2007-03-07 15 瀏覽
那天到看完電影後到EXP吃飯,女朋友一向對這裡有好感,而我則不太感冒。其實很久以前吃過一次,對這裡沒什麼太大印象,最深刻就是那個煙三文魚WASABI PIZZA,但既然女朋友喜歡,吃亦無坊!那時剛巧十二點左右,餐廳沒多少客人,女朋友喜歡坐在餐廳深處那些面對溜冰場的吧枱位,侍應亦一如我們所願,安排我們坐在這裡。這裡面向溜冰場,環境相當「開揚」。打開餐牌,選擇算多,我們叫了一個柚子大蝦蕎麥麵,一個煙三文魚PIZZA。不多久,食物來了。先說柚子大蝦蕎麥麵,賣相吸引,用料豐富,蝦算新鮮爽口,柚子及芒果亦多(有趣的是這個蕎麥麵放明著是有柚子及芒果,但名字則只有柚子,這種算不算是另類的偷工減料呢?)不過芒果也是我所愛,兩者配合得宜,至於蕎麥麵本身不錯,煮的時間亦剛好,整個麵感覺清新宜人。至於PIZZA SIZE適中,用料亦足,煙三文魚夠大塊,鋪著PIZZA相當可觀,而WASABI則成為毫不起眼的小眾,可我覺得它才是最重要的組成部分。我們叫的是所謂「厚批」,口感不錯,煙三文魚不錯,不會太鹹,其實整個PIZZA沒什麼醬汁,就是只有那一點點WASABI,可那卻令整個PIZZA感覺清新許多,起到橫龍點晴之

至於PIZZA SIZE適中,用料亦足,煙三文魚夠大塊,鋪著PIZZA相當可觀,而WASABI則成為毫不起眼的小眾,可我覺得它才是最重要的組成部分。我們叫的是所謂「厚批」,口感不錯,煙三文魚不錯,不會太鹹,其實整個PIZZA沒什麼醬汁,就是只有那一點點WASABI,可那卻令整個PIZZA感覺清新許多,起到橫龍點晴之效。可惜那點點的WASABI卻不能滿足我的謂口,因此我要向侍應拿額外的WASABI。

餐廳整體感覺不錯,雖不是新開業,但感覺仍見乾淨衛生,而且我們坐的一邊對著溜冰場,一邊吃,一邊看著人們滑冰,確是別有一番風味,加上那裡已算餐廳外的地方,舉頭一望,感覺相當「開揚」呢!唯侍應的服務卻有提高之必要,餐廳本身較長,唯侍應總是大門附近東張西望,我們卻變成被忽略的一群,加上侍應目無表情,似有改善之必要。我想這裡亦值得各位一試,唯有一個感覺就是餐牌往往未能完全反映菜餚的特色(我叫的兩個都是一例),不坊問一問啊!
今日又再一日考完6個鐘mock,所以放學去左EXP嘆返個tea.男朋友叫了一個tea set,扎肉蝦湯麵,我冇食,唔知佢果個點樣,望個樣就清清淡淡.跟餐一杯石榴茶飲料,一陣清清地既石榴香,比預期中好味!真係唔錯,不會過甜,反卻越飲越好飲.我自己則叫了一個喇沙海鮮玻璃麵,好豐富好豐富既一碗麵,海鮮有青口+魚柳+帶子等,玻璃麵唔會煮到太淋,麵質非常地有彈性!唯一不足既地方,辣味不足...但整體很不錯~
2007-02-26 7 瀏覽
之前都黎過幾次,不過就第一次食lunch...其實本身係諗住去板前gei...但因為趕住睇戲,等唔切位,所以去左li間...叫左一個煙鴨胸炒飯同一個牛肉pizza...drink就要左杯mocha同一杯berries juice...炒飯都唔錯,但有d油...pizza都ok...但我不嬲都唔太like牛肉...都係上次蟹肉果個好味d...^^

炒飯都唔錯,但有d油...
2007-02-25 7 瀏覽
讀大學時已經知道EXP的存在, 雖則好近但都好少去(貴啊!!) 不過宜家出黎做野就食多左!!星期六下午又去左食啦~ 我同女朋友一齊去食, 叫左4樣野: 三文魚沙律, 雜菌豆腐, 西柚鮮蝦喬麥麵同埋菠菜海鮮意粉樣樣都好好食啊, keep到水準, 我最鍾意西柚鮮蝦喬麥麵, 因為有好重的olive oil味(我的至愛!!) 女朋友就最鍾意食菠菜海鮮意粉, 每次食佢都好開心~ 其實我都幾想試下pizza, 不過似乎叫得太多了......豆腐就好滑, 不過蠔油味偏重, 都幾咸呢間野得我心的地方在於佢d食物似乎走健康路線. 誠意推介!!! 兩個人食先$190左右p.s. 如果有興趣, 不妨試下白酒煮蜆意粉!!!好正的!

豆腐就好滑, 不過蠔油味偏重, 都幾咸

p.s. 如果有興趣, 不妨試下白酒煮蜆意粉!!!好正的!
2007-02-25 6 瀏覽
記得第一次去EXP叫左'菠菜海鮮意粉', 個時已經覺得好好食, creamy但唔會好'流', 又有青口, 魚, 蝦等等海鮮, 個味道真係一流. 自此我就愛上左佢, 間唔中就會為左佢而再去EXP. 佢個'西柚鮮蝦蕎麥面'都好食, 平日我一向唔食酸同生既菜, 但呢個面都令我破例, 佢個汁同x欖油令到個面既味道好特別但又好好食, 但又好清新, 我通常都食左佢先食其他野.EXP既牛舌, 三文魚沙律連個washabi汁仲有pizza都好正ga!!! 一定要試!

2007-02-09 6 瀏覽
Quite like the drinks, the fruit juice ones. Especially the ingredients include more than 2 or 3 types of fruits. Taste refreshing...Food is okay according to my friend's comment.One comment here.Just wonder why they don't take the customers to sit by the side of the ice-rink around late evening when there are not too many eaters in the restaurant. A bit pity!

One comment here.

2007-02-02 5 瀏覽
2 wks ago, 約左夏生去睇瑪麗皇后,買完戲票, 仲有差不多1hr先入場,走左去exp食tea!!我們order了, 什麼牛肉菠菜意粉(忘了個名),由於早上同奶奶飲完茶之後都冇再食野,那時有點飢寒交迫,個意粉好好味,個汁剛剛好, 又唔太乾,份量又ok, 不過牛肉就少左d, 另外仲跟一杯飲品, 又一城$50+ 一個tea set 都合理。而且睇完戲都仲好飽, 唔駛再食野!! 希望下次可以試下佢地其他pasta!!
2 wks ago,
約左夏生去睇瑪麗皇后,
買完戲票, 仲有差不多1hr先入場,
走左去exp食tea!!

我們order了, 什麼牛肉菠菜意粉(忘了個名),
由於早上同奶奶飲完茶之後都冇再食野,
那時有點飢寒交迫,
個意粉好好味,個汁剛剛好, 又唔太乾,
份量又ok, 不過牛肉就少左d,
另外仲跟一杯飲品,
又一城$50+ 一個tea set 都合理。

而且睇完戲都仲好飽,
唔駛再食野!!

希望下次可以試下佢地其他pasta!!
2007-01-31 4 瀏覽
6點多約了朋友到又一城的EXP吃飯, 這個時候不算人多, 鑑於知道如果再晚一點的話, 人一定多, 可能要等位呢~~~所以還是早點吃比較好......這次人只有2個, 叫的茶也不會多, 我們選了茄汁長通粉, 一個白酒煮蜆肉麵及一碟蒜頭蜜汁雞翼。長通粉就比較酸一點, 及會開胃的, 這個通粉及麵比較韌, 有口感一些, 還不錯.....蜆肉麵會好吃一點, 因為聞的時候已經有很濃郁的蜆味及酒味, 很香, 只是蜆肉不多, 吃麵只已.....這兩道菜的份量還算ok....吃完都覺得飽的。雞翼就算是最好吃的一道菜, 雞翼面上有很多蒜粒加上蜜糖, 吃時蜜糖的甜味令你覺得很溫馨, 蒜粒炸過後變得很脆, 值得推介, 只是它的size過於太細, 沒有什麼肉可以吃, 除此以外, 就真的very good。下次可以再去吃~~

所以還是早點吃比較好......

這兩道菜的份量還算ok....吃完都覺得飽的。

下次可以再去吃~~
2007-01-22 5 瀏覽
I lile the snack and the seafood noodle soup at EXP, Laska seafood noodle named glass noodle, i think it made of green bean, right? it taste good. it is my favourite, i must come again, thank you
2007-01-11 12 瀏覽
個日同個朋友去食lunch,見佢唔係好貴就入左去啦!一坐低,佢就同我地講話一點鐘前order野食就每人送一杯果汁啦!!我叫左杯strawberry既juice,杯野好新鮮,完全係即叫即搾,而且仲要係送,所以覺得好抵!(原價要26蚊架!)之後叫左一個蕃茄大蝦意粉同wasabi牛肉pizza!我同個朋友自問都唔細食,但我地都食唔晒,可見個portion都唔細!!意粉都幾彈牙,唔會話煮得太"林",而且D蝦真係好大隻!!pizza個底好脆,我個人覺得好食過pizza hut個D~~不過service一般,我地兩個人啦,佢比左張好近冰場既兩人台我地,咁我地覺得嘈,同埋想坐得舒服D,所以就叫佢換個sofa位或者其他位比我地啦(反正大把吉台,都無人坐),但個個人死都唔肯,所以係service比較差!!

2007-01-07 8 瀏覽
6.1.2006 (Sat)EXP水準一向都好好,既好味,又抵食。今次我兩人叫3樣食,包括:吞拿魚洋蔥pizza(厚批)喱度pizza真係幾好味,配料夠多,批皮又脆,抵食& 好食過pizzahut。碌碌魚餃子春卷皮包住魚肉,煎得幾香口蕃茄雞肉長通粉好重蕃茄味,份量幾大,好味!員工好體貼,不斷替客人加水。
6.1.2006 (Sat)

EXP水準一向都好好,既好味,又抵食。

今次我兩人叫3樣食,包括:

吞拿魚洋蔥pizza(厚批)

碌碌魚餃子
春卷皮包住魚肉,煎得幾香口

蕃茄雞肉長通粉
好重蕃茄味,份量幾大,好味!

員工好體貼,不斷替客人加水。
2007-01-01 2 瀏覽
在又一城, 想起EXP這間很多好評的餐廳.九時左右到, 不用等. 侍應們都很有禮貌. 位置環境都ok.我們點了燒牛柳粒, 好味. 有炸蒜蓉. 煙三文魚pizza. 有wasabi, 幾樣野配埋個味道十分好.還點了個清酒煮蛽麵. 幾香清酒味..吃罷. 各方面都很滿意, 很滿足.
在又一城, 想起EXP這間很多好評的餐廳.
九時左右到, 不用等.
侍應們都很有禮貌. 位置環境都ok.
我們點了燒牛柳粒, 好味. 有炸蒜蓉.
還點了個清酒煮蛽麵. 幾香清酒味..
吃罷. 各方面都很滿意, 很滿足.
2006-12-28 21 瀏覽
6點去到都仲有下午茶餐, 有小食,蝦多士,焗飯.....叫左個波菜忌廉意粉, 份量好多, 兩個人都夠食, 荔枝凍茶略甜, 但可以做跟餐餐飲都唔錯...又唔貴, 會有機會再去
2006-12-26 9 瀏覽
之前o係呢度睇過d食評..好多人都話好好食..就決定平安夜去試下*試左個鹽燒牛舌($26)三串..果然係入口即溶*直情有衝動想叫多碟*第二個係意大利腸仔肉醬意粉($49)*都好好味*稍嫌咸左d*第三個係maxconcept正既pizza 厚批($65)*食完意粉..過左好耐先食個pizza ..個底依然係好脆*pizza hut 擺一陣就諗晒啦*真係不得不讚*d芝士仲好香添*唯一不足d料唔係好夠..但其他都好好*除左d野食好食..侍應都真係好好人*d侍應好好禮貌..我仲見到有個侍應主動幫個媽媽推架bb車出去*不過正如大家所講.. 呢家野執人d碗碟真係執得太快..不過咁多人等位..原諒佢啦=]*加埋1平均每人都係$77 ..以又一城既價格黎講..非常之抵食*
之前o係呢度睇過d食評..
好多人都話好好食..就決定平安夜去試下*
試左個鹽燒牛舌($26)三串..果然係入口即溶*
直情有衝動想叫多碟*
第二個係意大利腸仔肉醬意粉($49)*
都好好味*稍嫌咸左d*
食完意粉..過左好耐先食個pizza ..
個底依然係好脆*pizza hut 擺一陣就諗晒啦*
真係不得不讚*d芝士仲好香添*
唯一不足d料唔係好夠..但其他都好好*
除左d野食好食..
侍應都真係好好人*
侍應好好禮貌..
我仲見到有個侍應主動幫個媽媽推架bb車出去*
不過正如大家所講..
呢家野執人d碗碟真係執得太快..
不過咁多人等位..原諒佢啦=]*
加埋1平均每人都係$77 ..
以又一城既價格黎講..非常之抵食*
2006-12-20 16 瀏覽
又一城都冇咩平平地又抵食0既野架喇,exp都算ok0既,食dinner點左個喇唦同埋pizza完全係快餐店0既格局,點野食撕飛,d野食又唔係熱辣辣0既,搵個服務員要等好耐,食完d野食個盤又畀佢收得好快,好似趕客咁。之但係咁0既價錢,仲要加一喎,百幾蚊都唔算食得到你飽0既。你想做餐廳定快餐先?個感覺好怪囉...