2019-09-07 116 瀏覽
晚上放工後與朋友到中環吃飯,在他介紹下去了一間蘭桂坊的西餐廳Glow-oyster 用膳。.晚上人流不多,見餐廳有推介新鮮生蠔,便每人點了一隻淺嘗一下。.📍Shimonoseki No.1 ($65)蠔的體積不算大,但新鮮嫰滑。.📍Pan-Fried Smoke Mozzarella ($108)煙燻Mozzarella Cheese🧀令人眼前一亮🤩,芝士軟身好吃,配上香脆的麵包片🍞,鹹香味突出,但又不會膩,記得趁熱吃最好味呢。.📍Grilled Angus Ribeye 300g ($328)由店員捧上肉眼扒開始,陣陣牛肉香已飄進鼻腔👃🏻。牛肉肉質不錯,4成熟剛好,顏色依然保持粉嫩,肉汁豐富🥩,加上廚師調味剛好,牛肉又不會過老,不錯👍🏻。.📍Spaghetti with Sea Urchin ($188)另一款麵吃點了海膽意粉,廚師以海膽做成意粉汁,海膽汁伴勻整碟意粉。可惜配菜較少,只有一匙黑魚子和幾片青瓜🥒,鹹味主要來自魚子,味道單較一,海膽未夠鮮甜,並不突出。

📍Shimonoseki No.1 ($65)
蠔的體積不算大,但新鮮嫰滑。

2019-09-07 127 瀏覽
It’s finally the end of the week, and time for a nice dinner meal to reward ourselves for the hard work during this week. This time we came to glow - a western restaurant that’s offers great oyster and main courses! the restaurant itself is spacious and clean with nice lighting decoration, quite romantic. they offer half price oyster on every Thursday! Great deal indeed...they also have a wide range of alcohol selections with the oysters lol we asked for recommendations and picked two kinds of o
we asked for recommendations and picked two kinds of oysters, once is creamy and one stronger in flavor.
the oyster was fresh and delicious. I then picked two sides: French fries with truffle sauce and fried meatballs!
the fries 🍟 were unexpectedly good, crunchy on the outside and soft within. The Mayo is another point to highlight, I think it’s homemade and it was yummy.
the meatballs then arrived, this dish surprised out as we didn’t expect the shape to be in this one of a kind and the sauce was delicious 😋 it’s definitely a signature dish, as I haven’t had anything like this is hk before.
we also ordered a ox tongue as appetizer, grilled nicely and when added a bit of salt, it was soft and flavorful.
last but not least, was the main dish: ribs beef in grilled pepper sauce and side salads. Another great dish, beef cooked perfectly, portion perfect for two and ingredients were simple but fresh! Overall, a great and satisfied experience as the staffs were attentive, (kept pouring water), informative and friendly.
2019-08-29 259 瀏覽
是日跟同事到中環跟客戶開會,成個下午都忙到顛左,開完會當然要食餐好。同事揀左呢間係鏞記後一條街既西餐廳 Glow Oyster! 餐廳🍴都幾靚氣氛都夠浪漫💕🔸生蠔店員有細心講解生蠔種類,既然是出名生蠔,當然要食番二隻la! 我們order了四隻唔同款式!個人特別欣賞海水味濃一點既紐西蘭 NZ rock 及大大隻日本既 Shimonoseki , 兩款都是自己喜歡的口味,海水味濃又夠creamy 正😋除了生蠔我們還order了Tapas!🔸牛油果🥑蝦肉他他牛油果蓉好香好滑,還加入了洋蔥芝士及鮮爽蝦肉,果蓉混合用黎點芝士脆脆岩灑我地口味,好好食呢!!🔸芝士帶子扁意粉意粉口感唔錯夠煙韌唔會太腍身,芝士味濃帶有小小黑椒味!帶子份量都算多很新鮮而且爽口,整體味道不錯呢!😋🔸Tiramisu 賣相精緻,口感好特別既甜點,有脆脆朱古力片、雲尼拿雪糕也有濃濃咖啡朱古力味既蛋糕!朱古力和咖啡味道都幾平均,不會太甜,推介呢!

🔸生蠔

除了生蠔我們還order了Tapas!
🔸牛油果🥑蝦肉他他

🔸芝士帶子扁意粉

🔸Tiramisu

2019-08-27
5 分鐘 (堂食)
  • Avocado & Shrimp Tartar
2019-08-25 37 瀏覽
#fridayla_central⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀呢間餐廳座落係中環既一條小街成日經過都無試過原來佢係主打食生蠔既西餐成日有唔同既優惠例如9:00前可以75折order生蠔,tapas同啤酒😳或者eatigo既折扣低至半價😍 💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀Glow係位於中環既一間小店,主打食生蠔,環境相當有情調,好適合情侶黎拍拖食個浪漫西餐。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣生蠔 💲55-75/1隻💭order左日本下關蠔同法國蠔Gillardeau💭2款都好爽好鮮甜😍💭因為唔鍾意太creamy同金屬味😂💭所以侍應介紹左呢2款比我地💭品質相當唔錯😚💭仲可以配店家特別調配既芥辣醬💭好攻鼻好惹味🤤2⃣香煎鵝肝多士💲128💭帶有油香既鵝肝💭配上香脆既toast💭旁邊仲有香濃既鵝肝醬💭一次可以享受2種鵝肝口感🥰3⃣粟米蟹肉餅💲118💭啖啖鮮味蟹肉😽💭最特別係配上甜粟米沙律醬💭豐富左成個味道同口感😻4⃣招牌帶子寬條麵💲188💭個醬係蕃茄忌廉汁💭好足料,勁多帶子🤩💭個汁掛曬係滑溜溜既寬條麵上面💭好正🥳5⃣香煎鱈魚扒💲298💭同我想像中好juicy既
#fridayla_central
例如9:00前可以75折order生蠔,tapas同啤酒😳
或者eatigo既折扣低至半價😍

💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

💭最特別係配上甜粟米沙律醬
💭豐富左成個味道同口感😻

4⃣招牌帶子寬條麵💲188
💭個醬係蕃茄忌廉汁
💭好足料,勁多帶子🤩
💭個汁掛曬係滑溜溜既寬條麵上面

💭個甜品賣相好靚
💭將個tiramisu拆件上
💭好特別同好味
💭推介比大家試下❤️ ⠀⠀⠀⠀⠀
◤ Glow - Oyster Bar & Grill◥ ⠀ ⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺∶ 中環和安里9號地下B號舖
🍟Food:🔥🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#fridayla_西餐
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #鵝肝 #西餐 #香港西餐 #浪漫西餐 #蠔 #oysters #中環美食 #蘭桂坊美食 #蘭桂坊 #lkf
2019-08-25 269 瀏覽
Happy Friday過左去中環和安里覓食,今次黎到朋友推薦的西餐廳:Glow - Oyster Bar & Grill。晚上八點幾已經座無虛席,好受歡迎啊餐廳每晚九點前係happy hour,星期四除外,Tapas、生蠔都會有七折。有多款不同品種的生蠔,亦有各式各類的Tapas前菜,跟朋友來chill一下就最好不過Oyster個人偏好相對上味道無咁濃郁嘅生蠔,店員推薦左頭三款。先由淡味的美國蠔開始食,好大隻又肥美,海水味較淡,能細味蠔鮮味,我個人最喜愛係呢個品種。另外兩隻的海水味則比較濃,好新鮮,夠creamyMushroom $78大啡菇非常Juicy,面上釀滿了雜菜粒和芝士,口感同味道都好豐富,而且感覺好健康Crab Cake $118蟹餅size都幾大件,新鮮蟹肉混雜左薯蓉、芫荽、孜然粉等等,增添左口感同風味,變成非一般的蟹餅。旁邊仲有清新嘅粟米粒沙律,好爽脆Seafood soup $108用多款新鮮海鮮熬製而成,非常鮮甜美味,沒有加入太多忌廉,湯清甜而不膩Absorbed Seafood $328主菜選了這個雜錦海鮮,有虎蝦、八爪魚、青口、蜆肉、海鱸魚等等,非常豐盛!廚師

Oyster

Mushroom $78

Crab Cake $118

Seafood soup $108

Absorbed Seafood $328

主菜選了這個雜錦海鮮,有虎蝦、八爪魚、青口、蜆肉、海鱸魚等等,非常豐盛!廚師使用最原始的燒烤或煎焗方法,保留了海鮮的原汁原味。
虎蝦夠大隻,肉質鮮甜彈牙。海鱸魚好鮮嫩,蜆肉好好吃
2019-08-25 133 瀏覽
-工作得咁辛苦,點都要約朋友出來傾下計嘅🤗。今次相約係中環搵食,行行下見到Glow-Oyster Bar & Grill 環境幾舒服😍,於是就入去坐低。燈光都幾柔和,播住輕快音樂🎶,每張枱都有一個月球檯燈🌕,幾得意。原來平日(6-9pm)生蠔、餐前小食都做緊7折。我地先order 兩款生蠔。先食美國蠔American Pearl ($55)比較厚肉同滑,海水味無法國蠔咁重,但就好creamy。而法國蠔Gillardeau($65)一食就feel到濃濃海水味,好fresh。兩隻口感好唔同,但我地都好滿意。服務生好細心,等我地食完生蠔,再上其他食物。Grilled Quail Legs ($78)鵪鶉蛋就食得多,今次試下鵪鶉腿,肉質唔會太乾,雖然細細隻,但好香口,點埋喼汁幾惹味😋Baked Meat Ball ($88)番茄🍅同芝士🧀焗肉丸,無諗過有12粒咁多,一夾起佢係可以拉絲,非常邪惡😈。Crab cake with Corn Salsa ($118)蟹🦀餅外表平平無奇,相對乾身,但係啖啖肉,配合埋粟米🌽沙律🥗令口能提升不少。以一間在中環的西餐廳來講,又有折🤑,算係幾抵食。======

服務生好細心,等我地食完生蠔,再上其他食物。

Grilled Quail Legs ($78)

Baked Meat Ball ($88)

以一間在中環的西餐廳來講,又有折🤑,算係幾抵食。

==========

Glow - Oyster
地址:中環和安里9號地下B號舖
  • Baked Meat Ball
2019-08-24 43 瀏覽
Happy Friday 放工想同男朋友食好d就簡左呢間睇落好靚既餐廳!一入到去覺得裝潢好有情調,好靚🥰我地本身好少食蠔,但見呢間都蠔好新鮮就叫左2隻American Pearl,好大隻好肥美🤭🤭🤭鐘意食蠔既一定要黎試下!!另外餐廳好多tapas簡,9點前order仲有7折,我地簡左薯條with truffle 醬,雞翼,仲有deep fried sausages! 薯條本身有d味粉,少少辣味好香!加埋truffle sause好夾!雞翼都有個配cream cheese咁既sauce,幾好味!而deep fried sausage 呢個好特別,有d似米通咁包住sausage,加埋d醬汁好特別好正!個最後仲叫左個linguine with mushroom,好香菇味,汁都幾多!仲叫左2杯cocktail,杯apple pie好得意,第一口好有蘋果派既味,但第二口就飲到酒味冇咁甜!Overall都好推介,服務環境都唔錯!
一入到去覺得裝潢好有情調,好靚🥰

Overall都好推介,服務環境都唔錯!
2019-08-23
2019-08-24 127 瀏覽
今日同個朋友happy Friday 決定嚟蘭桂坊附近嘅 高級餐廳輕鬆一下 享受下生蠔雞尾酒大餐. GLOW oysters bar 適逢做緊一個promotion 就係 9點前落 order ,Tapas / Oyster / Draught Beer 都會做一個七折優惠 黎到Oyster bar點少得嗌 新鮮生蠔 N. Z. Rock ($60) & Krystale ($65)N. Z. Rock 肥美飽滿 海水味農 當中嘅層次感非常豐富Krystale 就比較細隻小小 但係一入口好明顯個味道係比較甜啲 有一種甘香嘅礦物味 個人就比較鍾意食呢一隻品種嘅生蠔餐廳重自家調製咗 四種唔同 嘅配料畀大家配搭 其中 一種比較特別嘅係wasabi配料 有攻鼻嘅快感但又唔會太辣 非常過癮Foie Gras toast ($128)呢度嘅鵝肝多士對比出面嘅都幾特別 用上一種長型多士盛載住塊鵝肝 鵝肝非常肥美 長型多士吸收曬鵝肝油變得非常香噴噴Grilled OX tougue ($88)呢一份燒牛舌簡直係 成餐飯最好食嘅一碟餸 牛舌嘅生熟程度啱啱好 非常軟熟唔會太韌 旁邊仲配上少少岩鹽 胡椒 同

黎到Oyster bar點少得嗌 新鮮生蠔

Foie Gras toast ($128)

Grilled OX tougue ($88)
呢一份燒牛舌簡直係 成餐飯最好食嘅一碟餸 牛舌嘅生熟程度啱啱好 非常軟熟唔會太韌 旁邊仲配上少少岩鹽 胡椒 同埋特調醬汁調味 仲要足足有四大塊 非常滿足!

Grilled Quail Legs ($78)
燒鵪鶉腿唔係度度都有得食 難得見到呢度有 當然要叫叫佢
鵪鶉腿上碟 賣相非常靚 大概有五隻鵪鶉腿 味道方面 燒到皮脆內嫩 啲肉汁爆曬出嚟

French 75 ($98) & GLOWtini ($88)

French 75用上champagne Gin 檸檬汁 有果香得黎酒精味道亦都唔會太濃

GLOWtini 相信係以Martini 做藍本調製成嘅Signature 雞尾酒 當中有Rum 菠蘿汁等等嘅味道 非常清新 旁邊用配有一串藍莓 令到杯cocktail更加清香

當晚點嘅菜式除咗cocktail之外都有七折 實在係非常抵食 同埋食物質素真心高質 環境優美 實在係嚟蘭桂坊食嘢嘅不二之選
2019-08-16
  • grilled quail legs
  • Fois Gras
  • grilled ox tougue
2019-08-22 36 瀏覽
呢間專食蠔嘅餐廳,逢星期四都6-9pm都有半價優惠,仲包埋生啤同小食!平日都有7折!無論同重要嘅人定係同fd食飯,都係不錯之選😳呢度環境氣氛服務都比人一種好有心嘅感覺,成餐食得好舒服,一道接一道菜上,又會換碟咁,注重呢d小細節☺️嗌左3款蠔:Shimonoseki, St. Vaast, Gillardeau,都係店員介紹我地試,由淡味食到最濃味,3款都係即開,新鮮程度唔使我多講,仲好飽滿,睇返個人喜好落返醬,我就最鐘意一般嘅番茄sauce🤤🤤炸雞翼同Caesar salad絕對係水準之上,雞翼會配埋個cheese sauce,超正。Salad鹹香味頗重,加少少胡椒,又係食唔停,仲要好大碟☺️最後嘅Pappardelle with scallop, 麵條好軟熟,每條都掛滿晒個sauce,好滿足😚氣氛環境食物質素都好好,絕對會再到訪嘅餐廳之一🤓

氣氛環境食物質素都好好,絕對會再到訪嘅餐廳之一🤓
2019-08-22 42 瀏覽
book咗1830(50%off除飲品),早咗都可比我地入用餐時閒1.5hrs今日男友生日佢鍾意食蠔同海鮮所以揀咗呢度慶祝每枱都有個月球燈会轉色架好靚靚啊首先睇下蠔menu先分别有六款頭二款比較creamy之后四款海水味重D所以最后揀咗左NZ Rock/右American Pearl各2隻我地好鍾意前者太好食好creamy好fresh重要好大隻除咗蠔重叫咗蟹餅。焗腸仔。海鮮湯都好正而白酒煮蜆肉扁意粉內裡竟然有15隻蜆啊最后甜品叫咗個合桃parfait 我再加咗D裝飾好完美既一餐呢直得推介! 下次會試其它
book咗1830(50%off除飲品),

所以最后揀咗

左NZ Rock/右American Pearl各2隻

我地好鍾意前者太好食好creamy好fresh
重要好大隻

除咗蠔重叫咗蟹餅。焗腸仔。海鮮湯都好正

而白酒煮蜆肉扁意粉內裡竟然有15隻蜆啊

慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
  • 海鮮湯。蟹餅。焗腸仔
2019-08-21 26 瀏覽
今日做嘢去開中環, 咁就梗係約埋朋友去摸下酒杯底,傾下偈啦。因為朋友係中環嘅地膽,佢話帶我去一間氣氛浪漫嘅餐廳度食下嘢,飲下嘢咁。因為佢都放得幾早, after5嘅我哋唔想食得咁 heavy,最好就係一路飲wine一路食蠔。因為我哋去嗰時係happy hour,所以叫嘢食又七折而且某啲嘢飲都會平啲,咁我哋都可以飲得盡興啲。佢哋嘅生蠔有一個生蠔吧擺display好靚好新鮮,而且生蠔上到枱會有兩款醬,一款係蕃茄醬一款係 Tabasco,仲有一款特別啲嘅有wasabi味嘅蒜蓉粒,當然唔少得嘅就係檸檬啦。 我自己最鍾意就係家嗰啲細嘅蒜蓉粒,因為喺第二度食都唔會有呢一個配搭。一路飲住白酒chardonnay,而我朋友就飲有 ginger同pineapple嘅cocktail,另外我哋嗌咗有煙三文魚配露筍卷,味道非常清新,叫咗份nachos邊飲邊食,佢個造型非常之獨特,有牛油果醬同埋sour cream。 因為佢有大量紅椒同青椒所以食落都好香口。呢度嘅燈光同埋氣氛都非常之浪漫,我最欣賞就係枱面嘅月球燈,絕對好適合情侶或者三五知己過嚟密密斟,推薦推薦!
2019-08-19 54 瀏覽
嗰晚同佢黎食飯真係好難忘。哩度嘅環境舒服,侍應服務亦非常之好,會貼心介紹每一道菜,用心製作。待應仲特別介紹每逢星期四嘅6至9都可以半價食蠔同飲cocktails,真係可以成日來了!哩度主要食蠔,佢地供應嘅蠔當然包羅萬有!最鮮甜都係法國蠔,不過口味哩樣嘢因人而異,所以大可以去到時同侍應講你嘅口味,佢地好樂意因應你嘅要求介紹。小食嘅牛舌,真係好回味!佢嘅肉質好嫩好厚好軟熟,點小小鹽或者佢跟埋嘅肉汁,真係好鮮味!哩個黑魚子意粉真係不得了!新鮮嘅魚子醬配埋撈左好濃嘅蛋黃醬嘅意粉,個質感好強烈,每一啖都好creamy!而且麵底好煙韌,真係好回味!另外嗌嘅黑毛豬扒,又一傑作!肉質成熟度恰到好處,調味好獨特,濃味亦唔會太過鹹!豬扒係粉嫩顏色,正常的,唔好覺得係未煮熟,因為靚嘅黑毛豬係要咁食先正宗的!

10 分鐘 (堂食)
  • grilled  ox  tongue
  • spaghetti  with  sea  urchin  sauce  and  caviar
  • roasted  yamoto  pork  chop
  • 黑毛豬扒
  • 牛舌
2019-08-19 33 瀏覽
平日喺中環食個lunch閑閑哋都百零蚊,是日經過位於和安里嘅呢間Glow - Oyster bar 見到啲lunch set都係大概百零蚊,但係選擇好吸引,即刻同同事入去試下旁邊有bar 枱,happy Friday 可以搵埋三五知己一齊chill 下<鴨肉沙律>跟餐餸嘅鴨肉沙律,沙律菜好新鮮鴨肉會搣成絲,鴨肉偏乾身,加埋黑醋食就啱啱好啦<燒法國鱸魚柳$148>鱸魚有一隻手掌心咁大,隔離包住嗰個係蒜蓉包,蒜蓉包牛油味超重鱸魚油脂分布好均勻,食完之後覺得有少少唔夠喉,下次一定要再encore<波士頓龍蝦三文治$188>高度推介龍蝦三文治,三文治個size都幾大,食完都好飽下龍蝦非常之彈牙,份量都唔少三文治上面搽左一層自家製醬汁,侍應話醬汁上面有三文魚籽,食落個口有爆炸嘅感覺,好正醬汁酸酸甜甜配新鮮龍蝦同埋外脆內軟的法包,真系極級享受

<鴨肉沙律>
跟餐餸嘅鴨肉沙律,沙律菜好新鮮
鴨肉會搣成絲,鴨肉偏乾身,加埋黑醋食就啱啱好啦

<燒法國鱸魚柳$148>

<波士頓龍蝦三文治$188>
高度推介龍蝦三文治,三文治個size都幾大,食完都好飽下
龍蝦非常之彈牙,份量都唔少

醬汁酸酸甜甜配新鮮龍蝦同埋外脆內軟的法包,真系極級享受

2019-08-17 22 瀏覽
Weekend同老公二人世界, 佢揀咗呢間喺蘭桂坊附近嘅bar, 見到食評話生蠔唔錯, 作為生蠔控點可以唔試吓😛最先上枱嘅係飲品, 我哋叫咗Lychee Mojito同Coconut Cooler, 不約而同地兩杯感覺都好相似, 好清新😋店員話我哋介紹咗唔同品種生蠔嘅味道同口感, 我哋決定每隻都試吓, 佢好用心咁提示我哋應該由邊一隻開始試, 因為我同先生對生蠔嘅要求唔同, 我鍾意食海水味重, 而佢就鍾意食比較creamy嘅, 生蠔非常新鮮, 個人最鍾意Krystale, 非常清爽😋另外仲叫咗兩款炸物, 有炸雞翼同薯條, 不得不讚一下個雞翼, 炸得非常香脆😋牛小排煮得啱啱好, 口感偏向彈牙, 我哋都好鍾意! 好推薦!!😋😋

2019-08-16 31 瀏覽
星期五晚約friend 食海鮮摸酒杯底,真係唔可以搵間有限時的餐廳,慢慢食,慢慢嘆先可以體驗到食物的美味, 與及分享生活上的憂與樂。經朋友推介摸到蘭桂芳和安里的Glow oyster bar & grill,,單睇店名,就知喺一間嘆生蠔嘆炭燒的西餐廳。是夜與朋友來到月下共酌,拋開工作煩惱,好好細味生蠔的鮮味。 走進餐廳,樓底相對一般地鋪餐廳高,前方是蠔吧而左面是酒吧。而裝修時尚不俗套, 帶點歐陸風,蠔bar 襯以昏黃射燈,整體感覺舒適, 而且一睇就睇到今晚的主角 -生蠔。 當日生蠔大約有7-8款, 從重海水味到creamy 的也有, 店家開蠔有自己風格, 食落時已經去了帶子位, 方便食用, 而且師傅就係面前開蠔, 一睇就知唔會被人換包, 而且其實一食就知鮮唔鮮。 Shimonoseki No.1礦物海水味強烈的日本生蠔,餘韻悠長,咬到帶子位有微微清甜味。, White Pearl No.1 蠔殼呈珍珠白色,是法國水域的蠔種. 咬破蠔肚又會係另一種味道, 變得清甜爽口,裙邊和蠔身爽滑彈牙, 海水味適中 Gillardeau No.2  也是來自法國, 蠔肉肥美、結實而呈

Shimonoseki No.1

White Pearl No.1

Gillardeau No.2

也是來自法國, 蠔肉肥美、結實而呈彈性, 清香甘甜, 蠔味細膩有層次
烤帝王蟹蟹腳

食完生蠔, 係時候食D 熱食, 是日去到前菜仲有7折, 二話不說, 即時點了一客烤帝王蟹蟹腳。依隻烤帝王蟹蟹腳堅好食,蟹腳唔單肉厚,入味得來又啖啖肉,味道新鮮,蟹味濃郁,亮點是附上的蟹膏, 點一些到蟹腳上同吃又係另一個層次, 可以講回味無窮。

French Duck Conduit法國油封鴨脾

歷史悠久的法國菜油封鴨脾,做法複雜, 既要風乾,又要煎烤, 自己做一定無辦法做得來。鴨腿風乾後再煎烤,鴨味寧捨濃郁,鴨脾肉外層香脆酥香, 一絲絲的鴨肉肉質嫩滑,刀叉能輕易拉出鴨肉。伴菜個人就覺得也非常不錯, 火箭菜新鮮的「辣」能帶出鴨香, 車厘茄和薯仔也沾上鴨油的甘香, 做得有水準。

店員招呼殷勤,主動換左幾次碟, 菜也慢慢的上, 不慌不忙可以慢慢吃, 人少老友短聚飲下酒食下生蠔,確係幾不錯。