[ Getaway ]最近發現原來中環擺花街有間靚靚打卡餐廳,主打泰式fusion菜,擺盤都好用心,啱哂喜歡打卡嘅朋友💗。Salad + Main + Coffee/Tea $158Salad✿ 軟殼蟹沙律🦀🥗✿ 泰式牛肉沙律🐮🥗軟殼蟹炸得酥脆,食落啖啖肉;泰式牛肉半生熟,柔軟口感,再配上酸辣的泰式醬汁,十分開胃。底部有新鮮生菜、番茄、洋蔥等蔬菜,入口清爽,好適合夏天食。Main Course✿ Getaway秘製烤雞🐔烤雞用上特製嘅泰式酸辣醬,酸酸甜甜,好惹味,雞肉夠嫩滑,擺盤賣相都好靚🌺。✿ 紅蝦意粉配龍蝦辣汁🦞 +$68大大隻紅蝦,肉質好紮實,意粉充滿好香濃的龍蝦汁,完全滲入意粉,好美味🍝😋😋。Soup✿ 冬蔭公脆米湯🥘 +$48冬蔭公湯上菜時店員先幫忙倒出湯汁,熱辣辣,而且用料豐富,有蜆、青口、脆米等,冬蔭公湯酸酸辣辣。Starter & Bites +$58✿ 香煎雞翼配是拉差蛋黃醬+$58雞翼味道鹹鹹的,精華在於拉差蛋黃醬,微微辣🌶️,醒胃又滋味。✿ 香脆薯條配黑松露蛋黄醬+$58薯條好香脆🍟,配上黑松露蛋黃醬,食唔停口。Signature cocktail✿ Wanderl
[ Getaway ]

✿ 冬蔭公脆米湯🥘 +$48

Starter & Bites +$58
✿ 香煎雞翼配是拉差蛋黃醬+$58

✿ 香脆薯條配黑松露蛋黄醬+$58
薯條好香脆🍟,配上黑松露蛋黃醬,食唔停口。

Signature cocktail
✿ Wanderlust $148
呢款cocktail賣相好吸睛,用上吊杯&花花作裝飾,打卡一流💙。味道都非常易入口,以柑橘🍊、椰子🥥、Vodka為主調,味道甜甜的,酒精味不會太重,帶點Creamy口感。

總結🫦
餐廳室內/室外都有打卡位,以花花草草佈置,食物&飲品亦有加入花花元素💐💐,味道都做得唔錯,享受美食同時都可以影靚相,啱哂少女心嘅你💕💕。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Getaway
地址: 中環擺花街43號The Workstation2樓
電話: 37092667
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 泰式牛肉沙律
  • 軟殼蟹沙律
  • Wanderlust
朋友👱🏻‍♀️約我喺中環食晏,佢話知道有一間美味新派東南亞餐廳,要帶我去試吓🤣呢度有 $158 Lunch Set,係「SALAD + MAIN + COFFEE / TEA」,咁我哋叫咗兩個 Set 🤩:- Salad 有「軟殼蟹沙律」同埋「泰式牛肉沙律」,各揀咗一個😊- Main Course 揀咗「秘製烤雞」同埋「紅蝦意粉配龍蝦辣汁(+$68)」🤩- $48「冬蔭公脆米湯」x 2 🤣- Bites 要咗 $58「墨西哥餅泰式生菜包」同埋都係 $58「檸檬蜜糖烤雞肉串燒」😊- 甜品要咗 $18「牛油果巴斯克焦香蛋糕」😆- 跟住要咗 @$30 Signature Mocktail 兩杯 🤩諗住嚟過大滿足🤩「泰式牛肉沙律」:沙律菜🥗新鮮爽脆,仲有泰國🇹🇭嚟嘅 靚靚 edible flowers, 同埋酸酸辣辣嘅沙律汁,食得好開胃😋;加上 半生熟牛肉,好味😋「軟殼蟹沙律」:一樣係新鮮嘅沙律菜🥗 同埋 edible flowers 😋;炸軟殼蟹🦀 幾鬆脆🤩「墨西哥餅🇲🇽泰式🇹🇭生菜包」:泰式生菜包加上用 Tortilla 包住,小小創意不過出奇地夾😋;生菜包裏邊嘅豬肉碎夠晒辣,仲有青檸嘅香味

- $48「冬蔭公脆米湯」x 2 🤣
- 甜品要咗 $18「牛油果巴斯克焦香蛋糕」😆

諗住嚟過大滿足🤩

「墨西哥餅🇲🇽泰式🇹🇭生菜包」:泰式生菜包加上用 Tortilla 包住,小小創意不過出奇地夾😋;生菜包裏邊嘅豬肉碎夠晒辣,仲有青檸嘅香味,好開胃🤩

「冬蔭公脆米湯」:上枱嘅時候有一個透明壺🫖裝住冬陰功湯,另外有兩隻碗裝住海鮮,海鮮包括 蜆肉、青口等,仲有啲脆卜卜嘅脆米喺碗裏邊🤩,店長哥哥 此時就將冬陰功湯倒入碗裏邊😋,冬陰功湯一啲都唔油膩,係改良版本🤩,少少辣不過味道濃郁😊;吸收咗啲冬陰功湯嘅脆米依然有少少脆,好好味😋

「檸檬🍋蜜糖烤雞肉串燒」:烤雞肉係偏大件嘅 bite size,好多肉偏大件不過依然食得好方便🤩,雞肉好 juicy,仲有檸檬清香味🤩

「紅蝦意粉配龍蝦辣汁」:「紅蝦🦐」開邊、大大隻新鮮肉質結實,上邊仲加咗香草同埋蒜蓉😋;意大利麵煮得少少 al dente,啱我胃口🤩,加上有啲啲 smoky 嘅 龍蝦辣汁,好味😊

「秘製烤雞🐓」:雞肉相當嫩滑,雞皮仲脆脆哋😋;旁邊仲有擺得好靚嘅 沙律菜同埋青木瓜絲🤩

「牛油果🥑巴斯克焦香蛋糕🍰」:焦香蛋糕🍰好 creamy 唔係好甜🤩,仲加埋 雲呢拿汁、紅莓醬、焦糖蘋果,食到舔舔脷🤩

Long Black 香滑好飲🤩

Citrus Passionfruit Mocktail : 唔係好甜,凍冰冰,清新好飲😋

呢個午餐真係大滿足,出奇地美味🤩
2023-07-22 24 瀏覽
中環食嘢偏貴,食過叉燒飯都要$80-90朋友帶咗我去坐得舒服情侶可以打卡嘅一間餐廳.一入去以為自己去咗塔里島,餐廳好靚.仲安排咗一個小山洞俾我同朋友享受. 好可惜唔係同女朋友去. 男仔見到都心心眼.15x$ 簡簡單單已經有一個沙律 同 主菜Mock-tail 都係加30$叫咗兩個餐唔同嘅食share食,卷殼蟹炸得出色,牛肉配埋泰國生蝦醬好夾好fresh佢最特別係個蠔意大利飯,通常都係好creamy好滯, 呢個好似香料炒飯咁 好特別.加錢要做個紅蝦意粉, 個意粉個汁好似蝦頭膏撈麵咁正係呀,仲叫咗小食紅蝦刺身,成隻手板咁長 雞串好幼嫩.呢個價錢喺中環來講真係冇得頂,應該長期會嚟幫襯
中環食嘢偏貴,食過叉燒飯都要$80-90
朋友帶咗我去坐得舒服情侶可以打卡嘅一間餐廳.

一入去以為自己去咗塔里島,餐廳好靚.
仲安排咗一個小山洞俾我同朋友享受.
好可惜唔係同女朋友去. 男仔見到都心心眼.

15x$ 簡簡單單已經有一個沙律 同 主菜
Mock-tail 都係加30$

加錢要做個紅蝦意粉, 個意粉個汁好似蝦頭膏撈麵咁正

係呀,仲叫咗小食紅蝦刺身,成隻手板咁長
雞串好幼嫩.

呢個價錢喺中環來講真係冇得頂,應該長期會嚟幫襯
避世需要一座深山或歸隱到田園在風暴前席到餐廳串門大概大家都留守在家吧令我鮮少地能在本應喧鬧的餐廳躲到「山洞」中寧靜地用餐Indeed 餐廳dinner set挺高CP假如因為樓上舖而被埋沒在中環區也就太可惜當天與朋友像是以包場的姿態用餐(我相信是自己在non peak 時串門的關係嘞)店員都很貼身的照顧餐桌上的一切由介紹菜式、上菜到整理餐具桌面都超efficient Set dinner 由前菜、小食到main 與甜品份量相當full兩款Salads 軟殼蟹沙 與泰式燒牛肉都好開胃蔬菜配搭與dressing 都恰到好處!大力推介!冬蔭公脆米湯意料之外是像法式龍蝦湯的Creamy 口感加上脆米的口感好有趣用個小茶壼奉上,基本上倒出來有足足兩碗的份量小食檸檬honey烤雞串與泰式紅蝦刺身配上泰式醬汁甜酸口感很開胃至於main course Red prawn pasta 份量十足意粉口感嚼勁都是我喜歡的另外rye eye streak配marrow bone🍖 大推介!整個組合無敵且高性價比!甜品是burnt cheese cake口感不錯,但略嫌cream cheese味不夠Behind
避世
躲到「山洞」中寧靜地用餐

Indeed 餐廳dinner set挺高CP
假如因為樓上舖而被埋沒在中環區也就太可惜
當天與朋友像是以包場的姿態用餐
(我相信是自己在non peak 時串門的關係嘞)
店員都很貼身的照顧餐桌上的一切
由介紹菜式、上菜到整理餐具桌面都超efficient

Set dinner 由前菜、小食到main 與甜品
份量相當full
兩款Salads 軟殼蟹沙 與泰式燒牛肉都好開胃
蔬菜配搭與dressing 都恰到好處!

大力推介!冬蔭公脆米湯
意料之外是像法式龍蝦湯的Creamy 口感
加上脆米的口感好有趣
用個小茶壼奉上,基本上倒出來有足足兩碗的份量

小食檸檬honey烤雞串與泰式紅蝦刺身
配上泰式醬汁甜酸口感很開胃

至於main course
Red prawn pasta 份量十足

意粉口感嚼勁都是我喜歡的
另外rye eye streak配marrow bone🍖
大推介!整個組合無敵且高性價比!

甜品是burnt cheese cake
口感不錯,但略嫌cream cheese味不夠

Behind the menu
餐廳還有酒吧與露枱
Cocktail 的賣相驚喜十足
Wood’s you name 很中性
是smoky 與whisky的成熟感
配earl grey多了份茶感,入喉舒服
Drive me coconut 這命名有click中我
熱帶雨林擺盤超浮誇
至於味道就as expected
Strong coconut flavour
酒香是後勁才有散出
順喉易入口女生會喜歡
📍 Getaway (中環)中環擺花街43號The Workstation2樓呢到一定票私藏起嚟!勁岩大家打卡既餐廳!話去左峇里旅行都一定信!餐廳装潢真係超靚!一岀𨋢已經感受到濃濃既峇里島風,無論係indoor,bar,定outdoor ,都好靚!估唔到香港都有咁靚既餐廳💕💕💕☺️🏝️🏝️🏝️👉dinner set(soup, main course, dessert 💰398😋😋😋😋.3/5✨冬蔭公脆米湯店員會即場將湯底倒出,一倒岀黎香氣撲鼻,冬陰功湯好香椰子味,勁足料有青口同蜆仲有香菇,每一啖都有脆卜卜既脆米,勁有口感🤤🤤✨追加,泰式紅蝦刺身 +88呢個必叫,大大隻紅蝦就咁食已經鮮甜無比!加配泰式醬汁更加份外開胃。✨main香煎牛柳配牛骨髓骨髓💰+98肉質叫左5成熟,有驚喜呀!!一切開係粉嫩嘅紅色,肉質嫩滑得黎有咬口,好食!牛骨髓,好重油脂味,佢面頭舖左啲蒜蓉一齊焗,好香💕✨ dessert -牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕牛油果口味嘅野我點會放過☺️cheesecake食落順滑creamy,好香牛油果味香而不甜,唔錯☺️✨ wood’s your name 💰80用煙燻做主題,店員一上枱就見到個玻
📍 Getaway (中環)
中環擺花街43號The Workstation2樓

✨main
香煎牛柳配牛骨髓骨髓💰+98
✨ dessert -牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕
✨ wood’s your name 💰80
用煙燻做主題,店員一上枱就見到個玻璃蓋住,啲煙燻住杯酒,打卡一流✨✨✨飲落有伯爵茶、蘋果味!酒香夠香濃!

💰398
😋😋😋😋.3/5
✨泰式龍蝦湯
店員會即場將湯底倒出,香濃龍蝦湯配上啖啖龍蝦肉同脆卜卜既脆米,好有層次🤤🤤
✨追加, 墨西哥餅泰式生菜包 +88
將墨西哥🇲🇽餅同生菜包巧妙咁cross-over,豬肉多到滿瀉,食落酸酸地都唔錯。
✨main
西班牙烤乳豬 💰+30
烤乳豬經高溫烤製,外皮金黃薄脆,油香四溢,肉質軟腍嫩囗,好驚喜呀!!真的不錯,配菜有啲醃製左既酸菜一解油膩嘅感覺💕
✨ dessert -牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕
✨ 花茶💰40
花香加上茶味,醒神又清香,呢到絕對係姐妹👯‍♀️食飯既個好地方✨✨✨

回頭: yesyes ,食物🥘同裝修都充滿異國風情,無論室内定室外都好岩同朋友聚會,重點每一個位置既氛圍都非常岩打卡!

#kermit食在中環
2023-07-13 25 瀏覽
Soft Shell Crab SaladOyster Fried Rice軟殼蟹沙律超級抵食,係套餐包埋嘅~但係入邊真係食到蟹肉同埋蟹膏,仲要係新鮮即炸嘅!所以新鮮之餘味道都好好,仲要咁大隻,一啲都唔似係前菜咁簡單!😍牡蠣炒飯好特別,而且粒粒都大大隻😆而最特別係佢嘅炒飯,入面加咗辣椒同埋好多香料,好有東南亞嘅風格~食落去辣辣地又有少少甘嘅味道 幾特別🤭Baked White Miso Halibut With Laksa Risotto比目魚意大利飯嘅賣相好靚,望落去都好東南風,佢嘅飯相對就甜一啲,容易入口👍🏻比目魚都非常香脆~Avocado Basque BurntCheesecake 加$18就有牛油果巴斯克蛋糕,非常抵食呀!
Soft Shell Crab Salad
Oyster Fried Rice

Avocado Basque Burnt
Cheesecake
加$18就有牛油果巴斯克蛋糕,非常抵食呀!
2023-07-10 15 瀏覽
又同班好鍾意食好野嘅朋友食飯。。海膽同蟹肉情有獨鍾嘅我地。。每次食飯都離唔開呢2樣。。所以今次都唔例外😏佢有個名叫隱世嘅峇里風餐廳。。所以我哋揀咗坐OᑌTᗪOOᖇ😏呢啲天氣係熱架。。訂枱個陣要諗定~佢嘅生菜包ᗰI᙭左TᗩᑕO STYᒪE呢個諗頭幾好。。唔會太飽而特別👍🏼仲有佢個牛加埋個牛骨髓做法好好。好ᒍᑌIᑕE😋而佢嘅前菜海膽同帶子都好新鮮。。加埋佢嘅SᗩᑌᑕE超ᗰᗩTᑕᕼ👍🏼👍🏼佢嘅裝修緊室內外都好有ᖴEEᒪ。。所以坐邊都咁正👍🏼👍🏼..🥗TᕼᗩI ᒪᑌTTᑌᑕE ᗯᖇᗩᑭ Iᑎ TᗩᑕO STYᒪE🐚ᕼOKKᗩIᗪO SᑕᗩᒪᒪOᑭ ᗯITᕼ SᗩᒪᗰOᑎ ᖇOE ᗩᑎᗪ ᑌᑎI🍝GIᗩᑎT ᖇIᐯEᖇ SᕼᖇIᗰᑭ ᗯITᕼ ᗰI᙭ ᑕᕼEESE ᑭᗩSTᗩ🍛ᑕᖇᗩᗷ ᗰEᗩT ᖇISOTTO🥩ᑌS ᑭᖇIᗰE ᖇIᗷ-EYE STEᗩK 280G ᗯITᕼ ᗷOᑎE ᗰᗩᖇᖇOᗯ..📍 Getaway (中環)中環擺花街43號The Workstation2樓..@getaway_hk ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=
又同班好鍾意食好野嘅朋友食飯。。
海膽同蟹肉情有獨鍾嘅我地。。
每次食飯都離唔開呢2樣。。所以今次都唔例外😏
呢啲天氣係熱架。。訂枱個陣要諗定~
仲有佢個牛加埋個牛骨髓做法好好。好ᒍᑌIᑕE😋
佢嘅裝修緊室內外都好有ᖴEEᒪ。。
所以坐邊都咁正👍🏼👍🏼
🍛ᑕᖇᗩᗷ ᗰEᗩT ᖇISOTTO

📍 Getaway (中環)
中環擺花街43號The Workstation2樓
@getaway_hk
=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#getaway#getawayhk#central#centralfood#centralcafe#centralrestaurant#中環cafe#中環美食#峇里島美食

1K
Getaway 餐廳其實地方唔算大, 但裝潢真係好靚😍, 峇里島風🌻🌼無論係indoor, bar, 包房位定outdoor 影相都好有異國風情Lunch set salad + main & drink $158以環境黎講唔算貴, 可以加錢追加appetizers soup dessert 等軟殼蟹沙律/泰式牛肉沙律前者原隻軟殼蟹好香脆不油, 咬開都有肉唔係得層皮. 呢款配左日式芝麻醬. 後者係即燒炭燒牛肉加青木瓜沙律. Salad dressing 泰式呢款更refreshing, 肉質唔韌不過少少乾. 冬蔭公海鮮湯 +$48呢個真係超推薦, 店員會即場用透明嘅茶壺將湯倒出, 湯帶香濃嘅椰子香, 酸辣refreshing. 湯中有菇, 青口, 牛奶蜆等海鮮, 口感都好嫩, 唔係熬湯煮到老哂. 最驚喜係湯底仲有粒粒脆米通, 增添左香脆口感. +$58/EACH:泰式紅蝦刺身冒住白煙送上黎, 牡丹蝦刺身好鮮甜檸檬蜜糖烤雞肉串燒一串有三件雞肉, 雞肉比起平時出面食串燒更大件, 肉質好嫩滑帶肉汁, 面層帶烤過嘅微微焦香同密糖嘅甜蜜味, 再加埋泰式香濃惹味嘅sauce 好食墨西哥餅泰式生菜包
Getaway

軟殼蟹沙律/泰式牛肉沙律

冬蔭公海鮮湯 +$48

+$58/EACH:
泰式紅蝦刺身
冒住白煙送上黎, 牡丹蝦刺身好鮮甜

檸檬蜜糖烤雞肉串燒

墨西哥餅泰式生菜包
用左墨西哥餅皮再托起傳統泰式生菜包, 碎肉味道調得剛好, 如果個墨西哥餅可以香脆d 就更好

Main
Getaway 秘製烤雞
有半隻烤雞, 烤得雞皮金黃微脆而中間雞肉嫩滑帶肉汁😍 呢個sauce 同串燒唔同, 無帶甜甜味但好惹味, 就算食到雞胸都唔會鞋. 食到雞脾特別嫩滑而雞皮香脆真係幾正

海鮮扁意粉 +$48
份量唔少, tagliatelle 口感唔錯, 每條都被sauce 包裹. 面層鋪咗一啲海膽增加鮮味

Island of Desires/Drive me“COCONUT” +$30
成分: 斑蘭葉、茉莉花、椰子、伏特加
兩杯都係vodka based, 前者加左citus 同coconut, 係好靚嘅藍色, 好creamy, 配埋個花打卡超靚. 後者有pandan, jasmine, coconut, 呢款入口相對較清而微甜, 好似放置係寶箱中嘅珍寶
唔飲酒嘅亦可以將Cocktails 🍸 轉成mocktails 影相打卡📷

牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕 +$18
Avocado Basque Cheesecake
Cover 相, 細細件份量剛好💚, 好少見🥑味. 不過可能avocado 都唔重味所以唔太食得出, 唔會太甜芝士味唔算強. 一邊仲有酸酸Raspberry sauce & apple puree.

Overall 唔單止係裝潢, 食物飲品plating 有心思, 味道都幾有水準

• Getaway 祕製烤雞
  • 烤雞肉串燒
  • 冬蔭公海鮮湯
位於中環蘇豪區的Getaway餐廳裝修主要以峇裡島風格為主,充滿異國風情,有室外露天雅座,充滿著綠色植物和自然光線,讓人感覺放鬆和舒適, 名副其實Getaway! 菜單選擇:Gateway 的菜單非常豐富多樣化。他們提供中式、西式、泰式混合料理等多種選擇,讓顧客可以根據自己的口味偏好來點餐。Lunch menu 包沙律+主菜 + 咖啡/茶 HKD158泰式牛肉沙律這道沙律的口感非常清爽,切成薄片的烤牛肉肉質有質感多汁,與蔬菜的配合非常協調,而泰式魚露和青檸汁則給了整道菜的酸甜口感和微妙的鹹味,非常開胃。Getaway秘製烤雞秘制烤雞的口感鮮嫩多汁,肉質非常嫩,雞皮烤得香脆,味道濃郁,讓整道菜肴更加具有口感層次感,健康又美味。廚師特別在碟放上幾朵花瓣, 令人胃口大開! 推薦!海膽扁意粉 + HKD48這道菜的口感豐富,扁意粉口感韌性十足,搭配上濃郁的海膽醬汁,鮮美的海鮮味道撲鼻而來,非常美味。海膽的味道有些微鹹和微甜,與意粉的味道非常協調,讓整道菜肴更加豐富和層次感。它所帶來的味覺享受非常難忘! 海膽愛好者必點!泰式紅蝦剌身 +48大大隻紅蝦去殼後,搭配上泰式醬汁的微辣和酸甜口味,爽脆鮮

泰式牛肉沙律

Getaway秘製烤雞

海膽扁意粉 + HKD48

泰式紅蝦剌身 +48
大大隻紅蝦去殼後,搭配上泰式醬汁的微辣和酸甜口味,爽脆鮮嫩,非常開胃,讓人食欲大增。是一份清新的開胃小食!

跟餐各送一杯熱檸檬茶和一杯凍咖啡。凍咖啡是由高品質的咖啡豆製成,配上冰凍鮮奶,味道濃鬱而不苦澀,好飲!

總括來說,我非常喜歡這家餐廳的食品和環境,他們提供高品質的食物。菜單選擇多樣化,服務質素優良,環境氛圍舒適。無論是與家人、朋友或是商業聚會,這裡都是一個非常好的選擇!
2023-07-04
  • 泰式牛肉沙律
  • Getaway秘製烤雞
  • 海膽扁意粉
  • 泰式紅蝦刺身
2023-07-04 45 瀏覽
今日同事拍板帶我去勁有泰國風的餐廳,來一個忙裏偷閑的午飯。用餐環境寬敞乾淨, 好有渡假feel. 其實中環返工真係揾食艱難,又多人又貴。難得呢度價錢適中,有lunch set, 仲唔使趕住交枱。我同同事一人一個套餐,有前菜,主食同飲品。唔夠食,可以加配湯同甜品,埋單一人都係百零蚊。真係環境舒適,大大碟,抵食!軟殼蟹沙律 - 好大碟,足足有一整隻軟殼蟹,沙律菜夠新鮮爽口。Getaway 秘製烤雞 - 半隻秘製燒春雞,同事對個秘製醬汁讚不絕口,帶少少甜少少辣,最重要係肉質非常鮮嫩多汁。個伴菜是酸酸地的醃菜,同雞的味道非常夾。西京燒比目魚配喇沙意大利飯 - 我好鐘意呢個西京燒比目魚,大大塊之餘,比目魚非常肥美,肉質好滑。

軟殼蟹沙律

果茶
2023-07-04
午餐
果茶
  • 軟殼蟹沙律
2023-07-03 18 瀏覽
餐廳用藤做主角⋯⋯感覺好寫意,如果天氣好,外面也有雅座。1)軟殼蟹沙律蟹炸得好香,入口脆卜卜。2)泰式牛肉沙律牛肉上有泰式酸辣醬汁,沙律菜加入木瓜絲,更爽口。3)秘製烤雞烤到表皮香脆,肉質唔乾。4)紅蝦意粉配龍蝦辣汁紅蝦大隻肉爽,龍蝦辣汁嘅意粉,每一口都掛滿醬汁,食到味道好濃厚。冬蔭公脆米湯材料有蕃茄仔、草菇、蜆肉、青口。廚師炸左脆米放在湯內,咬口脆脆的,飲落層次就豐富左。泰式紅蝦刺身紅蝦蝦味濃,肉質爽。墨西哥餅泰式生菜包薄薄的墨西哥餅皮口感煙韌,配上生菜和豬肉碎好夾,一d都唔覺膩口。甜品牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕好有特色嘅係佢焦黑的表面,食落質感較札實,中間嘅吉士口感滑溜,每一口都有濃濃芝士香。Summer Madness黃色好靚,酸酸的飲落清新。慾望之島班蘭、茉莉、椰子。入口已感到茉莉花嘅香,帶出啖啖的椰子味,唔錯。
餐廳用藤做主角⋯⋯感覺好寫意,如果天氣好,外面也有雅座。

1)軟殼蟹沙律
蟹炸得好香,入口脆卜卜。

2)泰式牛肉沙律
牛肉上有泰式酸辣醬汁,沙律菜加入木瓜絲,更爽口。

3)秘製烤雞
烤到表皮香脆,肉質唔乾。

4)紅蝦意粉配龍蝦辣汁

冬蔭公脆米湯
材料有蕃茄仔、草菇、蜆肉、青口。
廚師炸左脆米放在湯內,咬口脆脆的,飲落層次就豐富左。

泰式紅蝦刺身
紅蝦蝦味濃,肉質爽。

甜品

Summer Madness
黃色好靚,酸酸的飲落清新。

慾望之島
班蘭、茉莉、椰子。
入口已感到茉莉花嘅香,帶出啖啖的椰子味,唔錯。
2023-06-30 46 瀏覽
香港人真係好鍾意食泰國菜🤣香港到唔少泰國菜餐廳,今次嚟到中環呢間Getaway就比較特別,喺一間打卡度十分高嘅fusion泰菜Cafe📸室外位置用上好多植物🌴好似俾花草圍住咁,絕對可以影到靚相😎😎室內位置都整得幾fancy🌸仲有個靚靚嘅VIP Room。今次點嘅lunch set超級豐富🤩🤩每樣嘢味道都不錯😋百幾蚊起可以食到咁精緻又有特色嘅菜式,性價比頗高👏🏻軟殼蟹沙律、泰式牛肉沙律唔係其他餐廳咁求其一個沙律咁簡單😏泰式牛肉保持粉嫩顏色,酸酸辣辣嘅泰式醬汁加上清爽青木瓜同沙律菜好開胃😗😗軟殼蟹夠香脆不油膩。冬蔭功脆米湯估唔到餐湯都整得咁靚😍😍碗內放滿蜆、青口同配料,將冬陰功湯從茶壺內倒出🫖賣相加晒分。酸、辣、鹹三種層次各佔相同席位,仲有唔少脆米加添口感,開胃得嚟又好飽肚喎🤣墨西哥餅泰式生菜包生菜包就食得多,今次用taco包住豬肉同生菜,豬肉多到滿瀉😛😛食落唔會乾,酸酸地都唔錯。香煎雞翼配是拉差蛋黃醬簡簡單單,雞翼都幾juicy💦同樣不錯。Getaway秘製烤雞餐廳招牌作之一😎燒雞燒至外皮微微焦香,內裡肉質卻超級無敵嫩滑兼十分juicy!口感好好。味道都幾有特色,食到啲peri peri

軟殼蟹沙律、泰式牛肉沙律

冬蔭功脆米湯

香煎雞翼配是拉差蛋黃醬
簡簡單單,雞翼都幾juicy💦同樣不錯。

Getaway秘製烤雞
餐廳招牌作之一😎燒雞燒至外皮微微焦香,內裡肉質卻超級無敵嫩滑兼十分juicy!口感好好。味道都幾有特色,食到啲peri peri醬個種惹味嘅感覺,調味恰到好處😋😋

紅蝦意粉配龍蝦辣汁
辣味唔太明顯,但醬汁調味鹹淡得宜,每條意粉都可以掛上濃稠醬汁😙😙紅蝦大隻,即使面頭灑上蒜茸辣椒仍不減紅蝦本身嘅鮮甜味🦐

牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕
飽到一個點都想試下呢度嘅甜品🤪牛油果口味嘅basque cheesecake都係第一次見,口感幾順滑creamy,食到好香卻毫無青澀感覺嘅牛油果味🥑清香而不過甜,幾有驚喜👍🏻👍🏻

凍檸茶

人均消費:$300
推介指數(10分為滿分):8分

2023-06-29
見到呢間餐廳d食評唔錯,所以約左幾個老友來探店,環境裝修的確唔錯,個露台位都好chill,黎之前都上網睇過下餐牌,了解到佢既價錢都唔算平,不過始終中環區,所以都抱住黎食好西既心態,滿心歡喜期待呢一餐。不過好可惜,無論服務定係食物質素,都係低於預期,我地3個人食人均$1200,但食左d好普通既野,d海鮮又唔新鮮,d蝦仲有d霉霉地,意粉d汁又太稀,menu入面既野都比較普通,其實主要原因係性價比低,如果佢唔係定呢個價錢,可能期望會唔同,就唔會有咁大既反差感,希望餐廳可以落多d心機去服務、食材質素及餐牌設計方面,用心去對待消費者,餐廳都係靠口碑,如果產品服務做得唔好,花幾多資源賣廣告都徒勞無功。今次因為太過相信坊間既食評,所以中伏,無下次
2023-06-27 14 瀏覽
餐廳除咗有室外位置之外,仲有房間位置,而且裝修好靚,環境同食物都好igable,侍應亦好nice,呢度嘅lunch set抵食得黎,賣相仲好靚😍軟殼蟹沙律泰式沙律菜上面有一整只一分為二嘅軟殼蟹,食落好香口泰式牛肉沙律沙律汁有少許辣,牛肉7成熟,肉味香濃香煎雞翼配是拉差蛋黃醬蛋黃醬香甜,雞翼煎到外脆內juicy,點上醬汁一齊食,十分滋味秘制烤雞第一次見雞扒嘅擺碟都可以咁靚😻系超大塊嘅去骨雞髀扒,烤雞一啲都唔會乾,口感酸甜香滑西京燒比目魚配喇沙意大利飯一上菜就感覺到廚師嘅用心,連個飯都整得好靚,仲好香喇沙味,個飯唔會太硬,比目魚嘅肉質更加系超滑溜牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕呢個巴斯克焦香芝士蛋糕真系非常不錯,質感細膩棉滑,so yummy 😋熱情果果茶好香熱情果味,飲落唔會過酸,味道不錯凍泡沫咖啡味道系好香濃嘅咖啡味,都幾好飲

軟殼蟹沙律
泰式沙律菜上面有一整只一分為二嘅軟殼蟹,食落好香口

泰式牛肉沙律
沙律汁有少許辣,牛肉7成熟,肉味香濃

香煎雞翼配是拉差蛋黃醬

秘制烤雞

熱情果果茶
好香熱情果味,飲落唔會過酸,味道不錯

凍泡沫咖啡
味道系好香濃嘅咖啡味,都幾好飲
2023-06-17 397 瀏覽
✣ ✣ ✣ ✣Getaway ✣ ✣✣ ✣成日見到人哋嚟打卡,book咗三次枱,今日終於嚟到。店舖比我想像中細,但係好骨子企理😄可惜當日落雨出唔到去室外影相不過店員都安排到個打卡位俾我哋👍🏻可惜店內嘅冷氣唔夠涼。Lunch set嘅選擇都算多,而且組合可自由配搭Salad + Main + Tea/Coffee HKD158起Main - Getaway Special chicken起咗骨 食得好方便 而且燒得一啲都唔乾柴,好JuicyMain - 西京燒比目魚配喇沙意大利飯第一次食意大利飯冇乜汁😆稱唔上好重喇沙味但係個比目魚,超級好食!所以都加返分Starter - 泰式紅蝦刺身+$58上枱嘅時候哇一聲,好有造型而且肉質彈牙,兩隻真係唔多夠😆越式三文魚米子卷 +58包到好似一嚿壽司咁,好funny ,淨係賣相都已經加分Lunch set仲可以加Cocktail 不過個賣相就冇單點咁靚😭
✣ ✣ ✣ ✣Getaway ✣ ✣✣ ✣

成日見到人哋嚟打卡,book咗三次枱,今日終於嚟到。

店舖比我想像中細,但係好骨子企理😄
可惜當日落雨出唔到去室外影相

不過店員都安排到個打卡位俾我哋👍🏻

可惜店內嘅冷氣唔夠涼。

Lunch set嘅選擇都算多,而且組合可自由配搭

起咗骨 食得好方便 而且燒得一啲都唔乾柴,好Juicy

Main - 西京燒比目魚配喇沙意大利飯
第一次食意大利飯冇乜汁😆稱唔上好重喇沙味
但係個比目魚,超級好食!所以都加返分

Starter - 泰式紅蝦刺身+$58
上枱嘅時候哇一聲,好有造型
而且肉質彈牙,兩隻真係唔多夠😆

越式三文魚米子卷 +58
包到好似一嚿壽司咁,好funny ,淨係賣相都已經加分

Lunch set仲可以加Cocktail
不過個賣相就冇單點咁靚😭