2023-05-21 338 瀏覽
敞若我係歐洲又或者日韓果啲氣候嘅温度幫襯哩類型嘅coffee shop,我可能會覺得還可以,香港咁熱嘅天氣,鋪頭仲要西斜,果種「鐵窗邊緣」嘅感覺好難去欣賞一杯cold brew 同果件opera,好心有heart ge,改一改啲settings,plus 改進吓啲食物質素,整體只係比Starbucks好飲啲同好味啲,滿足唔倒我放假想揾地方chill 嘅要求!
2023-05-06 331 瀏覽
行過the one諗住食個午餐,見依家冇乜人就入咗去,都幾多位同闊落,餐廳採取自助形式,不會有服務提供點了普通的一杯咖啡及煙三文魚貝果,價錢一般,咖啡味道普通但尚算大杯,煙三文魚貝果則沒什麼醬汁非常乾身,麵包非常硬身有少少怪味,煙三文魚和青菜則正常發揮,基本上我係拆散嚟食到入口,如果唔係真係太乾身環境尚算可以接受,但食物質素認真麻麻,如果係普通一個人求其搵嘢食的話都尚算可以接受,但想坐低慢慢同人chill下嘅話就不推薦

2023-04-26 212 瀏覽
今日喺尖沙咀附近做嘢行到The One 商場睇到 L6依間餐廳⋯剛好在corner 位L形落地玻璃包圍住餐廳係自助形式自己點餐自己攞水和餐具 自己取餐🍽️野菌意大利飯 $128香噴噴的蘑菇味每啖飯都好creamy 飯粒好有口感☕️Caffe latte $46☕️Cappuccino $46📍尖沙咀 《The One》🔛HABITŪ Caffè
今日喺尖沙咀附近做嘢

☕️Cappuccino $46

📍尖沙咀 《The One》
🔛HABITŪ Caffè
2023-04-14 212 瀏覽
吧檯向窗外望去是繁忙的城市景🏙️滿街都是高樓大廈😂在這裡可以放慢腳步喝杯咖啡☕是與朋友談天說地及消磨時間的好地方🥰一坐就整個下午🤭生酮沙律🥗有牛油果🥑,雞肉🐔,煙肉🥓,芝士片🧀及堅果,大量新鮮沙律菜吃起來更健康💪野菌意大利飯🍄🍛野菌🍄份量頗多,意大利飯口感煙韌有嚼勁,每一口飯都好creamy🤤巴西莓玫瑰咖啡🌹☕入口充滿淡淡的玫瑰花味🌹與咖啡☕相當合襯紅菜頭泡沫豆奶🍵
吧檯向窗外望去是繁忙的城市景🏙️

2023-04-07
生酮沙律
野菌意大利飯
2023-01-15 700 瀏覽
喺尖沙咀行街行到攰,想搵個地方休息一下,呢度係一個唔錯嘅選擇之前ZA bank 仲有咖啡買一送一添~不過今次朋友唔飲咖啡,enjoy 唔到呢個promotion~~Turmeric Soy Latte🟡薑黃泡沫豆奶,好特別嘅組合~出面好少見,淡淡薑黃味同時又飲到豆奶味👍🏼Iced latte奶同啡嘅比例啱啱好✨夠凍好解渴✨推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️️️️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

Turmeric Soy Latte

Iced latte
奶同啡嘅比例啱啱好✨夠凍好解渴✨

推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️️️️⚡️
服務態度:⚡️⚡️⚡️
再訪:Yes
2022-10-30 912 瀏覽
HABITŪ caffè (The ONE) (尖沙咀)📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 6樓608號舖琴晚食完飯見仲有兩個鐘先到下一個節目,所以就搵下附近嘅coffee shop chill 下。 呢間Habitu 位於The One shopping area 嘅頂樓角落位置,人流極少所以私隱度好高!傾計岩晒!☕️巴西莓玫瑰咖啡 🌹呢隻coffee 係佢地嘅鎮店signature 第一位! 玫瑰花香非常清幽,latte 同奶嘅比例有成60%,所以口感又rich又creamy,而且就算唔加糖都唔會有果種咖啡酸同苦澀感!玫瑰花就算飲到底都一直好香❤️🥤Cold Brew Coffee最近多左留意冷泡嘅飲品,冷泡茶已經係特別清香!而Cold Brew Coffee 就係淡得黎又甘醇,就算唔加奶同糖都可以好容易入口,所以飲起來感覺好清新而且零負擔!日後我都會考慮選擇cold brew coffee !
HABITŪ caffè (The ONE) (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 6樓608號舖

☕️巴西莓玫瑰咖啡 🌹

🥤Cold Brew Coffee
Cold  Brew  coffee
2022-10-29
Cold  Brew  coffee
去完happy hour距離下個節目仲有啲時間,就揾左附近嘅咖啡店chill吓zip下時間。Habitu 嘅咖啡一向都係有水準,咁啱附近有就揀佢啦~我叫左杯☕️Cold Brew Coffee 冷萃咖啡 ($46) ,咖啡豆係自家烘焙,當然係唔同啲。冷萃咖啡其實係將咖啡磨粉後,放雪櫃浸泡十多小時以上,藉由低溫長時間的浸潤來萃取咖啡液。好處係能大幅降低咖啡的苦味以及酸澀味,飲起來較為甘甜順口。Habitu嘅冷泡咖啡飲口甘醇,味道濃厚,推薦👍🏻同行叫左杯☕️Caffe Acai Rosa 巴西莓玫瑰咖啡 ($54 ),未入口已經聞到一陣玫瑰花嘅香氣,入口充滿清香嘅玫瑰花味,亦有濃郁咖啡香味,將咖啡的甘醇與玫瑰的清幽完美結合,果然係signature之作,必試推介👍🏻👍🏻

Cold Brew Coffee 冷萃咖啡

Caffe Acai Rosa 巴西莓玫瑰咖啡
2022-10-29
Cold Brew Coffee 冷萃咖啡
Caffe Acai Rosa 巴西莓玫瑰咖啡
🍊9月分來了,給大家色彩繽紛的花兒,請收下 ❤️用心 讀世界,用愛 寫人生。低頭,有堅定的腳步抬頭,有美好的將來今天出了太陽,忍不住出來走走,最近吃了太多東西,今天決定來一點綠色。抬頭看見,花兒在飛舞,很美,意外收穫,幸福。星期五快樂 ❤️祝大家有個美好的週末,好好休息!• Wakame Keto Style Salad • HABITŪ caffè
🍊

9月分來了,
給大家色彩繽紛的花兒,
請收下 ❤️

用心 讀世界,
用愛 寫人生。

低頭,有堅定的腳步
抬頭,有美好的將來

今天出了太陽,
忍不住出來走走,
最近吃了太多東西,
今天決定來一點綠色。

抬頭看見,
花兒在飛舞,很美,
意外收穫,幸福。

星期五快樂 ❤️
祝大家有個美好的週末,好好休息!

• Wakame Keto Style Salad
• HABITŪ caffè

2022-08-03 739 瀏覽
唔知點解總係好鍾意食all day breakfast, 其實啲材料萬變不離其宗, 但係就係有特殊喜好😍我已經嚟過呢間餐廳好多次, 覺得好舒服, 因為佢有玻璃, 陽光曬落嚟, 好溫暖呢間餐廳最好味嘅就係炒蛋, 佢啲蛋係超級 creamy, 唔係普通嗰啲然後其他配料都好高質, 例如呢蘑菇嘅味道係零舍不同; 仲有啲香腸係精心烤過,唔係普通既貨。另外我飲咗杯ice mocha, 朱古力味好濃,但又唔會太甜;慢慢坐下坐下好快就個幾鐘

2022-07-28 471 瀏覽
呢間Habitu係我其中一間好鍾意嘅Cafe,經常都會帶個電腦去做吓嘢,環境舒服食物又OK,最鍾意佢杯玫瑰咖啡~😚今次第一次試佢呢款King of Cocoa特濃朱古力蛋糕,估唔到超好味!😍裏面嘅黑朱古力味非常濃郁,仲有啲Rum酒提子、最底層係合桃Brownie,整體又唔會太甜,每一啖食落都好幸福~~🤤朱古力迷必試!👍👍咖啡方面就係佢哋一貫水準,都係好好飲~😋杯Irish coffee係第一次叫,未試過飲咁大杯😳如果酒味濃可以再濃多少少應該會更好~

2022-07-28 328 瀏覽
如果你想舒舒服服飲杯啡如果你想寧靜地睇下書做野呢到係一個非常岩你既地方♥️地方好闊落坐得好舒服鍾意佢bagel質地,有點咬口配料都係正常發揮但cappuccino 就一般,香氣唔太出眾不過環境好舒服,有時香港人就係需要呢一點寧靜。😊
如果你想舒舒服服飲杯啡
如果你想寧靜地睇下書做野
呢到係一個非常岩你既地方♥️

地方好闊落坐得好舒服
鍾意佢bagel質地,有點咬口
配料都係正常發揮
但cappuccino 就一般,香氣唔太出眾
不過環境好舒服,有時香港人就係需要呢一點寧靜。😊
2022-07-26 265 瀏覽
I am so happy I discovered this place while strolling inside The One.Pros:Service – I have visited this branch twice and both times, the service is impeccable! The staffs are very friendly and accommodating. Taste – Try their Caffé Brulee and the Luxury All Day Breakfast! Their sausage was divine!Décor – The décor is so beautiful and the view is stunning! I just hope they leave their curtains up at night!Fun Fact – The prices here are cheaper than their branch in Mira’s place, so if you are arou
Pros:
Fun Fact – The prices here are cheaper than their branch in Mira’s place, so if you are around TST, opt to go here than in Mira. The view and décor is better anyways.
Cons:
The only negative thing I can mention is that they don’t mention anything about their membership.
  • Luxury All Day Breakfast
2022-06-29 486 瀏覽
和寶寶行街,剛巧經過HABITŪ Caffe,因有優惠就試試這人氣連鎖Cafe,雖然這分店的位置及裝修都不錯,人也不算太多,不會覺得擠迫嘈雜,但因疫情關係,寶寶還是選擇外賣回家。因為外帶加上優惠,我們一次試了4杯飲品及4款蛋糕。Caffe Latte 味道正常並無驚喜,Caffe Mocha 朱古力味不顯可說不合格。Garden Lemonade 和Apple Vinegar 也是一般水準無甚特色。Caffe Latte Crêpe Cake 咖啡千層蛋糕,層層分明但Crêpe 本身味道太過平淡,而每層間的咖啡cream 也是過於清淡。Sesame Burnt Cheese Cake 芝麻焦香芝士蛋糕,芝麻味十分濃郁,芝士味則較淡,不過喜歡cheese cake 的寶寶覺得配搭起來效果不錯。King of Cocoa 特濃朱古力蛋糕,朱古力味濃郁且朱古力和蛋糕的分佈得很好,很有層次,連非朱古力專業戶的我都食得不亦樂乎。HABITŪ Rose 玫瑰芝士蛋糕作為HABITŪ的冠名皇牌,味道確是很有特色,清爽而有一股獨特的甜味,可以一試。

外賣自取
  • King of Cocoa
2022-06-25 300 瀏覽
有日係the one行過見到呢間cafe環境唔錯,於是入去食午餐,我地叫all day breakfast同埋牛角包,餐廳內人唔算太多,玻璃可以睇到下面既環境,很舒適,食物質素不過不失,非常適合朋友坐低慢慢傾計
2022-05-31
2022-05-07 456 瀏覽
今日响The One 睇完戲後嚟咗呢間cafe 食Tea。我個人鍾情呢到嘅黑糖ginger 咖啡☕️,而我老公中意食Bagel。我叫咗個三文魚沙律牛角包+Caffe Ginger。整體都好食😋。我老公叫咗Parma Ham Bagel + Peach Tea 🍹, 杯嘢飲味道幾清新,但個Bagel就令人失望,個包硬到咬唔開….嚟咁多次,呢次係最差水準,都唔知下次仲叫唔叫佢咁….Cafe 環境都幾舒適,但希望食物水準可以統一啲,唔好時好時差

包硬到咬唔開
….嚟咁多次,呢次係最差水準,都唔知下次仲叫唔叫佢咁….