2020-08-05 274 瀏覽
深水埗靜靜起革命,近日不少年青人開設咖啡或精品工藝,今日小妹就約姊妹來本地遊。👭這家咖啡店是韓國美女開的,甫進餐廳已感受到韓國氣氛, 星期天放假天慢嘆美食感受來自香港的韓國風情倒也不錯。☕️Cappuccino好一杯藝術咖啡,有時為欣賞拉花藝術都會來一杯 Cappuccino ,香濃幼滑無論奶香或是咖啡香都恰到好處,溫度微暖入口剛好。🍴牛油果蓉、烚蛋配芫茜伴麵包,這個組合新鮮又健康,豐富滋味麵包軟熟有彈性,牛油果加上小許黑椒提升味覺我喜歡。
☕️Cappuccino
2020-08-02
2020-08-03 258 瀏覽
📌 Kactus Koffee~深水埗其實已經嚟過呢間cafe兩次🤣第一次去已經覺得個vibe好正💚第二次去就冇晒高凳位 不過仍然好chill🤩呢間cafe以仙人掌為主題🌵位於酒店嘅樓下舖頭由韓國人主理 無論係咖啡或者其他飲品都係好韓式🙌🏻🇰🇷座位並不多 但係好多人都會喺旁邊嘅塗鴉後巷影相打卡🤣🤣📸後巷除咗有塗鴉牆 仲有一些木箱同仙人掌植物店內冷氣都幾猛 而且係咁播韓國歌😍店內主要售賣咖啡同梳打飲料 有啲仲有漸層效果🍹食物則是有輕食和甜品 店員服務態度都好好👍🏻1️⃣ 𝗬𝘂𝗷𝘂 𝗦𝗽𝗮𝗲𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗧𝗲𝗮 $𝟰𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)夏日炎炎真係好想飲啲解渴嘅飲品🥵有時唔想飲咖啡就飲好refreshing嘅柚子茶😋呢杯係有少少漸層嘅效果 上邊有一片檸檬成個感覺好韓系🤩有氣柚子茶甜度適中 幾好飲!2️⃣ 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)賣相超級靚 上面鋪滿左朱古力粉🍫都係有漸層嘅效果 記得要撈勻晒先飲呢杯朱古力味好突出 而且奶味都幾重👌🏻唔會太甜 朱古力愛好者一定要試!不過飲到最後都有少少膩🤣3️⃣ 𝗩𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗜𝗰𝗲 𝗖𝗿𝗲
📌 Kactus Koffee~深水埗

夏日炎炎真係好想飲啲解渴嘅飲品🥵
有時唔想飲咖啡就飲好refreshing嘅柚子茶😋
呢杯係有少少漸層嘅效果 上邊有一片檸檬
成個感覺好韓系🤩
有氣柚子茶甜度適中 幾好飲!

賣相超級靚 上面鋪滿左朱古力粉🍫
都係有漸層嘅效果 記得要撈勻晒先飲
呢杯朱古力味好突出 而且奶味都幾重👌🏻
唔會太甜 朱古力愛好者一定要試!
不過飲到最後都有少少膩🤣

3️⃣ 𝗩𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗜𝗰𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗖𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲 $𝟲𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)
呢款甜品超級出色❤️❤️
賣相好靚不單只 仲要幾好味🤤
嚟咗兩次都係嗌同一樣嘢 因為真係好好食!
Croffle其實係waffle加牛角包🥐
所以口感更加鬆化 烘得較為脆身😋😋
味道勁香牛油味 再加埋雲呢拿雪糕好夾🙌🏻
旁邊仲有紅莓乾同藍莓 酸酸甜甜好開胃
食完一啲都唔會膩 推介‼️

💡整體嚟講 雖然飲品味道無話好特別
但係賣相好靚 有漸層嘅效果😍
又有韓國人打理 成個感覺好似去咗韓國cafe咁😆
疫情穩定後值得過嚟chill一chill~

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 7.5/10
性價比💵: 7.5/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: Kactus Koffee
📍: 深水埗海壇街164號海安閣地舖
🔍: 08:00-20:00(Mon-Sun)

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie深水埗
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie韓式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodiecafe

2020-08-02 231 瀏覽
第一次去韓國人🇰🇷開的cafe,店員全部都係講韓文,感覺幾特別。原來呢間Kactus Koffee上年曾經營業過,不過後來又閂左,今年暑假再重開返。鋪頭位於深水埗一間酒店的樓下,空間不大,工業風的裝修,隔離就係一條後巷仔,店舖內有少量坐位,室外原本都有少少位,但因為落雨關係收起哂。Menu的食物選擇唔多,都係輕食甜品為主,飲品方面比較有特色,有好幾款特色凍飲,啱哂夏天!Egg Avo Toast Set 🥑$80好簡單清新的選擇,烚蛋鋪係牛油果蓉上面+一塊厚身sourdough,用左少量黑椒做調味,雖然冇咩特別調味,但牛油果同蛋本身就好夾,唔需要加其他野,sourdough底有少少醋味,令到整體酸度提升,味覺上豐富左!如果烚蛋可以做流心蛋或者其他蛋,賣相同味道會更出色 Avo Chicken Salad Set 🥗$90 Salad望落去就更加清新啦,配料比較普通,都係蕃茄、生菜椰菜之類,半個牛油果,雞絲數量都唔算太多,加左黑醋令新鮮既蔬菜都可以容易d入口Double Flat White ☕️(with set +$5)本身自己都係飲開double shot,所以唔覺有咩特別,當我問有

Egg Avo Toast Set 🥑$80

Avo Chicken Salad Set 🥗$90

本身自己都係飲開double shot,所以唔覺有咩特別,當我問有冇其他奶既時候,女店員好抱歉咁同我講 "i'm sorry, we only have whole milk in this moment." Haha,好搞笑

黎影下相坐下都唔錯既,後巷有壁畫,門面位置都唔差,不過野食就真係有d普通🙊

2020-07-21 198 瀏覽
近嚟深水埗區變天,由昔日嘅舊區搖身一變成為打卡文青cafe嘅集中地,今日就嚟呢間由oppa主理嘅cafe chill下!Cafe面積唔係好大,裝修走簡約輕工業風格,加上落地玻璃窗設計透入自然光,氣氛悠閒舒適。Cafe喺隔離後巷擺設咗少量戶外座位,牆上面有colourful嘅塗鴉,仲有仙人掌同木箱做點綴,好啱打卡!Traditional Tiramisu ($60)入口幼滑有淡淡嘅芝士味,但略嫌欠缺咖啡香同酒香,而且ladyfingers口感唔夠濕潤,不過整體味道都算唔錯!Iced Chocolate Latte ($50)賣相吸引,面層鋪上厚厚嘅朱古力粉,入口朱古力味道香濃,但唔會好甜,讚!

Traditional Tiramisu ($60)

Iced Chocolate Latte ($50)
位於深水埗海壇街,位置頗為隱蔽,面積不大,但環境相當舒適寫意,樓上是精品酒店。韓國人主理的咖啡店,店內有不少綠色植物佈置,好多仙人掌🌵好放鬆的感覺🤩後巷有一幅塗鴉牆,好型格好繽紛,再放上仙人掌🌵同木箱,即刻型成一個小天地,有日光既太陽🌞影相📸️會再靚啲店內售賣咖啡☕️or梳打的飲料🥤食物方面有輕食的多士同甜品🍮我點了一杯凍的Double Flat White 因爲係凍既,所以咖啡沒有拉花,開頭我覺得好得意,點解叫Double 既,因為平時飲開嘅都係叫Flat white,果然咖啡味道濃郁,好順滑既奶泡🥳🥳🤟🏻Kactus Koffee地址:深水埗海壇街164號海安閣地舖 電話:+852-94679555營業時間:08:00 - 24:00

Kactus Koffee
地址:深水埗海壇街164號海安閣地舖
電話:+852-94679555
營業時間:08:00 - 24:00
2020-07-21
午餐
  • Double  flat  white
2020-07-20 125 瀏覽
由韓國人主理既咖啡店 Kactus Koffee設有室外室內位置 室內面積唔算太大 室外巷仔除左有仙人掌做裝飾 牆身畫滿塗鴉 打卡唔錯由於咖啡店由韓國人主理 所以落單既時候要講英文或者韓文▪️Yuzu tonic americano $45超級透心涼! 一入口有淡淡既柚子香 然後再飲到咖啡既微苦 入口酸酸甜甜 有氣既tonic 夏天飲真心爽!建議大家可以先撈勻再飲 因為飲到最後會有啲太甜▪️Affogato $60雪糕真係超快溶 倒落去個時完全係崩壞狀態雪糕中有粒粒雲呢拿籽 第一啖食落去係香甜雲呢拿既味道 當稍微拌匀咖啡同雪糕 會嚐得岀咖啡既香濃 完美中和左雪糕嘅甜膩 兩者又唔會互搶風頭
由韓國人主理既咖啡店 Kactus Koffee

由於咖啡店由韓國人主理 所以落單既時候要講英文或者韓文

▪️Yuzu tonic americano $45
Yuzu tonic americano

▪️Affogato $60
Affogato

雪糕真係超快溶 倒落去個時完全係崩壞狀態

2020-07-14 142 瀏覽
之前嚟過一次 朋友見到我打咭 嚷著又要嚟試 當然係無問題啦😌呢度都幾受歡迎 地點唔算好就腳 但兩次嚟到都full house 都係年輕人比較多上一次我地選擇坐outdoor 雖然好熱 但因為出面嘅壁畫真係好靚 影相好睇啲今次坐入面 舒服啲 而且感覺更似去咗韓國coffee shop咁 因為店員溝通都係講韓文😆食完lunch去到 本身淨係叫兩杯野飲 坐坐下感覺無咁滯 就order埋甜品 其實選擇唔夠架 得tiramisu同croffle 就兩款都叫晒啦 兩款都咁正 而且唔會好甜 賣相仲好靚❤️最特別今次仲有貓貓喺度 唔知係呢度養定隔離舖養 佢會周圍行嚟行去 仲會去每一枱喵人要人摸佢 好得意啊🐱
2020-07-09 133 瀏覽
環境比想像中小很多,周邊環境不是很好因為想坐室內,所以等候一段時間,坐位不多,只有5桌,而且店內客人用餐很久,都在閒聊。我是下午四點左右到達的,Tiramisu 已經沒有了?(心碎)到最後還是離開了,沒有用餐
環境比想像中小很多,周邊環境不是很好

到最後還是離開了,沒有用餐
2020-07-09
下午茶
2020-07-02 189 瀏覽
一時之間SSP多左好多CAFE, 所以我就約左好友一齊去,簡左一間細細地既CAFE, 諗住去坐下傾下計,我地入左黎無耐之後都KEEP住有好多人入黎,一入去店員都好NICE, 因為我地都唔鍾意飲COFFEE, 所以我地叫左一杯凍既抹茶LATTE, 一杯就係個日既推介飲品 紅莓花茶?仲有一份牛油果蛋既TOAST兩杯飲品黎到, 真係好岩打卡XD但係一飲就真係出事, 我從來未飲過一杯一路飲一路有D一粒粒未溶又苦既抹茶粉雖然杯飲品唔算太甜, 但係真係好難飲, 我接受唔到一路飲一路有苦既粉係個口到, 完全FAIL..........仲要50蚊杯...............而我朋友個杯....淡過水....完全飲唔到花茶味.....................最後個牛油果蛋TOAST......用一隻膠叉食TOAST 佢個牛油果應該落左好多檸檬汁, 所以好酸,  我只係食到酸味,食唔到牛油果味.....整體, 雖然今次叫既都唔係間鋪出名既甜品/飲品, 但係都唔可以咁==;;, 可以整得更加好食一D, 起碼D抹茶粉要溶哂=_=, 我見到樓下有食評寫仲有d未溶既抹茶粉都叫好飲,所以我先想寫依篇食評
一時之間SSP多左好多CAFE, 所以我就約左好友一齊去,
簡左一間細細地既CAFE, 諗住去坐下傾下計,

我地入左黎無耐之後都KEEP住有好多人入黎,

一入去店員都好NICE,

仲有一份牛油果蛋既TOAST

兩杯飲品黎到, 真係好岩打卡XD
仲要50蚊杯...............

最後個牛油果蛋TOAST......用一隻膠叉食TOAST

整體,
雖然今次叫既都唔係間鋪出名既甜品/飲品, 但係都唔可以咁==;;, 可以整得更加好食一D, 起碼D抹茶粉要溶哂=_=, 我見到樓下有食評寫仲有d未溶既抹茶粉都叫好飲,所以我先想寫依篇食評,我地兩個都係失望咁離開,同埋我地張台同後後面張台上面都有滴冷氣機水, 我地都算可以避到, 但係後後面個張台就嬲到即場未食完就走左..因為滴左落D 野飲到....
同 @_seriousfoodblog_ 食飽飯無嘢做,嚟到呢間近期都幾hit嘅韓色coffee shop🇰🇷星期六嘅下晝嚟到都竟然唔洗等位,室內外都有少許位置,外面有涼風好舒服!整體體驗唔錯,feel到韓國人店主雖然英文唔太好,但都好nice,好肯同客人溝通😇.came to this pretty trendy korean style cafe 🇰🇷 it was saturday afternoon but luckily didnt have to wait for seats 😆 overall, the experience was pretty good! the owner was pretty nice 👍 came over to talk to us even tho english wasnt her first language! loved the drinks as well 😊 a great cafe to chill and have a chat with a friend!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10 (好想試吓croffle😍)
🌟 飲品選擇特別 • 味道唔錯 • 但環境比較細✨

《𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒》$50🌟7.8/10🌟
開到飲落奶味比較重,好香滑!之後朱古力味就慢慢浸出嚟,兩者balance得好好,唔會太甜!大熱天時,唔洗十分鐘飲曬🤪
𝑌𝑢𝑧𝑢 𝑆𝑝𝑎𝑟𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑇𝑒𝑎

《𝑌𝑢𝑧𝑢 𝑆𝑝𝑎𝑟𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑇𝑒𝑎》$45
如果唔想飲咖啡嘅話,可以考慮吓韓國人店主推薦嘅 𝑣𝑒𝑟𝑦 𝑟𝑒𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ𝑖𝑛𝑔 有氣柚子茶,消暑一流!
𝐾𝑎𝑐𝑡𝑢𝑠 𝐾𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 @kactuskoffee
📍#BELLYwongs_shamshuipo
#BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_drinks #BELLYwongs_chocolates
𝑌𝑢𝑧𝑢 𝑆𝑝𝑎𝑟𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑇𝑒𝑎
2020-06-21 188 瀏覽
Kactus koffee由韓國人主理 店員都係韓國人 店舖唔算大但有outdoor位置 當日我哋就坐出邊 感覺更chill😌▪️Vanilla Ice Cream Croffle▫️Traditional Tiramisu▪️Yuzu Tonic Americano▫️Hot Cappuccino野飲ok又夠晒大杯 甜品仲好有驚喜 尤其是個croffle keep到好香嘅牛油味同蛋味 但係質感係好鬆化 無平時嘅waffle咁滯咁膩🤤
▪️Vanilla Ice Cream Croffle
▫️Traditional Tiramisu
▪️Yuzu Tonic Americano
▫️Hot Cappuccino
2020-06-21 117 瀏覽
終於來了一家深水埗的咖啡店,這家雖然小小的,但是很別緻的。有很多仙人掌裝飾,還帶點vintage的味道,還有是韓國人主理的喔!這次🧒🏽試了 Double Flat White,味道真的很濃豆味比較重,相反奶味相比淡真的好不錯,而👦🏻就試了他們的 Ice Triple Dolce Latte,有加了糖漿進去的,雖然👦🏻不好喝甜的但還是覺的很好飲!還有他們的食物賣相超靚的,這次吃飽才來所以沒試,看到別人的 Avocado Toast都好像很美味的~後巷還有位置及壁畫,很適合來打卡喔!下午來人也比較多,大家如果想慢慢坐下來喝要預時間喔!

Kactus Koffee #深水埗❗️酒店旁韓式咖啡店 仙人掌裝飾最啱打卡❗️嚟到呢間韓國人主理以仙人掌為題嘅cafe☕️ 位於深水埗Kactus Hotel旁,內外均有位置,佈滿仙人掌嘅裝修🌵室外牆身仲有塗鴉,打卡一流!除咗常見嘅咖啡之外,仲有yuzu tonic Americano, affogato, ice triple dolce latte, lemon sparkling tea等較為特別啲嘅飲品,部份帶有漸層好靚✨食物就只有多士同埋沙律揀,味道相對較失望🙈。 有得選擇套餐,包括食物同埋一杯Americano(原價 $35),想飲其他嘅就要額外加錢。Egg Avo Toast Set🥪$60 欣賞係用上sourdough🤩酸味超級強,微微烘脆咗,加上少許胡椒調味,唔錯。不過牛油果蓉就有少少生,而且只係鋪上烚雞蛋,感覺上性價比唔太高🤓。味道: 3.5/5性價比: 3/5Avo Chicken Salad Set🥙$70呢個真係有啲失望🙄用上非常乾身嘅雞絲,配上半舊硬硬地嘅牛油果,最驚訝嘅係個沙律竟然一啲調味都冇🤯第一次食咁健康嘅沙律。。。好彩啲菜都新鮮唔苦。配上嘅兩塊多士冇烘過
Kactus Koffee #深水埗
❗️酒店旁韓式咖啡店 仙人掌裝飾最啱打卡❗️

Egg Avo Toast Set🥪$60
味道: 3.5/5
性價比: 3/5

Avo Chicken Salad Set🥙$70
呢個真係有啲失望🙄用上非常乾身嘅雞絲,配上半舊硬硬地嘅牛油果,最驚訝嘅係個沙律竟然一啲調味都冇🤯第一次食咁健康嘅沙律。。。好彩啲菜都新鮮唔苦。配上嘅兩塊多士冇烘過,只係普通麵包,有少少失望。
味道: 2.5/5
性價比: 2/5

跟餐嘅嘢飲就相對上好好多😁齋買嘢飲打下卡比較好。
Iced Yuzu Sparkling Tea🤍跟餐加$10 (原價$45)
甜甜地嘅柚子蜜,加上sparkling tea,非常refreshing👍🏻夏天行到熱晒飲番杯真係超正。
味道: 4/5
性價比: 4/5

Iced Yuzu Tonic Americano🤎跟餐加$10 (原價$45)
Sparkling tea換上Americano,多咗陣咖啡嘅酸澀,味道層次更加豐富🥰不過無sparkling tea咁清新。
味道: 4/5
性價比: 4/5

整體來講,的確幾啱打卡,飲品都好清涼,但係食物就冇乜特別,性價比偏低。

Iced Yuzu Sparkling Tea
Iced  yuzu  tonic  Americano
Egg  avo  toast  set
Egg  avo  toast set
Avo  chicken  salad  set
  Iced Yuzu Sparkling Tea
Iced  yuzu  tonic  Americano
我完全不知道深水埗這個位置有間精品酒店啊!明明只係我屋企隔離條街 XD以仙人掌為主題的迷你酒店樓下有間咖啡店,舊年開過一排又收左,終於五月頭又再開返。小店最特別的地方是由韓國人主理,落單的時候要講英文或者襟沙咪,咖啡飲品都走韓風創意路線。咖啡店入面座位不多,旁邊則是一條畫滿塗鴉的後巷,鍾意影相打卡的少女們不要錯過。海壇街這個位置旁邊有買賣爛銅爛鐵的鋪頭,太淑女的可能唔敢亂行。從後巷行入去係精品酒店門口,Kactus Koffee 就在路口,好容易搵。咖啡店面積不大,用盡每分每吋空間都只係得十個座位左右。室內空間呈長方形,近門口處就係咖啡吧檯,靠窗處有一排四個向街位,其他座位都唔會太闊落。咖啡飲品都是韓式風格,同香港平時飲開品種有少少唔同。Espresso 系列無 Latte 但有 Double Flat White,不過就無拉花既。非咖啡系列都以飲色彩漸層為主,包括幾適合夏天的柚子咖啡。食物有沙律、吐司和兩款甜品,可以叫套餐價錢就抵d。要注意店內所有冷熱飲品都用外帶杯,好似只有 Affofato 係的內用杯,環保一點建議你自備杯子去飲啊,想靚就買定隻透明杯囉。後巷幅塗鴉牆好繽紛,牆邊放

後巷幅塗鴉牆好繽紛,牆邊放左兩棵仙人掌和幾個木箱,可以坐低影打卡相。後巷位置仲有幾張檯和一些椅子,唔介意都可以坐外面,我下午3點幾過去無太陽直照仲勁好風,所以感覺幾舒服。再行入少少位置仲有更多大盆仙人掌,有日光影相都幾靚,可以玩下不同構圖。

不過這條後巷原來都幾人來人往,我在這邊用手機倒數自拍的時候,有南亞人推住大雪櫃經過兩次,再加上有阿姨拉住紙箱經過...

雖然附近人流可能有少少複雜,不過環境都算乾淨既。
2020-06-05
2020-06-05 360 瀏覽
呢度嘅位置唔算太難搵呢間Cafe嘅裝修比較簡單,以水泥、木枱同埋少少瓷磚去組合而成而Cafe門口嘅巷仔位置有一幅塗鴉,大家嚟打卡都幾適合🥰🥰🥰店裏面播着柔和嘅音樂,心情都幾relax🥰呢度除咗有飲品之外仲有食物其實我上網見過sparkling tea啲相好靚開頭都好想order,但係一場你都有好想試吓佢嘅咖啡喎,所以我就order左一杯<<Double Flat White>> $40<<Ice cappuccino>>$45Flat white 唔知點解咁細杯😂佢嘅咖啡係屬於nutty...奶同埋咖啡嘅比例算唔算做得好好,我覺得就比較普通~ 而朋友嗰杯cappuccino都相對比較普通,我見到佢嘅奶泡係用人手用器皿按壓而成嘅😆覺得呢個相當之有心思,但係奶泡嘅質地唔算好滑,所以只係用心之作🤪🤪我覺得呢度嘅環境都算幽靜,如果經過冇嘢做可以嚟坐吓嘅唔知道如果韓國店員整嘅咖啡會唔會同香港店員整嘅唔同呢🤔
呢度嘅位置唔算太難搵

店裏面播着柔和嘅音樂,心情都幾relax🥰

呢度除咗有飲品之外仲有食物

<<Ice cappuccino>>$45

我覺得呢度嘅環境都算幽靜,如果經過冇嘢做可以嚟坐吓嘅

唔知道如果韓國店員整嘅咖啡會唔會同香港店員整嘅唔同呢🤔