2022-04-20 518 瀏覽
推介! 食物好味,環境優美,態度好!早餐叫咗碎蛋沙律牛角包同埋一杯榛子咖啡,坐咗兩個鐘,服務員都冇催我走,而且環境好舒適,食物好好味,值得推介!平時冇寫開食評,都想推介俾大家!
推介! 食物好味,環境優美,態度好!

2022-04-15 346 瀏覽
朋友話粉嶺開左間新餐廳幾簡約清新,2點半左右見有位就入去試下。坐梳發舒服又有公仔挨下攬下,加分!水同醬料有自助區自己拎~睇完餐牌出去落單比錢,就可以返埋位傾下計等野食到😆叫左慢煮雞胸沙律配芝麻醬($59),炸魚薯條($69),卡邦尼意粉(下午茶$49),跟餐免費配加錢叫左咖啡朱古力。食物以大份抵食為深刻,幾街坊親民🤣沙律有3個汁揀,揀左芝麻醬,食落大份又蛋醬,清新之選,share食最開心!炸魚薯條好大份,配有沙律烤多士,69蚊真係好抵食😂 魚肉厚身,但又未去到超香脆,不過不失🤔薯仔就香口啲🤣多士反而有驚喜,錦上添花!卡邦尼下午茶大份平又抵食,飽肚之選!榛子朱古力 少冰如果唔洗排隊係幾休閑推介嘅,坐下傾計好舒服!但要排隊就建議都揀平日唔洗排再黎食啦😂

坐梳發舒服又有公仔挨下攬下,加分!

慢煮雞胸沙律配芝麻醬

炸魚薯條

卡邦尼下午茶大份平又抵食,飽肚之選!
卡邦尼意粉(下午茶)

榛子朱古力 少冰
榛子朱古力

2022-04-14
慢煮雞胸沙律配芝麻醬
炸魚薯條
卡邦尼意粉(下午茶)
  • 慢煮雞胸沙律
2022-04-03 272 瀏覽
聯和墟又多一間舒適嘅 Cafe, 之前農曆新年前去食過,咖啡濃郁有奶香。烤牛封門柳拼豬肉扒配薯菜,肉嘅分量比預期少,但牛柳夠淋身,又有濃郁牛香,好好味。而且,加上豬肉扒,睇落唔多,但原來好飽😂!$69 set 滿意!

$69 set 滿意!
2021-11-01 881 瀏覽
約咗朋友食早餐,openRice睇吓見到呢間新餐廳,所以就試吓,我哋11點幾去到,唔算多人,又位嘅。佢哋係先揀咗嘢食,然後再坐低,我揀咗個All day breakfast配cappuccino,朋友呢就揀咗carbonara同Matcha latte。All day賣相麻麻,腸仔冇煎過😢牛角包🥐唔脆,炒蛋太熟😅但朋友話佢嗰carbonara正常cappuccino冇拉花,朱古力粉係甜嘅🙈同平時飲開嘅有出入😢總結~試一次就夠
總結~試一次就夠
2021-10-27
$65 (早餐)
2021-09-02 793 瀏覽
新食店外表簡潔,內部裝修簡單而舒適。有天然光線射入令店內感覺寫意。店內以貓,狐狸裝飾作襯托份外輕鬆活潑。安排好坐位,須自行到收銀處點餐,須付現金,後提供送餐服務。午餐價格較合理。味道平均。可再回歸回味。希望味道可以保持吧。疫情下開店真的不簡單。全日早餐價格與其他店相比較下算便宜。份量合理,味道也平均,朵花就是煙三文魚哦。冬陰功蝦焗飯,等待時間不太長,味道越來越辣㗎,唔食得辣嘅朋友要注意喔。蝦好大隻哦。味道有點帶酸味,可接受。肉醬意粉,有口感,芝士味可以多少少。朋友話底層味道較淡,但整體可取。加15蚊有38蚊以下飲品選擇。薄荷朱古力,薄荷味較濃,好味。朋友說 Mocha 咖啡朱古力味較濃,都ok呀可以下次再飲,竟然有拉花,讚。朋友說Lime Soda好大杯,味道ok呀,竟然給整個青檸,是驚喜。使用的器皿優雅!坐下來就不想起身了,太舒適。枱數量不多。祝生意興隆,keep住做落去。我哋會再光臨。
新食店外表簡潔,內部裝修簡單而舒適。
有天然光線射入令店內感覺寫意。
店內以貓,狐狸裝飾作襯托份外輕鬆活潑。

安排好坐位,須自行到收銀處點餐,須付現金,後提供送餐服務。

加15蚊有38蚊以下飲品選擇。

薄荷朱古力,薄荷味較濃,好味。

使用的器皿優雅!
坐下來就不想起身了,太舒適。
枱數量不多。
祝生意興隆,keep住做落去。
我哋會再光臨。
2021-09-02
2021-08-29 487 瀏覽
於日前同事講及附近開了新cafe,一心想試下,但試過幾次早上經過都未見開門。終於等到星期六可以中午去,入到去眼見餐廳環境真係幾靚幾日系,裝修設計很有心思,每個角落都有花心思,而員工都很有禮貌。餐牌款式不多,但飲品種類選擇多。今次點了封門牛柳配貓飯及latte,眼見及品嘗後咖啡有質素,食物質素及味道亦可以,下次可以再試其他款式。餐廳以自行到cashier 點餐後再送餐到座位,座位有份bar枱(門口旁望街位置)、卡位、sofa位和高枱。溫馨提示:sofa偏矮與枱距離較大,進食較辛苦。

Latte
牛柳配貓飯

Latte
牛柳配貓飯
2021-08-18 537 瀏覽
星期三中午十二點多充滿期待的來到新開的這間Grey Cafe,門面和室內都十分簡潔,是灰色和白色的設計,有狐狸公仔裝飾和靠枕。首先Cafe不算大,大家坐的距離都比較近。一進場已經九成坐滿,以為平日會冇咁多人,但這想法是錯的,不停有人入座,很快便坐滿場了。其次,點餐是要出去收銀台點的,先結算後用餐,只收現金,感覺有點像快餐店。結伴同來的是茹素的媽媽,很開心Menu有兩款素食,一款是最常見的松露忌廉雜菌意粉,另一款是茄茸新豬肉意粉,算比較新穎,於是便order咗呢兩個餐,加$15還可以配$38以下的各式飲料,因此我們分別都加咗$15配拿鐵咖啡和榛子咖啡。雖然坐無虛席,服務員忙到不行,但出菜時間也算快,兩碟意粉的份量亦比我想像中的大份,是正常食量都夠飽的份量。松露忌廉雜菌意粉很惹味,而茄茸新豬肉意粉味道還可以,不會很酸,比較清淡。咖啡味道也不錯,尤其是榛子咖啡,非常香濃,很好喝,欣賞佢這個價錢和繁忙的時間中仍堅持有拉花,雖然只係簡單的心心,也是誠意。不過實在太多人光顧,未食完已經有人等緊我哋嘅位,這壓力下沒有時間俾我慢慢嘆咖啡,只能匆匆忙忙之下享受完這頓午餐便讓坐俾人,這方面未能感受到Caf

茄茸新豬肉意粉

松露忌廉雜菌意粉

不過實在太多人光顧,未食完已經有人等緊我哋嘅位,這壓力下沒有時間俾我慢慢嘆咖啡,只能匆匆忙忙之下享受完這頓午餐便讓坐俾人,這方面未能感受到Cafe的舒閒感,似在一般的茶餐廳用餐咁,不過有機會會再去食的,希望下次冇咁趕。
松露忌廉雜菌意粉