2020-09-11 40 瀏覽
上次黎紗廠見到呢間太多人食放棄咗,今次兩點幾黎到終於有位🤤 餐廳係全自助style,由落單、攞餐具、攞野食到執碟都係自己搞掂。Lunch既選擇都幾多,可以揀餐牌既main course/snack, 亦都可以揀玻璃櫃啲麵包。我地揀咗一份egg benedict, 一個burger同一份炸雞軟骨,飲品就揀咗flat white同mango smoothie。雞軟骨炸得好脆,又唔會硬都咬唔落,配埋蒜味沙律醬好正~Egg benedict係比較常溫既選擇,口味偏清淡,鍾意牛油果同菠菜呢個配搭~Burger係最好食既,舊牛肉漢堡扒超juicy,麵包又夠脆,啲薯條都外脆內軟,唔會油淋淋~Flat white拉花幾靚,味道亦都幾香濃;芒果沙冰味道似盒裝果汁,餐廳冷氣偏凍飲熱飲會舒服啲。我地見到人地碟意粉好正🥺🥺下次再試埋佢先

雞軟骨炸得好脆,又唔會硬都咬唔落,配埋蒜味沙律醬好正~

我地見到人地碟意粉好正🥺🥺下次再試埋佢先
2020-09-11
2020-09-10 34 瀏覽
翻新後的南豐紗廠是文青的聚集地,店舖各有特色,而且是dog friendly哦🐶❤️咁有藝術色彩的地方當然要搵間Cafe嘆一嘆,今日就去左其中一間KOKO Cafe Roaster打卡。餐廳是工業風設計,亮點是有一大座炒咖啡豆機。有選擇困難症既我一定係點食材料豐富的Koko Breakfast($128)😆有腸、煙肉、滑蛋、大啡菇、帶甜的黑炭脆多士、沙律同健康藜麥。各樣食材都非常新鮮,食完好飽好滿足🍽️個湯都好幼滑,值得一贊是店內的食物都注重食材原來的鮮味,無落過多的調味👍自製蕃茄醬意大利粉伴發達芝士🍅($98)意大利粉軟硬適中,自製蕃茄醬酸酸甜甜好開胃而且無咁多味噌,配埋軟滑咸發達芝士味道更有層次😋👍成間店都充滿咖啡香氣,連不是咖啡迷的我都忍唔住叫杯咖啡悠閒一下☕點了mocha同cappuccino, 咖啡味唔會太濃厚,唔落糖都唔會苦澀。Mocha朱古力味亦唔會蓋過淡淡的咖啡香,恰到好處。

餐廳是工業風設計,亮點是有一大座炒咖啡豆機。

自製蕃茄醬意大利粉伴發達芝士🍅($98)

2020-09-09
2020-09-09 29 瀏覽
來到南豐紗廠除了要打卡影相外,大家也可順道試試這間工業風咖啡店,嘗一口咖啡,好好享受周末的悠閒時光。餐廳主要提供西式菜色,除了最大路的All day breakfast 和意粉飯外,還有數款小食可供選擇。我比較喜歡吃意粉,所以點了一份忌廉口味的再加一客雞翼小吃。✨松露油雜菌忌廉扁意粉扁意粉比較闊身,所以每條麵條都能夠沾上香濃的忌廉汁,吃的時候也嘗到陣陣的松露香味,食落也不覺得膩。配料是多種新鮮的菇菌,比想像中豐富呢!跟意粉加配的餐湯飲得出用上了足料菜蔬製作,充滿田園氣息。✨脆辣炸雞翼雞翼外皮烤得香脆,不會太辣,雞肉腌得算入味,是不錯的小吃。✨凍莫卡咖啡咖啡跟朱古力的比例剛剛好,不會只有死甜的朱古力味,咖啡香味也很出。

我比較喜歡吃意粉,所以點了一份忌廉口味的再加一客雞翼小吃。

✨松露油雜菌忌廉扁意粉

跟意粉加配的餐湯飲得出用上了足料菜蔬製作,充滿田園氣息。

✨脆辣炸雞

雞翼外皮烤得香脆,不會太辣,雞肉腌得算入味,是不錯的小吃。

✨凍莫卡咖啡
  • 黑松露野菌忌廉扁意粉
2020-08-30 132 瀏覽
南豐紗廠本來就係文青集中地,當然少不了cafe~ 最開心嘅係寵物friendly,有好多得意嘅狗仔🥰🥰🥰 咁啱我食嘢嘅時候,都有狗仔係我隔離,好開心呀🤗兩個人嗌左三樣嘢,好飽呀🤪慢煮手撕豬腩肉漢堡😋成個burger超juicy,啲豬腩肉好軟淋~ 配埋蕃茄同個sauce,掂掂好!個薯條都食得出即炸!24小時慢煮日式醬油豬軟骨飯😋豬軟骨好入味,又唔會太肥,啱啱好!脆辣炸雞翼😋雞翼唔算辣,就算唔食辣嘅我都handle到!

兩個人嗌左三樣嘢,好飽呀🤪

慢煮手撕豬腩肉漢堡😋

24小時慢煮日式醬油豬軟骨飯

24小時慢煮日式醬油豬軟骨飯😋
豬軟骨好入味,又唔會太肥,啱啱好!

脆辣炸雞翼

脆辣炸雞翼😋
雞翼唔算辣,就算唔食辣嘅我都handle到!
2020-08-22
20 分鐘 (堂食)
24小時慢煮日式醬油豬軟骨飯
脆辣炸雞翼
2020-08-22 70 瀏覽
疫情第三波持續外出食飯的確有少少擔心所以刻意揀d偏遠嘅咖啡店期望衞生會好d估唔到 疫情期間都好熱鬧唯有自己做好d餐枱面明顯有上手的食物碎留低通知過職員幫手抹一抹 兩次都無反應 無問題 自己抹💪🏻 結果😳😲⋯⋯勁污糟😰食物準備好 自行出去pick up取餐時店員好多要求要顧客用餐後 自己將所有餐具送回收集區😔攞乾淨餐具🍴位置又係餿水區旁邊認真建議要重新規劃一下Egg benedict with Salmon $88包脆口、多波菜👍🏻 Cappuccino $36 拉花完美、味道一般 感覺不安 匆匆就走如果早知 轉外賣會比較安心d沒有抗疫感 幾好食都無用好難有下次

疫情第三波持續

沒有抗疫感 幾好食都無用
好難有下次
2020-08-15
2020-08-21 58 瀏覽
一直都有飲呢度咖啡。今次試下個smoothie 咁樣就中伏。Mixed berries smoothie 核多都嚇死人 (圖中相片為3啖既核),味道很酸,要求換mango smoothie, 一口被女店員拒絕 ,態度強硬冷漠 ,令人非常不快, 仲叫我帶番口罩。 如果成杯飲哂 ,個胃唔使要 ,唔會有下次幫襯!😤😤😤

如果成杯飲哂 ,個胃唔使要 ,唔會有下次幫襯!
😤😤😤
Mixed  Berries  smoothie
2020-08-14 79 瀏覽
今日要陪太子上堂,送咗太子上堂,難得有me time, 梗係要好好嘆吓,享受下。想搵個坐得耐嘅地方,就去咗附近嘅南豐紗廠。入面都有好幾間咖啡店,但朝頭早10點去到,得一兩間開咗門開咗門,喺門口大概睇咗個餐牌就揀咗呢間入去。餐廳環境好大,座位之間有好多距離,空間感好好,所以坐得好舒服。咁我就叫咗份koko breakfast 早餐, 再加杯flat white。其實價錢都唔係平㗎,淨係份早餐都要$128 ,不過難得有自由時間,就梗係唔理幾錢啦。個早餐就不過不失,當branch嘅話份量唔算太多,但食完都唔會肚餓嘅。杯flat white就有驚喜,好香,不過就細杯咗啲,有少少唔夠喉。總體來講,呢個價錢主要係食環境同杯咖啡,可以relax下。後尾差唔多中午時間,就越來越多人帶着狗狗嚟啦。所以如果你本身唔喜歡狗狗,或者好怕狗狗吠,咁就唔太適合黎呢度啦。

2020-06-27
$160 (早餐)
  • Flat  white
今日同男朋友去撐枱腳,天氣好好但係好熱,想搵間唔洗露天排隊嘅💛餐廳就諗起the mills~ 係openrice見啲嚟間cafe嘅食物嘅評分都幾高,所以決定就你啦!我地差唔多2點鐘到發現唔洗排隊等~ 太好了~ 嚟間cafe係自助形式,搵到位先叫野食都ok.餐廳出面啲位有啲窄所以就揀咗係餐廳入面食.兩個人叫咗1個慢煮手撕豬肉漢堡,1碟番茄醬意粉伴發達芝士同1份炸雞軟骨(仲有點少得嘅latte)杯咖啡啲拉花幾靚,咖啡味係好香,唔會酸,但就冇乜奶味,應該係咖啡味太香蓋過晒啲奶味.手撕豬肉漢堡啲醬幾好味,酸酸甜甜好開胃.反而啲薯條個人就覺得一般般,因為真係有啲油... 雞軟骨中規中矩,啲蛋黃醬應該係自家製,冇乜酸味反而多咗陣蒜蓉香,但係份量唔多同性價比唔高.最驚喜反而係望落去平平無奇嘅蕃茄意粉.意粉軟硬適中,啲蕃茄醬好香蒜蓉味.cafe聲稱啲醬係自家製,啲醬唔係平時紅色果隻而係橙色,應該係用啲橙蕃茄仔嚟整嘅.配埋發達芝士食,真係好香好開胃!整體黎講主食都幾好味,價錢偏高,主要都係食埋個環境啦~ 有狗仔/鐘意狗仔(我)嘅都不妨一試!

最驚喜反而係望落去平平無奇嘅蕃茄意粉.

)嘅都不妨一試!
Latte
自製番茄醬意大利粉伴發達芝士
炸雞軟骨配蒜蓉蛋黃醬
2020-08-09
10 分鐘 (堂食)
Latte
自製番茄醬意大利粉伴發達芝士
2020-08-01 1558 瀏覽
要數荃灣最hit既文青慢活空間一定非活化後既南豐紗廠莫屬😻偽文青中女妹子去左當中一間café喺疫情下都要好好享受緩慢生活步伐👣飲杯咖啡睇下書 悠閒地渡過一個下午·▪KOKO Breakfast 全日早餐  HKD$128最開心既一定係食all day breakfast,完全能滿足貪心者的慾望🤗 包括 煙肉🥓、腸、大啡菇🍄、藜麥、滑蛋🍳、多士及沙律🥗 特別之處一定係營養價值極高既藜麥👍 將藜麥加入竹炭多士一齊食,增加左口感。食完成個真係好飽,再飲杯MOCHA就更加滿足啦💓·▪24小時慢煮日式醬油豬軟骨配珍珠米  HKD$98用慢煮方式可以盡量保留食材既原汁原味,🐷豬軟骨經過24小時低溫烹調,肉質真的超過軟腍😍 軟骨部分更變成微微啫喱質感,配以濃郁既日式醬油,送飯一流😋 估唔到café都可以做到咁高質既小菜菜式👍·▪炸雞軟骨配蒜茸蛋黃醬  HKD$78雞軟骨炸至酥酥的,小小一粒用來送酒就最適合~▪Café係可以俾大家帶同貓貓狗狗🐶🐱入內ga,咁就可以同主子們一齊嘆返下啦!

要數荃灣最hit既文青慢活空間
一定非活化後既南豐紗廠莫屬😻
偽文青中女妹子去左當中一間café
喺疫情下都要好好享受緩慢生活步伐👣
飲杯咖啡睇下書 悠閒地渡過一個下午

▪KOKO Breakfast 全日早餐  HKD$128

▪24小時慢煮日式醬油豬軟骨配珍珠米  HKD$98

炸雞軟骨配蒜茸蛋黃醬  HKD$78

雞軟骨炸至酥酥的,小小一粒用來送酒就最適合~

2020-07-17
2020-07-29 105 瀏覽
相信大家黎開荃灣應該都一定會去南豐紗廠行吓,作為文青勝地呢度都有好多唔少好有特色嘅咖啡廳同餐廳,最近就同朋友去咗呢一間咖啡廳,質素都唔錯而且環境非常舒適, 同朋友傾偈或者自己來做下功課都唔錯㗎,有時間唔想留係屋企,去下咖啡廳都係一個唔錯既選擇_全日早餐 🥣$128呢度嘅全日早餐有大啡菇、煙肉、炒滑蛋、黑炭多士等等,調味剛剛好,自己特別鍾意大啡菇,非常juicy_Koko 手打牛肉漢堡 $128手打牛肉非常厚身,食落去都有肉汁,配上烤過的麵包非常滿足,旁邊亦有新鮮即炸的薯條_黎到咖啡廳又點可以唔試吓呢度嘅咖啡呢,我就叫咗一樽Cold Brew $52,味道雖然較為淡,但聞落去非常香,朋友對於Smoothie嘅評價都唔錯,真材實料,非常健康

全日早餐 🥣$128
Koko 手打牛肉漢堡 $128

2020-07-26 92 瀏覽
一個人的休閒下午茶位於荃灣 南豐紗廠 出名文青餐廳Koko coffee roaster 工業風 文青餐廳範圍大 而且寧靜 眼見大部分人都一人一張枱開住電腦 攞緊靈感至於我呢 純粹hea下Koko手打牛肉漢堡漢堡外型飽滿有空氣感 包皮脆脆配有番茄蔬菜漢堡醬汁漢堡漢堡先係靈魂 漢堡極之厚入口當然啖啖肉而且配有粗薯條 正西蘭花餐湯入口暖粒粒又creamy 仲飲到有粒粒西蘭花每一啖都有滿足感覺飲品方面當然要飲mocha 先完美一個人玩住電話 享受一個人的時間
一個人的休閒下午茶

每一啖都有滿足感覺

飲品方面當然要飲mocha 先完美
一個人玩住電話 享受一個人的時間

2020-07-24 88 瀏覽
呢間KOKO Coffee Roasters 其實係一間本土咖啡店 #cocoespresso 既延伸品牌,後者已經係港島區駐足超過十年,係中環、上環、灣仔同葵涌已經有五間分店,主打手沖咖啡同自家烘焙.KOKO呢邊同CoCo一樣都係走工業風風格,店內既裝修好原始,座位既空間感不錯,無論係黎嘆咖啡還是辦公都唔會覺得有壓迫感最吸睛👀既莫過於收銀處隔離部炒豆機,成件事感覺好專業,亦反映出呢個咖啡品牌對推廣高品質咖啡俾顧客既堅持同執著,否則以香港呢個快餐文化社會黎講都好難屹立到咁耐仲要有幾間分店🏘.呢度除左咖啡同咸甜pastry之外,仲有提供主食如飯🍚、意粉🍝、漢堡🍔同小食由於係樓上食完午餐🍽無耐,今次幫襯最主要係想試下呢度既咖啡,再點左件pastry配搭******************************✨Cafe latte☕️ ($36)有飲開咖啡都知只有飲black先更能夠試得出咖啡質素,由於呢日唔洗返工唔想飲咁strong,就點左杯latte係yαɴɴy眼中一杯飲品有無拉花並非係必須,最重要既係唔好有姿勢無實際🙍🏻‍♀️ 呢度杯latte除左顯露出咖啡師拉花技巧唔錯之外,奶泡望落

✨Cafe latte☕️ ($36)
係yαɴɴy眼中一杯飲品有無拉花並非係必須,最重要既係唔好有姿勢無實際🙍🏻‍♀️ 呢度杯latte除左顯露出咖啡師拉花技巧唔錯之外,奶泡望落幼細又綿滑,牛奶注入空氣既時間要拿捏得好先做到咁既效果
至於飲落咖啡同牛奶味道既比例都好平均,選用既咖啡豆香濃得黎又易入口,咖啡味道停留係口腔既時間都幾long lasting,唔似連鎖咖啡店咁只有奶水味而無咖啡味🥴
✨Passionfruit Danish ($26)
呢度既pastry items望落比較啞色乾身,唔會令人好有心動既感覺🤭 當日兩點幾見到玻璃櫃既pastry已經所剩無幾
因為慣左嘆咖啡要有pairing food (倒不如話係為食🙈),最後點左Passionfruit Danish,貪佢夠fruity
舊danish咬落去酥皮部分都幾脆身,不過正如前面提及過,大概牛油🧈使用既份量比起出面既少,所以會偏乾身,相對亦會無咁油膩
面頭帶有杏仁片,中間passionfruit果醬酸酸甜甜,配上咖啡整體味道不過不失🧐

👧🏻人均消費:$30-$70
👍🏻味道指數:3.5/5
👍🏻抵食指數:3.5/5
👍🏻環境指數:4/5
👍🏻再訪指數:3.5/5
📍 KOKO Coffee Roaster
地址:荃灣白田壩街45號南豐紗廠六廠地下G09號
⏰營業時間:09:30–19:30 (Mon–Sun & Public Holiday)
2020-07-23 75 瀏覽
最近天氣炎熱放假想帶狗狗出街最好就去南豐紗廠工廈改建商場空間夠大而且又多寵物餐廳選擇餐廳裝潢主打工業風格而且佔地寬廣設有工場自家烘焙以及炒製咖啡豆NITRO COFFEE 冷泡咖啡採用低溫萃取避免酸苦同時保留咖啡甘甜;氮氣咖啡融合冷泡咖啡以及液態氮氣氣泡細緻綿密感覺好似飲緊啤酒咁幾得意炸雞軟骨配蒜蓉蛋黃醬炸雞軟骨口感酥脆配埋蒜蓉蛋黃醬濃稠惹味配埋氮氧咖啡啱哂自製煙豬腩肉配羅勒醬意大利粉煙豬腩肉油脂豐腴甘香相挾薰香輕柔清淺配搭羅勒醬混夾橄欖油濃醇滑順同時輕盈清新KOKO手打牛肉漢堡麵包烘烤鬆脆配搭手打牛肉質感厚實夠哂份量而且質鮮嫩肉汁豐盈超正;薯條粗切即炸金黃通透而且香脆熱辣好食
最近天氣炎熱放假想帶狗狗出街最好就去南豐紗廠

• KOKO手打牛肉漢堡
  • Nitro  Coffee
1K
2020-07-20 62 瀏覽
放假想遠離煩囂享受慢活,當然是去cafe輕鬆一下!cafe更是寵物友善餐廳,主人可以帶同毛孩一起度過慢活時光。環境寬敞,空間感十足,裝潢走工業風格,以水泥設計為主讓店內有著沉靜舒適的感覺。Koko Breakfast ($128)加入了坊間較少見的超級食物藜麥,增加飽肚感又健康!大啡菇juicy,菇味濃郁,口感豐厚。黑色的竹炭多士相當型格,入口味道帶甜,香脆可口。Egg Benedict with Salmon ($88)麵包外層酥脆內裡鬆軟,水波蛋很完美,輕輕戳破水波蛋,蛋黃緩緩流洩,相當誘人!荷蘭醬咸度適中,口感滑順,水波蛋富蛋香且滑溜,菠菜份量多,美味可口。

Koko Breakfast ($128)
加入了坊間較少見的超級食物藜麥,增加飽肚感又健康!

大啡菇juicy,菇味濃郁,口感豐厚。

黑色的竹炭多士相當型格,入口味道帶甜,香脆可口。

2020-07-20 67 瀏覽
好文青既confer shop☕️呢度仲有自家製咖啡豆亦有好多主菜選擇😍All day breakfast $128(煙肉、腸、大啡菇、藜麥、滑蛋、多士及沙律)十分足料😍幾掋食!個腸 煎得好香 似係豬肉腸味 啖啖肉👍🏻滑蛋 名乎其實 又香又滑😚大啡菇 好厚肉 好多汁🤤多士 係脆卜卜的 而且仲係黑色 又特別又好食😋炸雞軟骨配蒜蓉蛋黃醬 $78推薦👏🏻熱辣辣 炸得好脆👍🏻細細粒 好易咬😚個蒜蓉蛋黃醬 味道同雞軟骨都幾夾🤤焦糖咖啡$29咖啡味較重 一啲都唔甜而且聞落仲好香🤩
好文青既confer shop☕️
呢度仲有自家製咖啡豆
亦有好多主菜選擇😍

All day breakfast $128
(煙肉、腸、大啡菇、藜麥、滑蛋、多士及沙律)
十分足料😍幾掋食!

個腸 煎得好香 似係豬肉腸味 啖啖肉👍🏻

滑蛋 名乎其實 又香又滑😚