2021-03-06 490 瀏覽
觀塘千層蛋糕小店跟朋友在觀塘食飯,她介紹了這家千層蛋糕小店。小店的千層蛋糕是每日新鮮製造,蛋糕有很多味道,特別的有香檳巨蜂味、阿華田味等。最後買了兩件回家吃:海鹽檸檬千層蛋糕 : 檸檬和海鹽味也很突出,酸酸的味道很好。只是蛋糕層比較一般,皮很厚,不太夠軟熟。但是$38 一件的價錢很合理,經過觀塘這裏的話可以一試。焦糖燉蛋千層蛋糕 : 蛋糕有蛋香,不太甜。雖然沒有太多燒焦的焦糖味,但是caramel 的味道也不錯。
觀塘千層蛋糕小店

最後買了兩件回家吃:

但是$38 一件的價錢很合理,經過觀塘這裏的話可以一試。

2021-03-04 441 瀏覽
今日去開觀塘食飯,所以趁未夠鐘食飯就去左買千層蛋糕因為未到放工時間,所以仍然有好多款味道選擇但係有選擇困難症既我,每款味道都好想食牙終於簡左Tiramisu , 阿華田流心 ,薄荷朱古力番到屋企做飯後甜品Triamisu好滑好香 ,令人不自覺一啖啖咁食 (所以未影得切相就俾心急既媽媽食左啖😅)阿華田流心好鍾意佢個流心,又吾太甜難怪咁多人買呢款味道薄荷朱古力睇外表真係完全吾覺,以為應該冇乜薄荷味,點知食落個薄荷味好出,薄荷同朱古力真係好夾🥰
今日去開觀塘食飯,所以趁未夠鐘食飯就去左買千層蛋糕
因為未到放工時間,所以仍然有好多款味道選擇

但係有選擇困難症既我,每款味道都好想食牙

終於簡左Tiramisu , 阿華田流心 ,薄荷朱古力
番到屋企做飯後甜品
Triamisu
好滑好香 ,令人不自覺一啖啖咁食
(所以未影得切相就俾心急既媽媽食左啖😅)

阿華田流心
好鍾意佢個流心,又吾太甜
難怪咁多人買呢款味道

薄荷朱古力

2021-03-01
  • 千層蛋糕
2021-03-02 484 瀏覽
😋 八味千層蛋糕🌈.好啱款款口味都想試嘅朋友😝只要早一日預留就有啦!覺得好味過lady🤭 不過因為個人口味唔太鍾意咁甜,所以試幾啖就濟左🤣 .同埋有一兩款味道係比較突出,但整體而言唔同口味嘅分別唔大,或者係我地試嗮8隻味所以麻木左?.Anyway 個蛋糕好值得一試,同埋咁靚打卡都抵返🥰✅八味團 $279🤎伯爵茶🧡好立克💛黑糖奶蓋💚抹茶🤍牛乳💙曲奇mix牛乳💜香芋mix牛乳❤️士多啤梨
😋 八味千層蛋糕🌈
Anyway 個蛋糕好值得一試,同埋咁靚打卡都抵返🥰
八味

2020-10-05
午餐
八味
2021-02-15 601 瀏覽
今日嚟到觀塘工廠大廈搵嘢食,嚟咗呢間甜品店食好出名嘅千層蛋糕。我今次揀咗伯爵茶味,伯爵茶味第一啖承諾唔太濃郁,但越食越濃。Cream嘅份量都足夠。千層蛋糕皮煎得幾好,厚薄適中。呢個價錢有呢個質素其實唔錯!
2021-02-07 821 瀏覽
觀塘駱駝漆都有幾多間出名嘅食肆,呢間Holam Bakery都算係長期都有人排隊,去過幾次都好多人,難得今次經過得一兩個排隊,就即刻去買返件黎試下。當時賣剩幾隻味,記得有海鹽檸檬、伯爵茶同烏龍茶等等,我就揀左伯爵茶千層蛋糕($35),外賣有膠盒包裝,相對比較衛生。返屋企之後雪一雪之後再食,有淡淡嘅伯爵茶味,鍾意濃茶嘅我有少少失望,不過奶味幾香,Cream算幾滑,成塊食完都唔覺得太膩。下次有機會都可以試下其他味,不過就應該唔會再試伯爵茶味啦。

2020-08-16
2021-01-29 965 瀏覽
#💛 #灰到觀塘 #灰到食甜品雖然係良心食店,我都有掙扎過打唔打呢篇,最後都係唔想自我審查,所以都係打左出嚟😳-🔻 伯爵茶千層蛋糕 $38以前我唔鍾意食千層蛋糕,係因為好驚蛋皮同忌廉個比例一唔啱,口感就好易出事,不過試過Lxxx X同Shaz Confections嘅千層蛋糕之後就接受左🤣(Lxxx X家就當然不了🐷) 呢個第一啖食落去都有伯爵茶味,不過之後就消失左💨忌廉太多,完全食唔到蛋皮💨而且呢款忌廉偏油膩,再加上唔知係咪低糖食譜,成件蛋糕其實唔甜,係連我平時唔食太甜嘅人都覺得真係唔甜😳嗰下終於明白點解我阿媽(aka螞蟻人)平時會話:唔甜嘅甜品仲食嚟做咩👩-👅食後感:忌廉本身同甜度係主要問題,我都唔敢試其他口味了🤧-👀個人喜愛度:3/10-🚩Holam Bakery觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓I室-#美食 #香港美食 #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #cake #蛋糕 #香港 #蛋糕
#💛 #灰到觀塘 #灰到食甜品
🔻 伯爵茶千層蛋糕 $38

👅食後感:忌廉本身同甜度係主要問題,我都唔敢試其他口味了🤧
👀個人喜愛度:3/10
🚩Holam Bakery
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓I室

外賣自取
本身之前都有食過holam嘅#黃店 千層蛋糕覺得都唔錯🍰✨所以今次就即興想食去咗買!ヽ(´∇`)ノ點知因為太遲先去所以得返2款味切件🥲下次一定要早啲去先得😚.1. 曲奇流心千層蛋糕($38)// 想試依款好耐啦🖤啲流心超吸引同埋曲奇味都幾濃😚啲cream入口即融又唔算好膩✨千層皮嘅薄度同埋層數真係無得挑剔㗎啦😏💛不過小編私心想曲奇味再濃啲就更好啦keke🤍🖤//Food:🌕🌕🌕🌕🌑🌑2. 伯爵茶千層蛋糕($35)// 食得holam點可以唔食招牌伯爵茶千層蛋糕ᕕ ( ᐛ ) ᕗ 伯爵茶都幾香~雖然唔算好濃不過係淡淡咁散發出嚟🪆表面嘅伯爵茶cream可以吊起成個伯爵茶嘅茶香,但如果淨係食千層部份就略嫌茶味唔夠濃都偏淡🥺茶濃控好多機會滿足唔到㗎🙈!//Food:🌕🌕🌕🌗🌑🌑.🎗Holam Bakery (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓I室
1. 曲奇流心千層蛋糕($38)
Food:🌕🌕🌕🌕🌑🌑

2. 伯爵茶千層蛋糕($35)
Food:🌕🌕🌕🌗🌑🌑

🎗Holam Bakery (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓I室
2021-01-12 825 瀏覽
朋友生日買左個伯爵茶千層蛋糕...食落去有濃濃嘅伯爵茶味道... 本身諗佢咁多cream應該好甜啦.. 點知又唔會喎... 個個本身食飽哂都話要再食😆下次買要買大個啲先得喇
2021-01-08 10540 瀏覽
📌 Holam Bakery~觀塘今次要介紹隱藏在觀塘工廈的千層蛋糕店🍰有網店開到有實體店 都算好出名同熱門其實之前已經食過幾次 真係又平又好食😋而且仲係Lady M一半嘅價錢 大概一件$36左右留意番餐廳只係收現金 不設堂食‼️每天下午12時前就會公布當天的口味 可以透過WhatsApp查詢同下單預留不過要四件或以上切件先可以預留確認訂單後 就可以當日關店前去俾錢拎蛋糕😆佢哋出名啲嘅口味都會好快賣晒 所以一定要預留或者早啲去買😝如果揀咗流心嘅味道就要小心啲第一次我買咗四件唔同口味 全部擺埋同一個盒結果嗰時天氣太熱 就全部融埋一齊😩所以最好都係分開盒裝 同盡快返屋企擺落雪櫃!食過咁多隻味都覺得唔會太甜 而且有超級多口味可以揀🤤班戟皮都夠薄 個人較為推介流心系列🤣建議如果想試多款口味 可買八味團一次過試晒八款口味買原個蛋糕價格都係好抵 性價比極高~如果有朋友生日都可以考慮吓買呢間😆1️⃣ 伯爵茶 $𝟯𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)伯爵茶香味十足 奶香味很重😋甜度剛剛好 唔會覺得好膩餅皮好薄 質感軟熟😚啲cream都好香滑 口感輕盈茶味同奶味嘅平衡做得好好 清新好味!2️⃣ 抹茶流心 $𝟯𝟳 (𝟴/𝟭𝟬)基本上每
📌 Holam Bakery~觀塘

佢哋出名啲嘅口味都會好快賣晒 所以一定要預留或者早啲去買😝
如果揀咗流心嘅味道就要小心啲
第一次我買咗四件唔同口味 全部擺埋同一個盒
結果嗰時天氣太熱 就全部融埋一齊😩
所以最好都係分開盒裝 同盡快返屋企擺落雪櫃!
食過咁多隻味都覺得唔會太甜 而且有超級多口味可以揀🤤
班戟皮都夠薄 個人較為推介流心系列🤣
建議如果想試多款口味 可買八味團一次過試晒八款口味
買原個蛋糕價格都係好抵 性價比極高~
如果有朋友生日都可以考慮吓買呢間😆

1️⃣ 伯爵茶 $𝟯𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
伯爵茶香味十足 奶香味很重😋
甜度剛剛好 唔會覺得好膩
餅皮好薄 質感軟熟😚
啲cream都好香滑 口感輕盈
茶味同奶味嘅平衡做得好好 清新好味!

2️⃣ 抹茶流心 $𝟯𝟳 (𝟴/𝟭𝟬)
基本上每次買都指定叫呢款 抹茶味好濃🍵
中間有流心爆漿 好香奶味
甜度適中 回甘味比較重😋
茶控一定滿足 個人覺得好食過太子lamlamli🤣

3️⃣ 烏龍茶 $𝟯𝟲 (𝟳/𝟭𝟬)
茶味比較淡 整體較為低調😗
所以一定要食先 烏龍茶味慢慢滲出來
有少少澀香同回甘 個人覺得味道較為普通🤣

4️⃣ 黑糖牛奶 $𝟯𝟱 (𝟲/𝟭𝟬)
呢款味道相對上比較失望 不太喜歡這個味道🥲

性價比💵: 9/10
打卡指數😍: 7/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 9/10
✄---------------------—------✄
🍴: Holam Bakery
📍: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓I室
🔍: 12:00-19:30 (Wed-Mon) *TUE OFF*
  • 抹茶流心千層蛋糕
2021-01-01 699 瀏覽
前排朋友生日,一直喺網上面睇緊有咩蛋糕店嘅蛋糕又靚又好食,於是喺IG搵到呢一間舖頭,見到啲相入面嘅蛋糕非常精緻吸引,仲要有朋友鍾意食嘅伯爵茶味,於是就決定買呢一間嚟試吓😋😋😋好多人喺呢一間舖頭買蛋糕都會買一件件嘅,但係因為我今次係訂生日蛋糕嘅關係,所以我買咗一整個嘅千層蛋糕🎂呢間甜品店嘅千層蛋糕有好多款唔同嘅口味,而且個價錢非常抵,平過喺出面麵包店買嗰啲,性價比極高❤️想睇餐單嘅話,可以喺佢IG嗰度睇到而且落單都非常方便,只需要WhatsApp預先同佢講定就可以啦!佢可以喺蛋糕上面加生日牌,只需要加$10,同埋預先同佢講定你想加咩字就可以啦!呢個伯爵茶嘅千層蛋糕,有好濃嘅伯爵茶味,但係唔會太甜,千層皮同埋cream嘅比例剛剛好,味道都夠清新,非常唔錯!整體來講,呢個蛋糕真係非常抵食,建議如果有朋友生日嘅話,都可以考慮吓😆

想睇餐單嘅話,可以喺佢IG嗰度睇到

• 伯爵茶千層蛋糕
Mille crepe cake becomes more and more popular nowadays. We may think of Lady M at once. However, there is a small local bakery offering yummy mille crepe cake in Kwun Tong. It located at an industrial building and provides many flavours to choose such as Earl Grey, Matcha and honey... u can decide whether buying a small piece of cake or a whole cake. I bought the Earl Grey Mille crepe cake($230 6”). It was tasty and full of Earl Grey cream. The cream was smooth and the crepe was thin. The price is more affordable than Lady M. It could be called as a local and cheaper ‘Lady M’ .
Earl Grey
2020-11-29
Earl Grey
2020-12-30 492 瀏覽
一班friend一齊Party想食蛋糕坊間連鎖蛋糕店黎黎去去都係個d款式呢個八色既千層蛋糕就岩曬貪心既人可以一次食到曬八隻味我最鐘意既係黑糖奶蓋味即係黑糖鮮奶既蛋糕版佢每日都會係ig寫第二日有邊八隻味既8件拼原個蛋糕夠曬方便 睇岩味道先買呢個蛋糕同朋友係2分鐘內食曬下次要買黎自己慢慢品嘗下
一班friend一齊Party
夠曬方便 睇岩味道先買
呢個蛋糕同朋友係2分鐘內食曬
下次要買黎自己慢慢品嘗下
2020-12-24 546 瀏覽
甜品係每個女生嘅至愛,今日朋友帶我去咗觀塘區工業大厦一間千層蛋糕餅店…店舖雖然細細地及祇供外賣,但每天也有十多款不同口味嘅千層蛋糕比客人揀,今次我就揀咗呢款招牌抹茶流心千層蛋糕黎試下,見到賣相超吸引及入口鬆軟,流心效果做得出色,而抹茶味道很濃最重要係整件千層蛋糕唔會太過甜,最啱我呢d食嘢要計數嘅人仕!
甜品係每個女生嘅至愛
,今日朋友帶我去咗觀塘區工業大厦一間千層蛋糕餅店…

• 伯爵茶千層蛋糕
2020-12-21 542 瀏覽
早幾日食過旺角一間小店的千層蛋糕,今次轉戰東九龍。聽朋友講呢間店的千層蛋糕很快賣晒,最好預留左先。 為免白行一趟,當日12:00上公司的fb 見到有甚麼款後,便即時what’s app 預留蛋糕。今次試了伯爵茶 和焦糖咖啡。2件蛋糕都好食,味道香濃,不會太甜,食落唔溜。同旺角那間小店一樣,呢個價錢和質素與X 小姐比係無得輸。佢有個8件拼裝蛋糕好吸引,有8種口味,有機會會想試下。取蛋糕好快,到店講電話號碼後好快就有得拎。
早幾日食過旺角一間小店的千層蛋糕,今次轉戰東九龍。

佢有個8件拼裝蛋糕好吸引,有8種口味,有機會會想試下。

取蛋糕好快,到店講電話號碼後好快就有得拎。
2020-12-14
2 分鐘 (外賣自取)
2020-12-16 832 瀏覽
今日經過呢邊,行過都買一件黎食。原本我地想食伯爵茶味,但已經賣哂喇,最後得返牛奶味。不過,發生咩事……點解會完全唔一樣!我記得第一次食係好好食。上次我已經覺得怪怪地,但今次真係證明已經唔同哂。成件蛋糕咬落口有雪,淡而無味,淡到係食唔到甜味。少甜唔係好好咩,但件蛋糕係幾乎冇甜味。上次男朋友買左一個6吋伯爵茶味,味道都係淡到乜咁,唔係我第一次食咁好味。係咪轉左食譜定點?真係好難食。我諗我之後都唔會買黎食。

係咪轉左食譜定點?真係好難食。我諗我之後都唔會買黎食。