餐廳: Godiva Chocolatier (創紀之城五期(apm))
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2009-03-27 30 瀏覽
在 apm 等人, 路過 Godiva 見人手一杯雪糕, 原來現在買雪糕, 第二杯有半價優惠; 可惜此時我的朋友說要大半小時後才到, 我也實在按捺不住了, 逕自先買一杯來試試再算。巧克力名店嘛, 當然是要吃純巧克力才是王道, 所以懶理那個什麼新出的草莓巧克力碎的口味, 一於要我的比利時純巧克力 Belgian Dark Chocolate 的味道。杯子的深棕色讓人想像到, 裡面的巧克力冰淇淋該會很香濃的是吧...一打開蓋子, 冰淇淋的樣子也相當對辦, 平滑如絲, 惹人好感。放了5 分鐘, 令冰淇淋稍為軟化後才舀來吃一口, 唔, 很順滑, 巧克力的香味也很濃郁, 有輕微的那種黑巧克力令人神往的甘苦, 這正是黑巧克力的魅力所在, 是「膚淺」的牛奶巧克力學不來的 (嗱各花入各眼, 各味入各口呀 )。只是跟我在 Awfully Chocolate 吃到的黑巧克力冰淇淋, 在巧克力的濃郁度方面還是輸了一個馬鼻, 但幼滑感卻是 Godiva 的取勝。之不過這杯冰淇淋的價錢也是名店價, 值不值就見仁見智, 我是吃完之後才隱隱覺得有點肉痛; 我是不是該等到朋友來到, 再拉其一人買一杯, 來個「平均成本

之不過這杯冰淇淋的價錢也是名店價, 值不值就見仁見智, 我是吃完之後才隱隱覺得有點肉痛; 我是不是該等到朋友來到, 再拉其一人買一杯, 來個「平均成本法」呢?
雪糕味道共 6 款
Belgian Dark Chocolate
Smooth as silk
雪糕味道共 6 款
Belgian Dark Chocolate
Smooth as silk
2008-06-16 16 瀏覽
godiva o既黑古力雪糕真係難買,次次都買唔到,今日經過,竟讓我發現還有一盒咁大把,雖然 $39 有點肉痛,但都好想一試。個人認為黑朱古力味不夠甘,而且偏甜,不過雪糕好滑;我還是較欣賞 XTC 的朱古力味多一點。
$39 (其他)
2008-04-12 28 瀏覽
食完壽司,家姐買左2款雪糕一起吃,一款係ICE CREAM-MILK CHOC CHIPICE CREAM-CLASSIC MILK兩款都麻麻地,雖然雪糕夠滑,但實在太甜,唔我口味呢??

ICE CREAM-CLASSIC MILK

兩款都麻麻地,雖然雪糕夠滑,但實在太甜,唔我口味呢??
2008-02-14 16 瀏覽
在1○度寒風飲住凍朱古力,真係刺激,$42買一杯朱古力飲品其實真係好貴,但以其牌子及其香濃味道你又會覺得佢都值得嘅!朱古力香濃,飲落有'淡淡'朱古力碎,但真係有D過甜同比較細杯,但不妨一試。
2008-01-28 26 瀏覽
好貴呀......$42蚊杯呀.......不過超好味......超純....超濃.....超香anyway.....用10個掂黎讚下先
好貴呀......$42蚊杯呀.......
不過超好味......超純....超濃.....超香
anyway.....用10個掂黎讚下先
2007-09-23 34 瀏覽
上次幫襯過這裡的朱古力奶後,餘音緲緲,小朋友更不時提起,故經過這裡,順道光顧這瓶塗麵包又可,做甜品又可以的朱古力醬。味道不是黑朱古力的那種濃濃帶點苦澀的朱古力味道,而是輕甜但朱古力都算濃鬱的那樣,試過配白麵包及麥包頗佳,但兩位小朋友反而當其是朱古力小食,像麥牙糖似的用匙羹來品嘗。

2007-09-15 25 瀏覽
今日試左mint choco drink~一飲落口係好fresh,唔錯!!不過一杯兩份,飲左一半之後就開始覺得好甜,可能真係糖漿太多啦...反而mint既味唔係太濃~飲既口感:有d好細粒好細粒既choc碎,又唔係frappacino咁多冰,唔係咁甜應該更好!!不過$39真係有d貴既...
今日試左mint choco drink~

不過$39真係有d貴既...
2007-08-04 26 瀏覽
返到黎, 見到有新野,急急的一試Mint Chocolate drink: 無黑朱咁好味,可以我比較鐘意黑朱濃啲, 同埋今次好似好"希"咁,再加上放得太多mint 糖漿,所以都幾甜下,至衰就係佢個recipe 唔可以改, 如咪有得自己控制甜度會好啲
返到黎, 見到有新野,急急的一試

2007-08-01 19 瀏覽
初頭見到$39都覺得幾貴~~但係睇落幾高級所以算啦~又靚叫左milk choc因為驚dark choc會太thickanyway~~一入落口~~我初初驚會好甜~但係又唔係bor~~~OK worand 拒有D 朱古力碎~~whip cream on top with choc syrup....賣相以經100分同埋我呢排介左朱古力都比拒吸引返我去食~=_=""要再飲多次~下次試dark choc
初頭見到$39都覺得幾貴~~
但係睇落幾高級所以算啦~又靚

anyway~~一入落口~~我初初驚會好甜~
但係又唔係bor~~~OK wor

同埋我呢排介左朱古力都比拒吸引返我去食~=_=""
要再飲多次~下次試dark choc
2007-08-01 18 瀏覽
呢排間唔中都見到食評介紹chocolixir,,一直都想試。難得行APM,梗係唔放過飲佢既機會啦。2個人都叫milk chocolate chocolixir,濃濃既朱古力味,白雪雪既cream,幼滑香濃,甜甜的。$39確實抵飲。朋友仔,下次陪你飲=)

朋友仔,下次陪你飲=)
2007-07-09 13 瀏覽
今天終於試了GODIVA 巧克力凍飲chocolixir™~我點的是純黑巧克力~~~雖然一飲的時候覺得: 咁似朱古力奶ge - -但係飲真d... 當然係唔同la~滑滑的cream~碎冰碎朱古力~好有口感~而且又有好濃ge朱古力味~真係幾正~~~不過覺得甜左少少~~如果用86%或者99%純度朱古力..應該會仲好味-V-整體黎講已經好唔錯了~~~不過$39蚊真係貴左少少...呵好想試下薄荷純巧克力~*v*最慘的是apm的分店冇臺- -要上樓上food court-3-
我點的是純黑巧克力~~~
雖然一飲的時候覺得: 咁似朱古力奶ge - -
但係飲真d... 當然係唔同la~
滑滑的cream~碎冰碎朱古力~好有口感~
而且又有好濃ge朱古力味~真係幾正~~~
不過覺得甜左少少~~如果用86%或者99%純度朱古力..
應該會仲好味-V-
整體黎講已經好唔錯了~~~
不過$39蚊真係貴左少少...呵
好想試下薄荷純巧克力~*v*

最慘的是apm的分店冇臺- -
要上樓上food court-3-
2007-03-24 14 瀏覽
呢隻蛋我一見就鐘意了,但講真入面的朱古力就唔多鐘意了.呢隻珠片蛋盛惠$350,無得自選朱古力.另外又買了果仁朱古力巴,我喜歡它厚厚實實,好有口感.**每次來APM這間分店的招呼都很差,我買這盒蛋時,個女sales覺得我都唔係真係買咁款,一點介紹都無,比起灣仔新鴻基那間的service差很遠**

另外又買了果仁朱古力巴,我喜歡它厚厚實實,好有口感.

(非會員)
2006-12-21 14 瀏覽
飲完佢杯Dark Chocolate drink之後你先知道乜野先叫真正朱古力雖然要成差唔多$4x既價錢先可以試倒呢杯野但諗深d,$4x可以為你留下一個深刻印象又唔算過份
飲完佢杯Dark Chocolate drink之後
你先知道乜野先叫真正朱古力
雖然要成差唔多$4x既價錢先可以試倒呢杯野
但諗深d,$4x可以為你留下一個深刻印象又唔算過份
2006-08-04 15 瀏覽
試左dark choco,好香濃既朱古力味,飲飲下...仲有d朱古力碎粒...好好飲!又唔太甜wor...正呀!!
2006-08-04 13 瀏覽
終於試左啦~~~ 我既至愛Dark Chocolate drink, 真係好好好好味呀!!! 好濃既黑朱古力, 而且好似沙冰咁, 唔會水汪汪, 好過starbusk's Frappciuno!!本來驚會太甜, 所以叫少甜, 但原來巳經set好晒份量,唔可以加減, 少左啲彈性, 好彩只係甜左少少,都仲可以接受到~~~~