2017-02-01 298 瀏覽
睇我既頭象就知道,我好鍾意草泥馬,無意中發現原來灣仔有間雪糕店,以草泥馬為主題,好多草泥馬既佈置,咁當然要黎朝聖啦。間舖細細間,坐位及企位只有幾個,但設計好靚好精緻,睇見店主兩人默默經營打理呢間小店,有種幸福感。叫左個應該係長期期間限定既草泥馬芭菲,南美藜麥草泥馬曲奇超可愛,但食落有d痴牙,用糖整成既綠色草棚好有心思,雪糕有牛奶同抹茶混搭,狀態唔易溶,保持口感,牛奶奶香不算太濃,抹茶味較突出,最底下有脆米,夠脆唔淋。餐廳位置都幾靜,但平日夜晚都有唔少熟客黎食,可見雪糕水準都唔錯,又靚又大杯,幾抵食。
,好多草泥馬既佈置,咁當然要黎朝聖啦。
,最底下有脆米,夠脆唔淋。
草泥馬芭菲
草泥馬芭菲
2017-01-23 281 瀏覽
返返下工突然之間想食杯雪糕原本諗住去麥當勞點知間麥記竟然無雪糕賣就去左呢間食雪糕入面個環境好清靜好悠閒如果有時間既可以係到坐下同朋友傾下計係個唔錯既選擇佢仲有啲書比客人睇下咁我就嗌左個雪糕加白玉等左一陣好快就有得食個賣相好靚聞到有好香嘅伯爵茶味個雪糕就係正常雪糕😂咁係落個伯爵茶之前就緊係要試左一啖個雪糕先喇輕試左一啖我覺得個雪糕就平平無奇唔係好夠香我覺得唔夠奶味之後就落埋個伯爵茶落完之後食就多左陣茶香味不過就唔算好突出我覺得普普通通喇最後走左之後先醒起漏左粒白玉無得試
返返下工突然之間想食杯雪糕

最後走左之後先醒起漏左粒白玉
無得試

2017-01-23
2017-01-21 172 瀏覽
呢間雪榚店好友介紹,店在一個比較冷清嘅角落,店面西式簡潔,入內地方唔大,白色主色加淺木傢具,好簡潔嘅西餐廳,四處都有草泥馬嘅裝飾,女生一定喜歡呢種西餐廳!草泥馬葩菲(抹茶雪榚$52)好靚嘅賣相,抹茶軟雪榚軟雪榚非常香濃,好濃嘅抹茶味,又唔會苦澀,正!上面嘅藜麥餅乾脆脆,增加脆脆口感,加啲黑糖蛋糕塊,軟軟甜甜,馬卡龍曲奇可愛,好香牛油味又鬆脆!好味!Earl Grey Affogato($30)朋友食,賣相靚,食咗一啖,不過我個抹茶太強,食唔出味道,朋友講好似食緊奶茶!食物好味,店員斯文有禮,適合傾偈談天嘅地方!
食物好味,店員斯文有禮,適合傾偈談天嘅地方!
2017-01-05
2017-01-15 153 瀏覽
草泥馬芭菲 (牛奶味$42 )哈哈🙊其實係因為隻草泥馬咁得意而去食😚結果就中伏了🙄同朋友一致認為M記雪糕味😲雪糕質地好企身,唔太軟滑👎🏻toppings都係普普通通👐🏻唯一係個藜麥脆脆增加左d口感👄收$42呢個價簡直揾笨😓
草泥馬芭菲 (牛奶味)
草泥馬芭菲 (牛奶味$42 )

2017-01-12 167 瀏覽
草泥馬芭菲 (Milk $42)👅好cute cute既港女雪糕😆😆呢個係季節限定,有藜麥脆脆增加口感🤓🤓塊藜麥曲奇就正正常常咁都幾香口🤗最失望居然係啲雪糕🙁🙁🙁呢個牛奶味雪糕係同M記雪糕一樣味🤔只係無M記雪糕咁稀身😕試左一次就算啦👋🏼👋🏼👋🏼
草泥馬芭菲 (Milk $42)
​聖誕節嘅利東街有特別濃厚嘅聖誕氣氛,六點半後陸續有得睇飄雪。未到時間之前,睇附近坐下食下野等吓時間過。聽講有一間專賣雪糕嘅店舖有特色之餘味道亦唔錯,走過來唔需要10分鐘。 見到佢有一款雪糕有草泥馬曲奇,而且聖誕節又有特別版,聖誕特色雪糕仲有聖誕扣針送⋯可以當係聖誕禮物!$78 京都宇治抹茶雪糕溝埋牛奶雪糕,仲有草泥馬曲奇添! 另外有星星朱古力糖飾,朱古力草棚,黑糖雪糕和日本香脆米🍦宇治抹茶味道好濃郁,甜甜地,味道夠正宗。不過如果成個都係抹茶味嘅話就會有少少膩,溝埋牛奶雪糕清清地就更加好味。上面隻草泥馬曲奇裏面有小小麥,增加口感而且不會過甜,幾健康。星星朱古力糖飾,朱古力草棚其實都係小配件,令食緊雪糕嘅同時增加硬性口感。黑糖蛋糕就軟林林,少甜,整體配搭特別不沉悶。 底部就有香脆米,有少少鹹味,食完甜野食返小小鹹味中和,已經飽晒。朋友就揀咗咖啡+牛奶雪糕Affogato阿法奇朵$30 牛奶雪糕份量都幾多,所以價錢抵食。牛奶雪糕比較挺身所以加有熱力的咖啡漿亦唔會溶解得好快。我就唔識嘆咖啡,不過都飲到唔會好苦澀,兩者味道匹配。 $100左右,食到兩款雪糕甜品,可以堂食或外賣,好多草泥

聖誕節嘅利東街有特別濃厚嘅聖誕氣氛,

六點半後陸續有得睇飄雪。

未到時間之前,睇附近坐下食下野等吓時間過。

見到佢有一款雪糕有草泥馬曲奇,

而且聖誕節又有特別版,

聖誕特色雪糕仲有聖誕扣針送⋯可以當係聖誕禮物!$78

京都宇治抹茶雪糕溝埋牛奶雪糕,仲有草泥馬曲奇添!

另外有星星朱古力糖飾,朱古力草棚,黑糖雪糕和日本香脆米🍦

宇治抹茶味道好濃郁,甜甜地,味道夠正宗。

不過如果成個都係抹茶味嘅話就會有少少膩,

溝埋牛奶雪糕清清地就更加好味。

上面隻草泥馬曲奇裏面有小小麥,

增加口感而且不會過甜,幾健康。

星星朱古力糖飾,朱古力草棚其實都係小配件,

令食緊雪糕嘅同時增加硬性口感。

黑糖蛋糕就軟林林,少甜,整體配搭特別不沉悶。

朋友就揀咗咖啡+牛奶雪糕

Affogato阿法奇朵$30

牛奶雪糕份量都幾多,所以價錢抵食。

牛奶雪糕比較挺身所以加有熱力的咖啡漿亦唔會溶解得好快。

我就唔識嘆咖啡,不過都飲到唔會好苦澀,兩者味道匹配。

$100左右,食到兩款雪糕甜品,可以堂食或外賣,好多草泥馬配件啊😹

Kafulin Gallery

灣仔巴路士街17-21號樂景大樓地下4號舖
2016-12-25
3 分鐘 (堂食)
2016-12-30 264 瀏覽
💚💚💚💚💚草泥馬 草泥馬~其實都唔知點解呢隻野要叫自己做草泥馬🤔有呢塊草泥馬餅插係抹茶雪糕上係的確令我幾開心既💚草泥馬芭菲 $52芭菲可以揀牛奶雪糕/抹茶雪糕/Mix身為抹茶控既我當然一黎就睇中抹茶味🍵 我是專一的🐴雪糕既抹茶味都幾濃又幾滑加埋旁邊重有楓樹糖藜麥脆脆,下面有黑糖蛋糕🍰口感十足 亦夠足料😋食飽飽🤓最最最吸引都係塊草泥馬餅,值得瘋狂同佢影相😎另外重有紫薯latte牛奶雪糕雪糕如果再濃d就好有得自己淋紫薯汁 幾好玩😋不過都係鐘意抹茶芭菲果杯多d😋
💚💚💚💚💚

草泥馬 草泥馬~
其實都唔知點解呢隻野要叫自己做草泥馬🤔
有呢塊草泥馬餅插係抹茶雪糕上係的確令我幾開心既💚
草泥馬芭菲 $52
芭菲可以揀牛奶雪糕/抹茶雪糕/Mix
身為抹茶控既我當然一黎就睇中抹茶味🍵 我是專一的🐴
雪糕既抹茶味都幾濃又幾滑
加埋旁邊重有楓樹糖藜麥脆脆,下面有黑糖蛋糕🍰
口感十足 亦夠足料😋
食飽飽🤓
最最最吸引都係塊草泥馬餅,值得瘋狂同佢影相😎

另外重有紫薯latte牛奶雪糕
雪糕如果再濃d就好
有得自己淋紫薯汁 幾好玩😋

不過都係鐘意抹茶芭菲果杯多d😋
  • 草泥馬芭菲
2016-12-21 719 瀏覽
🏠這間位於灣仔橫街窄巷裡的一個小角落。今天公司冬至放下午,和同事吃過午餐後,慢慢悠閒的閒逛,不經意間看見這間新開的雪糕小店。被門口幾張海報吸引了,於是和同事就膽粗粗的走進去了。裡面有很多可愛的草泥馬擺設,牆上也掛了不少草泥馬的照片和介紹等,幾得意!❤️給人一種很relax和warm的感覺。只有五張椅子供客人坐一下吧! 我點的焙茶味軟雪糕好好味,微甜的軟雪糕質感細滑,奶味濃郁但又帶微微苦澀的焙茶味,正合我的胃口😋😋。另老闆也非常好,他看見雪糕筒爛了,主動換過一個給我們。👍🏻 *** 🍦京都宇治焙茶軟雪糕筒 $29 評價:8.5/10朋友點的伯爵茶軟雪糕,軟雪糕質感細滑,奶味濃郁。配上熱烘烘的伯爵茶,淋上雪白的雪糕上,馬上呈現啡色的條紋。高溫的茶把部分的雪糕融化了,頓變奶茶味的醬,彷如進食奶茶味雪糕!又冷又熱,好正!😋😋。 *** 🍦Earl Grey Affogato $30 評價:8.5/10 支持小店,會再來!

***

🍦京都宇治焙茶軟雪糕筒 $29

評價:8.5/10

***

🍦Earl Grey Affogato $30

評價:8.5/10
支持小店,會再來!
2016-12-21
$29.5 (下午茶)
2016-12-19 290 瀏覽
有一次經過老公返工既地方,發現這間雪糕店, 但當日未有機會嘗試.過了個多月終於再有機會來到這附近, 已經同老公講留肚, 食完飯要試試這家抹茶雪糕雖然這家店是賣北海道牛奶軟雪糕及京都宇治抹茶軟雪糕及其他日式茶類.但店的裝潢不像日式, 反而在玻璃窗上貼上世界地圖的剪影. 有點像外國的餐廳一開始是給抹茶軟雪糕吸引了, 所以今天就想先試抹茶雪糕的味道如何店內只有幾個座位, 我亦打算買完就走, 所以沒有在店內逗留很久還是新張期間, 所以軟雪糕正以優惠價錢発売中. 簡簡單單的點了抹茶軟雪糕 ($29)由於店員只有一至兩位, 收銀及出單當日都由同一位店員負責, 所以稍微等了一會兒.店員把雪糕遞上, 接上手後我不禁做了一個表情~"嘩" 雪糕足足有5個圈之多, 份量十足呀.份量雖然是重要, 但味道才是靈魂!先嚐一口, 抹茶味很濃, 但不會過於苦澀, 甜度剛好, 有抹茶的餘香, 軟雪糕亦夠滑.我一邊品嚐, 一邊跟老公說:好味!!雪糕筒是普通的筒而不是waffle, 沒甚特別.一個人吃完整杯會很飽, 飯後跟老公Share就剛好, 亦可以減低罪惡感如此份量只需$29實在抵食, 就算回到原價$32, 也絕對會再

還是新張期間, 所以軟雪糕正以優惠價錢発売中.
簡簡單單的點了抹茶軟雪糕 ($29)
抹茶雪糕

店員把雪糕遞上, 接上手後我不禁做了一個表情~"嘩
" 雪糕足足有5個圈之多, 份量十足呀.
份量雖然是重要, 但味道才是靈魂!

我一邊品嚐, 一邊跟老公說:好味!!

雪糕筒是普通的筒而不是waffle, 沒甚特別.

如此份量只需$29實在抵食, 就算回到原價$32, 也絕對會再Encore. 只是位置有點偏遠.
2016-11-25
5 分鐘 (外賣自取)
$29 (宵夜)
抹茶雪糕
2016-12-04 414 瀏覽
If you love a pure, velvety matcha ice cream and don't feel like waiting 30-45 min at Via Tokyo in Causeway, this is the place for you. We ordered the matcha ice cream with mochi balls and azuki. Ice cream was just-right in terms of sweetness and creaminess. Honestly the taste is almost identical to Via Tokyo (saw ) Also a very chill spot with a good vibe and kind and attentive staff.  Relatively unknown as of now, so no wait at all, and a place to sit - a rarity in Hong Kong!
2016-12-01
$35 (其他)
  • Matcha ice cream
2016-12-02 394 瀏覽
開了數月,終於黎捧場,舖面細細嘅小店,只有六張高櫈三張枱,店內貼有旅遊景照片,亦有雜誌供看,我坐近窗位置望街景,悠閒feel。難以抵擋抹茶魔力,試個草泥馬芭菲抹茶雪糕滿滿的夠哂份量,有草泥馬造型嘅曲奇,加入有益嘅藜麥好有口感,偶爾食到鹹味令味道層次提升不少,雪糕以宇治抹茶製造,甜中帶點甘苦,係我至愛嘅味道,亦有一點點藜麥,令濃厚雪糕中有些咬口,好特別,食到最後有黑糖蛋糕粒,略嫌甜,而且全被雪糕浸透,只有口感食不出味道,已告知老闆有待改進。
2016-11-29
$50 (其他)
2016-11-20 421 瀏覽
在網上見倒新款草泥馬芭菲,被牠/它可愛的外表吸引住,咁岩經過,介紹比朋友之餘又再度光顧。星期日3:00pm去到, 好多人幫襯呀,之前曾在U Food見過Kafulin專訪,食客都聞風而至。幸好大部份食客都是外賣雪糕,所以我就可以坐下慢慢歎……店舖多了精緻擺設和書櫃。書櫃內,擺放著有關旅行的書籍,雜誌及灣仔景點指南……以旅遊為主題的店舖具個人風格。草泥馬芭菲,香滑的牛乳雪糕加上不同配料,除了賣相可愛外,為雪糕加添了豐富的口感。配料有脆脆的楓糖藜麥,藜麥草泥馬曲奇,黑糖蛋糕和馬棚形狀的馬卡龍。藜麥曲奇,脆脆的不太甜又有咬口,藜麥脆脆夠晒健康,馬棚形狀馬卡龍充滿杏仁味。朋友叫了牛乳味Premium cone, 配料有十勝紅豆,綠茶蕨餅和白玉丸子。朋友給我淺嚐,我喜歡綠茶味頗重的蕨餅,十勝紅豆連白玉丸子,味道很match。餐牌還新增了芝士蛋糕,決定下次再來試試蛋糕和品茶,相信亦是雪糕以外的不錯選擇。

星期日3:00pm去到, 好多人幫襯呀

餐牌還新增了芝士蛋糕,決定下次再來試試
蛋糕和品茶,相信亦是雪糕以外的不錯選擇。
2016-11-20
5 分鐘 (堂食)
  • 草泥馬芭菲
2016-11-16 375 瀏覽
午飯後,在附近找甜品吃;磊經過這家雪糕店,今天終於可嘗嘗了。 店子很小,就幾張小bench挨在櫥窗邊上,但小店很特別,帶著東京小Café的內裝,但卻佈滿了很多南美洲動物的照片及世界地圖,看來店主也是個旅行家。 看著看著,我的雪糕做好了,是店的signature 口味,premium cone。 扭紋雪糕是北海道軟雪糕加日本培茶,極其香滑可口。 配料是紅豆蓉及和果子,topping把雪糕的甜味帶得更輕鬆一些,層次也更豐富一些。 店內放著第三世界的音樂,看著南美的相片,吃著日式的雪糕,自己也在發去旅行的白日夢...
2016-11-16
  • Premium cone
地點: 灣仔巴路士街17-21號樂景大樓地下4號舖 交通指引: 港鐵灣仔站 A3 出口, 步行約6分鐘 電話: 3709 8434 轉角遇到讓人幸福的北海道牛奶抹茶冰淇淋 在灣仔的壅擠街道上,瞥眼看到這家抹茶冰淇淋店。我是超級抹茶控,看到抹茶冰淇淋就想嘗試,剛好這家店剛開張,價位也不貴,又有一點小優惠,就毫不猶豫走進去。 這家店的吉祥物是草尼馬,到處都是關於草尼馬的佈置。 草尼馬看路人~~~~ 草尼馬小掌櫃~~~ 因為時間的關係,我沒有點招牌-草尼馬巴菲(Llama Parfait),只點了 北海道牛奶冰淇淋+宇治抹茶 綜合冰淇淋。 冰淇淋是用荷葉邊的甜筒裝載,牛奶冰淇淋香香濃濃的,超級好吃;抹茶部分則是清爽,還有一份奶香,都是我喜歡吃的口味,吃起來很爽口,不會黏黏膩膩,也不會感覺糖分過多,非常非常好吃,讓人邊走邊吃,眼睛都笑成一條線了。 超級推薦!下次要吃純抹茶的冰淇淋,還有阿法奇朵(Affogato)~~~~
地點: 灣仔巴路士街17-21號樂景大樓地下4號舖

交通指引: 港鐵灣仔站 A3 出口, 步行約6分鐘

電話: 3709 8434

轉角遇到讓人幸福的北海道牛奶抹茶冰淇淋

這家店的吉祥物是草尼馬,到處都是關於草尼馬的佈置。

草尼馬看路人~~~~

草尼馬小掌櫃~~~

• 北海道牛奶抹茶冰淇淋
2016-11-08 284 瀏覽
自從喺台灣成日食抹茶之後 成個人就好似突然變咗抹茶控咁🍵 返到嚟香港都繼續搵抹茶嚟食👅-今次誤打誤撞去咗Kafulin 更負碌咁撞正佢地一星期一次嘅焙茶👅可能好多人都識抹茶 但唔知焙茶喺咩黎 其實焙茶即喺烘焙過嘅煎茶嚟🍵 不過沖出嚟喺啡色的😂-草泥馬芭菲 - 焙茶 ($52)其實比起抹茶 我更愛焙茶😌 呢個草泥馬芭菲絕對喺睇得又食得 首先個草泥馬曲奇好cute😍 點捨得擺佢入口 不過食字當先 我最後都有食 牛油味幾重 而重點喺焙茶 呢個焙茶雪糕好重茶味 食落會有烘焙過嘅炭火香氣😋 唔會太甜 再配埋用楓樹糖製嘅藜麥脆脆 好滑嘅雪糕入面食到好有口感嘅藜麥脆脆 會透出少少楓樹糖嘅甜感 真喺幾特別 藜麥脆脆唔會太硬/太痴牙 貪靚嘅女仔唔怕食完喺男仔面前出醜😂🙈最底仲有黑糖蛋糕 由於擺最底所以嗦哂焙茶雪糕 雖則唔太食到黑糖嘅香甜味 但變相好似食緊焙茶蛋糕咁 別有一番風味👅

草泥馬芭菲 - 焙茶
草泥馬芭菲 - 焙茶 ($52)

其實比起抹茶 我更愛焙茶😌

2016-11-03