2021-09-13
無意中見到一間賣墨西哥菜taco嘅小店會有tea set食,特別特別𓈒𓂂𓏸 話說我系從來未試過入酒店食果種幾層高嘅tea(嗯,我份人比較粗魯。同埋我對於食下牛茶冇乜概念,太精緻嘅嘢我會招架不住架.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ)兩個人都系$298就有勁多款咸點甜點試,好啦,去試下afternoon tea究竟系幾咁好食啦(◔‿◔)嘢飲方便其實系有凍嘢飲㗎,不過話曬都系食afternoon yea,又有唔同嘅茶包揀你飲(最重要系有得加熱水.ˬ.) ,所以我哋就揀咗兩款果茶飲,真系好清新,仲可以消滯添ꪔ̤̮仲有,個擺盤又真系有啲料,好似一幅畫啊⸝⸝⚆⚆⸝⸝ 西瓜泡沫🍉🍉🍉店員好好咁提醒我哋要食左個西瓜泡沫先,個泡沫系用蕃茄整嘅,酸酸甜甜咁,再夾埋西瓜嘅口感同甜味,食落去好清新好開胃ˊᵕˋ 不過我覺得個泡沫有啲太酸,一定要夾埋個西瓜食!牛油果蕃茄香辣蝦杯🥑🍎🍤一層cream cheese,一層牛油果醬,再一層蕃茄醬,夾埋蝦肉食真系一流。我會話墨西哥味就系呢只味( . .)」個人覺得咸點入面最好食就系呢一個杯𓂃 𓈒𓏸໒꒱墨西哥辣雞酥🍗🇲🇽只味勁似食nachos,好鐘意佢整到bite size咁,一啖就食曬,
西瓜泡沫🍉🍉🍉
牛油果蕃茄香辣蝦杯🥑🍎🍤
墨西哥辣雞酥🍗🇲🇽
只味勁似食nachos,好鐘意佢整到bite size咁,一啖就食曬,勁滿足( ¨̮ )
迷你烤粟米煙肉蛋批🥓🍳🌽
呢度菜好得意,個味勁夾勁好食。食完一夠會好想食第二舊.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ
至於甜點部份,個人認為中規中矩。有齊曬法式蛋糕丶法式果醬撻同埋馬卡龍( ー̀֊ー́ )✧︎ 不過要數最鐘意嘅,一定系個S C O N E!!! 松餅配左無花果醬丶紅莓獎🍓同埋buttercream🧈。食落去仲有大啖大啖嘅果肉,同出邊超市買嗰啲冇得比啊!松餅個size有成個拳頭咁大,食落去好松好軟,唔會太乾身。我同閨蜜一致認為無花果醬真系好好食,食到最後我仲食左幾啖醬,因為真系好特別好有新鮮感 (哭)好想知道個醬喺邊度買㗎( ᵕ̩̩ ᵕ )
食到最後仲有扭紋雪糕送,話說我哋去嗰日香港成36度(體感溫度40),食返杯雪糕真系好降溫好舒服ᐡ•͈ ·̭ •͈ᐡ 總括而言,好滿足desu~
不過呢一個Tea set 淨系星期六日或者公眾假期先供應,數量有限,如果大家想食記得打去book 阿ˊᵕˋ
Tea Point