炒雪糕店原來不只有甜食,繁忙時間很多人忽點了它的全日套餐,最怕同人逼的AW就勇於嘗試,跟朋友們走到點內吃咸食! AW點了卡邦尼亞天使麵(AW最愛,也最正路的菜式吧!) 朋友們點了黑椒豬手意和茄汁牛仔腸意,$68-HK的套餐包一杯飲品(咖啡或茶可選),平日的晚市也算實惠。可惜,不知道是要儲單一過煮/ 廚房負荷不了/漏單? 的關係,AW把卡邦尼亞全吃光,朋友們的意粉也未見影踪... 至於意粉的味道也「太稀」、「太淡」了吧... 看來還是專注在甜品業務上會好一點,要是加入咖啡和茶的cafe元素也行,但不可以太花心啊~全日套餐,意粉加飲品除了意粉,也可算burger 和 hotdog,即使要陪朋友吃甜品,無糖的你也可以點咸食~幸好AW的卡邦尼很快上菜,要是等太餓,AW會噴火!!卡邦尼亞天使麵,忌廉太稀了,水汪汪的,而且沒有芝士,很失望黑椒豬手意粉,似乎惹味一點遲來的茄汁牛仔腸意粉,朋友吃得很不是味兒...
全日套餐,意粉加飲品
除了意粉,也可算burger 和 hotdog,

即使要陪朋友吃甜品,無糖的你也可以點咸食~
幸好AW的卡邦尼很快上菜,要是等太餓,AW會噴火!!
卡邦尼亞天使麵,忌廉太稀了,水汪汪的,而且沒有芝士,很失望
黑椒豬手意粉,似乎惹味一點
遲來的茄汁牛仔腸意粉,朋友吃得很不是味兒...

題外話/補充資料: 不要點「常餐」,吃甜品吧!
2015-06-26
2015-09-29 114 瀏覽
一直都對在攝氏零下18至20度的特製雲石凍板上,將雪糕和配料一併炒製起來好有興趣。當日在郎豪坊發現了Holly Brown,這裡明顯比其他分店少人多了,還是因為星期二平日?這裡MENU上的名字很有趣,之前有食過「黑武士」,兒家回想起都今次一於試下其他啦!朋友選擇了Danish Toast-狂熱派對Danish Toast-狂熱派對$98 藍色嘅雪糕影相真係好靚!丹麥吐司賣相相當好,而且我又可以一試三種味道。 雪糕的確軟滑可是味道有點失色,如配上粟米片,椰果一齊食,更會被搶走味道,只剩餘甜。吐司只是剛好面有脆而已,如要做好一個好的吐司需加多時間控制。下次還是食gelato好了!

狂熱派對
2015-09-22
2015-09-23 151 瀏覽
一直都想試holly brown,但下下都要去到尖沙嘴同銅鑼灣,上openrice搵到原來旺角都有分店。知道佢呢d形式係要自己搵位,所以特地一早到。太早到反而得我地tim。服務員好好禮貌。本來想叫waffles,但未有得買。叫左個Danish toast同Gelato,佢d名奇奇怪怪,所以唔太記得。我一直以為個Danish toast係toast box但其實原來只係一塊toast,加雪糕同淋有酒味ge朱古力醬。個碟仲有用朱古力醬畫野,好得意。toast幾香脆,自己一個人都食得曬,加埋雪糕食,好正。雪糕就個人認為普普通通。另外個gelato,係簡左藍色ge雲呢拿味,得個甜字,咩都冇。入邊d彩針搞到個gelato甜上加甜。太大舊,好濟。個waffle bowl硬得濟,所以加埋d gelato汁,食得好狼狽。下次gelato要試另一隻味先得。
。下次gelato要試另一隻味先得。
藍色雲呢拿
Danish toast
2015-09-22
$100 (其他)
Danish toast
2015-07-06 446 瀏覽
行過見到間雪糕店,見到有藍色雪糕!之前有类似既產品係唔記得尖咀定銅鑼灣有賣,一直都好想食,但一直無時間,結果去到摸左門釘原來執左…今日竟然俾我係尼到見到佢!諗住即刻買嫁啦,點知睇真啲成58蚊一個!印象中執左個間係20蚊杯…依家尼到一個大雪糕球加幾粒蜜糖星星同朱古力碎就要58…难怪佢唔洗執…講翻杯雪糕先。個味係幾特别既,比一般雲尼娜係好食啲,奶味重啲,加埋佢炒過之后真係幾滑!啲星星同朱古力都係甘既味嫁啦唔會有惊喜,係個餠苦苦地,襯埋雪糕好夾!另外一讚係冷气好凍,所以個雪糕溶得好慢,超級消暑!

大眼淚雪糕

另外一讚係冷气好凍,所以個雪糕溶得好慢,超級消暑!
2015-07-05
  • 眼涙雪糕
2015-06-28 261 瀏覽
It's another weekend shopping and having facial treatment in Langham place. There's some time left before going to have treatment, let's have something sweet to treat myself. I ordered the "FLORIDA" in regular size with several ingredients like strawberries mainly, raspberries, and my favourite brownie with chocolate sauce. The fruits and chocolate balance the sweet and sour taste which make them a perfect match. The ingredients are fully chopped and mixed well in the strawberry flavor ice cream

The fruits and chocolate balance the sweet and sour taste which make them a perfect match. The ingredients are fully chopped and mixed well in the strawberry flavor ice cream. With the waffle holding, it's so crispy and smell delicious. This is the best sweetie for my day.
2015-06-11 267 瀏覽
夏日炎炎,行開旺角,走入朗豪坊抖下涼,順便走上呢間有藍色雲尼拿雪糕試下先😋唔試由由自可,一試就出事,我叫左份*blue jazz,藍色雲尼拿加cream,好彩加左cream,如果唔係本多個藍色雪糕都無味既....個脆皮兜又厚,同埋佢地係整定曬出黎,加上又比個雪糕浸住左,唔脆再加上真係好厚,眼見都無咩人會食曬....無計,真係失望😔

2015-06-11
下午茶
  • 藍色雪糕
2015-05-31 171 瀏覽
天氣熱辣辣,行經朗豪坊食返杯雪糕先。一杯雪糕價錢都幾貴,不過就有得睇佢「炒」。要士多啤梨、朱古力醬、brownie嘅配搭,士多啤梨味就夠晒出,brownie就得少少碎粒,唔夠咬口,甚至食唔到朱古力醬味添。
2015-05-30
2015-04-05 291 瀏覽
同朋友係樓上食完飯見仲未飽所以去左食雪糕 未行到埋去已經聞到陣雲呢哪味 仲點叫我唔入去食 一入去都坐得8成滿 見好多人都係食同一款雪糕或者就係個多士諗住信得過 飽飽地所以冇叫多士叫左個藍色雲呢哪加蜜糖星星, 等左5分鐘左右就食得 份量黎講都幾大可以2-3個人share一個都得 雲呢哪味好香,隻顏色又夠特別,賣相好好 味道唔係太特別好似其他雲呢哪雪糕咁不過就濃D 底塊脆皮好可惜係淋bat bat既 冇口感 有D失望 都幾多人等所以都唔好意思坐得耐,下次都係拎走好
2015-02-05
2015-03-02 454 瀏覽
第一次吃的炒雪糕WOW 選了很受歡迎的藍色holly starlet炒雪糕的速度比想像中快很多 只等了數分鐘就出爐了 餅底賣清光了 只能吃雪糕了 (當時只是晚上1900左右 )收銀員態度很好的問還要不要 當然要拉!畢竟呢大老遠的來到呢色彩很嬪紛(但回想一下有點像吃色素的感覺......)味就還不錯 煙煙韌韌的很有趣雪糕的中間會有很多彩色朱古力雲呢拿味不是太濃 上面的星星不是太甜感覺我是來吃特色的可是價錢有點貴 這holly starlet賣58大元呀呀環境很不錯 晚上的人不是太多餐廳還提供蜜糖磚塊 各式牛角色 熱飲等食物呢 希望下回再來能買到有餅底炒的雪糕呢!
holly starlet
炒雪糕的速度比想像中快很多 只等了數分鐘就出爐了

餅底賣清光了 只能吃雪糕了
(當時只是晚上1900左右
收銀員態度很好的問還要不要 當然要拉!畢竟呢大老遠的來到呢

色彩很嬪紛(但回想一下有點像吃色素的感覺......)
味就還不錯 煙煙韌韌的很有趣
雪糕的中間會有很多彩色朱古力
雲呢拿味不是太濃
上面的星星不是太甜
感覺我是來吃特色的
可是價錢有點貴 這holly starlet賣58大元呀呀
環境很不錯 晚上的人不是太多

餐廳還提供蜜糖磚塊 各式牛角色 熱飲等食物呢

希望下回再來能買到有餅底炒的雪糕呢!
2015-02-23
holly starlet
2015-02-24 366 瀏覽
環境: 位置方便,位置較逼食物: 雪糕款式吾多,都係比較常見既味道,所以試左顔色最特別既藍色雲呢拿,吾係咁鍾意食彩針,所以叫佢地吾好落,雪糕吾會話好快溶,質感較黏,值得一試,份量叫左個細既但係都幾大杯,夠兩個人食
環境: 位置方便,位置較逼
,份量叫左個細既但係都幾大杯,夠兩個人食
藍色魔力
藍色魔力
2015-02-18 248 瀏覽
到朗豪shopping,巧遇這間新店。看見set lunch menu$68 免加一,二話不說便入去了order了一個黑松露飯松露醬在面,有兩小匙,攪拌後食用。味道很足,米飯也軟熟。配一杯紅茶,滿足。當然不忘吃雪糕order了個名為黑武士的朱古力雪糕large size濃郁美味,份量足夠2人食用。但吃多了感覺滯了,如果可以選兩種口味便更好了。

order了一個黑松露飯
黑松露意大利飯

松露醬在面,有兩小匙,攪拌後食用。味道很足,米飯也軟熟。
配一杯紅茶,滿足。
當然不忘吃雪糕
order了個名為黑武士的朱古力雪糕large size
黑武士

2015-02-18
黑松露意大利飯
黑武士
2015-02-02 329 瀏覽
早知道Holly Brown"炒雪糕"的存在亦知道公司附近k11有分店..可惜每次都不順路..還以為一直會跟它無緣無份...但朗豪坊開了分店! 跟朋友約了在朗豪坊的新戲院睇戲..還要等半小時才入場...原本打算跟朋友食完甜品後睇戲,但每間甜品店都full  記起Holly Brown就在舊吉野家的位置,所以就提議食炒雪糕我不斷向朋友介紹,他都未聽過炒雪糕,覺得新奇<明明我都未食過 然後,,,,這朋友成為我的陪葬試驗品! 炒雪糕有不同款式,配搭亦有很多每次上openrice望梅止渴的我往往被藍色的雪糕吸引住所以豪不猶疑試藍色雪糕<太搶眼和引人注目了藍色的雪糕有2款,就選了藍星魔力~Holly Brown算是開放式廚房落完order就可以看著職員在"炒炒炒"或叫"撈撈撈"這藍星魔力實在太美!雖然我沒緊貼韓劇星星潮..但這藍星魔力令我想起星星潮藍色雪糕給我夢幻的感覺,內混合了七彩繽紛的彩虹糖,再配搭搶眼的黃色星星,放在窩夫餅上,化身UFO我輕輕的咬一口雪糕也很滑藍色雪糕混合彩虹糖彩針,口感豐富!!!雖然是雲呢拿味,但雲呢拿香比較淡,奶味都比較淡,就比較是甜味多最上面
早知道Holly Brown"炒雪糕"的存在
亦知道公司附近k11有分店..
可惜每次都不順路..
還以為一直會跟它無緣無份...

但朗豪坊開了分店!

跟朋友約了在朗豪坊的新戲院睇戲..
還要等半小時才入場...
原本打算跟朋友食完甜品後睇戲,但每間甜品店都full

然後,,,,這朋友成為我的陪葬試驗品!
炒雪糕有不同款式,配搭亦有很多
每次上openrice望梅止渴的我往往被藍色的雪糕吸引住
所以豪不猶疑試藍色雪糕<太搶眼和引人注目了
藍色的雪糕有2款,就選了藍星魔力~

Holly Brown算是開放式廚房
落完order就可以看著職員在"炒炒炒"或叫"撈撈撈"
藍星魔力
這藍星魔力實在太美!
雖然我沒緊貼韓劇星星潮..但這藍星魔力令我想起星星潮
藍色雪糕給我夢幻的感覺,內混合了七彩繽紛的彩虹糖,
再配搭搶眼的黃色星星,放在窩夫餅上,化身UFO

我輕輕的咬一口

雪糕也很滑

藍色雪糕混合彩虹糖彩針,口感豐富!!!
雖然是雲呢拿味,但雲呢拿香比較淡,
奶味都比較淡,就比較是甜味多
最上面的星星卻一般般,雖然脆,但感覺是潮濕的脆
窩夫餅都好脆,雖底下的窩夫餅卻因雪糕的影響而變得淋
幸好雪糕溶得不算快,可以慢慢食~

朋友的夏威夷甜心都不錯,酸酸甜甜的士多啤梨雪糕
但$58的雪糕來說,都算是偏貴
2015-02-21
外賣自取
$58 (宵夜)
藍星魔力
2014-12-05 564 瀏覽
對小妹而言, Holly Brown是“看得到而觸不到的”。那是因為每次經過Holly Brown, 不是正趕著到某個地方,就是正忙著處理手頭事務,總之與它有緣無份就是了。猶猶記憶中,Holly Brown店舖總是香氣逼人的。 那種烘製窩夫的香氣,雪糕的甜香及咖啡的香氣,即使未曾試過,但早已被小妹暗暗的記著了。這天吃過晚飯正逛著,鼻子比眼睛更是靈敏,隔著十扙遠已聞到那種“這麽近又那麼遠的香氣”! 向前走多十餘步,又驚又喜的發現Holly Brown進駐了朗豪坊美食廣場那層。Holly Brown現時舖位前身吉野家, 一如既往的夢幻藍色牆身, 霎時吸晴。店舖設有堂食,但設有人均最低消費及加一。終於有幸一試HollyBrown,小妹滿心歡喜,豪不猶豫的點了Blue Jazz(L)$58。點餐後,店員把一球藍色的vanllia gelato放在特製的冷凍板上,再配以忌廉,綿花糖及朱古力彩針配,炒製完成後,放在預先製作的窩夫餅上。藍的外表看著非常吸引。雪糕組織偏扎實帶韌性,朱古力彩針令雪糕綿韌中帶來糖脆口感。 可惜雲呢拿香並不突出,甜度就小妹來說亦有點不勝負荷,吃到中期已感非常滯膩。低下的窩夫

Blue Jazz(L)
藍的外表看著非常吸引。雪糕組織偏扎實帶韌性,朱古力彩針令雪糕綿韌中帶來糖脆口感。 可惜雲呢拿香並不突出,甜度就小妹來說亦有點不勝負荷,吃到中期已感非常滯膩。低下的窩夫餅早已被蛋糕沾濕而變得淋身非常,幸而甚有蛋奶香,算是略作補救。

想像枉枉總比現實好...小妹對Holly Brown是蠻失望的,小杯裝亦需$54,入場費不低。這個價位,在香港找到更好的絕對不難,回頭率偏低。
2014-12-02