2023-11-09 257 瀏覽
抹茶麻糬布甸包 $10一個 $18兩個by @bread.freshday .之前一路經過呢間Bakery都心思思想試試今日入去.. 一見到布甸包 就覺得好吸引..尤其係隔離嘅抹茶麻糬款..好似好好味🤣...布甸嘅流心狀做得好好.. 奶香感都好出.. 真心滿足..抹茶香味出 未至於甘.. 但我覺得balance得幾舒服!同我食過嘅幾間布甸包比!我覺得佢算出色嘅!一個204kcal.臨走之前買多咗嗰黑糖麻糬葡撻 $10一個.表示皮酥 餡香!黑糖味幾出 麻糬口感正常!甜度相比天花板之KFC會低少少!一個150kcal左右
抹茶麻糬布甸包 $10一個 $18兩個
by @bread.freshday
之前一路經過呢間Bakery都心思思想試試
今日入去.. 一見到布甸包 就覺得好吸引..
尤其係隔離嘅抹茶麻糬款..
好似好好味🤣..
布甸嘅流心狀做得好好.. 奶香感都好出.. 真心滿足..
抹茶香味出 未至於甘.. 但我覺得balance得幾舒服!
同我食過嘅幾間布甸包比!我覺得佢算出色嘅!
一個204kcal
臨走之前買多咗嗰
黑糖麻糬葡撻 $10一個
表示皮酥 餡香!黑糖味幾出 麻糬口感正常!
甜度相比天花板之KFC會低少少!
一個150kcal左右

外賣自取
沙田嘅freshday bakery 麵包選擇都唔少,見到佢哋有樣新品係真·麻薯麻薯波波🤩麻薯波波就食得多,有麻薯係裡面就真係未食過🤪🌸菠蘿麻薯波波 $12 @1個呢個菠蘿麻薯波波size 大過平時嘅麻薯波波少少,但$12 1個其實都幾貴🙈麻薯波波面頭係脆脆嘅菠蘿皮,內裡就有麻薯餡同朱古力粒!所以做到外脆內軟嘅效果,不過就有少少貪心,麻薯+菠蘿皮+朱古力粒三樣野加埋就少少太甜🤏🏻🙈,我覺得淨係麻薯餡+朱古力粒已經好好食🤣🙈🌸伯爵茶合桃提子 $9 @1個最近鍾意左食伯爵茶嘅麵包🤣見到又忍唔住食下,麵包體偏乾身, 食落唔會太硬,有合桃同提子增加口感,呢個算係好健康嘅麵包🥯﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍📍Freshday bakery 沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓7號舖

🌸菠蘿麻薯波波 $12 @1個

🌸伯爵茶合桃提子 $9 @1個
﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
📍Freshday bakery
沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓7號舖
2023-02-11 406 瀏覽
小眼睛之前吃過他們家的Oreo 流心芝士蛋糕、三重芝士包和歐式麵包印象都極好,沒想到這次踩雷了🥲這次對他們家的麻糬包非。常。失。望!$18/4個雖然不是很貴,但也絕對不算便宜;照舊烤箱200度4分鐘,口感還不錯,QQ糯糯的,但是⋯⋯⋯既沒有麵包的香氣,也沒有巧克力的味道,一整個不知道自己在吃什麼,只是一個有嚼勁的食物😞😞😞😞。超不推這個麵包👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

超不推這個麵包👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

2023-02-11
2022-12-24 316 瀏覽
今日買生日蛋糕慶祝生日行過見到個西柚楊枝甘露蛋糕好靚咁就第一次幫襯啦比蛋糕上面的生果吸引左睇落好豐富又好好食咁個蛋糕的cream整到酸酸地好開胃咁個餅底仲好鬆軟 唔乾食落仲有楊枝甘露味三個人食晒都無問題不過比起個蛋糕的生果係就係好靚但味道就失色啦主角的西柚一塊塊咁仲有少少衣所以食落係苦的.....吞唔落....或者比起成塊上拆反做果肉粒同的衣分反開就唔會苦不過都知生果好講季節同批次都無太多要求的但最大問題係係個士多啤梨到食到埋尾發現佢個底好似灰灰地......因為比的cream 遮住左一直都睇唔到差少少就食左落肚就係圖咁灰灰地睇落唔開胃餘下的都直接掉左......如果唔係個粒士多啤梨的話呢個蛋糕係好好食好高分
今日買生日蛋糕慶祝生日

的生果係就係好靚
但味道就失色啦
主角的西柚
一塊塊咁仲有少少衣
所以食落係苦的.....吞唔落....
或者比起成塊上
拆反做果肉粒同的衣分反開就唔會苦
不過都知生果好講季節同批次
都無太多要求的
但最大問題係係個士多啤梨到
食到埋尾發現佢個底好似灰灰地......
因為比的cream 遮住左
一直都睇唔到
差少少就食左落肚

就係圖咁灰灰地
睇落唔開胃
餘下的都直接掉左......
如果唔係個粒士多啤梨的話
呢個蛋糕係好好食好高分
2022-12-19
慶祝紀念
生日
呢度蛋糕幾有特色,賣相好靚,價錢又唔貴,選擇又多,本身想喺度訂生日蛋糕,不過短時間內無有人生日,所以買住個撻試下先。玫瑰檸檬撻 $281嚟自己中意食撻,2嚟呢款撻少Cream,3嚟賣相唔錯。撻皮好酥脆,但無牛油香;我係原隻檸檬可以就咁食嘅人,所以我唔怕酸,但最頂層檸檬醬酸得嚟又過份甜😣,最後我要撥走哂先食得落😥。第二層係海棉蛋糕,夠濕潤、夠軟;最底果層喺果醬嘅野,我食唔出係乜味,估係玫瑰醬?! 🤔小店除左有特色蛋糕外,連麵包都別出心裁,例如綠茶麻糬包等坊間少見嘅麵包。我發現原來小店有網站供客人訂蛋糕,如果有咩橫切面就更好。

玫瑰檸檬撻 $28
1嚟自己中意食撻,2嚟呢款撻少Cream,3嚟賣相唔錯。
撻皮好酥脆,但無牛油香;
第二層係海棉蛋糕,夠濕潤、夠軟;
最底果層喺果醬嘅野,我食唔出係乜味,估係玫瑰醬?! 🤔

玫瑰檸檬撻
玫瑰檸檬撻
2022-09-23
宵夜
2022-04-29 581 瀏覽
是日朋友生日,訂咗個芒果流心蛋糕,因為有朋友仔特別熱愛芒果,但呢間麵包鋪嘅蛋糕未食過,所以膽粗粗買咗個黎試下。仲有價錢十分親密,百幾蚊已經可以有個唔錯睇而且係流心的蛋糕,真係幾吸引當要拎蛋糕嘅時候,蛋糕真係十分有驚喜,賣相真係唔錯。而且朱古力牌可以寫成三行中文字,十幾個中文字,出黎朱古力牌d字都幾好。當食嘅時候,裡面芒果粒係得少少,其他基本上都係蛋糕,中間流心真係好治癒不過呢間麵包鋪嘅蛋糕可以有咁嘅價錢和效果算唔錯

不過呢間麵包鋪嘅蛋糕可以有咁嘅價錢和效果算唔錯
芒果流心蛋糕
芒果流心蛋糕
2022-03-24 458 瀏覽
真心推薦大家試此店的拿破崙,我之前已經自己買過他們不同味道的蛋糕,每次都有驚喜,但今次拿破崙真心值得推介,餅底脆卜卜,奶油香而不膩,酥皮與奶油很夾,完全冇隔夜的感覺,即日整即日買,士多啤梨藍味又甜又新鮮,確實是很有誠意的蛋糕。完全抹去之前的擔憂,因為拿破崙隔夜就會失去那脆口的口味,而且價錢又實惠,其實咁嘅價錢出邊都好難搵到,大家快啲去試啦!

完全抹去之前的擔憂
  • 士多啤梨拿破崙蛋糕
2021-10-21 686 瀏覽
最近行過,見到呢間有得訂公仔蛋糕,就試一試😂,所有蛋糕既價錢大約係$100至$500 左右, 大部分既蛋糕都係二百幾, 我覺得價錢都算合理,唔係貴。我就訂左呢個, 價錢係$258,已經連生日牌,裏面係朱古力黑森林蛋糕, 味道一般般, 但價錢吸引其他蛋糕都好靚呢d小蛋糕既賣相都唔錯門面總結: 雖然唔係話特別好食,但買泥打卡影相確實唔錯,都算係平民價錢

我就訂左呢個, 價錢係$258,已經連生日牌,
裏面係朱古力黑森林蛋糕, 味道一般般, 但價錢吸引

其他蛋糕都好靚

呢d小蛋糕既賣相都唔錯

門面

傍晚行過見到間新新地開嘅鋪頭成日行過都好想試下 入面有好多新奇口味嘅麵包可能因為都夜晚6、7點 好多都賣曬見到有幾款好似都唔錯酸酸甜甜嘅嘢最啱夏天食猶豫左陣之後揀左 草莓盛夏見佢賣剩最後一個 感覺好似好食d🤣🤣富士山蘋果乳酪係細d size嘅包黎今次淨係想買一個 所以買個正常size嘅當第二日早餐下面仲有d鬆餅 d味道好特別好吸引不過都係留返下次啦😆😆個包留返第二朝食都好好食!唔會話好硬好乾咁d士多啤梨乳酪陷好足料 啖啖都有!食落個士多啤梨味唔係d藥水/水果糖/假味似係真係士多啤梨整嘅 好香🤤隻粉紅色仲要好靚😍上面仲有塊橙乾 一齊食可以增加口感同dd果香雖然個包要15蚊 但d材料都幾用心對得住呢個價錢😬😬下次可以試下其他嘢
傍晚行過見到間新新地開嘅鋪頭

富士山蘋果乳酪係細d size嘅包黎
今次淨係想買一個 所以買個正常size嘅當第二日早餐

下面仲有d鬆餅 d味道好特別好吸引
不過都係留返下次啦😆😆

個包留返第二朝食都好好食!
唔會話好硬好乾咁

對得住呢個價錢😬😬
下次可以試下其他嘢
2021-08-04
2021-07-17 402 瀏覽
見呢間麵包舖都幾多人幫襯,而且麵包款式新潮唔同一般傳統嘅麵包店,買咗兩樣嘢試吓。低糖芝麻軟包好大件!麵包香軟,入面有啲芝麻蓉,食落香口唔乾,冇記錯要廿幾蚊,都幾貴吓芝麻波波未打開個盒已經聞到好香,質感軟得嚟有少少咬口,作為零食唔錯之後我仲試咗佢地嘅瑞士卷,就唔會再買多次喇

之後我仲試咗佢地嘅瑞士卷,就唔會再買多次喇
2021-06-15 373 瀏覽
第二次幫趁「 Freshday Bakery」,吸引我是「低糖黑麻麻」$22,兩個優惠價$40。材料:湯種、低糖黑麻蓉、杏仁粒與紅豆皮粉,第一次認識紅豆皮粉,原來紅豆皮粉使產品有紅豆香甜風味,純正紅豆皮磨粉研製,都是健康產品,此包味道與口感頗不錯,而且不是空氣麵包。「黑旋風」,諗起廣告:「殺曱甴唔使用劍嘅!」,材料:湯種、朱古力粒、黑岩碎、朱古力北海道,又是第一次認識黑岩碎,原來黑岩碎應用: 裝飾。口感香醇且不甜膩,風味獨特。我對「黑旋風」感覺一般,但不太甜都是優點。三個麵包$58,價錢都不菲。

我對「黑旋風」感覺一般,但不太甜都是優點。

三個麵包$58,價錢都不菲。
2021-06-14
👧🏻Wodafoodie in Sha Tin沙田中心新開既麵包舖 每次行過都勁香! 所以勁鍾意食麵包既我忍唔住要試下😋😋😋佢d麵包係比較新式 會加入乳酪 麻糬 芋頭 明太子等普通麵包店唔會有既食材 感覺好似奈雪之茶👀👀✨乳酪包 $20+ (圓形香草面個個)呢個包勁多人買!真係勁香😳👍🏻👍🏻本身𠝹開左4份 入面會見到滿滿既乳酪🤤焗熱食 好香 乳酪酸酸甜甜 襯埋個舖滿香草既包 勁好食勁驚喜!😍😍😍 超級推介!❤️因為佢太好味 屋企人話下次要買多幾個黎食🤣🤣🤣🤤✨明太子軟法包 $18 (長條形個個)呢個買個陣岩岩出爐 包面中間橙色就係明太子 好香 但雪左一晚再焗熱 無岩岩出爐咁香咁出色 反而覺得明太子可以再多d 食落無乳酪包個種好rich既口感 但成個包overall黎講都係好食既😋✨芝士肉鬆包 $15+ (方形橙色個個)呢個就比普通肉鬆包好食d既 感覺佢入面既肉鬆無加到沙律醬撈 岩曬我😝呢間既質素真係幾唔錯 食連鎖店食厭曬得閒試下小店又真係好驚喜☺️👍🏻👍🏻好期待下次試佢其他特別款麵包😍 📍 Freshday Bakery (沙田中心) (沙田)沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓7號舖
👧🏻Wodafoodie in Sha Tin
沙田中心新開既麵包舖 每次行過都勁香!
所以勁鍾意食麵包既我忍唔住要試下😋😋😋

✨乳酪包 $20+ (圓形香草面個個)
呢個包勁多人買!真係勁香😳👍🏻👍🏻
本身𠝹開左4份 入面會見到滿滿既乳酪🤤
因為佢太好味 屋企人話下次要買多幾個黎食🤣🤣🤣🤤

✨明太子軟法包 $18 (長條形個個)

✨芝士肉鬆包 $15+ (方形橙色個個)

呢間既質素真係幾唔錯 食連鎖店食厭曬
得閒試下小店又真係好驚喜☺️👍🏻👍🏻
好期待下次試佢其他特別款麵包😍

📍 Freshday Bakery (沙田中心) (沙田)
沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓7號舖
  • 乳酪包
  • 明太子軟法包
  • 芝士肉鬆包
2021-03-31 434 瀏覽
這間麵包店在大埔都有,有一次在母親節的時候買了一個芒果泡芙,又大又多芒果,相當好吃,但麵包好像一般,只有麻薯包比較吸引。上次試過炭燒摩卡,比較乾,沒有什麼咖啡味,沒有特別。這次試一試這個吞拿魚,據說有湯種、芝士、吞拿魚。呢間野都真係幾痴巾,一個肉鬆包,雖然體積比起平時的比較大個,但竟然夠膽收費$18 ,在區內有些茶餐廳, 20多元已經可以有西多士連熱飲。有個上面有兩塊橙的,又要$15 ,有個朱古力挺多,外表黑啡色的叫做黑旋風,又要$20 ,只拿着一張十蚊紙以及兩蚊,我求其拿了個蘋果乳酪。體積細小,內裏乳酪味道微酸,配合麵包來吃不會太乾,蘋果粒粒像是蘋果批一般,保留了少許蘋果皮,其實口感很差,蘋果皮又硬又乾,吃麵包時吃到蘋果皮實在難受

上次試過炭燒摩卡,比較乾,沒有什麼咖啡味,沒有特別

這次試一試這個
吞拿魚,據說有湯種、芝士、吞拿魚。

呢間野都真係幾痴巾,一個

蘋果乳酪。

體積細小,內裏乳酪味道微酸,配合麵包來吃不會太乾,
蘋果粒粒像是蘋果批一般,保留了少許蘋果皮,其實口感很差
,蘋果皮又硬又乾,吃麵包時吃到蘋果皮實在難受
早餐
2021-03-20 436 瀏覽
CP值:3.5/5價錢Price:- 地瓜燒Taiwan Sweet Potato Cake:$7- 紫米麻糬包Black Glutinous Rice Mochi Bread: $9 each, $17 for two- 凡爾賽玫瑰乳酪包 Rose Yogurt Bread: $9 each, $17 for two本身係俾呢間麵包舖嘅立體蛋糕吸引咗😍但嗰日真係唔係好想食蛋糕,所以買左其他野😂尼間麵包舖係行創新路線,買好多台灣style嘅麵包我諗呢一夠番薯燒應該係成個IG裏面介紹過最細粒嘅食物🤣但係入面有成粒真嘅台灣番薯係入面😍個餅皮仲有少少似台灣嗰啲鳳梨酥餅皮,好香牛油同奶味,正個紫米麻薯包有啲太甜,而且麻薯亦都好少,有少少失望😩玫瑰乳酪包嘅餡料係cream cheese加咗啲玫瑰粉,好難得個玫瑰味好真, 因為通常係糕餅入面嘅玫瑰味通常都係伏🤣但都有同樣一個問題就係啲餡太少I was attracted by the display window of this bakery. Lots of 3D cakes were available😍However, my appetite
CP值:3.5/5

價錢Price:

本身係俾呢間麵包舖嘅立體蛋糕吸引咗😍
但嗰日真係唔係好想食蛋糕,所以買左其他野😂

尼間麵包舖係行創新路線,買好多台灣style嘅麵包
我諗呢一夠番薯燒應該係成個IG裏面介紹過最細粒嘅食物🤣
但係入面有成粒真嘅台灣番薯係入面😍
個餅皮仲有少少似台灣嗰啲鳳梨酥餅皮,好香牛油同奶味,正

個紫米麻薯包有啲太甜,而且麻薯亦都好少,有少少失望😩

但都有同樣一個問題就係啲餡太少

However, my appetite did not go to cake on that day😂

This bakery also sells a lot of bread and pastry in Taiwanese-style.
The potato cake should be the smallest food I have ever recommended in this IG🤣
However, it tasted so good with a whole Taiwanese sweet potato inside. 😍
The pastry was like that of Taiwanese Pineapple cake, milky and buttery. Nice!👍🏻

The stuffing of Black Glutinous Rice Mochi Bread was a bit too sweet. Not much mochi could be found actually. 😩

Rose Yogurt Bread was made with cream cheese with rose flavour. It is rare for me to find authentic rose flavour on pastry but this bread did a good job.👏🏻
However, the same problem of few stuffing existed in this bread. 🙃
地瓜燒
地瓜燒
2021-03-20 1200 瀏覽
途經沙田中心,發現了一間開業不久售賣麵包蛋糕的店舖。門外玻璃櫃內的西餅和原個蛋糕🎂色彩繽紛,非常吸引。我二話不説便進店買了些麵包試試。~腸仔包 ($11)賣相不俗,麵包的外型非常飽滿。麵包底做得非常好,腸仔味道適中,不會過鹹。~紫米麻糬 ($9)這個湯種麵包較特別,外皮是用上紅豆皮粉,麵包餡內是紫米麻糬。吃起來,餡料是紫米露的味道,但還加了煙韌的麻糬,所以有雙重的口感。~核桃芝麻方包 ($16)一包六片,用來做三文治🥪便最好不過。片裝方包吃起來吃到有咬口的核桃和粒粒芝麻,所以又多了不同的口感。今次初試這店的麵包,感覺不錯,他日定必試試其西餅蛋糕。

~腸仔包 ($11)

~紫米麻糬 ($9)

~核桃芝麻方包 ($16)

今次初試這店的麵包,感覺不錯,他日定必試試其西餅蛋糕。