2022-01-20 1329 瀏覽
之前已經聽朋友講過K11附近有間專食炸魚薯條嘅外賣小店好得,今次去開附近加上又冇左晚市堂食,就黎try try。小店門面係亮眼嘅彩藍色,離遠已經見倒。餐牌好簡單,一頁睇晒,除左炸魚薯條,佢地仲有意粉、小食、湯同沙律,全部幾十蚊貨仔,價錢合理。野食都係即叫點整,因為小店都係得老闆一個一腳踢,所以由落單到最後一樣野食上齊大約都要三四個字,不過慢工出細貨,野食都好熱辣辣,炸魚仲好鬆化。什菌忌廉湯($35) - 忌廉湯好夠熱,就算係外賣拎到返屋企都仲係暖嘅,忌廉湯杰度啱啱好,每啖都飲倒什菌碎,好有咬口。炸雞塊($45) - 雞塊熱辣辣又香脆,炸皮唔會太厚,雞塊仲有肉汁唔會太乾,蘸埋甜辣醬食非常香口好味。炸魚薯條($78/大) - 大份炸魚薯條有兩塊炸魚,每塊有差唔多一隻手掌咁大,炸魚好香脆鬆化,炸漿唔會過硬過厚,魚肉亦唔會太腍,比好多西餐廳做得出色。薯條外賣雖然腍左少少,但粗薯口感都唔錯。香草大蝦意粉($78) - 意粉上面有四隻大蝦,橙色嘅大蝦配上青色嘅意粉,顏色幾吸引。意粉軟硬適中,一路食會聞倒好大陣蒜香味,味道同賣相同堂食分別不大,完全唔似外賣。總結,炸魚做得出色,炸漿薄而香脆,意粉賣相

炸雞塊

香草大蝦意粉

總結,炸魚做得出色,炸漿薄而香脆,意粉賣相靚味道亦唔錯,每樣野都係幾十蚊貨仔,但質素拍得住餐廳,喺冇晚市堂食哩段時間,絕對係外賣嘅好選擇。
炸雞塊
2022-01-16 671 瀏覽
Fryers @ Tsim Sha Tsui 尖沙咀📍G/F, 2 Blenheim Avenue, Tsim Sha Tsui香港都有唔少地方可以食到Fish and Chips但價錢合理又好食既我都幾推薦呢間比起平時係餐廳起碼都百幾二百蚊一份,跟住又勁大份,食一份可能都食唔到其他野Medium Size 係配一件炸魚加薯條,一個人食份量岩岩好,如果你唔係大食既人,可能你食完都已經飽左一大半全部即叫即炸,勁新鮮,魚肉嫩滑炸魚薯條 Fish and Chips (中 Medium) $58Sony A7ii + Sony FE 40mm f2.5G
Fryers @ Tsim Sha Tsui 尖沙咀

香港都有唔少地方可以食到Fish and Chips
但價錢合理又好食既我都幾推薦呢間

全部即叫即炸,勁新鮮,魚肉嫩滑

1K
說到最具代表性的英國國民小吃,想必非炸魚薯條莫屬,今次就在尖沙咀的小巷中發掘到一間英式Fish & Chips專門店 - Fryers。餐牌貴精不貴多,主打Fish and Chips 、意粉和炸物小食。食物都是即叫即製, 保證熱辣辣,下單後大約等10-15分鐘就可取貨。這次點了招牌菜炸魚薯條、意粉和湯品。炸魚薯條 $78英式炸魚脆漿加入啤酒,因為啤酒是充滿氣泡的液體,可以讓粉漿變膨鬆,炸起來就會特別鬆脆。從橫切面也可看到金黃的外皮十分輕薄,咬下去口感特別酥脆,裡面包著嫩滑雪白而又相當豐厚的魚肉。薯條炸得外脆內軟,乾爽不油膩,肉心軟綿細密。黑松露什菌意粉 $68忌廉醬汁調較得香滑濃稠,加入黑松露,菌香滿溢,香氣馥郁。幼身的意粉煮出Al dente輕微韌度的口感,入口奶滑。什菌忌廉湯 $35忌廉湯頭夠creamy稠身,野菌濃香撲鼻而來。喝起來濃濃滑滑的,真材實料,頓時感到暖身也暖心。

Fish and Chips

這次點了招牌菜炸魚薯條、意粉和湯品。
Fish and Chips

炸魚薯條 $78

炸魚薯條

薯條炸得外脆內軟,乾爽不油膩,肉心軟綿細密。

黑松露什菌意粉 $68
忌廉醬汁調較得香滑濃稠,加入黑松露,菌香滿溢,香氣馥郁。
黑松露什菌意粉

幼身的意粉煮出Al dente輕微韌度的口感,入口奶滑。

什菌忌廉湯 $35
忌廉湯頭夠creamy稠身,野菌濃香撲鼻而來。
什菌忌廉湯

喝起來濃濃滑滑的,真材實料,頓時感到暖身也暖心。
2022-01-15
15 分鐘 (外賣自取)
2021-11-30 592 瀏覽
經過棉登徑 見到呢間之前bookmark咗嘅fish & chip🐟 所以決定試吓佢😍 小店用藍白色做主色 夠晒歐式風味 除咗有fish and chip 小店仲有意粉等主食Fish and chips (L) $78呢一個fish & chips有兩大塊嘅魚柳 下低配咗好多粗薯條🍟 另外仲有茄汁同一個自家他他醬😜 咁呢個魚柳炸衣好薄 因為店主係即叫即炸 所以我即刻食嘅時候又熱辣辣又脆卜卜👍🏻 魚柳相對上比一般厚肉 好厚身 所以食落去啖啖滑身魚肉 質感幾好🥰 薯條就係粗身薯條 所以都好多薯肉 同樣即叫即炸😝 咁我自己幾鍾意佢個他他醬 洋蔥味較強 所以食落去呢就特別香口惹味🤤雜菌忌廉湯 $35我自己都幾鍾意呢個湯 因為佢有足料 店主應該將所有嘅雜菌蘑菇攪碎blend爛 所以每啖都有菇菌粒粒 有口感😆 而且每啖都會有好香嘅雜菌味 一定啱晒菇菌fans😘洋蔥湯 $32洋蔥湯冬天飲真係好正 夠暖身😚 洋蔥湯有好洋蔥絲 全部都已經煲到好軟身入味 食到洋蔥甜味 湯底比較甜😎

Fish and chips (L) $78

雜菌忌廉湯 $35

洋蔥湯 $32
  • Fish  &  Chips
2021-11-30 223 瀏覽
係尖沙咀K11附角街頭轉角有間賣Fish & chips 既外賣店~突然心血來潮又想食D煎炸野,就決定買D食下~原來佢地除左有炸魚薯條,仲有湯、意粉、其他小食~炸魚薯條兩大舊炸魚加埋粗薯條~炸魚脆漿香脆,魚肉juicy,外脆內軟!洋蔥湯洋蔥湯好足料,啖啖洋蔥~有埋芝士同法包就正啦~蘑菇湯蘑菇打碎左,十分香濃鮮蝦香草醬意粉意粉夠al dente,香煎鮮蝦爽口彈牙!洋蔥圈好脆既洋蔥圈,炸得恰到好處估唔到外賣店都咁有驚喜!推薦!
原來佢地除左有炸魚薯條,仲有湯、意粉、其他小食~

洋蔥湯
洋蔥湯好足料,啖啖洋蔥~有埋芝士同法包就正啦~
蘑菇湯
蘑菇打碎左,十分香濃

鮮蝦香草醬意粉
意粉夠al dente,香煎鮮蝦爽口彈牙!
洋蔥圈
好脆既洋蔥圈,炸得恰到好處
估唔到外賣店都咁有驚喜!推薦!
2021-11-27
2021-11-27 81 瀏覽
男友收工後,喺尖沙咀「Fryers」買外賣畀我食😍。.🍴洋蔥湯 $32為免淨係食炸物太dry,男友好貼心咁嗌咗個洋蔥湯😍。足料洋蔥煮成湯,味道清清地,仲食到啖啖洋蔥片,暖胃之選。.🍴炸魚薯條 (中) $58巨形炸魚足足有一隻手掌咁大塊,皮香唔油膩,咬落卜卜脆;英式粗薯條數量唔少,令我好懷念喺Cardiff食過嘅Fish & Chips🤤。.🍴炸雞塊 $45炸雞脆皮唔厚,但咬落口感十足,而且數量唔少;炸雞肉滑有汁,味道唔算太咸,啱晒我倆嘅口味。
男友收工後,喺尖沙咀「Fryers」買外賣畀我食😍。
🍴洋蔥湯 $32
🍴炸魚薯條 (中) $58
🍴炸雞塊 $45
2021-11-20 87 瀏覽
今日經過尖東,見到有間藍色佈置而且裝修精緻嘅英式外賣店叫Fryers。被吸引之下去試下lunch。第一時間order左fish & chips,因為從小至今都鍾意食,仲有叫咗香草大蝦意粉,湯亦不能錯過,有洋蔥湯及雜菌忌廉湯。Fish & Chips果然冇令我失望,魚柳超超超大塊,最緊要係外脆內軟,表層炸皮薄又香脆,完全吾油膩,入面嘅魚係厚肉而且鮮嫩,絕對係招牌菜。香草大蝦意粉嘅大蝦夠彈牙又夠QQ,好有海蝦味道,有4大隻,抵食,意粉啱熟冇過腍,而且伴上香草,俾人一種清新感覺。洋蔥湯好濃沃及加上少少黑椒吊味,冬天飲絕對一流。雜菌忌廉湯夠creamy,材料又多,好重菌味。

外賣自取
2021-11-20 52 瀏覽
原本諗住食尖沙咀嗰間風雲拉麵🍜點知排長龍再加上我勁肚餓,所以決定揾其他野食😳😳就係隔離開左間好型格既炸魚薯條店😍我都即刻嗌左一口炸魚薯條🍟,香草大蝦🍤意粉同埋洋蔥🧅湯😊😊一口炸魚薯條🍟,一口魚的脆嫩油膩,配上薯條的脆口,咬一口頓時滿足感爆棚,重點一啖一口,唔洗切到啲魚散哂,好貼心😚香草大蝦🍤意粉🍝好勁愛,意粉軟硬度剛好呀,而大蝦相當爽口,好新鮮,洋蔥同香草滿滿掛在每條意粉上😍洋蔥🧅湯,好清甜喔😚炒好的洋蔥本身會帶有甜味,再慢火煲煮,好正呀🧅🧅

我都即刻嗌左一口炸魚薯條🍟,香草大蝦🍤意粉同埋洋蔥🧅湯😊😊

2021-11-12 101 瀏覽
鋪面嘅藍色x紅色嘅新裝修好覺眼係尖沙咀嘅外賣店 喺K11附近好容易搵到 棉登徑附近一條街 呢一條街名真係好難記如果冇地方 食有一張圓小枱可以俾你喺門口坐喺度食 非常細心即叫即整 新鮮熱辣 唔駛等好耐 ♥︎ Fish and chips 炸魚薯條 $78/2pcs $58/1pc魚柳大大嚿滑脫脫 外層脆卜卜魚肉竟然係多汁軟滑 我叫咗個大 有兩大嚿魚 兩個人食一人一嚿就食得晒真係超級好味 好似返咗英國食一樣配以他他醬 薯條都OK♥︎ 炸雞塊 chicken nuggets $45係一粒粒嘅雞肉 同樣都係外脆內軟又多汁做得好出色 因為炸魚薯條好大份 食唔晒之後就算凍咗食都係脆 超正♥︎ 肉醬意粉 spagetti bolognese $68其實我對肉醬意粉一般 但係呢一個做得都唔錯 難怪我朋友揀呢一個意粉有質感 醬汁都係擺喺個意粉上面真材實料 食得出食材嘅味道 細緻有質感 係我難得一讚嘅一個肉醬意粉令我好欣賞佢個外賣盒有個藍色小魚仔貼紙 好可
鋪面嘅藍色x紅色嘅新裝修好覺眼

係我難得一讚嘅一個肉醬意粉

令我好欣賞佢個外賣盒有個藍色小魚仔貼紙 好可
外賣自取
2021-11-09 49 瀏覽
今日晴天同朋友你尖沙咀逛完街,知道附近有間新開食FISH&CHIPS,這間餐廳主打做外賣,顏色是藍色很有海洋氣息,睇完menu後就點左一口魚薯條$53: 等左15分鐘左右,即叫即整,魚肉一D魚腥味都無,而且肉質很滑外面又脆卜卜,面粉脆醬很薄,而薯條係粗條,非常脆口又有薯仔味;還有2款醬汁,他他醬和茄汁醬,令口感大大提升!黑松露什菌意粉$68: 意粉好少地方可以食到咁煙韌,鋪滿濃濃的黑松露係面,還有些雞肶菇和洋蔥香味,雖然無落肉炒但都食得十分滋味。什菌忌廉湯$35: 這個湯充滿著濃郁的什菌菇香味,加上忌廉顯得十分香滑,配埋炸魚一齊食更加match! 😋+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2021-11-08 38 瀏覽
冬季寒風吹到,正好在路邊攤吃一檔炸魚薯魚,新鮮熱辣又脆嫩,正!環境:我也不知道能不能說有環境,因為只有兩個超窄的座位跟桌子,主打外賣的店服務:老闆娘很友善,這真的很能吸回頭客!食物:首推$53的一口炸魚薯條 !超廉價的炸魚薯條,味道竟然比想像中好!外脆內嫩,魚肉完全不鞋,多汁,外皮脆薄,連帶薯條也超熱辣,冬日最愛!香草大蝦意粉$78四隻彈牙的大蝦,有夠Al Dente的意粉,香草吊出香氣,非常不錯,有餐廳小店的水準洋蔥湯$32不用添加多餘的東西,洋蔥本身非常鮮甜,煮至軟琳入口即溶,湯自然非常鮮甜!

環境:

服務:
老闆娘很友善,這真的很能吸回頭客!

食物:

首推$53的一口炸魚薯條 !

香草大蝦意粉$78

洋蔥湯$32
2021-11-02 53 瀏覽
今日想食下熱氣野,去了附近新開的Fryers,餐廳以外賣形式為主,食物款式不算多,主打就是炸魚薯條,另外還有三款意粉及炸小食。洋葱湯濃郁的洋葱香味,應是爆炒至其出味,洋葱滲出甜香。什菌忌廉湯忌廉湯比較濃稠,有淡淡的黑松露香味,入口幼滑,略有咬口。一口魚薯條炸魚外層粉漿又薄又脆,中間魚柳厚肉,即使返到公司食都保持香脆不會變腍,另外還有我至愛的炸粗薯。黑松露什菌意粉意粉份量不算太多,女士就剛好,意粉軟硬度適中,有淡淡的芝士及黑松露香味,十分creamy。

洋葱湯
濃郁的洋葱香味,應是爆炒至其出味,洋葱滲出甜香。

什菌忌廉湯
忌廉湯比較濃稠,有淡淡的黑松露香味,入口幼滑,略有咬口。

一口魚薯條

2021-10-31 43 瀏覽
唔知多唔多朋友仔都鐘意食炸魚?脆炸嘅外皮包住鮮嫩多汁嘅魚肉加上他他醬同檸檬汁,真係就咁諗都流緊口水🤤叫左大嘅炸魚薯條同一口炸魚🤪究竟有幾咁鐘意食炸魚😂即叫即整嘅炸魚梗係要等啦,但等待係值得架❤️新鮮炸好嘅炸魚熱辣辣,外脆內軟嘅感覺真係好正👦🏻特別鐘意食一口炸魚,細細件咁好精緻而且佢仲無咁重魚味之外,更加岩曬啲想有儀態又口細細嘅朋友仔,粗薯條亦都好味,食完之後覺得充滿力量了😍評分:8 / 10

新鮮炸好嘅炸魚熱辣辣,外脆內軟嘅感覺真係好正

評分:8 / 10
小妹好鐘意食Fish n Chips 🐟尖沙咀新開左一間專門店😎 啱哂小妹❤️仲要即叫即炸☺️值得推介😘😘炸魚薯條 $78(大) $58 (中)一定要一定要嗌fish n chips超大塊炸魚😋一樣外面超脆✨又唔會好油❤️不過裏面真係超多魚肉🐟薯條一樣大條😋 仲好香好脆✨一口魚 $43一口魚都係好正🤤 聞落已經有好香嘅魚香味❤️表面睇得出唔會好油😋食落仲超級香脆😍裏面熱辣辣嘅魚仲好鮮好香✨真係好好食💛香草大蝦意粉 $78好香嘅香草🌿配上大蝦 同 意粉味道好香好足夠之餘❤️大蝦仲好鮮好爽肉😋意粉都煮得剛剛好✨好香好彈牙💛什菌忌廉湯 $35飲得出落足料嘅什菌✨而且忌廉味都好香好夠❤️熱辣辣嘅湯😋正💛
小妹好鐘意食Fish n Chips 🐟
尖沙咀新開左一間專門店😎 啱哂小妹❤️
仲要即叫即炸☺️值得推介😘😘

炸魚薯條 $78(大) $58 (中)
一定要一定要嗌fish n chips超大塊炸魚😋

飲得出落足料嘅什菌✨
而且忌廉味都好香好夠❤️
熱辣辣嘅湯😋正💛
2021-10-30 38 瀏覽
咁岩經過附近🚶🏻‍♂️,見到開左間fish and chips店🐟🐟,主要係做外賣,門口有張枱仔比你可以兩個心坐係度食Fish and Chips, Regular ($58)份量十足,$58黎講真係抵👍🏻👍🏻魚肉係走嫩滑路線😋😋但薯條就Normal 什菌忌廉湯 ($35)有驚喜,味道不俗,菇味濃,仲好熱辣辣,天氣凍既話行過都可以買碗飲絕對可以再食,尤其是係天氣凍既時候,食呢兩樣野實暖粒粒☺️☺️

Fish and Chips, Regular ($58)
份量十足,$58黎講真係抵👍🏻👍🏻
魚肉係走嫩滑路線😋😋
但薯條就Normal

什菌忌廉湯 ($35)