J.moon

2021-07-16 129 瀏覽
飛往天際 遠離繁囂🎈J.moon/ᠻꪶꪗ ꪑꫀ 𝕥ꪮ 𝕥ꫝꫀ ꪑꪮꪮꪀ/第一次晏周黎到酒吧Chill chill地系日光同月光既陪伴下摸摸杯底享受下午茶既時光🕞🍳Smoked Salmon Benedict ($68)一上枱 碟野仲識出煙 果然係煙燻•三文魚呀😂 其實應該係粒蛋既緣故 班尼狄蛋切開中間爆汁麵包軟熟 點上蛋汁好食🥰🥗Salad with Crispy Filo and Mango Dressing ($52)沙律配料豐富新鮮 除左有普通沙律菜 生菜青瓜洋蔥之外 仲有紅椰菜 青紅椒 同豆苗仔等等🥒🧅🥬由兩層薄脆夾雜系一層層菜之間 口感豐富 加埋黑醋汁同芒果做沙律醬 感覺健康又開胃💪🌕J.Moon Pizza ($118)Pizza味道濃郁 系咬落香脆既薄底pizza呀🍕表面鋪滿紅色似茄汁既醬汁 配以綠色火箭菜增添一點點綴 最特別系pizza中間有粒處於晶瑩通透既半熟雞蛋🥚 醬汁加上菠蘿芝士洋蔥 煙肉 甜酸鹹味一次過試勻晒 不過醬汁少返啲就更好啦😌🍹Earth ($108) “𝘌𝘯𝘫𝘰𝘺 𝘵𝘩𝘦 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵𝘪𝘯𝘦𝘴𝘴 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘔𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘌𝘢𝘳𝘵𝘩”青瓜味好出 帶有奇
飛往天際 遠離繁囂

🎈J.moon

/ᠻꪶꪗ ꪑꫀ 𝕥ꪮ 𝕥ꫝꫀ ꪑꪮꪮꪀ/

第一次晏周黎到酒吧
Chill chill地系日光同月光既陪伴下摸摸杯底
享受下午茶既時光🕞

🍳Smoked Salmon Benedict ($68)
一上枱 碟野仲識出煙 果然係煙燻•三文魚呀😂
其實應該係粒蛋既緣故 班尼狄蛋切開中間爆汁
麵包軟熟 點上蛋汁好食🥰

沙律配料豐富新鮮 除左有普通沙律菜 生菜青瓜洋蔥之外
仲有紅椰菜 青紅椒 同豆苗仔等等🥒🧅🥬
由兩層薄脆夾雜系一層層菜之間 口感豐富
加埋黑醋汁同芒果做沙律醬 感覺健康又開胃💪

🌕J.Moon Pizza ($118)
Pizza味道濃郁 系咬落香脆既薄底pizza呀🍕
表面鋪滿紅色似茄汁既醬汁 配以綠色火箭菜增添一點點綴
最特別系pizza中間有粒處於晶瑩通透既半熟雞蛋🥚
醬汁加上菠蘿芝士洋蔥 煙肉 甜酸鹹味一次過試勻晒
不過醬汁少返啲就更好啦😌

🍹Earth ($108)
青瓜味好出 帶有奇異果嘅酸甜
十分清新易入口嘅cocktail 充滿大自然嘅氣息🌳

🍸Jupiter ($118)
“𝘛𝘩𝘦 𝘎𝘳𝘦𝘢𝘵 𝘙𝘦𝘥 𝘚𝘩𝘰𝘵”
木星雖然比地球黎得更加濃烈✨
但係都係容易入口嘅味道黎
香橙味令人聯想起木星既其中一種顏色 橙色

呢間餐廳有提供Shisha 岩既朋友仔可以參考下啦
望到個樽 覺得隻藍色好靚呀💙
  • J.Moon Pizza
2021-07-14 66 瀏覽
朋友介紹的旺角SHISHA BAR RESTAURANT,地點非常之方便,就在西洋菜南街的百寶利,近油麻地又近旺角。店內裝修打卡味十足,七點多店內已經滿座,坐室外也有好處,就是可以抽煙。Smoked Salmon, Crab Cake and Sauteed Spicy Shrimps with Lime Cream - $72拆出大量多汁甘甜蟹肉,再加上油香的煙熏三文魚製成肉餅,煎得香酥惹味,上面還有炒香的辣蝦好爽滑。Scallops, Crabmeat and Zucchini Spaghetti with Lobster Bisque - $148三粒雪白厚肉的扇貝好鮮甜有彈性,麵底以龍蝦濃湯炒成好惹味,還夾雜少許蟹肉,以及翠玉瓜肉絲有微微爽口感。Diced Beef Risotto with Red Wine Sauce - $118整碟燴飯的紅酒醬味道好濃烈,中間有幾片軟嫩的牛腩和爽口的八爪魚粒。Stardust - $78有檸檬汽水、石榴汁和curacao,味道酸酸甜甜好清新爽口。Quasar - $78有士多啤梨、蜂蜜和梳打水,味道相對偏向甜而不膩。Shisha - $3

Quasar & Stardust
Stardust

Stardust - $78
Quasar

Quasar - $78
有士多啤梨、蜂蜜和梳打水,味道相對偏向甜而不膩。
Apollo 18

Shisha - $348
總共有八款口味,選了強度3星的「Apollo 18」。充滿那種甜絲絲的柑橘漿果香氣,類似莓類的味道,還有薄荷感非常重,吸入喉嚨好舒暢。
2021-07-14
2021-07-11 27 瀏覽
black truffle chicken fillet and mushroom spaghetti ($108)- truffle味好香😬 每一啖都有好有松露味 幾正✨scallop, crabmeat and zucchini spaghetti with lobster bisque ($138)-龍蝦汁味道濃 意粉好掛汁☺️smoked salmon pizza ($98)-smoked salmon嘅份量好多pizza都好卜卜脆✨earth ($108 HH/$128 glass)/quasar ($68 HH/$78 glass)-味道幾清新 幾fresh 酒味唔係太重 比較容易入口😆-個presentation 都好ig-friendly -朋友就叫左quasar 比較重berry味道 都係容易入口嘅選擇😆呢到都可以shisha😛真係好啱同朋友一齊chill
- truffle味好香😬 每一啖都有好有松露味 幾正✨

-龍蝦汁味道濃 意粉好掛汁☺️

smoked salmon pizza ($98)

-味道幾清新 幾fresh 酒味唔係太重 比較容易入口😆
-個presentation 都好ig-friendly

呢到都可以shisha😛真係好啱同朋友一齊chill

2021-07-11 20 瀏覽
同朋友chill咗一日, 又喺時候食個靚dinner! 之前一直bookmark咗呢間, 終於有機會食啦🥳一入座就見到最signature嘅月球燈, 好romantic呀!餐廳都好多唔同選擇, 有酒精同無酒精飲都有, 我自己就叫咗杯mocktail☺️個bar位都好靚! 可惜我背向住bar枱, 睇唔到佢整杯酒左邊嘅係我嘅mocktail - Quasar ($68 HH/$78 glass), berry味重, 清新feel, 帶甜味🍸Main: black truffle chicken fillet and mushroom spaghetti ($108), 好重黑松露味呀!main: scallop, crabmeat and zucchini spaghetti with lobster bisque ($138), 味道唔錯! smoked salmon pizza ($98), 係mini版嘅pizza☺️用黎做sharing snack一流! portion唔會太大!壓軸登場嘅水煙🤩

個bar位都好靚! 可惜我背向住bar枱, 睇唔到佢整杯酒

壓軸登場嘅水煙🤩
2021-07-10 25 瀏覽
少有位於百寶利既樓上餐廳店面唔太大 但有分室外室內燈光暗暗地 裝修亦好有feel 我今次揀咗室內bar台位置一邊食嘢一邊望住bartender調酒份外寫意~讚讚調酒姐姐好有心機每一杯酒都會係手背試吓味先出!橙色係Mercury 酒味唔會太濃好重橙味 仲有半隻新鮮嘅百香果夏日推推 酸酸甜甜 適合小女生白色係Earth酒味相對濃少少比較重青瓜味 但唔會好怪 清新既感覺小食拼盤有薯餅麥樂雞咖喱角同埋薯條上碟好夠熱辣辣 薯條屬於比較厚實唔中空薯餅細細舊夠曬外脆內軟 主食嘅半碟裝飾好靚 加分加分首先係帶子蟹肉意粉 意粉有嚼口 亦有好多蟹肉帶子煎兩邊 七至八成熟 中間十分嫩滑紅酒汁骰子牛risotto 聞落怪怪的 但食落好香紅酒味飯質少硬身 牛肉都過得去當然仲有水煙 十台有八台客都會點整體氣氛配合水煙 同三五知己happy friday或者慶祝生日都十分正坐室外既話應該chill級chill~~~~
少有位於百寶利既樓上餐廳
店面唔太大 但有分室外室內
燈光暗暗地 裝修亦好有feel

我今次揀咗室內bar台位置
一邊食嘢一邊望住bartender調酒
份外寫意~讚讚調酒姐姐好有心機
每一杯酒都會係手背試吓味先出!

橙色係Mercury 酒味唔會太濃

當然仲有水煙
十台有八台客都會點
整體氣氛配合水煙 同三五知己happy friday
或者慶祝生日都十分正
坐室外既話應該chill級chill~~~~
2021-07-10 29 瀏覽
放工想同朋友飲杯野上網搵到呢間粉紅色月球嘅餐廳一嚟到果然好靚 好多粉紅色波波燈令人少女心爆發每張枱都有個月球燈睇下喺月球上食啲咩先帶子蟹肉意粉有幾粒生食級嘅帶子 煎香表面 入面半生熟每啖都食到蟹肉 好鮮味嘅意粉大蝦蟹肉餅蟹餅好香脆 入面食到一絲絲嘅蟹肉大蝦都好爽口J.moon pizza招牌pizza 餅底幾煙靭 有大量菠蘿所以食落唔會滯嚟bar又點少得飲番杯呢度除左一般bar有嘅cocktail之外仲有以八大行星為主題嘅cocktail梗係要試下主題野啦Saturn好易入口嘅一款酸酸甜甜咁朋友點嘅Venus呢杯好勁 bartender好好人 發現我地唔係好飲得主動提出不如換過杯俾我地Bartender特制cocktail用左柚子 杏桃 gin嚟調製好fresh好好飲呢度仲有shisha 有興趣嘅朋友可以嚟chill下
放工想同朋友飲杯野

用左柚子 杏桃 gin嚟調製
好fresh好好飲

呢度仲有shisha 有興趣嘅朋友可以嚟chill下

2021-07-09 22 瀏覽
月球為主題嘅餐廳,一入到去已經見到好多打咭位。邊嘆shisha,邊吃美食。MocktailsVortex 淡淡嘅芒果甜味,滲出薄荷香味,非常清新。White Dwarf 蘋果加香橙,配合牛奶。甜甜嘅味道。Snack 就揀咗Nachos bolognese。薄脆嘅玉米片,配上芝士肉醬。沾上牛油果醬/ 酸忌廉,十分惹味。J moon Pizza 配料有菠蘿、青椒、黃椒、蕃茄醬、火腿。酸酸甜甜,口感好豐富。肉醬意粉普通嘅意粉配上靚嘅伴碟加左唔少分。味道亦都唔錯。最後嘅主角Shisha~同朋友chill 吓,傾吓計。一個下午就過咗嚕。

Mocktails

Vortex
淡淡嘅芒果甜味,滲出薄荷香味,非常清新。
White Dwarf
蘋果加香橙,配合牛奶。甜甜嘅味道。

Snack 就揀咗Nachos bolognese。

J moon Pizza

配料有菠蘿、青椒、黃椒、蕃茄醬、火腿。
酸酸甜甜,口感好豐富。

肉醬意粉

普通嘅意粉配上靚嘅伴碟加左唔少分。味道亦都唔錯。

最後嘅主角Shisha~
同朋友chill 吓,傾吓計。一個下午就過咗嚕。
2021-07-08 34 瀏覽
油尖旺永遠都係最多新店林立的地方,特別旺角百寶利大廈 cafe 非常多,並且有室內或室外的位置。其中一間 J Moon 🌙 近期相當熱門,全因粉紅色的設計必成少女們打卡的新蒲點之一。平日的晚上坐無虛席,室內滿滿人食飯、打卡、水煙等,相信大家也是忙裡偷閒一番吧。室外一定比室內熱一點,不過較有情調。食物方面都以輕巧食物為主,款式唔算太多不過都有佢嘅特色。Diced Beef Risotto $118 紅酒牛肉配意大利飯,牛肉沾滿紅酒的味道相當淋,意大利飯口感剛好若然份量多一點更好。J Moon Pizza $118以蕃茄、火箭菜、芝士等配料有點素食的感覺,份量偏少不過2個人的話還可以吧!另外有不同的cocktail或mocktail 的飲品,或者啤酒等,Happy Friday 狂觀的地方。同場還有水煙提供的確很寫意。

2021-06-19
2021-07-06 32 瀏覽
係鬧市想揾個chill chill地既地方hea下,旺角j.moon又有得食野,又有得飲酒shisha,真係一個一舉多得好地方。當日入面full晒就揀咗坐出面,有梳化仲有啲串串燈,氣氛唔錯。加上户外有幾部大既吹風機,所以坐得耐都唔會太熱。Scallops, crabmeat and zucchini spaghetti with lobster bisque ($148)有枝餅乾擺係上面幾得意,賣相幾靚,記住撈匀先食,因為底下龍蝦汁都幾多嫁。帶子煎得岩岩好,同埋都食到幾多蟹肉,不錯喔。J.Moon Pizza ($118)Pizza烤得好脆,芝士好多,好cheesy,最正係中間有隻溫泉蛋!呢隻蛋令到成個pizza面更豐富,一啲都唔會乾。同埋仲有菠蘿,酸酸甜甜配酒岩晒。Mars ($128)呢杯好靚,飲落酒味都重,帶小小cherries既味道。Saturn ($128)好中意呢杯,都好靚同好girly,加上好易入口,飲到微微花香味,同埋係酸酸地,岩晒女仔。Shisha: Armstrong’s Delight ($348)呢隻係seasonal special,味道唔算重,不過就感覺味道

J.Moon Pizza ($118)

Mars ($128)
呢杯好靚,飲落酒味都重,帶小小cherries既味道。

Saturn ($128)

呢隻係seasonal special,味道唔算重,不過就感覺味道唔算太豐富,有少少茶香。
2021-07-05 39 瀏覽
前兩日約左朋友食野。今次佢約我去shisha,正!Smoked Salmon Egg Benedict $68一刀切落去,啲蛋汁即刻流曬出黎,正。Smoked salmon都好足料,有好多塊喺雞蛋下面。底下嘅鬆餅口感比較鬆軟,配埋醬汁都幾好食。J. Moon Pizza $118見到呢款pizza用餐廳名命名,可能係招牌,於是就揀左。呢款pizza有大路嘅芝士、煙肉同埋火箭菜,仲有朋友最愛嘅菠蘿。更特別嘅係佢竟然有蛋,個蛋仲要係流心嘅,都幾特別。Long Island Iced Tea $118係朋友飲嘅。Kiwi Mango Smoothie $58呢杯smoothie有啲似果汁沙冰咁,因為有奇異果味,所以酸酸地幾開胃。Apollo 18 $298呢款shisha係朋友揀嘅,貪佢有啲薄荷味之餘又有啲莓味,個味道令人好enjoy!
前兩日約左朋友食野。今次佢約我去shisha,正!

J. Moon Pizza $118

Long Island Iced Tea $118
係朋友飲嘅。

Kiwi Mango Smoothie $58

Apollo 18 $298
2021-06-30
2021-07-02 36 瀏覽
姊妹未食過水煙,見新開就try try 佢。晏晝先book都有窗口位,每位員工超friendly,好玩得。明明第一次上嚟,但走個陣就好似熟客咁。幫手拉門超好service🤣 臨走重執到個靚仔員工送嘅心心(應該係特別待遇)笑死咗🤣水煙價錢,個人覺得合理(甚至偏平),3個人叫咗碟唔辣嘅辣雞翼同埋炸洋蔥圈,再加多棟(+冰底)水煙都係$500有找。食物正正常常,但去嘅都自在食水煙同打卡架啫。即使係下晝個場都好有feel 🙈見人哋d相夜晚重靚,夾到時間夜晚都會嚟幫襯。多咗個竇口同姊妹聚腳🥰chill 爆🥰

多咗個竇口同姊妹聚腳🥰chill 爆🥰
不嬲都知旺角百寶利多小店,見到人介紹先知呢到有間新既酒吧。假期前夕相當多人,好彩一早book左位。最Impressive係一入去見到呢個好靚既波波燈天花,仲有每張枱都有個月亮燈,好靚好啱打卡🤣呢到仲有室外位,鐘意Shisha 既朋友可以坐室外位Chill下傾下計。🔸Diced beef risotto with red wine source紅酒煮粒粒牛肉意大利飯,啲飯煮到好入味,牛肉粒肉質軟淋。🔸Scallop, Crabmeat and Zucchini Spaghetti with Lobster Bisque 呢個帶子蟹肉龍蝦汁意粉都幾好食,好足料,有幾粒帶子又有絲絲蟹肉,龍蝦汁味道夠濃郁。🔸Earth (Gin, cucumber, kiwi, sweet &sour) 揀左杯J.Moon Cocktail ,酒味唔算重,有青瓜既關係,好清新好易入口,女仔好啱飲!🔸Banana Tree Smoothie 🍌同出面啲Smoothie好唔同,可能因為無落奶,冰碎比較多啲,不過我frd好鐘意蕉味🤣

紅酒煮粒粒牛肉意大利飯,啲飯煮到好入味,牛肉粒肉質軟淋。

🔸Banana Tree Smoothie 🍌
2021-07-02 27 瀏覽
朋友介紹黎呢個半露天酒吧傾下計,食下水煙,估唔到一上到黎係咁靚。Nebula叫左2杯Nebula, 一杯有酒精,一杯係mocktail,味道好清新同埋檸味好重,充滿夏日感覺。Mojito有好大塊薄荷葉,仲有青檸同梳打,同Nebula一樣咁清新。Cajun French Fries呢個薯條加左cajun粉,好似five guys薯條嘅辣粉咁,好惹味而且唔辣,好香。Diced Beef Risotto with Red Wine Sauce呢個risotto都有啲驚喜,紅酒汁幾香甜,又唔會酸,牛柳粒煮得好淋,牛柳配埋risotto個汁真係不得了!水煙:開心果味加左香蕉同朱古力,超濃同creamy嘅口感,啱曬重口味嘅水煙愛好者。

Nebula

Mojito
有好大塊薄荷葉,仲有青檸同梳打,同Nebula一樣咁清新。

Cajun French Fries

水煙:開心果味
月色之下,想營造一片星空既夢幻感覺,並唔係難事,而家呢個世代咩都係講求黃金打卡點right?所以Lounge黎講想出黎效果要夠moody,其實係需要好多"波波"……拿!唔好誤會呀!我係講緊呢間係旺角新開既「J.Moon·Lounge」掛滿天花板超過100盞玻璃燈飾,加埋成個shisha vibe,成個感覺猶如繁星般閃動,流星般破空…👇📌M A I N S -▪ Scallops Crabmeat · Zucchini Spaghetti · Lobster Bisque - $148▫ 對住個咁有feel既lonuge,食野都特別有mood,呢個「龍蝦汁·蟹肉帶子意粉」啖啖蟹肉唔在講,加埋龍蝦汁調味,鮮味十足;另外配料仲有帶子;青瓜、黃椒,帶子爽彈有咬口,意粉亦夠軟腍,高質之作!📌FOR · SHARING - ▪ J Moon · Pizza - $118▫ 另一招牌之作「J Moon·薄餅」亦唔錯,用左大量芝士、煙肉、火箭菜、三色椒形成完美組合。食落芝士味夠哂濃香,而餅皮金黃香脆,配搭蕃茄醬成件事鹹香得黎唔會太膩,認真開胃呀!📌J.Moon · Cocktails -▪ E a r
月色之下,想營造一片星空既夢幻感覺,並唔係難事,

黎講想出黎效果要夠moody,其實係需要好多"波波"……

成個感覺猶如繁星般閃動,流星般破空…👇
📌M A I N S -

龍蝦汁·蟹肉帶子意粉」啖啖蟹肉唔在講,加埋龍蝦汁調味,

鮮味十足;另外配料仲有帶子;青瓜黃椒帶子爽彈有咬口,
意粉亦夠軟腍,高質之作!

📌FOR · SHARING -
J Moon · Pizza - $118
J Moon · Pizza

▫ 另一招牌之作「J Moon·薄餅」亦唔錯,用左大量芝士
煙肉火箭菜三色椒形成完美組合。食落芝士味夠哂濃香,

📌J.Moon · Cocktails -
E a r t h - $128/Glass

M e r c u r y - $128/Glass
M e r c u r y

▫ 黎得呢到一定要必嗌佢地打卡飲品,佢地Cocktails選擇非常多,
花多眼亂,唯有憑直覺揀左兩杯最高人氣既「Earth」、「Mercury」。
E a r t h

前者係以Gin做base,加左青瓜奇異果,飲落甜得黎非常清新,
E a r t h

酒味相對無咁重,幾岩女仔飲;後者用Rum做底,加左熱情果
帶少少甜度,酒味比較濃少少,但對我呢d身經百戰既當然係碎料啦,嘿!

📌S H I S H A -
H a w k - $348
H a w k

▫ 今晚真係好誇張,星期二都全埸爆滿,加上我發覺基乎每枱
都會嗌shisha,真係知佢咩料啦。呢款「Hawk」用左仙人掌同埋蘋果
帶出淡淡清香感,加埋洛神花茶底,入口特別smooth,唔錯。
2021-06-29
15 分鐘 (堂食)
H a w k
2021-06-29 34 瀏覽
今日同朋友離旺角行街,行到咁上下要醫下肚,上網睇,見到依間餐廳嘅評價幾高,於是拉朋友過嚟一齊食吓,又真係幾唔錯😋 首先一嚟到,餐廳嘅人氣已經好高度,但好彩好快有得入,而且職員既服務態度都幾唔錯嫁🤩 加上依到既環境好靚,周圍都好多波波燈,岩晒打卡😛Driced beef risotto牛肉煮紅酒都味道好夾😍 食落去味道酸酸甜甜,加上牛肉好嫩,一流👍🏻Scallops crabmeat and zucchini spaghetti岩晒鍾意海鮮既各位,裡面佢推介嘅係帶子,好有鮮味😋Mocha (cold)Cranberry juice野飲都唔錯,岩晒依家既天氣,特別鍾意飲嘅係mocha,味道調配得岩岩好!😛

加上依到既環境好靚,周圍都好多波波燈,岩晒打卡😛

Driced beef risotto

岩晒鍾意海鮮既各位,裡面佢推介嘅係帶子,好有鮮味😋

Mocha (cold)
Cranberry juice