2021-12-02 1202 瀏覽
上網見人推介這店,剛好在這附近,於是試吓,店舖比較隠蔽及不大,但都唔太難搵,平日下午三點幾去到,剛好有位,叫了網民推介的戚風蛋糕,伯爵茶味飲品叫了棉花糖伯爵茶,戚風蛋糕上枱幾吸睛,蛋糕上面的忌廉好似舊雲咁蓋咗上去,好得意,再加少少玫瑰花碎點綴下,令本身平平無奇的戚風蛋糕成件事靚哂,佢唔單止有外在,味道仲好不錯,軟綿綿的蛋糕加埋甜度適中的忌廉👍🏻,杯棉花糖伯爵茶賣相也ok,質感幼滑味道也不錯,在這裡輕鬆下也不錯.
  • 伯爵茶戚風蛋糕
JOMO Coffee and Cakes西營盤隱世coffee shop甜品選擇多 High Tea好去處🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址:西環西營盤水街4號地下D號舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹呢間cafe 我一早就好想試,一直以為得將軍澳有。點知同朋友去開西營盤發現,就即刻入咗去!去到係下午茶時間,冇乜人唔洗排隊。舖頭細細,坐既位置唔多,裝修都係簡約風為主。🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹1.Earl Grey Chiffon Cake HK$52 Rating: 8/10。個戚風蛋糕唔會乾仲好Moist。淡淡的伯爵茶香又唔會過甜。蛋糕上面會淋上一層奶蓋。好creamy好好食好夾😍2.Carrot Cake HK$68 Rating: 3/10。有少少酸。蛋糕質地偏硬唔夠濕潤。蛋糕面既cream cheese太少。性價比低。有點兒失望3.Salted Caramel Apple Crumble Pie HK$68 Rating: 8/10。多數食Apple crumble 都係煮淋既蘋果粒。

JOMO Coffee and Cakes

💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍

地址:西環西營盤水街4號地下D號舖

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

呢間cafe 我一早就好想試,一直以為得將軍澳有。
點知同朋友去開西營盤發現,就即刻入咗去!
去到係下午茶時間,冇乜人唔洗排隊。
舖頭細細,坐既位置唔多,裝修都係簡約風為主。

Earl Grey Chiffon Cake

。個戚風蛋糕唔會乾仲好Moist
。淡淡的伯爵茶香又唔會過甜
。蛋糕上面會淋上一層奶蓋
。好creamy好好食好夾😍
Carrot Cake

。有少少酸
。蛋糕質地偏硬唔夠濕潤
。蛋糕面既cream cheese太少
。性價比低
。有點兒失望

。多數食Apple crumble 都係煮淋既蘋果粒
。今次好特別
。係一片片既薄片
。食落口感好爽好特別
。個焦糖醬都整得好好唔會死甜
Latte

4.Latte HK$40 Rating: 7/10
。個拉花勁靚☺️
。好細杯🥲
。啲奶打得幾滑幾香
。正常發揮
Pineapple yogurt drinks

5.Pineapple yogurt drinks Rating: 5/10
。明明係菠蘿控既我好期待
。點知佢好淡
。菠蘿味唔夠岀
。整體又唔夠甜
。放耐咗冰再融就更淡
。好細杯性價比低😢

2021-09-17
Earl Grey Chiffon Cake
💛JOMO (西環/將軍澳)@jomocoffeencakes 西營盤店在小巷內,是鬧市中幽靜的小角落✨將軍澳店在海旁,看別人在出面單車徑踏單車。坐在室外可享受海風,過個悠閑的假期🥰 🌊 當然都可以買外賣回家慢慢享用❤️——————————————————————————————[Earl Grey Chiffon Cake 伯爵茶戚風蛋糕 $52 🫖]蛋糕超鬆軟❣️伯爵茶味濃[Matcha Roll Cake 抹茶卷蛋 $48🍵]抹茶cream+蛋糕體香濃💚——————————————————————————————✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨Vegan朋友話平時vegan甜品因為沒有牛奶而不夠香,又或很多都很重nuts味,她個人不太喜歡;但這些批/撻完全沒有這些問題!附近上學的我準備閒時做外賣,為選擇少的vegan朋友帶一點甜❤️✨[Salted Caramel Apple Crumble Pie 海鹽焦糖蘋果烤酥批 $68🍎]超香肉桂味😍配上椰奶打成的cream!🤍帶椰子香🥥[Lemon Tart 檸檬撻 $52🍋]外貌 👍👍💯💯酸酸甜甜😍💛[Raw Cacao Tart 生可可撻 $58

西營盤店在小巷內,是鬧市中幽靜的小角落✨
當然都可以買外賣回家慢慢享用❤️

[Lemon Tart 檸檬撻 $52🍋]
外貌 👍👍💯💯
酸酸甜甜😍💛

[Raw Cacao Tart 生可可撻 $58 🍫]
高濃度朱古力,偏苦😍😍😍🤎超好吃

回頭率:✅✅✅✅✅
推介:vegan朋友一定要試vegan批&撻!!!

#西環foodhealsme
#將軍澳foodhealsme

#甜品healsme
#蛋糕healsme
📍JOMO Coffee & Cakes (西環)
西環西營盤水街4號地下D號舖

📍JOMO Kitchen & Health Hub (將軍澳)
將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G01號舖
Vegan  pie & tart
Vegan  pie & tart
  • 海鹽焦糖蘋果烤酥批
西營盤巷仔裡的小清新coffee shop店舖比較細,不過都坐得幾舒服一直很想試這家的戚風蛋糕,是純素的,味道果然沒有令我失望伯爵茶戚風蛋糕非常好好好食,很香的伯爵茶味,好似飲緊好濃的伯爵茶,蛋糕亦很綿很軟,味道不會過甜亦不會膩抹茶卷蛋糕抹茶cream好滿,味道很濃,同樣不會過甜人蔘甘草烏龍茶茶清甜幽香,喜歡這回甘的味道,香茶配蛋糕perfect留意到JOMO玻璃門口的字「Joy of Missing Out」在#JOMO 讓我遠離社群,享受Joy of Missing Out
西營盤巷仔裡的小清新coffee shop
店舖比較細,不過都坐得幾舒服
一直很想試這家的戚風蛋糕,是純素的,味道果然沒有令我失望

抹茶卷蛋糕
抹茶cream好滿,味道很濃,同樣不會過甜

人蔘甘草烏龍茶
茶清甜幽香,喜歡這回甘的味道,香茶配蛋糕perfect

2021-08-16 1040 瀏覽
今日嚟到𠵱間真。隱世小店,聽就聽得多佢個名,估唔到真係有驚喜,難怪佢隱身水滴滴陋巷都人龍不絕,仲開埋分店啦。-我嗌咗Espresso tonic($50) & 伯爵茶戚風蛋糕🍰($52),起初覺得有少少貴,點知嚿蛋糕好大件,個心舒服曬。-咖啡有水準,酸香爽口,咖啡同梳打水嘅比例好好👍咖啡個性强,夠濃郁,唔會俾冰塊🧊/ 梳打水掩沒,仲要飲落都幾大杯,有良心🙂蛋糕好香茶味,入口軟綿綿,唔會死實,配埋如白雲嘅cream食,多重口感,整體偏淡,唔會食滯,食飽飯食都頂得順😂

2021-08-09
2021-08-08 595 瀏覽
咖啡店細細間,係一條巷仔入面,一個唔留意就會行過咁,入面唔算多位,攞餐具同埋斟水都係自助型式。我地兩個人叫咗意式蕃茄素芝士配酸種麵包同埋煙三文魚伴忌廉芝士配酸種麵包+兩杯咖啡。意式蕃茄素芝士配酸種麵包睇落好似好咩味咁,但食落酸酸甜甜, 非常開胃。煙三文魚伴忌廉芝士配酸種麵包有兩大塊煙三文魚,好足料,仲有隻溫泉蛋同沙律菜,加埋忌廉芝士非常好食。見到仲有好多蛋糕,但食完呢兩份野,已經飽咗,唯有下次再嚟先試。

意式蕃茄素芝士配酸種麵包
睇落好似好咩味咁,但食落酸酸甜甜, 非常開胃。
煙三文魚伴忌廉芝士配酸種麵包

2021-06-24 1168 瀏覽
位於西環窄巷既JOMO係其中一間我好鐘意的 cake shop🍰伯爵茶戚風蛋糕 ($52)蛋糕非常鬆軟!入口有於棉花般帶著綿密空氣感!唔乾亦唔會過濕!唔明白點解無加蛋同奶都可以做到軟綿得來帶有彈性的效果!!!😳🧐😳🧐 配上淡淡既伯爵茶香味,面層d cream幼滑不膩,單食都完全唔膩💛🥰抹茶卷蛋($48/件)抹茶味入口甘香,相當濃郁,而且都算濕潤,水份十足,可惜卷蛋唔夠鬆軟,無乜彈性~不過都已經好好味😆店名JOMO代表joy of missing out/ 好多時候/ 簡單既滋味/ 片刻既停留/ 就係我哋經常遺忘既原始快樂 🎈

伯爵茶戚風蛋糕 ($52)

抹茶卷蛋($48/件)

2021-05-26 1162 瀏覽
今日同朋友食完lunch後黎試一間已經bookmark左好耐嘅cafe門口有d隱蔽都花左dd時間先搵到去到嘅時候大約一點半距係一間小店只有幾張檯好彩剛剛有人走我地就有位我地叫左好多人打卡嘅黑芝麻雪芳蛋糕距好令啊上面嘅cream係新淋上去都好有黑芝麻味又唔會太甜仲有叫左抹茶cream cake有好濃嘅抹茶味同樣唔會太甜最後叫左杯latte杯latte就standard啦唔差但都無驚喜開頭都覺得e個鋪頭嘅人又d cool走嘅最後落大雨我地打算等停雨先走啦點知店員居然offer話借把遮比我地叫我地下次去先還返太感動啦係香港真係第一次發生!!當然我最後同日已經還返把遮啦

門口有d隱蔽

我地打算等停雨先走啦
點知店員居然offer話借把遮比我地
叫我地下次去先還返
太感動啦
係香港真係第一次發生!!
當然
我最後同日已經還返把遮啦
2021-05-26
2021-05-19 830 瀏覽
這家咖啡店在一個巷口位置竟然都有很多食客慕名而來排隊等候入座。環保光潔衛生,白色為主清簡中帶點雅致,就是細小了點。我同小鬼剛好有張門口玻璃窗位坐,即時舒適度提升。🍰海鹽焦糖蘋果烤酥批 $68一向都鍾意食蘋果批的我,見佢係網上人氣首選甜品,當然要試試喇!🤤除咗外觀精美味道又真的可口,玉桂粉分量同蘋果夾得剛好,不多也不少恰到好處,甜酸度適中,批底香脆可口。😋🍰抹茶卷蛋糕$48蛋糕口感輕盈鬆軟,綿密又帶濕潤,忌廉幼滑香甜,有種幸福感覺。😍🍵人參甘草烏龍 $48今日改飲茶,係人參甘草烏龍喜歡回甘感覺,清香怡人解膩,香茶配蛋糕又有另一番風味。☕️小鬼的咖啡。輪後入座又見人龍,我們都不好意思久坐,不用半小時匆匆便走了!留待下次平日再來嘆一番。🤣
環保光潔衛生,白色為主清簡中帶點雅致,就是細小了點。

我同小鬼剛好有張門口玻璃窗位坐,即時舒適度提升。
🍰海鹽焦糖蘋果烤酥批 $68

🍰抹茶卷蛋糕$48

🍵人參甘草烏龍 $48

☕️小鬼的咖啡。

2021-04-25 1130 瀏覽
之前試過將軍澳Jomo既蛋糕真係覺得好好食,去開西環緊係要去佢西環店食件cake啦西環呢間係係小巷入面,都有d難搵,店舖比將軍澳既細好多,只得幾張枱,不過都幾靜幾舒服戚風蛋糕用上Twining 既伯爵茶,蛋糕口感鬆軟濕潤,黑糖口味既法國忌廉食落好light,一d都唔膩,再撒上食用玫瑰花瓣,完美既配搭海鹽焦糖蘋果烤酥批呢款係純食既蛋糕,不含雞蛋同乳製品,以楓糖漿和椰子糖取代砂糖,撻皮用上穀物製成,口感上雖則無平時既牛油撻皮咁酥脆、但就無咁油膩,中間有一片片既蘋果片,杏仁、合桃、燕麥,成件都好好味,同埋感覺健康dFlat White啡味香濃,雖然個奶好快起泡,但飲落都好香滑蛋糕依然咁有水準,不過將軍澳店更開揚,坐得更舒服,下次會揀返去將軍澳店

Flat White
啡味香濃,雖然個奶好快起泡,但飲落都好香滑

海鹽焦糖蘋果烤酥批
全新系列𝙢𝙞𝙣𝙞 𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙧𝙤𝙡𝙡 𝙨𝙚𝙩登陸咗西環間𝙅𝙊𝙈𝙊😻✨一直好欣賞佢哋嘅蛋糕夠鬆軟而且食落比較輕盈 茶味蛋糕仲好出色🌟出咗set仲可以一次過試曬4種口味嘅cakeroll ଘ(੭ˊ꒳ˋ)੭✧🤍.① 𝙈𝙞𝙣𝙞 𝙍𝙤𝙡𝙡 𝘾𝙖𝙠𝙚 𝙎𝙚𝙩 🍰💓($138)整體蛋糕體一致好鬆軟 蛋香仍好濃厚🤏🏼✨雖然忌廉偏向好淡 不過鐘意唔會好膩🤍➸ 𝙍𝙖𝙨𝙥𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙧𝙤𝙡𝙡🦩: 紅莓卷蛋依個組合幾特別💞忌廉有淡淡莓香同香甜😻但因為偏淡 所以好快俾蛋糕蓋過咗~但係私心幾鐘意依個款式✨//Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑➸ 原味乳酪🕊:原味卷蛋蛋糕體蛋香比較出眾💛忌廉佢唔會好甜 食落輕盈感頗重的 (灬ºωº灬) //Food:🌕🌕🌕🌕🌑🌑➸ 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙧𝙤𝙡𝙡 🍵: 抹茶味道好濃 帶微微苦澀 但整體以抹茶香甜甘澀為主(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)💚Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑➸ 朱古力焦糖合桃🍫 : 蛋糕體很鬆軟🤏🏼朱古力香唔算好明顯 會淡淡嚐到~但可能因為配原味忌廉所以整體只靠朱古力蛋糕帶出口味🐿表面有大大粒焦糖核桃出奇地唔好過甜而且帶焦糖脆口感令蛋糕層次唔好太單調☺️但可能因為會期望朱古力濃少少所
① 𝙈𝙞𝙣𝙞 𝙍𝙤𝙡𝙡 𝘾𝙖𝙠𝙚 𝙎𝙚𝙩 🍰💓($138)

Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑

Food:🌕🌕🌕🌕🌑🌑

Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑
Mini  cake  set

➸ 朱古力焦糖合桃🍫 : 蛋糕體很鬆軟🤏🏼朱古力香唔算好明顯 會淡淡嚐到~但可能因為配原味忌廉所以整體只靠朱古力蛋糕帶出口味🐿表面有大大粒焦糖核桃出奇地唔好過甜而且帶焦糖脆口感令蛋糕層次唔好太單調☺️但可能因為會期望朱古力濃少少所以少少失望(´・◡・`)如果可以配朱古力忌廉應該開心好多!!! //
Food:🌕🌕🌕🌖🌑🌑
2021-04-17 548 瀏覽
JoMO really not a good place to come here if u are alone , and those staffs are pretty impolite on asking you to leave in 1 hour . And here is too noisy and they only focus on the people who come for 1 person and ask people leave . For those girls who sit next to me,they are scare to ask them leave even they sit over 1.5 hours, maybe they scare to talk by English ? Haha

2021-04-15 391 瀏覽
位於西環西營盤嘅 JOMO Coffee & Cakes 坐落喺隱蔽嘅小巷,要搵路真係要花d時間 😂 不過其實呢間咖啡店都幾出名,好多人會專登去食佢哋嘅招牌戚風蛋糕同其他甜品、飲品 🤓 所以即使當日係平日,去到都發現入面好 full 😬黑芝麻戚風蛋糕 ($52) 配搭黑芝麻忌廉、杞子、桂花,賣相精緻 🤗 戚風蛋糕加入台灣黑芝麻製作,散發淡淡芝麻香,芝麻味道柔和,成個蛋糕唔會過甜,口感鬆軟輕盈,連埋忌廉一齊食,蛋糕口感更濕潤 😋

呢間cafe小編一直都久仰大名,係朋友提議下終於的起決心一試❗️cafe係一個唔起眼嘅角落頭🤣,主打超多款式嘅蛋糕,蛋糕口感真係唔錯✨:-1️⃣「黑芝麻戚風蛋糕⚫️($52)」 -呢件蛋糕完全做到戚風蛋糕個種蓬鬆感,口感輕盈鬆軟,仲食到少少芝麻粒,如果芝麻味更濃一定更加正!~ Black sesame chiffon cake: super fluffy, with mild black sesame taste. Quite nice👍🏻-2️⃣「抹茶卷蛋🍵($48)」-食落同樣鬆軟,呢款仲更加濕潤❤️😳,食落好香抹茶味,帶丁點奶味,抹茶濃度都ok,但未必滿足到濃茶控~Matcha roll cake: The cake is fluffy and moist, w/ matcha cream that has a quite intense matcha taste.👍🏻
1️⃣「黑芝麻戚風蛋糕⚫️($52)」
2️⃣「抹茶卷蛋🍵($48)」
Black sesame  chiffon  cake
Matcha  roll  cake
Black sesame  chiffon  cake
Matcha  roll  cake
  • Black  sesame  chiffon  cake
今日趁佢開店又未到d office既lunch time,就黎左食。佢位於西營盤水街附近一個巷仔,一開頭我都行錯去左第一街,原來仲要再落,係一個非常不起眼既後巷入面。對於中意探索社區既你又係一個好地方幸好個巷仔算乾淨,如果係污糟又有蛇蟲鼠蟻,一定影響生意,始終個門面入口就對正條巷。朝早11點幾間店無人,入去坐左陣就多左d學生同主婦黎啦。上網見matcha roll cake賣相同食評唔差,就嗌左個,加埋杯熱flat white。可能得我一個,好快5-10分鐘後就有了。餐具同水要自助拎,係個ikea既轆轆車上面,擺得幾靚。見有d食評話要自己拎好麻煩,我心諗,你郁多步姐,多人時就比較迫同會有碰撞,但平時其實自己拎跟本無問題,唔洗入埋數話間餐廳service差丫。人地無負任要serve你架wor大姐。講到食物,matcha roll cake真實賣相無上網openrice d相咁靚,比較似毛巾。。。但食落口感唔錯,好食。唔會話太濟,呢點好重要。佢cream同蛋糕都做得好,唔似d普通西餅店,食完一舊好快濟。杯flat white拉花拉得靚,飲落幾好飲。 整體而言用餐既感覺係開心既同埋記得避開l

杯flat white拉花拉得靚,飲落幾好飲。

Matcha roll cake, Flat white

matcha roll cake, flat white

整體而言用餐既感覺係開心既
同埋記得避開lunch hour/晚餐/周六日,你會食得開心d

cake黎講,價錢係有d貴,個人覺得廿蚊三十蚊就差唔多,而家成50幾蚊一件。
2021-04-08
Matcha roll cake, Flat white
matcha roll cake, flat white
  • matcha roll cake,flat white