2023-07-31 34 瀏覽
-夏日炎炎,突然之間好想飲一杯凍嘅咖啡,走咗去「窮撚賣啡」的店。夏天特別想飲好似果汁般嘅咖啡,偏心fruity 的我冇特別揀,但係佢今日嘅House blend 偏果香:Today's Coffee ☕️ Colombia 🇨🇴 tasting note: Apple / RaisinProcess: Anaerobic fermentation 偏向果香,都幾酸,後段有小小提子乾嘅發酵甜感,整體嚟講都幾啱我口味。入面裝修都幾靚,整體係白色,入面有一幅特色牆,上面地圖正正顯示咖啡☕️豆來自世界各地,都幾有特色。-

Today's Coffee ☕️

Colombia 🇨🇴
tasting note: Apple / Raisin

Iced  Americano
外賣自取
2023-07-31 50 瀏覽
今日同老公出旺角行街經過Grindsize 被純白裝潢文青feel所吸引進店先知道Cafe有兩層行波希米亞風路線 我倆被安排坐樓上上層有梳化、榻榻米感覺寧靜悠閑 非常舒服食物質素不錯價格合理 值得推介三重蒜香·香草扁意粉·牛油香煎帶子 $148Triple Garlic and herb Linguine with Butter Seared Scallops好香濃蒜蓉味 意粉有質感帶子夠鮮味蟹肉明太子流心西班牙蛋餅$98Mentaiko Crabmeat Tortilla De Patatas 厚厚流心西班牙蛋餅 一切開滿滿蛋醬、芝士慢慢滲出 蛋面舖有明太子、蟹籽 味道配搭一流 個人好鐘意呢個菜式 值得推介摩卡 凍 $46Mocha朱古力咖啡分量比例恰當 好好飲泡沫咖啡 熱 $42Cappuccino拉花好靚 咖啡味道不錯整體來說,餐廳環境好舒適,上層有驚喜,好啱三五知己聚會的好地方
今日同老公出旺角行街

Cappuccino
拉花好靚 咖啡味道不錯

2023-07-30
2023-07-30 42 瀏覽
GRIND SIZE (旺角).係旺角鬧市嘅通菜街入面,有個大大個窮字,食物好食裝修又文青!.▪️ 明太籽三文魚籽松葉蟹肉手捲粉 ▪️$158.手捲粉唔係好夠地方有,松葉蟹肉碎再加上咬落脆卜卜嘅明太子🧡 .▪️墨西哥牛油果醬•瑞可塔芝士煙三文魚多士▪️.麵包係用穀物麵包,仲要充滿nuts, 上面加上牛油果醬同埋煙三文魚,呢個係絕配嘅配搭!健康又好食.▪️士多啤梨奶昔•冰搖荔枝檸檬紅茶▪️.好耐無飲過奶昔! 但呢到嘅一啲都唔會死甜,咬到士多啤梨籽 另外個荔枝檸檬紅茶好清新!.📌 GRIND SIZE (旺角)旺角通菜街10號地舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
GRIND SIZE (旺角)

▪️ 明太籽三文魚籽松葉蟹肉手捲粉 ▪️$158
手捲粉唔係好夠地方有,松葉蟹肉碎再加上咬落脆卜卜嘅明太子🧡

▪️墨西哥牛油果醬•瑞可塔芝士煙三文魚多士▪️

▪️士多啤梨奶昔•冰搖荔枝檸檬紅茶▪️
📌 GRIND SIZE (旺角)
旺角通菜街10號地舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
估唔到旺角cafe都坐得咁舒服!果日冇book枱,坐左樓上梳化位又幾好喎,係食嘢要拎起隻碟食😂慢煮牛面頰 港式沙嗲汁煎腸粉$158呢碟超級驚喜!沙嗲牛我食過好多,呢個花生味好香,沙嗲汁惹味帶少少辣,好有誠意,特登留返一邊腸粉等佢唔好比汁浸林左,腸粉架係脆邊嘅架😍😍蟹肉忌廉意大利飯$188濃郁忌廉香,同蛋香完美融合,粒粒飯都充滿醬汁,係幸福嘅味道😍😍青青青瓜咖啡$48好清新嘅味道,岩晒夏天飲,醒一醒神!不是飲品 凍檸茶$78係心太軟同芭菲,滲出淡淡檸茶香氣🤤🤤食物高質,座位舒服,下次一定要卜位再黎!!

慢煮牛面頰 港式沙嗲汁煎腸粉$158

蟹肉忌廉意大利飯$188

青青青瓜咖啡$48
好清新嘅味道,岩晒夏天飲,醒一醒神!

不是飲品 凍檸茶$78
係心太軟同芭菲,滲出淡淡檸茶香氣🤤🤤

食物高質,座位舒服,下次一定要卜位再黎!!
2023-07-22
  • 不是飲品•凍檸茶
2023-07-28 39 瀏覽
每次行過旺角女人街都會被一大個「窮」字嘅藍色霓虹燈吸引,彷彿與大部分人都產生到共鳴😅🤭.餐廳樓高兩層,下層帶點小擺設,以白色為主,簡潔不單調.上層空間感較闊落,柔光燈光加上榻榻米,盡顯波希米亞風GRIND SIZE BREAKFAST($148)內容極度豐富!!🤩當中有香腸,煙肉,煙三文魚,蕃茄,茄汁豆,大啡菇,薯餅,炒滑蛋,牛油果,巴馬火腿,多士,沙律菜,共12種食物😬份量巨多而質素比預期中更好✨香腸粗身帶香料味,煙肉焦香而不乾身🥓大啡菇juicy新鮮,最愛當中脆卜卜亦不油膩薯餅及烘得脆身帶少甜嘅多士!雖然需要等待一下但全部食物即叫即做能熱辣辣上枱,以價格及質素,依個Grind size breakfast 老實講係相當值得等待✨👍🏻Ice latte($44)味道帶nutty,個人比較喜愛啡味濃,依點完全做到~

GRIND SIZE BREAKFAST($148)

Ice latte($44)
味道帶nutty,個人比較喜愛啡味濃,依點完全做到~
喺平日(星期五)中午過嚟食嘢,大概1:45分落單,叫咗一個手捲粉同一個risotto。等咗差唔多10分鐘先同我講話risotto無曬,再煮要等15分鐘,問我轉唔轉做意粉,咁我都已經好無語,但係已經好肚餓咁就轉啦。點知,轉完都係等咗15分鐘先有個意粉,咁我轉唔轉有乜分別😂
2023-07-28
45 分鐘 (堂食)
最近少去旺角,原來女人街不經不覺開了很多新Cafe。這天陪朋友去買完東西,想找個地方坐下來聊天,就被這間以白色簡潔裝修的Cafe吸引進去了。餐廳分兩層,一進門即看見窗邊的吧檯、幾張餐桌及水吧位置;樓上則別有洞天,佈置走波希米亞風格,有普通餐桌、沙發、榻榻米及長桌的位置,環境舒適,無論三五知己或一群朋友前來聚會都很適合。這天晚上我們6時多來到,店內還未坐滿,於是就選了其中一個打卡沙發位置。❥ꔛ蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅🥚 ($98)雖然這裡不是西班牙餐廳,但這道菜式也做得不錯。厚厚的蛋液裡放滿了薯仔和蟹肉,切開有芝士拉絲效果,表面還擠上了明太子醬。整體真材實料,無額外添加太多調味料,可以吃出食材的原味道。❥ꔛ慢煮醬烤豬.墨西哥香脆夾餅🌮 ($98)實物和菜名有些出入,餡料不是包著而是放在烤餅上,比較像Pizza而不是夾餅,不過味道還是不錯。烤餅厚薄適中、口感酥脆,上面的手撕豬肉軟嫩多汁,醬汁用帶點微辣的香料調製過,散發陣陣墨西哥風味。❥ꔛ芋泥奶黃牛角包窩夫🧇 ($88)Croffle外層酥脆,中間鬆軟,上面厚厚的芋泥和奶黃出奇地搭配,再加上雪糕球,令口感更豐富,芋泥控必試!❥ꔛ熱黑芝麻鮮奶

❥ꔛ蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅🥚 ($98)

❥ꔛ慢煮醬烤豬.墨西哥香脆夾餅🌮 ($98)

❥ꔛ芋泥奶黃牛角包窩夫🧇 ($88)

❥ꔛ熱黑芝麻鮮奶☕️ ($48)
黑芝麻鮮奶奶沫綿密、口感順滑,黑芝麻味道香濃突出,拉花亦十分精美。黑芝麻含豐富維他命及礦物質,是健康之選。

❥ꔛ抹茶菠蘿梳打🍹 ($46)
梳打如其名,就是抹茶加菠蘿糖漿製成的梳打,配搭相當特別,還有一片菠蘿乾作裝飾。抹茶有淡淡的回甘味,整體不會太甜,清新解渴。

整體食物味道不俗,環境舒適,在旺角逛街累了到這裡歇息一下是個不錯的選擇。

𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭

環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭

#grindsize #旺角美食 #旺角 #旺角cafe #咖啡店 #相機食先 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #打卡餐廳 #打卡cafe #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hongkongfood #hongkongfoodie

2023-07-28 51 瀏覽
(🇭🇰香港~旺角)👍🏻 鬧市中文青Café 👍🏻 食物飲品精美🌸▪️#煙三文魚松葉蟹肉明太籽貓耳粉 HKD$148推薦~松葉蟹肉非常多,每一口都會吃到蟹肉😍明太籽醬吃起來偏creamy醬汁是濃縮版的,每一果貓耳朵味道也很入味貓耳朵口感也很好最上面放上煙三文魚卷成的花朵🌺◾️#流晒芝士和牛漢堡配薯條 HKD$158打卡必備餐點🧡💛🧡💛超厚的牛肉,搭配爆漿芝士超邪惡中層有一大片蕃茄和大啡菇基本是沒辦法一口咬下去🤣男生應該可以挑戰看看漢堡還有配黑醋沙律🥗和薯條🍟想不到薯條超好吃可能是因為剛炸好,超燙超脆的🥰▪️#士多啤梨奶昔 HKD$56他們飲料選擇還蠻多的~看到店家菜單有推薦就點來喝喝看覺得不錯喝耶~不會很甜喝起來有淡淡的草莓味🍓🍓同時也保留牛奶🥛香氣喝起來很順口🧡位於通菜街的隱世文青咖啡廳晚餐時段人潮都很多記得要先訂位喔!店家有地下跟樓上2層樓上的座位會比較闊鬆喔~但是服務員一般都會在一樓所以若需要服務要自行到一樓環境氣氛還蠻舒服的若有音樂搭配應該會更棒喔!(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌗環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌕🌘-#GRI
(🇭🇰香港~旺角)
👍🏻 鬧市中文青Café
👍🏻 食物飲品精美🌸

▪️#煙三文魚松葉蟹肉明太籽貓耳粉 HKD$148
推薦~
松葉蟹肉非常多,每一口都會吃到蟹肉😍
明太籽醬吃起來偏creamy
醬汁是濃縮版的,每一果貓耳朵味道也很入味
貓耳朵口感也很好
最上面放上煙三文魚卷成的花朵🌺

◾️#流晒芝士和牛漢堡配薯條 HKD$158
打卡必備餐點🧡💛🧡💛
超厚的牛肉,搭配爆漿芝士超邪惡
中層有一大片蕃茄和大啡菇
基本是沒辦法一口咬下去🤣
男生應該可以挑戰看看
漢堡還有配黑醋沙律🥗和薯條🍟
想不到薯條超好吃
可能是因為剛炸好,超燙超脆的🥰

▪️#士多啤梨奶昔 HKD$56
他們飲料選擇還蠻多的~
看到店家菜單有推薦就點來喝喝看
覺得不錯喝耶~不會很甜
喝起來有淡淡的草莓味🍓🍓
同時也保留牛奶🥛香氣
喝起來很順口🧡

位於通菜街的隱世文青咖啡廳
晚餐時段人潮都很多
記得要先訂位喔!
店家有地下跟樓上2層
樓上的座位會比較闊鬆喔~
但是服務員一般都會在一樓
所以若需要服務要自行到一樓
環境氣氛還蠻舒服的
若有音樂搭配應該會更棒喔!

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌗
#GRINDSIZE
📍旺角通菜街10號地舖
🕖12:00-22:00
2023-07-27 1166 瀏覽
旺角呢間cafe成日經過都覺得幾吸引但次次排哂長龍就冇試過今次朋友訂咗枱,終於可以試下~Cafe以白色為主調配木系餐桌吧枱連窗口及門口都是不規則的造型而牆身貼有木製的世界地圖,整體配搭份外有格調訂咗枱關係,店員帶我哋上二樓,真係別有動天樓上裝潢充滿復古氣息,水泥風格牆配歐式餐桌仲有榻榻米的區域,隨性又舒服Iced Baileys Mocha賣相好靚~頂層有濃郁的榛子朱古力百利甜酒香甜細緻配埋咖啡香醇飲落味道層次豐富而甜度適中黃酒慢煮鴨脾辣肉醬寬條蛋麵鴨脾鮮美嫩滑而口感飽滿香辣的醬汁配埋柔韌滑潤的寬麵,惹味又掛汁焦糖牛油荷蘭汁小龍蝦墨西哥香脆夾餅小龍蝦滑韌爽口配埋香脆薄餅,食落口感豐富而香辣荷蘭汁的清新薄荷味道平衡整體味道不是飲品·凍檸茶賣相吸睛~亦是整餐最有驚喜的心太軟外脆內軟而悠悠茶香配埋冰凍幼滑的檸檬雪芭食落真係凍檸茶味,香甜細緻整體食物味道不錯,甜品仲有驚喜添環境舒服而有格調,服務周到,值得相約朋友再來唔想排隊記得訂枱~
旺角呢間cafe成日經過都覺得幾吸引
但次次排哂長龍就冇試過
今次朋友訂咗枱,終於可以試下~

Cafe以白色為主調配木系餐桌
吧枱連窗口及門口都是不規則的造型
而牆身貼有木製的世界地圖,整體配搭份外有格調

訂咗枱關係,店員帶我哋上二樓,真係別有動天
樓上裝潢充滿復古氣息,水泥風格牆配歐式餐桌
仲有榻榻米的區域,隨性又舒服

Iced Baileys Mocha
賣相好靚~頂層有濃郁的榛子朱古力
百利甜酒香甜細緻配埋咖啡香醇
飲落味道層次豐富而甜度適中

黃酒慢煮鴨脾辣肉醬寬條蛋麵
鴨脾鮮美嫩滑而口感飽滿
香辣的醬汁配埋柔韌滑潤的寬麵,惹味又掛汁

焦糖牛油荷蘭汁小龍蝦墨西哥香脆夾餅
小龍蝦滑韌爽口配埋香脆薄餅,食落口感豐富而香辣
荷蘭汁的清新薄荷味道平衡整體味道

不是飲品·凍檸茶
賣相吸睛~亦是整餐最有驚喜的
心太軟外脆內軟而悠悠茶香
配埋冰凍幼滑的檸檬雪芭
食落真係凍檸茶味,香甜細緻

整體食物味道不錯,甜品仲有驚喜添
環境舒服而有格調,服務周到,值得相約朋友再來
唔想排隊記得訂枱~
  • 不是飲品·凍檸茶
2023-07-25 28 瀏覽
兩層高,樓上有兩張大梳化同塌塌米,仲有見字飲啡打卡牆!純白色嘅cafe,顯得闊落明亮!👉🏻黃酒慢煮鴨髀辣肉醬寬條蛋麵 $138慢煮鴨髀唔會好鹹,反而幾嫩有肉汁,搭配蕃茄辣肉醬,幾開胃,而寬條蛋麵掛汁煙韌,好中意!👉🏻焦糖牛油荷蘭汁 •小龍蝦 •墨西哥香脆夾餅 $108薄脆taco,面頭鋪滿剝哂殼嘅小龍蝦,啖啖肉又鮮甜,配綿密嘅焦糖牛油荷蘭汁,非常夾!👉🏻不是飲品·凍檸茶 $78呢個甜品好有心思,係檸檬茶味嘅心太軟,估唔到個流心茶味可以咁香濃,再配埋檸檬雪葩,口感好清新!

👉🏻黃酒慢煮鴨髀辣肉醬寬條蛋麵 $138

👉🏻焦糖牛油荷蘭汁 •小龍蝦 •墨西哥香脆夾餅 $108

👉🏻不是飲品·凍檸茶 $78
葩,口感好清新!
《窮·撚賣咖啡》☕️以白色為主的文青café。有兩層,樓上有梳化及榻榻米坐位,可以打卡拍美照~📸價錢合理,份量足,味道也不錯~絕對是會回頭的口袋Cafe之一。環境企理闊落舒適~可以跟閨密好友坐低慢慢食慢慢傾。🍝日式黃金蟹膏三文魚籽帶子明太子手捲粉捲粉材料好足~味道剛剛好😋 好喜歡!🍵抹茶鮮奶的擺盤蠻特別的,很適合用來打卡~這次來是以正餐主食為主~未有機會試到他們的甜點,下次再來試試他們的甜點~
《窮·撚賣咖啡》☕️

以白色為主的文青café。
有兩層,樓上有梳化及榻榻米坐位,
可以打卡拍美照~📸

價錢合理,份量足,味道也不錯~
絕對是會回頭的口袋Cafe之一。

環境企理闊落舒適~
可以跟閨密好友坐低慢慢食慢慢傾。

🍝日式黃金蟹膏三文魚籽帶子明太子手捲粉
捲粉材料好足~味道剛剛好😋 好喜歡!

🍵抹茶鮮奶的擺盤蠻特別的,很適合用來打卡~

這次來是以正餐主食為主~
未有機會試到他們的甜點,
下次再來試試他們的甜點~
2023-04-13
  • 日式黃金蟹膏三文魚籽帶子明太子手捲粉
2023-07-20 1048 瀏覽
終於有空閒日子約到好友去CAFE打下卡放空CHILL下,呢間一早已經喺我嘅BOOKMARK LIST裡面😉今次我地叫左GRIND SIZE BREAKFAST($148)、車厘茄.焦糖無花果.牛油果.瑞可塔芝士多士($98)、抹茶鮮奶(凍)($52)呢到有樓上樓下兩層,特別係樓上空間感更大更舒服,有位置可以打下卡開心下😆GRIND SIZE BREAKFAST:黎得放鬆傾下計當然唔少得嘆返份ALL DAY BREAKFAST,包括有香腸、煙肉、煙三文魚、蕃茄、茄汁豆、大啡菇、薯餅、炒滑蛋、巴馬火腿、多士、沙律菜,擺盤非常精緻,份量十足,可以滿足你一日嘅能量需求😍香腸同煙肉燒得好香脆,而且唔會太油膩😉煙三文魚肥美帶點鹹香😋蕃茄同茄汁豆都幾清新可口,可以中和下其他食物嘅油分😁大啡菇同薯餅都幾香口而且口感好😎炒滑蛋做得好滑溜而且唔會太乾身😍巴馬火腿切得幾薄片,而且肉質彈牙😄多士烘得好香脆,而且唔會太硬😆沙律菜都幾新鮮同埋清爽😎車厘茄.焦糖無花果.牛油果.瑞可塔芝士多士:呢個係一個好特別嘅多士配搭,將新鮮嘅車厘茄、焦糖無花果、牛油果同埋瑞可塔芝士放喺多士上面,賣相精美吸引,味道非常清新惹味😍每
GRIND SIZE BREAKFAST
GRIND SIZE BREAKFAST:黎得放鬆傾下計當然唔少得嘆返份ALL DAY BREAKFAST,包括有香腸煙肉煙三文魚蕃茄茄汁豆大啡菇薯餅炒滑蛋巴馬火腿多士沙律菜,擺盤非常精緻,份量十足,可以滿足你一日嘅能量需求😍香腸同煙肉燒得好香脆,而且唔會太油膩😉煙三文魚肥美帶點鹹香😋蕃茄同茄汁豆都幾清新可口,可以中和下其他食物嘅油分😁大啡菇同薯餅都幾香口而且口感好😎炒滑蛋做得好滑溜而且唔會太乾身😍巴馬火腿切得幾薄片,而且肉質彈牙😄多士烘得好香脆,而且唔會太硬😆沙律菜都幾新鮮同埋清爽😎
車厘茄.焦糖無花果.牛油果.瑞可塔芝士多士
車厘茄.焦糖無花果.牛油果.瑞可塔芝士多士:呢個係一個好特別嘅多士配搭,將新鮮嘅車厘茄、焦糖無花果、牛油果同埋瑞可塔芝士放喺多士上面,賣相精美吸引,味道非常清新惹味😍每種食材都帶有唔同嘅風味同埋口感,例如車厘茄嘅鮮甜同埋爆汁感覺、焦糖無花果嘅香甜同埋軟糯感覺、牛油果嘅濃郁同埋滑溜感覺、瑞可塔芝士嘅酸香同埋輕盈感覺😋多士本身都烘得好香脆,而且唔會太乾😁
抹茶鮮奶(凍)
抹茶鮮奶(凍):呢到鮮奶冰粒抹茶、糖漿分開上,可以享受一下DIY嘅樂趣😍先將鮮奶倒入冰粒杯,然後再將濃抹茶攪拌完再加埋入去,顏色嘅層次好吸引🥰口感幾滑溜,我自己最中意就係濃厚嘅抹茶帶點苦澀味,所以無加糖漿落去黎飲,啱晒我口味🤩
大合照🤩

食物同飲品水準都幾高,仲要環境舒適,好適合同好友閒談輕輕鬆鬆過一日,呢間小店值得推介👍🏻
補MENU
2023-07-18
GRIND SIZE BREAKFAST
車厘茄.焦糖無花果.牛油果.瑞可塔芝士多士
2023-07-19 55 瀏覽
📍 Grindsize(旺角) 好鍾意依一間Cafe嘅環境氣氛,好寧靜,可以自己一個睇書或者Hea下,又可以同朋友Chill 下吹下水,享受一下放鬆嘅時間🤩店內除咗有咖啡飲仲有小食,主食,前菜,應有盡有~🔸 蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅($98)蛋餅外皮膨鬆酥脆,口感豐富,切開蛋黄汁不停流岀黎,金黃色嘅外觀相當吸引~內𥚃有滿滿既蟹肉同明太籽,非常豐富,見到每枱都會叫一個,真心推薦👍🔸 虎蝦 •風乾蝦•蒜辣鮮茄意粉($178)啖啖肉,大大隻,充滿豐富蝦膏既虎蝦,食落彈牙有口感🦐意粉外嫩內煙靭,蕃茄汁🥫完美做到掛湯既質感,帶有少少🤏辣味,好滋味,值得一試👍🔸 黑芝麻鮮奶($52)純正黑芝麻溝牛奶🥛飲起嚟好濃醇,加上純正黑芝麻更濃郁,一入口就感受到濃濃嘅芝麻香味,很順口耶~
📍 Grindsize(旺角)
🔸 蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅($98)

🔸 虎蝦 •風乾蝦•蒜辣鮮茄意粉($178)

🔸 黑芝麻鮮奶($52)
Grindsize旺角通菜街10號地舖門口寫住「窮撚賣咖啡」 等窮撚去食下先餐廳係白色為主 但下層坐滿左人職員叫我上去上面 原來2樓係以波希米亞風好大隻字見字飲水 職員好細心一坐低就俾左2杯水我地仲好細心見我地叫左甜品收起哂碟 換左新碟同叉俾我地🥰蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅上面有明太子+千島醬 出面有滑蛋包住 一切開以為流心 點知固體既見到入面薯仔粒粒分明 蟹肉好多 口感豐富 流晒芝士和牛漢堡配薯條成大半碟都係芝士淋係和牛漢堡上面 用眼睇已經好吸引啦和牛漢堡肉汁好多 加上有大啡菇吸收哂和牛漢堡既汁漢堡包皮煎到好脆 再配煮炸起薯條 好酥脆海鹽焦糖玉桂蘋果牛角包窩夫呢個係必點之一 牛角包窩夫好脆玉桂蘋果味好重 再加上焦糖醬味道岩岩好士多啤梨奶昔粒粒果籽 奶昔係比較稀 奶味比較重上面仲有玫瑰花做陪襯
Grindsize

上面仲有玫瑰花做陪襯

2023-07-12
  • 流晒芝士和牛漢堡配薯條
2023-07-14 47 瀏覽
📍#旺角 @Grindsize#羊羊在旺角#羊羊在九龍之前係cafe關注群見到呢間cafe,被佢哋啲裝飾吸引咗🥰下層小清新,上層波西米亞風裝修、配有榻榻米位,好打卡📸另外嘢食都好似好正,好多流心食物🤤順帶一提,店主應該係一班年輕人,見到佢哋好有幹勁做嘢,服務態度又好,真係幾值得去支持下✌🏻🐮慢煮牛面頰配港式煎腸粉 $158估唔到呢到有煎腸粉咁特別,點都要試下啦🤭上到枱見到啲牛肉多到遮住咗啲腸粉,人大概有5-6條腸粉😙牛肉好似沙嗲牛咁,但牛味重啲,仲要好軟嫩,好好味😋🦀蟹肉明太子蛋餅 $98小小一個,但係好厚同墜手下🤪蛋餅外層幾結實,但係切入啲就會流心😳仲見到有好多芝土同薯仔粒,勁邪惡,所以細細個已經好飽🥔🍋不是飲品•凍檸茶 $78一早就知佢係心太軟,不過食落比想像中有驚喜😄仲以為個心太軟係檸檬茶味,之前去其實地方食過好香精味🥹呢到竟然係茶味心太軟,溝咗伯爵茶同其他嘢,反正就好香,食落都天然😌凍檸檬係指檸檬雪芭,好fresh😆一啖心太軟,一啖雪芭,好夾🫶🏻人均價錢-~$170評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀🍀🍀🍀環境:🍀🍀🍀🍀服務:🍀🍀🍀🍀#hkfoodie #吃喝玩樂 #原

📍#旺角 @Grindsize

#羊羊在旺角
#羊羊在九龍

🐮慢煮牛面頰配港式煎腸粉 $158

🦀蟹肉明太子蛋餅 $98

🍋不是飲品•凍檸茶 $78

人均價錢-~$170

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #旺角美食 #九龍美食 #西餐 #甜品 #心太軟 #Cafe關注組#咖啡店 #打卡餐廳 #美食推介 #朋友聚餐 #情侶好去處 #紀念日 #節日慶祝 #生日飯 #情人節 #生日餐廳 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #香港必食