住在觀塘, 已試了不少觀塘工廈內之餐廳, 除了觀塘工廈, 宜安街也有不少食店雲集, 我通常都是去吃美味小炒,  好久冇去, 今天心血來潮, 又記起有一新的餐廳, 再見食評不差, 便抱著試的心態, 但一入去只見一枱客, 有小小後悔, 但湯一上桌, 對它信心回復, 我們點了一 $168 的安格斯牛肩扒餐 ,選了蘑菇湯, 是第一個驚喜, 味道不比一些貴價餐廳差, 我們再加一個湯 ($14) 超值,  另 order 了 $80 蜆肉天使麵香草汁晚餐 ,  選了羅宋湯, 這是另一驚喜, 他們將牛助條及什菜切粒於湯內一味香濃, 另一驚喜:  主菜安格斯牛肩扒, 肉味已值回票價不用多說, 伴碟配菜都用心. (他們也提供澳洲西冷靜$98, 安格斯西冷$288)一家三口, 3 湯, 2主菜, 1 小吃, 2 即磨咖啡, $300 冇加一, 好味又經濟, 一定再回來
蘑菇湯
蜆肉天使麵香草汁
瑞士汁雞翼
安格斯牛肩扒

題外話/補充資料: 店雖沒有華麗的裝修, 但店員有禮貌又用心, 食物有水準
2015-08-08
蘑菇湯
  • 羅宋湯
  • 安格斯牛肩扒
2015-07-03 460 瀏覽
剛病好不久,約了友人吃午飯,不想讓腸胃負擔太重、卻又不想吃粥 (OK 我知真的是十個麻煩),來到宜安街這邊,看這店標榜自己沒下味精,倒也值得一試?午餐連餐湯及餐飲,不算太有亮點,主菜選了這個蝦汁煙三文魚扁意粉,蝦汁大概是龍蝦湯一類,醬汁不太稠,入口也帶有微微的蝦鮮味,吃得出是下過心思,不是把罐頭湯倒下去煮便是;煙三文魚的分量也不少,撕得細碎,吃起來也方便,扁意粉煮得 al dente 相對沒那麼難,而這裏也的確做到了,吸了醬汁也是相當不錯。倒是面頭的 pesto sauce,香氣清新,入口卻沒啥味道,再稍稍調味的話,也的確能豐富 pasta 的味道呀。午餐的價位大約 $70 - $100,人客不多,看得出是家誠意的小店,而且侍應的態度也非常好,可以再來!

蝦汁煙三文魚扁意粉

蝦汁煙三文魚扁意粉
2015-06-10 368 瀏覽
這餐廳標榜不加味精及色素, 吸引到不少人光顧, 午市也頗多人味精偏淡, 松露香欠缺, 但雞肉份量多, 食極都有龍蝦汁味濃郁, 三文魚份量亦足兩者意粉都不夠咬口, 但這價錢可接受只是水吧出餐飲的速度太慢, 意粉已食完餐飲要催促才有
松露什菌雞肉意粉
味精偏淡, 松露香欠缺, 但雞肉份量多, 食極都有
三文魚什椒蝦汁扁意粉
龍蝦汁味濃郁, 三文魚份量亦足

兩者意粉都不夠咬口, 但這價錢可接受
只是水吧出餐飲的速度太慢, 意粉已食完餐飲要催促才有
2015-05-27
松露什菌雞肉意粉
三文魚什椒蝦汁扁意粉
2015-02-05 556 瀏覽
去左觀塘, 行到宜安街, 見到有新店就入去試下。佢講明吾落味精, 連雞粉都吾落, 真係難得。同太太2人, 叫左1個飯, 1份龍利魚餐。牛尾飯份量幾好, 有5,6件牛尾, 牛味好香, 個汁味道同牛尾好夾。龍利魚上枱時十分驚喜, 因為出街食龍利魚, 都只係魚柳, 而且仲係雪藏, 一陣雪味。原因呢間餐廳個龍利魚係原條, 煎得好靚, 好完整。廚師煎魚功架一流2份主菜都喜出望外, 食完主菜, 當然要試埋甜品。梳夫里一攞到來, 已經聞到好香蛋白香味, 個賣相仲好得意tim!食落味道都好好, 吾太甜, 好香, 夠熱夠新鮮。食完後, 攞左張餐廳卡片, 原來大廚之前係四季酒店做, 吾怪得味道十分好。而且食到真係無味精同雞粉。
去左觀塘, 行到宜安街, 見到有新店就入去試下。
佢講明吾落味精, 連雞粉都吾落, 真係難得。

同太太2人, 叫左1個飯, 1份龍利魚餐。
牛尾飯
龍利魚

2份主菜都喜出望外, 食完主菜, 當然要試埋甜品
梳夫里
一攞到來, 已經聞到好香蛋白香味, 個賣相仲好得意tim!

食落味道都好好, 吾太甜, 好香, 夠熱夠新鮮。
牛尾飯
龍利魚
梳夫里
卡片
  • 梳夫里
  • 牛尾
  • 原條龍利魚
2015-01-18 552 瀏覽
岩岩放完工,行經觀塘睇下有乜好野食,比我發現左有間新野,咁我就入去試下丫,入到去個環境氣氛幾好,唔係咁多人,咁我坐低叫左個什錦海鮮飯(見個價錢都ok),落左單無耐個湯好快就到,飲落無味精,好鮮甜,再等多一陣,個海鮮飯終於黎喇,食落好足料同好好多芝士,滿足到我呢d 好芝士既人,下次會叫多幾個朋友仔去試下
2015-01-18
2015-01-08 509 瀏覽
去觀塘食飯,kelvin's kitchen都係我用餐好去處之一。餐廳環境乾淨而且唔會坐得太逼。上菜速度亦唔慢,點完菜無耐就上左餐湯。今晚既餐湯好似係…粟米火腿湯之類?總之都唔錯,幾好飲。飲完湯無幾耐就上主菜。我點既係黑松露什菌雞飯:非常足料,份量又夠大,同埋雞肉無雪味,好好食。至於我媽點既係和風豚肉炒烏冬,媽媽話唔錯,下次會再點。Waitress既態度好好,好有禮貌。
餐廳環境乾淨而且唔會坐得太逼。
Waitress既態度好好,好有禮貌。
2015-01-08