Kuro Shabu

Kuro Shabu

(已結業)
Kuro Shabu (已結業)
10.1K
drinkdarling
寧願食連所火窩店一人一鍋
drinkdarling
2023-11-01
關注
首先,侍應同師傅係盡左力,有禮貌response。食物擺盤係同menu一樣。但係我地叫左兩個A4和牛餐,一個鹿兒島豬肉餐。每個餐得3樣嘢,一盤配菜,一碟肉(量多),一個飯或者烏冬。無飲品,得茶同水侍應會不斷fill。三個人埋單大概1600,即係每人超過$500。湯底據稱係昆布清湯,不過係無色無味無昆布,連一粒蔥都無。筷子一人一對膠筷子,無另外木筷子夾生肉。菜盤有四分一舊粟米,幾片海帶,一少束粉絲,一片紅蘿白,兩薄片唐揚,三分一束金菇,少少菜。分量好少。肉,話係A4和牛,可能我地唔識食,但真係食唔出。醬,一款係麻胡醬,姐係屋企雪櫃個款。同埋柚子鼓油加少少蘿白同蒽,完。500幾一個人真係唔值得。查看更多
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
火鍋低手
數年後再訪,一般
火鍋低手
2023-07-30
關注
上次2019年12月曾到訪此店,當時覺得牛肉質素很好,點了個贊。2年多後再訪,裝潢、擺設依舊,可是味道退步了。廚師發板晚市仍包括蔬菜拼盤、白飯或稻庭烏冬、甜品,還有4款牛肉,份量足。上湯仍選用昆布及清水,味道清淡。銅鍋器皿特別,可能因為傳熱夠快。由於湯底比較清淡,所以才能嘗到牛內鮮味不夠。4款牛肉有牛肩肉、足外則肉、胸腹肉、裡zhijui肉。價錢雖然沒變, 但食材質量可能降底了。2人光顧,點餐如下:A4黑毛和牛套餐(晚市) x2Wagyu beef A4 standard set𨍭稻庭烏冬加一后,合共HK1,118。查看更多
战阿豆
高品质日式和牛火锅
战阿豆
2023-06-29
關注
🍲Kuro Shabu🚇香港上环荷李活道108号聚贤居地下C铺港铁上环站A2出口步行15min; -这家店给我的感觉很私人化,很温馨,更像一个小会所。-一共四个套餐可以选择,分别是黑毛和牛A4 premium,黑毛和牛,黑豚肉和鸡肉。每份套餐都搭配蔬菜盘,饭或乌冬,昆布清汤锅底,还有一份饭后甜品。-我们点了前两份和牛餐,分别可以吃到肋肉眼,上肩胛肉,牛肩肉,里脊肉,足外侧肉,搭配的两款酱汁是他们家自制的柚子酸汁,芝麻酱,辣芝麻酱。-这家店的和牛采用的是日本鹿儿岛的黑毛和牛,是被誉为日本最好的和牛,而这家店更是拿到了其独家代理的黑毛和牛,黑豚肉以及黑萨摩鸡,可见其食材的高品质和用料的讲究独到。一人一锅的设计,干净卫生,吃得很有仪式感!-上菜时,店员会很贴心的一一介绍肉的部位,并告知开锅后和牛煮5秒左右。和牛的花纹很美,入口的感觉更像是吃雪糕一样丝滑,油脂分布均匀,肉质细嫩,在口中醇厚鲜美,我们在座的每个人在吃到第一口和牛后都纷纷满足得点头。-之后我们又追加了黑豚猪,这个猪肉要涮20秒左右,黑毛猪的口感不是丝滑的是扎实劲道,甚至江湖上流传一句话:“千万别吃鹿儿岛的黑毛猪,因为你吃完后会觉得其他猪肉都不好吃了。”😆-蔬菜拼盘的种类很多,最绝的是玉米,这个玉米可以生吃,清甜多汁,即使下锅也不要煮太久,一分钟即可,玉米粒好爽脆,每一粒都很饱满多汁。下完和牛和蔬菜的锅底变得鲜美,这时候再煮一碗稻庭乌龙面,精髓都汇集于这碗面里了!-最后,来份精美的日式甜品,啊!是一顿完美的晚餐了~查看更多
+ 8
夏樂
伏之選
夏樂
2023-04-30
關注
這個價格吃這些,我真的是醉了週日閒來找吃,千挑萬選,選了這個在上環的shabu店竟然是一大個伏之選! 肉和菜的價格貴,和質量完全不成正比進店沒什麼服務、shabu 不用什麼烹調快五佰,就吃些金針菇、豆卜、白菜、玉米和一片紅蘿蔔!湯是如水一般、所有東西加起來也是完全沒什麼味道!雞蛋都沒有,茶也懶得為你添,因為店內沒人,服務員忙著看手機!醬油是酸的、麻將是辣的 ,完全搞不明白我在吃什麼!結帳時服務員問「味道不合適?」我其實想說,有味道嗎?這個是近期吃過最伏的!:(:(:(:(我想我以後不會再來!也浪費了我期待的一週一探店的習慣!查看更多
glucky
不錯的日式火煱
glucky
2022-12-16
關注
我哋中午去食,坐bar位,環境舒服乾淨。我食咗一個豬肉火鍋,菜都好甜粟米又好食,總括來講都算唔錯嘅,最正就係嗰啲蘿蔔醬汁,同埋芝麻醬少少辣都幾好味。下次可以再嚟。食得都好飽。查看更多
WingShanHo
食物優質 細心服務
WingShanHo
2022-09-19
關注
第一次去呢間高質既日本shabushabu.當晚星期日去,竟然靜到包場咁款,環境都好舒服.一坐低就有位細細粒好瘦既女侍應遞上熱茶及餐牌.我同朋友心大心細,都唔知揀邊款好.好彩個位女侍應為我地推介.食物方面,我地揀左黑毛和牛$298,因為可以試到唔同部位,我地加錢轉左稻庭烏冬.個位女侍應都好細心介紹d醬汁.食到咁上下,果個女侍應驚我烏冬煮太淋,就幫我夾起.而且一路都有執碟,等我地枱面有多d空間,都睇得出佢有留意客人.食到最後,果位女侍應都有問我地食唔食甜品.其實我地都唔知道有甜品.唔知道係本身個餐有定係佢送比我地食.不過有抹茶雪糕作為成餐飯既ending,整體黎講,我覺得服務都唔錯,重點係個女侍應冇鄉音,同埋好溫柔細心,所以好有親切感好滿足。查看更多
A4黑毛和牛
美美30
高質shabushabu 但吾知發生咩事
美美30
2022-09-13
關注
食物質素十分好,和牛滑身搭配個酸汁又唔會太肥,套餐份量吾會太多但食得飽。隻芝麻醬好好味但有點辣,如果吾食得辣既話店員都有比吾辣既芝麻醬,不過就冇咁好食。 服務方面都算ok,店員有問必答,會講比我知食物要煮幾耐。唯毒是不時傳來d野掉來掉去既聲,食一個中聽足成個中,一食完野都想即刻走嘈到耳仔都痛! 有個店員同緊我地傾計冇lala另外一個走過來周圍掉野唔知發咩神經! 會再來但係唔想再係咁😡 希望下次再來果陣野食可以keep番呢個質素,但吾會再系咁嘈🤢查看更多
ymchel
食物唔錯 服務嚇人
ymchel
2022-08-19
關注
食物質素份量唔錯 裝修高檔 但服務態度極不專業 睇返之前食評 原來紅髮女侍應已經有朵 一坐底杯熱茶斟到滿瀉咁滯 好口渴但拎唔起 隔住張bar檯想擺底食物 唔夠手長直接遞俾我哋 之後啲食具又係直接對比我哋要我哋接着😂 兩個人埋單$1000 呢個服務態度真係嚇親 仲要不斷同男同事調情 摸身摸勢 玩電話 講粗口 睇到眼突 唔怪得知星期五都唔使訂位 器皿食具亂放一通 其實食物真係唔錯 好可惜 第一次寫食評 忍唔住 希望老板見到可以改善 咁嘅服務質素真係冇下次 查看更多
YatLamWong
高質素shabushabu
YatLamWong
2022-08-16
關注
這家屬於是懶得在家做飯又想吃的健康一點營養均衡不想太油膩的好選擇價格來講不算太貴 我們在家做飯的成本比在外面吃還要高lunch set在$238-$398之間套餐包括肉(豬/牛)+蔬菜+主食(飯/麵)+甜品之後吃不飽還可以追加dinner set 在$398-$838之間 豐儉由人牛肉是高質和牛。每人一鍋 用的醬油湯底不能說她有多驚艷 只能說吃完很舒服不會有過多負擔適合減肥人士及輕食簡單吃高質素的日式火鍋-全部相無濾鏡-Kuro Shabu (上環)🌟🌟🌟🌟上環荷李活道108號聚賢居地下C號舖查看更多
+ 1
Tsz King 2000
昂貴又不夠飽的午餐
Tsz King 2000
2022-07-29
關注
這一間位於蘇豪區的日本涮涮鍋店, 門面的確非常吸引, 只可惜 物質素和份量卻是令人失望 。平日的午市套餐每人收費, 大概要三百元, 每個套餐只有120克的肉類, 份量的確很少,  就算是套餐的蔬菜也不見得特別豐富。 至於涮涮鍋的湯底嚴格上只是清水, 無論是品嚐豬肉牛肉還是蔬菜也吃不到什麼味道可言 。來自九州的豬肉味道還算不錯, 只可惜A4和牛 質素就不敢恭維 ,完全沒有A4和牛應有的肥美, 全部都是薄薄一片, 坦白說吃完之後毫無感覺可言。就算是同行女士竟然進食之後也覺得未夠飽, 如此價錢品嚐, 如此質素的食物 ,未免過份昂貴吧 。難怪為何全個下午只有一台客人。查看更多
chan.king.man
食物還好 服務🤬
chan.king.man
2022-07-05
關注
一入去就有個紅髮女侍應用澳牛😡既語氣服務態度招呼,另外一個女侍應就有禮貌好多,一間係荷李活道既餐廳,收費中等啦,但我一坐低就同朋友講以為去咗旺角食大排檔,可以係客人前面撳電話都少有,仲要傾電話,同無限粗口。由於第一之食,所以不太清楚份量同野食種類,問紅髮女侍應有咩推介都係話想食肥定瘦,其實睇圖都睇到既,成個過程都好急,因為感覺好似阻住收工,所以都有問過幾點收工。食物還好,但大定都認為唔會再光顧,食放題服務仲好查看更多
hoyan1219
Shabu Shabu
hoyan1219
2022-05-01
關注
Kuro Shabu(上環)位於上環嘅一間日式shabu shabu餐廳我哋今次坐吧枱嘅位置一人一個小鍋環境好乾淨企理我試左黑毛和牛A4 Standard set ($268)套餐包括左以下三款和牛A4黑毛和牛上肩胛肉A4黑毛和牛牛肩肉A4黑毛和牛足外則肉除咗和牛比較新鮮同嫩滑之外其他嘢都普普通通湯底係昆布清湯味道好淡好似清水一樣醬汁就係正正常常嘅芝麻醬同酸汁蔬菜同抹茶雪糕亦無特別個人認為整體而言都無咩特別出色之處查看更多
vanlin0604
超高質shabu shabu🤩
vanlin0604
2022-02-04
關注
黑毛和牛A4 premium set $598 (180g)🍽 主菜~超高質靚A4和牛😋 油脂分佈平均,肉味濃郁,店員會教你大概要放幾秒才是最佳時間~ 入口即溶,真是讓人一試難忘🤭 不過下次想試下充滿油香的A5和牛🤤(追加) 黑毛腩肉 $138 (100g)🍽主菜~肉質軟腍,雖然不能跟入口即溶的A4和牛相比,但比其他餐廳豚肉明顯優勝甜品就...普通得不能再普通 😶總結: 雖然價格稍貴,不過肉質上乘,的確對得起這價錢,而且每人一個鍋,非常衛生,適合疫情下想shabushabu的人🤗查看更多
+ 1
kice101101
不妨一試的和牛shabu shabu
kice101101
2021-12-06
關注
香港幾乎沒有了冬天趁著這幾天比較凍 (其實都係2x度...夜晚才稍為涼一點)的日子搵個excuse 食個shabu shabu 暖暖身上一次無聊遊盪於上環西營盤時發現咗呢間不起眼的日本餐廳簡單的門口佈局更令人懷念日本的小店可惜一直未有衝勁走過來一試直至最近朋友提起上環有一間shabu shabu很不錯傳來的一張相片喚起了心中對它的印象決定真的要來一趟吧!!! openrice 有得訂位, 都真係幾方便選了個星期天, 趁住朋友生日過來一試shabu shabu set 有4款: standard 和牛, premium 和牛, 黑豚 同埋有齊豬牛雞的 omakase set ( haha 幾時開始 omakase 都係指定set, 唔係chef recommendation?)貪心既我哋揀左standard set 同omakase set成枱都係肉   真係超級打卡-able而且質數好唔錯CP 值算得上高烏冬以及其他配菜都好新鮮醬料的調味配搭都看得出當中的認真我哋仲加左枝柚子酒果味濃,入口容易,絕對適合女孩子呢唯一美中不足係service 可以再好DD (例如間中自動自覺為銅鍋加水會比較好呢)同埋甜品係有點失望...可以再加小小心思令成個dining experience 更高分!不過staff 係貼心既, 我哋想影生日相但係甜品無得寫字:(佢送咗個happy birthday 牌同埋一枝靚手月candle 比我地拎住影相 haha 雖然有d gag, 不過我哋都行開memory 即興路線 ~~ 無所謂啦!查看更多
+ 6
Huggya
好像在日本一樣
Huggya
2021-11-25
關注
每人一個小鍋,先上的是醬油湯底和野菜煲,把湯底煮出鮮味來。期待的和牛逐碟上豬肉都有三款,黑毛豬好清甜,無豬燥味,上品。有人喜歡A4和牛,牛味濃一點。但我最愛還是A5, 入口嘅油香久久不散,食落去軟滑無渣,牙齒與牛肉接觸的一剎間真是幸福。查看更多
+ 3