark左呢間餐廳一段時間,今日終於約齊人可以開心share,一次過試到多啲唔同既菜式。✨黑松露薯條黑松露醬好好食,聞落松露香味幾濃郁,食落似蛋黃醬再加上淡淡松露味。平時唔太好黑松露既我都覺得不錯,薯條一條接一條食到停唔到口!✨炸魷魚圈炸得唔夠香脆,魷魚圈口感都比較韌,唔喺好咬得開。✨芝士煎蟹餅蟹肉份量唔多,芝士味唔算濃,加上蟹餅食落好似焗得過左龍咁比較鞋口,有點失望。✨黑毛豬芝士麻薯窩夫配鮮果凱撒沙律滿滿的一大碟賣相精緻,見到都覺得豐富。沙律菜新鮮唔苦澀,黑毛豬火腿咸咸地最岩夾埋哈密瓜一齊食,減低油膩感!甜窩夫就食得多,估唔到咸既窩夫都可以幾好味。窩夫出爐熱辣辣,外層香脆內層鬆軟,配埋惹味的芝士醬汁一齊食令人眼前一亮。✨芝士鮮蝦吞拿魚薄餅薄餅夠大塊,面頭鋪滿豐富既配料同埋芝士,所以食落都幾惹味飽肚。Set lunch 可跟餐湯或沙律,味道不過不失。臨走前先醒起還有甜品吃呢,原來是兩件迷你紅豆卷蛋,份量剛好唔會食到太飽。飲品比較一般,一杯就太甜而另一杯就有陣藥水味,認真麻麻地。

✨黑松露薯條

✨炸魷魚圈
炸得唔夠香脆,魷魚圈口感都比較韌,唔喺好咬得開。

✨芝士煎蟹餅

✨黑毛豬芝士麻薯窩夫配鮮果凱撒沙律

✨芝士鮮蝦吞拿魚薄餅

Set lunch 可跟餐湯或沙律,味道不過不失。

飲品比較一般,一杯就太甜而另一杯就有陣藥水味,認真麻麻地。
  • 黑松露薯條
2021-06-06 2277 瀏覽
我發覺自己真的很幸運從網上世界認識了不少知心好友,而在5月尾的這天我終於跟在網上交友一段長時間的鄭大小姐工房 Cheng's Factory主理人艾華斯見面喇!選到大家也方便易找尖沙咀的La Postre來一場午間小聚,位處厚福街尾海藍包門面的La Postre非常搶眼。內裡裝潢不夠門面吸引但也算整潔舒服,星期六的中午剛到達人不算多但到2時後已座無虛席了!想試的朋友緊記訂座,而且在OR訂位更可享9折優惠呢!看罷餐牌後我們決定選三道菜的午市套餐,而套餐可加$15將餐飲轉成特飲,我們分別選上原價$46仲夏水果茶和原價$68的荔枝Mojito,炎炎夏日的時候喝杯新鮮清新的特飲真的非常爽皮,對我來説荔枝Mojito是甜了少許但味道真的十分讚,而且那麼大杯我覺得真心抵飲喔!!三道菜的午市套餐中包括有餐湯或沙律、主菜及是日甜品,我們決定要上一份沙律和一份餐湯來分甘同味,沙律很精彩內附有不少新鮮水果粒,另伴上日式胡麻醬加上爽脆又新鮮的沙律菜,成件事健康得來亦很美味。這天我們得到的餐湯是忌廉湯,忌廉湯質感挺香滑而且味道也不錯起碼不會只有麵粉味收貨了!主菜我們分別點上一份沙律和一份意粉齊齊開心Share

主菜我們分別點上一份沙律和一份意粉齊齊開心Share,艾華斯選了酥炸軟殼蟹忌廉汁天使麵$119,軟殼蟹炸得不油但可以香脆點會更讚,另外天使麵不會糊口加上香而不膩的忌廉汁味道是不錯耶。

而我就盯上了這一客黑毛豬芝士麻糬窩夫配鮮果凱撒沙律$109,賣相極像甜品般吸睛打卡一流啊~

麻糬已被夾進窩夫之中但份量不多要細意品嚐才能吃到,而兩片窩夫之間則放了黑毛豬火腿夾芝士,吃下鹹香可口挺有新鮮感呢!伴碟的鮮果沙律和蜜瓜同樣非常新鮮可口,更讚的是那邪惡的凱撒沙律汁是另上超貼心喔!

而是日甜品我們得到的是玫瑰味的卷蛋,蛋糕口感尚算軟熟但內裏的玫瑰花忌廉對我來說就略為甜膩了點點!
2021-05-30
午餐
用餐優惠
優惠券
2021-06-01 340 瀏覽
環境相當舒適,樓底很高。牆身上的時鐘,像置身哈利波特的場景。播放著西班牙風情的歌曲,Chill下好舒服。📍Beef burger with Black bun($58)黑色竹碳漢堡視覺好吸引,下午茶而言比想像中大份。手打牛肉漢堡味道和質感唔錯,漢堡頗厚身,雖然唔算好juicy,但食落一啲都唔乾身,入面仲夾左兩片蕃茄和沙律菜,不錯喲❤️厚切薯條淋上芝士汁,份量算多,但我喜歡更脆的。📍Smoked salmon spaghetti($58)煙三文魚味道正常,意粉煮得不錯。拌以青瓜、三色椒、沙律菜和香草,炎炎夏日,口感清爽,無負擔。📍La postre fresh fruit moj(➕15)一定要試喲,夏天梳打水透心涼。一次過食埋士多啤梨、菠蘿、蘋果、藍莓舒爽❤️📍Hot Mocha(➕15)☕️menu的啤啤拉花好靚.....朱古力比奶味蓋過,咖啡一般。
環境相當舒適,樓底很高。
牆身上的時鐘,像置身哈利波特的場景。
播放著西班牙風情的歌曲,Chill下好舒服。

黑色竹碳漢堡視覺好吸引,
下午茶而言比想像中大份。
手打牛肉漢堡味道和質感唔錯,
漢堡頗厚身,雖然唔算好juicy,
但食落一啲都唔乾身,
入面仲夾左兩片蕃茄和沙律菜,
不錯喲❤️厚切薯條淋上芝士汁,
份量算多,但我喜歡更脆的。

📍Smoked salmon spaghetti($58)

煙三文魚味道正常,意粉煮得不錯。
拌以青瓜、三色椒、沙律菜和香草,
炎炎夏日,口感清爽,無負擔。

一定要試喲,夏天梳打水透心涼。
一次過食埋士多啤梨、菠蘿、蘋果、藍莓
舒爽❤️

📍Hot Mocha(➕15)

☕️menu的啤啤拉花好靚.....
朱古力比奶味蓋過,咖啡一般。

2021-06-01
下午茶
  • 鮮雜果莫希托
2021-05-31 301 瀏覽
睇相見這裡的西班牙炒飯很吸引,所以來試,我第一次食西班牙炒飯,不知何謂正宗,就味道來說,應該算還好吧頭盤蝦沙律和烤麵包,蝦大大隻很新鮮爽口,麵包好香口,温度微暖,如果熱點會更好主角西班牙炒飯,好大碟,兩個女仔幾乎無可能吃得完,多數要打包飯底是有點海鮮蝦湯的味道,不會很濃郁和鹹,剛剛好,飯的口感不像意大利飯般有點咬口和煙韌,它像是濕飯的感覺,可惜不夠熱,其他材料都像是另外煮好加上去的,所以沒有混和一體的感覺,第一次食這道菜,雖然沒抱有太大期望,但對這味道還是有點失落的飲品叫了cocktail,忘記了名字,看圖片好像很吸引的,但味道像甜藥水,有點難飲這是贈送的甜品焦糖燉蛋,好好食,燉蛋清甜滑溜像雪糕,推介

這是贈送的甜品焦糖燉蛋,好好食,燉蛋清甜滑溜像雪糕,推介
琴日放假去左位於厚福街嘅H8地下,藍色嘅大門深深吸引住我嘅眼球👀·🥘香烤直布羅陀豬肉腸薯仔雜燴配多士 (HKD 88)黃金色賣相唔錯,面頭有半熟蛋加芝士,整體幾香!直布羅陀豬肉腸外皮香脆,鎖到肉汁,薯仔用左黑椒焗香,但略嫌薯仔冇咩味🤣·🥗La Postre 西班牙特色豪華全日早餐 (HKD 128)有黑毛豬風乾火腿、西班牙肉腸、直陀羅豬肉腸、黑松露炒蛋、焗薯仔粒、竹炭多士等等,都真係幾豐富架,味道唔錯,口感好多層次!只是略嫌蛋炒得有點老🤣·🍹鮮雜果莫希托 (+HKD 15)水果Mojito黎講都真係算較甜☺️水果嘅份量都好多,又有得食有得飲!·☕️Hazelnut latte (+HKD 15)呢到嘅hazelnut latte好易入口,面頭仲加左甜甜嘅Cream,hazelnut味好出,個人覺得好好飲,又冇因為冰融化而淡左味,唔錯👍🏼

·🥘香烤直布羅陀豬肉腸薯仔雜燴配多士 (HKD 88)

·🍹鮮雜果莫希托 (+HKD 15)

·☕️Hazelnut latte (+HKD 15)

2021-04-27 617 瀏覽
 La Postre呢間餐廳係賣西班牙菜既,見到佢係外賣自取有65折既優惠,好抵食咁,就試下買翻屋企食😌啲野食平均質素都唔錯,而且有折既話都好抵食👍 1⃣️Tapas Combo(折後:$103)可以揀三款tapas,我就揀左西班牙紅酒蕃茄肉丸、炸魷魚配西班牙蒜蓉醬,同埋黃金蝦球。肉丸紅酒汁既味道微酸,加埋各類椒、洋蔥等等,食落味道濃郁豐富😚炸魷魚就有少少淋左,不過配上佢個講,好好味!個醬唔係好強好嗆既蒜蓉味,而係比較似白汁既質感,好creamy好香。最後個黃金蝦球,好好食!表面係佔滿鹹蛋黃,炸得好脆,質感唔會好淋,而係幾有彈性既😋  2⃣️西班牙海鮮炒飯(2人)(折後:$200)二人份既西班牙海鮮炒飯分開左兩個碗裝,每碗都有滿滿既海鮮,完全多到遮住個底啲飯😳有青口、蜆、蝦,炒飯係有少少濕潤既口感,辣辣地,同啲洋蔥、辣椒、香草一齊炒,食到微微既海鮮既鮮味,好食!  3⃣️辣肉腸薯仔烤雞(折後:$148)烤雞總共有四隻,面頭撒左好多香草,雞肉食落好嫩滑好juicy,而且烤得好香。個底有薯仔、洋蔥、辣肉腸,薯仔同洋蔥都煮得好淋,同雞肉一樣有啲香料既香味,幾入味。  4⃣️西班牙油條(折後:$44)最期待就
1⃣️Tapas Combo(折後:$103)

2⃣️西班牙海鮮炒飯(2人)(折後:$200)

3⃣️辣肉腸薯仔烤雞(折後:$148)

4⃣️西班牙油條(折後:$44)
最期待就係呢個。香港唔係好多地方有得食churros。見到呢度有得食即刻揀左。雖然佢唔係我想像中一條條咁既樣,但係一樣咁好食😍面頭撒滿左肉桂粉同埋糖,炸得外脆內軟,點埋朱古力醬食完全係大滿足!