Walk-in選了一片蛋糕, 說明希望加生日字, 店員很用心的寫字, 更加畫了一隻好靚的貓, 這是我意料之外(沒有收何附加費).店面無論設計, 配色都充滿心思.店員服務非常好, 很耐心解答我們有關食物的問題, 甚至花時間答我店名by October的意思(October是那位幫店設計keto食譜的名字).當然少不了讚嘆食物設計的心思, 他們照顧到唔同的飲食要求, 例如純素, 生酮, 無麩質, 健康等, 同時没有犧牲味道和賣相, 甚至可以話好靚.
店面無論設計, 配色都充滿心思.
犧牲味道和賣相, 甚至可以話好靚.
Greece cake
題外話/補充資料: 唯一美中不足是寫字用的白色碟已甩色, 希望店家可以更換就更完美.
2020-10-23
慶祝紀念
生日
Greece cake
✏️Greek Summer Rose Acai Yogurt Cake - keto ($88)顏色係大愛嘅藍白調💙🤍蛋糕外圍就好似畫一樣參考希臘小屋嘅概念 真係靚到一個點🤭玫瑰紅茶味戚風蛋糕質感幾濕潤 一啲都唔乾 個希臘乳酪忌廉食落好輕盈 一啲滯膩感都冇 甜度亦剛剛好 成個蛋糕好清新嘅feel 推介啊😌

2020-10-20 104 瀏覽
Infiniti by October 一直都係熱門打卡嘅店舖, 除了店舖環境漂亮之外, 仲有好食嘅生酮蛋糕🍰店舖用藍色為主調, 樓底高空間感足,每張枱都有花作裝飾。無論個人體驗又或者影相打卡都不錯, 比較不足係枱與枱之間比較近, 私人稍為不足。食物方面,我地叫左杯smoothie 同埋一件cake 。smoothie 都幾有驚喜, 佢有cream 、生果同埋奇亞籽, 有唔同嘅口感, 而且唔太甜, 食完都唔會有大罪惡感。而件cake 係earl grey cake 🍰,個cream 有空氣感, 同樣不太甜。 入坐方面, 我地平日4 點去到, 都等左45 分鐘先安排到入座。雖然等左好耐, 都算值得嘅~

2020-10-04
45 分鐘 (堂食)
2020-10-19 124 瀏覽
藍色格調 打卡熱點但可惜事與願違😟首先環境以藍色為主 頗有心思聽說以健康食材為主 所以特意前來 但服務和食物味道方面略有偏差😣朋友點了’Free Range Chicken Parmesan Zucchini Noodles’ 味道配搭 是有點酸芝士味 配鹹醬汁 個人不太喜歡這配搭的味道 雞肉肉質都沒大問題而且 份量偏小 價格偏貴 所以不太推薦👎🏻配餐湯沙律飲品🥗 乳酪蛋糕🍰顏色賣相搶眼✨但味道普通 蛋糕質感較粗糙 但是因為以生酮 純素 無糖為主打 另外服務一般上菜速度慢 叫了杯咖啡直到食完所有食物才到 。。服務員笑容欠缺 說話速度又快又細聲想轉位到空缺位置 但服務員又懶作安排本來打美美的卡 最後打不成又不能享盡美食性價比差 唯一欣賞的是佈置 餐具餐碟 略有心思
藍色格調 打卡熱點

顏色賣相搶眼✨
但味道普通
蛋糕質感較粗糙 但是因為以生酮 純素 無糖為主打

另外服務一般
上菜速度慢 叫了杯咖啡直到食完所有食物才到 。。
服務員笑容欠缺 說話速度又快又細聲
想轉位到空缺位置 但服務員又懶作安排
本來打美美的卡 最後打不成又不能享盡美食
性價比差

唯一欣賞的是佈置 餐具餐碟 略有心思
2020-10-13 2856 瀏覽
I always wanted to go to Infinity C. But it seemed every time I walked by, it was always packed or a line of people waiting to go in. They are so popular, they have opened three locations in Hong Kong, two alone in Western District. I guess I got lucky! There was room! Known as the only keto friendly cafe in Hong Kong, all their food are keto and gluten free.The cafe is all blue. From the store front to the interior.They had a cake display and that was what I wanted. Cake. Yes, they serve other

They had a cake display and that was what I wanted. Cake. Yes, they serve other food but I wanted cake. Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge.  You order and pay at the cashier and it is semi-self serve. They do, however, bring the food to you when ready.

I chose two cakes as I couldn't decide on one. They all looked so pretty!

This is the Lavender Earl Gray ($88). I've had a lot of vegan cakes and this was one of the best I've had. It was so moist. The cream was a not too sweet and lightly flavored with lavender and Earl Gray without being overpowering. It was also beautiful to look at.

The other cake was the Signature Blue Rose ($88). Wow. the blue really came out from the spirulina they used to color it. The cake was also moist and I noticed they used the same cake base as the previous one. The taste of rose was very strong.

For $30 you can get a coffee with any order of cake. I ordered a latte. It took a long time for them to make. We finished our cake and was still waiting when I started to wonder if they forgot. It was not that great. Just very average. But at least the latte art was nice.

The cakes were beautiful and tasted fantastic. It was, however, pretty expensive. I think the most expensive cake I''ve had in Hong Kong to date. But at least it was worth it as it was a really good slice of cake.
2020-10-06
下午茶時間,我們來到很受女生歡迎的Infiniti C by October。整日遇到最多人的地方便是這裡。雖然要等候座位,餐廳外的空間很大。每組客人都與別組客人保持超過1.5米距離。約等候了半小時。用餐時間是90分鐘。我們大約30至45分鐘便用餐完畢。餐廳吸引人的地方,除了美美的蛋糕,還有其裝潢。主調色為藍色。歐陸風格的裝潢。又以鮮花作佈置。天花板上的吊燈也很美。整個餐廳顯得高格調。門口面對蛋糕展示櫃和製作飲品的地方。另一邊是用餐區。裡面的走廊也有單人面向窗戶的座位。這裡有提供少量的純素蛋糕。其中1款便是Double Chocolate Cake,$92。相片中可見餐具、餐紙巾也十分講究。這巧克力的味道十分濃郁。味道不會太甜。忌廉口感亦很幼滑。蛋糕口感頗軟綿。不會容易鬆散。然而,蛋糕外圍有點乾和硬。不知道是甚麼原因。 這杯飲品名稱是Jupiter Berries,$52。是由接骨木花、野莓和茉莉花茶調配而成。味道很清甜。亦有果甜味和花香味。味道搭配得很好呢。喝起來很順喉。即使不感到口渴的我也一口接一口地喝。(我很少會一次喝大量飲品,胃很容易有滿的感覺。)除了表面的蘋果片外,飲品內亦有

整日遇到最多人的地方便是這裡。
雖然要等候座位,餐廳外的空間很大。
每組客人都與別組客人保持超過1.5米距離。

約等候了半小時。
用餐時間是90分鐘。
我們大約30至45分鐘便用餐完畢。

餐廳吸引人的地方,除了美美的蛋糕,還有其裝潢。
主調色為藍色。
歐陸風格的裝潢。
又以鮮花作佈置。

天花板上的吊燈也很美。
整個餐廳顯得高格調。

門口面對蛋糕展示櫃和製作飲品的地方。

另一邊是用餐區。
裡面的走廊也有單人面向窗戶的座位。

Double Chocolate Cake

這裡有提供少量的純素蛋糕。

相片中可見餐具、餐紙巾也十分講究。

Double Chocolate Cake

這巧克力的味道十分濃郁。
味道不會太甜。

忌廉口感亦很幼滑。

Double Chocolate Cake

蛋糕口感頗軟綿。
不會容易鬆散。
然而,蛋糕外圍有點乾和硬。

不知道是甚麼原因。

Jupiter Berries

這杯飲品名稱是Jupiter Berries,$52。

Jupiter Berries

是由接骨木花、野莓和茉莉花茶調配而成。

味道很清甜。
亦有果甜味和花香味。
味道搭配得很好呢。

喝起來很順喉。
即使不感到口渴的我也一口接一口地喝。
(我很少會一次喝大量飲品,胃很容易有滿的感覺。)

Jupiter Berries

除了表面的蘋果片外,飲品內亦有藍莓和草莓。
藍莓和草莓都搗爛了。
可能想味道更融入飲品中吧。

雖然消費高,但味道的確好。
難得吃到美味的純素蛋糕,更加高興。

不過,原來我想到的餐廳是同樣位於西環的主店Infiniti C  。
但我只在Google地圖儲存了這分店的位置。

那邊的主調色是粉藍色。
感覺會比較夢幻。

下回我要光顧主店!
2020-10-02
30 分鐘 (堂食)
2020-10-09 153 瀏覽
今日上泥西環玩下, 作為假日會打卡既我見到呢間餐廳都覺好令一到門口已經見係以藍色做主題, 舖頭位置都算顯眼要評衛生呢項呢間餐廳真係拎滿分! 防疫工作做得好足, 一開始入舖要求踩地墊, 同埋店內都要求食物到先準除口罩呢間係有gluten free既食物, 感覺係會健康啲店內環境都好優雅Smoked Salmon Advocdo Egg Benedict@$128見到advocado mix salmon引唔住叫呢個! 不過有少少失望, 無諗過benedict係直接用左advocado做底😅,所以碟野係好睇但完全唔飽, 但就比較健康啲, 吉開雞蛋當醬汁先有番d味道打卡就的確一流Cake蛋糕真係世界級!!用左乳酪mix個cake超好食! 而打卡仲可以用埋希臘既圖案, 蛋糕仲要好滑入面有幾層, 食落口一啲都唔會漏好彩同朋友早食間餐廳, 去到門口已經開始出現需要排隊既情況
今日上泥西環玩下, 作為假日會打卡既我見到呢間餐廳都覺好令
一到門口已經見係以藍色做主題, 舖頭位置都算顯眼

呢間係有gluten free既食物, 感覺係會健康啲

店內環境都好優雅

見到advocado mix salmon引唔住叫呢個!

打卡就的確一流

Cake
蛋糕真係世界級!!用左乳酪mix個cake超好食!

好彩同朋友早食間餐廳, 去到門口已經開始出現需要排隊既情況
2020-10-02
是日小假期 同另一半叉完電, 本想去此小店作為完美小ending, 但失望而回。一進門, 有位四眼紮辮妹妹職員目無表情, 冷淡地問外賣定堂食, 0 greetings...之後表示可以坐入面高台位置,但行到一半 就被另一位男職員指示要坐返外面。。。ok.到睇menu, 都係剛才那位妹妹俾我地, 呢度有個奇怪守則,就係需要客人自行在離開時把所有用過既tissue拎走扔掉。。。。下。。。。 真係第一次聽。。。甘我幫你洗埋碗好嗎??到落單, 完全零指示 唔知真係以為去左711買蛋糕。 。中間有個小意外,另一半掛住影相 唔小心撞跌水杯整濕左,全程那位妹妹職員係見到的, 仲要望左3次, 但無主動拎布/tissue過黎幫手抹,下。。。。基本service是吧??另外, 我地坐既位置可以直接望到洗碗位,但望到有位廚師哥哥,好得閒咁玩手機。即係咁講,有d事俾人知就唔好俾人見。到最後埋單,那位四眼哥哥職員,都係無咩禮貌,0 table manner, 0 greetings, 0 service..... 仲要語帶命令要我地自行清理tissue.總括來說 只有水吧那位四眼短髮姐姐禮貌及主動不錯此小店花不

到落單, 完全零指示 唔知真係以為去左711買蛋糕。 。
總括來說 只有水吧那位四眼短髮姐姐禮貌及主動不錯
此小店花不少心思於食物及裝修上, 值8分以上, 但職員服務如此的話,前者多好也沒有任何用, 浪費了!!
希望能改善吧!! 但也不會推介朋友來了
2020-09-29 221 瀏覽
好耐都冇同班好姊妹聚下,係時間去下文青cafe。整體感覺還可以,我地叫左3個set,2個蛋糕。覺得蛋糕比較好味,係gluten-free嘅,就會冇咁結實,唔會太甜亦幾creamy,食落去就唔會好咁大罪惡感。至於正餐同snacks,選擇都多嘅但覺得比較普通,味道都可以,但唔係話好吸引,我地都諗左陣先揀到食咩。環境係怖置得幾靚,藍色嘅格調,有外國cafe嘅feel,但店內坐位唔多,建議大家早啲去,就唔洗等咁耐。
好耐都冇同班好姊妹聚下,係時間去下文青cafe。

整體感覺還可以,我地叫左3個set,2個蛋糕。

Earl  grey  latte
2020-06-20
2020-09-15 300 瀏覽
,一早約了朋友去慶祝生日,本身被它的藍色theme同cake吸引而去。點知最後太飽吃不了cake。因為無得book位,可唔可以坐到靚corner位影靚相打卡真係睇彩數了。我地得門口枱,少少失望。加上今日落雨,連門口靚靚打卡位都影唔到。限時90分鐘,因為人不多,所以可以繼續坐。因為同朋友都未吃lunch所以點了Risotto賣相不錯,濕度乾好,飯粒都好彈牙有咬口。側邊塊葉貌似羽衣甘藍,油炸過碎卜卜咸咸地似紫菜,都幾夾個飯。另外加左個Fried Avocado,第一次食炸既牛油果,好得意,係脆既。但只有芝麻味。成舊都好淡,全靠有個墨西哥醬點綴左成件事,酸酸地開胃又遮左油膩感。但七十幾蚊得四舊仔都幾貴跟餐+$30點了flat white,都好滑身。同偏苦澀少少既咖啡味,個人幾中意的。朋友點了Pink Yogurt,最有驚喜。價錢唔平,但成杯野都勁豐富。面頭層cream無味的,但粉紅色是士多啤梨yogurt,入面仲有好多應該係cranberry。有偏酸的味道令成件事好開胃,本身唔太好士啤梨野,怕太甜,但呢杯夾得岩岩好,最底層仲有好多奇𥺼籽,成杯口感豐富又健康。超有飽肚感,所以最後食唔到cake

限時90分鐘,因為人不多,所以可以繼續坐。
因為同朋友都未吃lunch所以點了Risotto
Lemony  Prawn  Risotto

Fried  Avocado

Flat  white

Pink  Yogurt

朋友點了Pink Yogurt,最有驚喜。價錢唔平,但成杯野都勁豐富。面頭層cream無味的,但粉紅色是士多啤梨yogurt,入面仲有好多應該係cranberry。有偏酸的味道令成件事好開胃,本身唔太好士啤梨野,怕太甜,但呢杯夾得岩岩好,最底層仲有好多奇𥺼籽,成杯口感豐富又健康。超有飽肚感,所以最後食唔到cake🙈🙈
2020-09-15
慶祝紀念
生日
Lemony  Prawn  Risotto
Flat  white
Pink  Yogurt
2020-09-11 278 瀏覽
[西環藍色Cafe]Infinity C by October 🌌一間主打素食嘅cafe menu都做得好細心 方便唔同素食者知道入面嘅食材 室內嘅雲石枱同金色嘅椅子都好match Royal blue rose cake HKD88 🌹 好有玫瑰味 Royal blue亦都好靚 蛋糕比較易碎 忌廉同蛋糕分明 食到幾個laterRaspberry cheese cake HKD 88 🧀 芝士味唔係太出 raspberry少藥水味 我自己一般 Rating:6/10📍: Infiniti C By October (西環)西環西邊街38號明德山地下A店 (西營盤地鐵站C出口右轉直行)

Royal blue rose cake HKD88 🌹

芝士味唔係太出 raspberry少藥水味 我自己一般

Rating:6/10

📍: Infiniti C By October (西環)
2020-09-04
2020-09-10 298 瀏覽
📍 Infiniti C By October西環西邊街38號明德山地下A店 (西營盤地鐵站C出口右轉直行)西環又多一間夢幻打卡cafe☕️成個環境以藍色為主調 夠哂靚 食物亦提供gluten free,Keto,vegan照顧到不少顧客追求不同既需求💰價錢中上 可以接受2個女仔👭嗌左個avocado toast🥪risotto,一件cake都夠飽☺️飲品亦有好靚 有健康既smoothies ,不過冇試到,嗌左杯tea latte ✨lavender charmomile☕️都好好飲✨薰衣草伯爵茶蛋糕🍰 蛋糕吾會又甜 軟綿綿吾會好實好乾主要打卡📸賣相好好睇 食物就不過不失
📍 Infiniti C By October

西環又多一間夢幻打卡cafe☕️
💰價錢中上 可以接受
✨薰衣草伯爵茶蛋糕🍰 蛋糕吾會又甜 軟綿綿吾會好實好乾
主要打卡📸賣相好好睇 食物就不過不失

• lavender charmomile
  • 薰衣草伯爵茶蛋糕
2020-09-09 180 瀏覽
推出期間限定Cake Set🍰☕️ $128。#希臘乳酪巴西莓玫瑰紅茶蛋糕 及 #意式咖啡,仲有 #面膜 送!真係有得食又有得用👍🏻Greek Yogurt Açaí Cake 🍰 以希臘小白屋做主題,海天藍色配沙灘,金箔點綴,充滿浪漫情調。選用有機草飼希臘乳酪,配以玫瑰紅茶巴西莓戚風蛋糕,食落鬆軟濕潤,又唔太甜,最緊要仲係無麩質生酮蛋糕,岩曬ee既diet!面膜係 korres_asia 最新主打 #乳酪益菌即效舒緩面膜 體驗裝,成份有食用級希臘乳酪、益生菌、益生元、透明質酸、角鯊烷等。10分鐘急救敏感、痘痘、缺水等問題,即時補充大量益菌,深層保濕、提升自身彈性。

推出期間限定Cake Set🍰☕️ $128。
#希臘乳酪巴西莓玫瑰紅茶蛋糕 及 #意式咖啡,
仲有 #面膜 送!真係有得食又有得用👍🏻

Greek Yogurt Açaí Cake 🍰

面膜係 korres_asia 最新主打
#乳酪益菌即效舒緩面膜 體驗裝,

希臘乳酪玫瑰紅茶巴西莓蛋糕
希臘乳酪玫瑰紅茶巴西莓蛋糕
2020-09-09 153 瀏覽
推介:⭐️⭐️⭐️-疫情關係冇得book枱,如果有得book,坐窗邊角落位最岩打卡。成間餐廳都係藍色控💙同主打Gluten Free同Fusion菜。得好少位,唔大。價錢都偏貴,但嘢食就好岩打卡📸-𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗮𝗻 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 $𝟭𝟱𝟴蝦幾新鮮同入味,Risotto 煮到Al Dente有咬口👍🏻有檸檬汁幾Refresh又唔太酸最鍾意係右邊塊葉(菜?),似食紫菜咁好脆好香😆不過份量好少👎🏻𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗭𝘂𝗰𝗰𝗵𝗶𝗻𝗶 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 $𝟭𝟮𝟴其實Noodles就係翠肉瓜絲,份量少得可憐😐 雞鎚入味好嫩👍🏻 個汁就酸玻地𝗞𝗼𝗿𝗿𝗲𝘀 𝗬𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟴𝟴Yogurt味唔算重唔算酸,中間個層淡淡嘅藍莓味,海棉蛋糕偏濕唔好鬆軟,一般般𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟲𝟴呢個非常驚喜,荔枝加玫瑰好夾好香,Cream好滑,中間心真係有荔枝肉👍🏻呢個推薦———————————整體嚟講,熱食真係唔推介,價錢偏貴得嚟份量又少,味到都一般。不過嚟食cake飲咖啡打卡係幾好嘅選擇。📍90分鐘用膳時間,冇人等可以繼續坐📍紙巾要自己執返去dum📍冇加一-更多食評請支持IG:namnam
推介:⭐️⭐️⭐️

𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗮𝗻 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼
𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲
  • Lychee  Rose  Cake
2020-09-02 210 瀏覽
啱啱嘅農曆7月14嘅我去咗高街👻屋…附近嘅文青cafe🤣!聽講啲生酮蛋糕好出名點健康都好啦始終會肥架嗎🐷🐷🐷都係揀yogurt 穩陣啲🤭埋單果陣我同朋友都大叫貴貴尤其是杯yogurt 要成$80係咁架啦💐🌻🌹🌺要打卡,要靚靚就要付出代價💸💸💸💸💸**pink yogurt**開頭我以為係野飲黎架🍹🤣啲cream唔會太甜記住mix勻先好食👍👍👍否則酸到呀媽都唔認得👅👅👅(其實mix完都好酸,我本身已經好食得酸野)個味有啲似pret隻yogurt但無疑影相真係好靚📸尤其是啲食用花🌷**Veggie Bagel**近排見到bagel充滿曬啲blogger嘅ig我今次第一次食☝️☝️☝️覺得呢間果啲個質地好煙韌勁難切開但唔難咬開🍄🧅🧄🍄🧅🧄味道甜甜地🥬🥬🥬🥬配合由牛油果醬同洋蔥炒香嘅蔬菜餡好夾,好好味👅🥰**🦐大蝦意大利飯🦐**好欣賞伴碟啲炸羽衣甘藍仲好食過紫菜啲粉有淡淡嘅檸檬味🍋中和返啲cheesy 味🧀但我覺得啲飯粒質地差少少啲蝦亦夠爽彈門口同入面啲藍色牆真係好好j好彩一入去就坐到埋藍色牆打卡一流架!

啱啱嘅農曆7月14嘅
我去咗高街👻屋…
附近嘅文青cafe🤣!
聽講啲生酮蛋糕好出名

點健康都好啦
始終會肥架嗎🐷🐷🐷
都係揀yogurt 穩陣啲🤭

埋單果陣我同朋友都大叫貴貴
尤其是杯yogurt 要成$80
係咁架啦💐🌻🌹🌺
要打卡,要靚靚就要付出代價
💸💸💸💸💸

**pink yogurt**
開頭我以為係野飲黎架🍹🤣
啲cream唔會太甜
記住mix勻先好食👍👍👍
否則酸到呀媽都唔認得👅👅👅
(其實mix完都好酸,我本身已經好食得酸野)
個味有啲似pret隻yogurt

覺得呢間果啲個質地好煙韌
勁難切開
但唔難咬開🍄🧅🧄🍄🧅🧄
味道甜甜地🥬🥬🥬🥬
配合由牛油果醬同洋蔥炒香嘅蔬菜餡好夾,好好味👅🥰

**🦐大蝦意大利飯🦐**
好欣賞伴碟啲炸羽衣甘藍