今晚去了大埔食飯, 天氣太凍....得15度, 真的好想食熱的東西所以來了食步隊火鍋, 說真的, 晚上2 人食這個餐話貴唔貴, 平都不是真的很平....因為其實在家都煮到的即食食物為主....唔係同男人食, 都唔會揀這個步隊鍋, 完全唔健康搵下哩個名來源先知, 原來是以前軍人打仗食的東西, 所以食材主題都是醃製過的即食香腸、罐裝火腿及午餐肉...再加上搭配辛辣的苦椒醬(一種辣的湯)作底。部隊鍋的其他材料還有即食麵、泡菜、焗豆、煙肉、青蔥、起士片、年糕、水餃等。係我眼中是韓式邊爐, 用西式即食食物做食材, 而且湯底都有點過濃過咸....可以少一點苦椒醬 麵質彈牙, 但水餃很難食.....裡面很粉不覺得真材實料但一分錢一分貨, $146 又真的不貴 大埔食肆都只是做一輪, 我們 8:44PM 埋單.....竟是餐廳最後一組客人離開....很誇張呢當時餐廳冇人了.....

部隊火鍋

麵質彈牙, 但水餃很難食.....裡面很粉不覺得真材實料
但一分錢一分貨, $146 又真的不貴
當時餐廳冇人了.....
2016-01-15
2015-12-18 1173 瀏覽
除左太和之外,其實印象中大埔好似無咩真係全店都係韓國style的菜式的食店。由於自己唔係好食得辣,所以平日都唔會自己一個走去韓國style的食店食飯。今日由於同另外三個朋友返學校影畢業相,天氣又凍凍地,所以就決定食下辣野暖暖身!雖然係星期日的午餐時間,但唔見有好多人,唔知係唔係因為天陰陰又落雨所以少人出街呢?所以等左一陣就有位啦~坐左一陣店員就幫我地斟水,我地亦好快決定左食咩。店員隨即送上餐前小食-泡菜,以及餐湯:南瓜湯:由於南瓜蓉都幾多,質地都幾傑身,但又唔會太甜 感覺幾健康!由於唔係個個都食得辣,所以食物當中有辣有唔辣:唔辣的有:芝士紫菜飯卷:份量好夠,比想像中多好多。擺得好靚,亦都唔會一夾就散。唔好睇佢D芝士咁大粒好似好溜,其實佢夾埋D蔬菜味道岩岩好!鐵板韓式芝士豚肉飯: 有好多芝士,唔係話得幾條求求其其咁! 上台時非常熱辣辣牛肉加埋蘿蔔絲同椰菜,炒得幾均勻,食落係甜甜地,唔錯!辣的有:鐵板辣牛肉飯:對比起芝士豚肉飯,呢個就無咁香,辣味都有少少,但上台時都係熱辣辣的韓式芝士海鮮炒年糕:如果辣牛肉飯辣的程度有1,呢個辣的程度係有8!雖然MENU上呢個同鐵板辣牛肉飯都係得一個辣椒ic
由於唔係個個都食得辣,所以食物當中有辣有唔辣:
唔辣的有:
牛肉加埋蘿蔔絲同椰菜,炒得幾均勻,食落係甜甜地,唔錯!

辣的有:
韓式芝士海鮮炒年糕:
如果辣牛肉飯辣的程度有1,呢個辣的程度係有8!
雖然MENU上呢個同鐵板辣牛肉飯都係得一個辣椒icon, 但呢個辣超!級!多!
係食左3份2的時侯我地已經飲晒成支水,所以要留意返!
至於飲品方面,有得揀果汁,但我地就加左果茶(凍+$5/熱+$3)
無論凍定熱,都係唔好飲的!茶味好淡,個橙吉完之後,淨係會飲到橙皮的苦味,成個感覺好怪。
總括黎講,店員服務唔算太好。除左無打招呼,連將食物放係台都唔會講一次個食物名,同客人之間無咩交流。如果以食物份量同質數來說,我覺得是合理,有機會會再黎,但未必係first choice.
2015-11-29
2015-11-03 1171 瀏覽
最近一股寒風吹襲香港,氣溫急速下降,而大埔人同時亦被另一股韓氣吹得火熱。在大埔南盛街新開的韓食店,由韓國人廚師主理。店名 "Kimbap","Kim" 韓文解作 "紫菜",而"bap"意指"飯",合起來就等於< 紫菜飯卷餐廳 >! 店舖面積不大,大概可容納二十至三十人,座位設梳化椅,環境舒適。這天選在平日晚上出外覓食,不用訂位或等位就被安排入座了。入座後,店員隨即送上韓國菜必備的餐前小食 - kimchi 泡菜,酸中帶點微辣,醃得挺入味。主菜還未到,店員主動把已吃光的小盤添滿一次,實在意料之外。💛 炸墨魚配墨魚汁紫菜飯卷 ($56): 以"紫菜飯卷"命名的餐廳,果然名乎其實,翻開餐牌就發現很多不同款式的kimbap。飯卷在長型的白色瓷碟上排列整齊,墨魚汁均勻的沾滿在飯粒上,染成黑卒卒,而餡料就顯得色彩繽紛,包括青瓜絲、紅蘿蔔條、漬物、炸墨魚等,可惜炸墨魚被包在飯團內已變得不脆,若加添傳統kimbap應有的麻油香就更佳。💙 鐵板韓式芝士豚肉飯 ($72): 用熱氣騰騰的鐵板呈上,面層舖滿豐富的芝士,在攪匀時做到起絲的效果,很有罪惡感啊!豚肉經過炒香,加上醃肉醬汁,味道帶點
炸墨魚配墨魚汁紫菜飯卷
鐵板韓式芝士豚肉飯
💙 鐵板韓式芝士豚肉飯 ($72): 用熱氣騰騰的鐵板呈上,面層舖滿豐富的芝士,在攪匀時做到起絲的效果,很有罪惡感啊!豚肉經過炒香,加上醃肉醬汁,味道帶點甜。雖餐牌上標明有一條辣椒的辣度,但實際辣度非常輕微,怕辣的我認為可接受而且挺惹味的
韓式芝士海鮮炒年糕
💜 韓式芝士海鮮炒年糕 ($72): 同樣地在餐牌上獲得一條辣椒的辣度,但相對下辣度比豚肉飯高出幾倍
 在辣味的襯托下,芝士年糕顯得不會太膩,我得不斷飲水解辣呢。海鮮的配料不多,有青口、蝦和魷魚圈。
韓式炸雞 ($98/半份)
💚 韓式炸雞 ($98/半份): 炸雞送上時還燙手的。脆口而不油膩的外皮,內裡的雞肉仍可保持嫩滑,不會很乾身。配上甜芥末醬汁後,味道更佳。無可否認這份炸雞質素不俗,只是說好的韓式風味呢? 伴碟還有些炸薯條。

推介分數:
[ 食品質素不錯,特別推薦鐵板韓式芝士豚肉飯!奈何店員的服務態度有待改善。在沒有詢問的情況下,把我們的餐具收起,而當時尚餘部分食物還未吃完的😔]
2015-10-23
2015-10-03 1353 瀏覽
之前聽過朋友大讚, 一直心思思想黎試~今日就特登黎大埔試食~~中午12:30 店內大約坐左10個人店面唔算太大, 而且有好多位留左比廚房同員工通道.. 可以客納既客人人數唔超過30個湯係免費送既, 係好多南瓜蓉既南瓜湯飲落去真係唔似湯,因為實在太多南瓜蓉啦.. 而且唔太甜 感覺好健康知道自己唔食得辣, 我揀左鐵板芝士烤牛肉飯 $58落左單唔夠10分鐘就上枱真係有好好好多芝士! 仲超級熱辣辣牛肉炒得好香 調味岩岩好 份量一d都唔細, 牛肉片, 蘿蔔絲同椰菜都好充足芝士多而不滯 飯又唔會太油 好正呀~~朋友叫既韓式芝士海鮮炒年糕$62睇個樣以為好辣 因為呢度既menu將食物分左兩種辣度: 小辣同正常辣度, 呢款係屬於正常辣度但係真係可以接受 我食完都唔使飲水~本來會令人好滯既年糕因為配左辣既醬汁 減淡左飽滯感青口同魷魚圈都好新鮮~~因為係午餐 (星期六都有午餐)可以加$5配梨汁, 提子汁, 可樂或雪碧 (單叫$12)我同朋友就試左梨汁~ 好清甜!原來呢度既廚師都係韓國人~~總結: 價錢合理, 味道好, 份量多, 裝修靚以後想食韓國菜都會黎呢度午餐款式唔算太多 但岩食既話又使乜多
之前聽過朋友大讚, 一直心思思想黎試~
今日就特登黎大埔試食~~
中午12:30 店內大約坐左10個人
南瓜湯
湯係免費送既, 係好多南瓜蓉既南瓜湯
南瓜湯
知道自己唔食得辣, 我揀左鐵板芝士烤牛肉飯 $58
落左單唔夠10分鐘就上枱
真係有好好好多芝士! 仲超級熱辣辣
芝士多而不滯 飯又唔會太油 好正呀~~
朋友叫既韓式芝士海鮮炒年糕$62
但係真係可以接受 我食完都唔使飲水~
本來會令人好滯既年糕因為配左辣既醬汁 減淡左飽滯感
青口同魷魚圈都好新鮮~~
梨汁
我同朋友就試左梨汁~ 好清甜!
原來呢度既廚師都係韓國人~~

總結: 價錢合理, 味道好, 份量多, 裝修靚
以後想食韓國菜都會黎呢度

午餐款式唔算太多 但岩食既話又使乜多
2015-10-03
2015-08-29 1314 瀏覽
>鐵板芝士豚肉飯鐵板上幾靚仔,又有特色! 雞粒有咬口,粒粒分明~芝士惹味但又唔滯,豚肉炒得香又飾個醃肉汁又甜甜地好吸引,二者配合啱啱好!>韓式芝士炸雞個炸雞係我食過咁多間,最冇韓式風味,感覺有d hea. 粉漿太厚,但炸得太過太硬太乾身!>海鮮薄餅上次食過芝士海鮮薄餅,食次試"走cheese", 一樣good, 而且我反而鍾意冇cheese 版,依返個東方style ge 薄餅,避免淪為美式pizza~大like!
>鐵板芝士豚肉飯
>韓式芝士炸雞
>海鮮薄餅
  • 海鮮薄餅
2015-08-25 1149 瀏覽
慶幸發掘到ge 新韓菜館大埔真係唔行一排都會發現新大陸,行經大埔墟諗住走入某間涼茶舖飲杯廿四味,就發現有2間新餐廳。反正都係揾食,一於試試。坐低,舖頭細細但格局唔錯,一排梳化位。難有餐廳旨在提供舒適ge進餐環境,多於做多幾枱客為先,要俾like!> 燒牛肉卷擺盤靚仔,10件一啲都唔馬虎!有牛,紅蘿蔔絲,青瓜絲,牛蒡漬,酸蘿蔔() 有錯歡迎更正在下) 足料唔再講,味道仲好good, 更樣配料配搭得好好,各自發揮唔會相互搶foc! good!>韓式海鮮芝士煎餅算先,好大件,而且望落唔會好似好乾爭爭咁,賣相同顏色都好討好!重點係佢連個小火爐上,咁就邊同d fd吹水邊食都唔怕凍晒唔好食,算好貼心ge gimmick! 味道方面,就睇你鍾情脆身定稔身 ge 韓式薄餅,我比較偏向後者,所以呢個我都幾滿意,cheese 勁多, 變相有d 似pizza ,haha but 好味 ge!
慶幸發掘到ge 新韓菜館

> 燒牛肉卷
>韓式海鮮芝士煎餅
2015-08-21 1109 瀏覽
芝士紫菜飯卷$47大埔新開既韓食店💁💁每台都有碟泡菜仔 仲有杯麥茶👍kimbap有好多款👀 特别啲既有炸墨魚墨魚汁飯卷/炸豆腐 一板有十件 T字形咁上都幾壯觀嫁😎 料仲有過飯🙆 芝麻好香喔😋 建議同frd share試多幾款😁😁友人點的韓式冷麵呢條街越黎越多野食😍 前面直行轉右就係 #琛仔小廚 嫁啦😍😍

芝士紫菜飯卷$47
大埔新開既韓食店💁💁
每台都有碟泡菜仔 仲有杯麥茶👍

友人點的韓式冷麵
2015-08-13 1140 瀏覽
最近發現大埔南盛街開了一家新的韓國料理店,好像附近很少吃韓國菜的,決定晚上去試試看。餐廳外面裝修簡約,不是非常傳統那種韓式料理店。因為前一天晚上訂了座位,我們8點鐘到了直接可以入座。餐廳裏面不大,晚餐時分基本上沒有空位。看了餐牌,菜式走的是與school food類似的風格。既然這家店的店名有Kimbap,相信Kimbap是必點的菜之一。Kim韓文的意思是紫菜,Bap是飯的意思,合起來就是紫菜飯卷。這是韓國人常吃的東西,皆因每位韓國媽媽都會做。我們點了烤牛肉紫菜飯卷。味道很贊,飯軟硬適中,不會太干,牛肉加腌蘿蔔味道恰到好處,就是麻油味少了一點!我們還點了鐵板芝士豚肉飯。這個真的是意想不到那麽好吃!!這道菜有點微辣,豚肉味道很夠,加上芝士吃在口裏是一種享受!加上放在鐵板上,熱氣騰騰,可以拉出芝士絲來。雖然很有罪惡感但是真的很好吃哈哈最後我們還點了半份韓式炸雞。裏面除了炸雞還有炸年糕和薯條。咬一口覺得不會太油,雞肉不會炸得很干,配上辣醬味道不錯。來之前有看過網上評論,但好像不太正面。我去吃的時候也沒有抱有很大期望,但是吃完覺得還是要寫篇Blog來分享一下,因為我覺得味道很好,值得去試試看喔
看了餐牌,菜式走的是與school food類似的風格。
烤牛肉紫菜飯卷
韓式炸雞
來之前有看過網上評論,但好像不太正面。我去吃的時候也沒有抱有很大期望,但是吃完覺得還是要寫篇Blog來分享一下,因為我覺得味道很好,值得去試試看喔!♥
2015-08-12
烤牛肉紫菜飯卷
韓式炸雞
2015-08-08 836 瀏覽
壽司都正宗(食咗牛肉味和吞拿魚味),即包,將蘿蔔,青瓜切絲…睇到份心機和精緻。不過個份海鮮煎餅就太重麵粉味,唔會再叫! 唯一好的就係佢係熱住上。。咁就可以保持個熱度。。。本來想試埋佢個冷麵,不過太飽。。下次啦!重有一樣嘢就係佢們通風做得嘛嘛地。。坐係度不停聞到油煙味…

本來想試埋佢個冷麵,不過太飽。。下次啦!

重有一樣嘢就係佢們通風做得嘛嘛地。。坐係度不停聞到油煙味…
吞拿魚壽司
老闆在做壽司
餐牌
煎餅
吞拿魚壽司
老闆在做壽司
  • 壽司
2015-06-19 886 瀏覽
裝條很有韓國味道, 地方不俗, 看得出新裝條不久, 人手不太足夠, 廚師都是韓國人, 侍應則是香港人.餐牌有很多顏色label紙代表沒有得點的菜. 菜牌本來已經不算太多的菜式, 於是更少了, 最離奇是連可樂都欠奉, 但有雪碧.我不能吃辣, 點了個炒粉絲, 由於是鐵板的關係, 很多痴底, 粉絲不算多, 痴底後又少了, 女士勉強可以吃飽, 但太多醬汁, 有一pat的感覺, 放入三色椒是我喜歡的, 但如果不吃三色椒就幾乎沒有伴菜了, 只可齋吃粉絲.能吃辣的朋友點了泡菜飯, 去慣韓國的他仍然幾乎吃不下, 辣得飛起, 唯有不停喝水, 水杯不大, 水很快喝光, 想叫侍應添水, 但侍應忙不過來, 叫了3次才來添, 朋友辣得乾等.吃完後竟然去了第二家店再吃一頓, 因為份量實在不夠. 多叫一個又不想, 沒有什麼想吃了.這家店應該不會再回頭了.
韓式炒粉絲
泡菜炒飯

這家店應該不會再回頭了.
2015-06-16