1️⃣⭐️失傳法式多士 $108 (8/10)⭐️食過香港咁多法式多士,哩個係頭三好食♥️ 大推‼️明顯厚多士浸泡係蛋漿好耐,好濕潤👍🏻 食落有種布甸嘅感覺😋 出面好多其他地方都做唔到咁好🥳 配合新鮮水果,食落唔會太甜☺️ 如果可以有啲玉桂味,一定會令成個多士層次更豐富😗 唯一係價錢略貴咗少少🙈2️⃣ 蘋果肉桂牛角包窩夫 $40 (6/10)同位於將軍澳嘅fifty fifty牛角包專門店合作😍 呢個組合一聽就知無死🤣 Croffle本身好香脆,甜得黎仲有牛角包嘅牛油香😍 肉桂方面佢哋用咗肉桂糖,食落croffle好香👍🏻 不過蘋果得幾片🍎 仲要已經氧化左冇乜蘋果味🙈 感覺叫其他味道可能抵食啲🤣3️⃣ 海苔肉鬆牛角包窩夫 $36 (5/10)見好少有鹹味嘅croffle,但食完一致覺得都係甜味襯好多🙈 先講返肉鬆分量超多,仲好鬆唔會淋👍🏻 有啲蛋黃醬令紫菜同肉鬆,痴住係窩夫😗 不過pooh覺得味道唔太夾🥲 冇乜嘢都係去返食甜croffle算😂

1️⃣⭐️失傳法式多士 $108 (8/10)⭐️

2️⃣ 蘋果肉桂牛角包窩夫 $40 (6/10)

3️⃣ 海苔肉鬆牛角包窩夫 $36 (5/10)
  • 失傳法式多士
其實就咁睇外型都已經好吸引,因為個藍色拱門十分起眼😙Bar 台位置裝潢幾靚,適合打卡😍肚腩同朋友周末食個下午茶,等左2️⃣0️⃣分鐘左右,都幾多人海膽蟹肉蒜辣意粉 $138呢個係必嗌嘅😆因為有齊曬海膽同埋蟹肉呢個超正組合🤩係好好味,肚腩同朋友一食停唔到口🤣海膽甜甜地,主要就調味,蟹肉都幾多🦀撈埋一齊好香😍重點係佢個蒜辣,肚腩十分中意,有小小泰式咁,真係東南亞fushion dish,又唔算太油,出色😋琥珀牛油鬆餅配雜莓及鮮忌廉 $78因為肚腩見呢度鬆餅幾多款式,係有餡,所以幾想試😈甜品係中上嘅,畢竟雜莓同忌廉都好難出事,不過兩者就唔太夾🤔感覺忌廉同莓有小小搶味🍓唔係好帶到鬆餅嘅牛油味😿鬆餅有小小軟,或者因為下個甜品太出色啦,呢個就失色小小🙈伯爵栗子巴斯克焦香芝士蛋糕 $68不可思議的味道‼️🥹真係好好食🤯體會到咩係齒頰留香🤤栗子嘅味道係超香濃,將芝士蛋糕嘅奶油香提升左一個層次🍰伯爵茶估唔到同栗子味咁夾☕如果講第一啖食到嘅係栗子甜,餘香就係伯爵味🥹仲有底舊菠蘿,擺碟靚之餘,都幾甜,食完個甜品食埋舊菠蘿,感覺清新曬🍹極度推介

海膽蟹肉蒜辣意粉 $138

琥珀牛油鬆餅配雜莓及鮮忌廉 $78

伯爵栗子巴斯克焦香芝士蛋糕 $68
2021-11-14
20 分鐘 (堂食)
🙋🏻‍♀️: 𝐇𝐨𝐰 𝐝𝐨 𝐰𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐫𝐢𝐛𝐞 拱門 𝐢𝐧 𝐄𝐧𝐠𝐥𝐢𝐬𝐡?𝐌𝐬. 𝐒𝐡𝐞𝐞𝐩🐏: 𝐀𝐫𝐜𝐡🚪𝙄𝙣 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙦𝙪𝙞𝙚𝙩 𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙞𝙣 𝙌𝙪𝙖𝙧𝙧𝙮 𝘽𝙖𝙮, 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙖𝙥𝙥𝙝𝙞𝙧𝙚 𝙗𝙡𝙪𝙚 𝙖𝙧𝙘𝙝 🔵🚪𝙤𝙛 𝙂𝙧𝙤𝙩𝙩𝙤 𝙨𝙩𝙖𝙣𝙙𝙨 𝙤𝙪𝙩 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙥𝙞𝙘𝙪𝙤𝙪𝙨𝙡𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝙜𝙧𝙖𝙗𝙨 𝙢𝙮 𝙖𝙩𝙩𝙚𝙣𝙩𝙞𝙤𝙣. 𝙄 𝙝𝙖𝙫𝙚 𝙩𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙡𝙞𝙢𝙞𝙩𝙚𝙙 𝙚𝙙𝙞𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙘𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚🥐🧇. 𝙄𝙩 𝙞𝙨, 𝙬𝙞𝙩𝙝𝙤𝙪𝙩 𝙙𝙤𝙪𝙗𝙩, 𝙩𝙝𝙚 𝙡𝙖𝙩𝙚𝙨𝙩 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙘𝙧𝙖𝙯𝙚 𝙞𝙣 𝙃𝙆. 𝙒𝙝𝙮 𝙣𝙤𝙩 𝙗𝙚𝙖𝙩 𝙈𝙤𝙣𝙙𝙖𝙮 𝙗𝙡𝙪𝙚𝙨 𝙗𝙮 𝙫𝙞𝙨𝙞𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙚𝙭𝙤𝙩𝙞𝙘 𝙗𝙡𝙪𝙚 𝙘𝙖𝙛𝙚?💙𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕✨𝐏𝐚𝐧𝐝𝐚𝐧 𝐊𝐚𝐲𝐚 𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞🥐🧀斑蘭咖央牛角包窩夫$𝟑𝟔 (🌟𝟔/𝟏𝟎)𝙄𝙩’𝙨 𝙨𝙤 𝙥𝙝𝙤𝙩𝙤𝙜𝙚𝙣𝙞𝙘 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙨𝙝𝙧𝙚𝙙𝙙𝙚𝙙 𝙘𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩🥥𝙖𝙣𝙙 𝙣𝙪𝙩𝙨 𝙨𝙥𝙧𝙞𝙣𝙠𝙡𝙚𝙙 𝙤𝙣 𝙩𝙤𝙥. 𝙏𝙝𝙚 𝙩𝙚𝙭𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙞𝙨 𝙨𝙤𝙛𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙝𝙚𝙬𝙮, 𝙗𝙪𝙩 𝙩𝙤𝙤 𝙢𝙪
𝐌𝐬. 𝐒𝐡𝐞𝐞𝐩🐏: 𝐀𝐫𝐜𝐡🚪

𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕✨

𝐏𝐚𝐧𝐝𝐚𝐧 𝐊𝐚𝐲𝐚 𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞🥐🧀
斑蘭咖央牛角包窩夫
$𝟑𝟔 (🌟𝟔/𝟏𝟎)
𝙄𝙩’𝙨 𝙨𝙤 𝙥𝙝𝙤𝙩𝙤𝙜𝙚𝙣𝙞𝙘 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙨𝙝𝙧𝙚𝙙𝙙𝙚𝙙 𝙘𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩🥥𝙖𝙣𝙙 𝙣𝙪𝙩𝙨 𝙨𝙥𝙧𝙞𝙣𝙠𝙡𝙚𝙙 𝙤𝙣 𝙩𝙤𝙥. 𝙏𝙝𝙚 𝙩𝙚𝙭𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙞𝙨 𝙨𝙤𝙛𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙝𝙚𝙬𝙮, 𝙗𝙪𝙩 𝙩𝙤𝙤 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙥𝙖𝙣𝙙𝙖𝙣 𝙠𝙖𝙮𝙖 𝙖𝙧𝙚 𝙖𝙙𝙙𝙚𝙙 𝙤𝙣 𝙩𝙤𝙥 (𝙞𝙣 𝙚𝙫𝙚𝙧𝙮 𝙨𝙞𝙣𝙜𝙡𝙚 𝙝𝙤𝙡𝙚😧) 𝙨𝙤 𝙞𝙩’𝙨 𝙨𝙞𝙘𝙠𝙡𝙮 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩. 𝙄 𝙖𝙢 𝙜𝙤𝙣𝙣𝙖 𝙙𝙚𝙫𝙚𝙡𝙤𝙥 𝙖 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙩𝙤𝙤𝙩𝙝.😬

𝐘𝐮𝐳𝐮 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞🍯
柚子蜂蜜牛角包窩夫
$𝟑𝟎 (🌟𝟕/𝟏𝟎)
𝙄 𝙥𝙧𝙚𝙛𝙚𝙧 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙖𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩𝙣𝙚𝙨𝙨 𝙞𝙨 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙖𝙡.👍🏻
𝐒𝐞𝐭 +$𝟐𝟓 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐝𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬
𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 (𝐑𝐞𝐠𝐮𝐥𝐚𝐫) - 𝐂𝐨𝐥𝐝 ☕️
(🌟𝟔/𝟏𝟎)
𝙏𝙝𝙚 𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 𝙞𝙨 𝙖 𝙗𝙞𝙩 𝙗𝙞𝙩𝙩𝙚𝙧 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙞𝙩 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙬𝙝𝙚𝙡𝙢𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚 𝙤𝙛 𝙢𝙞𝙡𝙠...
2022-03-16
2022-06-11 191 瀏覽
Grotto @鰂魚涌📍鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪▫️Piggyback $178肉質都算幾嫩 不過份量比較少 相對上CP值偏低~▫️French Toast $108有驚喜!French toast好鬆軟濕潤 入口綿密 🤤 冇一般既西多士咁油膩 充滿蛋香同牛油香🥚配雜莓醬同海鹽焦糖醬 一邊就酸酸甜甜fresh d 另一邊焦糖味好香甜而不膩 個人鍾意點焦糖醬多d😋 加埋杏仁粹口感更豐富✨✨中意French toast既一定要試下!▫️Matcha Latte $46拉花好靚 抹茶味香濃足料 入口順滑✨▫️Tropical Mango Infusion $58 👅好味:3.8/5💲價錢:3.5/5🌟性價比:3.6/5👀環境:4/5👥服務:4/5

Grotto @鰂魚涌
📍鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪

▫️Piggyback $178
肉質都算幾嫩 不過份量比較少 相對上CP值偏低~

▫️French Toast $108

🌟性價比:3.6/5
👀環境:4/5
👥服務:4/5
2022-06-02 213 瀏覽
63度巴馬火腿牛油果多士我地+$15轉左牛角窩夫,一入到去就已經聞到好大陣牛角窩夫既味,所以就想試試,賣相真係好令,牛油果切得好薄身🤩👏👏溫泉蛋同巴馬火腿夾埋食好夾😏不過我覺得個牛角窩夫有啲乾,唔算好好食,係有啲失望左。大啡菇整得好好食 好多汁🤤🤤仲有個洋蔥沙律係好開胃!牛丼$128牛腹肉整得超霖😍真係勁好食黎形容!!好重牛味😋😋餸飯一流😍佢既醬汁有啲薑既味好特別🥹伯爵茶latte好中意伯爵茶既味😍好濃厚!!好飲🤤
63度巴馬火腿牛油果多士

牛丼$128

伯爵茶latte
好中意伯爵茶既味😍好濃厚!!好飲🤤
  • 63度蛋巴馬火腿牛油果吐司
2022-05-30 178 瀏覽
今次經過見到有期間限定嘅牛角包窩夫,望落好吸引,所以忍唔住買咗啲翻去食😆之前食過啲scones又幾好味所以都買咗啲翻去食😝不過如果佢scones嘅size大返啲就好啦🤪【奧利奧焦糖脆餅牛角包窩夫】$42~Oreo Biscoff Croffle呢個係一個令人好滿足嘅甜品,牛角包窩夫似比較重牛油味又酥脆啲嘅窩夫,再加埋上面啲cream同Oreo碎,好好味呀🤤🤤【海苔肉鬆牛角包窩夫】$30~Pork Floss & Seaweed Croffle一開始以為會好奇怪,但甜甜地又鹹鹹地又幾好味😋【Amber Scone 琥珀】$28~Classic Buttery 傳統牛油外層比較脆,入邊又唔乾,而且唔會太過油,幾好食,不過原味就一定要加果醬先好食🤤【Black Onyx Scone 黑瑪瑙】$34~Candied Orange Rind & Grand Marnier 竹炭粉、蜜餞橙皮及白蘭地橙酒幾特別,有淡淡嘅酒味,仲有啲橙乾咬下😆【Kazan Seki Scone 火山石】$34~Hojicha & Mochi 焙茶及麻糬上次賣晒最想試嘅火山石,今次終於食到,不過就有少少失望,因為麻糬唔

【奧利奧焦糖脆餅牛角包窩夫】$42
~Oreo Biscoff Croffle

【海苔肉鬆牛角包窩夫】$30
~Pork Floss & Seaweed Croffle
一開始以為會好奇怪,但甜甜地又鹹鹹地又幾好味😋

【Amber Scone 琥珀】$28
~Classic Buttery 傳統牛油

【Black Onyx Scone 黑瑪瑙】$34
幾特別,有淡淡嘅酒味,仲有啲橙乾咬下😆

【Kazan Seki Scone 火山石】$34
~Hojicha & Mochi 焙茶及麻糬
上次賣晒最想試嘅火山石,今次終於食到,不過就有少少失望,因為麻糬唔係好煙韌😕冇想像中咁好味,亦都可能係本身scone同麻糬就唔係好夾😅

2022-05-22 183 瀏覽
Strawberry cream cheese croffle with dirty 最愛濃滑的忌廉芝士奶油,呢款croffle好睇又好食!薄切牛油果🥑 係咪好易做到?見到既時候都幾欣賞下。唔放過機會,加左錢由多士改為牛角酥窩夫。如果可以配雪糕食仲正!呢個牛肉丼有驚喜,配既醬都好夾Earl Grey Latte is not mine. 睇落好似幾好喎呢杯Hojicha latte本身係我嘅,不過覺得太甜,同朋友交換左杯Dirty
最愛濃滑的忌廉芝士奶油,呢款croffle好睇又好食!

呢個牛肉丼有驚喜,配既醬都好夾

• Oasis
  • Strawberry  Cream  Cheese  Croffle
2022-04-28 300 瀏覽
鰂魚涌藍色靚靚Cafe好似已經食過3-4次😂再訪係因為去鰂魚涌食炸兩碰釘,所以揀咗佢今次無飲咖啡只係點咗一個沙律一個Main自製西班牙辣肉醬配炒蛋吐司🍞 $108肉碎辣辣地好惹味,用嚟夾包食係好夾嘅有蛋白質有澱粉有菜,Balance又好食之選最緊要係Cafe/ 餐廳環境夠靚夠Chill門口仲有靚靚藍色打卡位佢哋仲有期間限定嘅牛角窩夫 Croffle同唔同甜品供應average $200/per head

鰂魚涌藍色靚靚Cafe

今次無飲咖啡
只係點咗一個沙律一個Main

自製西班牙辣肉醬配炒蛋吐司🍞 $108
肉碎辣辣地好惹味,用嚟夾包食係好夾嘅
有蛋白質有澱粉有菜,Balance又好食之選

最緊要係Cafe/ 餐廳環境夠靚夠Chill
門口仲有靚靚藍色打卡位

佢哋仲有期間限定嘅牛角窩夫 Croffle同唔同甜品供應

average $200/per head
這次是為了補祝友人的生日 本來以為錯過了它們跟fifty fifty 的crossover很傷心 怎知道他們竟暫時決定永續crossover 😋 -🌟-▪️Offshore (uni & crab linguine) $138海膽和蟹肉的配搭又怎會有錯呢🥲雖然$138的價錢不算便宜也不算貴 但是意粉和蟹肉的份量也是很足 可是不是太見到和吃到海膽本人耶🤓意粉微辣很惹味 很推薦!我們三個人吃完一個還想多點一份🤣但是就暫時留肚吃別的!▪️Gem on fire (slow-cooked chicken breast) $88店員一開始跟我們說singature的piggyback和牛don都賣完了(我們大概2點入座 果然生意超好😍)這一道相對沒有很驚艷 雞肉因為是慢煮的關係 挺嫩的 本身沒有很重的調味 靠的就是辣醬調味 配上清新的沙拉 很健康的感覺😇▪️蘋果肉桂牛角包窩夫這道是餐廳的推薦 肉桂味很重 糖在croffle面增加脆脆口感 上面放上了數片蘋果薄片 雖然味道簡單 但很滿足🥰▪️Oreo焦糖脆餅牛角包窩夫相對起上面比較清香的蘋果croffle 這個就是螞蟻人的天堂!雖然有oreo和焦糖醬 但是

-🌟-

▪️蘋果肉桂牛角包窩夫

▪️Oreo焦糖脆餅牛角包窩夫
相對起上面比較清香的蘋果croffle 這個就是螞蟻人的天堂!雖然有oreo和焦糖醬 但是沒有過甜 跟croffle鹹甜鹹甜的配搭真的不錯!

▪️Dirty $42
友人表示不錯~

▪️Espresso Tonic $48
這次的tonic是普通的tonic water 雖然沒有檸檬
味 但是還是挺refreshing的!

-🌟-
沒想到除了croffle很好吃意外 cafe本體的食物也超中我們的胃口🤍店員超友善 門口藍色外牆也是很適合打卡 也是pet friendly坐在門口的狗狗超可愛😍超推薦大家來!謝謝!

建議指數:🐻‍❄🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️️🐻‍❄️/5
  • Offshore
2022-04-26 134 瀏覽
就係呢個藍色嘅牆就吸引左。。其實只係鰂魚涌附近好似呢間嘅野食吸引啲😏😏但呢個藍色洞穴就係呢度嘅賣點。。而野食嘅話就一般般啦。。又未去到難食。。只係無咩特別。。可能我叫個啲野唔係最好😏但如果去都ᗷOOK定枱啦。。都多人架👍🏼🥘ᗪIᖇTY ᑕᕼIᑕKEᑎ ᖇIᑕE🍝SEᗩ ᑭEᗩᖇᒪ🍛TTEOK-ᗰᗩTO📍 Grotto (鰂魚涌)鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#grotto#insidegrottothereis#grot
就係呢個藍色嘅牆就吸引左。。
其實只係鰂魚涌附近好似呢間嘅野食吸引啲😏😏
但呢個藍色洞穴就係呢度嘅賣點。。
而野食嘅話就一般般啦。。
又未去到難食。。只係無咩特別。。
可能我叫個啲野唔係最好😏
但如果去都ᗷOOK定枱啦。。都多人架👍🏼

🥘ᗪIᖇTY ᑕᕼIᑕKEᑎ ᖇIᑕE
🍝SEᗩ ᑭEᗩᖇᒪ
🍛TTEOK-ᗰᗩTO

📍 Grotto (鰂魚涌)
鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪

#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#grotto#insidegrottothereis#grottohk#qurrybay#quarrybayfood#quarrybaycafe#鰂魚涌cafe#鰂魚涌美食#鰂魚涌
🥘ᗪIᖇTY ᑕᕼIᑕKEᑎ ᖇIᑕE 🍝SEᗩ ᑭEᗩᖇᒪ 🍛TTEOK-ᗰᗩTO
2022-04-25 139 瀏覽
呢個超級夢幻藍色拱門設計真係不得了!😍絕對係打卡既好地方,好似去左歐洲咁!- 63°C蛋巴馬火腿牛油果吐司🍞 💰$108 (+$15 轉牛角包窩夫🧇足料牛油果🥑👍🏻個牛角包🥐窩夫真係冇得頂!口感鬆脆 充滿牛油香😍其他配料冇乜特別~- Oreo焦糖脆餅牛角包窩夫🧇 💰$42成日覺得由Oreo 組成既甜品都冇得輸!啖啖奶油香既cream 配脆卜卜既窩夫雙重口感 好好食☺️-Dirty (肉桂味) ☕️ 💰$45諗住試下特別野,點知就中伏了🥲隻味有啲怪,唔太match🙊- 伯爵茶拿鐵 💰$50好濃郁嘅伯爵茶味加淡淡既奶味☺️飲落口感沙沙地應該係磨碎左嘅伯爵茶葉口感幾特別 我中意!Cafe 內既氣氛好relaxing 好休閒既感覺!係同朋友傾計休息既好地方👍🏻

呢個超級夢幻藍色拱門設計真係不得了!😍
絕對係打卡既好地方,好似去左歐洲咁!

足料牛油果🥑👍🏻
個牛角包🥐窩夫真係冇得頂!
口感鬆脆 充滿牛油香😍
其他配料冇乜特別~

- Oreo焦糖脆餅牛角包窩夫🧇 💰$42
成日覺得由Oreo 組成既甜品都冇得輸!
啖啖奶油香既cream 配脆卜卜既窩夫
雙重口感 好好食☺️

-Dirty (肉桂味) ☕️ 💰$45
諗住試下特別野,點知就中伏了🥲
隻味有啲怪,唔太match🙊

- 伯爵茶拿鐵 💰$50
好濃郁嘅伯爵茶味加淡淡既奶味☺️
飲落口感沙沙地
應該係磨碎左嘅伯爵茶葉
口感幾特別 我中意!

2022-04-23 131 瀏覽
藍色大門,打卡勝地,好多人嚟呢度影相食嘢📸我都係見幾靚,所以吸引入嚟,已經食左Lunch,但都忍唔住叫咗呢度出名嘅Strawberry Cream Cheese Croffle 同埋叫咗杯伯爵茶Latte ☕️伯爵茶好香👍🏻☕️Strawberry Cream Cheese Croffle 同Fifty Fifty 聯乘,用牛角包croissant同waffles結合, 用條好似雪條棍咁穿住,拎上手食又乾淨👍🏻 Strawberry + Cream Cheese 唔會太甜, 包又鬆軟😋😋地方唔大,假日比較多人,要預時間等位🙂
藍色大門,打卡勝地,好多人嚟呢度影相食嘢📸

伯爵茶Latte

伯爵茶好香👍🏻☕️

地方唔大,假日比較多人,要預時間等位🙂
伯爵茶Latte
被充滿神秘感既深藍色小拱門所吸引,趁假日與閨蜜來到位於鰂魚涌的𝔾𝕣𝕠𝕥𝕥𝕠,來一個豐富的holiday brunch✨走進深藍色的洞窟,內裡裝修簡約顯心思,很舒服❣️ 食物同樣吸睛。🌀 Oasis $108 人氣的全日早餐。切成薄片的牛油果放在非常脆的酸種麵包上,個人覺得牛油果可再多些會更好🥴;半熟蛋以parma ham包裹,擺盤盡顯心思;特製沙沙醬酸甜開胃。份量較為輕盈。🌀 Strawberry Cream Cheese Croffle $42原來是與Fifty Fifty聯乘。”Croffle”由牛角包croissant及窩夫waffles結合而成。酥脆內裡鬆軟,配上忌廉芝士、士多啤梨。淋上🍓果醬及杏仁。口感豐富。🌀 Amber $28 & Kanzan Seki $34自家製的Scone有不同的口味選擇,均以寶石命名。我們選了最簡單的✨Amber琥珀(傳統牛油),牛油味香濃,非常鬆化,但沒有任何奶油忌廉 / 果醬提供(需另外加購),食落略為乾身。 ✨Kanzan Seki火山石(焙茶及麻糬),同樣鬆化,但多了濃濃的焙茶味❣️ 內裡麻糬則煙韌軟糯,平衡焙茶的茶甘味。整體這裡的scone

🌀 Oasis $108

🌀 Amber $28 & Kanzan Seki $34
自家製的Scone有不同的口味選擇,均以寶石命名。

整體這裡的scone味道不錯,不油且鬆化,但欠了scone應有的外脆內軟的濕潤度,較為乾身。

🌀 London frog $46
即伯爵茶咖啡。賣相相當吸睛❣️ 閨蜜飲後覺得口感濃厚帶微甜。伯爵茶味恰到好處,近似港式奶茶。飲是更有淡淡的薰衣草香。

🌀Matcha Latte $46
口感厚滑。抹茶足料味濃(飲到底有抹茶粉!)反而稍為蓋過咖啡味。

環境夠IG-able📸及舒適,食物夠特色,質素不錯,唯份量略為輕怡。
2022-04-17
午餐
  • 火山石
2022-04-09 3960 瀏覽
話說响上上禮拜,當時政府仲未宣布暫緩全民檢測時,星期日行過太古城嘅我,好似身處喺個死城度,好多大型連鎖食店都陸續停業,於是就行到去鰂魚涌,喺網上搵到呢間歐陸風cafe,估唔到佢又有開wor。(P.S.今日條街已經回復正常,好多地區嘅人流都多返,没事兒!) Grotto前身只係個車房,所以見到成條街都好荒蕪,路旁排滿貨車同手推車。但佢門面藍色嘅拱門,加上盆栽同木櫈,呢個小清新風格都令人不自覺地停留。正如餐廳想客人行入呢個grotto(中文解係石窟),尋覓食物嘅驚喜。 內裏裝修以為會繼續走歐陸風,但燈光卻是暖黃温和的,加上岩石/以石磚疊高嘅枱/牆身嘅用料,都有暗中展現出grotto嘅主題。 講返食物,近期佢同位於將軍澳UNY超市嘅牛角窩夫店-Fifty Fifty推出多款croffle。主食有打卡專用嘅toast,西式扒類等。甜品主打多個唔同口味嘅scone,有椰絲班蘭(東陵石),焙茶麻糬(火山石)等。 失傳法式吐司 lost bread$108 相傳french toast最早於羅馬帝國時期已經出現,而傳到法國之後,平民通常會用過期嘅麵包(the bread already "lost"

失傳法式吐司 lost bread$108

失傳法式吐司

相傳french toast最早於羅馬帝國時期已經出現,而傳到法國之後,平民通常會用過期嘅麵包(the bread already "lost" its purpose),沾入蛋漿再變成個「死而復生」嘅甜品

餐廳為咗複製呢道「失傳」菜,佢將紙咁乾嘅厚多士沾入自調蛋漿浸過夜,加入黃糖慢火香煎。份量就非常之大,有三大片,配有深厚嘅紅莓果醬同濃郁嘅焦糖醬,水果/杏仁片/糖粉,雖然如此,但就有d少貴。

失傳法式吐司

多士已經被蛋漿浸到如可麗露綿密漿身,食落好似海綿咁輕盈軟綿,口感已經唔似普通麵包。層皮同表面都金黃香脆,味道則有蛋與牛奶/忌廉等甜蜜清純,加上黃糖焦香咗嘅香氣,令我一啖接一啖,充滿驚喜,唔覺得膩。

Scone-火山石(焙茶麻糬味)$34

火山石

頭先都帶過Scone係呢度嘅亮點之一,所以
就叫咗兩舊。賣相唔係圓形,而中間有得分開嗰隻,而佢真係好似個畸形怪石,內裏餡料又唔係得丁點嗰D,但總係有D貴。

火山石

司康外層微脆,內裏密實漿身,偏濕潤,唔係好flaky嗰D。焙茶味睇個樣都知係好dark,香濃厚重。中間嘅麻糬有煙靭軟糯嘅口感之外,又可以平衡scone嘅味道。

Scone-砂金石(蘋果肉桂味)$38

砂金石

呢隻就似返正常afternoon tea見到嘅scone,而外表同火山石同樣粗糙。Scone本體就比焙茶味更多牛油香同香氣。
砂金石

內裏嘅蘋果批饀就預料之內同社交平台封面版有好大出入,蘋果甘甜,但其他嘅香料味就唔太出眾,普普通通。
10 分鐘 (堂食)
火山石
Saw from instagram that they are doing a collab with Fifty Fifty on croffles 😍 Immediately went there to give it a try! Not the first time to Grotto, loving the signature blue entrance, but think the tables inside are a bit packed. Staff are nice and attentive, but the food serving speed was a bit slow 😮‍💨 (the oreo croffle took them 15+ mins) 𝐎𝐚𝐬𝐢𝐬 $𝟏𝟏𝟖Avocado, Parma Ham, Soft Boiled Egg, Portobello, Kombu Shoyu, Sesame Oil & House-made Salsa ➡️ Salad served as appetizer and Oasis are basically

𝐎𝐚𝐬𝐢𝐬 $𝟏𝟏𝟖

➡️ Salad served as appetizer and Oasis are basically the same. A bit plain and tasteless in general 🥺🥺 Feel like a 🐮after eating both dishes. Avocado 🥑 on the toast is a bit crunchy, obviously not at a good riping point for serving.

𝐎𝐫𝐞𝐚 𝐁𝐢𝐬𝐜𝐨𝐟𝐟 𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞 $𝟒𝟐

➡️ Luckily got this to twist my mood a bit 😀 The cream on top is milky, creamy and rich, sweetness level is just on point 👌🏼

💭 Suggested to choose proper main courses/ pasta instead of brunch food for lunch. Probably won’t go again but will buy takeaway for Croffles/ Scones 🤪
🎖: ⭐️⭐️✨ (2.5/5)

2022-04-07