2023-08-08 935 瀏覽
嚟咗堅尼地城,沿着海旁行咗一陣,有啲肚餓,於是就周圍搵吓餐廳。行行吓見到呢一間好有海邊風格嘅炸魚薯條餐廳,見佢嘅Menu都好多選擇,所以就選擇咗試一試。舖頭唔算好大,所以客人都唔算好多。我叫咗一個魚,前菜揀咗粟米湯,飲品就叫咗凍檸檬茶。主菜炸魚係配薯條,應該係即刻炸,所以一上菜非常熱辣辣。炸魚用嘅炸粉唔算好多,唔係好厚身,而佢嘅魚肉都好大條,所以食落口都非常之有口感,而且魚肉都尚算新鮮,唔會好林,所以都非常推薦。而佢嘅粟米湯真係用粟米絞碎而成,所以淡淡都飲到粟米肉,非常之推薦!
  • 英式炸魚配薯條
2023-05-25 1661 瀏覽
黎到堅尼地城食lunch第二次黎呢間食炸魚薯條 weekend都係要等位 原味燒雞(半隻)$100🐔好味道😋 可配一款伴菜見到人地叫伴菜炒蘑菇(+15)好似好好食 所以就點左😂 係唔錯 份量都多同朋友揀左好耐 因為太多魚可以揀 連本地魚鱸魚/鯛魚/盲曹 都有 揀好耐 最後想點既石頭魚冇哂🙈 但職員話可以揀menu上面冇既無鬚鱈魚🐟 就試一試呢款魚既肉質係比較實少少 但都好食😋叫埋蛋糕share檸檬罌粟籽蛋糕 🍰 唔知道係一片片呢款 唔太特別 不過另一款紅蘿蔔蛋糕當日就賣哂
黎到堅尼地城食lunch
第二次黎呢間食炸魚薯條 weekend都係要等位
原味烤雞

原味燒雞(半隻)$100🐔好味道😋 可配一款伴菜

呢款魚既肉質係比較實少少 但都好食😋
檸檬罌粟籽蛋糕

叫埋蛋糕share
2023-05-01
20 分鐘 (堂食)
午餐
原味烤雞
  • 炸魚薯條
  • 原味烤雞配炒蘑菇
2023-05-18 927 瀏覽
同朋友到香港旅游 一直想食炸鱼薯条 冒着大雨来到,裤全部湿噻,冇让我失望,这家真系好好食 出品好搞到我翻到广州仲心挂挂呜呜呜,可惜广州冇得食炸鱼薯条 下次来香港我觉得会再来,真系好好食啊啊啊啊啊
2023-05-17
  • 英式炸鱼配薯条
  • 粟米汤
放假能夠望住個無敵大海景 再一路食住Fish & Chips 飲住啤酒🍻 同朋友傾計簡直人生無憾 每星期都可以黎一轉😆今次我地叫左烤雞同炸魚薯條🍟每款各一份Haddock🐟(香港🇭🇰)配薯條🍟WEEEE ~~~一上菜 那種新鮮熱騰騰的煙縷 從四面八方直湧各個感觀在拍攝前已經忍不住偷吃薯條🍟他們所選用的是粗粗扁扁的薯條熱辣辣 吃進去就是幸福 是炸物人的天堂(還沒到還沒到 Haddock🐟部分更要好吃到哭 到底有沒有如此好吃? 歡迎去試試後再跟我分享 你喜歡哪一種哪一款的一切進去 刀子也能感受到炸皮薄的程度 後來直接用叉子吉進去就吃了可想然之薄有多脆多薄 而魚有多嫩(一臉幸福外脆內軟 就不再多說了 魚的部分入口 還是滑滑嫩嫩的 完全不乾不柴其實也不用再另外沾其他醬料 以原有的新鮮魚味 再配上廚師👨‍🍳早已準備好的海鹽🧂就剛剛好 每口都是幸福 停不了口 (已安排好下次再來原味烤雞-半隻(送一款$30 伴菜)可能有些朋友會說烤雞嘛 每家都差不多 沒什麼特別呀那麼大家一定要來試試 Fish & Chick 的烤雞從店名來看 不是炸魚薯條🍟有名嘛 怎麼會在這吃烤雞那你們就被騙到了 他們的烤雞只能用

今次我地叫左烤雞同炸魚薯條🍟每款各一份
Haddock🐟(香港🇭🇰)配薯條🍟
在拍攝前已經忍不住偷吃薯條🍟他們所選用的是粗粗扁扁的薯條
熱辣辣 吃進去就是幸福 是炸物人的天堂
(還沒到還沒到 Haddock🐟部分更要好吃到哭
可想然之薄有多脆多薄 而魚有多嫩(一臉幸福
就剛剛好 每口都是幸福 停不了口 (已安排好下次再來
原味烤雞-半隻(送一款$30 伴菜)
可能有些朋友會說烤雞嘛 每家都差不多 沒什麼特別呀
那麼大家一定要來試試 Fish & Chick 的烤雞
從店名來看 不是炸魚薯條🍟有名嘛 怎麼會在這吃烤雞
那你們就被騙到了 他們的烤雞只能用四個字形容的話
就是「雞嫩肉滑」 不是不是、沒有那麼簡單
烤雞最怕就是 柴!!!乾!!!! 可是這家完全沒有
還超於想像 咬進去那雞肉汁雞油滿口都是(滿足~~
雞胸肉也是嫩滑嫩滑的(叫人家怎麼再去別家吃烤雞呀
雞腿🍗直接用手拿起來吃 咬下去也不用力的就把肉撕出來了
MY GOD 是HEAVEN~~~~~~
盤子上的雞油也不能放過 直接用薯條🍟沾起來 WOWWWW
呵呵🤭胖子的快樂

下班後來吃 直接把所有抑壓 沖走 只想浸透在每口的快樂之中
大家快點約起來 去吃!!(而且這邊的海景 無論下午還是晚上的都好讚
2023-05-06
慶祝紀念
生日
  • 原味烤雞-半隻
  • 鱸魚🐟(香港🇭🇰)配薯條🍟
2023-05-06 874 瀏覽
多個月前在飛魚王子的ig story 見佢介紹過這間小店。已經想搵日去試下。湊巧昨天有公事要到堅尼地城辦理,順道去食個午餐。講真餐廳不大,亦無什麼裝修可言,但整個區可能近海邊關係,開了不少西式小店,亦吸引很多國內遊客在附近打卡。去到已經係2點,仍坐無虛設,但仍有午餐供應。我們叫了烤雞及炸魚及asahi啤酒(500ml要加50蚊)家人本來一心想食炸魚,但入到去見到烤爐上的烤雞好像很美味,🤭😋於是改變初衷。因為第一次去,不熟悉他們餐單的結構,落單的時候比較猶疑,侍應一輪咀咁問我地要選擇啲乜,選擇困難症的我們稍為想了一下,侍應不太友善咁話:你繼續講啦!(語氣比較掘)。。。anyway. .主打炸魚應該唔會差得去邊。烤雞亦很入味,配菜選薯容很有家的風味埋單306蚊,唔算抵食但可以接受。最衰唔記得攞單,回家時怎樣都還原不到306蚊,唔知條數點計。(108 set 雞+ 10咖啡+88炸魚set+啤酒50+10%SC)當時坐在隔離有兩位國內遊客,佢地點完餐之後自己起身調位坐近門口,聽佢地講好似因為入邊比較燭,但兩位女侍應投以不友善眼光,雖然冇出聲,但看在眼裡很不舒服。如果我係遊客去到其他地方俾人

當時坐在隔離有兩位國內遊客,佢地點完餐之後自己起身調位坐近門口,聽佢地講好似因為入邊比較燭,但兩位女侍應投以不友善眼光,雖然冇出聲,但看在眼裡很不舒服。如果我係遊客去到其他地方俾人咁樣對待我會好唔開心囉 。

2023-04-21 749 瀏覽
朋友介紹呢間堅尼地城海邊嘅餐廳叫咗招牌Fish and chips 有唔同種類嘅魚,可以揀我就問佢邊隻係新鮮比較滑嘅魚就介紹咗呢隻大比目魚真係超級新鮮,肉身又話滑嘟嘟同我之前係英國食嘅味道都差唔多另外叫咗個炸生蠔生 大隻肥美肉質鮮甜海鹽檸檬梳打檸檬梳打估唔到香港都可以食到咁好食嘅fish and clips
朋友介紹呢間堅尼地城海邊嘅餐廳
叫咗招牌Fish and chips
有唔同種類嘅魚,可以揀
我就問佢邊隻係新鮮比較滑嘅魚

就介紹咗呢隻大比目魚
真係超級新鮮,肉身又話滑嘟嘟
同我之前係英國食嘅味道都差唔多
另外叫咗個炸生蠔生

大隻肥美肉質鮮甜
海鹽檸檬梳打
檸檬梳打
估唔到香港都可以食到咁好食嘅fish and clips
2023-04-16 693 瀏覽
到訪Fish & Chick位於堅尼地城嘅分店,藍色招牌同大門,對住一望無際嘅大海,唔係trapped喺城市嘅大街小巷,感覺開揚,好有feel☺️☺️。Fish & Chick喺西營盤同將軍澳都有分店,店家主打本地魚同啤酒炸漿,認為本地魚比進口魚更新鮮,而用啤酒炸漿會令到炸魚有淡淡啤酒香。📚炸魚薯條被喻為英國嘅national dish,但原來佢係originated from喺英國嘅猶太移民。好耐好耐之前,好多猶太人生活喺葡萄牙🇵🇹,喺15世紀左右,猶太人逃離到英國🇬🇧,同時帶咗西班牙嘅飲食文化去英國,其中一樣就係西班牙炸魚。一位猶太人將呢款炸魚發揚光大,1869年喺倫敦開咗第一間炸魚薯條店。逐漸炸魚薯條就喺英國,甚至英語世界流行起來。📚 炸魚薯條喺英國係一款平民街邊小食,通常用紙張包住咁攞嚟食,可以話係佢哋嘅掃街小食,喺以前仲好受勞動階層歡迎。💁🏻‍♀️ Fish & Chick嘅炸魚薯條係合格之上,因為無論係魚定薯條都好脆,熱辣辣。薯條粗身,口感十足。炸魚嘅炸漿適中,唔會太厚,不過魚質略嫌唔夠嫩滑,鮮味都唔算好出。阿薯覺得overall算食得過,以一個平民小食嚟講,佢做到香脆可口。今次

英式炸魚配薯條

今次食咗紐西蘭石頭魚,睇咗條YouTube片,店家其實比較推薦食本地魚🤣🤣,都有啲興趣revisit試吓用本地魚整嘅炸魚薯條😋。不過同大部分有少少名氣嘅餐廳嘅一樣,性價比低咗啲…..

📜
🍽英式炸魚配薯條(紐西蘭石頭魚) $150
🍺Asahi $58
🍹涷蜜桃茶 $38
下午茶
2023-04-16 366 瀏覽
放工時間,在堅尼地城處理完事務後,又差不多是晚飯時候,於是便在這裏開飯。很久以前也在這裏吃個炸魚薯條,份量都十分多,所以今次選擇了海鮮籃,有不同選擇,不同口味的海鮮大餐。但我錯了,原來海鮮籃份量都好多,我食完之後要抱住肚子才能離開。海鮮籃:炸蝦,魷魚,炸魚,蟹肉波波,手指魚。講明先,全部都係炸就一定好熱氣,所以配上啤酒或汽水是不錯的選擇。我自己比較喜歡炸蝦肉質爽口,另外是由魚鬚,不會太硬。炸魚兩件都大大件。

海鮮籃:炸蝦,魷魚,炸魚,蟹肉波波,手指魚。
2023-04-11
2023-01-19 1691 瀏覽
位於堅尼地城海傍既英式炸魚薯條店,對住個海🌊,好有去左外國既感覺,好chill🥳英國銀鱈魚 $150👉肉質好嫰滑,魚肉好肥美,但魚味唔太濃👉落左少少海鹽,帶左少少魚既味道出黎👉炸魚既粉漿好薄好鬆脆👉薯條又粗又脆格陵蘭島大比目魚 $145👉肉質唔太滑,但魚肉厚肉,較重鮮魚味👉魚肉一啲都唔乾身,好juicy👉炸魚粉漿好薄好鬆脆👉整體好吃,兩款魚都唔會過膩過鹹滋味海鮮籃 $140👉有炸鮮魷魚、炸魚手指、炸鮮海蝦、炸魚同炸蟹球👉咩都有啲,炸物既炸粉好薄👉炸魷魚好軟身,完全唔韌👉炸蟹球幾特別,真係蟹肉黎👉份量都幾大份

英國銀鱈魚 $150
👉肉質好嫰滑,魚肉好肥美,但魚味唔太濃
👉落左少少海鹽,帶左少少魚既味道出黎
👉炸魚既粉漿好薄好鬆脆
👉薯條又粗又脆

格陵蘭島大比目魚 $145
👉肉質唔太滑,但魚肉厚肉,較重鮮魚味
👉魚肉一啲都唔乾身,好juicy
👉炸魚粉漿好薄好鬆脆
👉整體好吃,兩款魚都唔會過膩過鹹

滋味海鮮籃 $140
👉有炸鮮魷魚、炸魚手指、炸鮮海蝦、炸魚同炸蟹球
👉咩都有啲,炸物既炸粉好薄
👉炸魷魚好軟身,完全唔韌
👉炸蟹球幾特別,真係蟹肉黎
👉份量都幾大份
英國銀鱈魚
格陵蘭島大比目魚
滋味海鮮籃
2022-12-24 1228 瀏覽
。O小姐。炸魚。日常。Fish and chicks 嘅炸魚真係冇得輸!由觀塘食到去西環😌好幾年前係喺觀塘食過,嗰陣已經覺得佢啲炸魚好好味,因為唔係臉魚,點知原來係西環佢都有分店,難得過到嚟,咁梗係一齊食下啦!佢哋嘅炸魚皮薄、皮脆、仲要唔係cheap 魚💛(有銀鱈魚、鯛魚、鱸魚、盲槽……鍾意食魚嘅朋友應該唔好錯過)我哋都有五六個人食,也不能夠全部都係魚炸魚嘅,所以我哋有叫烤雞食🤭佢仲有配粟米添雞方面佢哋個皮都炸得幾脆,啲雞肉都juicy 既,不過得半隻雞,就唔係好夠食,如果可以多啲嘅話就好啦🫣我哋仲試吓佢啲特飲,特飲就soso lah,唔好期望咁高🙈
。O小姐。炸魚。日常。

Fish and chicks 嘅炸魚真係冇得輸!
由觀塘食到去西環😌

我哋仲試吓佢啲特飲,特飲就soso lah,唔好期望咁高🙈
5 分鐘 (堂食)
  • 傳統英式炸魚配薯條
  • 炸魚薯條
2022-10-31 1400 瀏覽
係堅尼地城係呢間炸魚薯條同烤雞好好食😋烤雞好平呀$100有半隻夠哂兩個人食 雞有肉汁好食有香草味🤣叫左大比目魚炸魚配薯條 大比目魚係比較滑身嘅魚好好食 😋蘑菇湯都好正😄
2022-10-17 1072 瀏覽
炸大比目魚,肉質不滑,魚肉很大塊,魚肉不夠肥美,表皮很脆,酸黃瓜蛋黃醬還不錯,搭配的薯條也比較中規中矩,對於這個價格性價比不高;咖啡也比較中規中矩,味道偏淡,均價38蚊一杯,個人覺得星巴克選擇會更好,都算系第一次專登去堅尼地城睇日落hi tea啦,最遺憾無食到舊式果間茶餐廳!
炸大比目鱼
2022-10-06 885 瀏覽
難得公眾假期有時間同屋企人出走一下決定去西營盤走走帶女兒看看海點知一上車佢就瞓咗到餐廳很幸運車可泊門口等到一張最好景觀的位置門口180度海景未開始食已覺得心曠神怡平時食Fish N‘ Chips來來去去都係餐廳既定嘅嘢呢一間有很多不同類型嘅魚可以選擇最後我們聽了店員的推介選了其中一款另外點了半隻燒雞side dish 我們選了蘑菇另外在一點了海鹽特飲全部嘢都好好食個魚好食到不得之了再加上海景唯一美中不足就是女兒一路瞓直至食完才起身所以今次她沒食神了
難得公眾假期有時間同屋企人出走一下
再加上海景
唯一美中不足就是女兒一路瞓直至食完才起身
所以今次她沒食神了
2022-10-02 809 瀏覽
位於堅尼地城海傍🏝感覺好chill 好有去左外國嘅感覺餐廳主要食🇬🇧英式炸魚薯條同法式烤雞🐓因為座位唔多所以去到都等咗大約15分鐘左右先有位餐廳提供咗好多唔同魚選擇我哋就試咗其中兩款Seabass 鱸魚🐟($155)用咗香港出產嘅新鮮鱸魚製成炸魚粉漿好薄好鬆脆面頭落左少少海鹽可以帶出鹹香味魚肉算嫩滑但唔知係唔係因為連埋魚皮整嘅關係食落有少少腥味至於薯條🍟就炸得耐咗少少偏深色同偏硬有少少失望Halibut 大比目魚($150)同樣炸得好鬆脆口感好好不過魚味唔算突出而且無想像中咁多油份油脂感唔係好豐富亦保留唔到當中嘅肉汁至於飲品🍹就唔錯叫咗兩杯特飲都超Fresh海鹽檸檬🍋梳打($42)熱情果檸檬特飲($38)酸酸味味好開胃整體炸魚個粉漿係做得唔錯但論味道唔算特別出色價錢亦都偏貴
位於堅尼地城海傍🏝
感覺好chill
好有去左外國嘅感覺
餐廳主要食🇬🇧英式炸魚薯條同法式烤雞🐓
因為座位唔多所以去到都等咗大約15分鐘左右先有位

餐廳提供咗好多唔同魚選擇
我哋就試咗其中兩款

Seabass 鱸魚🐟($155)
用咗香港出產嘅新鮮鱸魚製成
炸魚粉漿好薄好鬆脆
面頭落左少少海鹽可以帶出鹹香味
魚肉算嫩滑
但唔知係唔係因為連埋魚皮整嘅關係
食落有少少腥味
至於薯條🍟就炸得耐咗少少
偏深色同偏硬有少少失望

Halibut 大比目魚($150)
同樣炸得好鬆脆口感好好
不過魚味唔算突出
而且無想像中咁多油份
油脂感唔係好豐富
亦保留唔到當中嘅肉汁

至於飲品🍹就唔錯
叫咗兩杯特飲都超Fresh
海鹽檸檬🍋梳打($42)
熱情果檸檬特飲($38)
酸酸味味好開胃

整體炸魚個粉漿係做得唔錯
但論味道唔算特別出色
價錢亦都偏貴
2022-09-27 615 瀏覽
香港食過對炸魚薯條最有要求既餐廳先講佢既位置,位於西環海旁,望住個海,嗅住海水味個日黃昏去睇埋日落,正係錦既環境,仲有得叫啤酒,炸魚薯條,無得輸望住個餐牌,十幾款魚比你揀,有新鮮有外地老實講,都唔知點揀好問店員,佢就建議每樣試一款我就真係抱住咩都試下既心情叫啦佢主要分兩款魚既大類,1款食油香,1款食口感我就分別叫左Seabass (海爐魚)同Monk (石頭魚)我就先講結果,石頭魚(Monk) 口感完勝Monk 既口感彈牙煙韌,油份就少d, 但入口都嫩滑,完全唔鞋講真,食3條魚都唔過份Seabass 係新鮮魚,佢就真係口份超重,不過無比較無傷害,佢薄好多感覺就似食和牛感,食完得陣油脂味總括黎講,好食,可回頭不過佢價位又真係好d貴
香港食過對炸魚薯條最有要求既餐廳
先講佢既位置,位於西環海旁,望住個海,嗅住海水味

個日黃昏去睇埋日落,正

係錦既環境,仲有得叫啤酒,炸魚薯條,無得輸

望住個餐牌,十幾款魚比你揀,有新鮮有外地

老實講,都唔知點揀好
問店員,佢就建議每樣試一款
我就真係抱住咩都試下既心情叫啦

佢主要分兩款魚既大類,1款食油香,1款食口感

我就先講結果,石頭魚(Monk) 口感完勝
Monk

講真,食3條魚都唔過份
Sea bass

感覺就似食和牛感,食完得陣油脂味

總括黎講,好食,可回頭
不過佢價位又真係好d貴
Sea Bass  and  monk