最近到訪了銅鑼灣一家連續八年榮獲米芝蓮推介🏅🏆的意大利餐廳,這家餐廳以開放式廚房和手工意粉聞名,讓我印象深刻!💯🥳烤醬油漬八爪魚 鮮嫩的八爪魚🐙經過醬油醃漬後,烤得內嫩鹹香再搭配上餐廳特製的醬汁,配搭得宜。🥰自家製香腸配蕃茄汁結他麵 手工製作的結他麵條🍝口感Q彈有嚼勁,搭配上香濃的蕃茄醬汁🥫🍅和自家製香腸,每一口都充滿了意大利的浪漫風情!🇮🇹意大利冰糕配開心果豆腐 🧀🍰芝士冰糕的綿密口感與濃郁開心果醬,有驚喜😻😋Tiramisu Tiramisu更是經典中的經典,濃郁的咖啡香和可可粉的苦甜,讓人回味無窮!💯有一個小缺點,侍應介紹菜式時候速度太快,有時候根本聽不清楚,如果速度慢少少,可能體驗會更好。

烤醬油漬八爪魚

自家製香腸配蕃茄汁結他麵

意大利冰糕配開心果豆腐
🧀🍰芝士冰糕的綿密口感與濃郁開心果醬,有驚喜😻😋

Tiramisu

本身諗住同朋友慶祝生日,食好味嘅手工意粉,點知食物極普通,服務仲好怪cafe都不如Snow Crab Meat, Crab Roe, Avocado $188完全冇味,剩係得沙律醬味,有啲似日式壽司店嘅蟹柳沙律,性價比極低Handmade Tagliolini Carbonara $188朋友衝着手工意粉而嚟,點知意粉質地偏硬,方形偏幼,唔容易掛汁。Carbonara醬汁香濃,但醬汁沙粒感重,煙肉粒偏少Handmade Tagliolini with Carabineros $388同樣意粉質地偏硬,掛唔到汁,浪費咗龍蝦汁。龍蝦汁偏鹹,但有用蝦油點綴所以好香,蝦頭和蝦肉質地霉,感覺不太新鮮,完全唔值呢個價錢侍應態度一般而且不太專業,我哋落單之後侍應有覆單,但冇幾耐有個職員過嚟問我哋叫咗啲咩,又再講多次。另外,由於好耐冇見呢個朋友我哋都傾好多偈,但職員不停問我哋食完未話要收碟幫我哋上下一個餸菜,又多次強調八點要交枱,但其實我哋6點到,食完都只係6:50,可想言之我哋係不停俾人催同趕。本身都諗住食甜品,但比佢哋搞到完全冇興趣,嗱嗱聲食完走。用餐感覺很差,一定唔會再去同埋介紹朋友。完全係比打
cafe都不如

另外,由於好耐冇見呢個朋友我哋都傾好多偈,但職員不停問我哋食完未話要收碟幫我哋上下一個餸菜,又多次強調八點要交枱,但其實我哋6點到,食完都只係6:50,可想言之我哋係不停俾人催同趕。本身都諗住食甜品,但比佢哋搞到完全冇興趣,嗱嗱聲食完走。用餐感覺很差,一定唔會再去同埋介紹朋友。完全係比打手呃咗嘅一次
2025-07-04
🇭🇰involtini|睇樣唔得,食後仲差!點解都在推這家!!!完全唔明!環境唔好,係一棟大廈入面,座位得幾個。星期六lunch由於我地去book想食嘅餐廳book唔到,因此揀咗呢間,好後悔。廚師邊嚼口香糖邊做菜,沒口罩沒帽子。OK, 以上我都唔係大獲,這間餐廳味道真的難以理解。沙拉沒味道,還能吃到tapwater的感覺。餐前麵包好鬼難食,388一盤面,好鬼難吃。講真,貌似從來沒有選到過從頭到尾一路咁差嘅餐廳。成個星期六lunch,得一兩張台有人⋯⋯真洗唔知點會生存到,仲話米芝蓮⋯最麻煩係,我地一家人食完之後屙個唔停,上吐下瀉,晚餐都未食。第二日頂唔住去養和醫院確診全部食物中毒。總之,其他好評我唔知,我評論絕對真實,如有虛假我是🐶是我問題,以後都係老老實實去返自己熟悉餐廳吃飯,唔應該係銅鑼灣搵意大利菜最尾附上餐廳回覆。態度真係好勁,順祝早執。
🇭🇰involtini|睇樣唔得,食後仲差!
點解都在推這家!!!完全唔明!

最尾附上餐廳回覆。態度真係好勁,順祝早執。
2025-06-28
慶祝紀念
生日
  • 無。全部好硬好鹹。
炭烤八爪魚外脆內嫩🐙 炭香十足帶微微焦脆🔥 醃料香草入味🌿 配檸檬橄欖油清新解膩🍋手作Tagliolini Carbonara蛋香濃郁🥚 煙肉油脂滲透每條麵🍝 芝士奶香平衡剛好🧀 麵條al dente口感完美💯寬帶麵燉羊肩肉醬風味濃郁🐑 手作Pappardelle掛汁力強✨ 羊肉慢煮到軟嫩🤤 迷迭香氣息突出🌱銅鑼灣意菜隱藏寶藏💎 服務員專業介紹菜式🗣️鍾意手工意粉既人🤤係價錢上小貴但都算係值💸手工意粉愛好者必訪📌環境浪漫有格調🕯️ 適合慶祝特別日子🎉 下次想試埋提拉米蘇🍰 八爪魚同手工麵都令人回味無窮🌟 意粉款式據聞會定期轉換🎨 保持新鮮感💫
銅鑼灣意菜隱藏寶藏💎 服務員專業介紹菜式🗣️
2025-04-24
bookmark左好耐 終於食到了!!🤍✨餐廳係open kitchen 一去到就好香😆 意粉真係不負所望超好食!!🥹前菜生牛肉他他打卡一流!! 配埋魚子醬既鹹香 口感好豐富🤍三個意粉既口感都好彈牙 勁掛汁🔥呢到既Carbonara都真係我人生暫時食過最好食嘅Carbonara (仲要原來冇用cream 個汁都可以整到咁滑🥹紅蝦意粉都好出名 個汁超濃味 (但係senti完勝左🤣)甜品就相對普通👀~𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗻𝗮𝘁𝗲𝗱 𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀($𝟭𝟱𝟴)🐙烤醬油淡八爪魚👍🏻𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗮𝘃𝗶𝗮𝗿($𝟭𝟲𝟴)🐮生牛肉他他配魚子醬👍🏻𝗛𝗮𝗻𝗱𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗼𝗹𝗶𝗻𝗶 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮($𝟭𝟴𝟴)🍝傳統卡邦尼手造意大利幼麵𝗛𝗮𝗻𝗱𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗕𝗼𝗹𝗼𝗴𝗻𝗲𝘀𝗲($𝟯𝟴𝟴)🐮🍝手造意大利闊麵配澳洲和牛肉醬👍🏻𝗛𝗮𝗻𝗱𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗼𝗹𝗶𝗻𝗶 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗯𝗶𝗻𝗲𝗿𝗼𝘀($𝟮𝟬𝟴)🦐🍝手造意大利幼麵配西班牙紅蝦𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂($𝟵𝟴)🍮提拉米蘇𝗬𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 𝗠𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 𝗦𝗻𝗼𝘄 𝗠𝗼𝘂𝗻𝘁
bookmark左好耐 終於食到了!!🤍✨
前菜生牛肉他他打卡一流!! 配埋魚子醬既鹹香 口感好豐富🤍
三個意粉既口感都好彈牙 勁掛汁🔥
紅蝦意粉都好出名 個汁超濃味 (但係senti完勝左🤣)
甜品就相對普通👀~

烤醬油淡八爪魚
生牛肉他他配魚子醬

傳統卡邦尼手造意大利幼麵
手造意大利闊麵配澳洲和牛肉醬

𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂($𝟵𝟴)🍮
提拉米蘇
𝗬𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 𝗠𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 𝗦𝗻𝗼𝘄 𝗠𝗼𝘂𝗻𝘁𝗮𝗶𝗻($𝟭𝟬𝟴)🍧
乳酪慕斯雪山

〰〰️〰️〰️〰️
💰755/pp
💖8.2/10
🏠Involtini Italian Cuisine(銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 11樓
2025-04-20
  • Handmade Tagliolini Carbonara
  • Beef  Tartare
2025-03-03 3405 瀏覽
誰說長壽麵一定是中式麵條?以傳說中香港最好吃carbonara 來慶祝老公生日,一定添福添壽🤗🐮Beef Tartare with caviar 生牛肉他他配魚子醬一層黑珍珠般的魚子醬均勻地鋪在牛肉他他上,再放上脆多士片和彩色花瓣裝飾,賣相精緻鹹香的魚子帶出牛肉的肉味。拌了蛋黃的生牛肉他他質地更嫰滑,當中又夾着開心果碎,令整體的口感和味道更豐富🧀Handmade Tagliolini Carbonara 幼滑的金黃色醬汁包裹着每一條意粉,是剛好的稠杰度。做Carbonara 最難就是令蛋黃芝士醬汁剛剛熟但不能凝固成蛋花,而這裏㕑師掌握得很精準除了豐富的蛋香和芝士味,還有來自意大利風乾豬面肉的香。用香料醃製過,比用一般煙肉做的肉香更濃烈,令味道更吸引,吃完整碟還不覺膩,期待下一碟意粉呢未食盡香港所有的carbonara, 未能肯定這是否香港第一,但肯定是好吃的🦐Handmade Tagliolini with Carabinero西班牙紅蝦是聞名已久,今次終於可以一嚐。也知道最好吃的蝦膏已經溶在醬汁內,所以先試一口意粉。蝦的香味充滿整個口腔,令意粉鮮味到像在吃蝦一樣,而手工意粉的爽滑彈牙

🐮Beef Tartare with caviar

生牛肉他他配魚子醬

西班牙紅蝦是聞名已久,今次終於可以一嚐。
也知道最好吃的蝦膏已經溶在醬汁內,所以先試一口意粉。蝦的香味充滿整個口腔,令意粉鮮味到像在吃蝦一樣,而手工意粉的爽滑彈牙,也和蝦肉的質感互相呼應。
每碟有兩隻紅蝦,蝦頭的膏已經全部移除,不過啜一下還有蝦膏香,而蝦身也算大隻,肉質爽口鮮甜,不過比起蝦膏就稍為平凡
$388 一碟,應該是我暫時吃過最貴的意粉。以紅蝦的鮮味,還算值得一試

🍰Tiramisu
打得軟滑的mascarpone cheese, 藏著浸滿咖啡的ladies finger, ,用杯盛載着,是我喜歡軟身的口感,甜度也剛好。不過手指餅的比例太少,有時只吃到mascarpone cheese , 不太有蛋糕的感覺

🍷House Wine
剛好有House Wine買一杯第二杯50% off 的優惠
選了white wine (Sauvignon Blanc)配紅蝦, 清爽不太酸,有點牛油果香又易入口

2025-02-19 2945 瀏覽
老公帶我去食西式嘅團年飯! 嚟到銅鑼灣嘅呢間食Pasta! (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)餐前麵包,配上橄欖油同balsamic醋。Beef Tartare $168牛肉他他配上魚子醬,非常精緻又高貴!配搭喺一齊非常好食。Roasted Octopus $158燒得好惹味,略嫌份量較少,但味道非常驚艷(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)Carbonara $188呢間餐廳嘅手工意粉,配上濃濃嘅芝士同蛋黃醬汁,意粉好掛汁,超級好味!M3 Rib eye $528靚牛肉,五成熟,就係好味🤣Tiramisu $98甜品亦都非常出色,係傳統嘅Tiramisu😋另外仲叫咗兩杯嘢,不過就冇咩特別。總結,呢間餐廳嘅食物整體嚟講都好好食,希望下次再嚟試吓其他類型嘅pasta!! 值得一提,呢間餐廳嘅服務好好,Staff友善之餘,亦非常專業,每一度送上嘅菜式都會簡單講解一下。

餐前麵包,配上橄欖油同balsamic醋。

Beef Tartare $168
牛肉他他配上魚子醬,非常精緻又高貴!配搭喺一齊非常好食。

Roasted Octopus $158

Carbonara $188

M3 Rib eye $528
靚牛肉,五成熟,就係好味🤣

Tiramisu $98
甜品亦都非常出色,係傳統嘅Tiramisu😋

另外仲叫咗兩杯嘢,不過就冇咩特別。

2025-01-28
2025-02-13 2686 瀏覽
一坐低問你Sparkling or still,嗌左Tap 咁ok la 西餐得嚟又唔係好西餐咁Appetizer 嗌咗個湯同Beef Tartare 兩樣都OK, 個Lobster Bisque 細咗🤏🏻🤏🏻成件事好趕。係咁同你收碟到Main 嚟咗兩個pasta, 咁正常用餐時間啦咁我食完最後一啖pasta個Staff (👧🏻)就急急腳衝埋嚟收我碟(我仲咀嚼緊)然後就即刻拎個Menu嚟問要唔要甜品. 大佬呀!第一,你上菜乜都冇講就劈低唔係要求Finedine service,點都講吓呀嘛黑口黑面係咁同你收碟. 你哋使唔使咁趕我7:30入坐8:15就走,坐都唔想坐咁x 嘅服務態度! 麻煩你哋檢討吓啦!
Appetizer 嗌咗個湯同Beef Tartare
兩樣都OK, 個Lobster Bisque 細咗🤏🏻🤏🏻
成件事好趕。係咁同你收碟

到Main 嚟咗兩個pasta, 咁正常用餐時間啦
咁我食完最後一啖pasta
大佬呀!第一,你上菜乜都冇講就劈低
唔係要求Finedine service,點都講吓呀嘛
黑口黑面係咁同你收碟. 你哋使唔使咁趕

我7:30入坐8:15就走,坐都唔想坐

咁x 嘅服務態度! 麻煩你哋檢討吓啦!

Handmade  Tagliolini Carbonara
Handmade  Pappardelle  Lamb
2025-02-03
2025-02-12 2454 瀏覽
同朋友慶生book咗呢間,本身bookmark咗好耐所以好期待,點知食物係普通到暈,完全唔明點解咁多人推薦。餐湯我哋點咗兩款,蘑菇湯係完全唔熱,餐飯一開始就要叫佢翻熱。以pasta做招徠就真係超overrated,比較好食係Beef ragu fettucine,起碼個ragu係入味。肉嘅dish非常overpriced,我哋叫咗是日special嘅和牛,只係普通牛,同個「和」字完全冇關係,冇牛脂香,肉質好韌但收和牛價錢。最差最差係服務,我地book 8pm,狂催我哋點餐,話10pm關門。差不多每上一個course就提一次,又最少催咗我哋3次快啲叫甜品。朋友生日,我哋帶咗蛋糕surprise佢,餐廳冇問就勁急上個蛋糕,破壞surprise,而當時啲main喺檯上係未食完。然後又main又蛋糕擺滿張好細嘅檯上我哋照食啦,喺正隔離嘅open kitchen開始收爐,狂噴清潔劑好大陣味!點食呀?真係嬲到癲!有得叫酒但又限2 hours用餐其實for客人都少少難做,但我哋都表示noted。去到9pm鬆少少我哋叫酒佢又照serve,但我哋未飲完又勁話要關門。我問:係咪搭正10pm我哋要全部人離場

有得叫酒但又限2 hours用餐其實for客人都少少難做,但我哋都表示noted。去到9pm鬆少少我哋叫酒佢又照serve,但我哋未飲完又勁話要關門。我問:係咪搭正10pm我哋要全部人離場?
職員:係(我已經嬲到痴線)我:即係遲一分鐘都唔可以係咪?職員:err...咁又唔係嘅...
卒之我哋大約10:05pm,好急咁隊埋啲白酒就離開。一肚氣 x 9999!!
2024-10-12
2025-01-23 2252 瀏覽
這家意大利餐廳的美食讓我印象深刻,特別是他們的意大利餃子、耳形麵和提拉米蘇。首先,意大利餃子餡料豐富,皮薄餡多,每一口都能感受到濃郁的奶酪和香料的完美結合,讓人回味無窮。其次,耳形麵的口感彈牙,搭配新鮮的番茄醬和香草,味道鮮美,讓人食指大動。這道菜的製作過程顯示了廚師的精湛技藝,每一口都充滿了意大利的風情。最後,提拉米蘇更是讓人驚艷,層層分明的口感,濃郁的咖啡和可可味道,甜而不膩,為整頓美食畫上完美的句號。這家餐廳的每一道菜品都展現了廚師的用心和高超的烹飪技藝,讓人不禁想要再次光臨。餐廳的氛圍也非常舒適,服務人員親切友好,讓人感受到賓至如歸的感覺。總的來說,這是一家值得推薦的意大利餐廳,無論是食材的選擇還是烹調的手法,都讓人感受到無與倫比的美食享受。如果你喜歡意大利美食,這家餐廳絕對不容錯過。
2025-01-12
  • Tiramisu
  • 手造意大利貓耳朵意粉配黑胡椒汁及舞茸菇
2025-01-17 1737 瀏覽
在銅鑼灣的Involtini Italian Cuisine,我享用了一頓令人難忘的晚餐。這間餐廳以其手工製作的意大利面而聞名,食材新鮮,口味獨特。這次我點了Handmade Tagliolini Carbonara和Handmade Tagliolini with Carabineros,每一道菜都讓我驚艷不已。Handmade Tagliolini Carbonara首先上桌的是Handmade Tagliolini Carbonara,這道經典的意大利菜絕對讓人垂涎欲滴。麵條的彈性和醬汁的濃郁完美融合,汁液均勻包裹著每一條意粉,讓人每口都充滿了香濃的奶香和培根的鹹香。這道菜的調味非常出色,讓我感受到真正的意大利風味,簡直是一場味蕾的盛宴。Handmade Tagliolini with Carabineros接下來是Handmade Tagliolini with Carabineros,這道菜的亮點在於兩隻新鮮的紅蝦。蝦肉鮮甜,口感滑嫩,與手工意粉的搭配相得益彰。醬汁清爽而不油膩,讓海鮮的鮮味得以充分展現。這道菜不僅色香味俱佳,還讓我感受到海鮮的純粹與新鮮。開胃小食此外,上菜前

Handmade Tagliolini Carbonara

開胃小食
此外,上菜前還提供了兩款麵包,讓人感受到餐廳的用心。麵包外脆內軟,搭配橄欖油和香料,增添了用餐的樂趣,為整個晚餐打下了良好的基調。

總結
整體而言,Involtini Italian Cuisine的晚餐體驗讓我非常滿意。無論是手工意粉的製作工藝還是食材的新鮮度,都讓我感受到這家餐廳的用心與專業。如果你在銅鑼灣尋找一個能品嚐正宗意大利料理的地方,Involtini絕對值得一試!
2025-01-15 1983 瀏覽
今日去咗間裝修超有格調嘅餐廳,門口望落去就已經feel到佢嘅高檔氣息,入到裏面,燈光柔和到好似喺度講悄悄話咁,桌椅坐得超舒服,環境優雅到爆,真係啱晒情侶嚟拍拖或者朋友聚會吹水。•海鮮湯($148):呢個海鮮湯真係唔講得笑,主廚話以前招牌湯係菇湯,後來改過,但好多熟客都鬧爆要佢哋改返。而家呢個海鮮湯,用嘅係阿根廷紅蝦,先煎香,裏面仲有松葉蟹肉,飲落去啖啖都好濃郁鮮甜,好似喺嘴裏面開咗個海鮮派對咁。同其他普通餐廳嘅海鮮湯比,呢度嘅湯料足到好似唔使本,蟹肉多到好似唔洗錢,湯味濃郁到好似濃縮咗整個海洋嘅鮮味。不過,如果可以再熱啲上嚟就更加perfect啦,凍咗少少會影響口感嘅層次。生牛肉他他配魚子醬($168):撈咗啲牛肉同Hazelnut喺裏面,上面鋪返層魚子醬,廚師仲將蛋黃醃製之後風乾,再刨上面,鹹香同微辣味搭配魚子醬,口感豐富到好似喺嘴裏面跳舞。同啲專門做西餐嘅高檔餐廳比,呢個菜嘅味道雖然唔錯,但係牛肉嘅新鮮度方面就好似差咁少少,可能係因為處理嘅時間或者保存嘅方式有啲唔同。不過整體嚟講,都算係一道令人印象深刻嘅前菜。海鮮刺身薄片($188):面頭用咗糖漬、檸檬、橙皮,混埋蝦油、Basil

海鮮刺身薄片($188):面頭用咗糖漬、檸檬、橙皮,混埋蝦油、Basil油,有帶子、日本鯛魚撈埋一齊食,鮮味瞬間充滿整個口腔,好似喺嘴裏面游水咁。同其他日料店嘅刺身比,呢度嘅調味更加豐富,層次更加分明,不過魚生嘅切工方面就可以再精細啲,有幾片稍微厚咗少少,影響咗口感嘅嫩滑度。

• 手造意大利幼麵配西班牙紅蝦($388):呢個係餐廳嘅主打菜式之一,廚師煮海鮮真係有一手。紅蝦用嘅係西班牙紅蝦,餐廳先用紅蝦仔打出個汁,再用海鮮湯煮粉,煎紅蝦嘅時候仲會唧啲膏落湯度,令蝦味更加濃郁。食嘅時候,蝦身煎得香噴噴,蝦頭嘅膏精華都融入咗湯同粉裏面。呢兩隻蝦食落去同平時食嘅蝦真係唔同,口感彈牙,味道濃郁,意粉都好彈牙,充滿咗龍蝦嘅香味。不過價錢方面就有啲小貴啦,相比其他意大利餐廳嘅同類菜品,性價比唔算太高,但係偶爾奢侈一下,享受呢種精緻嘅美味,都係值得嘅。

意大利飯配日本牡丹蝦他他,海膽汁($328):個底有日本嘅松葉蟹同海膽醬,面頭係牡丹蝦刺身他他,加咗少少檸檬皮,食落去比較清新。同其他西餐廳嘅意大利飯比,呢個飯嘅調味比較獨特,海膽汁嘅鮮味同牡丹蝦嘅清甜搭配得幾好,不過飯嘅口感就稍微濕咗少少,可能係煮嘅時間或者米嘅種類可以再調整一下。

乳酪慕斯雪山($108):加咗啲荔枝玫瑰sauce,脆餅,個雪山係用原味yogurt整嘅,淡淡嘅甜味真係唔錯。同其他甜品店嘅甜品比,呢個甜品嘅造型真係好獨特,好似一座雪山咁,不過酸奶嘅酸味如果可以再平衡一下,就更加完美啦,宜家嘅酸味有啲搶咗甜味嘅風頭。

2. 美食情懷

講起呢啲美食,真係勾起咗我好多回憶。以前讀書嘅時候,冇咩錢,去餐廳食飯都係一種奢侈。但係每次經過高檔餐廳,見到櫥窗裏面嘅精緻美食,都會幻想自己有一日可以坐喺裏面慢慢品嘗。而家終於有機會可以嘗試呢啲美食,真係有種夢想成真嘅感覺。每一道菜都好似一個時光膠囊,帶我返到以前嘅日子,同時又讓我珍惜而家可以享受美食嘅時刻。希望以後可以繼續探索更多嘅美食,留下更多嘅美好回憶。
跟懂得嘆好食物的朋友一年一、兩次的共 (飯) 聚,當然要揀好的食肆啦!  好友特地就我到銅鑼灣。 推薦了數間給她考慮,最後由我決定了此西式吃 Pasta 的米芝蓮餐廳🙋。我們分別點了西班牙紅蝦 Pasta 和 Special Seafood Risotto ,附送的麵包沒什麼特別,只是微溫的。反而是西班牙紅蝦 Pasta  有驚喜,一試難忘,再三回味的紅蝦鮮甜 (最近才得悉原來紅蝦很貴的😅)和自家製的 Pasta 一流👍👍👍👍👍。 Pasta 乃幼身 (是我喜歡的麵條類型) 的,蛋香味濃,因實在太好味了,反而覺得麵量不夠,若多些就 perfect 😅了。至於不太好飯和 Risotto 的我,居然把半盆飯掃光。我記得這是我第四次吃 Risotto ,之前每次吃後從沒對  Risotto  留下什麼深刻的印象! 但此海鮮 Risotto 實在太好味了,海鮮尤其青口大隻新鮮,配合飯焗後海鮮味更濃,半盆掃光後加上 pasta 也總覺得只是剛剛飽。從不大食的我也只剛剛飽,若是大食少少男士的話 .......😅😅😅😅😅。就甜品方面, 我們叫了 Yogurt Mousse Snow Mountain

甜品方面, 我們叫了 Yogurt Mousse Snow Mountain,打卡是吸晴的,惟吃時沒覺得怎特別! 若 yogurt 酸味濃些更好!  其後因照片拍得不清,故沒上載了🙋‍♀️。

訂檯時職員已叮囑須8時交檯,沒想到8時仍有客在等檯。現時已很多餐廳沒能做第二輪了! 祝生意興隆!
Italian Seafood Risotto
2025-01-09
Italian Seafood Risotto
2024-12-18 1999 瀏覽
Bookmark咗銅鑼灣Involtini Italian Cuisine好耐啦,今次黎到食真係食到好開心!環境好靚又Chill,感覺好舒服。🍽️Beef Tartare with Caviar呢道係生牛肉他他配魚子醬🐮牛肉新鮮,肉質滑嫩,魚子醬嘅鹹味為整道菜增添咗一個特別嘅風味,真係唔可以錯過!🍽️Handmade Tagliolini Carbonara傳統卡邦尼手造意大利幼麵。最Basis既意粉先食到間餐廳既水準😋這碗傳統卡邦尼手造意大利幼麵真係好正!意粉煮得剛剛好,醬汁濃郁,蛋汁濃郁,意粉煮得剛剛好,咬落去好有嚼勁,簡直好食到唔想停手!🍽️Handmade Tagliolini with Carabineros這碗手造意大利幼麵配西班牙紅蝦,蝦肉鮮嫩,帶有海味甜,搭配意粉口感非常好,整個味道都好有層次,簡直係絕配!

🍽️Beef Tartare with Caviar

2024-12-02 1961 瀏覽
識左超過20年的朋友生日, 朋友要求食意大利手工麵,所以我搵左呢間小店結果無論食物同服務都令我哋好滿意,特別係個意大利飯係我香港食過最正宗的餐廳 🤝 服務都好好, 換碟換得好密 唔怪之得佢哋平日都爆滿仲要分兩輪 佢哋個雪糕好好味 好吸引佢哋呢排紅酒或白酒有promotion 第二杯有半價😳最近好多人都唔會留港消費 唔知仲有幾多人好似我咁堅持 連鎖店都出盈警 何況小店更加難捱希望可以的話 我都希望盡量堅持留港消費 食飯💕
結果無論食物同服務都令我哋好滿意,
特別係個意大利飯係我香港食過最正宗的餐廳 🤝
佢哋個雪糕好好味 好吸引