2018-10-26 299 瀏覽
Green waffle diner(午餐):香辣腸仔薯粒鑊仔(hk$95),送窩夫,送野飲,like Fb/post IG送雪糕,+10%呢間係我在中環其中一間幾鐘意既餐廳,一間位於橫街既小店,有舒適溫暖既佈置,同埋招牌skillet真係好正、好正、好正,雖然好肥,但係兩隻流心蛋、拉芝、充滿鑊氣外脆內軟熱辣辣既薯仔...媽呀我抗拒唔到呀!最多係同朋友share一半🤣個餐仲要送野飲、窩夫同雪糕🤤,半份都唔細嫁,全部都係我的最愛,食完真係100級滿足!!

2018-10-26 200 瀏覽
因為帶小朋友去展城館睇野當然要出埋去食Lunch la今次就去食呢間Green Waffle Diner同小朋友一人一個lunch set而食物到之前職員都俾左張填色紙+蠟筆小朋友自由發揮小朋友畫左一陣發現原來係kids menu媽媽大意了食物出來了我就食烤雞凱薩沙律烤雞個皮好脆而且D肉汁都無走失加上生菜都係一口size配埋酸甜沙律醬食到嘴嘟嘟而小朋友就Fish and chip我當然要試下粗薯條配埋秘製調味醬再加埋個炸到脆卜卜魚塊好食我地兩個野都唔多講最後大家都有個waffle甜品我就加左香濃朱古力雪糕(仲有香草/士多啤利)同樣waffle配上幼滑朱古力醬同細緻糖霜味道甜而不膩最後小朋友仲去左留低倩影
因為帶小朋友去展城館睇野

粗薯條配埋秘製調味醬
再加埋個炸到脆卜卜魚塊
好食我地兩個野都唔多講
最後大家都有個waffle甜品

我就加左香濃朱古力雪糕(仲有香草/士多啤利)
同樣waffle配上幼滑朱古力醬同
細緻糖霜味道甜而不膩
最後小朋友仲去左留低倩影

2018-10-25 162 瀏覽
出到中環LUNCH因為帶小朋友去展城館睇野當然要出埋去食Lunch la今次就去食呢間Green Waffle Diner同小朋友一人一個lunch set而食物到之前 職員都俾左張填色紙+蠟筆 小朋友 自由發揮發現原來有kids menu小朋友畫左一陣 食物出來了~我就食烤雞凱薩沙律($88) 烤雞個皮好脆而且D肉汁都無走失加上生菜都係一口size配埋酸甜沙律醬食到嘴嘟嘟而小朋友就Fish and chip($93) 我當然要試下粗薯條 配埋 秘製調味醬再加埋個炸到脆卜卜魚塊好食我地兩個野都唔多講最後大家都有個waffle甜品我就加左香濃朱古力雪糕(仲有香草/士多啤利) 同樣 waffle 配上 幼滑朱古力醬 同細緻糖霜 味道甜而不膩最後小朋友 仲去左 留低倩影大家有時間都可以來試試
出到中環LUNCH因為帶小朋友去展城館睇野

填色紙+蠟筆 小朋友 自由發揮
發現原來有kids menu
小朋友畫左一陣
食物出來了~

我就食烤雞凱薩沙律($88)
烤雞個皮好脆
而且D肉汁都無走失
加上生菜都係一口size
配埋酸甜沙律醬
食到嘴嘟嘟

而小朋友就Fish and chip($93)
我當然要試下
粗薯條 配埋 秘製調味醬
再加埋個炸到脆卜卜魚塊
好食我地兩個野都唔多講

最後大家都有個waffle甜品
我就加左香濃朱古力雪糕(仲有香草/士多啤利)
同樣 waffle 配上 幼滑朱古力醬 同
細緻糖霜 味道甜而不膩

最後小朋友 仲去左 留低倩影
大家有時間都可以來試試

2018-10-24 235 瀏覽
本身其實唔係黎grren waffles既,不過輾轉之間黎左呢到。我地幾個女仔,share左我地叫左既main。個人好鐘意佢地既碟!好鮮明既顏色,影起上黎個對比好好,而且都幾配合原本野食既顏色。聽朋友講,招牌係佢地既鑊仔薯粒。試過之後終於明白招牌之所以你招牌,不無道理。佢上面個隻benedict egg,同好足料既芝士,加埋係無得輸。呢碟紅菜頭牛油果雜菌扁意粉,係出乎意料地好食。我本身麻麻地紅菜頭,不過呢碟意粉係好高質,al dante既口感,再加埋咁靚既顏色,好開胃。最後既waffle都唔錯,我自己就覺得配士多啤梨雪糕反而失色左,士多啤梨味有d artificial。但總括而言都係好食既!不過希望下次老闆娘同侍應可以配合得好d,因為我地1點想walk in,當時佢地有張大枱無人坐,但有人reserve左,細枱就full曬。我地第一次問有無位既時候佢地offer我地坐住大枱先,之後轉枱,咁我地就話諗下先。轉個頭番去同d侍應講我地唔介意轉枱,佢地又話未有枱住,一定要我地15分鐘後再番黎。正諗住走既時候老闆娘又出番黎話ok。係有少少嬲,不過最後都安排到就算啦。

2018-10-17 341 瀏覽
今晚想食窩夫, 來呢度食晚飯 + 食甜品😋✌好清新嘅環境, 夠大又夠寧靜, 待應好Nice 💛有齊早· 午 · 下午茶· 晚 · 甜點 , 樣樣都好吸引😍有機會都會再來食個Lunch & Tea 先😋·🔼 Steak and Egg Hash Skillet 牛肉粒薯粒鑊仔⭐⭐⭐⭐⭐鑊仔必點💗唔好睇少份量啊對於我大食者嘅黎講,食完已經好有飽腹感牛肉粒好Juicy ! 薯粒好香脆!上枱果下好有鑊仔味😍 溫泉流心蛋同芝士拉絲😍食之前加少少胡椒粉同鹽調味仲好食啊😋·🔼Fried Chicken Wings 香脆雞翼 (6隻)⭐⭐⭐⭐⭐雞翼控必點💗 叫6隻仲可以叫半半唔同味叫咗水牛城雞翼 & 香蒜蜜雞翼香蒜蜜勁蒜好正😍水牛城雞翼都唔錯~好入味😍·🔼Banana Fosters Waffle 火焰玉桂香蕉窩夫⭐⭐⭐⭐⭐晚飯後嘅重點❤Waffle啊😍窩夫可以選唔同味, 我選左原味雪糕好好食啊,我點咗椰子味雪糕,裡面仲有椰子果肉,Yummy!!!食落香蕉有玉桂香,配埋椰子雪糕食好好味啊💖·🔼Drinks 飲品方面,都好多選擇👍有咖啡&茶, 有機花茶仲有手工啤· 啤酒· Cocktail 同 Hous

今晚想食窩夫, 來呢度食晚飯 + 食甜品😋✌
好清新嘅環境, 夠大又夠寧靜, 待應好Nice 💛
有機會都會再來食個Lunch & Tea 先😋

鑊仔必點💗唔好睇少份量啊
對於我大食者嘅黎講,食完已經好有飽腹感
牛肉粒好Juicy ! 薯粒好香脆!
上枱果下好有鑊仔味😍 溫泉流心蛋同芝士拉絲😍
食之前加少少胡椒粉同鹽調味仲好食啊😋

雞翼控必點💗 叫6隻仲可以叫半半唔同味
叫咗水牛城雞翼 & 香蒜蜜雞翼
香蒜蜜勁蒜好正😍水牛城雞翼都唔錯~好入味😍

晚飯後嘅重點❤Waffle啊😍
窩夫可以選唔同味, 我選左原味
食落香蕉有玉桂香,配埋椰子雪糕食好好味啊💖

🔼Drinks
飲品方面,都好多選擇👍
有咖啡&茶, 有機花茶
仲有手工啤· 啤酒· Cocktail 同 House Wine
食完晚飯食完甜品又可以叫杯Cocktail Chill下 ~ 非常滿足✌
2018-10-16
2018-10-16 303 瀏覽
難得放假, 便相約朋友於中環嘉咸街的 Green Waffle Diner。雖然離港鐵站有點遠,相對隔涉,但不用跟行李箱於鬧市中嬉戲,也算是一種另類放空。我們一行二人,各點了不同的Dinner Set。 先上的是前菜,水波蛋外型十分吸睛,佩合店內光線,打卡拍照一絕。接下來就是主菜了,我點了安格斯西冷set, 牛肉質感不錯,而且伴菜吸引。除了菌類之外,還有我最喜歡的炸蕃薯條。話明係 waffle diner, 當要試是他家的waffle。香味四溢,侍應還沒有步近,已吸引到周圍的目光。 另外還點了Mac in Cheese 同山竹 Bowl, 味道都很不錯。 Mac in Cheese 芝味濃郁,山竹bowl 味道好特別,誠意推介。

煙肉火腿雜菜沙律

smoothies bowl
mac & cheese skillet
  • waffle
2018-09-28 582 瀏覽
中環lunch 搵食記Green waffle 已經唔係第一次食,今次去見到佢轉哂menu,無得食最鐘意嗰個芝士煙肉炒薯有啲失望😞佢轉咗呢個紅菜頭什菇炒蕃薯,入面亦都有芝士嘅。食落都唔差喎,甜甜地幾得意,加埋自己好鐘意嘅火箭菜,更加加分。朋友叫了其他菜式Fish and chipsCarbonara risotto, 好重cream and cheese, 加埋煙肉碎,食得好滿足粟米沙律最後每一個餐會送一個waffle
中環lunch 搵食記

朋友叫了其他菜式

Fish and chips

粟米沙律

最後每一個餐會送一個waffle
2018-09-22 533 瀏覽
放假食個tea成件事就好圓滿❣️✨🍽.🥑牛油果裸麥包多士伴沙律($64) -有睇過之前啲post都知我係一個牛油果控嚟㗎啦,牛油果好新鮮,伴沙律嚟食,好fresh😍.香脆雞翼伴番薯粒-香蒜蜜糖汁($70)- 雞翼炸得剛好唔乾,而且好香牛油同蒜蓉味仲有甜甜嘅蜜糖㖭😬伴碟嘅番薯粒一啲都馬虎,不知不覺成碟食完,好食❣️..原味窩夫伴雙球雪糕 ($60) - 窩夫熱辣辣,雪糕味道就係牛奶公司味道....👀👀👀.
放假食個tea成件事就好圓滿❣️✨🍽

2018-09-14 523 瀏覽
中午約左朋友食lunch,見佢lunch menu 有佢招牌薯仔鍋仔,即刻入去食。 叫左A餐 同 C 餐 ,連飲品,係中環食lunch $100 一個人都算正常價位。 鴨胸鍋仔原來有兩隻蛋同車厘茄同洋蔥,重點係超多芝士,芝士重可以拉絲添。 食完覺得好邪惡但不後悔。
2018-09-04 604 瀏覽
又到了 Happy Friday 放工的時間,又是同朋友的約會吐苦水的時候,大家都是係中上環返工,大家OT完 8點幾就相約在附近的 Green Waffle Diner 一齊食晚飯,食下舖頭出名的 Waffle,希望能夠有苦中一點甜的感覺。Carbonara 芝士忌廉蛋黃長通粉 ($107),長通粉煮得好有彈性,好有咬口,芝士和忌廉好濃味,加上了多黃醬汁使長通粉好 creamy,煙肉有的還是脆卜卜的味道真的不錯。牛肉粒薯粒鑊仔 ($126),這個應該是必叫美食,我見每一枱都有叫這個鑊仔,材料好豐富,有牛肉粒、炸薯粒、蘑菇粒、洋蔥和水煮蛋。鑊仔勁熱,水煮蛋吉開有少少流心的質感,牛肉粒好煙韌,粒粒炸薯添加了一份飽肚感覺。鮮芒果士多啤梨窩夫 ($84),到了壓軸主角出場,等這個甜品都差不多等了15分鐘的製作時間,窩夫好大塊,焗得熱辣辣,窩夫皮是脆的,有倒上了蜜糖和士多啤梨醬,凍冰冰的雲尼拿雪糕配上窩夫簡直是絕配,而且鮮芒果同士多啤梨都好甜,真的大讚,有種幾滿足的感覺呢!雖然這間店價錢並不算平,但偶爾獎勵下自己,確實是人生一大樂事呢!
Carbonara 芝士忌廉蛋黃長通粉

2018-08-03
5 分鐘 (堂食)
Carbonara 芝士忌廉蛋黃長通粉
2018-09-03 353 瀏覽
呢間green waffle diner 我食過好多次🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️,之前公司過黎好近成日食,宜家公司搬左就冇食咁多。上星期突然好想食呢到d 鑊仔薯粒,就約左個friend 黎食中午啦😋😋佢lunch menu 次次黎都唔同,但都一定有一個鑊仔薯粒揀,無論配d 咩都係咁好食架,推薦一定要試❤️❤️❤️個薯粒配埋芝士勁大份勁飽。仲有跟餐有個waffle 做甜品,話明green waffle 丫嘛,一定要食埋個waffle 先完美😋ps. 個份量好大,好飽肚,我地兩個人食兩個lunch 飽到要打包

• 薯粒鑊仔
2018-08-16 437 瀏覽
午餐的時段真的很多人,不訂位的話真的很難有位置。午餐的lunch set 主食選了薯仔粒牛柳。我本身是個很喜歡吃薯仔的人,所以我覺得放在鍋上又熱又香口的很好食。Lunch set 包了半份 waffle 真是一餐完美的句號。
午餐的時段真的很多人,不訂位的話真的很難有位置。
2018-08-04 588 瀏覽
之前食過希慎嘅green waffle, 食嘅係芝士温泉蛋薯粒,間中都會想再食。今日先發現原來中環都有green waffle...即去!原來佢啲lunch menu 都轉得幾密,今次無我想食嗰隻,取而代之係紅菜頭蕃薯粒鑊仔,有少許失望。。。此終無芝士嗰隻咁好食,不過食完就無咁罪惡感😅紅菜頭點都健康啲Carbonara risotto ,通常都係意粉,但原來risotto 都不錯喔!夠creamy, 飯嘅口感做得剛好唔太軟唔太硬。Fish and chips個魚有啲強差人意,個炸皮好厚,又𠱸夠香口。薯條係我最喜歡嘅粗薯條!燒粟米沙律,有點驚訝。。。適合好細食嘅素食者,個粟米比較乾身,但都幾甜。當然不少得waffle 啦!確實係最好食嘅waffle ,外脆內軟,微暖加雪糕🤤一直都咁有水準👍🏻
2018-07-28 578 瀏覽
中午過左去中環雲咸街我最愛嘅Green Waffle Diner吃午餐~ 佢地好出名既薯粒鑊仔大家就食得多,最近lunch新推出左紅菜頭蕃薯粒鑊仔🍳新鮮爽脆紅菜頭加上香甜粉糯的黃心蕃薯粒🍠內裡夾雜著香口的洋蔥、芝士同雜菌🧀呢個配搭健康飽肚又好好味啊!早晨全餐🍴炒蛋嫩滑,煙三文魚味濃油潤,整體質素不錯😋最後午餐更會附送招牌窩夫半客,香脆鬆軟,有牛油同蛋香!飲品叫左凍泡沫咖啡跟餐甜品仲會有雪糕窩夫半客,大滿足的午餐哦😍😍

飲品叫左凍泡沫咖啡

跟餐甜品仲會有雪糕窩夫半客,大滿足的午餐哦😍😍
Green Waffle Diner 一直係我openrice '想去'一欄的收藏餐廳,今次假日遊中環石板街,特意去嘗嘗這有名的窩夫和薯仔。鋪頭以落地玻璃設計,光線穿透內外,大増悠閒感。門頂上畫有一個咖啡,影相位一流。12時多進鋪,已經十分滿座。先點杯咖啡醒神下。餐牌中有幾款挺獨特的,就如牛油椰子咖啡和Baliey 咖啡。另外也有些花茶,洛神花茶也是這店推介。未飲過baliey 咖啡($50),就點了一杯,嚐一番。頂層厚身full cream, 錦錦滑滑,散發濃濃baliey。拌和咖啡,與咖啡混合,味道深刻。主打窩夫6款口味,窩夫底也有原味、斑蘭、黑白朱古力和及蕎麥4鐘選擇。夏天正值芒果當造季節,便選了鮮芒果士多啤梨窩夫($84),原味底加vanila雪糕。窩夫軟脆剛好,不會切出碎,蛋香味重。Waffle配上朱古力醬加vanila 雪糕可謂絕配組合。冷熱交融層次十足。旁邊芒果6大件,香甜肉厚,不酸;相反士多啤梨爽口得來帶點微酸。 襯上這湖水綠色碟,剛巧砌出泰國風情,這很趣怪。咸食有牛肉粒薯粒鑊仔 ($128),基本上每一台都點了。2人份量,一上桌,牛味、薯味、車打芝士味也速速騰出。習慣
Baliey 咖啡

牛肉粒薯粒鑊仔
咸食有牛肉粒薯粒鑊仔 ($128),基本上每一台都點了。2人份量,一上桌,牛味、薯味、車打芝士味也速速騰出。習慣吃到一半才把水煮蛋拮破,先吃個原汁原味,再嚐有蛋漿的,吃下滑溜,口感轉變。
2018-07-06
10 分鐘 (堂食)
$130 (早餐)