2016-09-27 193 瀏覽
平時同屋企人去多數都係食中菜,今次特別出去食西餐。揸車過來吃飯,餐牌選擇幾多,大部分都好岩胃口。套餐之中首先食沙律,一些沙律菜幾清新的。蘑菇湯可以話係非常濃郁,見到個顏色都覺得濃!有好香的蘑菇味,但係唔太多蘑菇粒粒,有少少口感。上面有d脆脆地又咸咸地既多士粒粒,配搭幾match!主菜名稱好長,唔記得,大約是燒豬腰肉,大大件顏色都幾靚。旁邊都有d西餐專用既配菜,煮得大約6-7成熟左右,仲有少少紅不過我不擔心,吃起來好鬆化,好香。食得出都幾新鮮,好過好多幾十蚊既豬扒好多! 兩味雞係有一個雞脾+雞扒,睇起來黑黑啡啡好似好乾,不過其他都仲keep到d水分.d肉都好滑,味道微咸比較清淡。甜品是奶凍,奶味十足仲要係好香果種,所以真不錯呢!青檸梳打比較清新,吃了好多肉好heavy應該選呢個。Overall個味道唔錯,做出來的配搭唔會太膩,別具一格,可以一戰
平時同屋企人去多數都係食中菜,今次特別出去食西餐。
揸車過來吃飯,餐牌選擇幾多,大部分都好岩胃口。

套餐之中首先食沙律,一些沙律菜幾清新的。

蘑菇湯可以話係非常濃郁,見到個顏色都覺得濃!

有好香的蘑菇味,但係唔太多蘑菇粒粒,有少少口感。
上面有d脆脆地又咸咸地既多士粒粒,配搭幾match!

主菜名稱好長,唔記得,大約是燒豬腰肉,大大件顏色都幾靚。
旁邊都有d西餐專用既配菜,煮得大約6-7成熟左右,

仲有少少紅不過我不擔心,吃起來好鬆化,好香。

食得出都幾新鮮,好過好多幾十蚊既豬扒好多!

兩味雞係有一個雞脾+雞扒,睇起來黑黑啡啡好似好乾,

甜品是奶凍,奶味十足仲要係好香果種,所以真不錯呢!
青檸梳打比較清新,吃了好多肉好heavy應該選呢個。
2016-09-26 154 瀏覽
裝修簡單舒適,燈光偏暖,感覺好舒服。餐廳分兩part,室內有28個位,室外約有12個位左右。四道菜晚餐 $288,跟餐包餐飲。煙三文魚青瓜卷伴薄荷檸檬紅菜頭汁:賣相好有藝術感,似幅畫多d。將三文魚卷點個汁食,味道好清新。檸檬紅菜頭汁帶出咗三文魚的鮮味。黑松露野菌濃湯:聽侍應講,佢係用幾種菇去製作,飲落好香松露味。但略嫌比較淡口。燒美國穀飼頂級西冷伴牛肉汁:叫咗5成熟,size算大,牛扒味濃,但偏咸少少,算 juicy。自家製意式甜品奶凍:口感好實在,唔似出面食果d奶凍咁水。鍾意奶味重嘅朋友可以一試,我覺得唔錯。餐飲抹茶鮮奶特飲 $38:第一眼感覺係可愛的,因為有隻bear bear 熊,口咸夠滑,但奶味太重,cover 咗抹茶原有嘅味道。但整體食物覺得唔夠熱,建議侍應可主動推薦tonight special,令客人有親切的感覺。

2016-09-26 150 瀏覽
朋友今日想食扒,即時慣性上 OpenRice 睇下有咩好食。因為朋友喺九龍城收工,所以揀咗附近食晚飯。今晚order 咗個set dinner share食。四道菜晚餐 $268 (包餐飲)Four Course Dinner煙三文魚青瓜卷伴薄荷檸檬紅菜頭汁Smoked Salmon Cucumber Roll • Lemon Beetroot Juice一人一件啱啱好,個汁酸酸哋幾醒胃,食落有一種好fresh的感覺。本身好少食三文魚,但佢呢個卷夾住青瓜一齊食又唔會太漏喎。蕃茄海鮮濃湯Tomato Seafood Bisque感覺個湯好淡口,可能本身鍾意濃味少少,所以飲落無咩 feel, 只有淡淡的蕃茄香。燒西班牙榖飼伊比利豬鞍排伴日式咖哩醬Grilled Spanish Grain Fed Iberico Bone-In Pork Chop with Japanese curry Sauce叫咗7成熟,都好大塊,建議同朋友 share 食會好d,豬鞍感覺偏乾身,但有咬口,豬味都重。咖哩醬好濃味,點嚟食感覺惹味。自家製意式甜品Homemade DessertTiramisu好香Rum酒

四道菜晚餐 $268 (包餐飲)
Four Course Dinner

煙三文魚青瓜卷伴薄荷檸檬紅菜頭汁

蕃茄海鮮濃湯
Tomato Seafood Bisque

燒西班牙榖飼伊比利豬鞍排伴日式咖哩醬

自家製意式甜品
Homemade Dessert
Tiramisu
好香Rum酒味,口感好滑,手指餅嘅咖啡味好香。

餐飲
Mocha $38
飲落好滑,朱古力味重,好易入口。

總結食完真係好飽,份量夠多。
2016-09-26 205 瀏覽
男人一直嘈住話想食間好啲嘅西餐,仲提議去九龍城食,話呢到開左好多小店,一定要去搵下,好過成日都去食商場,次次食完,咀刁嘅我都有怨言。 所以我就上黎開飯喇搵下啦,本來想去chicken n egg覺得佢個名好得意,但食評中有人話佢地態度好差所以唯有轉場黎試下呢間。呢日星期五,我5點幾打去訂7點半嘅位,幸好有禮貌的哥哥話仲有位,咁我就通知男人出發了!一入到鋪就帶左我地坐低,好靜,座位都闊落,坐得幾舒服。然後我地就叫左有骨豬同西冷,見人地係咁推介,當然要試下。西冷叫左7成,上店成數都好準確,男人食完都讚好,話好味,肉夠肉汁,而已冇根,呢個價錢黎講,算幾好啦。然後男人仲大讚我嘅有骨豬好林,好有肉汁,當然啦,我之前都食過類似嘅野,我知道呢種豬鞍是好食的。不要好奇怪的係竟然有成數比我揀,穩陣嘅我一定會揀全熟啦其實如果配菜可以多啲嘅話會比較好,食肉最重要係要同菜同薯泥一齊擺入口先會balance起碼冇咁流啊平時我都好咀刁,今次呢一餐,除左頭盤比較失去,同埋黑松露湯冇落鹽之外,其他都比中上分數!小店繼續努力吧!希望下次黎會有改善!

2016-09-23
  • 豬鞍
2016-09-20 199 瀏覽
完成歐洲三星期的工幹,今晚終於可以和好姊妹聚聚了。她約我到九龍城,以為是泰菜同心,誰知道是西餐。早到的我到了餐廳旁的甜品店逛逛,原來是Tony Wong的甜品店,試食試食就訂了他們的健康月餅給家人,意外收獲。好啦,說回正題,餐廳門口看見有這張poster,應該是餐廳和其他藝術家合作插畫展,餐廳裡面都有很多有趣的插畫。一向都覺得香港應該多些支持藝術創作,所以沒開始吃已給餐廳加分了。晚餐是有四道菜。頭盤沒有選擇,統一是日本刺身帶子他他。賣相十分討好,帶子加上了青瓜,味道十分清新,好適合夏天的一道頭盤,而且青瓜的口感和帶子完全不同,但配搭起來也不錯。第二道菜,我選了法式蘑菇清湯。喜歡蘑菇的朋友要試試,很濃郁的蘑菇味道,不會很鹹,很怕菇類的湯都太鹹。看上簡單,但算是花了小小心思的一道菜。餐廳應該把蘑菇片先烤炸過,加上清湯後,還有少少脆脆的感覺。主菜有六個選擇,我選了低溫慢煮雞胸配香煎雞脾。慢煮就是要保持雞肉的嫩滑,所以就算是雞胸都不會"鞋口",雞脾就更加不用說了。雞皮輕輕煎一煎,沒有很肥很油,因為我全都吃了。調味、配菜、擺碟都很花心思。特別喜歡配菜中的蕃茄蓉,可配上雞胸一起吃。甜品我選了tir

甜品我選了tiramisu。賣相確實有點驚喜,因為和我平常吃的完全不同,不錯的,值得一試。
四道菜都吃得出廚師是用心製作。支持小店。
2016-09-18 115 瀏覽
星期日下午一時多路經這店,看見有位於是試下,點知中伏。午餐menu五個主菜有兩個已售罄,我選了seabass,老公難以選擇下問店員取了主menu選了豬鞍。飲品沙律都很快上菜,但餐湯等了很久... 看見侍應捧著一碗粟米忌廉湯出來,誰知他給了比我們遲來的鄰桌,而鄰桌說他們是點了兩個磨菇忌廉湯的,但侍應堅持他送對,我乘機追我的粟米湯,後來侍應上了粟米湯給我,再向鄰桌道歉,說上錯了給他們,我都估那碗湯其實是我的... 原來主菜需要等更耐。。。湯喝完後最少半少時才見侍應捧出兩碟seabass,他放下一碟給另一枱,而另一碟則在猶疑給那枱,應該是我的吧!他竟然捧回廚房 再隔一會才取出來給我,好明顯,他們落單和上菜都搞亂了,而且另一枱的seabass明顯地大件厚身過我的,如果他不是一起煮一起上菜或者我未必發現。老公的豬鞍在我吃完也未上菜,等到“發牛豆”。目察其他客也催單,以及通常只有一人在吃,另一位可能已吃完可能仲等待中。最後也要評一下食物,粟米忌廉湯是不錯,很蓉,creamy,seabass沒驚喜,份量較少,連薯蓉都沒有,配菜overcooked,整條蘆筍都黑色的。豬鞍盛惠$250但感覺不值,豬肉是
星期日下午一時多路經這店,看見有位於是試下,點知中伏。
午餐menu五個主菜有兩個已售罄

原來主菜需要等更耐。。。

最後也要評一下食物,粟米忌廉湯是不錯,很蓉,creamy,seabass沒驚喜,份量較少,連薯蓉都沒有,配菜overcooked,整條蘆筍都黑色的。豬鞍盛惠$250但感覺不值,豬肉是嫩的,要求全熟不過還有一點血水。甜品不錯,應該是自製的,不過上甜品時沒有跟甜品叉,是我從侍應收主菜碟時取回叉用...

食物質素尚可,正如其實食評,不過服務真的令人失望。

p.s. 不好意思,沒有拍照,因為等到上菜時已太肚餓了
午餐
2016-09-16 186 瀏覽
很差,食物水平遠在價錢之下。聽説晚餐不錯,但Lunch真的叫人大失所望,懷疑不是同一個廚師。連杯飲品也不合格。而且上餐超級慢,環境太狹窄,人多很吵,完全没有悠閒感。
很差,食物水平遠在價錢之下。
2016-09-15 237 瀏覽
在剛開學還空閒的時間,晚上和朋友到了hivefive吃個休閒的晚餐。首先餐湯的部分,黑松露湯看起來雖然好像不太吸引,但喝起來的黑松露味道很香放進口裏味道還會停留一段時間👍Set的主餐部分,我們點了個pan fried salmon fillet, 三文魚的部分和的想象中差不多,因為慢煮的關係,所以肉質較鮮嫩,吃起米沒有魚的粗糙感。有醬味的搭配和吃原味都有不同的風味。因為很喜歡黑松露那種香味,所以我們再點了個黑松露飯。這個飯不會硬得像生米,但仍保持硬度。加上黑松露醬汁,令整個飯雖然沒有其他配料,但都不會過於單調。另外我們再點了雞翼,雞翼面頭加了香料作調味。但味道偏淡,不太能取悅重口味的我😂甜品的部分,因為我們有點遲去,所以只剩奶凍。奶凍有濃濃的朱古力味,也蠻滑的。就這樣,過了個休閒的一頓晚餐。
mushroom soup
pan fried salmon fillet $238(set)
risotto mushroom $158
chicken wing $48
daily dessert

就這樣,過了個休閒的一頓晚餐。
matcha latte
2016-09-15 190 瀏覽
與老公每週都會找新西餐廳試試,今晚選定了九龍城highfive,見評分不錯,今晚選了晚餐:傳統Carbonara,味道很特別,與以往的很不同,很值得一試。另外叫了漢堡包,味道很好,驚喜是超厚漢堡,不錯不錯。埋單價錢接受,一定會再來。
2016-09-03
  • 特級牛肉漢堡配薯角
  • 傳統卡邦尼意粉
來九龍城吃泰國菜和牛肉餅就吃得多,西餐還是第一次。這間小店燈光柔和,座位闊落,坐得十分舒服。和朋友各點了一份four courses dinner低溫慢煮新西蘭鮑魚伴日式清酒上湯鮑魚口感實淨,咬落有嚼勁,鮮味慢慢滲出,伴隨淡淡的清酒香味。黑松露蘑菇湯   上菜時傳來非常濃烈的黑松露香氣,不過入口時蘑菇味更重,非常足料creamy,對一些女生來說可能份量多了一點,幸好我當天胃口超好,整碗都給我喝光了   雞 雙食(低溫慢煮雞胸 香煎雞脾)   點菜時也會猶疑雞胸肉會嚡口嗎,實在一向對雞胸沒有甚麼好感,不過吃了一口頓覺擔心是多餘的,低溫慢煮的方法果然與別不同,雞胸肉也變得嫩滑,差點忘記這是雞胸!燒西班牙黑豚豬柳伴甜椒醬 第一次吃7成熟的豬肉,口感味道絕對是意料之外,原來豬肉的肉質也可以這麼嫩滑細緻,而且每一口也充滿肉汁,點少許甜椒醬味道更豐富,這道菜令我和朋友都非常驚喜,誠意推薦!不得不提伴碟的薯蓉,香滑鬆軟,啖啖牛油香味,真的有衝動單點一客薯蓉Tiramisu 賣相與一般的有些不同,濕潤的手指餅咖啡味及rum酒味甚濃,芝士蛋糕部份十分幼滑  最後以一杯有漂亮拉花的Mocha作結,十分完美

黑松露蘑菇湯

雞 雙食(低溫慢煮雞胸 香煎雞脾)

燒西班牙黑豚豬柳伴甜椒醬

最後以一杯有漂亮拉花的Mocha作結,十分完美!
閒日收工, 約埋朋友行九龍城搵野食....發覺有間外觀裝修幾靚既餐廳,望落好舒服...睇下menu 覺得OK 就入左去坐低試新野。基本Menu係四道菜, 所以唔洗諗了, 就決定成個SET食.頭盤 - 低溫慢煮新西蘭鮑魚伴日式清酒上湯淡淡清酒味,微暖. 鮑魚口感一流,亦都充滿海鮮味, 無比清酒味蓋過餐湯 - 唔想飲椰菜花,再問下有冇其他,原來係有....黑松露蘑菇湯離遠已經聞到好大陣黑松露味, 但飲落反而係好濃好濃既蘑菇味....十分足料, 但如果食量細既,飲完可能飽左7成....主菜-燒西班牙黑豚豬柳伴甜椒醬落order既時候,店員問我幾成熟.....當堂打左個突,原來因為係黑毛豬,所以可以7成熟!...超驚喜既口感, 第一次食咁軟滑既豬肉! 比得上雞肉既滑, 但又有牛肉實在既口感, 調味料唔複雜, 食到既係海鹽?又或者藻鹽既味道,完全突出左黑毛豬柳既肉味! 本身唔太好甜椒所以無點, 但唔點醬係完全冇問題! 因為呢道豬柳真係十分好食! 強烈推介一定要試7成熟。再黎另一道主菜-雞。雙食 (低溫慢煮雞胸+香煎雞脾)因為黑毛豬柳真係太好食...食左黑毛豬先食呢道雞,難免對雞肉既評價有點唔公平

頭盤 - 低溫慢煮新西蘭鮑魚伴日式清酒上湯
低溫慢煮新西蘭鮑魚伴日式清酒上湯

餐湯 - 唔想飲椰菜花,再問下有冇其他,原來係有....

黑松露蘑菇湯

但如果食量細既,飲完可能飽左7成....

主菜-燒西班牙黑豚豬柳伴甜椒醬
朱古力甜品
落order既時候,店員問我幾成熟.....當堂打左個突,

原來因為係黑毛豬,所以可以7成熟!...
燒西班牙黑豚豬柳伴甜椒醬
超驚喜既口感, 第一次食咁軟滑既豬肉!

再黎另一道主菜-雞。雙食 (低溫慢煮雞胸+香煎雞脾)
燒西班牙黑豚豬柳伴甜椒醬
因為黑毛豬柳真係太好食...食左黑毛豬先食呢道雞,難免對雞肉既評價有點唔公平。

低溫慢煮既雞胸又係令人驚喜,又滑又嫩又多肉汁,令人對雞胸肉粗糙既口感完全改觀,低溫慢煮真係好正。

味道方面,雞胸同雞脾既調味差不多,同豬柳都係差不多。

雞脾好嫩,呢間餐廳兩道菜都做到口感幼嫩。可能隻雞脾真係太大隻,

食到最厚肉位有少少粉紅色,下次如果可能再煮熟D會好D。

另外不得不提既就係兩道菜都有既伴碟薯蓉。

薯蓉應該落左牛油同忌廉,口感非常之滑同香,真係停唔到口。。

野飲 - Ocean Blue
雞。雙食 (低溫慢煮雞胸+香煎雞脾)
第一次飲Ocean Blue,正!

未飲已經比佢隻顏色吸引住,再飲落橙味十分!

味道如其話似鮮橙,不如話似橙汁雪條。

杯底好多果肉粒,將Blue Curacao 攪勻果陣記得飲埋。

甜品
Ocean Blue
跟餐係有甜品, 每日4樣...由於Tiramisu成日食,想試下其他...問下問下聽到有朱古力甜品就想食了!

賣相非常一流!! 朱古力味濃,而忌廉既口感比想像中實在,唔會好油好稀...食完飯,由濃濃既朱古力味結尾真係一流!
燒西班牙黑豚豬柳伴甜椒醬
雞。雙食 (低溫慢煮雞胸+香煎雞脾)
Ocean Blue
  • OceanBlue
2016-08-30 123 瀏覽
晚餐來到九龍城,吃得卻是西餐。松露蘑菇清湯。濃香的黑松露味道,入口菌香突出,忌廉味道淡淡不太膩口,菌香感覺更加健康。清酒煮鮑魚。鮑魚肉質較為煙韌但鮮甜味尚算濃郁,清酒清清帶出鮑魚鮮甜味,鮑魚入口咬口十足,軟腍會更好。龍蝦汁虎蝦意大利飯。龍蝦汁味道濃郁突出,鮮甜香口伴上意大利飯,每口都是海鮮的甜美,虎蝦爽嫩彈牙沒有雪藏味道,喜歡那多色的裝飾,賣相美美。朱古力奶凍。朱古力味道香甜濃郁,奶凍入口幼滑,味道不太甜膩非常滿足。
晚餐來到九龍城,吃得卻是西餐。
松露蘑菇清湯。

清酒煮鮑魚。

龍蝦汁虎蝦意大利飯。

朱古力奶凍。

朱古力味道香甜濃郁,奶凍入口幼滑,味道不太甜膩非常滿足。
2016-08-25 85 瀏覽
晚上來到九龍城吃的不是泰國菜,轉戰西餐的浪漫。低溫慢煮鮑魚配清酒。鮑魚爽嫩帶點咬口,沒有多加調味,清淡煮法吃出鮑魚鮮甜味道。清湯味道香甜,清酒味道不會太濃。松露清湯。黑松露味道濃郁,黏黏的湯品口感更是豐富滋味,香濃菌香令我非常驚喜。龍蝦汁虎蝦意大利飯。傳統意大利做法,飯粒帶點咬口比較硬身,龍蝦汁濃郁鮮嫩,味道突出濃香,虎蝦爽口彈牙,不是普通雪藏貨色。抹茶鮮奶。抹茶清香幼滑,陣陣抹茶香味,奶香奶濃,的確出色。
晚上來到九龍城吃的不是泰國菜,轉戰西餐的浪漫。
低溫慢煮鮑魚配清酒。

松露清湯。

龍蝦汁虎蝦意大利飯。

抹茶鮮奶。

抹茶清香幼滑,陣陣抹茶香味,奶香奶濃,的確出色。
2016-08-19
2016-08-25 91 瀏覽
好少出九龍城食野,今次朋友生日話要去九龍城食,甘就點話點好啦。發現九龍城開左好多有特色的餐廳,所以選擇了這間餐廳為朋友興祝。睇完menu後,選一set dinner,有4道菜晚餐分別為:$288日本刺生帶子他他:作為頭盤,賣相精緻,帶子切得細碎放置在青瓜片上,人口好清新,不錯的餐前小食。黑松露湯:好濃郁的黑松露味,湯不會過稀或過杰,剛剛適中,好好飲。燒美國榖飼頂級西冷伴牛肉汁:有茄子,蘿蔔,露荀,栗米蓉伴碟,牛扒好有牛肉味,好有咬口,唔會un。要了7成熟,煎得剛剛好。自家製意式甜品:Tiramisu唔同平時食開既Tiramisu既賣相,杯裝既賣相好特別,好重好濃郁既咖啡整成既cream配合一條餅乾,好夾好配合。抹茶鮮奶特飲:好重綠茶味,鮮奶好香好滑,拉花好精緻,正。
好少出九龍城食野,

今次朋友生日話要去九龍城食,

甘就點話點好啦。

發現九龍城開左好多有特色的餐廳,

所以選擇了這間餐廳為朋友興祝。

睇完menu後,選一set dinner,

有4道菜晚餐分別為:$288

日本刺生帶子他他:

作為頭盤,賣相精緻,

帶子切得細碎放置在青瓜片上,

人口好清新,不錯的餐前小食。
黑松露湯:

好濃郁的黑松露味,湯不會過稀或過杰,

剛剛適中,好好飲。
燒美國榖飼頂級西冷伴牛肉汁:

有茄子,蘿蔔,露荀,栗米蓉伴碟,

牛扒好有牛肉味,好有咬口,唔會un。

要了7成熟,煎得剛剛好。
自家製意式甜品:Tiramisu

唔同平時食開既Tiramisu既賣相,

杯裝既賣相好特別,好重好濃郁既咖啡整成既cream

配合一條餅乾,好夾好配合。
抹茶鮮奶特飲:

好重綠茶味,鮮奶好香好滑,拉花好精緻,正。
2016-08-01
2016-08-24 1221 瀏覽
今次去左九龍城,唔係食泰國野。而係去了一間西餐廳。因為想坐得舒服點,店內有個咖啡bar,感覺一d都唔hea。喜歡咖啡的我,一坐低未睇食d咩,就已經決定一定要叫杯咖啡黎飲。叫左個set dinner, 因為感覺抵食點😁一個牛扒餐300元,有晒餐湯,前菜,主菜,甜品,餐飲。都幾開心。頭盤係帶子刺身,帶子切碎按序青瓜片上。賣相不錯。帶子尚算新鮮,沒有腥味。但略嫌少了一份鮮甜味。反而個麵包我覺得有點驚喜。睇佢個樣好似好乾,但食落係外脆內軟。還大着一點點香草味。餐湯揀了黑松露湯 。黎到嘅時候可以聞到好香的松露味。 質感比較杰。但就好幼滑。主菜揀了西冷扒。揀咗七成熟。切開後發現牛扒煮得很好。沒有過熟亦沒有太生。肉質一d都不韌。亦沒有筋。肉味尚算濃。不錯😋!甜品揀了 tiramisu。我幾喜歡這個甜品,因為唔會太甜,而且還帶着一點點的苦味。我覺得好好食。 一啲都唔會滯終於等到我最想要飲的咖啡😌。叫了一杯 espresso 。 真的不錯。咖啡味很香!不過飲完之後唔係好夠喉, 下次都要試下佢杯冰搖黑咖啡!感覺亦不錯。