🌟去到屯門碼頭,除咗睇海景日落之外,一路都收藏咗呢間Cafe,終於黎食到🌟 Fantasy coffee喺啟豐商場地下,有戶外座位,營造左露營風嘅感覺,可以好chill咁享受碼頭風景🌟亦都有室內位,室內氣氛唔同,營造左工業水泥feel🍟英式炸魚薯條 ($138)-黎到嘅份量大得驚人😦-有好多炸到香脆嘅幼薯條🍟-香炸魚柳,係傳統英式厚身嘅魚,裹左麵粉胡去炸,脆醬薄身,炸起外脆內嫩-魚柳厚身,啖啖肉,絕對鮮嫩,冇Overcooked-配埋自家調製嘅他他醬,英式風味一流,🍝飛魚杍蟹肉忌廉汁意大利粉 ($148)-忌廉汁調配唔會過膩,加埋飛魚子增加口感,醬汁出色-蟹肉比嘅份量唔少,食得出海鮮味-意粉煮到 Al Dante, 還原傳統意大利意粉風味🥩燒迷迭香羊西冷伴原隻大虎蝦配薯菜红酒汁 ($208)-一上枱,淨係睇分量同擺盤,已經覺得CP值好高-羊西冷煎到完美嘅粉嫩色-口感軟腍,肉質細嫩,唔鞋口-羊西冷本身羊肉味味濃郁,用迷迭香醃製後燒,香氣更突出,同紅酒醬汁好夾-建議夾埋薯蓉,同烤蔬菜一齊食-仲有一隻煎到好香嘅大隻虎蝦🦐-好高質,超級推介🥤凍檸茶 (跟餐加$10)

🌟亦都有室內位,室內氣氛唔同,營造左工業水泥feel

🍟英式炸魚薯條 ($138)

-黎到嘅份量大得驚人😦

-有好多炸到香脆嘅幼薯條🍟

-魚柳厚身,啖啖肉,絕對鮮嫩,冇Overcooked

-配埋自家調製嘅他他醬,英式風味一流,

🍝飛魚杍蟹肉忌廉汁意大利粉 ($148)

-忌廉汁調配唔會過膩,加埋飛魚子增加口感,醬汁出色

-蟹肉比嘅份量唔少,食得出海鮮味

-意粉煮到 Al Dante, 還原傳統意大利意粉風味

🥩燒迷迭香羊西冷伴原隻大虎蝦配薯菜红酒汁 ($208)

-一上枱,淨係睇分量同擺盤,已經覺得CP值好高

-羊西冷煎到完美嘅粉嫩色

-口感軟腍,肉質細嫩,唔鞋口

-建議夾埋薯蓉,同烤蔬菜一齊食

-仲有一隻煎到好香嘅大隻虎蝦🦐

-好高質,超級推介

🥤凍檸茶 (跟餐加$10)

海邊走走🚤屯門碼頭Fantasy Coffee🍹周末想搵個地方靜靜地Chill & Relax,充一充電🔋朋友帶我黎到屯門碼頭附近一間頗有格調的小店「Fantasy Coffee」Cafe室內走工業風裝修,水泥牆配黑板Menu📜坐在窗邊高枱更可望到對出的海景🌊黃昏傍晚嚟到,建議可以坐在室外,一邊享受美食,一邊吹吹海風,🐱🐶都可以帶埋一齊放風🍴燒迷迭香羊西冷伴薯菜配紅酒汁羊有少少驚喜,內質幾嫩一啲都唔肥,而且膻味不重,配埋特製的紅酒醬汁,味道剛剛好!身為薯控既我,見到巨型的薯蓉球成座山咁⛰️好開心😍食落好幼滑creamy。伴菜的份量都比得超級多,翠肉瓜、茄子、蘆筍煎炒過,又甜又新鮮🍴香辣蒜片欖油大蝦意粉四大隻虎蝦鋪於意大利粉上夠哂吸睛,虎蝦彈牙又鮮甜🦐意粉可選辣度, 揀左少辣,配埋蒜片、洋蔥、三色椒同蕃紅花,好惹味,做到色香味俱全🍴唐揚炸雞塊雞塊都幾大粒,炸到金黃金黃的,內裡雞肉嫩滑,記得要趁熱食!泰式辣醬係靈魂所在,十分開胃,推介👍🏻🍸Long Island Iced Tea望落似檸檬茶,但其實係酒精飲品黎,調酒師調配得吾錯,不過要小心飲醉啊!🍹Fresh Limes Soda青檸加梳打
海邊走走🚤屯門碼頭Fantasy Coffee🍹

🍴燒迷迭香羊西冷伴薯菜配紅酒汁

🍴香辣蒜片欖油大蝦意粉

🍴唐揚炸雞

🍸Long Island Iced Tea

🍹Fresh Limes Soda
青檸加梳打水,消暑解渴
2023-07-20 80 瀏覽
今日放假同朋友一齊去大澳,最快梗係喺屯門碼頭出發,出發之前醫一醫肚先,見依間cafe幾吸引,一於試下☺️☺️唐揚炸雞塊🍗🍗大大件嘅雞塊炸得一啲都唔乾身,炸完之後仲保持到嫩滑嘅口感,加埋泰式辣醬更加惹味。😋😋香煎煙鴨胸伴薯菜配紅菜頭汁煙鴨胸嫩滑又多汁,煎完之後更加突出油香。另外配紅菜頭汁可以減少油膩感,再加埋伴碟嘅薯蓉,蔬果好滿足🤣🤣🤣🍕冬陰功海鮮薄餅Pizza 好驚喜,出面少有食到嘅味道,冬陰功再加芝士味又出奇地夾。Pizza餅底唔算厚,但都幾脆身。海鮮份量亦都幾多,仲有啲木魚絲係pizza面頭😆😆😆大大杯凍檸茶檸茶茶味濃,唔算太甜,特別係夏天飲一流,清新又解渴👍👍👍Hot Banana Chocolate Latte帶有淡淡香蕉味嘅Latte 幾特別,可以減少左咖啡嘅苦味,我仲另外轉左燕麥奶,更加健康😙😙
唐揚炸雞塊🍗🍗
😋😋香煎煙鴨胸伴薯菜配紅菜頭汁
🍕冬陰功海鮮薄餅
大大杯凍檸茶
檸茶茶味濃,唔算太甜,特別係夏天飲一流,清新又解渴👍👍👍
Hot Banana Chocolate Latte
2023-07-16 99 瀏覽
屯門碼頭海邊浪漫Cafe我周不時都會去屯門碼頭逛~貪呢個地方比較安靜舒適 今日仲比我發現到一間性價比幾高嘅西餐廳 呢間餐廳位於屯門碼頭啟豐商場地下 平日都好多年輕人/文青 過嚟呢度朝聖打卡 入到舖頭 可以選擇坐外面或者室內 餐廳亦都歡迎客人帶狗隻進場 食物方面我哋今日叫咗一個啤酒炸薯條🍟用呢個方法炸薯條特別外脆內軟 幾十蚊嘅價錢份量亦不少 新鮮炸出嚟非常熱辣辣!真係啱晒小朋友再黎就叫咗一款黒松露野菌溥餅Pizza未到已經聞到陣陣嘅黑松露味 芝士好多 每一啖都有拉絲嘅口感 煙三文魚檸檬意粉唔知係咪落左啲醋去烹調檸檬酸酸既口味好特出 同煙三文魚好夾🐟今次係我第二次回訪呢間餐廳 水準非常高~絕對推介俾大家

屯門碼頭海邊浪漫Cafe

再黎就叫咗一款黒松露野菌溥餅
今次係我第二次回訪呢間餐廳 水準非常高~絕對推介俾大家

2023-07-14 83 瀏覽
一到假期成日都會想出去睇下海 望下靚景 而住係屯門嘅我 又唔想大長征🙈就會去屯門碼頭🙈望下海放鬆之餘🙈當然要搵下野食🙈🙈今次就去左Fantasy Coffee (屯門)📍屯門湖翠路138號啟豐商場地下1A9號舖門口有個靚嘅戶外坐位🙈當然甘熱就唔會想坐室外🙈今次揀左坐室內🙈🙈入到去就點左煙鴨胸蜜糖芥茉醬薄餅飛魚籽蟹肉忌廉汁意大利粉紅酒汁蒜片牛柳粒鮮茄醬牛柳粒意大利飯我自己會大推飛魚籽蟹肉忌廉汁意大利粉 望落好似細細碟 但其實份量都幾多 汁 同意粉比例 岩岩好 煙鴨胸蜜糖芥茉醬薄餅會愈食愈開胃🙈 本身諗住甘大個pizza會食唔曬🙈點知🙈🙈🙈好食到食唔停口🙈價錢唔算貴 之餘 環境唔錯 同埋想同朋友傾多陣計都ok 🙈
一到假期成日都會想出去睇下海 望下靚景

而住係屯門嘅我 又唔想大長征🙈
就會去屯門碼頭🙈望下海放鬆之餘🙈當然要搵下野食🙈🙈

今次就去左
Fantasy Coffee (屯門)
📍屯門湖翠路138號啟豐商場地下1A9號舖

會愈食愈開胃🙈 本身諗住甘大個pizza會食唔曬🙈
點知🙈🙈🙈好食到食唔停口🙈

價錢唔算貴 之餘 環境唔錯 同埋想同朋友傾多陣計都ok 🙈
2023-07-12 80 瀏覽
今日去到屯門碼頭做野影完個一望無際嘅海之後肚又打鼓即係又到搵野食嘅時間平時嚟都冇留意宜附近有咩食行行下啟豐商場本身諗住是但食個米線算直至 我見到你 Fantasy Coffee ☕️舖頭仔唔大但有戶外位俾人放狗食煙坐我宜d 同冷氣分唔開嘅人 都係坐返室內唯一美中不足係 我老人家都係比較鐘意人同我落單唔鐘意掃QR code 不過冇計 宜家周圍都係水牛芝士蕃茄pizza 跟餐$128🍕🍕係阿媽唔鐘意嘅脆脆薄批,芝士好厚好多,我影完相都仲拉到絲,簡簡單單口味反而係最好咪貪心的我叫多左份 芝士煙肉大啡菇$68🥓🧀大啡菇有沙律菜墊底,沙律菜係配芝麻醬,而個啡菇中間d 茄蓉同煙肉又好夾食食下我清哂,一個人食咁多野好似過份左,飲埋杯凍Americano🧉出去散個步先再做野🤪🤪
今日去到屯門碼頭做野
唯一美中不足係 我老人家都係比較鐘意人同我落單
唔鐘意掃QR code 不過冇計 宜家周圍都係

水牛芝士蕃茄pizza 跟餐$128🍕🍕

貪心的我叫多左份 芝士煙肉大啡菇$68🥓🧀

#FantasyCoffee #sorriso_屯門區-經屯門碼頭搭船順便去試下呢間黃店Cafe, 個商場望落比較舊式,估唔到Cafe入面都坐左好多人🍝【香辣蒜片欖油大蝦意粉】 $128 (9.1/10)有四隻虎蝦,少少辣,鍾意食辣嘅人會鍾意呢個意粉,我自己就覺得有啲辣🥩【燒迷迭香西冷配羊西冷伴薯菜配紅酒汁】 $168 (9.3/10)羊有驚喜,見冇咩人推介,但羊西冷一啲都唔肥,咬落唔會好靭,唔會好騷仲好食過牛🫶🏻,薯蓉比得勁多,菜好明顯有炒過☕️【Black Sesame Latte】 $38 (9.0/10)黑芝麻味嘅latte, 見幾特別所以叫左,越飲越順口🥃【Ice Caramel Latte】 $54 (9.1/10)加大$15,同埋有少甜,勁大杯,一上枱嚇親,因為真係勁大杯,水準拍得上出面好貴嘅大型咖啡店🐤【唐揚炸雞塊(8件)】 $62 (8.9/10)配泰式辣醬,我自己鍾意唔點醬食,札幌唔會好厚,唔怪得咁多人推薦 #sorriso_屯門 #sorriso_新界-📍【Fantasy Coffee】  @fantasycoffeetm屯門湖翠路138號啟豐商場地下1A9號舖🕑
#FantasyCoffee #sorriso_屯門區
香辣蒜片欖油大蝦意粉

🍝【香辣蒜片欖油大蝦意粉】 $128 (9.1/10)
燒迷迭香西冷配羊西冷伴薯菜配紅酒汁

Black Sesame Latte

黑芝麻味嘅latte, 見幾特別所以叫左,越飲越順口

唐揚炸雞塊(8件)

🐤【唐揚炸雞塊(8件)】 $62 (8.9/10)

#sorriso_屯門 #sorriso_新界
屯門湖翠路138號啟豐商場地下1A9號舖
🕑Mon to Sun 11:30 ~ 21:30

#foodie #foodiehk #hkeats #黃店 #黃色經濟圈 #不專業食評 #打卡 #相機食先 #黃店地圖 #食好西 #食評 #852foodie #yellowshop #foodstagram #foodphotography #新界黃店 #良心小店 #屯門黃店
燒迷迭香西冷配羊西冷伴薯菜配紅酒汁
Black Sesame Latte
⛴️屯門碼頭, 落咗輕鐵🚋🚶🏻‍♀️🚶🏻沿住海邊慢慢行, 以為得茶記🫣走到啟豐商場盡頭🔚😌就會見到一間別樹一格的☕️cafe-Fantasy coffee室內呈工業風格⚒️, ✔️黑板Menu📜, 水泥牆配木色枱櫈🪑😻室外有一張吊櫈, 可以邊食嘢邊感受海風🌊✨主打各款西餐食品(🍕薄餅, risotto, 意大利面🍝, 全日早餐, 漢堡飽🍔等)🥳更有自創菜式、輕食類, 款式選擇良多\(≧▽≦)/🔸蟹肉牛油果大蝦沙律🥗 $128 7.5/10🙌🏻擺盤有心思, 好靚☺️🟢整成圓柱形, 層次分明上層:有2隻大蝦🦐, 相互緊扣🪢中層:🥑牛油果粒及滿滿的蟹籽蟹肉🦀底層:爽脆沙律菜🥗配搭酸甜黑醋, 好fresh~🥰🔸燒迷迭香羊西冷伴薯菜配紅酒汁 $168 8/10🐑羊西冷約有9片, 厚度適中👍🏻帶淡淡羊味, 膻味不濃😳有驚喜, 羊肉睇落9成熟, 好怕會乾嚡🤧食落幾嫩同彈牙😍調味亦剛剛好~🔸香煎挪威三文魚扒伴薯菜配柚子汁 $178 8/10🐟三文魚外皮煎得十分香脆👍🏻肉質鮮嫩🍅伴菜份量給好足😆🥔薯蓉球超巨形, 成座山咁⛰️都好香滑, 忌廉味不重(´▽`)好中意佢蔬菜粒份量俾得超多🤤☑️翠肉瓜、茄子🍆、車厘茄🍅、
⛴️屯門碼頭, 落咗輕鐵🚋
🚶🏻‍♀️🚶🏻沿住海邊慢慢行, 以為得茶記🫣
走到啟豐商場盡頭🔚

室內呈工業風格⚒️,
✔️黑板Menu📜, 水泥牆配木色枱櫈🪑
😻室外有一張吊櫈, 可以邊食嘢邊感受海風🌊

🥳更有自創菜式、輕食類, 款式選擇良多\(≧▽≦)/

🔸蟹肉牛油果大蝦沙律🥗 $128 7.5/10
🙌🏻擺盤有心思, 好靚☺️
🟢整成圓柱形, 層次分明
上層:有2隻大蝦🦐, 相互緊扣🪢
中層:🥑牛油果粒及滿滿的蟹籽蟹肉🦀
底層:爽脆沙律菜🥗
配搭酸甜黑醋, 好fresh~🥰

🔸燒迷迭香羊西冷伴薯菜配紅酒汁 $168 8/10
🐑羊西冷約有9片, 厚度適中👍🏻
帶淡淡羊味, 膻味不濃
😳有驚喜, 羊肉睇落9成熟, 好怕會乾嚡🤧
食落幾嫩同彈牙😍
調味亦剛剛好~

🔸香煎挪威三文魚扒伴薯菜配柚子汁 $178 8/10
🐟三文魚外皮煎得十分香脆👍🏻
肉質鮮嫩

🍅伴菜份量給好足😆
🥔薯蓉球超巨形, 成座山咁⛰️
都好香滑, 忌廉味不重

(´▽`)好中意佢蔬菜粒份量俾得超多🤤
☑️翠肉瓜、茄子🍆、車厘茄🍅、蘆筍
夠哂balance~

🔸熱檸水 +$10
🔸凍檸茶 +$10
睇過幻愛,一直都好奇屯門碼頭有幾靚,趁假期天氣好。帶屋企人去行下,發現附近有間隱世的餐廳,咖啡香,菜式亦有驚喜!🌟唐揚炸雞塊(8塊)雞肉的炸衣金黃焦香,香脆可口,再配甜酸秘製醬汁十分開胃,雞肉嫩滑可口,推介!🌟煙鴨胸蜜糖芥茉醬薄餅配料非常豐富,讓人食慾大增。上面有芝士、番茄醬、大大塊的鴨胸肉,份量十足。薄批皮脆卜卜,yummy~屋企人一致讚好👍🌟挪威煙三文魚田園沙律沙律菜十分豐富,新鮮份量足,食落好清甜爽脆。配上又大又滑的煙三文魚,好好味🤤🌟藍青口鮮茄醬意大利粉青口都算大隻,份量亦唔少,清甜爽口,唔錯。意大利粉食落好香,麵口感煙韌,份量剛好。🌟鮮茄醬牛柳粒意大利飯牛柳粒好香,軟腍多汁,粒吸滿晒茄汁及高湯的精華,軟硬適中,有嚼勁,食慾大增。🌟飲品:凍檸茶和朱古力奶到我地落單時就發生問題,無左沙冰等飲品,只有熱咖啡或其他凍飲,凍檸茶不過不失!值得一讚的係朱古力奶,大大杯,仲有Cream花及朱古力醬,好好飲。整體而言,食物質素唔錯,價格合理,服務周到,值得再來!

🌟唐揚炸雞塊(8塊)

🌟煙鴨胸蜜糖芥茉醬薄餅

🌟挪威煙三文魚田園沙律

🌟藍青口鮮茄醬意大利粉

🌟鮮茄醬牛柳粒意大利飯

🌟飲品:凍檸茶和朱古力奶

整體而言,食物質素唔錯,價格合理,服務周到,值得再來!
  • 唐揚炸雞
  • 煙鴨胸蜜糖芥末醬薄餅
  • 挪威煙三文魚田園沙律
  • 藍青口鮮茄意大利粉
  • 鮮茄醬牛柳粒意大利粉
  • 朱古力奶
2023-07-05 73 瀏覽
今次發現屯門海傍有間好 chill 既 cafe 小店 , 假日約左朋友一齊黎 , 好可惜落雨又大風 , 戶外座位冇開到 , 不過估唔到室內座位都好闊落 , 坐得好舒服 . 環境 100 分 , 店員服務好好 , 但竟然唔洗加一服務費 , 好抵食❤️全日早餐👉🏻賣相好有心思 , 好豐富既配料 , 牛角包好香軟 , 大啡菇勁 juicy , 薯餅大大塊外脆內軟❤️日式海鮮炒烏冬👉🏻推薦 ! 烏冬炒得超香 , 木魚絲超多 , 入面有唔同種類既海鮮 , 食材用料全部都好新鮮 , 大蝦勁厚肉鮮甜 , 最中意佢既日式醬油 ❤️手撕德國鹹豬手沙律 ( +挪威煙三文魚片 )👉🏻 手撕豬手沙律係餐廳獨有既自創菜式 , 擺盤好精美 , 三文魚變左玫瑰花 , 唔捨得撈埋 , 豬手同三文魚份量都好足 , 配埋沙律菜食好 fresh❤️Strawberry Milkshake👉🏻估唔到中杯都有咁大杯 , 想象唔到大杯係會點 , 好抵❤️Frozen Chocolate👉🏻賣相精緻 , 上面加左厚厚既 cream , 超軟滑 , 配上朱古力甜而不膩 , 好好飲仲有好多菜式都好想試 , 但每樣菜份量大大份 , 我地兩個人已

❤️全日早餐

❤️日式海鮮炒烏冬

❤️手撕德國鹹豬手沙律 ( +挪威煙三文魚片 )

❤️Strawberry Milkshake
👉🏻估唔到中杯都有咁大杯 , 想象唔到大杯係會點 , 好抵

❤️Frozen Chocolate

仲有好多菜式都好想試 , 但每樣菜份量大大份 , 我地兩個人已經超飽 , 唯有下次再黎
2023-06-23 67 瀏覽
🐕☕️🍝🥗𝑭𝒂𝒏𝒕𝒂𝒔𝒚 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 •屯門隱世chill coffee shop 去屯門搵朋友,去左呢間近碼頭嘅coffee shop, 有outdoor位置,仲係pet friendly 🐕🐈‍⬛室內以紅磗、石屎牆、烏絲燈營造工業風格。員工都係年青人,仲好友善同有禮貌。配以輕鬆音樂,坐底已經覺得好chill好舒服☕️😌❤︎ •-----•❤︎ •-----•❤︎ •-----• ❤︎ •-----• ❤︎ 🥗蟹肉牛油果大蝦沙律上層有兩隻彈牙大蝦🦐,中層滿滿🥑牛油果蓉配啖啖蟹肉,底層加上沙律,配甜酸沙律醬,好fresh, 健康之選。🍝香辣蒜片橄欖油大蝦意粉(小辣)意粉可選辣度, 軟硬度剛好,蝦夠大夠爽甜,配三色椒、洋蔥、蒜頭,加上蕃紅花,色香味俱全🦑自家醬汁板燒墨魚咀串墨魚咀夠Q 彈爽口,配以自家醬汁,甜甜地,好開胃🍗 生炸雞翼槌熱辣辣生炸雞槌,外脆內軟,小食之選☕️Coffee Luna Luna 代表月亮🌙 ,咖啡師特意喺泡沫上、杯邊用朱古力粉做左彎月圖案,好特別。配Dark Rum, Espresso, Hazelnut, Milk,有濃香酒味,我超鍾意❤️ ☕️Black Sesame Lat
🐕☕️🍝🥗𝑭𝒂𝒏𝒕𝒂𝒔𝒚 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 •
屯門隱世chill coffee shop

🥗蟹肉牛油果大蝦沙律

🍝香辣蒜片橄欖油大蝦意粉(小辣)

🦑自家醬汁板燒墨魚咀串
墨魚咀夠Q 彈爽口,配以自家醬汁,甜甜地,好開胃

🍗 生炸雞翼槌
熱辣辣生炸雞槌,外脆內軟,小食之選

☕️Coffee Luna

☕️Black Sesame Latte
濃濃黒芝麻味,泡沫軟綿,甜度適中,超乎想像嘅好味

總括依然係一間性價比高嘅餐廳,食物質素高,而且擺盤好有誠意,同圖片一樣咁靚❤️ 有機會想試吓坐outdoor, 食下pizza 同飲啤酒🍻

• 蟹肉牛油果大蝦沙律
  • 香辣蒜片橄欖油大蝦意粉
  • 自家醬汁板燒墨魚咀串
  • 生炸雞翼槌
  • Coffee  Luna
  • Black Sesame Latte
2023-06-18 77 瀏覽
估唔到小商場入面有間好啱chill嘅coffee shop!呢度水泥紅磚🧱牆配木椅,窗邊睇到海景 🌊 仲有Outdoor位置可以帶埋貓狗一齊黎,座位又舒適。🍽️蒲燒鰻魚燒完隻大虎蝦刺身帶子配薯菜日式海鮮醬 $298一上枱見到份量好大!咩種類都有啲😋 帶子煎得香口,肉質彈牙有鮮味。🦐 虎蝦夠大隻,開邊食到調味之餘,蝦肉鮮甜。原條照燒鰻魚,肥美肉細,口感緊緻,拌燒汁食好惹味。配菜都好好味,食得出用心烹調👨‍🍳 薯蓉幼細,加左香草調味;茄子煎香🍆 翠肉瓜夠水份又爽口;蕃茄仔有另外用醋調味;蘆筍幼嫩無渣,食到甜味非常驚喜。配菜都咁爽口新鮮,成碟都清曬✨🍢自家醬汁板燒墨魚咀串 $68小食叫左墨魚咀,口味較淡,以燒汁同香草調味,有啲似食潮式感覺。肉質爽滑,最啱送返杯alcohol drink 🍹 ☕️Iced Hazelnut Latte $49天氣熱,嗌杯涷latte舒爽一下,透心涼,精神為之一振。

🍽️蒲燒鰻魚燒完隻大虎蝦刺身帶子配薯菜日式海鮮醬 $298

🍢自家醬汁板燒墨魚咀串 $68

☕️Iced Hazelnut Latte $49
天氣熱,嗌杯涷latte舒爽一下,透心涼,精神為之一振。
2023-06-17 58 瀏覽
行完屯門碼頭見到有間好chill既戶外cafe,但又驚落雨,所以都係坐室內,環境清優舒服,食物高質有驚喜,唔掛得坐滿人燒迷迭香羊西冷伴薯菜配紅酒汁 $168擺盤方面極具心思,羊西冷燒得剛剛好,軟淋淋,配上紅酒汁好味道,伴菜有茄子、翠玉瓜、露筍及牛油薯蓉,份量十足水牛芝士蕃茄薄餅 $128餅底好薄好香脆,芝士味道香濃,份量都唔少好夠食Hong Kong Beer • Amber Ale $60本港手工啤酒,外面較少有,帶有焦糖香氣,果香濃郁,獨特啤酒味道Iceberg $68上面加了沙冰,酒味唔會太濃,易入口Blueberry Milkshake $46奶昔軟滑,唔會太甜膩

燒迷迭香羊西冷伴薯菜配紅酒汁 $168

水牛芝士蕃茄薄餅 $128
餅底好薄好香脆,芝士味道香濃,份量都唔少好夠食

Iceberg $68
上面加了沙冰,酒味唔會太濃,易入口

Blueberry Milkshake $46
奶昔軟滑,唔會太甜膩

2023-06-15 62 瀏覽
經過一周既考試溫書,我很想搵個地方放空一下,透透氣。我的慢活餐廳list 之一 Fantsay coffee 餐廳內以水泥牆打造出簡潔的工業風,亦有室外座位,可帶埋寵物👏環境清幽恬靜,適合享受慢活的我手撕德國鹹豬手法包三文治配沙律薯條$143鹹豬手口感嚼勁十足,帶著濃郁的鹹香味,法包則偏硬,如果可以加多個選擇改(軟包 )會更出色🫶🏻薯條新鮮炸起,酥脆香口燒迷迭香羊西冷伴原隻大虎蝦配薯菜紅酒汁$198羊西冷肉質鮮嫩,帶有羊肉的香味,食落完全無羊的騷味,大虎蝦鮮美彈牙,口感十分優秀,配搭好Creamy嘅薯蓉,真是很棒跟餐仲有飲品 一杯凍既Americano 跟餐不用加錢一杯 士多啤梨沙冰🍧需加$48士多啤梨的甜味平衡了沙冰的清涼感,夏天飲左,感到好幸福總結: 環境真係一流,非常舒適,適合放空!食物質素不錯,回頭率高

手撕德國鹹豬手法包三文治配沙律薯條$143
鹹豬手口感嚼勁十足,帶著濃郁的鹹香味,
法包則偏硬,如果可以加多個選擇改
(軟包 )會更出色🫶🏻薯條新鮮炸起,酥脆香口

燒迷迭香羊西冷伴原隻大虎蝦配薯菜紅酒汁$198

跟餐仲有飲品
一杯凍既Americano 跟餐不用加錢
一杯 士多啤梨沙冰🍧需加$48
士多啤梨的甜味平衡了沙冰的清涼感,夏天飲左,感到好幸福

2023-06-15 39 瀏覽
今日發現咗間隱蔽嘅好食西式餐廳,位於商場嘅角落位,如果由商場正門入要走到最尾,雖然地理位置唔太好,但係一去到發現幾乎滿座,就知原來人氣極高!餐廳座位闊落,枱同枱之間都有私隱,餐廳有塊好大嘅黑色版,寫畫滿咗餐廳有賣嘅飲品同咖啡,睇得出好有心機👍🏻主菜可以以套餐形式加配飲品,性價比高紅酒汁蒜片牛柳粒牛肉粒份量不少,啖啖都係肉汁嘅滋味,再加上啲蒜片同埋紅酒汁,味道濃郁又香口,真係好開胃!牛肉粒煮得啱啱好,不過就要記得趁熱食。香辣蒜片欖油大蝦意粉(套餐)意粉係幾好食嘅,香辣開胃。大蝦有四隻咁多,好彈牙燒迷迭香羊西冷件薯菜配紅酒汁(套餐)啲羊肉煮得啱啱好,睇到仲有好淺嘅粉紅色,肉質嫩滑多汁,而且羊肉味重,但係一啲唔臊👏🏻👏🏻再加上啲燒迷迭香嘅香味,真係好好食。紅酒汁都煮得好好,酸酸甜甜嘅味道同啲羊肉好夾。同埋都要讚下啲薯蓉同啲煮熟嘅蔬菜都好好食,入晒味。呢個係我今晚最鍾意嘅菜式😋檸檬芝士餅餅面既果凍檸檬味濃郁,又唔會太酸,加上芝士蛋糕嘅味道好濃郁,但又唔會太膩,好滑好嫩,入口即化,好食!整體嘢食好食,會再encore,而且服務質素都很好,侍應都很友善👏🏻

紅酒汁蒜片牛柳粒

香辣蒜片欖油大蝦意粉(套餐)
意粉係幾好食嘅,香辣開胃。大蝦有四隻咁多,好彈牙

燒迷迭香羊西冷件薯菜配紅酒汁(套餐)

檸檬芝士餅

2023-06-09