2019-12-21 629 瀏覽
今日想搵間cafe坐下傾下計,所以揀左西環jomo不過一啲都唔易搵係後巷入面,間鋪坐到十個人到,門口都有啲位坐下既,我地好晏先到所以一入到去就有位,好自助既型式感覺幾舒服👍🏼👍🏼叫左一個戚風蛋糕一個火腿無花果sourdough☺️☺️個黑芝麻戚風蛋糕賣相黎到已經好吸引好靚,食落真係好線好密好鬆軟,個芝麻醬仲好濃既味道👏🏼👏🏼👏🏼而個sour dough有沙律同水波蛋,沙律好開胃,無花果又甜配parma ham真係好夾🤤🤤杯flat white好香好滑杯tonic味道清新,酸甜既感覺

杯flat white好香好滑

杯tonic味道清新,酸甜既感覺
2019-12-13
  • 黑芝麻戚風蛋糕
2019-12-09 659 瀏覽
JOMO Coffee & Cakes📍西營盤 Sai Ying Pun//🖤 黑芝麻戚風蛋糕 Black Sesame Chiffon Cake $52: 蛋糕好香芝麻味 又綿密鬆軟 面頭淋上自家製嘅芝麻醬 仲加上杞子同桂花做點綴😍//🍎 海鹽焦糖蘋果烤酥批 Salted Caramel Apple Crumble Pie $68: almond, walnut, apple, flour, maple syrup, vegan butter, coconut sugar, oat: 一片片薄薄嘅蘋果舖喺撻皮上 蘋果香甜帶點微酸 中間夾集著燕麥粒 有多重口感 面頭放上椰奶忌廉😝
JOMO Coffee & Cakes
📍西營盤 Sai Ying Pun
2019-11-28 580 瀏覽
🔹港大附近网红咖啡店,来的晚的话经常没有位置,在小巷子里,不是很容易找🔹店内空间比较小,供应brunch,店外面有两个长板凳可以坐,附近是居民区,很安静🔹店内的蛋糕是特色,没有在减肥的朋友可以尝试🔸手冲咖啡:早起选了一个带有橙子甘味的手冲,店内大概有3种手冲的选择,咖啡师会根据你的口味进行推荐。不涩不苦,味道清新浓郁,喝完之后杯底依然有香味,口腔中又有回味。🔹人均50-100,口味9/10,服务7/10,环境7/10
🔹店内的蛋糕是特色,没有在减肥的朋友可以尝试
JOMO 位於小巷之內,要發現佢其實都唔容易,舖頭細細,位亦都唔多,好彩今日時間預早咗,未見有人排隊,仲剛剛好有一張靠門窗位置既二人枱。舖頭因為位訖內街小巷,就算有太陽都唔會太曬,有自然光,整體氣氛唔錯。雖然一心黎都係食甜品嘅,但基於仲未食晏關係,所以都叫咗個多士填填肚。重點黎啦!周旋係熱門既戚風蛋糕同蘋果批心大心細之下,結果兩樣都叫晒!蛋糕好濕潤,有淡淡嘅茶味,好食!有少少玉桂味,但個人嚟講好鍾意食果仁,所以都唔錯! 飲品方面,聽聞店主對咖啡都有小認識,所以Coffee同Non Coffee都各叫左一杯試試佢。咖啡無咩特別,正常咁啦。呢杯tonic味道好清新,酸酸甜甜,食完嘢再飲埋杯嘢飲個感覺就好完滿喇!

牛油果蘑菇配酸種包

純素伯爵茶戚風蛋糕

蛋糕好濕潤,有淡淡嘅茶味,好食!
海鹽焦糖蘋果烤酥批

有少少玉桂味,但個人嚟講好鍾意食果仁,所以都唔錯!

Latte
咖啡無咩特別,正常咁啦。
橙漬熱情果&橙湯力

2019-09-14
牛油果蘑菇配酸種包
純素伯爵茶戚風蛋糕
橙漬熱情果&橙湯力
2019-11-02 379 瀏覽
朋友介紹黎噶,一開始就被隔離檯嘅黑毛豬風乾火腿伴無花果配酸種麵包吸引住,所以我都嗌咗個,係真係唔錯,佢個火腿有陣天然嘅橡果香氣,入口即溶,加上酸酸啲嘅無花果,中和番個火腿,水波蛋好嫩。加上佢配個沙律同埋個包所以好夠吃,仲試咗伯爵茶戚風蛋糕,好香茶味,甜度啱啱好,會再同朋友過黎食。
📍後巷甜品小黃店 -- JOMO Coffee & Cakes西環水街後巷原來有間隱世小店!仲要係黃店添💛今日又同咗包寶去懲罰佢!💕-------⭐黑芝麻戚風蛋糕($52)蛋糕都幾大件🙈上面嘅芝麻淋醬仲好igable💕芝麻戚風蛋糕鬆軟 口感輕盈 不過小編覺得整個蛋糕嘅黑芝麻味偏弱😭😭反而黑芝麻淋醬個味濃啲🙈所以小編建議要將蛋糕連埋淋醬食!!-------價錢:$52-------評分(10分滿分)賣相:8味道:5性價比:5回頭率:5-------店鋪資料名稱:JOMO Coffee & Cakes地址: 西環西營盤水街4號地下D號舖前往方法:西營盤B3出口
-------
⭐黑芝麻戚風蛋糕($52)
價錢:$52
-------
評分(10分滿分)
賣相:8
地址: 西環西營盤水街4號地下D號舖
前往方法:西營盤B3出口
2019-10-18
2019-10-14 605 瀏覽
曾經見過介紹呢度啲蛋糕覺得賣相好吸引,之前都有諗過去試嘅不過次次都無位, 琴日原本都係諗住去番我哋平時去開嘅NOC ,點知全場爆滿,重唔知點解等左一陣都仲係冇位,於是靈機一觸不如乘機去附近呢間JOMO試吓啦.!好彩去到等左一陣就有位坐啦。舖仔細細嘅一間cafe 主理嘅全部都係女人,好羨慕因為其實我都希望自己擁有一間咁樣嘅咁cafe 🥰cake 🍰 就一定會叫㗎啦,另外叫多份鹹食兩個share ,因為本人比較貪心,我又見佢可以有一個併盤形式上嘅toast set 啱晒我。除咗三文魚就要其他三款 (包括mushroom with 🥑/蕃茄配cheese / pamaham 無花果) 另外再加一隻波旦,其實三種味道都好清新,喺出邊冇一啲咁嘅配搭。唯一係佢display出嚟可能有啲論盡,佢係用一塊木板上枱嘅,我本人就比較怕呢啲,切完之後好似一枱都係野同埋佢個波蛋如果一切開咪將啲留心蛋黃流晒出嚟囉?「以上純屬個人意見」講返佢個cake先, 我哋叫咗戚風蛋糕, 睇OpenRice介紹賣相相當吸引,唔知點解好有日本富士山感覺, 我哋叫咗芝麻味再配上一個芝麻味淋醬,再響黑色上面放上幾粒紅色杞子做裝

「以上純屬個人意見」
講返佢個cake先, 我哋叫咗戚風蛋糕, 睇OpenRice介紹賣相相當吸引,唔知點解好有日本富士山感覺, 我哋叫咗芝麻味再配上一個芝麻味淋醬,再響黑色上面放上幾粒紅色杞子做裝飾,形成強烈對比,好特別呢!一切落去佢嗰種鬆軟感真係冇得輸,曾經試過喺出面食死死實實咁😪又因為佢呢件cake太出色啦,我哋都忍唔住想再試埋佢個scone , 不過我見咁啱有老人家等緊枱於是決定外賣走。
我見佢係無花果scone , 相信都係自家製作先決定要試
雖然整體環境唔會太舒服,佢哋賣野食行出行入都極唔方便,不過相信我地可以為咗佢既cake 再次嚟幫襯下d小店既。

芝麻戚風蛋糕
Dirty
芝麻戚風蛋糕
2019-10-13 295 瀏覽
A small cafe with very high quality of matcha cake roll and chiffon. Cakes are very moist in a good way that I have to keep coming back!very nicely doneHowever the flat white today is bit overly roasty, taste bit bitter, not sure if it’s the beans problem
Matcha  cake  roll
very nicely done

Matcha  cake  roll
2019-10-07 442 瀏覽
🇭🇰 西 環 ....ヾ(๑╹◡╹)ノ”.CAPPUCCINO $40推薦分數:◆◆◆◆◇JOMO是重狗西環的一個寧靜小角。位於不起眼的後巷,附近也沒有傳出很多的咖啡豆香,但卻叫人一試難忘。咖啡的品嚐我沒有好好深究,只能說很合個人口味。偏向甘香味的咖啡,沒有酸味是我最關心的事😂 泡沫綿密,濃厚奶味🤤 當然有得有失,奶香背後只有whole milk,沒有soy/skimmed選擇~ 光顧了好幾次,店主或店員們都細心有禮,是間有風格但令人舒服的小店❤️
🇭🇰 西 環 ....ヾ(๑╹◡╹)ノ”

CAPPUCCINO $40
推薦分數:◆◆◆◆◇

2019-09-28 417 瀏覽
Lunch俾人放飛機,要一個人食,聽朋友講水街附近開咗間咖啡店,見唔係好肚餓,就決定去食啲簡餐,嘆杯咖啡,輕鬆下!餐廳係三多里條巷仔裡面,轉入去見到牌仔就會搵到!餐廳唔大,設計簡約,俾人一種悠閑舒適嘅感覺!嘢食我叫左黑毛豬風乾火腿伴無花果配酸種麵包。除咗個包之外佢仲有沙律同水波蛋。沙律酸酸甜甜好開胃,我鐘意佢加左杏仁同酸種麵包粒落個沙律度,增加口感👍🏼水波蛋好靚煮得岩岩好!無花果配parma ham好夾,無花果嘅甜味中和番parma ham嘅油膩,配埋feta cheese同個包好好食😋我覺得如果個包可以烘一烘,脆脆地就perfect!飲品我叫左Flat white,好香好好飲,coffee art好靚,同平時starbucks飲個啲苦味咖啡完全唔同!最緊要係叫左嘢食加廿蚊就有得飲喇,真係好抵!可能入左條巷仔先到餐廳,好似感覺去左另一個世界咁,好悠閑好舒服,難得咁繁忙嘅香港可以有得休息一下,下次一定再黎試其他嘢食差差電!

餐廳係三多里條巷仔裡面,轉入去見到牌仔就會搵到!

餐廳唔大,設計簡約,俾人一種悠閑舒適嘅感覺!

黑毛豬風乾火腿伴無花果配酸種麵包

2019-09-27
黑毛豬風乾火腿伴無花果配酸種麵包
2019-09-02 760 瀏覽
以前常常大學放學後都會係西環一頭尋找美食堅尼地城都係有好多好野食既寶地最近有一次同朋友經過一條好多補習班的街道附近見到一條巷子裏面有一間白色的小店不認真看還真的以爲是NXX風格真的有點相似看上去很小空間😄不過坐下以後還是不會覺得擁擠😊咖啡我點了flat white朋友的是cappuccino兩者的奶泡都很細滑然後咖啡豆是堅果風味的不亞於ARAXXXX都是比較中上的品質之餘甜品方面我們點了伯爵茶CHIFFON CAKE可能因爲冷藏的緣故蛋糕體不夠濕潤忌廉還算輕盈❤不過還可以更好吧
以前常常大學放學後都會係

不過還可以更好吧
2019-08-31
  • FLAT WHITE
2019-08-14 643 瀏覽
好耐之前已經聽過好多人推薦呢間喺西環既cafe~ 試左佢哋好出名嘅伯爵茶戚風蛋糕同埋焙茶芝士蛋糕 好香茶味唔又會太甜太heavy 再加埋cream cheese就啱啱好   因為cafe喺條巷入邊 係啱晒同朋友傾計chill下嘅好角落~

2019-08-06
2019-07-24 569 瀏覽
朋友既介紹,又黎到西環,地方上唔算易搵,係樓與樓之間既後街入面,所以見到一隻細老鼠,好彩我地唔驚😂蛋糕精美,茶都好香😍唔怪得我朋友要買多個takeaway,不過太熱既關係我選擇下次再黎,如果地方大d 就好
蛋糕精美,茶都好香😍
2019-07-12 657 瀏覽
尚記得認識這家cafe是因為聽了一個電台節目推介,該節目12點多播出,聽著聽著覺得JOMO的介紹很吸引,當下就上開飯的網頁search下,一search就對那伯爵茶戚風蛋糕「心心眼」,馬上動身前往離家有一個多小時遠的JOMO~當天下著滂沱大雨,還以為應該很少人幫襯,沒想到慕名而來的人還是很多!本來點了伯爵茶戚風蛋糕,很想慢慢享用,不過因為不少人在門外候位的緣故而趕快吃完離開~建議週末前來的人要早點來,因為店舖座位不多,2人座位只有3張,4人位只有一張(即整家店只有約10個位左右)有些人等了45分鐘才有位子呢!說回蛋糕的質素,售$52的確有點貴,不過一分錢一分貨,戚風蛋糕非常鬆軟,並不是坊間掛名的戚風蛋糕,一讚!蛋糕上淋上的cream都好好食!雖然整體伯爵茶的味唔算好濃,但淡淡地又不過甜好符合健康咁款~自那一次之後,我決定下一次再去要試下其他蛋糕!今天因工作關係而有機會到港大,在HKU行落去好快,咁啱又係平日,我當然把握機會去JOMO~想不到平日都多人,只係剩下一張2人桌!好幸運!今次我就叫左香蕉草莓沙冰,上次見隔離枱飲好吸引,之不過$50 再加舊cake就成舊水……今日熱到喊就馬上揀左
今次我就叫左香蕉草莓沙冰,上次見隔離枱飲好吸引,之不過$50 再加舊cake就成舊水……今日熱到喊就馬上揀左呢杯smoothies~好好飲啊!香蕉味濃過草莓味,加左杏仁喺入面,食落有些微一粒粒,有別一般沙冰好滑的口感~但都好好飲!有飽肚的感覺~
最後叫左個綠茶roll cake~店員好好,本來要3日前訂whole cake,但聽到我解釋係臨時有工作才到西環,碰運氣買whole cake,都好願意賣俾我~要知道賣左全條roll cake,可能就沒有存貨賣給其他客人了~
之前娘親盛讚呢度係佢食過最好味的綠茶roll cake(試過不少坊間的抹茶roll cake都唔掂……),就知高質!而且呢度係主打vegan,要整到同坊間用蛋又用奶的蛋糕質感其實不易!單係造到而家的蛋糕鬆軟、濕潤的質感已經好考工夫!
臨走店員送上九折name tag,下次買whole cake 有discount~我決定下次再幫襯!
香蕉草莓沙冰
伯爵茶戚風蛋糕
2019-07-12
10 分鐘 (堂食)
香蕉草莓沙冰
伯爵茶戚風蛋糕
  • 綠茶roll cake
2019-06-28 558 瀏覽
食個Lunch 同朋友係附近行左陣 就因為太熱會再坐底抖抖果然真係後巷中的咖啡店 如果無個牌真係會Miss左都唔知星期六下午兩點到 人流未算多黑芝麻戚風蛋糕 $52面頭仲有些杞子同桂花做點綴 聽落都睇落都好中式的食材 食落蛋糕軟綿綿但保持彈性 Cream有淡淡的黑芝麻味整個配搭都十分好海鹽焦糖蘋果酵酥批 $68餅底食落比較稔 同埋肉桂味及提子乾較重 蘋果味失色左但有粒粒燕麥脆脆食落健康點 同有口惑 Latte $40咖啡豆的味道︰Hazelnut, Caramel, Dark Chocolate 覺得飲落都係有點偏酸 但始終都係個人口味 純素蛋糕真係唔容易製作 定價可接受唯一念念不忘係佢的黑芝麻戚風蛋糕有機會再試埋佢其他的戚風蛋糕

食個Lunch 同朋友係附近行左陣 就因為太熱會再坐底抖抖
果然真係後巷中的咖啡店 如果無個牌真係會Miss左都唔知