呢間coffee shop係美麗華既分店小妹已經去左唔止一次~今次去海港城新開既分店裝修風格走貴氣風 用棗紅色做主色🔴🔴唔止裝修風格截然不同外 亦有分店限定既餐點!!小妹當然要試試佢1.青醬雞扒沙律$81🥗🐣份量超多~青醬味道惹味 味道咸度適中雞扒係慢煮而成 超軟熟 不會柴身沙律都非常新鮮2.青醬烤雞意大利三文治🌮 $69除左青醬烤雞外 仲加入左芝士熱辣辣 芝士都做到拉絲效果蕃茄可以平衡返個味道唔會過膩💕💕啖啖滋味3.法式西多士🥪🍯 $69驚喜之作 小妹第一次食法式西多士味道比起港式西多士係唔同既感覺~值得一試夾心搽左類似果jam 甜甜酸酸唯一不足係小妹唔太鍾意個雲尼拿雪糕感覺比較假? 有點奇怪4.迷你鮮奶咖啡$33☕小妹第一次飲 size迷你左鮮奶比例上少左 味道亦濃縮左係一個新嘗試不過下次應該都係飲返regular size XD5. Cold Brew $61🧉根據店員介紹唔同時間季節會有唔同咖啡豆返貨今次係埃塞俄比亞既豆朋友第一次飲 感覺幾得意 先苦後酸味道較有層次~另外餐廳係用半自助形式 所以係唔洗加一但就要有心理準備 餐廳人手未必夠餐枱未必可以快速收拾喔不過人流唔多 可以舒
呢間coffee shop係美麗華既分店小妹
已經去左唔止一次~
今次去海港城新開既分店

裝修風格走貴氣風 用棗紅色做主色🔴🔴
唔止裝修風格截然不同外 亦有分店限定既餐點!!
小妹當然要試試佢

唔會過膩💕💕
啖啖滋味
3.法式西多士[楓糖漿]🥪🍯 $69

驚喜之作 小妹第一次食法式西多士
味道比起港式西多士係唔同既感覺~
值得一試

係可以一去再去既coffee shop❤️❤️
2020-11-26
  • 青醬雞扒沙律
2020-12-01 27 瀏覽
周日下午想chill 一chill經過被整片白色曲形牆身吸引視線入去飲杯咖啡食個tea先Mocha (L) $45好有質感嘅咖啡杯具調泡得非常好飲 甜甜嘅Mocha令人放鬆又提神-Iced Latte $45窄身的杯奶味很香 可是也有點苦唔習慣苦味嘅 可以向員工要糖漿啦Panini Pesto Chicken Cheese $69雞胸肉竟然好香滑好好味😋😋😋-Panini Avocado Tomato $73-兩款都用料新鮮外皮脆脆的內裏微暖 真係好難會唔好食Salmon Salad $81好大一份調味好fresh好開胃很推介點尼份salad😋😋環境闊落坐得舒服食物質素又好員工服務友善一定會再嚟🥰
周日下午想chill 一chill

食物質素又好
員工服務友善
一定會再嚟🥰
2020-11-30 15 瀏覽
Espresso Alchemy @ 海港城位置偏隱蔽,近港威中心,好處係環境靜好好坐。Flat White ($39/ regular)入口香滑,厚奶味亦有香濃咖啡香。Cold Brew Tea ($61)冷泡雲南滇紅茶,好解渴呢!!Salmon Salad ($81)煙三文魚沙律配檸檬醋醬,份量好大,煙三文魚好大塊,係飽肚、新鮮、好味又健康的選擇!Tiger prawn spaghetti in spicy tomato sauce ($123)煎虎蝦配蘆荀辣番茄汁意粉,辣、鮮、香於一身,二人午後的食物飲品配搭,非常寫意。
Espresso Alchemy @ 海港城

位置偏隱蔽,近港威中心,好處係環境靜好好坐。

Flat White ($39/ regular)

入口香滑,厚奶味亦有香濃咖啡香。

Cold Brew Tea ($61)

冷泡雲南滇紅茶,好解渴呢!!

Salmon Salad ($81)

2020-11-30 18 瀏覽
Espresso Alchemy已經食過幾次,之前Mira有一間。依家海港城都有一間。尤其適合上班一族或者情侶經過休閒嘆茶嘅時候使用。有時候早餐,有時候可以係小茶點,或者係輕食。最近經過cheese cake factory 發現原來喺海港城地面開咗一間分店,就係海港城同埋中港城交界。地點就係喺cheese cake factory 正門餐廳入邊嘅冰凍咖啡其實好出名,不過今次係晚餐所以飲茶會比較適合。伯爵茶朱古力伯爵茶朱古力有淡淡的茶味,配上香濃熱朱古力三文魚沙律新鮮嘅蔬菜,尤其係火箭菜係我嘅至愛,非常清新香溢,上面淋上均勻嘅橄欖油。好幾塊煙三文魚,非常風口肉質豐滿,放入口中咀嚼後口中帶有魚香,非常滿足。牛油果多士切片牛油果配以小蕃茄,放上五穀麵包多士。整體蔬菜有均勻適中嘅橄欖油香。少量羊芝士伴碟,帶出香酥味,再配上合桃。有少量澀味嘅紅茶,味道非常容易入口,而且有好香嘅提子味提升風味,嘴裏有所餘韻,非常適合任何時段嘆茶🫖蘑菇意大利飯蘑菇角切形狀,比較大塊,味道較重。上邊放上Rose Mary提香。

Cold  Brew  Coffee

伯爵茶朱古力

伯爵茶朱古力
伯爵茶朱古力有淡淡的茶味,配上香濃熱朱古力

三文魚沙律

提子紅茶

蘑菇意大利飯
蘑菇意大利飯
提子紅茶
  • Cold  Brew  Coffee
  • 紅茶
2020-11-29 24 瀏覽
海港城開咗新店,我自己作為佢嘅忠實粉絲真係好開心。之前幾間都有試過,因為佢哋嘅環境好唔錯,而且coffee and drinks' 出品都有好有水準,今次新店開張一定要去試下,地點係同樣非常之旺人尖沙咀。afternoon tea 試咗 blueberries bread and rich chocolate,總體好唔錯,朱古力好濃好香滑。果然係哩度嘅鎮店之寶。而藍莓麵包都好香因為佢有輕輕幫我哋焗咗幾分鐘,所以食嘅時候係溫熱嘅非常貼心!食落牛油香味好重,真係好食。

2020-11-29 15 瀏覽
Espresso Alchemy喺海港城新店好靚呀坐得又舒服Salmon Salad $81 🥗 好大碟嘅沙律煙三文魚並唔係雪到冰冰食落啱啱好Panini - Pesto Chicken Cheese $69雞胸唔鞋三文治皮熱辣辣脆卜卜一份已經好飽Panini - Avacado Tomato $73牛油果不嬲都好filling配合蕃茄中和返Mocha (L) $45咖啡豆好香唔會太甜 Iced Latte $45有少少苦 如果愛甜嘅朋友可能要加啲糖水
2020-11-28 56 瀏覽
平時週末好鐘意去揾d特色cafe hea下,上星期六試左間好高質既cafe👍🏻👍🏻 間cafe係海港城,裝修得好靚,走新潮型格路線。座位舒適,坐得好舒服😌嗌左杯special drink Citron Vodka,淡淡既酒味配citrus果香,很不錯!下次有機會想試埋佢其他特色drinks!!虎蝦risotto,色香味俱全,d蝦大大隻爽口彈牙,洋蔥同蕃茄都好足料,成個飯口感好豐富。呢個菠蘿雞扒burger相當有驚喜,超巨型,個麵包外脆內軟,鮮甜嘅菠蘿同個雞扒好夾,再加上沙律菜,食落一d都唔heavy🤩 最後甜品嗌咗french toast配雪糕同salted caramel sauce,為今餐劃上咗完美嘅句號。

2020-11-28 416 瀏覽
星期六hae hae地,訓到自然醒同老公去左尖沙咀睇電話+食個午餐,去左呢間新開既cafe 係Apple store對面,位置幾方便呢!Cafe係自助形式既好似starbrucks咁,自己找個舒適位置坐。Rich Chocolate 🍫 對上一次飲rich chocolate 係o係西班牙,二年了。regular size唔算很大杯,剛剛好!好濃既朱古力味道,口感厚實唔會好甜,值得一試👍🏻抹茶拿鐵老公order了他至愛既抹茶latte, 奶味唔會好濃有濃厚既抹茶味,口感幾滑,唔錯呢😋Harbour city - All day breakfast 特別轉左太陽蛋既all day breakfast, 份量都幾大材料豐富,有哈蜜瓜、牛角包、煎香左既蕃茄、磨菇、香腸,煙肉及薯仔粒,個人幾鍾意入面既煙肉好香帶脆口,還有帶小小微辣既脆炸薯仔粒,好食👍🏻菠蘿烤雞漢堡幾有驚喜既burger, 好有份量材料夠足,有整整二件烤雞係burger 入面,烤雞面層烤得香脆口,而雞肉也有質素的,肉質幾嫩唔會鞋口也不會太膩,加了新鮮生菜、羅辣及烤熱了的鮮甜菠蘿,咸咸甜甜口感不錯😋Cafe 感覺幾chill, 質

Rich Chocolate 🍫

抹茶拿鐵

菠蘿烤雞漢堡

Cafe 感覺幾chill, 質素不錯價錢唔算貴會再幫襯!

2020-11-28
10 分鐘 (堂食)
  • All  day  breakfast
  • 菠蘿烤雞漢堡
  • Rich  chocolate
2020-11-28 40 瀏覽
Espresso Alchemy最近在海港城插旗,身為佢嘅粉絲一定要嚟捧場。比起美麗華商場那間大了好多,裝潢高雅。煙三文魚沙律醬汁採用檸檬醋,味道清新,增添幾分開胃感。沙律菜非常新鮮,入口爽脆。配料還有乾蕃茄,車厘茄,橄欖。健康之選。牛油果蕃茄芝士三文治麵包烤得香脆,餡料豐富,口感澎湃。還有拉絲效果。手冲咖啡有一小杯咖啡粉,聞一聞咖啡豆的香氣,然後再飲,呢個做法讓我更了解所飲咖啡的特性。咖啡豆來自巴西,堅果味濃厚,餘韻在喉嚨內持久不散!好好飲!

牛油果蕃茄芝士三文治
麵包烤得香脆,餡料豐富,口感澎湃。還有拉絲效果。

手冲咖啡
咖啡豆來自巴西,堅果味濃厚,餘韻在喉嚨內持久不散!好好飲!

2020-11-28
2020-11-27 32 瀏覽
這間ESPRESSO ALCHEMI店舖位於尖沙咀海港城G104號係一間新開cafe店舖!地方都算幾大!坐落都好舒適👍👍👍!.青醬雞排沙律西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿或自家製焦糖漿藍莓蛋糕鮮奶朱古力鮮奶咖啡Baileys Chocolate.西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿或自家製焦糖漿:賣相相當之好吸引😍😍😍!真係睇得又食得!西多士食入口軟綿綿!聞到到香濃嘅蛋味😙😙😙!食到入口十分之香口!.青醬雞排沙律:沙律十分之健康又夠營養!青醬溝落D沙律菜到!雞排味道都好好味😋😋😋!雖然係啖啖肉!一D都唔覺得肥膩!食入口又唔會韌!又有營養又有蛋白質!真係唔錯👍👍👍!.藍莓蛋糕:蛋入口蛋糕感覺好香蛋味😙😙😙!十分鬆軟!又唔覺得好甜!味道恰恰好!又食到一粒粒藍莓肉都好有口感!.鮮奶咖啡:咖啡味道好香好濃郁😙😙😙!加咗D鮮奶十分之幼滑!味道恰恰好😋😋😋!真係唔錯!.鮮奶朱古力:朱古力味道好重!飲人口好香朱古力同埋滑口!又唔會好甜味道恰恰好!.價錢一般!地方舒適!都算唔錯之選👍👍👍!

青醬雞排沙律

青醬雞排沙律:

藍莓蛋糕:

鮮奶咖啡:

鮮奶朱古力:
價錢一般!地方舒適!都算唔錯之選👍👍👍!

2020-11-19
10 分鐘 (堂食)
2020-11-27 68 瀏覽
平時去美麗華已經好鍾意幫襯呢間cafe,剛剛知道佢喺海港城開分店,真係開心到一個點😆新店環境寧靜,超多梳化位,座位亦好闊落,可以他他條條食個晏,心情都好啲!餐牌大致上同其他分店相同,亦有好多新款食物飲品,包括海港城featured drinks🤤今次就同老公試新野,飲品叫咗Iced Mint Chocolate ($52) - 望落好似tiramisu咁,冇加冰令人好歡喜,飲到最尾唔會變淡茂茂,至於texture 好豐富好creamy ,奶味同朱古力味亦好balance👍🏻主食有新出品:蘑菇芝士意大利飯 ($98) - 跟餐有一杯咖啡,份量都大碟,一定夠飽。味道方面整體好香濃,飯粒夠哂彈牙,蘑菇唔會過腍,而汁又好Creamy,啖啖都充滿芝士忌廉味。自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬($118)- 同樣係set lunch,超大個!塊飽經過烘底變到脆卜卜,一啖咬落去,麵包嘅芝麻香,加埋好厚好juicy嘅牛肉同埋溶咗嘅芝士,超正🤤🤤🤤🤤成餐飯都食得好舒服,安安靜靜,重點冇加一,真係好值得幫襯👍🏻👍🏻👍🏻

2020-11-27
2020-11-26 1786 瀏覽
又喺老婆返學嘅日子,不過,呢一季就返完,佢可以抖抖,而小弟一支公晚飯亦暫時告一段落,所以,今晚唔好待薄自己,食番餐好嘅先,仲嘆杯靚咖啡。所以,過咗嚟海港城嘅「Espresso Alchemy」,一來食過佢啲出品,穩打穩紮,二來幾欣賞佢哋啲鮮奶咖啡,三來就喺食完方便我落柯士甸搭西鐵返屋企,仲可以晌上面拍埋卡搭港鐵慳兩蚊。 餐廳嘅環境可以講跟商場空間連成一體,下單嘅櫃位喺較「入鋪」嘅一邊,簡潔明亮。如大多數嘅咖啡店,都會兼營售賣不少咖啡嘅相關產品,故櫃枱旁就擺放咗唔少濾杯、濾紙、咖啡豆……等等物品作零售。 而呢一邊側旁就安放咗一大張共享餐枱,當然,依家晌限聚下,就唔能夠一大棚人坐埋一齊,但疫情過去後,就方便三、五知已嘆吓咖啡聚一聚,又或幾個同學嚟傾吓功課。 至於另一個用餐區,就座落於鋪面對出嘅商場空間,地方都幾大,拱門形嘅窗框,加上波波燈,裝修上帶點歐陸風,予人感覺幾閒適。 因為都唔喺第一次光顧「Espresso Alchemy」,所以,飲品及食物都大概知道有啲乜。佢哋嘅主力就梗喺賣咖啡啦,種類十分之多,此外,仲有多款特色飲品、手工啤、朱古力、茶品……等等。 食物方面,選擇上亦不少,印象中
。
食物方面,選擇上亦不少,印象中,對比以前好似多咗,包括有沙律、三文治、多士、全日早餐、漢堡、意大利三文治、意大利麵、意大利飯及甜點。
選購食物採半自助形式,晌收銀處落單後,收到號碼牌,就由店員將食物送上,亦不收加一服務費
。
基本上,店員都會為你送上餐具,不過,額外嘅餐具、清水、紙巾、調味料……等等,可以晌自由櫃枱隨意取用,當然,唔好濫用,唔好浪費啦。
鮮奶咖啡 $38

佢哋嘅鮮奶咖啡口味唔賣花巧,就只有基本嘅鮮奶咖啡,無話焦糖呀、玫瑰呀唔同口味,咁我亦唔使多心諗揀邊款。然而,製作甚有水準,雖然拉花只喺拉個心形,但睇得見花紋好細緻,而且,對稱精準,表面亦見平滑,無話起泡泡。小呷一啖,完全晌無攪過情況下,已飲得出嗰份均勻感,喺撞奶泡手勢夠好,而咖啡醇厚帶微微果仁香,有外表,有內涵。
虎蝦車厘茄意大利飯 $128

以前都曾經食過佢哋嘅意大利麵,對佢哋嘅出品頗有信心,所以,今次就試其意大利飯,其實,意大利飯好易食得出一家店做菜水準去到邊,因為易學難精。
虎蝦車厘茄意大利飯
個意大利飯賣相平實,但單喺外觀已覺得飯粒做得夠濕潤,入口果然有水準,米心口感煙韌,卻唔會有種「生米」嘅感覺,而且,滲入濃郁帶甜嘅茄香味,當中嘅甜味正正喺車厘茄嘅特別之處;虎蝦已去晒殼,食用方便,兼且又大隻,又厚肉,質感爽而好有鮮蝦味,真喺好得喎
!
虎蝦車厘茄意大利飯
環境及食物都無咩挑剔位,店員都好有禮,對今餐晚飯都好稱心滿意,當然,如果晚市有啲主食配咖啡嘅組合優惠,慳番十蚊八蚊都好吖,哈哈!
2020-11-25 79 瀏覽
Espresso Aalchemy 喺海港城開左分店,之前試過佢哋美麗華商場地庫分店嘅咖啡質素都非常唔錯,以佢哋嘅雞胸長通粉就更加出色,今次見到尖沙咀開咗分店梗係要來試吓啦。我哋2:00左右去到,仲有得食lunch, lunch set去到下晝2:30 ,選擇都幾多,除咗有pasta同埋risotto 之外,仲有三文治可以選擇。我哋叫咗一份蘑菇芝士意大利飯同埋一份青醬雞肉忌廉長通粉。蘑菇芝士意大利飯($98)意大利飯雖然冇加任何肉類,但芝士同蘑菇嘅香氣已經令到味道非常突出,一片片嘅芝士撈埋熱辣辣嘅意大利飯之後形成半溶嘅狀態,鹹香嘅味道帶出鮮味,再加上蘑菇清爽嘅口感,令到意大利飯嘅味道非常唔錯。青醬雞肉忌廉長通粉($95)每次嚟呢間餐廳都一定要食佢嘅雞肉忌廉長通粉,呢度嘅雞胸應該係用咗慢煮嘅方法,雞肉識落非常之滑,而且唔會乾身,即使食雞胸嘅位置感覺都好似食緊雞髀咁,非常出色。而呢度嘅青醬亦都唔會太油膩,幾健康。Latte and Flat White

我哋叫咗一份蘑菇芝士意大利飯同埋一份青醬雞肉忌廉長通粉。

蘑菇芝士意大利飯($98)

青醬雞肉忌廉長通粉($95)

Latte and Flat White

2020-11-24 203 瀏覽
今日去完Apple Store 見到呢間coffee shop新開,係Cheesecake Factory 隔離。裝修幾別致,鍾情佢地既雲石😍。呢個位應該係全cafe最岩打卡😆好可惜走個陣先available☹️。Menu選擇唔算好多,但已經夠吸引!諗住order煙三文魚多士配沙律同french toast,點知lunch time 只可以叫lunch set 😅,有d失望😣。好大碟!配料好豐富,有出面少有既 sun-dried tomato!Salad dressing 好fresh,打開哂我既味蕾!😲煙肉真心厚切!食落一d都唔咸😋,似火腿多D!跟餐+$18轉左杯Iced Matcha Latte,就算加左冰都夠濃!Panini 要襯熱食先夠脆,pesto同烤雞好match,好香好美味!雞肉唔鞋口,可以再夾多D肉😆。食唔到西多唯有叫塊香蕉蛋糕補償一下😆蛋糕上枱個陣係微暖,側邊有少少脆,好香🍌味,食完好飽肚。跟餐諗住轉杯熱朱古力,唔知係咪同staff溝通得唔清楚,黎既係Rich Chocolate😂。唔好睇佢細細杯,真係超級無敵勁濃厚!好似食左成包朱古力入口,rich 都爆!岩哂Choc

煙三文魚沙律配檸檬醋醬

好大碟!配料好豐富

厚切意大利煙肉卡邦尼意粉

😲煙肉真心厚切!食落一d都唔咸😋,似火腿多D!

青醬烤雞Panini

自家製香蕉蛋糕

,rich 都爆!岩哂Chocolate🍫Lover!如果怕太甜/漏既朋友可以叫返milk chocolate😋。

好滿足既一餐
,lunch set 唔算貴,坐得又舒服!唯一失望既係lunch set 既restriction,下次過左2:30再黎chill下😎。
午餐
2020-11-23 81 瀏覽
<🇭🇰New Cafe Alert>早幾日先出完post講全港最好食的雞扒今日黎試尖沙咀新店(係啊我又食)除左兩個指定動作:雞扒沙律同雞扒Panini超嫩滑入味Juicy的慢煮雞扒 世界級仲試左新店限定的#FrenchToast好香脆 中間一層薄薄士多啤梨醬令口感更清新飲品係#ColdBrew • Honey Earl Grey Latte兩杯都好有水準 Presentation好靚新店比起荃灣店方便 而且好chic好有格調相信會繼續成為VVIP😂
<🇭🇰New Cafe Alert>
早幾日先出完post講全港最好食的雞扒
今日黎試尖沙咀新店(係啊我又食)
除左兩個指定動作:雞扒沙律同雞扒Panini

超嫩滑入味Juicy的慢煮雞扒 世界級