2025-07-31 279 瀏覽
西環行經見到Feather & Bone 落地玻璃大門,空間寬敞舒適,約定老公拍拖食晚飯店內有超市賣特色食材返屋企煮餐廳起初係賣外地優質食材,後來擴展成為餐廳,店內特色可以係Butcher's Counter自己揀靚扒即買即食,新鮮到無得輸!而家推廣逢週二 T-bone 牛扒半價,客人可以買新鮮食材返屋企自己煮,或者即時喺店內享用店內最有Butcher's Counter,喺肉櫃選擇心儀牛扒,然後磅重計價,再揀醬汁同配菜Dry Aged 澳洲和牛肉眼扒當日做緊推廣照原價8折真係超值!牛扒質素絕對高,medium 係最佳效果,切開見到粉紅肉嫩,入口非常鬆軟,牛味香濃服務員仲會送上三款芥辣,真係唔錯!法式千層焗薯法式千層入口creamy ,加上焗到金黃芝士,芝士鹹香又把味道更提升,入口非常有層次白酒煮青口 500g簡單以白酒煮,青口新鮮就已經夠,旁邊配三片多士點醬汁,好正!Tiramisu 係必食甜品,咖啡、芝士、手指餅完美配合, cream cheese 打得軟熟滑溜,入口香滑唔膩,味道真係有大酒店水準!

店內有超市賣特色食材返屋企煮

Dry Aged 澳洲和牛肉眼扒
服務員仲會送上三款芥辣,真係唔錯!

法式千層焗薯

白酒煮青口 500g

• Ribeye
  • Tiramisu
  • 法式千層焗薯
  • 白酒煮青口
真開心!優質食材商店 Feather & Bone 現在推廣逢週二 T-bone 牛扒半價,客人可以買食材返家自煮或即時在店內餐廳享用,絕對值得把握機會。Butcher’s Counter程序很簡單,在肉櫃選擇心儀的T-Bone,然後磅重計價錢,再揀醬汁及配菜,跟著找個位坐下來等食。澳洲草飼牛,堂食$93/100克,外賣$69/100克,照原價五折找數!草飼 T-Bone 牛扒 $449.2 (半價後)忌廉菠菜 $78 胡椒醬汁 $15牛扒的確優質,烤得出色,焦烤烙印非常誘惑,medium rare 是最佳效果,切開見粉紅肉嫩,入口非常鬆軟,以我口味,最欣賞有少少筋膜,適量的嚼勁,大增口感。牛扒原汁原味,服務員會送上三款芥辣,自行添加胡椒醬汁或芥辣,錦上添花!除此以外,也有其他推廣食品,我們當然不會放過。Pristine Oyster Farm Coffin Bay Oysters $298/6pcs真心推薦,Coffin Bay oysters 是南澳生蠔的頂級之選,細細隻卻很肥美,質感爽脆,鮮甜無比!Streamed Mussels 500g $278簡單以白酒煮,只要是新鮮,已經
Butcher’s Counter
草飼 T-Bone 牛扒
草飼 T-Bone 牛扒 $449.2 (半價後)
忌廉菠菜 $78
胡椒醬汁 $15
草飼 T-Bone 牛扒
除此以外,也有其他推廣食品,我們當然不會放過。
Streamed Mussels 500g $278
Streamed Mussels
簡單以白酒煮,只要是新鮮,已經足夠,配三片多士,醬汁也不放過,亦是最理想的必定動作。
Streamed Mussels
Wines of the month - Jul
Auld Family Wines, Strawbridge Shiraz, Barossa Valley $108/杯
七月之選,果然沒有介紹錯,果香洋溢,放久些慢慢飲,air 夠之後酒香更厚,刻意配 T-Bone,當然一流。
Feather & Bone 剛開始的時候是賣外地優質食材的商店,後來擴展成餐廳,店內即時享用,即烤即吃,理想不過!
佈置如正式的餐廳,落地玻璃大門,寬敞舒適。
星期二晚,近乎滿座,大家都為同一目的而來,建議訂座。
憑此光顧收據,下次來商店購物可享九折。
2025-07-15
2025-07-21 362 瀏覽
 讀書時期曾到  Feather & Bone  大型餐廳連鎖店 買牛扒回家自己動手烹煎.  現在有了工作,  上餐廳享受美食係必然了.   剛好朋友來港住西環 Hotel Courtyard,  所以 選擇在  Feather & Bone  訂位食餐, 超級方便.餐廳面積大, 樓底高,  英國式裝修, 有大型廚房, 雜貨店, 飲品櫃, 凍肉櫃檯,環境好舒服, 座位闊落, 落地大玻璃窗, 可以看見西環街景.  服務員安排座位後, 送上 menu .又推介可往凍肉櫃自選心儀扒類及重量, 真窩心.點了頭盤, 大家往凍肉櫃檯, 雜貨店逛逛, 凍肉櫃包羅萬有:有來自不同國家的肉類, 扒, 腸. 經店員介紹又細看凍肉櫃,選了 Grain Fed Ribeye   穀飼肋眼 牛扒 &   Grain Fed Sirloin 穀飼西冷牛扒, 堂食同外賣價有分別,除了烹工費也須加醬料及配菜費,   店 員 奉上 Dine-In  報價. 等候廚師烹調時間 我們 逛逛雜貨店. 增加購物樂趣.回到座位   Bone Marrow Starter (烤牛骨髓),  送到, 伴有蒜蓉多士, 賣相.吾錯, 原
餐廳面積大, 樓底高,  英國式裝修,
有大型廚房, 雜貨店,
 飲品櫃, 凍肉櫃檯,
又推介可往凍肉櫃自選心儀扒類及重量, 真窩心.
等候廚師烹調時間 我們 逛逛雜貨店.
增加購物樂趣.
Bone Marrow Starter (烤牛骨髓)
原枝烤骨大大條內滿滿骨髓烤得香噴噴, 大家塗在多士上, 口感真係妙絕.
兩款牛扒熱騰騰送到,  伴牛扒 的配菜及醬汁 (Mustard sauce,  pepper cream) 也一起送上.
Grain Fed Ribeye   (穀飼肋眼 牛扒) ,  肉質油花分佈平均.
Grain Fed Ribeye (穀飼肋眼 牛扒)
Leaf Salad Sherry dressing  (綠葉沙律 雪梨油醋汁 )  $68, 蔬菜鮮嫩,  混上開胃醋汁, 吃得健康.
Leaf Salad Sherry dressing (綠葉沙律 雪梨油醋汁)
肉眼牛扒, 有炭燒味香, 網紋好靚, 外層燒到熟透, 裡面依然保留粉紅色, 肉質嫩滑. 咬落去肉汁豐富, 牛味好濃郁.
Portobello Mushroom Fries, Cheese breaded served with black truffle squce  (特製醬炸大啡菇配黑松露蛋黃醬),   $78.
Mushroom Fries (大啡菇配黑松露蛋黃醬)
烤蘑菇保留濕度吾會乾, 蘑菇香加上黑松露香, 蛋黃醬, 味道香濃突出,  吃得滋味.
Grain Fed Sirloin  (穀飼西冷牛扒 )   厚切,  煎得香,  又不會燒焦.
Grain Fed Sirloin (穀飼西冷牛扒 )
油脂少肉質適中,  帶點嚼勁, 加些洋蔥燒汁及芥末汁, 剛剛好.  口感豐富.
餐廳氣氛相當好,  有客人生日慶祝好開心.
餐廳食材新鮮有質素, 廚師用心煮法特別, 我們品嘗到歐式高級西餐風味, 好滿意.
餐廳正做優惠,  T-Bone Tuesdays  (逢星期二) 有   T 骨牛扒 / 堂食及零售, 有半價 !!  抵讚

Bone Marrow Starter (烤牛骨髓)
Grain Fed Ribeye (穀飼肋眼 牛扒)
Mushroom Fries (大啡菇配黑松露蛋黃醬)
Grain Fed Sirloin (穀飼西冷牛扒 )
今日放假約咗朋友嚟個約會🌙鋸扒係個唔錯嘅選擇😊一直聽過呢間餐廳嘅牛肉質素好高❤️ 可以係Butcher‘s Counter揀各式各樣嘅高質牛扒嚟磅重🤤另外仲有零售區買各式各樣黎自全世界嘅Groceries食完飯好有興趣入貨🗺️ 逢星期二仲有T Bone Tuesday優惠‼️T Bone有半價真係超抵食值得一試🥹⭐️ Chicken Liver Parfait 🐔雞肝嘅Mousse超級濃郁同幼滑😋 配上紫洋蔥Spread係牛油Brioche上面🧅輕輕嘅酸甜度好開胃🍞⭐️ Wagyu Picanha M4-5 🥩本身擔心Picanha會比較肥同埋有騷味😚但係來自澳洲嘅和牛油花分布好均勻🇦🇺油脂甘岩岩好有種半溶嘅口感👍🏻醬汁揀咗經典既Diane Sauce🗽用咗Brandy調配帶點酒香但唔會太刺激中和返肉感🍸⭐️ Ribeye Grass Fed 🍖草飼肉眼相對冇咁肥但係同樣不失Juicy🥰肉味特別香濃🤪 配上Chimichurri Sauce香料同辣椒嘅味道好有層次🌶️⭐️ Potato au Gratin 🥔法式嘅焗薯上面混合咗Gruyere Cheese🇫🇷Creamy得黎帶濃濃嘅芝士香🧀⭐️ Tra
Chicken Liver Parfait
⭐️ Chicken Liver Parfait 🐔
⭐️ Wagyu Picanha M4-5 🥩
⭐️ Ribeye Grass Fed 🍖
Potato au Gratin
⭐️ Potato au Gratin 🥔
Traditional Tiramisu
⭐️ Traditional Tiramisu 🍰
估唔到唔Tiramisu竟然好有驚喜😍雖然造型比較Rustic但係Mascarpone Cheese非常幼滑🍼 咖啡同埋酒香平衡恰到好處☕️比起唔少意大利餐廳更高質
Auld Strawbridge
⭐️ Auld Strawbridge 🍷
呢杯Shiraz非常香濃帶濃郁嘅葡萄香🍇After taste同牛扒嘅肉感好配合
Passionfruit Paradise
⭐️ Passionfruit Paradise 🥭
橙汁配上梳打水好有熱帶既感覺🍊重點係用上新鮮嘅熱情果肉💜 酸甜度非常清新
Chicken Liver Parfait
Potato au Gratin
Traditional Tiramisu
Auld Strawbridge
Passionfruit Paradise
2025-08-14 0 瀏覽
1️⃣ 迷你草字牛肉漢堡 呢個迷你漢堡真係一流!😍 草字牛肉扒夠juicy,再配埋溶化嘅車打芝士🧀,酸瓜嘅脆口加上洋蔥微甜~🤤 一啖咬落去,層次豐富,好滿足呀!2️⃣ 白酒蜆肉扁意粉 蜆肉同白酒果然係天作之合!🦪蜆肉鮮甜多汁,白酒嘅香氣好濃郁,再加埋辣椒、蒜頭嘅微辣同番茜嘅清香🍝✨3️⃣ 薯條有松露蛋黃醬及海鹽 薯條炸得外脆內軟,完全係炸物界嘅代表作!🍟🔥 松露蛋黃醬香到不得了,配埋啲細鹽,味道層次豐富到想即刻再叫多份!🤪 4️⃣ Grass Fed Tenderloin 呢個Tenderloin真係柔軟又juicy,入口即化嘅感覺令人好驚喜!🥩✨ 牛肉味濃郁,再加埋香草嘅調味,啲味道係咁啱啱好,食完有種幸福感!🤌5️⃣ Grass Fed Ribeye Ribeye就係牛扒界嘅經典!👑🥩 帶少少脂肪嘅位置煎到啱啱好,入口肉汁爆發,仲有啲燒烤嘅香氣~😋 ❤️呢間舖頭除咗食物咁正,仲會賣埋啲調味醬、松露蛋黃醬、意粉同埋牛扒逢星期二仲有t bone!,咁大家屋企都可以重現呢度嘅美味😋真係食得又買其實得
1️⃣ 迷你草字牛肉漢堡

2️⃣ 白酒蜆肉扁意粉

3️⃣ 薯條有松露蛋黃醬及海鹽

4️⃣ Grass Fed Tenderloin

5️⃣ Grass Fed Ribeye

2025-08-14 0 瀏覽
Feather & Bone 有多間分店,其中一間喺西環,餐廳出名有新鮮嘅食材同可以喺凍櫃這取自己想食嘅澳洲牛肉再作烹調。我哋今日就叫咗三款主菜🐟🥩海陸組合 $378- 有穀飼澳洲牛扒、烤虎蝦、焗薯仔配阿根廷香草醬,牛扒肉嫩又夠juicy!🍖BBQ 嫩豬肋排 $298- 慢煮BBQ醃製嘅伊比利亞豬肋排, 搭配涼拌菜和薯條,豬肋肉質嫩滑,份量十足又美味!🍝白酒蜆肉扁意粉 $228 - 清蒸蜆肉配上白酒、辣椒、蒜頭及蕃茜,蜆肉夠多又夠大隻,配上白酒湯底真係超好食,忍唔住飲曬啲湯!而且餐廳入面仲有零售位,有多款嚟自澳洲嘅新鮮牛肉,澳洲同埋法國嘅紅酒🍷;調味料,飲品、零食、水果、凍肉等等。。。 一應俱全。🌟逢星期二仲設有TBone優惠。 除此之外,零售位仲要有超多款有著濃厚香港特色嘅本土製造紀念品!以其友好的服務和專業的餐 飲建議受到食客的喜愛。最鍾意餐廳嘅每位職員都非常熱情親切,餐廳環境又相當舒適,所以無論係想品嚐美味嘅晚餐,又或者還是享受輕鬆嘅午餐時光,呢度都算係吾錯嘅選擇。😃

我哋今日就叫咗三款主菜
🐟🥩海陸組合 $378

🍖BBQ 嫩豬肋排 $298

🍝白酒蜆肉扁意粉 $228

以其友好的服務和專業的餐 飲建議受到食客的喜愛。

2025-08-10
2025-08-12 0 瀏覽
在繁忙的工作日後,放工的我們決定來個小冒險。搭上電車四處遊覽,享受一下城市的風景。隨著電車的穿梭,我們的心情也逐漸放鬆,想在這個美好的傍晚拍些甜蜜的照片,留下我們的回憶。我們來到西環,發現了一間外觀時尚的餐廳。走進去後,不僅有舒適的用餐區,還有一個超市,賣著新鮮的特色食材和肉類,讓我們感到驚喜。餐廳的英式復古裝潢讓人放鬆,特別適合拍照。我們點了一杯紅酒,坐下來慢慢選擇晚餐。雞肉凱撒沙律清新健康、水煮雞腸肉和五分熟的雞蛋搭配翠馬生菜,口感清脆。草飼牛肉漢堡則是招牌,煙肉和Comte芝士的搭配讓每一口都充滿肉香。最後的海陸組合,穀飼澳洲牛扒配烤虎蝦,讓味蕾享受了一場盛宴。吃完後,我們在餐廳外拍下了幾張甜蜜的照片,記錄下這個放鬆的晚上。這次的用餐體驗不僅滿足了我們的胃,更讓我們在忙碌的生活中找到了一片屬於自己的天地,期待下次再來!

2025-07-31
餐廳嘅裝修係古典風格,好有氣派,仲有好少見嘅高樓底,打卡超有feel最特別嘅係,所有分店都可以行去凍肉櫃度自己揀想食嘅食材(例如牛扒、羊扒、三文魚……)再自己決定埋做法同口味,等餐廳幫你處理,自由度好高(當然啦,如果冇idea嘅可以叫佢哋幫你決定)講返野食,我哋揀咗牛扒,熟度就揀咗medium rare(啱啱好),肉質好軟熟,牛味香濃,好多肉汁另外我哋仲揀咗羊扒,肥瘦適中冇臊味,加埋配搭嘅薄荷醬一齊食好完美而配菜方面,我哋叫咗炭燒西蘭花苗(呢個喺香港真係比較少見)同芝士通粉。西蘭花唔會煮得太老,好爽口,仲鋪咗啲杏仁碎喺面,一齊食口感好特別,好香口;芝士通粉就夠晒邪惡,不過真係好濃芝士味好好食飲品嘅話,我哋就叫咗熱情果同士多啤梨各一杯,好足料,又唔會太甜好好飲

,不過真係好濃芝士味好好食

好好飲
2025-08-07
2025-08-05 98 瀏覽
聽聞一扒房逢週一可以外賣價錢於餐廳享用葡萄酒,忍不住前往一試集肉店、雜貨店與英式餐廳於一身,提供無激素、無抗生素的食材零售區設有凍肉櫃,顧客可親自挑選新鮮牛肉,增添趣味餐廳環境以英式復古風為主,黑白地磚、木桌與大片落地窗穀飼西冷牛扒厚實,外層焦香,內裡粉嫩多汁,牛味濃郁乾式熟成穀飼肋眼牛扒烤功一流,肉質鬆軟,蘑菇與牛脂香氣融合,令人陶醉薯條配肉汁香脆可口,濃厚鹹香,簡單卻滿足炭烤西蘭花爽脆,杏仁片點綴,清新解膩,完美平衡肉類濃烈風味
集肉店、雜貨店與英式餐廳於一身,提供無激素、無抗生素的食材
零售區設有凍肉櫃,顧客可親自挑選新鮮牛肉,增添趣味
餐廳環境以英式復古風為主,黑白地磚、木桌與大片落地窗
穀飼西冷牛扒厚實,外層焦香,內裡粉嫩多汁,牛味濃郁
Grain Fed Sirloin
Dry Aged Grain Fed Ribeye Steak
薯條配肉汁香脆可口,濃厚鹹香,簡單卻滿足
Chips & Gravy
炭烤西蘭花爽脆,杏仁片點綴,清新解膩,完美平衡肉類濃烈風味
炭烤西蘭花
2025-08-04
Grain Fed Sirloin
Chips & Gravy
炭烤西蘭花
2025-07-27 63 瀏覽
Sizzle & Save at Feather & BoneDiscover premium steaks without the premium price at Feather & Bone, featuring a dedicated retail location! Experience the legendary T-BONE TUESDAYS, offering succulent steaks at an incredible 50% OFF - just $34 per 100g (originally $69). This fantastic deal is available throughout the season – because a STEAKation doesn't need to break the bank!The heart of F&B is the BUTCHER'S COUNTER. Enjoy THE SIGNATURE FEATHER & BONE EXPERIENCE: select your perfect cut priced

The heart of F&B is the BUTCHER'S COUNTER. Enjoy THE SIGNATURE FEATHER & BONE EXPERIENCE: select your perfect cut priced by weight, guided by their expert butchers. From Green fed sirloin or Green fed tenderloin, elevated with rich onion sauce.

Complement my steak with vibrant Honey-Roasted Japanese Pumpkin Wedges ($78), featuring chilli, pomegranate molasses, and mint yoghurt, or indulge in crisp Chips served with luxurious truffle mayo and sea salt. Savour quality, value, and expertise at Feather & Bone.
2025-06-09 384 瀏覽
The steak was well cooked, and the ambiance was equally impressive. The restaurant has a warm and inviting atmosphere, with elegant decor and a comfortable layout that makes it perfect for a relaxing meal. Besides, our server, Kay, went above and beyond to make sure we had the best experience possible. She was attentive, friendly, and always ready with a smile. It was a very good experience!
2025-06-07
  • Ribeye
2025-05-19 562 瀏覽
餐廳位於德輔道西,環境走英式復古風,黑白地磚和落地玻璃窗讓空間顯得明亮又大氣。室內以木桌和暖光為主,感覺既高雅又不失親切。肉類櫃台是亮點,陳列著新鮮的牛扒和香腸,讓人可以親自挑選食材,感覺像在超市選肉又多了點儀式感。戶外座位雖然不多,但天氣好的時候,坐在外面看街景,挺有情調。食物方面,點了幾道招牌菜,味道都挺實在。澳洲草飼T骨牛扒是重頭戲,五成熟的牛扒外脆內嫩,牛肉味濃郁,簡單的炭燒調味就很出彩。配菜選了炭烤西蘭花苗,爽脆可口,撒上的杏仁片增添了香氣。試了招牌肉丸意粉,肉丸用草飼牛肉和豬肉混製,搭配濃郁的番茄醬,雖然略乾,但香草味很突出。甜品點了朱古力慕絲,口感滑順,巧克力香氣濃郁,甜度適中。
2025-04-02
10 分鐘 (堂食)
2025-05-13 477 瀏覽
今次去咗Feather & Bone西灣河店,特登試咗佢哋嘅蕃茄芝士烤酸種麵包🍞同薄切牛扒🥩。蕃茄芝士烤酸種麵包上枱時已經聞到陣陣蕃茄香同乳酪味,好吸引😋。不過麵包本身脆度一般,唔夠香口,整體口感只係中規中矩。薄切牛扒份量唔算多,但切得夠薄,每塊都容易咀嚼。扒面煎得恰到好處,有一點點焦香,裏面約五成熟,保持咗少許肉汁,食落唔乾🤤。醬汁帶有輕微蘑菇味,但味道普通,缺少層次感,唔太令人驚喜。整體嚟講,兩款招牌都做到基本水準,但無特別突出的亮點,味道不過不失🤷‍♀️。價錢屬中高,環境舒適,適合慢慢歎吓。不過追求驚喜味道嘅朋友可能會覺得普通。如果你想要一個輕鬆嘅下午茶或者想小酌,都可以嚟呢度試吓,不過有心理準備味道唔會太過出奇。下次可能會嚟試吓其他menu,睇下有無驚喜😉。

2025-05-01 356 瀏覽
很外國的風格,法式小餐館風格的黑白地磚和落地玻璃窗,讓空間顯得明亮又開揚。室內以木質傢俱為主,搭配暖黃色燈光,營造出溫馨的氛圍。肉類櫃台是這裏的一大特色,像是超市的熟食區,讓人可以親自挑選牛扒,增添了點互動樂趣。戶外座位雖然不多,但天氣好的時候,坐在外面看著街景,別有一番滋味。食物方面,Feather & Bone主打高質牛扒,味道確實不錯。試了一份五成熟的澳洲草飼肋眼牛扒,肉質鮮嫩,帶有濃郁的牛肉香,簡單的炭燒調味就很到位。配菜選了烤薯仔,皮脆內軟,撒上少許海鹽,簡單卻很滿足。
2025-03-25
15 分鐘 (堂食)
2025-01-08 1013 瀏覽
西環steak house 推介Lunch set $198 包一杯飲品 Sourdough with tomato and cheeseSourdough很脆口芝士醬芝士味濃郁蕃茄同沙律菜都很新鮮 Minute SteakWagyu rump cooked medium-well with roasted portobello & a mushroom brandy sauce牛扒是薄牛扒Medium well剛好幾juicy不會過熟但牛味不是太重蘑菇醬汁好好味 加$48有Tiramisu甜品上Tiramisu甜品時會有侍應捧住一大個紅色碗的Tiramisu在席前舀起一大羹放在碟上Tiramisu 很多cream、好滑、咖啡酒味濃!
西環steak house 推介

加$48有Tiramisu甜品
上Tiramisu甜品
會有侍應捧住一大個紅色碗的Tiramisu
在席前舀起一大羹放在碟上
Tiramisu 很多cream、好滑、咖啡酒味濃!

• Tiramisu