2019-03-21 293 瀏覽
食西餐絕對有要求 格調同層次, 不容忽視.西柚沙律 既西柚算甜, 幾開胃, 分量足夠, 賣相亦吸引法式雞清湯 由店員從小白瓦瓶慢流入碟中, 洋蔥紅蘿蔔絲配合提升口感美國天然轂飼黑安格斯西冷扒 肉質細嫩, 無用粗俗既濃汁作掩飾. 伴碟既薯蓉值得一提, 頗濃既牛油味, 口感滑膩, 係伴碟既驚喜西班牙黑豚豬柳 肉汁清甜 肉質滑嫩 燈籠椒汁清香醒胃甜品同飲品 都係落足料 Mocha, Panna cotta, Tiramisu 香濃幼滑, 清新既花茶係豐厚一餐後既好選擇.店員會因應你既速度上菜,主菜前有相當一段間隔, 比你同朋友傾下計, 仲唔會太飽佢地時而走來閒談, 再介紹一下餐廳既趣事, 好友善gah
食西餐絕對有要求 格調同層次, 不容忽視
西柚沙律 既西柚算甜, 幾開胃, 分量足夠, 賣相亦吸引
西班牙黑豚豬柳 肉汁清甜 肉質滑嫩 燈籠椒汁清香醒胃

佢地時而走來閒談, 再介紹一下餐廳既趣事, 好友善gah
2017-06-21 205 瀏覽
記得之前我地喺九龍城既HighFive食過一整幾正既豬鞍,諗住寫返篇食記支持下小店之際先發現HighFive 已經結業!!!!!真係好可惜呀佢地既食物質素的確唔差架!女小編當日仲大讚佢地杯greentea latte添.....

真係好可惜呀

佢地既食物質素的確唔差架!

2017-02-28 286 瀏覽
依家九龍城除 o左食泰國 o野原來都開 o左好多唔同類型 ge 餐廳呢同朋友見到呢度好似好清新咁就入 o黎嚐鮮~個 salad 好靚 不過好可惜 d 麵包粒唔脆湯好飲~呢個係鰻魚意粉,好 fusion 咁呢 都幾好食
依家九龍城除 o左食泰國 o野
原來都開 o左好多唔同類型 ge 餐廳呢

同朋友見到呢度好似好清新咁
就入 o黎嚐鮮~

個 salad 好靚
不過好可惜 d 麵包粒唔脆
湯好飲~
呢個係鰻魚意粉,好 fusion 咁呢

都幾好食
2017-01-01 1076 瀏覽
今日兩大兩小到九龍城午餐。見聯發人龍,便隨意選一間附近嘅餐廳。見呢間High Five 幾企理又有位(入去時只有一對父子客),於是入內。午市套餐大概6款左右,包括咖哩煎雞扒,意大利飯及兩款煎魚,等等。我哋叫兩個雞扒午餐及 À la carte 散叫一份 carbonara 意粉。叫餐時侍應哥哥話其中一款魚無。同時間聽到僯枱女仕叫肉醬意粉。侍應哥哥話未有肉醬(?!)。那女仕放棄幫襯走咗。本來心中感到此餐廳好似未 ready 就開門做生意,不過見已落 order 就即管留下。等咗一陣,兩個套餐嘅 green salad 就到。見到d沙律菜啡黃色,入口偏酸,以為太多醋。叫侍應哥哥更換其中一碗未食嘅。他再拿來一碗未加 dressing 嘅 salad 同另上一小碟olive oil 加 vinegar。此安排原本算頗貼心。點知原來d淨菜本身已變啡黄,而並非由dressing 所致。實在令人倒胃。之後,等了成10 分鐘才上套餐嘅黑松露磨菇湯。自問在其他西餐廳吃過很多次這湯,但從未見過如此深色嘅磿菇湯。入口帶些酸,可能又加咗黑醋。黑松露味? 唔係好聞到有。跟住再等好耐才上carbonara 同一份煎雞扒飯。首先,那散叫一碟要$148 嘅意粉,份量只有一個握拳大小,侍應哥哥之前仲強調餐廳無carbonara “醃肉” (?!) 所以改用煙肉(恕我孤漏寡聞,我一直以為carbonara 通常用煙肉)。眼前此“別注版” carbonara 除咗size 極細之外,仲係只有頗乾嘅意粉上鋪上幾條煙肉絲。小孩無嘜要求照食。但食哂成個都唔夠飽! 至於那個所謂"香煎雞扒咖啡飯”,那塊細過 iphone 嘅雞扒係炸到乾嘅。那圍邊嘅深啡色(又喺深啡色!?) 微温又"傑" 嘅 curry 汁味道像超市的盒裝日式咖哩磚。但可能厨師砲製後,味道竟比現成咖哩磚更差。良久,第二份套餐嘅雞扒未上,於是問侍應哥哥。他入厨房後出來話原來漏單(?!咁點解之前又識上兩份沙律同湯嘅?)。更奇怪是侍應哥哥連甚本行貨咁講聲唔好意思都無!實在唔想再花多20 分鐘等那味如乾柴嘅雞扒。於是結帳。侍應哥哥今次好快,只叫話唔收咭,但無提醒我哋未上套餐甜品。我見此餐廳好似新開,樓面水吧及厨都係年輕人,甘冒被認為old seafood 之險,想給兩句忠告。 carbonara 及雞扒水準我已不提因明白口味因人而異。但沙律菜明顯過唔到關。於是對正向在我哋收錢嘅哥哥輕輕提示仍在枱上嘅沙律菜唔掂 (係! 前菜沙律及已喝完嘅湯碟仍未收! )。點知那哥哥半點歉意甚至acknowlege 都無,面上帶點不耐煩嘅似笑非笑。走後看住那$390 嘅單(1 個午餐,1個意粉,1杯咖啡,1杯鮮奶,1杯soda), 唔係憤怒,而係無奈。唔知點解香港以家頗多餐廳都物非所值,且服務欠奉。如果呢間餐廳真係店內果幾位年輕人開嘅,真希望佢哋能認真檢討改善。
2016-11-28 1077 瀏覽
九龍城特色餐廳不少,這晚我和朋友選擇了一家西餐廳。牆上的小畫作增添了餐廳的藝術氣息。選擇set dinner的話,不僅配餐湯和飲品,還有鮑魚作為前菜和甜品作餐後甜點以鮑魚作前菜,很吸引呢。由於是清酒上湯,鮑魚較清淡一點,很適合當前菜。煎熟了的三文魚,肉沒有煎得很老,切下去很鬆軟,入口不油膩,有入口即融的感覺有點黑椒調味,挺配合。青芥茉忌廉汁配搭得很好,醬汁的質感有點像薯蓉。西冷鎖到了肉汁,挺juicy厚厚的西冷口感不錯黑松露口味醬汁滿滿的,使飯粒很入味,但飯卻沒有浸得變淋,仍有粒粒分明的口感。意粉沒有太淋或太硬,煮得剛好。三文魚份量很足肉汁不錯,雞肉挺豐厚渡過了寧靜的晚上
九龍城特色餐廳不少,這晚我和朋友選擇了一家西餐廳。
牆上的小畫作增添了餐廳的藝術氣息。
低温慢煮新西蘭鮑魚伴日式清酒上湯
香煎三文魚柳伴和風青芥茉忌廉汁
燒美國穀飼頂級西冷伴牛肉汁
西冷鎖到了肉汁,挺juicy
厚厚的西冷口感不錯
黑松露野菌意大利飯
煙三文魚忌廉天使麵
意粉沒有太淋或太硬,煮得剛好。三文魚份量很足
迷迭香雞翼
肉汁不錯,雞肉挺豐厚
渡過了寧靜的晚上

2016-08-17
  • 香煎三文魚柳伴和風青芥茉忌廉汁
  • 黑松露野菌意大利飯
2016-11-20 895 瀏覽
放工搵地方食晚飯,誤打誤撞下試左 Highfive,一試難忘,係十分滿意的一餐!😍晚餐 有五至六款Set Dinner 揀,唔算好多但有唔同種類選擇,而且價錢大約150-250呢個range,喺九龍城區又係西餐黎講其實很合理。是日頭盤係三文魚,旁邊有杯beetroot汁,用黎去左原先口腔內的味道先開始品嚐美食,可見廚師好細心,有諗過。另一個細心位就係盛湯嘅碗係暖嘅😍😍😍Main course 點左 黑毛豬同 carbonara,兩個都非常出色,黑毛豬完全唔硬,配菜錦上添花,pasta分量細細但岩岩好,廚師無用煙肉而用左豬肉粒,😍賣相更加100分!以後去九龍城唔想食泰國菜嘅話除左 Chicken n Egg,多左一間 must-go!

另一個細心位就係盛湯嘅碗係暖嘅😍😍😍
2016-11-10 518 瀏覽
今晚約左朋友係九龍城呢度食晚飯聚下舊,所以要揀個環境企理又唔會太嘈雜既地方,結果就睇中左呢度。其實之前都有經過過呢度嫁,不過九龍城選擇多,上次就揀左第2度。入到黎侍應都幾nice,介紹下當日有邊兩款晚餐湯揀,不過我地最後都冇叫到晚餐啊,係散叫既。沙律叫左個紅菜頭橙沙律,我以為係紅菜頭粒粒撈左沙律醬果種,點知係一條條既紅菜頭絲,有幾件橙肉同埋一堆菜。好可惜係d菜完全冇調味!如果有返d沙律醋會好d。紅菜頭都係好淡,不過就爽口多汁。好彩仲有d橙肉係甜既。主菜叫左份牛扒,份量其實岩岩好夠一個人食啦,筋位都唔少,但係肉質幾軟腍,雖然我叫5成,結果差唔多都7成有多,但係都仲幾多汁,唔錯!同埋旁邊有幾多配菜,d配菜都有調味,唔會話好淡或者求求其其煮到乾晒。另外就係南瓜意大利飯,呢個份量真係嫌佢少左d!不過,意大行飯始終都係比較漏,都係少食多滋味既。d飯好正!真係粒粒爽口,口感好正宗,而個汁係超級杰,甚至去到一個黏口既程度!味道好creamy,不過南瓜味就唔太突出既。上面有3粒帶子,係煎到半熟狀態。我同友人都覺得呢度d野食味道唔錯,不過如果d食物熱d會更好!

2016-11-10 364 瀏覽
環境不錯,平日晚上客流不多,靜靜地同朋友傾下計都不錯。餐牌上是四道菜餐單,我地兩個主菜點左西冷扒同意粉。整體食物質素不錯,但服務就非常一般,得三台客其實吾忙,只見兩個埋首玩電話,另一個見我地食完既碟又吾主動清理,無晒水又吾識主動加水,幾次都係咁,吾知佢企係到做乜。唯一最主動既就係坐到9點左右就比張單你叫你埋單,9點3左右成間餐廳已經準備關門咁,呢個時候就識主動咁清晒你枱上既野趕你走。所以其實以咁既價錢,相信可以有別的更好選擇。
所以其實以咁既價錢,相信可以有別的更好選擇。

2016-11-08 135 瀏覽
首先,在晚飯時間,仍然放著個下午茶餐牌在門外,確是有點誤導,進內才發現晚餐價錢並非九龍城價格,這也 Ok 沒所謂,我當自己去了尖沙咀,店內裝潢是挺有 feel,因為,我要飯後去按摩,所以,打算點個輕食,煙三文魚天使麵 $108,味道是可以,但份量少至吃完像沒吃過東西一樣,這是有點過份,侍應服務態度也不敢恭維。
2016-11-08
2016-10-30 175 瀏覽
野食勁咸,意粉、意大利飯都唔得,只有日咖哩飯可入口,冇全日早餐。侍應好似睇你唔到一樣,只水冇水,要椅冇椅,熱飲又唔比匙,追單完成唔問一聲就話嚟緊。張椅都係我自己拎的。
2016-10-27 140 瀏覽
晚上見到舖內清空無客,儘管一試。點了意大利飯及長通粉,雖然在九龍城Fine Dining預了價錢高一點。誰知來了的主菜,碟子的而且夠大,但食物的份量不到碟子高度的一半。女兒一個人吃一碟,依然不夠飽,份量極之不足。意大利飯質感太硬,黑松露太少。最慘枱底又被蚊子釘,環境衞生一般。結賬時反映意見,待應好像發夢,支吾以對。
晚上見到舖內清空無客,儘管一試。
2016-10-16 197 瀏覽
今天誅事不順,想找一間好的餐廳和男友共進晚餐,在open rice 地區揾九龍城,想吃泰菜,但想泰國人為國父掉念傷心心情,怕自己忘形有失儀態。這時候High five 就出現在前,小店裝潢,溫馨感覺,店內工作人員年輕但談吐有禮。我們叫了兩set dinner 照片如下廚師有fine dinning水準,雖然黑松露湯未有comment講得咁好,但牛扒不得不讚,肉汁鮮,口感佳,火爐控制得易。雖一小店但感覺用心做食物,至少比某些打正旗號西餐更好
我們叫了兩set dinner
照片如下

雖一小店但感覺用心做食物,至少比某些打正旗號西餐更好

2016-10-08 2822 瀏覽
今日喺姊妹既介紹之下黎到九龍城搵食,俾我搵到呢間西餐廳,環境優美,牆上可愛既卡通畫加上特高既樓底好有空間感,令人坐得好舒服,咁就同 honey 傾幾耐都唔怕啦。凍朱古力,可可味道香濃而唔太甜, 正合我意,比出面飲到嘅更加綿滑,有啲似奶昔咁嘅口感,令我喺野食未黎之前都已經幾乎飲哂。跟餐既沙律,份量都唔細,沙律菜新鮮,仲有少有既紅菜頭。黑松露野菌湯,湯面的黑松露油,加上熱騰騰的野菌湯,散發出極強的黑松露野菌香味,沒有不好喝的理由。野菌忌廉意式雲吞,一上枱已經聞到勁香既芝士味,擺入口更加係不得了,好香啊,雲吞既餡料有菜蓉,一啖一粒,好快已經俾我地掃哂。迷迭香雞翼,成隻雞翼基本上就係 pesto 醬既味道,正正就是賣飛彿,五隻雞翼隻隻都俾 peato 包裹住,充斥住佢獨特既香味,yummy 。烤美國頂級肉眼扒,肉眼扒被烤好鎖住肉汁,特別鐘意邊邊既位置,烤得特別香,肉汁特別濃,身為配菜既露荀亦都好新鮮,點埋少少牛扒汁,好味。食飽飽再同逛吓九龍城街市買吓餸,美滿既一日。

跟餐既沙律,份量都唔細,沙律菜新鮮,仲有少有既紅菜頭。
一啖一粒,好快已經俾我地掃哂。

食飽飽再同逛吓九龍城街市買吓餸,美滿既一日。
2016-09-30 2133 瀏覽
放假去做身體檢查,最期待是,去九龍城吃午餐。選了HighFive,年多前吃過一次,是間輕鬆怡人的Cafe。有沙律、餐湯、主菜、甜品和飲品,$78-$158的幾款選擇,有沙律、飯、意粉、魚和豬,有得㨂,又不用陷於選擇困難。沙律新鮮沙律僅需少量橄㰖油和黑醋調味,喜歡重味一點,還有薄脆的煙肉碎帶來的鹹,簡單、清新。餐湯有常設的野菌湯和是日餐湯。太肚餓很想吃點甜,早早點了餐飲。媽要了Shakerato冰搖黑咖啡,清香的咖啡似乎飯後喝更佳。黑松露野菌湯深啡色的野菌湯並不常見,質地厚而不滑,味道濃而不重,很抽象。就是打成蓉般沙沙的口感,野菌濃郁,但吞下即逝。第一次遇到這味道的野菌湯,不太覺松露香,反而似中式熬湯那種菌味,很清,有點微酸。沒有蒜香/牛油香的麵包粒,味道怪怪的,裝飾的作用更大。白豆忌廉湯比起未遇過的野菌湯,忌廉湯熟悉的味道似乎較親民。白豆打爛,喜歡有少少渣,又同時有忌廉的滑的口感。抹茶鮮奶特飲沒有厚厚的泡泡,不過抹茶夠濃,似吃抹茶粉般帶少少甘。下面的奶抹茶味當然沒那麼濃,奶味突出得多。絲毫沒有甜味,卻足以把我過份的飢餓感暫時止住。低溫油封香草車厘茄海鮮意大利飯超大隻碟子,加上黃色的小花
沙律
黑松露野菌湯
白豆忌廉湯
抹茶鮮奶特飲
低溫油封香草車厘茄海鮮意大利飯
超大隻碟子,加上黃色的小花和少許綠葉點綴,使中間的意大利飯看起來更矜貴,更有氣派。飯放入口,味道可以,頗濃的番茄味,濃稠,夠滑,不過,飯卻太生,中間還有咬下去變粉狀的硬。同意正宗意大利飯要保留中間一點硬,但這個似乎弄巧反拙,有點可惜。即使車厘茄如何軟腍多汁,飯的濕潤度恰到好處,這道菜都留下遺憾。
燒西班牙穀飼黑豚豬鞍配黑莓汁
整道飯最滿意的一道。一灘看似隨意的黑莓汁、矗立的烤甘荀、茄子和露荀和豬鞍,放在半黑半白的黑碟上,一上枱便以賣相先聲奪人。豬鞍切開呈白色,泛著很淺很淺的粉紅,肉質很嫩。以鹹和胡椒稍為調味,吊出豬肉的鮮味,邊咀嚼邊溢出清如水卻帶鮮的肉汁。中間有些位置連著脂肪,入口即融,化成油脂,香而不膩。黑莓汁味道太濃太重,把豬肉的味道完全蓋過,還是用來沾伴碟的蔬菜好了。烤過的蔬菜,但沒甚特別。
芒果柚子芝士蛋糕
鋪在面層的芒果較多魚膠粉,跟中間的芝士形成對比。濕潤的芝士裡放了柚子,如柚子蜜般,帶來口感。甜度可以接受。餅底過份地濕,厚度不一,有些位置太厚。
算是不過不失,加上友善的服務和淺木色營造的舒適環境,都算物有所置。
2016-09-29
2016-09-27 222 瀏覽
生日本身諗住食我最愛,點知行過見到full晒人,女人心理,甘爆場一定係好好食,就臨時轉軚門口有個牌,但係得兩頁,不是太多選擇裝修得幾有格調,燈光唔太光,見到有幾枱都帶小朋友黎媽媽聚舊呢個ham呢係我食過最獨特既一個,太細篤啦,食到啲汁酸酸地甘炸,藝術呢啲我真係一世學唔識黑松露湯,我遠遠已经聞到黑松露個陣味,好鬼死濃郁青檸梳打,幾fresh,冇咩special黑豚肉,肉質幾lum,薯蓉又幾滑架wor,仲有bb仔甘細條既甘荀同茄子,大食啲個啲人你叫多個餐啦雲呢嗱布甸,個侍應好貼心甘提我黑色個啲點點係雲呢嗱籽,唔係發霉。其實我食過好多次呢個甜品架啦。。不過佢個雲呢嗱味係幾重既
門口有個牌,但係得兩頁,不是太多選擇
裝修得幾有格調,燈光唔太光,見到有幾枱都帶小朋友黎媽媽聚舊
黑松露湯,我遠遠已经聞到黑松露個陣味,好鬼死濃郁
青檸梳打,幾fresh,冇咩special