2006-01-22 2 瀏覽
同男朋友及媽媽黎慶祝我既生日﹐叫左三個set dinner,分量非常多。。。當日唔知點解有好多著晒西裝好似係老細既人行來行去(有成四五個)﹐又有好多外籍既waitress係度﹐個餐廳又唔係大﹐我覺得太多人係度行來行去。。。同埋D waitress唔係既professional 同幫得手。。。-_-"食完飯+甜品﹐先至再上一件tiramisu寫左我既名﹐waitress都有唱生日歌﹐唔知既會既好feel. 之前見個有comment話同一日有幾檯生日分幾次唱無晒surprise, 我估佢地improve左盡量group埋一次唱(因為我明明已經埋左單﹐先見佢捧住兩碟蛋糕比兩檯客人。。呢度既tiramisu係我食過最好味既!! : )

呢度既tiramisu係我食過最好味既!! : )
2006-01-19 27 瀏覽
是日同女性朋友到此餐廳慶祝生曰, 遲到了半小時, 首次在swinging table 進餐, 感覺尚可, 這是可以預訂的, 而食物方面也不俗, 選了set dinner A and B 及生蠔, 生蠔以法國的較有海鮮美味, 而美國的則較大及滑口, 可惜有一隻不太新鮮, 再來的沙津及餐湯也不錯, 主菜選了海鮮飯及牛柳, 海鮮飯不錯, 飯很入味, 而牛柳則可以, 不是很特別, 再來是生日蛋糕, 給她一點驚喜, 生日歌是由一位男Manager及YY的同事唱的, 男的很不濟, 那YY小姐唱歌之餘, 更主動幫我們拍照, GOOD!那cake 是很不錯, 她很喜歡呢, 那就好了.如叫Set, 大概是120-150一人吧, 那算是不錯了, 可以一試, 今餐是五百餘元, 食物加上環境也是化算的.
那cake 是很不錯, 她很喜歡呢, 那就好了.

2005-12-30 21 瀏覽
除了有鞦韆椅外, 還有露天茶座, 坐下來下午茶或晚餐都是不錯的選擇, 大家不用擔心冬天會被寒風兜頭兜腦的吹, 那裡有企立式暖爐, 坐在旁邊廷溫暖的! Jack’s Terrazza Ristorante是一間意大利歐陸式餐廳, 食物質素與價格平衡, 算是中規中舉. 倘有朋友生日可預先告知, 以便餐廳為閣下安排生日蛋糕! 總括而言, 此乃二人世界浪漫的好地方! 如閣下的公司規模不太大, 在這裡辦Annual Dinner 也不錯!

2005-12-05 2 瀏覽
第一次在三里屯食晚飯, 第一間就睇呢間, 門口的小姐好詳細的介紹, 令我留下不錯的印象. 不過話晒呢度食野都唔平, 行左一個圈睇埋其他先決定. 見間間個價錢差唔多, 最後都係去左呢間. 叫左個二人餐, 兩個主菜各叫一個share. 另外叫左生蠔. 嘩個生蠔真係要一讚, 我本人唔太喜歡食生蠔, 因感覺好核突, 不過一場來到, 叫左$32 一隻的澳洲蠔(建議食之前問下waiter 邊隻新鮮, 因我昨日食就剛剛食到新鮮運到的澳洲蠔) 真係好鮮味, 帶有海水但唔會太咸(因本人對生蠔冇乜研究, 只可講到咁多...) 不過就唔算好肥美.上二人餐, 頭盤有沙律同湯, 由於對沙律冇乜興趣, 叫左意大利雜菜湯. 味道唔錯, 個人覺得味道唔濃, 好易入口. 平時唔鍾意飲雜菜湯因怕佢味道太濃, 但呢度的味道就啱啱好. (期間見到有人食沙律, 真係好大盤呀!) 個餐包埋甜品, 每人一杯tiramisu, 芝士味不太濃. 當日亦有人生日, 事前唔知的話真係幾surprise, d 待應亦會立即圍住果枱唱生日歌, 個感覺幾warm.都有留意搖搖椅, 不過冇坐, 感覺上一路食一路搖都幾唔舒服. 有機會的話會再去,

都有留意搖搖椅, 不過冇坐, 感覺上一路食一路搖都幾唔舒服. 有機會的話會再去, 不過希望個二人餐可以多d 選擇.
2005-11-27 9 瀏覽
20051127 12noon跟男友的sunday brunch, 因為我貪得意想玩張搖搖木凳所以揀o左呢間.星期日12 點沒什麼人, 可直行直入"享用" swinging chairs.2人order-* 男友要了lunch set - 要了沙律, 是吞拿魚的, 不錯. 很新鮮. 雞胸雜菌寬條麵忌廉汁很yum yum! 惜雞胸十分敗筆, o鞋爆!* 我要了brunch set($68) - 要了個西班牙庵列, 茹素的人就應該很歡喜了, 庵列味道(本來)不俗, 餡料有紅椒絲, 洋荵絲, 芝士, 但也有大量我不吃的黑橄欖和青椒絲. suggest 在menu 上寫明餡料. 另配上toast 4件, 很飽肚.餐飲我們都要了熱啡, OK. 另很喜歡餐包仔們, 很讚!搖搖木凳沒想像中好玩, 環境不算delicate 也不覺浪漫(有點不明何以那麼多情侶挑這裡吃生日飯?) 但就頗舒服. 另有頗多一家大細, 小孩很吵. 服務不俗, 侍應都是大叔居多.埋單連加一好像是total $170
20051127 12noon

2人order-

餐飲我們都要了熱啡, OK. 另很喜歡餐包仔們, 很讚!

埋單連加一好像是total $170
2005-11-24 3 瀏覽
睇openrice呢個網頁已經好耐,不過一路都鍾意睇完人地d食評之後去食,食完都懶得打食評,今次真係非打不可囉琴晚第一次同男朋友慶祝生日,揀左好耐終於揀左黎呢間慶祝~兩個星期之前已經打去bk定swinging chairs同埋吩咐定要寫左名既tiramisu~去到其實有d失望,檯同檯之間太迫,swinging chairs又無想像中咁好玩,不過環境都ok既~我地叫左個二人餐,有1個湯,1個沙津,1個pizza,1個海鮮拼盤,1個錦鏽大會,甜品同飲品~食物只可以說ok~唔特別~其實我地去到個陣,我見到隔離檯個男仔送禮物比個女仔,已經知道不妙,果然我地食到中途,突然全店既燈都關掉,重有職員向著個女仔唱生日歌~唉~我先事安排既驚喜無曬~男朋友即係話重以為係向住佢唱添~男朋友雖然口話唔緊要~但我好無奈囉~跟住即刻同經理講cancel左呢個services~就咁上tiramisu就得啦~但最估唔到既係之後陸續都重有唱生日歌~加埋我男朋友,全晚居然同時有4 pair人係到慶祝bday~我會覺得經理安排有點失當~至少應該同客人講一聲卦~不過當然如果我一早知,我未必會揀黎呢到~總括我覺得食物唔錯,價錢

總括我覺得食物唔錯,價錢合理,如果bk到swinging chairs都可以一試既~但如果係到慶祝bday,一定要問清楚有冇其他人係到慶祝bday囉~
星期二晚o係度個過O左愉快O既一晚。亞暖正日o個日要返夜校,所以早兩日預先慶祝,並紀念我地拍拖一周年喇!上Openrice揀O左幾個星期,先扑鎚揀呢度。緊係BookO左Swinging Seat啦!估唔到平日夜晚都幾旺場,外國客都鍾情露天位。坐o左落Swinging Seat後,覺得好有童真。不過如果再spacious o的會更好。食2人Set,味道okay。老老食得好開心,多謝Jack’s Terrazza的安排同服務。

估唔到平日夜晚都幾旺場,外國客都鍾情露天位。

食2人Set,味道okay。

2005-10-31 26 瀏覽
16-9-2005 1255今日同同事一齊食lunch,一來係Friday,二來係為今個月生日的人慶祝。壽星女本來想去食意粉屋,不過我話遠左的喎,最後話時人及我經過一輪商量後,最後選了這裡,話時話都有超過大半年冇黎過。當日的set lunch如下:Tuna Fish Pizza (吞拿魚薄餅)、Spaghetti a la Norma (茄子意青瓜蕃茄汁意粉)、Shepherd’s Pie (免治牛肉批)、Chicken and Mango Curry (香芒咖喱雞)、Deep Fried Seafood Platter (炸海鮮拼盤)、Grilled Rib Eye Steak (黑椒肉眼牛扒),頭盤可以選擇湯或沙律。我就要了沙律及海鮮。價錢由78-108再加一不等。每人都會有一籃麵包、主要以橄欖、黑芝麻為主,唔似係新鮮整日整,不過都相當好味及鬆軟,我自己食了兩舊;而沙律主要材料為roasted Chicken (燒雞肉)、ox-tongue (牛利)、mozzarella cheese (*)、生菜及千島醬為主,還有半隻雞蛋及一開二既中型蕃茄,味道剛剛好,幾fresh,雞肉應該係火
16-9-2005 1255

每人都會有一籃麵包、主要以橄欖、黑芝麻為主,唔似係新鮮整日整,不過都相當好味及鬆軟,我自己食了兩舊;而沙律主要材料為roasted Chicken (燒雞肉)、ox-tongue (牛利)、mozzarella cheese (*)、生菜及千島醬為主,還有半隻雞蛋及一開二既中型蕃茄,味道剛剛好,幾fresh,雞肉應該係火雞一類燒成再起片,肉質會比較鞋少少,不過都能接受,牛利有少少鮮味,這道沙律都食得過,事後唔記得叫侍應加黑椒粒。至於有少部份同事就要了意大利雜菜湯,賣相及味道都只係一般。

至於主菜既海鮮包括tiger prawn (虎蝦)、sole fillet (魚塊,通常為龍利或銀雪)、魷魚及帶子,伴以雜菜及意粉。海鮮炸得不油膩,還有少少鮮味,好難有新鮮你食,冰鮮就或者有gei,份量稍為細左的,雜菜都不外乎紅蘿蔔粒、西蘭花及椰菜花,反而幾喜歡意粉,用茄醬一齊煮,軟硬度剛剛好,都算係不錯的主菜。

甜品係哈密瓜,都幾好,而飲品就要了latte。價錢在中等,都算係食得過,至在同成班同事一齊開開心心,如果有得時光倒流,我會去食隔離既Mr. Steak,或者食肉眼牛扒或pizza。

(*)一點點知識(在互聯網上找到一些意大利芝士種類,同大家分享):

意大利出產的芝士有450種之多, 芝士通常是由全脂或脫脂奶濃縮而製成。平均100克的芝士約由500-1000 毫升的牛奶或羊奶製成。

意大利芝士大約可分為4 大類:
(1) hard cheese (硬芝士), 例子:Provolone (布旺倫芝士)、Parmesan (巴馬臣芝士)。
(2) semi-hard cheese (半硬芝士), 例子:Bel Paese (寶百士)。
(3) soft cheese (軟芝士), 例子:Gorgonazola (哥根蘇拿芝士)。
(4) fresh cheese (新鮮芝士), 例子:Mozzarella (馬蘇里拉芝士)、Mascarpone (馬斯卡普芝士) 及Ricotta (利可他芝士)。

hard cheese –Parmesan (巴馬臣芝士)
歷史:1000年
原產地:Parma (巴馬)
成熟期:2年
形狀/大小:直徑60cm,如砧板大,硬皮
顏色/味道:金黃色,香味濃烈
食用方法:刨絲或磨茸,與麵食一同享用
成份:含極高蛋白質及30%脂肪

soft cheese - Gorgonazola (哥根蘇拿芝士)
歷史:超過1000年
原產地:意大利北部近米蘭的小鄉村
形狀/大小:以錫紙包起
顏色/味道:奶黃色,帶有藍綠色粗雲石紋,味道濃烈

fresh cheese - Mozzarella (馬蘇里拉芝士)
原產地:意大利南部的Campania省
形狀/大小:圓梨形,以奶及水浸存
顏色/味道:純白色
食用方法:刨絲或片,灑在薄餅上
註:只有以水牛牛奶釀製的馬蘇里拉芝士,方可稱為"Mozzarella Di Bufala" 及可擁有原產地確認DOP (Certified Provenance Brand)。

fresh cheese - Mascarpone (馬斯卡普芝士)
形狀/大小:外型似凝固忌廉,質地軟滑
顏色/味道:粉白色,味淡
食用方法:為Tiramisu的主要材料

fresh cheese - Ricotta (利可他芝士)
顏色/味道:純白色,味淡
食用方法:多用於意式雲吞的釀料或甜品
成份:脂肪含量極低
2005-10-18 5 瀏覽
網友對這間餐廳熱烈推介, 我在9月尾訂了swing chair 和男友慶祝生日.swing chair 幾特別, 但檯與檯之間距離太密. 食物一般, 沒有太大的驚喜.同餐廳講左係男友生日, 所以佢地會在最後送件寫左名的tiramisu ... 但因為我地之前響第二張檯又係慶祝生日, 我男友已經知道會有呢d 安排, 所以到我男友的時候, 已經冇咁大驚喜. 所以如果想朋友有驚喜, 可以問餐廳當日會唔會有其他人慶祝生日, 視乎情況幾時上tiramisu.服務ok, 特別係門口的姐姐, 笑容很好. 但當我們食完所有食物時, 等了好久都沒有送上生日tiramisu, 要我提醒才送上, 呢度要扣分.

2005-10-10 6 瀏覽
小妹今次係第一次留言, 因為之前聽過很多網友的意見, 所以就去此處一試(因有很多好評)!在網友口中得知有swing seat﹐當然要一試la, 我在3日前打去訂位, reception由頭到尾給我的印都非常好, 極有禮貌! 還很幫忙fax menu以作參考, 另外, 訂位時如mention係作生日特別日子的, 餐廳會作特別安排, swing seat只有2張! swing seat 係此餐廳特別之處, 值得加分.講到食物, 大致一般, 不是太值得一讚. 但以這個價錢, 環境+氣氛+服務=值得一去.最最最surprise的係上甜品的時候, 因我與友人是一起慶祝生日的, 所以餐廳特地做了一件Tiramisu, 而在碟邊則寫上我與友人的名(訂位時安排的). 來cake 的時候, 全餐廳的燈會熄並響起生日歌, 雖然之前在網友的留言己得知, 但主角係你的時候亦都好開心.

2005-09-07 5 瀏覽
很多食評都讚好,所以約了幾個朋友去試試,果然不錯。先講服務,一入坐服務員很友善地介紹菜色,而且選擇很多。而環境也很寧靜及坐位舒服,今次朋友食煙所以選了坐露天,因下雨過後所以也涼快,裝修及佈置有情調。食物方面在水準之上,蒜蓉湯、沙律及主菜各樣都很好。只是Tiramisu凍了一點。如此$ 己是意菜首選,只是早了一點關門。
很多食評都讚好,所以約了幾個朋友去試試,果然不錯。
先講服務,一入坐服務員很友善地介紹菜色,而且選擇很多。
食物方面在水準之上,蒜蓉湯、沙律及主菜各樣都很好。
只是Tiramisu凍了一點。
如此$ 己是意菜首選,只是早了一點關門。
2005-09-05 5 瀏覽
下午去會展做順便過同呢頭做朋友食個晏. 今次我要lunch set上焗芝士什菜闊麵, 好濃茄醬及芝士香, 不過份量細, 我食完都唔夠飽; 今次甜品竟然係一片哈密瓜, 連皮上, 切粒, 吃生果當甜品都幾好!服務一貫地好, 無得彈囉!

服務一貫地好, 無得彈囉!
2005-09-05 4 瀏覽
專程來試試Swing Chair,覺得都幾浪漫.因為男友希望有點新意,見各人對此餐廳都有很高評價我當日希望給男友拍拖半年紀念日一個驚喜,但因為半年實在很少人為此慶祝,也覺得很怪.然而,我問過餐廳,他們都說會為我作安排.當日我們叫了一個普通的套餐,其實當我男友想叫餐茶及甜品時,那個侍廳說甜品請等等,又後餐茶來後,茶廳內的燈突然關了,之後一些餐廳內便播起了"congratulation"這首歌,我男友很驚訝,更講”嘩!發生什麼事”之後一個侍應拿著那個蛋糕走向我們,又說恭喜晒.我和男友都覺得不錯,對服務都非常滿意!
專程來試試Swing Chair,覺得都幾浪漫.
因為男友希望有點新意,見各人對此餐廳都有很高評價
然而,我問過餐廳,他們都說會為我作安排.
我和男友都覺得不錯,對服務都非常滿意!
2005-09-02 4 瀏覽
昨晚幫襯,最欣賞每位員工面上經常掛著的笑容,氣氛和諧,令我們食晚餐的過程很愉快。所選擇的晚餐是餐湯/沙律+ 龍蝦配肉眼扒/羊扒甜品為Tiramisu。不要祈望大眾化價錢,但各款食品都有一定水平,物有所值。最後,雖然事先張揚,小型生日蛋榚出現時仍然很開心。在此很感謝太太的安排。

2005-08-28 6 瀏覽
food and atmosphere is good...one thing not good is too crowded