6天前
位於西環石塘咀嘅 HOHON Eatery 係一間低調嘅西式小店,主打漢堡同意粉,近香港大學站B1出口,步行兩分鐘就到。店面唔大,堂食位只有十個左右,全係高枱同櫈,環境帶點工業風,感覺年輕又唔失溫馨。今次我試咗一份 脆香雞堡配薯波($108),入面有車打芝士、洋蔥、酸青瓜、辣椒、沙律菜,配自家製蛋黃醬,仲加咗一份 芝士青葱粗管通粉($106),同埋一份 香脆炸蠔($58)。落單後要等一陣,因為係即叫即整,感覺廚房好用心。先講雞堡,包皮用咗黑炭,煎得外脆內嫩,雞肉有少少汁水,配料同蛋黃醬混在一起,味道帶點微辣同酸甜,幾開胃。薯波炸得金黃,表面香脆,份量適中,唔算太油膩。意粉方面,粗管通粉煮到al dente,芝士同青葱嘅香氣混得好好,掛汁唔算多,但味道濃郁,食落滑溜又唔會太膩。炸蠔外層酥脆,內裡新鮮,配上佢哋嘅自家製醬汁,帶點清新嘅酸味,幾特別。整體食材新鮮,味道平衡,食完有滿足感。總括嚟講,HOHON Eatery 係一間細小但用心嘅西式食肆,漢堡同意粉嘅味道真係有心思,炸蠔亦都係一個小驚喜。