2022-11-13 96 瀏覽
呢排大愛呢間cafe,除左有好啡飲,更加因為佢係Keto friendly。雖然唔算係主打Keto,但除左有Keto既cake,奶啡重可以換almond Mike (雖然almond Mike未係無糖,但少少係可接受)。第一次試係青醬雞胸沙律配檸檬醋醬,其實個醬味道開胃,酸酸甜甜,但因為呢點甜,我都會叫另上。但重點係呢個雞胸應該係慢煮,因為係超級滑,完全唔「鞋」口,而沙律菜又勁fresh,重夾雜左小小橄欖、蕃茄。第二次就揀左牛油果青瓜蕃茄伴芝士沙律,其實同另一個近似,連個醬都一樣,所以都係另上,但呢個就以牛油果做主,重加左少少芫荽加多味道,如果唔啱芫荽既朋友,記得走左去。呢間係沙律都可以食飽人,因為份量超多,不單沙律菜多,連雞胸同牛油果都勁足料。Latte with Almond milk. 咖啡師用杏仁奶拉既花,依然咁有水準,口感滑溜,咖啡比較中性,易入口。

Latte with Almond milk.
2022-11-13 73 瀏覽
每次來海港城行街都偶爾會到Espresso Alchemy 歇歇喝杯咖啡。環境闊落舒適、平日夜晚不算太多人、好啱同朋友來食飯傾計。鮮奶巧克力$44 朱古力幼滑、味道香甜。香煎虎蝦配蘆荀辣蕃茄汁意粉$128虎蝦大大隻好爽口、蕃茄汁酸酸甜甜好開胃。墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬 $89慢煮豬肉略嫌有點乾、但配上青檸汁和莎莎醬少少辣好惹味。西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿 $72賣相幾靚、西多士配上楓糖漿甜而不膩、兩個人share 作為飯後甜品剛好。

鮮奶巧克力$44 朱古力幼滑、味道香甜。

香煎虎蝦配蘆荀辣蕃茄汁意粉$128
虎蝦大大隻好爽口、蕃茄汁酸酸甜甜好開胃。

墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬 $89
慢煮豬肉略嫌有點乾、但配上青檸汁和莎莎醬少少辣好惹味。

西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿 $72
2022-11-11 78 瀏覽
又去到超人氣嘅cafe,去度餐廳人唔多,可能尚早,未到lunch time。餐廳無論室內室外都非常之簡潔明亮,最適合打卡😜午餐都頗多選擇。青醬雞胸長通粉,雞胸肉好嫩滑長通粉就煙煙靭靭,相信系打入忌廉,變成口感更加creamy 。Chicken pineapple burger,配上紅椒粉辣薯仔,估唔到薯仔都幾辣,burger大到冇辦法咬到,食嗰陣時真係有啲狼狽🤣Milk chocolate 2杯,不太甜幾好飲,唔錯唔錯。甜品溢了👇 Tiramisu roll cake卷蛋入面含有cheese,味道極濃,不過蛋糕上枱,真心要快啲食,如果唔係好容易溶架。

餐廳無論室內室外都非常之簡潔明亮,最適合打卡😜

午餐都頗多選擇。

2022-11-11
  • MilkChocolate
  • 青醬雞肉忌廉長通粉
今晚同閨密慶祝生日,黎呢度食我最中意嘅雞胸、French toast! 從我第一次食到宜家,一直都保持到高水準,讚💓超級好彩,我地坐到最開心嘅位🤣餐廳裝潢好有貴族感覺🤫<Milk Chocolate>朱古力好滑、好濃郁,冬天飲一定好幸福🥰<Flat White - Oat Milk>咖啡高質,咖啡豆偏nutty。<Pesto Chicken Penne Pasta>大力推介!雞胸係超嫩滑,青醬夠creamy,次次黎都要encore佢💓<牛肉三文治伴蘑菇、沙律配檸檬醋醬>牛肉份量好多👏🏻檸檬醋醬好開胃,味道有d似lemon yogurt。<西多士伴鮮漿果、雪糕配楓糖漿>不得了!一食愛上🥰西多士充滿蛋香,配vanilla icecream、berries,係滿滿嘅幸福感💓

超級好彩,我地坐到最開心嘅位🤣餐廳裝潢好有貴族感覺🤫

<Milk Chocolate>
朱古力好滑、好濃郁,冬天飲一定好幸福🥰

<Flat White - Oat Milk>
咖啡高質,咖啡豆偏nutty。

<Pesto Chicken Penne Pasta>

<牛肉三文治伴蘑菇、沙律配檸檬醋醬>

<西多士伴鮮漿果、雪糕配楓糖漿>
  • 青醬雞肉忌廉長通粉
  • Flat  White
  • Milk  chocolate
2022-11-06 53 瀏覽
禮拜日晚約咗個朋友出尖沙咀行街食飯,最近我越嚟越鍾意去Cafe,加上呢度環境啱晒佢打卡,一舉兩得😂❤️虎蝦車厘茄意大利飯 💰1️⃣3️⃣2️⃣虎🍤勁大隻,爽口彈牙!個sauce酸酸地好開胃👍 飯粒煙韌~❤️西多士拌鮮漿果雪糕配楓糖漿 💰7️⃣2️⃣多士蛋香味突出,口感偏煙靭~配埋楓糖漿甜而不膩,作為飯後甜品一流😋❤️檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治(走芝士) 💰7️⃣2️⃣超多料😂 三文治香脆~有齊嫩滑烤雞又有煙肉,夠晒香口同飽肚😁❤️Earl Grey Chocolate 💰4️⃣2️⃣好特別,口感幼滑帶有伯爵茶香味唔會咁甜👍(如果溫度熱啲會更好😅)

❤️虎蝦車厘茄意大利飯 💰1️⃣3️⃣2️⃣

虎🍤勁大隻,爽口彈牙!
個sauce酸酸地好開胃👍 飯粒煙韌~

❤️西多士拌鮮漿果雪糕配楓糖漿 💰7️⃣2️⃣

多士蛋香味突出,口感偏煙靭~
配埋楓糖漿甜而不膩,作為飯後甜品一流😋

❤️檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治(走芝士) 💰7️⃣2️⃣

超多料😂 三文治香脆~
有齊嫩滑烤雞又有煙肉,夠晒香口同飽肚😁

❤️Earl Grey Chocolate 💰4️⃣2️⃣

好特別,口感幼滑
帶有伯爵茶香味唔會咁甜👍
(如果溫度熱啲會更好😅)
2022-11-06
  • 虎蝦車厘茄意大利飯
  • Earl Grey Chocolate
  • 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治
  • Earl  Grey  Chocolate
2022-11-05 47 瀏覽
好耐之前食過一次,印象並唔深刻,今次嚟食早餐,叫左個pork taco 🌮 ,都幾多豬肉,但想講吓塊皮,好薄好凍,又容易爛,一食啲肉就跌晒出嚟好messy,味道尚可,普普通通另外叫咗個牛肉漢堡,比之前嘅taco 熱,但係就牛肉漢堡扒又乾又un,好難食下,麥當勞啲漢堡包仲好食啲….. 另外嗰杯earl grey latte ,不過不失,正常今次印象深刻,嘢食都幾差,嘢飲可以。印象深刻記得下次一定唔會再嚟

另外嗰杯earl grey latte ,不過不失,正常
Pork  taco
Beef  burger
Earl  grey  latte
3K
2022-11-03 39 瀏覽
今晚又要開o.t,真無奈!為了不讓肚子餓壞,落去商場下面的一間cafe食啲嘢,增加能量,工作起來都會精神啲。牛油果青瓜蕃茄沙律伴芝士菜蔬非常新鮮爽脆。最特別係個檸檬醋醬,酸起來不刺喉,還有芫荽碎,增添了香氣。清新令人醒胃。生酮宇治抹茶忌亷卷金箔裝飾多了點貴氣。抹茶苦澀味道是慢慢的滲透出來。忌廉不會過甜,苦澀中帶絲絲甜。呢間cafe嘅cappuccino 是我最鍾意,奶泡堅廷,比例均勻,回甘持久,好飲。

牛油果青瓜蕃茄沙律伴芝士
菜蔬非常新鮮爽脆。

生酮宇治抹茶忌亷卷
金箔裝飾多了點貴氣。
抹茶苦澀味道是慢慢的滲透出來。
忌廉不會過甜,苦澀中帶絲絲甜。

2022-11-03
2022-11-01 41 瀏覽
🍴青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $86雞胸肉份量好多同埋好柔軟🤤 完全唔似食緊雞胸肉 食落有羅勒嘅香氣 沙律菜加咗檸檬醋醬酸酸甜甜好開胃👍🏻🍴香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $128虎蝦新鮮爽口 意粉煮得啱啱好 微辣嘅蕃茄醬汁掛滿係意粉度😍🍴西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿 $72西多配糖漿係完美嘅配搭🤗麵包外層煎到好靚嘅金黃色 脆脆地仲好有蛋香味 再加埋雪糕 好滿足🥰☕️伯爵茶鮮奶朱古力 $42香濃嘅朱古力帶有淡淡伯爵茶香氣 仲有好靚嘅拉花❤️餐廳係自助落單形式 所以免加一 座位亦都好闊落 啱晒同朋友慢慢食再慢慢傾偈😎
🍴青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $86

🍴香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $128
虎蝦新鮮爽口 意粉煮得啱啱好 微辣嘅蕃茄醬汁掛滿係意粉度😍

🍴西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿 $72

☕️伯爵茶鮮奶朱古力 $42
香濃嘅朱古力帶有淡淡伯爵茶香氣 仲有好靚嘅拉花❤️
伯爵茶鮮奶朱古力

2022-10-30 37 瀏覽
見天氣開始轉涼,就趁呢個機會去咗九龍公園附近行一行,行到咁上下,就梗係周圍搵嘢食。之後就見到一間喺九龍公園附近嘅cafe。一入到去就俾佢個裝修吸引住,同埋食物質素亦都好高。🤩忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯黑松露嘅味道,未食已經聞到,再配埋佢哋精心醃製嘅菇菌,味道真係唔錯㗎。都好欣賞佢哋嘅烹調方法令到成件事唔會太肥膩。🤩青醬雞肉忌廉長通粉一直都唔知道佢哋個青醬係啲乜嘢,食落嘅時候就發現其實雞肉配埋個青醬係可以減少肥膩感,啱晒我呢啲貪心,又想食多啲食物嘅朋友。🤩生酮宇治抹茶忌廉卷因為呢排比較多人食生酮系列嘅食物。今次就試咗個宇治抹茶忌廉卷,宇治抹茶嘅味道好好,加埋忌廉,好好食,又健康。🤩Single origin brew佢哋每日都會有唔同嘅精選咖啡,而今日就係Ethiopia Gelgelu,本身都唔係一啲飲咖啡好叻嘅人,但係我都飲到藍莓嘅味道。佢哋仲專登俾咗個description牌我哋,令到我哋更加了解咖啡豆嘅來源,同埋味道。🤩Mocha打卡一流嘅一杯mocha。味道一流,有配埋拉花,真係冇得彈。

🤩忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯

🤩青醬雞肉忌廉長通粉

🤩生酮宇治抹茶忌廉卷

🤩Single origin brew

🤩Mocha
2022-10-29 55 瀏覽
之前一直去開荃灣個間食 座位較少今次去左尖沙咀依間 晚餐時間唔算好多人 仲可以自己揀位我個人最鍾意依個sofa位 好似自成一角咁🥗pesto chicken salad $86成日見到人地食依個 之前一直想食好耐雞胸好juicy 好岩唔想食carbs 注重protein intake 嘅人 🍔chicken pineapple burger $111依個burger已經食第二次burger入面有兩塊雞扒 再加上yogurt醬汁襯托即刻無咁油膩夜晚唔想飲coffee 所以就試下飲honey earl grey latte $46🍞French toast $72French toast黎到熱辣辣麵包外脆內軟 再點埋雪糕就有溫度嘅沖擊而甜度方面唔係好甜 食落唔算好膩
之前一直去開荃灣個間食 座位較少

French toast黎到熱辣辣
麵包外脆內軟 再點埋雪糕就有溫度嘅沖擊
而甜度方面唔係好甜 食落唔算好膩
2022-10-26 52 瀏覽
香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉🍝 味道酸酸地又帶點輕微的辣,夠晒清新😋 3隻虎蝦爽口又彈牙👍🏻 整體吾錯呀😉檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治🥪 由橫切面清楚肥到雞肉份量好多😘 煙肉煎得好香口🥓 再加埋芝士,好好味啊❤️西多士伴鮮生果及雪糕配楓糖漿🍞 每次必食的甜品🤩 西多士充滿蛋香味,再淋啲楓糖漿,味道甜甜地好吸引😍 暖暖地既多士加啲凍冰冰既雪糕,口感好豐富‼️👍🏻flat white轉左杏仁奶☕️ 又香又滑仲有靚靚拉花👏🏻

2022-10-23 47 瀏覽
喺尖沙咀行完街, 就去咗海港城附近嘅cafe 食野;我之前已經食過一次覺得水準唔錯,所以今次就帶埋朋友一齊再上。我自己嗌左一個煙三文魚牛油果莎莎配沙律及多士,成個感覺好健康。啲牛油果莎莎酸酸地,係用兩大塊煙三文魚包住;將啲三文魚同埋牛油果擺上去熱辣辣嘅多士上面食,真係幾好味;另外沙律菜都好新鮮!而朋友就嗌左一個自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬,呢個burger份量十足,高度同我隻手差唔多一樣;有好多拉絲芝士黐住漢堡扒,而漢堡扒就好有口感;再加埋啲菜同埋蕃茄,好滿足然後我哋嗌咗一杯嘢飲係 呢度嘅featured drinks - Baileys Chocolate (Alcoholic)Baileys with Single Origin Madagascan Chocolate,朱古力味好香濃,加埋啲Baileys 係不敗之選最後選咗一個甜品係藍莓合桃蛋糕,呢個蛋糕餸上碟嘅時候都係熱辣辣㗎。口感鬆軟不太甜,係健康之選❤️

• 自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬
2022-10-23 64 瀏覽
Espresso Alchemy $320尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖早睡早起身體好, 起身食早餐飲杯COFFEE提神, 是很多香港人每日生活的ROUTINE。有得衝出香港玩返來唔洗隔離, 立即同女朋友安排了2日一晚, 短短地唔洗請假的澳門之旅。未上船前先在附近吃個早餐, 悠閒一下。早餐由8AM-11:30AM, 會包多杯COFFEE , 以$60起食到,仲要是尖沙咀海港城女友要留QUOTA, 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬, 竟然咁大碟雞肉好多, 仲要只係$86,個雞胸份量多之餘, 整得幾多汁嫩口, 個檸檬醋醬酸酸甜甜咁, 清新得來又開胃。食物類別有 BURGER,PASTA, ALL DAY BREAKFAST, DESSERT等,我$142 all day breakfast 補充能量之選,好豐富包括炒蛋,腸仔,煙肉片,麵包,薯仔,炒菇。重牛油香炒蛋$59 CHOCOLATE EGG ROLL, KETO 呢幾年好HIT, 點了個朱古力味來配COFFEE, 中間好多朱古力CREAM呀,幾好食呀, CREAM 滑身, 朱古力濃厚。 COFFEE ,single o
Espresso Alchemy $320

尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

COFFEE ,single origin brew $30 only 咖啡芳香好提神

呢度先落單比錢, 之後有個牌店員會幫手送餐, 唔洗加一服務費。
2022-10-23 35 瀏覽
絕對係不得不試健康清新既菜式💕🐽雞扒以慢煮方式配埋青醬做出超嫩滑口感👧🏻真係超滑超滑!係我目前最鐘意既滑雞用左配檸檬醋醬真係好開胃!雞份量真係好多好厚身,男仕都絕對夠肥🐽🐽🐽👧🏻另外另外,蕃茄乾都好驚喜,酸酸甜甜好開胃。健康之選❤️無論咖啡定Mocha, 見到咁靚拉花就知道Mixing 做得好 有咁上下品質保證啦👧🏻👧🏻見到靚拉花,人都即刻開心即刻暖入心❤️雞排沙律🥗食過二十次有多,長期午餐之選,諗起都開心🥳
絕對係不得不試健康清新既菜式💕🐽
雞扒以慢煮方式配埋青醬做出超嫩滑口感👧🏻
真係超滑超滑!
係我目前最鐘意既滑雞
👧🏻
另外另外,蕃茄乾都好驚喜,酸酸甜甜好開胃。健康之選❤️
有咁上下品質保證啦👧🏻
👧🏻
見到靚拉花,人都即刻開心即刻暖入心❤️
雞排沙律🥗食過二十次有多,長期午餐之選,諗起都開心🥳
2022-10-22 41 瀏覽
好多時coffeeshop都只係開到6點,難得espresso alchemy有晚市,仲要喺海港城咁就腳,今晚就試試佢嘅水準。餐廳大部分都係open area座位,自己嚟嘅話坐對窗位就好chill喇落單喺返舖頭入面,落完攞個號碼牌等店員送餐叫咗一個意粉一個burger同一個french toast,男友唔飲咖啡所以剩係嗌咗一杯,點知嗌完佢話好好飲飲咗我半杯🥲🥲🥲意粉係卡邦尼意粉,同出面嘅唔同佢啲煙肉係超厚切,好似食緊燒味嗰啲燒肉咁爽爽地幾得意Burger揀咗菠蘿雞堡,加咗菠蘿開胃咗好多,都有唔少蔬菜夾喺入面。French Toast比想像中出色,麵包好鬆軟,唔會好油膩,配海鹽焦糖醬好夾,加埋雲呢拿雪糕一冷一熱好好食~

落單喺返舖頭入面,落完攞個號碼牌等店員送餐

2022-10-21