2016-01-20 758 瀏覽
難得地黎到觀塘~ 發現呢一區真係有好多好野食😍 今次黎到既呢間I's Land,行緊既係森林田野風,幾有feel又舒服😝 同朋友黎呢到hea下都係一個好地方💕講返食物質素。整體黎講唔錯👍🏼 叫左兩個set dinner:有湯有蒜蓉包有飲品~ 主菜分別叫左香煎日本A5和牛牛扒($238)同埋香煎鯛魚柳配黑菌意大利飯($168)先上的餐湯是蘑菇湯~蘑菇分量都算多,唯美中不足的是湯有D過稀啦....如果可以濃稠返少少會更加好!加$88要左四隻加拿大生蠔~ 雖然生蠔並不飽滿,但係呢個價錢黎講性價比都算高~ 而且生蠔都幾鮮甜唔會話腥🙆🏻除此之外,喜歡鵝肝的我們亦都加左$48要左一份~個人認爲性價比又系幾高!因爲呢個鵝肝多士真係好好味呢~入口好軟而且能夠達到入口即溶既感覺~ 鵝油香滿瀉但係又唔會好似平時食到既鵝肝甘感覺油膩~ 講返主菜啦~香煎日本A5和牛牛扒($238)首先和牛牛扒叫左5成熟~ 好有肉汁而且肉質幾嫩!不過最令人驚喜反而係佢既配菜😋 薯蓉真係好好味阿,入口好滑而且特別中意佢既調味,好重既煙肉香👍🏼另一個主菜就係香煎鯛魚柳配黑菌意大利飯($168)意大利飯都係另一個出色之作💕 riso
難得地黎到觀塘~
發現呢一區真係有好多好野食😍
同朋友黎呢到hea下都係一個好地方💕
講返食物質素。整體黎講唔錯👍🏼
叫左兩個set dinner:有湯有蒜蓉包有飲品~

先上的餐湯是蘑菇湯~
蘑菇湯
蘑菇分量都算多,唯美中不足的是湯有D過稀啦....
如果可以濃稠返少少會更加好!

加$88要左四隻加拿大生蠔
加拿大生蠔
雖然生蠔並不飽滿,但係呢個價錢黎講性價比都算高~
而且生蠔都幾鮮甜唔會話腥🙆🏻

除此之外,喜歡鵝肝的我們亦都加左$48要左一份~
香煎法式鵝肝
個人認爲性價比又系幾高!因爲呢個鵝肝多士真係好好味呢~
入口好軟而且能夠達到入口即溶既感覺~ 鵝油香滿瀉

但係又唔會好似平時食到既鵝肝甘感覺油膩~

講返主菜啦~
香煎日本A5和牛牛扒($238)
香煎日本A5和牛牛扒
首先和牛牛扒叫左5成熟~ 好有肉汁而且肉質幾嫩!
不過最令人驚喜反而係佢既配菜😋

另一個主菜就係香煎鯛魚柳配黑菌意大利飯($168)
香煎鯛魚柳配黑菌意大利飯
意大利飯都係另一個出色之作💕
risotto既texture係我最中意有少少偏硬既,唔會煮得太淋太爛~
而且risotto入面好多既菌類,感覺健康之餘又增添左口感同豐富左味道😀
面頭既鯛魚都煎得頗香脆👍 好好味呢~

飲品方面點左一壺心型開花茶($48)❤️
心型開花茶
健康得黎又能夠嚐到淡淡的花香,入口相當舒服😌
而且個杯好靚阿😍😍
呢個價錢都好抵飲~ 因爲$48就有甘大壺茶

另外果杯泥漿浴沙冰相當澎湃👀
泥漿浴沙冰
濃郁既朱古力沙冰上一球荔枝口味的雪糕是highlight👍🏼

另外仲叫左柳橙cheesecake🍊($42)
柳橙芝士蛋糕
喜歡橙味既product,呢個cheese cake真係岩曬我口味!
cheese cake內有橙皮增加味道同口感,cheese cake都有好清新既橙香👍🏼
正喔😆 質感結實得黎又夠濕潤,不錯呢😁

仲有一件紐約芝士蛋糕($42)
紐約芝士蛋糕
呢一款同樣都係好重芝士味,而且都係質感結實~ 也是一個好味的選擇~

整體來説,呢間cafe的性價比都幾高,
食物質素都唔錯~
雖然位于工廈之中有少少隱世,但係環境舒適地方又闊落,同朋友吹水黎呢到真係唔錯呢~
下次去觀塘,應該會帶朋友多黎呢到一次的

2016-01-12
  • 香煎鯛魚柳配黑菌意大利飯
  • 心型開花茶
觀塘★I's Land Cafe朋友仔偶然發現依間新開張裝潢好似好靚既cafe,一於襯平日tea time人流少去試探下。係工廠區果然唔同d,佢應該霸左1/4層,個場真係好大,無三十都有廿幾張枱..後面仲有個zone用透明玻璃隔住,有張大長檯又有projector(仲有個小型帳篷裝飾),我諗係比人book黎開party掛室內既環境好有心思,完完全全配合番佢既主題,無論係牆/天花/檯面都有綠色植物既蹤影,清一色用木傢俬。特別鐘意個場中間既方形木櫃套裝,簡單得黎又幾artistic(唔講唔覺,講開又真係幾似朋友仔提起既茶木)搵食時間新開張職員都nice d,特別係疑似老闆同一位waiter都好熱心咁向我地介紹d野食同飲品擺明衝住個雀籠teaset而黎都唔洗點諗~英式悠閒下午茶餐(2人份$210)[下]- 和風鮮蝦沙律:有一隻大蝦可惜唔係好爽甜,d沙律菜唔錯都幾fresh。- “芝士雜菌酥盒”:有少少喜出望外,估唔到個曲奇皮keep到鬆脆無變林,中間既雜菌都幾香。[中]- 扒芝士火腿三文治:賣相味道都好普通。- 煙三文魚香草多士:同上….除左塊三文魚吸引d之外,感覺上都幾頹 ...- 荷蘭忌
觀塘★I's Land Cafe
),我諗係比人book黎開party掛
(唔講唔覺,講開又真係幾似朋友仔提起既茶木
搵食時間

擺明衝住個雀籠teaset而黎都唔洗點諗~
英式悠閒下午茶餐(2人份$210)
Tea set
[下]
- “芝士雜菌酥盒”:有少少喜出望外
,估唔到個曲奇皮keep到鬆脆無變林,中間既雜菌都幾香。

[中]
- 扒芝士火腿三文治:賣相味道都好普通

...
- 荷蘭忌廉卷:食落係多cream d既普通卷蛋,勝在d cream輕身唔油膩,蛋糕軟熟唔乾身不過無嘜蛋香..

[上]
- 北海道3.6牛乳布甸:甜品之中比較突出既一款
個set送左黎一陣有職員好好咁提我地食左個布甸先,費事佢會溶左…用3.6牛乳有保證好重奶味
,口感唔算勁滑溜但都唔錯。
- “日式芝士蛋糕”:唔係好食得出佢係咩
,不過憑外表相信係輕身果種芝士蛋糕?(超細心咁品嚐都食到少少芝士味既…)
好傷心,係menu見到好想試既南瓜芝士餅無出現
…問疑似老闆佢解釋師傅會根據是日甜品而轉teaset既內容….oh…好似係menu寫番會好d(上面“xxxx”都係同menu有出入)。

- 鮮磨咖啡(跟set):
鮮磨咖啡
個陶瓷杯好靚呀
!咖啡普普通通,唔洗加錢算係咁啦。
(P.S. 值得一賺係會另上一小杯奶比客人自己隨口味加。)
- 心形開花茶(原價$48,跟餐減$20):
心形開花茶
嘩嘩嘩~上檯果下嚇一嚇,真係估唔到有咁大壺茶
!見佢個名咁得意貪新鮮揀左,不過橫睇掂睇都聯想唔到所謂既心形是什麼
但唔緊要啦都係gimmick姐,味道如何先重要~個waiter介紹既時候話佢似普洱茶,不過我地都覺得飲落似係洋甘菊(仲要d花望落都似菊花多d
…)清清地正係我地想要既口味

p.s. 職員好熱心會主動提議幫我地加水
!
唔加一仲要新張期內有9折,埋單$214/2ppl。
整體黎講環境滿分,我地好悠閒咁”品下茶”傾下計坐左成個下晝,服務態度都幾好。
Tea set平就係平,但真係頹左d
…如果唔係有個雀籠做賣點應該都唔太有吸引力,希望佢地會努力改善下(尢其係中間果層既食物。) 其實佢有tea menu,可能嗌果d食物會好d,始終對於tea set有一定期望…
Anyway,性價比高又有舒適環境&靚包裝,有機會都會再黎幫襯試下其他食物,或者到時個tea set會upgrade左呢
2016-01-06
心形開花茶
2016-01-04 874 瀏覽
$42一件蛋糕、$48一杯花茶,$210兩位用tea set,收得這個價錢,對服務我會有些要求。環境尚算舒適,但避免坐在收集用過餐具的位置,因為大部份員工均會掟餐具,尤其刀叉等發出聲響很擾人,感覺坐在茶餐廳,我嘗試每次均掩著耳仔,沒有一個員工看得到或看得懂,只有老闆懂得輕放。無論廚房或樓面,人手很充裕,全部人均很勤快,但只埋首低頭工作,全沒有笑容,下午茶時間入座,卻沒有給下午茶餐牌,詢問tea set有什麼吃時,只一聲不响去拿個餐牌就走開,服務好一點可以介紹一下餐牌的內容,落單時不會重覆order,上菜時也不發一聲,落飲品時不會注意杯耳及茶匙的方向,缺少了服務性行業人與人之間的交流。Tea set上的食品應大多是事前準備好,所以芝士磨菇撻上的芝士是凝固的,扒芝士火腿多士都是冷的,其餘味道尚可,tea set 架上有些假花裝飾,所以是不可清洗,只可抹淨,對於有潔癖的我感覺很髒。另如果只是淨飲,員工們之間是會互相通傳,但聲量是我離開5米也聽得到。自行到收銀機付款,同樣沒有眼神的交流,大部份客人都要站在收銀機前等收銀員忙完,才接過收銀單。心底裡知道部份員工的態度是OK的,但只是沒有令客人感受

心底裡知道部份員工的態度是OK的,但只是沒有令客人感受得到。
2016-01-03
2015-12-27 774 瀏覽
友人生日,看到ig有人推薦這餐廳,就打算去替她慶祝。原本想選擇那兒的蛋糕,但選擇不多,所以還是急急忙忙的在友人來到之前到東海堂買。環境很美,有一整個bar枱是賣咖啡的,還有很多草綠的裝飾。前湯很美味,但好像全部食物中,最美味的就是湯。很漂亮的杯子扁意粉份量不多,味道普通,不算太美味,但也不並。我本來對這意大利飯抱有很高的期望,但完全的令我失望。飯的硬度就像生米一般,我們跟他們講,他們也很好的換了一個新的給我們,但換了還是很硬。以這個價錢真的不值。他們的環境確實幾好,是自動廁所😂有個服務員也非常熱心,但有個經常不給予回應。叫拿meue和埋單都忘了,我們一直等都沒有動作,員工真的要再訓練一下。我們在新試業期間有8折優惠,但我仍然覺得我不會再試。

環境很美,有一整個bar枱是賣咖啡的,還有很多草綠的裝飾。

前湯很美味,但好像全部食物中,最美味的就是湯。

很漂亮的杯子

扁意粉份量不多,味道普通,不算太美味,但也不並。

我本來對這意大利飯抱有很高的期望,但完全的令我失望。
以這個價錢真的不值。
他們的環境確實幾好,是自動廁所😂
我們在新試業期間有8折優惠,但我仍然覺得我不會再試。
2015-12-23 980 瀏覽
慶祝朋友的生日,因為有八折的關係,便試一下。一打開門看見地方很空曠,周圍都有假樹葉、草、花的裝飾,這使整個CAFE都充滿田園風。木桌配合著田園的風格,餐具、調味料整齊排列。入座後,侍應給了一杯蠟燭,加添浪漫的氣氛(雖然很快便熄滅了)點了一壺洛神花茶,與朋友一起享用。個人覺得份量足夠,雖然實際只有半壺茶。個人十分喜愛酸,所以覺得洛神花的酸很合我的口味,不過不太愛酸的人似乎不太適合。每個餐都附送一個餐湯,個人覺得也算是夠味夠濃。蜆的確是大隻,麵我認為也軟硬適中,可能因為有蒜片的關係,所以也夠香。配上忌廉汁,也算不錯的。雖然是有很濃的鮮茄味,飯亦入了味,但因為與朋友吃不慣過硬的飯,所以要求廚房再煮一煮,使飯變得再軟身一點。再煮後,口感是好了些的。P.S.個人覺得上菜速度過慢,等了接近半小時才上菜。
慶祝朋友的生日,因為有八折的關係,便試一下。
每個餐都附送一個餐湯,個人覺得也算是夠味夠濃。
鮮大蜆蒜片炒扁意大利粉
烤大西洋扇貝茄茸意大利飯
P.S.個人覺得上菜速度過慢,等了接近半小時才上菜。
2015-12-22
鮮大蜆蒜片炒扁意大利粉
2015-12-18 1102 瀏覽
觀塘又有新餐廳, 係駱駝渿大廈1期6樓A室. I's Land Cafe入到餐廳感覺好舒服, 地方寬大, 燈光火猛, 職員又好有禮貌. 價錢就跟其他西餐廳差不多, 新張其耐仲有8折. 而且食物好快就送到. 唔洗狂追單先有嘢食. 不過, 如果午餐有埋蒜蓉包就更加好了. 我地一行六人, 叫咗四款不同午餐. 午餐有是日餐湯, 主菜. 餐飲 (如果有埋蒜蓉包就更好)新鮮南瓜湯-用新鮮南瓜製成.仲有3粒乾麵包粒.  味道香濃. 加少少鹽就更加好味. 香煎雞柳雜菜沙律 - 雞柳比想像中軟滑. (因為通常雞柳會鞋的), 好多沙律菜, 蕃茄仔, 紫洋蔥. 加埋沙律醋. 再配一杯香濃熱咖啡. 焗羅馬穀飼豬扒意粉-豬扒肉鬆軟. 唔鞋. 意粉的軟度適中. 加埋茄汁, 芝士. 又唔會過酸. 配埋鮮窄橙汁.蜜糖煙鴨胸肉茄茸燴扁意粉-鴨胸掃上蜜糖煎香, 再加蕃茄蓉一起燴. 扁意粉的軟硬度適中. 粟米銀鱈魚薯蓉餅淡咖哩蛋包飯 x 3-銀鱈魚切碎加入粟米及薯蓉做成一個圓形. 加上麵包糠炸. 每碟有3大粒. 食落有好香嘅鱈魚味道. 薯蓉就不用講. 因為多數都會好味的. 淡咖哩蛋包飯. 咖哩香味濃郁但唔辣. 蛋包飯份量十
粟米銀鱈魚薯蓉餅淡咖哩蛋包飯 x 3-銀鱈魚切碎加入粟米及薯蓉做成一個圓形. 加上麵包糠炸. 每碟有3大粒. 食落有好香嘅鱈魚味道. 薯蓉就不用講. 因為多數都會好味的. 淡咖哩蛋包飯. 咖哩香味濃郁但唔辣. 蛋包飯份量十足.
鮮窄橙汁
2015-12-17
2015-12-17 866 瀏覽
觀塘駱駝漆大廈近排又開左新cafe, 新張期內有8折, 所以專登book左lunch試下~呢間cafe空間感好大, 用左好多樹葉同聖誕樹做裝飾,加埋木枱同木椅, 感覺好舒服, Set Lunch 款式唔多, 有餐湯同野飲,仲免收加一, cafe黎講都幾抵食,可能新開張既關係, 食物上得幾慢~餐湯係忌廉南瓜粟米湯,  南瓜味幾濃, 入面亦有粒粒粟米,但有點杰呢個銀鱈魚薯茸餅配淡咖哩蛋包飯係朋友叫既,賣相幾令, 薯茸餅新鮮熱辣, 好香口幾好食, 但銀鱈魚得好小, 唔係好食得出,而朋友話淡咖哩蛋包飯都ok, 蛋幾滑但咖哩較淡, 無辣味,~而Vi就叫左焗豬扒飯, 呢個焗豬扒飯幾大份, 豬扒好嫩幾好味, 但有好多肥肉而蕃茄汁底有點淡, 唔夠蕃茄味~餐飲有得揀橙汁, Vi仲見到有好多款花茶同咖啡, 可以加$要~整體呢間cafe環境好舒服, 而且lunch hour都唔太嘈, 食物ok, 係個寫意既小角落
觀塘駱駝漆大廈近排又開左新cafe,
新張期內有8折, 所以專登book左lunch試下~
呢間cafe空間感好大, 用左好多樹葉同聖誕樹做裝飾,
加埋木枱同木椅, 感覺好舒服,
Set Lunch 款式唔多, 有餐湯同野飲,
仲免收加一, cafe黎講都幾抵食,
可能新開張既關係, 食物上得幾慢~
餐湯係忌廉南瓜粟米湯,  南瓜味幾濃,
入面亦有粒粒粟米,但有點杰
呢個銀鱈魚薯茸餅配淡咖哩蛋包飯係朋友叫既,
賣相幾令, 薯茸餅新鮮熱辣, 好香口幾好食,
但銀鱈魚得好小, 唔係好食得出,
而Vi就叫左焗豬扒飯, 呢個焗豬扒飯幾大份,
豬扒好嫩幾好味, 但有好多肥肉

而蕃茄汁底有點淡, 唔夠蕃茄味~
食物ok, 係個寫意既小角落

2015-12-17