2018-08-09 239 瀏覽
估唔到搵得一間咁特別既素食餐廳,佢既菜式好貼地,味道配合好好,口水雞真係有驚喜。另外炸雞鎚就啱鐘意食腐竹既朋友啦!雖然食物價錢偏貴,但係咁既區域商場都差唔多啦!最緊要食物有質素有heart,咁就值得去一試啦!
2018-08-06 235 瀏覽
不知不覺,Green Common已變成我的素食飯堂,見她分店越來越多,真開心說實在,現時food court的定價不便宜,一碟飯索價$60-70,又久有營健康之選,有時候真會寧願多付點去吃好一點。如Green Common,價錢沒有很貴,$100以內就有一頓美味大份的健康餐,是不錯的選擇來過好幾次,每次來都發現有新menu,新鮮感十足,食素也不會悶啦這次來就有JUST for all menu~植物蛋照燒碗($82):飯底是紅米加糙米,高纖之選,飽足感爆錶植物蛋的賣相幾可亂真,當然口感上會跟真蛋有分別,而且欠蛋香,不過還是不錯的蛋下面的是紅蘿蔔、西蘭花等蔬菜,還有蟲草花。飯上灑上燒汁和芝蔴,幾香而且味道不錯,但多一點燒汁會更好

這次來就有JUST for all menu~

2018-08-05 212 瀏覽
素食健康,環保衆所X知,但素食的人卻很少,這多多少少和味道有關係。不過green common 應該可以令大部分人對素食改觀。是日點的是麻辣雞,豆乳麵。先上雜菌蘑菇湯,頗濃而且”杰”,能吃到磨至小粒的蘑菇,是我喜歡的類型。麻辣植物雞口感和味道跟坊間的素雞相約,都是滿口的豆香。但店家貼心的多造了一塊雞皮,帶來多一重口感。配以四川麻辣,開胃好吃。伴碟的青瓜絲,正好為麻辣帶來的激情謝幕。首次在此用饍,印象頗佳,若有機會,會試一下未來漢堡。
首次在此用饍,印象頗佳,若有機會,會試一下未來漢堡。
四川麻辣植物雞
四川麻辣植物雞
2018-08-05 167 瀏覽
這晚特意食清d☺️近排真係食得太heavy!朋友好介紹😍一話想食清D就來了這間海旁附既素食店,環境清新舒服,完全唔似係素食!個素雞豆腐麵清淡又好味!但份量好多食完超飽,諗住唔食咁多野最後又係捧著肚子走這裡仲有素漢堡包🍔!下次要試啊
這晚特意食清d☺️近排真係食得太heavy!

這裡仲有素漢堡包🍔!下次要試啊
2018-07-31 179 瀏覽
朋友帶我來食午餐,這裡提倡素食,吃什麼就像什麼,概念很新鮮,充滿期待來試食。餐牌上有很多新鮮配搭,菜名也改得很有心思。我同朋友被「未來」漢堡吸引,叫了一客classic來試。$78價錢,平日中午有減$10優惠,所以感覺無咁貴。口感清新,漢堡不是肉類造的,是近似味道的素材製成,都算不錯。我們也叫了植物牛肉湯粉(平日也有減$10優惠),牛肉不是真的,用了樣子相似的豆腐弄成,味道較酸,不太習慣吃,所以吃了不多就投降幸好有良豚餃子中和味覺,甜甜醬配合,味道不錯,但四隻要$28係有點貴。今次最驚喜是接骨木花養生茶,好好味,適中甜道加埋花香,飲完會好開心這杯貴一點($38一杯)也值得。

接骨木花茶

這杯貴一點($38一杯)也值得。
2018-07-31
接骨木花茶
2018-07-29 152 瀏覽
平時講起食素,大家可能會聯想傳統齋鋪。可能認知嘅傳統齋都係比較油少少。近來,「食素」越黎越盛行。除左係希望健康啲,亦都希望可以減低對地球造成嘅傷害。所以我一個禮拜都會抽2-3日跑素。而Green Common就係我其中一間最愛只可以講第一次試,完全超乎想像!唔知道嘅話,真係以為自己食緊肉無論外型、質地、濕潤度、香味、食味,通通都過之而無不及。最重要係佢嘅菜式真係唔油,食完都唔會好內疚,絕對係無負擔嘅享受。食完重有得喺旁邊買唔同種類嘅健康有機零食添
平時講起食素,大家可能會聯想傳統齋鋪。
可能認知嘅傳統齋都係比較油少少。

近來,「食素」越黎越盛行。

而Green Common就係我其中一間最愛

只可以講第一次試,完全超乎想像!
唔知道嘅話,真係以為自己食緊肉

無論外型、質地、濕潤度、香味、食味,通通都過之而無不及。

食完重有得喺旁邊買唔同種類嘅健康有機零食添
  • 未來漢堡
👉🏻未來漢堡Classic🍔💲78 + 薯條🍟💲15包唔算鬆軟不過個漢堡扒真係好似牛肉🤣我仲反而覺得個番茄汁太濃🙈真心覺得唔講係素以為自己食緊肉🤣個薯條都幾多脆又有厚度 好食過mc donald個啲多多聲😹〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻麻辣口水素雞🐔(配麵🍲)💲98好辣🌶個湯麵好重腐皮味 可以綜和返個口水雞嘅辣🤔口水雞texture一食就知係腐皮整 不過佢下面有啲細細塊嘅就真心勁似肉👍🏻〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰間唔中食下素都幾好 個人健康啲地球又開心啲😹呢間真心做得幾好食因爲唔覺自己食緊素😛(之前間「素食分子」都好食但相對地冇呢間咁出色😗)Green Common搞到自己想慢慢開始食素😹(好似誇張左啲但我真心有咁諗過😹)
👉🏻未來漢堡Classic🍔💲78 + 薯條🍟💲15
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
👉🏻麻辣口水素雞🐔(配麵🍲)💲98
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
2018-07-25 140 瀏覽
全素的一餐 首先想到當然是素食蛋 所以點了一個素蛋飯,另外見有未來漢堡 不食牛都要試下 雖然明顯係齋口唔齋心....個飯ok, 份量偏多 素食蛋完全無味 靠醬汁 未來漢堡有驚喜 份量ok 漢堡味道可以 跟餐有個沙律 好普通總括可以一試 價錢偏貴 而你應該知道食緊既係未來食物 當係食gimmick
個飯ok, 份量偏多 素食蛋完全無味 靠醬汁
未來漢堡有驚喜 份量ok 漢堡味道可以
跟餐有個沙律 好普通
身為香港人當然要支持做得好嘅香港品牌💕!呢間素食雜貨加餐廳叫green common,係到買到嘅嘢食全部都係素食,素食者可以放心叫,唔洗諗。叫咗個口水雞~其實素食嘅人好難食到「口水汁」,一見到即刻要食啊🤤!「雞」幾有咬口,唔乾又唔會太碎濕濕。小心個麻辣味有啲勁,我食開三小覺得辣。唔好見佢細細份,一個人食可以做lunch,仲係九成半飽個隻!最好有人一齊share,無嘅話不如留定肚先食haha🤣。

2018-01-27
5 分鐘 (堂食)
  • 流口水雞
2018-06-27 361 瀏覽
近來都鍾意去依度食飯對於食素新手的我每一樣餸都好有新鮮感而啲個未來牛肉漢堡就好驚喜啦因為呢以為都係一啲豆乾扮牛肉但係原來食完都唔覺得好乾而且有平時食漢堡嘅口感好多汁配埋牛油果亦都十分之飽肚價錢唔係話好平但係食完冇個胃冇咩手負擔感覺都好好
近來都鍾意去依度食飯
感覺都好好
未來漢堡plus
未來漢堡plus
2018-06-09 302 瀏覽
有趣的體驗🤫🤫🤫🤫話説哩間餐廳一開張既時候我就想去食架啦,點知分店愈開愈多都未去試過,又話說我一直俾嗰植物蛋吸引住,好想好想試下咩味喎😋😋😋今日經過尖沙咀,見飽飽地喎,又想食啲健康啲既野,就諗起哩度啦。。。哩度係快餐店型式,由落單到拎野食都係自己黎既,餐廳有三分一位置好似超市咁,賣啲健康既野,我對佢既杏仁奶有啲興趣🤭🤭🤭行左陣就嗌野食啦,我叫左嗰照燒植物蛋蔬菜紅米飯,接木骨茶,朋友嗌左候頭菇黑淑意粉,同埋沙冰😋😋😋😋俾完錢之後會有嗰震震機俾您,當部機震就可以去拎野食架啦!真係好期待嗰植物蛋呀喂!嗰賣相真係好似炒蛋呀,不過食落去係一啲蛋味都無既,果然係用黃豆整既,好得意呀哩嗰感覺🤩🤩🤩女大碗紅米飯同埋好多菜,好滿意呀!!不過杯野飲就甜得劑,不過賣相係幾靚既😝😝😝之於朋友嗰意粉就一般般,好似話有點辣得劑喎🤔🤔🤔🤔🤔
2018-06-09 277 瀏覽
難得肉食愛好者提議食素,我當然舉腳讚成啦。即刻offer去食Green Common 食晚飯,貪佢質素有保證又價錢合理。去過幾間Green Common,呢間位於海港城地下的分店,沿用一貫集購物及用餐的layout。店內中間放了幾張大的長枱,甚有快餐店風格,位置比歷山大廈地庫的分店較多,晚餐時段要搵位亦不難。今天不太餓,點了輕盈的黑松露意粉。份量對於女孩子來說剛剛好,飢餓的男士或許要多點一些小食和飲品才足夠。意粉用上植物奶來代替平常西餐用的忌廉,質感輕盈。即使吃光一碟,也不會有飽飽滯滯的感覺。黑松露香氣不錯,加上一些新鮮菇菌,很好吃。肉食愛好者當然點了疑幻疑真的未來漢堡啦,今期店裡的期間限定風味是照燒汁。這版本的未來漢堡還配上了茄子,和豆芽菜,口感清新,惟照燒汁偏甜。但筆者還是較鍾情於早前的Deluxe版,有黑松露mayonnaise 及牛油果,多重口感令人十分滿足。另配了薯條及牛油果smoothie ,薯條合格,夠脆,惟沒帶甚麼驚喜;smoothie 的牛油果味不重,比起汕頭街Vietnam 小店的牛油果沙冰還差很遠。畢竟,作為推廣素食普及化的一間餐廳,的確很能改變肉食者及新一代年輕

今天不太餓,點了輕盈的黑松露意粉。
黑松露意粉

黑松露香氣不錯,加上一些新鮮菇菌,很好吃。
期間限定 照燒汁未來漢堡

畢竟,作為推廣素食普及化的一間餐廳,的確很能改變肉食者及新一代年輕人的口味。
價錢在海港城來說絕對是十分相宜;另外,要補充的是,食品無味精,亦不油膩,絕對值得推介的健康素食。
2018-06-06
期間限定 照燒汁未來漢堡
  • 黑松露意粉
2018-05-30 189 瀏覽
Just 素蛋回歸Green Common. Just 素蛋由豆蛋白質造。只能以炒蛋形式作菜。之前Green Common停售Just 蛋。時間不合,未嚐。。今日再到 Green Common ,它返來囉~😀還有偏愛的蛋牛治!等了大概7-8分鐘。顯示器响了!蛋算滑,素牛肉帶少少煙肉看味。飽應是嘉頓方麥飽。整體味道不錯,只是稍鹹油可以少一點。别少看一片方飽,其實份量是很足夠。

還有偏愛的蛋牛治!等了大概7-8分鐘。顯示器响了!

素蛋牛治

别少看一片方飽,其實份量是很足夠。

素蛋牛治
First things first. I'm not vegan nor vegetarian. I do love my meat. But once a week, I choose to eat completely meat free. I know there is Green Monday but I don't always choose Monday. It's just whatever day of the week, I find time to really think out something that is meat free.And let me tell you ... it's pretty hard in Hong Kong!I heard about Just Scramble when Green Common had a lot of promotional advertisement on it. Just Scramble is product from American company, Just, that has come up

I heard about Just Scramble when Green Common had a lot of promotional advertisement on it. Just Scramble is product from American company, Just, that has come up with a product that is a  substitute for scrambled egg.  By using mung bean, the product comes out looking  like scrambled egg when cooked. Curious, I went to Green Common to give it a try. They don't sell the product in their grocery section but they do offer hot meals using this product. They offer four meals: French toast, eggs on toast, all day breakfast and teriyaki bowl.

I ordered the Honkie which is basically vegan eggs  and Beyond meat on toast. $55 but if as I was there on a weekday before 6 PM, you get a $5 discount on all items on their menu. This also came with a side of fries that were lightly salted and super crispy. When it arrived, it smelled fantastic. Like freshly scrambled eggs. There was a thick slice of whole wheat toast. The vegan eggs really did taste like eggs. It had the same texture. It had the same egg-like taste. It was a bit on dry side and I wonder if it was overcooked? Or was it supposed to be like this? I think back to how my usual eggs with char siu and it is a bit more wet. But other than that, it was pretty good. Portions was huge as well. It seemed like I was eating this forever.

Not too bad. I would order this again. Probably try the all day breakfast. Hopefully that won't be as dry? What I do want to know is why they don't sell this in their grocery section? I'd love to use this at home and make something.
2018-05-17
2018-05-13 152 瀏覽
中午12點了還沒開門。為了工作特地提早去了卻沒準時開始營業。站在店門口叫了沒人出來搭理,直到一名服務人員從廚房走出來,見了我們卻假裝視而不見,轉身就走。特地為了食物去了卻被如此視而不見