2014-01-07 137 瀏覽
今日朋友又帶我去食好野啦~今日就去到中環soho區食印度野!!! 門面好靚~仲有2個人坐左係到歎咖啡!!!好舒適的氣氛!!!原來歎咖啡既係老闆同一個員工!!! 可能以係星期日既原因同埋我地都比較早去,所以都仲未有其他客人!!!一入到去就見到一間好特別既VIP房有吊燈、紗簾的裝飾充滿著神秘的感覺!!! 免費前菜:胡椒餅配上3個醬汁!!!綠色係薄荷汁, 啡色係bbq醬,紅色係好好好好辣既辣醬!!!好香口,冇平時果d咁咸再配上啡色既bbq既醬仲好味tim 印度奶茶:因為上次係另一間印度餐廳飲過!!!留下很好既印象!!!所以今次再叫一次黎試試!!!平日都唔係好飲奶荼既我因為一飲完會肚痛!!!都忍唔住係咁飲!!!好滑一d都唔會澀!!!老闆仲話哩個奶茶係有落瑪沙拉香料煮的!!!真係好香!!!一壺都沖到3杯嫁!!!好抵呀!!!素菜咖喱角:不只有素菜咖喱角還可選羊肉或雞肉的。 咖喱角的炸皮是鬆脆又香口, 餡料飽滿!!!我自己本身好鍾意食薯仔再加上咖喱味蔬菜粒!!!好味 瑪沙拉魚:瑪沙拉魚係朋友去到每一間印度餐廳必食之選!!!甜甜酸酸D魚好入味!!!但就真係辣左少少!!!印度香料雞:老闆話係牛
門面好靚~仲有2個人坐左係到歎咖啡!!!好舒適的氣氛!!!
原來歎咖啡既係老闆同一個員工!!!
免費前菜:
好香口,冇平時果d咁咸再配上啡色既bbq既醬仲好味tim
印度奶茶:
因為上次係另一間印度餐廳飲過!!!留下很好既印象!!!
真係好香!!!一壺都沖到3杯嫁!!!好抵呀!!!
素菜咖喱角:
我自己本身好鍾意食薯仔再加上咖喱味蔬菜粒!!!好味
瑪沙拉魚:
瑪沙拉魚係朋友去到每一間印度餐廳必食之選!!!
甜甜酸酸D魚好入味!!!但就真係辣左少少!!!

印度香料雞:
老闆話係牛油雞咁上下既野!!!我就覺得好咪過平時d牛油雞啦!!!
因為哩個印度香料雞加左蕃茄落咖哩度!!!好合襯好好味!!!好醒胃!!!

盛咖哩既器皿好特別好靚!!!真係好有印度風味!!!都差d以為自己去左印度呀!!!
我地仲叫左個印度白飯黎配返d咖哩黎食!!!
印度米比起我地食開既泰國米乾身!!!會長身d好有咬口!!!
配上咖哩唔會話好濕!!!又唔會話齌食咖哩咁(流)!!!
蒜蓉烤餅:
熱辣辣香噴噴!!!又好夠蒜蓉味,個餅脆得黎又好煙韌!!!
烤餅就咁食就得再配上咖哩亦都好好味!!!

ps: 間中黎下soho食下野hea下都真係幾relax!!!
2013-12-08
2014-01-06 11 瀏覽
今次嚟到呢間格調唔錯嘅印度菜試食呢幾個月試過唔少印度菜,的確各有特色但以裝修睇嚟,呢間就最啱我心水炸雞條講真,一啲都唔"條"嘅一嚿嚿嘅炸雞,炸粉唔係脆脆嗰啲,但又好香最估唔到係個雞肉原來都係醃到紅色嗰啲嚟印度雞湯呢個湯幾得意,又有濃濃嘅印式香料味,又好似忌廉雞湯咁嘅樣,唔錯芝士烤雞腿全餐最貴嘅一道菜味道唔太特別,就係好重香料味嘅鐵板雞腿賣點就係食極都熱辣辣,香噴噴,好好味印度咖喱雞呢個係特登叫嚟點烤餅用咖喱係香甜嘅類型,雞肉無骨幾好可惜嘅係一嚿薯仔都冇牛油烤餅牛油味唔算香濃,始終印度菜用嘅牛油都唔西餐烤餅煙韌,新鮮熱辣,配咖喱實在一流睇睇吓發覺原來全餐都係食雞咁滯呢個印度全雞宴都唔錯配埋呢度嘅環境,同朋友嚟坐吓飲杯嘢都幾舒服
今次嚟到呢間格調唔錯嘅印度菜試食
呢幾個月試過唔少印度菜,的確各有特色
但以裝修睇嚟,呢間就最啱我心水
炸雞
講真,一啲都唔"條"嘅
一嚿嚿嘅炸雞,炸粉唔係脆脆嗰啲,但又好香
最估唔到係個雞肉原來都係醃到紅色嗰啲嚟
印度雞湯
全餐最貴嘅一道菜
味道唔太特別,就係好重香料味嘅鐵板雞腿
賣點就係食極都熱辣辣,香噴噴,好好味
印度咖喱雞
呢個係特登叫嚟點烤餅用
咖喱係香甜嘅類型,雞肉無骨幾好
可惜嘅係一嚿薯仔都冇
牛油烤餅
牛油味唔算香濃,始終印度菜用嘅牛油都唔西餐
烤餅煙韌,新鮮熱辣,配咖喱實在一流
睇睇吓發覺原來全餐都係食雞咁滯
呢個印度全雞宴都唔錯
配埋呢度嘅環境,同朋友嚟坐吓飲杯嘢都幾舒服
試食活動
新一年開始, 又係時候同朋友聚一聚. 今次我地就去食印度菜. 地點是位於中環的Indian Village.始終印度菜是較冷門, 所以店內唔算多人, 以外國人為主.餐廳先送上一客胡椒薄脆, 並附有三款醬料. 三款我也有試, 其中最愛右邊那款, 甜甜地好似甜醬. 下間綠色就有點酸和微辣. 而上邊就最辣, 我就唔太習慣.主菜, 我地點了芝士烤雞腿, 菠菜大蝦咖喱. 當然唔少得烤餅, 這由有好多款烤餅選擇, 有咸有甜. 我地選了蒜茸和芝士烤餅.飲品就點了Mango Lassi.芝士烤雞腿是以鐵板形式上枱, 所以一上枱已經香味撲鼻.雞腿是乾身, 但雞肉入口一點都唔乾, 仲好嫩滑, 味道又適中, 對於鍾意食芝士的我, 芝士略為唔夠濃.接着, 就是菠菜大蝦咖喱, 這個同我想像中有點出入, 蝦唔算大隻, 不過就好彈牙. 由於我唔太食得辣, 所以這個混入菠菜的咖喱就會好一點. 用來配烤餅一流.烤餅就咁食也可以, 蒜茸烤餅的味道較芝士烤餅突出, 只是烤餅稍為唔夠鬆化.食咗咁多濃味食物, 當然要飲番一杯Mango Lassi.. 這個正好中和辣味, 芒果夠甜, 乳酪帶一點點酸, 好醒胃, 每次食印度菜也會
胡椒薄脆
菠菜大蝦咖喱.
蒜茸和芝士烤餅
食咗咁多濃味食物, 當然要飲番一杯Mango Lassi.. 這個正好中和辣味, 芒果夠甜, 乳酪帶一點點酸, 好醒胃, 每次食印度菜也會點這個.
Mango Lassi
這裡環境較靜, 最啱同朋友一邊食嘢, 一邊傾計.
2014-01-03
Mango Lassi
2014-01-03 15 瀏覽
Located at Peel Street, Indian Village can be easily found by its eye-catching signboard. From the cool facade, it does not resemble any conventional Indian restaurants; however, its decent interior design still manages to retain an image of traditional India especially with a fascinating temple-like corner.After looking through the menu, we decided to order three dishes, which are Chicken Samosa, Tandoor Ka Khazana and Aloo Gobi. For those who particularly fancy Indian cuisine, it is worth ment
After looking through the menu, we decided to order three dishes, which are Chicken Samosa, Tandoor Ka Khazana and Aloo Gobi. For those who particularly fancy Indian cuisine, it is worth mentioning that the restaurant also serves lunch buffet at $80 from Mondays to Saturdays and you may well give a try.
Poppadoms

Free appetizer courtesy of the restaurant. The deep-fried poppadoms are flavored with black pepper and served with three spicy dips.
Chicken Samosa
($46)
It is a fried and well-baked pastry with savory fillings such as peas, potatoes and chicken fillets. Surprisingly, it is not as crispy as the appearance suggests, but instead contains several layers of fat.
Tandoor Ka Khazana
($198)
It consists of grilled chicken, lamb, prawn and fish. In my opinion, chicken is the best among all. The prawn could have be tasted better if it were not cooked for too long that compromised its freshness.
Aloo Gobi
($72)
It is made with potatoes, cauliflower and Indian spices. The potatoes are actually smashed, to our amusement, but it may well be the unique herbs and ingredients that makes it an authentic Indian dish.
Overall, the food tasted quite good with acceptable spiciness. It would be even better if the menu does indicate the level of hotness. During the meal, the restaurant was broadcasting a Bollywood drama. Listening to the Indian songs and having a genuine Indian cuisine, customers might really feel like they are in an Indian village.
2013-12-23
2013-12-27 87 瀏覽
今日約了朋友在這裡食印度野,大氣凍,都係火鍋/辣野為上選唔知係咪因為23號,無咩人食印度野,O岩哂唔想人多既我價錢係呢區來講中等本來想叫$180既燒大蝦,但賣光了前菜都係呢類胡椒薄脆,呢度既出品感覺上無咁咸,但都幾辛辣$25 LIME SODA,酸酸地用來對付咖哩用$42 GREEN SALAD  ,其實就是生的菜,無汁的,只有檸檬可調味,無咩特別,生洋蔥好辣$96 串燒蒜茸五香雞,有8舊,雞肉幾滑溜,蒜味香濃,但又唔太咸,瘉有少少GRILL味,就是TANDOORI CHICKEN的蒜味版,推介$128 燒倉魚,這個味道也不太重口味,肉很彈牙,皮帶少少脆,但GRILL味不夠強$101 PRAWN MASALA,就是咖哩蝦吧,這裡的咖哩無我之前食O個D咁甜,呢個香料味比較濃而不甜,也不太SPICY,蝦肉很爽,而且份量也很大方,用來沾下NAAN食當然不錯$28 GARLIC NAAN總體上呢度既口味係無咁咸,香料味中等,比較大眾化,難怪除了我們,就是外國人喔
今日約了朋友在這裡食印度野,大氣凍,都係火鍋/辣野為上選

唔知係咪因為23號,無咩人食印度野,O岩哂唔想人多既我
價錢係呢區來講中等

本來想叫$180既燒大蝦,但賣光了
前菜都係呢類胡椒薄脆,呢度既出品感覺上無咁咸,但都幾辛辣
$25 LIME SODA,酸酸地用來對付咖哩用
串燒蒜茸五香雞
$28 GARLIC NAAN

2013-12-23
串燒蒜茸五香雞
2013-12-22 67 瀏覽
平時以食西餐或日本菜為主,自從去完泰國之後,喜歡了地方色彩的菜式,今晚約了朋友到中環吃印度菜。餐廳位於卑利街,屬於半山區,如果怕行斜路而上,可以經電動行人天橋上,再步行往餐廳。晚上的卑利街,黑漆漆的,所以餐廳的招牌就份外搶眼。我未去過印度,不太清楚正宗印度餐廳的裝潢,但門外的格局就如歐陸式小庭園的感覺。一進餐廳,就被那道藍光吸引,客人自成一角,方便進餐暢談,增加私隱度。餐廳設計以充滿色彩掛畫和水晶燈為主,燈光柔和,很有情調。餐牌食物選擇也很多,印度湯,沙律,串燒卷,小食,串烤燒,雞,羊,海鮮,蔬菜,烤餅,甜品及飲品等。胡椒餅 Papadum 配炸雜菜 Pakora (Veg)餐廳免費提供印度小食,點選食物後餐廳職員立即奉上胡椒餅配炸雜菜,而且還有三款醬汁。胡椒餅上有粒粒黑胡椒,胡椒餅吃起來很香脆,鹹中有辣,配上綠色的辣香草汁,越食越惹味,亦可按個人喜好,配以紅色的酸甜汁來吃。伴食的炸雜菜,有點像中式炸春卷,外面炸漿不多,厚度適中,內裡有些雜菜,吃起來味道清新不油膩。隔離檯的串烤燒香氣撲鼻,我們也想點一個,但在樣樣也想吃的情況下,最後選了串燒拼盤 ($198)。這個拼盤很豐富,有雞脾,雞

餐廳設計以充滿色彩掛畫和水晶燈為主,燈光柔和,很有情調。

胡椒餅 Papadum 配炸雜菜 Pakora (Veg)

這個拼盤很豐富,有雞脾,雞件,大蝦,羊,魚和薯菜。烹調時間掌握很好,燒烤完肉汁也很豐富,而香料也很惹味,是不錯的拼盤。

吃印度菜又怎可不吃烤餅,點了一個烤餅 ($24) 來伴瑪沙拉烤雞塊 ($95)。

烤餅外脆內軟,似乎烤烘得有點不平均,有些部份有點黑。

用上別緻的器皿盛著的瑪沙拉烤雞塊,像蕃茄醬般,紅紅的,很吸引。

瑪沙拉味道很出色,用上多種香料混合製成的醬汁,有點辣味,有點酸甜味。烤雞肉質很嫩滑,配上烤餅同吃,真是很好的配搭。

雖然點的菜式不多,但我們已經很滿足,大概是吃了很多醬汁的緣故,最後我們由卑利街沿下走到永吉街,散散步,幫助消化呢。

總括而言,餐廳食物很正宗傳統,價錢也很實惠,值得一試。
  • 串燒拼盤
  • 瑪沙拉烤雞塊
2013-12-17 24 瀏覽
今天中午,DEFK相約到中環吃印度菜,目的地就是位於卑利街的Indian Village,原來這間是Indian Village第二間餐廳,開業才數個月,而原先在摩羅廟街的店舖更已經開業十年。餐廳的門面裝潢漂亮,以深木色為主的門廊,甚有歐洲小鎮餐廳風格,不說還以為是一間西式餐廳,在街道上甚為特別,不少行人經過都會被吸引得駐足一番。我們較原本訂好的時間晚了一點才到達,一來因為塞車,二來中環半山一帶要找泊車位有點困難。餐廳內部以一貫印度餐廳裝潢,跟門面的風格截然不同,入門口有一個敞大的酒吧,後面就是廚房位置,大約有座位三十多個。除了有午市套餐及各款餐牌的美食外,角落位置還有自助餐,逢星期一至五11:30~14:30有Lunch Buffet $80 包一杯飲品,而且免加一。餐廳還供客人book場開派對,更提供到會服務,非常多元化。我們坐在餐廳最入面,一個私隱度較高的位置,就像一個小房間,這裡還設有一道紗簾子,有需要的時候可以放下來。Jal Jeera (左) $22以印度香料調製而成的Jal Jeera ,有點鹹、有點酸、有點辣,喝起來有點似鹹甘桔的味道,老實說不是人人都能夠接受。Mana
Jal Jeera (左) $22

Manago Lassi (右) $28
這杯芒果酸奶以酸奶佔較大的比重,因此味道偏酸,同時帶有淡淡的芒果香甜味,入口蠻香滑。
烤脆餅 Roasted Papadum
先來一客烤脆餅,非常薄脆餅表面烤得微焦,香脆得來味道帶點鹹,而且有點胡椒碎粒,因而亦嚐到點點辣味,配上三款香料醬汁,更加惹味開胃。
印度咖喱角羊肉餡 Lamb Samosa $46
一客四件的印度咖喱角,外皮有點厚,一點都不油膩,中間的餡料非常充實,咖喱羊肉味道不俗,只是吃起來覺得較為乾身。
羊肉串燒 Boti Kebab $99
印度香料醃製羊肉,入口除了濃烈的香料味道外,就是羊肉的羶香味,咬起來肉質嫩滑多汁,灑上檸檬汁更為惹味。
印度咖喱雜菜 Mix Vegetable Curry
雜菜中包括有粟米、紅蘿蔔、青豆、薯仔、椰菜花、青椒等,以咖喱醬炒均,雖然雜菜炒得有點零碎,但不失為一道健康素菜。
Makhani咖喱汁加入了番茄、牛油及忌廉,因此顏色偏向較深的橙色,咖喱味道不明顯,反而吃到濃郁的番茄味,甜中帶點酸,而且雞肉頗嫩,醬汁質地較稠,用來配烤餅蠻配合。

蒜茸烤餅 Garlic Naan $24
外脆內軟,而且咬起來煙韌非常的烤餅,不油不膩,面層灑上碎蒜粒,香口好吃。
特色羊肉炒飯 Lamb Biryani $88
用上印度長米,配上香料、醬汁&羊肉烤焗出來的,米飯粒粒分明,吃起來有嚼勁,而且帶點濕潤,香料味道濃郁,配上乳酪汁同吃,味道更好,感覺非常特別。

總括來說,這一餐的食物的確很不錯,味道亦頗合我們口味,多數菜式的香料味道頗為香濃,卻又不會令人難以接受,味道特別得來,亦相當好,絕對是令人滿意的正宗印度風味的一餐。
午餐
2013-12-17 39 瀏覽
周末走上中環SOHO, 為尋訪太太的舊日足跡, 也為覓食;沿路上, 太太邊行邊向我講述她小時候的所見所聞, 根據她的說法 ... 半山區其實在二十多年前已經開始默默地轉變, 我這個九龍仔當然不能深刻地體會。 在喝過著名的蔗汁後, 天忽然下著大雨, 我們並沒有帶雨具, 唯有沿著路向下走卻被豆點大的雨水打至濕透;拖著又濕又冷的身軀站在屋簷下, 期盼著雨水會快點落停, 可是等了十分鐘再十分鐘, 雨還是下得很猛, 我在想 ... 與其乾等, 不如找個瓦頂遮頭, 橫豎時間快到下午6時, 是晚飯時候了!  這條街附近的餐館, 一是尚未到營業時候, 一是酒吧形式, 一是價格絕不便宜, 幸而後來找到一間已開始營業的印度餐館, 揭揭門口的餐牌, 見價錢屬可接受便進去了。凳還沒坐暖, 印籍職員便送上一客胡椒脆餅, 他還教我們要在脆餅上加上芒果醬及薄荷乳酪醬同吃, 的確味道是與別不同。Mango Lassi 就飲得多, Salty Lassi 在對比上算是新鮮嚐試, 在純味乳酪裏打入鹽、薑、薄荷葉、青瓜 , 味道清新, 也可平衡印度美食帶來的濃厚餘韻。" 室雅何須大, 花香不在多 "  從正門踏入,

Saltly Lassi
" 室雅何須大, 花香不在多 "  從正門踏入, 已可察看全個大廳, 拱形的樓底, 掛上一列一列大格仔式的玻璃吊燈, 左邊設有酒吧, 由印籍職員負責 ......
餐館盡頭有一間開著紫藍燈光的(VIP)房間, 吊燈、紗簾的裝飾充滿著神秘美!
印度咖喱角
點了一客羊肉餡的印度咖喱角, 一客有4大隻都只是$46, 若然不吃羊肉還可選素菜 $42 或雞肉$44 作餡。  咖喱角的炸皮是鬆脆也不乾,  餡料飽滿, 有羊肉碎、青豆、洋蔥碎、香料, 羊羶而不臊。
芝士烤雞腿 Chicken Tangri Kebab $95 ... 雞腿的肉質確實很嫩滑, 嚐得出是預先有用純乳酪去醃, 可是調味是過於輕手, 芝士味道也不突出, 覺得是有把雞腿浪費了!
Chicken Makhani
瑪哈里咖喱雞 Chicken Makhani (Butter Chicken) $89 ... 味道著重了蕃茄的酸甜, 奶油味道突出, 再加上香料煮製出來的醇厚汁料, 吃得舒服;雞件帶有燒烤的氣味, 雖然肉質不能叫做濕潤, 但都不會粗糙。
菠菜芝士 Saag Paneer $72 ... 菠菜已經被煮至溶, 加入店方自製的cottage cheese、 再撒把香料, 味道奶滑香濃 ...
當然少不了飯後香料 來清清味蕾吧!

除了上述介紹, 我們還多吃了幾款印度美饌, 想知道有什麼, stay tuned !
Saltly Lassi
印度咖喱角